• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Ministru kabinets
Oficiālajā izdevumā publicē:
  • Ministru kabineta noteikumus, instrukcijas un ieteikumus. Tie stājas spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas, ja tiesību aktā nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš;
  • Ministru kabineta rīkojumus. Tie stājas spēkā parakstīšanas brīdī;
  • Ministru kabineta sēdes protokollēmumus. Tie stājas spēkā pieņemšanas brīdī;
  • plānošanas dokumentus, kā arī informatīvos ziņojumus par politikas plānošanas dokumentu īstenošanu.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2012. gada 20. novembra noteikumi Nr. 782 "Kārtība, kādā politiski represētajām personām, dzēšot privatizācijas sertifikātus, izmaksā kompensāciju naudā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 22.11.2012., Nr. 184 https://www.vestnesis.lv/op/2012/184.3

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.783

Grozījumi Ministru kabineta 2007.gada 10.aprīļa noteikumos Nr.237 "Skaidrā naudā veikto darījumu deklarēšanas noteikumi"

Vēl šajā numurā

22.11.2012., Nr. 184

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 782

Pieņemts: 20.11.2012.

OP numurs: 2012/184.3

2012/184.3
RĪKI

Ministru kabineta noteikumi: Šajā laidienā 15 Pēdējās nedēļas laikā 4 Visi

Ministru kabineta noteikumi Nr.782

Rīgā 2012.gada 20.novembrī (prot. Nr.65 4.§)

Kārtība, kādā politiski represētajām personām, dzēšot privatizācijas sertifikātus, izmaksā kompensāciju naudā

Izdoti saskaņā ar likuma "Par privatizācijas sertifikātiem"
9.panta piekto daļu un 17.panta astoto daļu

1. Noteikumi nosaka īpašā fonda darbību un kārtību, kādā politiski represētajām personām dzēš privatizācijas sertifikātus (turpmāk – sertifikāti) un izmaksā to vērtību naudā.

2. Īpašā fonda sertifikātu kontā (turpmāk – fonda konts) ieskaitītos politiski represēto personu sertifikātus dzēš atbilstoši izsūtījumā, nometinājumā vai ieslodzījumā pavadītajam gadu skaitam un par katru gadu izmaksā viena sertifikāta nominālvērtību – 28 latus.

3. Politisko represiju dēļ izsūtījumā, nometinājumā vai ieslodzījumā pavadīto gadu skaitu nosaka:

3.1. atbilstoši pašvaldības lēmumam (sarakstam) par likuma "Par privatizācijas sertifikātiem" 9.pantā paredzēto sertifikātu piešķiršanu;

3.2. pašvaldība, kura personai piešķīrusi politiski represētās personas statusu, ja sertifikāti par izsūtījumā, nometinājumā vai ieslodzījumā pavadītajiem gadiem nav piešķirti;

3.3. Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (turpmāk – pārvalde), ja personai politiski represētās personas statuss piešķirts tādas administratīvās lietas ietvaros, kas uzsākta pēc 2011.gada 30.jūnija.

4. Ja politiski represētā persona vēlas saņemt kompensāciju par lielāku gadu skaitu, tad izsūtījumā, nometinājumā vai ieslodzījumā pavadīto gadu skaitu nosaka tā institūcija, kura personai ir piešķīrusi politiski represētās personas statusu.

5. Reizi ceturksnī valsts akciju sabiedrība "Privatizācijas aģentūra" (turpmāk – Privatizācijas aģentūra) pieprasa no pārvaldes aktuālo informāciju par personām, kurām piešķirts politiski represētās personas statuss un izsniegta politiski represētās personas apliecība. Vienlaikus ar politiski represēto personu sarakstu pārvalde nosūta informāciju par politiski represēto personu (personas kods, vārds, uzvārds, dzimums, miršanas datums (ja persona ir mirusi), Latvijas valstiskās piederības zaudēšanas datums (ja persona ir zaudējusi valstisko piederību), deklarētās dzīvesvietas adrese, politiski represētās personas apliecības numurs un izdošanas datums), bet šo noteikumu 3.3.apakšpunktā minētajā gadījumā – arī informāciju par personas izsūtījumā, nometinājumā vai ieslodzījumā pavadīto gadu skaitu (norādot arī mēnešu un dienu skaitu). Šo noteikumu 3.2.apakšpunktā minētajā gadījumā Privatizācijas aģentūra ziņas par izsūtījumā, nometinājumā vai ieslodzījumā pavadīto gadu skaitu pieprasa no attiecīgās pašvaldības.

