• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Ministru kabinets
Oficiālajā izdevumā publicē:
  • Ministru kabineta noteikumus, instrukcijas un ieteikumus. Tie stājas spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas, ja tiesību aktā nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš;
  • Ministru kabineta rīkojumus. Tie stājas spēkā parakstīšanas brīdī;
  • Ministru kabineta sēdes protokollēmumus. Tie stājas spēkā pieņemšanas brīdī;
  • plānošanas dokumentus, kā arī informatīvos ziņojumus par politikas plānošanas dokumentu īstenošanu.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2013. gada 4. jūnija rīkojums Nr. 231 "Par Pamatnostādņu "Iedzīvotāju garīgās veselības uzlabošana 2009.–2014.gadā" īstenošanas plānu 2013.–2014.gadam". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 7.06.2013., Nr. 109 https://www.vestnesis.lv/op/2013/109.9

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta rīkojums Nr.232

Par Preventīvo piespiedu līdzekļu koncepciju

Vēl šajā numurā

07.06.2013., Nr. 109

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: rīkojums

Numurs: 231

Pieņemts: 04.06.2013.

OP numurs: 2013/109.9

2013/109.9
RĪKI

Ministru kabineta rīkojumi: Šajā laidienā 4 Pēdējās nedēļas laikā 6 Visi

Ministru kabineta rīkojums Nr.231

Rīgā 2013.gada 4.jūnijā (prot. Nr.33 23.§)

Par Pamatnostādņu "Iedzīvotāju garīgās veselības uzlabošana 2009.–2014.gadā" īstenošanas plānu 2013.–2014.gadam

1. Apstiprināt Pamatnostādņu "Iedzīvotāju garīgās veselības uzlabošana 2009.–2014.gadā" īstenošanas plānu 2013.–2014.gadam (turpmāk – plāns).

2. Noteikt Veselības ministriju par atbildīgo institūciju plāna īstenošanā.

3. Iesaistītajām institūcijām 2013.gadā nodrošināt plānā paredzēto pasākumu īstenošanu atbilstoši piešķirtajiem valsts budžeta līdzekļiem. Jautājumu par papildu valsts budžeta līdzekļu piešķiršanu plānā paredzēto pasākumu īstenošanai 2014.gadā izskatīt, sagatavojot likumprojektu par valsts budžetu 2014.gadam, kopā ar visu ministriju un centrālo valsts iestāžu priekšlikumiem par jaunajām politikas iniciatīvām un iesniegtajiem papildu finansējuma pieprasījumiem atbilstoši valsts budžeta finansiālajām iespējām.

4. Plānā minētajām atbildīgajām institūcijām līdz 2015.gada 1.maijam iesniegt Veselības ministrijā informāciju par plāna pasākumu izpildi.

5. Veselības ministrijai sagatavot un veselības ministram līdz 2015.gada 1.septembrim iesniegt noteiktā kārtībā Ministru kabinetā informatīvo ziņojumu par plāna izpildi.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis

Veselības ministra vietā –
finanšu ministrs Andris Vilks

 

 

(Ministru kabineta
2013.gada 4.jūnija
rīkojums Nr.231)

Pamatnostādņu "Iedzīvotāju garīgās veselības uzlabošana 2009.–2014.gadā" īstenošanas plāna 2013.–2014.gadam
kopsavilkums

1. Risināmā jautājuma būtība

Sabiedrības garīgā jeb psihiskā veselība ir būtisks nosacījums stabilas, drošas un labklājībā dzīvojošas sabiedrības veidošanai.

Pamatnostādņu "Iedzīvotāju garīgās veselības uzlabošana 2009.–2014.gadā" īstenošanas plāns 2013.–2014.gadam (turpmāk – plāns) izstrādāts pamatnostādņu "Iedzīvotāju garīgās veselības uzlabošana 2009.–2014.gadā" (apstiprinātas ar Ministru kabineta 2008.gada 6.augusta rīkojumu Nr.468) (turpmāk – pamatnostādnes) ieviešanai.

Informācijas analīze par situāciju garīgās veselības aprūpes jomā Latvijā liecina, ka psihisko saslimšanu incidences rādītājam kopš 2007.gada ir tendence pieaugt, bet 2009. un 2010.gadā kāpums bijis īpaši straujš, turklāt vislielākais saslimstības pieaugums (par 38 %) ar psihiskiem un uzvedības traucējumiem 2009. un 2010.gadā bija vecuma grupā, kas ietver 70 gadu vecas un vecākas personas. Līdz ar sabiedrības novecošanos gados vecu psihiatrijas pacientu veselības aprūpes jautājums kļūst arvien aktuālāks.

