• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Konkurences padome
Konkurences padome publicē pieņemtos lēmumus par tirgus dalībnieku apvienošanos, par pārkāpuma konstatēšanu un naudas soda uzlikšanu, par tirgus dalībnieku paziņoto vienošanos, par dominējoša stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu u.c.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Konkurences padomes 2013. gada 11. oktobra lēmums Nr. 55 "Par tirgus dalībnieku apvienošanos". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 6.11.2013., Nr. 217 https://www.vestnesis.lv/op/2013/217.26

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Rīgas domes saistošie noteikumi Nr.33

Grozījumi Rīgas domes 2012.gada 28.februāra saistošajos noteikumos Nr.166 "Par specializētajiem tūristu transportlīdzekļiem Rīgas pilsētā"

Vēl šajā numurā

06.11.2013., Nr. 217

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Konkurences padome

Veids: lēmums

Numurs: 55

Pieņemts: 11.10.2013.

OP numurs: 2013/217.26

2013/217.26
RĪKI

Konkurences padomes lēmumi: Šajā laidienā 2 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Konkurences padomes lēmums Nr.55

Lēmuma publiskojamā versija

Rīgā 2013.gada 11.oktobrī (prot. Nr.51, 9.§)

Par tirgus dalībnieku apvienošanos

Lieta Nr.1894/13/03.02./12

Par SIA "Glesum Investments" un SIA "Arēna Rīga" apvienošanos

[1] Konkurences padome (turpmāk – KP) 09.09.2013. saņēma SIA "Glesum Investments" (turpmāk – Glesum) ziņojumu par apvienošanos (turpmāk – Ziņojums), kas paredzēta, Glesum slēdzot kapitāla daļu pirkuma līgumu ar AR Entertainment Limited par 100 % SIA "Arēna Rīga" (turpmāk – Arēna Rīga) kapitāldaļu pirkumu, tādējādi iegūstot tiešu izšķirošu ietekmi SIA "Arēna Rīga". Ziņojums iesniegts saskaņā ar Konkurences likuma 15.panta otrās daļas 1.punktu, jo apvienošanās dalībnieku kopējais neto apgrozījums iepriekšējā finanšu gadā ir pārsniedzis 25 miljonus latu.

[2] Izvērtējot Ziņojumā sniegto informāciju, KP secināja, ka tajā sniegtā informācija neatbilst Ministru kabineta 29.09.2008. noteikumu Nr.800 "Kārtība, kādā iesniedz un izskata pilno un saīsināto ziņojumu par tirgus dalībnieku apvienošanos" (turpmāk – Noteikumi Nr.800) prasībām un informēja Glesum pilnvaroto pārstāvi par nepilnībām Ziņojumā. KP 16.09.2013. saņēma Glesum pilnvarotās pārstāves precizēto informāciju, līdz ar to saskaņā ar Noteikumu Nr.800 4.punktu par pilna ziņojuma saņemšanas dienu KP noteica 16.09.2013.

[3] SIA "Glesum Investments" ir Latvijas Republikas Komercreģistrā ar vienotās reģ. Nr.50103643151 reģistrēta sabiedrība, juridiskā adrese: Skanstes iela 50, Rīga.

[4] SIA "Arēna Rīga" ir Latvijas Republikas Komercreģistrā ar vienotās reģ.Nr.40003724100 reģistrēta sabiedrība, juridiskā adrese: Skanstes iela 21, Rīga.

Izvērtējot Ziņojumā ietverto un papildus iegūto informāciju, Konkurences padome

konstatēja:

1. Apvienošanās dalībnieki

[5] Arēna Rīga vienīgais dalībnieks, kam pieder 100% kapitālas daļas, ir Kiprā reģistrēta kompānija AR Entertainment Limited. Saskaņā ar Ziņojumā minēto uzņēmums veic daudzfunkcionālās arēnas pārvaldīšanu, iznomājot to sporta un izklaides pasākumu rīkotājiem, iznomājot Arēna Rīga ložas pasākumu apmeklētājiem, kā arī pārdod reklāmas pakalpojumus arēnā organizētu pasākumu laikā.

[6] Arēna Rīga realizē 100 % dalību SIA "Arena Catering" (reģ.Nr.40103307512) un SIA "Arena Cogeneration" (reģ.Nr.40103330487). SIA "Arena Catering" darbības veids ir publiskās ēdināšanas pakalpojumi Arēna Rīga telpās pasākumu laikā; ēdināšanas pakalpojumi izbraukuma banketiem. SIA "Arena Cogeneration" darbības veids ir elektroenerģijas ražošana (darbība nav uzsākta).

[7] Glesum dalībnieki ir divas fiziskas personas (J.S. un I.M.), kam vienādās daļās pieder uzņēmums. Glesum pašreizējais un ieplānotais darbības veids ir holdingkompāniju darbība.