6. Privatizācijas aģentūra pārbauda aprēķināto izsūtījumā, nometinājumā vai ieslodzījumā pavadīto gadu skaitu un sastāda to personu sarakstu, kuras ir tiesīgas, dzēšot sertifikātus, šajos noteikumos paredzētajā kārtībā saņemt kompensāciju naudā (turpmāk – kompensācijas saņēmēji).

7. Sarakstā iekļaujami visi kompensācijas saņēmēji, norādot saņemamās kompensācijas summu, neatkarīgi no tā, vai viņiem ir piešķirti sertifikāti par politiskajām represijām. Sarakstā neiekļauj personas, kuras zaudējušas valstisko piederību, un mirušās personas.

8. Privatizācijas aģentūra atver valsts akciju sabiedrībā "Latvijas Hipotēku un zemes banka" (turpmāk – Latvijas Hipotēku un zemes banka) fonda kontu, kurā tiek ieskaitīti dzēšanai paredzētie politiski represēto personu sertifikāti.

9. Kompensācijas saņēmēju sarakstus Privatizācijas aģentūra nosūta Latvijas Hipotēku un zemes bankai. Latvijas Hipotēku un zemes banka minētos sarakstus nosūta kredītiestādēm, kurās ir atvērts kompensācijas saņēmēja sertifikātu konts (turpmāk – banka).

10. Pamatojoties uz Privatizācijas aģentūras sarakstos sniegto informāciju, banka divu nedēļu laikā pēc saraksta saņemšanas nosūta (ierakstītā sūtījumā) kompensācijas saņēmējam uzaicinājumu dzēst sertifikātus, norādot dzēšamo sertifikātu skaitu un saņemamās kompensācijas apmēru, kā arī nosūta sertifikātu dzēšanas iesnieguma veidlapu (kopā ar paskaidrojumu par tās aizpildīšanu un darbībām, kuras veicamas attiecīgās personas tiesību izmantošanai).

11. Ja kompensācijas saņēmējam nav atvērts sertifikātu konts, šo noteikumu 10.punktā minēto informāciju kompensācijas saņēmējam nosūta Latvijas Hipotēku un zemes banka.

12. Pēc uzaicinājuma saņemšanas kompensācijas saņēmējs, tā pilnvarnieks vai aizgādnis:

12.1. iesniedz bankā sertifikātu dzēšanas iesniegumu (pielikums);

12.2. atver norēķinu kontu (ja tas nav atvērts), kurā tiks ieskaitīta par dzēstajiem sertifikātiem izmaksājamā nauda;

12.3. dod bankai uzdevumu pārskaitīt dzēšamos sertifikātus no sava konta uz fonda kontu.

13. Ja politiski represētā persona nav atvērusi bankā sertifikātu kontu, kompensācijas saņēmēja uzdevumā ieskaitīt dzēšamos sertifikātus fonda kontā var cita persona, sertifikātu pārveduma uzdevumā norādot kompensācijas saņēmēja personas kodu.

14. Ja kompensācijas saņēmēja īpašumā ir mazāk sertifikātu, nekā viņam ir tiesības dzēst, viņš trūkstošos sertifikātus ir tiesīgs iegādāties un līdz sertifikātu dzēšanas iesnieguma iesniegšanas dienai ieskaitīt savā sertifikātu kontā.

15. Ja mēneša laikā no uzaicinājuma nosūtīšanas dienas kompensācijas saņēmējs nav bankā iesniedzis sertifikātu dzēšanas iesniegumu, banka nosūta atkārtotu uzaicinājumu (ierakstītā sūtījumā).