Hospitalizāciju skaita pieaugums sakarā ar psihiatriskām saslimšanām (neieskaitot psihiskus un uzvedības traucējumus psihoaktīvu vielu lietošanas dēļ (F10–F19 grupas diagnozes)), kas 2010.gadā, salīdzinot ar 2009.gadu, palielinājies par 11,5 %, bet 2011.gadā, salīdzinot ar 2010.gadu, par 8,9 %, liecina par ambulatoro garīgās veselības aprūpes pakalpojumu nepietiekamību.

Plāna mērķis ir nodrošināt iedzīvotājiem kvalitatīvu un viņu vajadzībām atbilstošu garīgās veselības aprūpi.

2. Piedāvātais risinājums vai piedāvātie risinājuma varianti

Plāns izstrādāts atbilstoši pamatnostādnēs definētajiem rīcības virzieniem. Tā ietvaros plānots izstrādāt ambulatorajā garīgās veselības centrā sniedzamo pakalpojumu samaksas modeli un finansēšanas nosacījumus, kā arī finansēšanas nosacījumus ambulatorā garīgās veselības centra ārstniecības atbalsta personu darba samaksai, izvērtēt jauna pakalpojuma "Mobilā psihiatriskās palīdzības komanda" ieviešanas iespējas, izstrādāt konceptuālo risinājumu ilgtermiņa aprūpes sistēmas izveidei personām ar psihiskiem un uzvedības traucējumiem, ieviest krīzes tālruņa pakalpojumu, izvērtēt kompensējamo medikamentu sarakstu pacientiem ar psihiskiem un uzvedības traucējumiem un sniegt priekšlikumus tā uzlabošanai, veikt analīzi par valsts apmaksāto psihoterapeitisko un psiholoģisko pakalpojumu pieejamību bērniem ar psihiatriskām saslimšanām un izstrādāt priekšlikumus turpmākai rīcībai, izstrādāt metodiskos norādījumus izglītības iestāžu psihologiem, sociālajiem pedagogiem un speciālajiem pedagogiem darbam ar personām ar garīga rakstura traucējumiem (tai skaitā uzvedības un emocionāliem traucējumiem), izvērtēt ar noteiktām slimībām slimojošu pacientu reģistrā apkopojamos datus par pacientiem ar psihiskiem un uzvedības traucējumiem un sagatavot priekšlikumus nepieciešamajiem uzlabojumiem, veikt sabiedrības informēšanas pasākumus par garīgās veselības aprūpi, garīgās veselības veicināšanas un profilakses jautājumiem, veikt garīgās veselības monitoringu, izstrādāt un īstenot profesionālās pilnveides un apmācību programmas ārstniecības personām un ārstniecības atbalsta personām, izstrādāt profesionālās pilnveides programmas izglītības iestāžu psihologiem, sociālajiem pedagogiem un speciālajiem pedagogiem par darbu ar personām ar garīga rakstura traucējumiem (tai skaitā uzvedības un emocionāliem traucējumiem), sagatavot priekšlikumus "izdegšanas sindroma" ārstēšanai un profilaksei ārstniecības personām ar augstu "izdegšanas sindroma" risku, kā arī sagatavot priekšlikumus, lai uzlabotu personas psihiskās veselības tiesisko aizsardzību un personas tiesību un likumīgo interešu ievērošanu garīgās veselības aprūpes jomā.

3. Plāna īstenošanai nepieciešamais finansējums un paredzētais finansēšanas avots

Lielākā daļa plānā iekļauto pasākumu tiks īstenoti atbilstoši iesaistītajām institūcijām piešķirtajiem valsts budžeta līdzekļiem. Pasākumi veselības nozares cilvēkresursu izglītošanai tiks īstenoti Eiropas Sociālā fonda darbības programmas "Cilvēkresursi un nodarbinātība" papildinājuma 1.3.2.3.aktivitātes "Veselības aprūpes un veicināšanas procesā iesaistīto institūciju personāla kompetences, prasmju un iemaņu līmeņa paaugstināšana" ietvaros. Atsevišķu pasākumu īstenošanai 2014.gadā Veselības ministrijai nepieciešams papildu finansējums no valsts budžeta līdzekļiem 71 404,85 latu apmērā, bet viena pasākuma īstenošana plānota Eiropas Savienības fondu 2014.–2020.gada plānošanas perioda ietvaros atbilstoši Nacionālajā attīstības plānā 2014.–2020.gadam definētajām prioritātēm un uzdevumiem.

Veselības ministra vietā –
finanšu ministrs Andris Vilks

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!