[8] Saskaņā ar Ziņojumā minēto J.S. īsteno Noteikumu Nr.800 13.2.apakšpunktā minēto ietekmi1 vairākos uzņēmumos Latvijas Republikā. Saskaņā ar Ziņojuma 1.6.punktā minēto Glesum un ar tās dalībnieku J.S. saistītu uzņēmumu darbības virzieni ir: holdingkompāniju darbība; pasažieru pārvadājumi; viesnīcas pakalpojumi; profesionālie, zinātniskie un tehniskie pakalpojumi; žurnālu un periodisko izdevumu izdošana; nekustamā īpašuma izīrēšana un pārvaldīšana; būvniecības projektu izstrādāšana; izklaides un atpūtas darbība (mūzikas klubs); sauszemes transporta palīgdarbība; degvielas, cietā, šķidrā un gāzveida kurināmā vairumtirdzniecība; ieguldījumu pārvaldīšana, tirgus un sabiedriskās domas izpēte; farmaceitisko izstrādājumu vairumtirdzniecība, hokeja klubu darbība; dabasgāzes piegādes uz Latviju un Igauniju.

2. Apvienošanās veids

[9] Saskaņā ar Konkurences likuma (turpmāk ‑ KL) 15.panta pirmās daļas 3.punktu tirgus dalībnieku apvienošanās ir tāds stāvoklis, kad viens vai vairāki tirgus dalībnieki iegūst tiešu vai netiešu izšķirošu ietekmi pār citu tirgus dalībnieku.

[10] Apvienošanās paredzēta, pamatojoties uz starp pusēm 05.09.2013. noslēgto kapitāla daļu pirkuma līgumu, saskaņā ar kuru Glesum iegūst izšķirošu ietekmi Arēna Rīga, kā arī SIA "Arena Catering" un SIA "Arena Cogeneration" (*).

[11] Ņemot vērā minēto, konkrētais darījums ir uzskatāms par apvienošanos KL 15.panta pirmās daļas 3.punkta izpratnē, tirgus dalībniekam iegūstot tiešu vai netiešu izšķirošu ietekmi pār citu tirgus dalībnieku.

3. Konkrētie tirgi un apvienošanās ietekmes izvērtējums

[12] Saskaņā ar Konkurences likuma 1.panta 4.punktu "konkrētais tirgus – konkrētās preces tirgus, kas izvērtēts saistībā ar konkrēto ģeogrāfisko tirgu". Saskaņā ar Konkurences likuma 1.panta 5.punktu "konkrētās preces tirgus – noteiktas preces tirgus, kurā ietverts arī to preču kopums, kuras var aizstāt šo noteikto preci konkrētajā ģeogrāfiskajā tirgū, ņemot vērā pieprasījuma un piedāvājuma aizstājamības faktoru, preču pazīmes un lietošanas īpašības", un saskaņā ar Konkurences likuma 1.panta 3.punktu "konkrētais ģeogrāfiskais tirgus – ģeogrāfiskā teritorija, kurā konkurences apstākļi konkrētās preces tirgū ir pietiekami līdzīgi visiem šā tirgus dalībniekiem, un tādēļ šo teritoriju var nošķirt no citām teritorijām".

Noteikumu 2.punkts nosaka, ka "šo noteikumu izpratnē ietekmētais tirgus ir: 2.1. konkrētais tirgus, kurā darbojas apvienošanā iesaistītie tirgus dalībnieki; 2.2. ar konkrēto tirgu, kurā darbojas viens no apvienošanā iesaistītiem tirgus dalībniekiem, vertikāli saistīts tirgus, kurā darbojas cits apvienošanā iesaistīts tirgus dalībnieks".

[13] Glesum Ziņojumā norāda, ka "(..) konkrētais tirgus attiecībā uz plānoto apvienošanos ir: telpu iznomāšana un ar tām saistīto palīgpakalpojumu (ēdināšana, apkalpošana, autotransporta novietošana, reklāmas pakalpojumi, biļešu pārdošana u.tml.) nodrošināšana lielo sporta un izklaides pasākumu organizētājiem Baltijas valstu reģionā. Līdz ar to Arēna Rīga konkurenti ir Siemens Arena Viļņā, Žalgiris Arena Kauņā, Cido Arēna Paņevežā, Saku Suurhall Arena Tallinā, Dzinatru koncertzāle Jūrmalā, Inbox.lv halle Rīgā, Palladium koncertu zāle Rīga, Tallinas Dziesmu svētku estrāde, Mežaparka estrāde, Skonto stadions un citas sporta un izklaides pasākumu rīkošanas vietas."

