• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Ministru kabinets
Oficiālajā izdevumā publicē:
  • Ministru kabineta noteikumus, instrukcijas un ieteikumus. Tie stājas spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas, ja tiesību aktā nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš;
  • Ministru kabineta rīkojumus. Tie stājas spēkā parakstīšanas brīdī;
  • Ministru kabineta sēdes protokollēmumus. Tie stājas spēkā pieņemšanas brīdī;
  • plānošanas dokumentus, kā arī informatīvos ziņojumus par politikas plānošanas dokumentu īstenošanu.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2013. gada 17. jūnija rīkojums Nr. 249 "Par Latvijas preču un pakalpojumu eksporta veicināšanas un ārvalstu investīciju piesaistes pamatnostādnēm 2013.–2019.gadam". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 18.06.2013., Nr. 116 https://www.vestnesis.lv/op/2013/116.6

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kultūras ministrijas paziņojums

Par ģerboņu reģistrāciju

Vēl šajā numurā

18.06.2013., Nr. 116

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: rīkojums

Numurs: 249

Pieņemts: 17.06.2013.

OP numurs: 2013/116.6

2013/116.6
RĪKI

Ministru kabineta rīkojumi: Šajā laidienā 2 Pēdējās nedēļas laikā 16 Visi

Ministru kabineta rīkojums Nr.249

Rīgā 2013.gada 17.jūnijā (prot. Nr.32 63.§)

Par Latvijas preču un pakalpojumu eksporta veicināšanas un ārvalstu investīciju piesaistes pamatnostādnēm 2013.–2019.gadam

1. Apstiprināt Latvijas preču un pakalpojumu eksporta veicināšanas un ārvalstu investīciju piesaistes pamatnostādnes 2013.–2019.gadam (turpmāk – pamatnostādnes) un pamatnostādņu 1.pielikumā ietverto pamatnostādnēs paredzēto uzdevumu un pasākumu plānu 2013.–2019.gadam.

2. Noteikt Ekonomikas ministriju par atbildīgo institūciju pamatnostādņu īstenošanā, bet Ārlietu ministriju, Finanšu ministriju, Iekšlietu ministriju, Izglītības un zinātnes ministriju, Kultūras ministriju, Labklājības ministriju, Satiksmes ministriju, Tieslietu ministriju, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju un Zemkopības ministriju par līdzatbildīgajām institūcijām, kas atbilstoši kompetencei nodrošina pamatnostādnēs noteikto uzdevumu īstenošanu (turpmāk – atbildīgās institūcijas).

3. Atbildīgajām institūcijām:

3.1. pamatnostādnēs noteiktos uzdevumus un pasākumus 2013.gadā īstenot tām piešķirto valsts budžeta līdzekļu ietvaros;

3.2.   jautājumu par papildu valsts budžeta līdzekļu piešķiršanu 2014. un 2015.gadā un turpmākajos gados iesniegt izskatīšanai Ministru kabinetā, sagatavojot likumprojektu par valsts budžetu kārtējam gadam.

4. Ekonomikas ministrijai sagatavot un ekonomikas ministram iesniegt noteiktā kārtībā Ministru kabinetā šādus informatīvos ziņojumus:

4.1. līdz 2016.gada 1.jūnijam – pamatnostādņu īstenošanas starpposma novērtējumu;

4.2. līdz 2020.gada 1.augustam – pamatnostādņu īstenošanas gala novērtējumu.

5. Atzīt par spēku zaudējušu Ministru kabineta 2009.gada 19.jūnija rīkojumu Nr.413 "Par Latvijas preču un pakalpojumu eksporta veicināšanas un ārvalstu investīciju piesaistes pamatnostādnēm 2010.–2016.gadam" (Latvijas Vēstnesis, 2009, 99., 203.nr.; 2011, 175.nr.).