16. Ja kompensācijas saņēmējs pēc sertifikātu dzēšanas iesnieguma iesniegšanas ir miris, kompensācijas saņēmēja mantinieki atbilstoši tiesas nolēmumam vai zvērināta notāra izsniegtajai mantojuma apliecībai var saņemt kompensāciju naudā, dzēšot no kompensācijas saņēmēja konta fonda kontā ieskaitītos sertifikātus.

17. Kompensācijas saņēmēja tiesības dzēst sertifikātus noilgst Valsts un pašvaldību īpašuma privatizācijas un privatizācijas sertifikātu izmantošanas pabeigšanas likuma 28.panta pirmajā daļā noteiktajā kārtībā.

18. Par kompensācijas saņēmējiem, kuri ir iesnieguši sertifikātu dzēšanas iesniegumus, banka katru mēnesi sastāda aktu, norādot kompensācijas saņēmēja vārdu, uzvārdu, personas kodu, norēķinu konta rekvizītus, šo noteikumu 10.punktā minētā uzaicinājuma nosūtīšanas datumu, uz fonda kontu pārskaitīto sertifikātu skaitu, un iesniedz to Latvijas Hipotēku un zemes bankā. Reizi mēnesī Latvijas Hipotēku un zemes banka nosūta Privatizācijas aģentūrai informāciju par šo noteikumu 10.punktā minētā uzaicinājuma nosūtīšanas datumu, dzēšamo sertifikātu skaitu un kompensācijas saņēmējiem izmaksājamo kopējo naudas summu.

19. Naudu kompensācijas saņēmējiem izmaksā pēc tam, kad Privatizācijas aģentūra ir pārbaudījusi Latvijas Hipotēku un zemes bankas sniegto informāciju un ieskaitījusi Latvijas Hipotēku un zemes bankas norādītajā bankas kontā šo noteikumu 18.punktā minētos kompensāciju izmaksām paredzētos līdzekļus. Latvijas Hipotēku un zemes banka pārskaita kompensācijas saņēmēja norēķinu kontā summu, kas atbilst fonda kontā ieskaitīto sertifikātu nominālvērtībai, bet ne vairāk par kompensācijas saņēmēju sarakstā norādīto summu. Par naudas ieskaitīšanu kompensācijas saņēmēja norēķinu kontā Latvijas Hipotēku un zemes banka reizi mēnesī ziņo Privatizācijas aģentūrai.

20. Privatizācijas aģentūra salīdzina kompensācijas saņēmēju sarakstos norādīto dzēšamo sertifikātu skaitu ar Latvijas Hipotēku un zemes bankas sniegtajām ziņām par fonda kontā ieskaitītajiem sertifikātiem un ne retāk kā reizi gadā dod rīkojumu dzēst fonda kontā ieskaitītos sertifikātus, par kuriem izmaksāta kompensācija naudā.

21. Lai nodrošinātu šo noteikumu izpildi, attiecīgo kredītiestāžu darbu finansē no ieņēmumiem par sertifikātu kontu atvēršanu. Ja ieņēmumi no sertifikātu kontu atvēršanas ir mazāki, nekā nepieciešams minēto izdevumu segšanai, trūkstošie līdzekļi tiek nodrošināti atbilstoši kārtībai, kas paredzēta saskaņā ar likuma "Par valsts un pašvaldību īpašuma objektu privatizāciju" 11.panta trešo daļu izdotajos Ministru kabineta noteikumos par rezerves fonda līdzekļu izmantošanu.

22. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 2006.gada 3.janvāra noteikumus Nr.5 "Kārtība, kādā politiski represētajām personām, dzēšot privatizācijas sertifikātus, izmaksā kompensāciju naudā" (Latvijas Vēstnesis, 2006, 4.nr.).

Ministru prezidents V.Dombrovskis

Ekonomikas ministrs D.Pavļuts



 

Pielikums
Ministru kabineta
2012.gada 20.novembra
noteikumiem Nr.782

Sertifikātu dzēšanas iesnieguma paraugs

Ekonomikas ministrs D.Pavļuts

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!