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis

Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts

 

 

(Ministru kabineta
2013.gada 17.jūnija
rīkojums Nr.249)

Latvijas preču un pakalpojumu eksporta veicināšanas
un ārvalstu investīciju piesaistes pamatnostādņu 2013.–2019.gadam
kopsavilkums

Latvijas preču un pakalpojumu eksporta veicināšanas un ārvalstu investīciju piesaistes pamatnostādnes 2013.–2019.gadam (turpmāk – pamatnostādnes) ir vidēja termiņa politikas plānošanas dokuments, kas aptver visas tautsaimniecības nozares un nosaka eksporta veicināšanas un ārvalstu tiešo investīciju piesaistes politikas galvenos mērķus, principus un rīcības virzienus turpmākajiem septiņiem gadiem.

Pamatnostādņu uzdevums ir veidot vienotu, dinamisku, uz ciešu sadarbību balstītu eksporta veicināšanas un investīciju piesaistes procesu, kurā ar noteiktu atbildību un kompetenci darbojas visas iesaistītās puses – valsts institūcijas, privātais sektors, pašvaldības un zinātniskās institūcijas.

Galvenās pamatnostādnēs formulētās problēmas ir saistītas ar to, ka eksporta struktūrā ir zems tādu preču un pakalpojumu īpatsvars, kam ir augsta pievienotā vērtība, ir zems ārvalstu tiešo investīciju īpatsvars sektoros, kas orientēti uz ražošanu un eksportu, pastāv eksporta uzsākšanai un paplašināšanai nepieciešamo resursu trūkums uzņēmumos, turklāt Latvijas uzņēmējdarbības videi raksturīgas dažādas nepilnības, kā arī sadrumstalota investīciju piesaistes un eksporta atbalsta institucionālā struktūra.

Pamatnostādņu mērķis ir uzlabot Latvijas tautsaimniecības konkurētspēju atvērtos produktu (preču un pakalpojumu) un kapitāla tirgos.

Lai īstenotu pamatnostādnēs izvirzīto mērķi, ir noteikti šādi apakšmērķi:

1) sekmēt augsto un vidēji augsto tehnoloģiju nozaru īpatsvara pieaugumu Latvijas eksportā;

2) piesaistīt ārvalstu tiešās investīcijas uz ārējo pieprasījumu orientētām nozarēm.

Pamatojoties uz identificētajām problēmām un definētajiem mērķiem, ir noteikti šādi galvenie rīcības virzieni:

1. Uzņēmumu konkurētspējas paaugstināšana.

2. Atbalsts ārējo tirgu apgūšanai.

3. Ārvalstu tiešo investīciju veicināšana.

Pamatnostādnēs noteikto mērķu sasniegšanai un identificēto problēmu risināšanai Ekonomikas ministrija sadarbībā ar iesaistītajām ministrijām un sociālajiem partneriem īstenos pamatnostādnēs paredzēto uzdevumu un pasākumu plānu.

Pamatnostādnēs paredzēto uzdevumu un pasākumu plāns īstenojams kārtējam gadam piešķirto valsts budžeta un Eiropas Savienības struktūrfondu līdzekļu ietvaros.

Pamatnostādnēs iekļauto rīcības virzienu īstenošana nodrošinās Latvijas kā investīcijām labvēlīgas vides veidošanu un veicinās tās atpazīstamību starptautiskā līmenī, kā arī veicinās Latvijas uzņēmumu konkurētspējas pieaugumu un iziešanu ārējos tirgos.

Īstenojot eksporta veicināšanas un ārvalstu tiešo investīciju piesaistes politiku, tiks nodrošināta preču un pakalpojumu tirdzniecības bilances pakāpeniska līdzsvarošana, valsts iekšzemes kopprodukta pieaugums, preču un pakalpojumu eksporta (tai skaitā ar augstāku pievienoto vērtību) un ārvalstu tiešo investīciju pieaugums. Īstenojot mērķtiecīgu politiku, tiks celts produktivitātes līmenis kā apstrādes rūpniecībā, tā tautsaimniecībā kopumā.

Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!