Saskaņā ar publiski pieejamo informāciju, Arēna Rīga ir daudzfunkcionāla halle, kuras izmantošana paredzēta sporta, mūzikas, kultūras un izklaides pasākumiem. Tās ietilpība atkarībā no pasākuma variē no 2000 vietām (amfiteātris) līdz 14 500 vietām (pilna zāle). Līdz ar to vērtējot pakalpojuma aizvietojamību no piedāvājuma puses par Arēnas Rīga konkurentiem var uzskatīt citas halles ar līdzvērtīgu ietilpību un funkcionalitāti, kuru darbība ir saistīta ar publisko pasākumu rīkošanu. No pieprasījuma puses pakalpojuma aizvietojamība var tikt vērtēta šaurāk, ņemot vērā konkrētā pasākuma tematiku un nepieciešamo aprīkojumu. Ģeogrāfiskā aizvietojamība ir atkarīga no rīkotā pasākuma mēroga. Piemēram, ja koncerts notiek kādas mūzikas grupas koncerttūres ietvaros, tad aizvietojamība var veidoties Baltijas teritorijas reģionā starp līdzvērtīgas ietilpības hallēm, savukārt ja pasākums ir vietēja mēroga, tad aizvietojamība var veidoties visā vai daļā Latvijas teritorijas starp līdzvērtīgas ietilpības un funkcionalitātes hallēm. Ņemot vērā, ka apvienošanās nav būtiska ietekme uz konkurenci, Konkurences padome šajā lietā tirgus definīcijas atstāj atvērtas.

[14] Izvērtējot Glesum, Arēna Rīga un ar tām saistīto tirgus dalībnieku darbības veidus (skatīt lēmuma 1.punktu), secināms, ka abu apvienošanās dalībnieku darbības jomas nepārklājās, un viena apvienošanās dalībnieka sniegtie pakalpojumi nav aizvietojami ar otra tirgus dalībnieka pakalpojumiem. Līdz ar to apvienošanās rezultātā viens tirgus dalībnieks, Arēna Rīga īpašnieks, tiks aizstāts ar citu tirgus dalībnieku, nemainoties tirgus struktūrai.

[15] Glesum dalībniekam J.S. pieder 9,76 % AS "Dinamo Rīga" akcijas2, kā arī J.S. ir AS "Dinamo Rīga" padomes priekšsēdētājs. (*). Ņemot vērā, ka Arēna Rīga iznomā hokejam atbilstošas funkcionalitātes telpas un ka AS "Dinamo Rīga" veic hokeja kluba darbību, kuras nodrošināšanai nepieciešamas hokejam atbilstošas funkcionalitātes telpas, to darbības veidi ir savstarpēji saistīti. Izvērtējot iepriekšminētā ietekmi uz konkurenci secināms, ka nav pamata uzskatīt, ka minētā apvienošanās būtiski ietekmēs pārējo pasākumu rīkotāju iespējas rīkot mūzikas, kultūras un citus sporta pasākumus vai citus liela apjoma pasākumus, ņemot vērā, ka Arēna Rīga saglabājas saimnieciska interese nodrošināt pēc iespējas lielāku Arēna Rīga telpu noslodzi, iegūstot iespējami lielākus ienākumus.

4. Secinājums

[16] Saskaņā ar Konkurences likuma 16.panta trešo daļu Konkurences padome aizliedz apvienošanos, kuras rezultātā rodas vai nostiprinās dominējošais stāvoklis vai var tikt būtiski samazināta konkurence jebkurā konkrētajā tirgū. Ja paziņotā apvienošanās neizraisa minētās sekas jebkurā konkrētajā tirgū, tad atbilstoši Konkurences likuma 16.panta ceturtajai daļai Konkurences padome pieņem lēmumu, ar kuru atļauj apvienošanos.

[17] Ņemot vērā iepriekš lēmumā konstatētos apstākļus, KP secina, ka apvienošanās rezultātā būtiski nesamazināsies konkurence, kā arī neizveidosies vai nenostiprināsies dominējošais stāvoklis jebkurā konkrētajā tirgū.

Pamatojoties uz minēto un saskaņā ar Konkurences likuma 8.panta pirmās daļas 5.punktu, 15.panta pirmās daļas 3.punktu, otrās daļas 1.punktu, 16.panta pirmo un ceturto daļu, Konkurences padome

nolēma:

atļaut apvienošanos, SIA "Glesum Investments" iegūstot 100 % SIA "Arēna Rīga" kapitāldaļu.

Saskaņā ar Konkurences likuma 8.panta otro daļu Konkurences padomes lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā viena mēneša laikā no lēmuma spēkā stāšanās dienas.

Konkurences padomes priekšsēdētājas p.i. Dz.Striks


(*) – Ierobežotas pieejamības informācija

1 Noteikumu Nr.800 13.2.apakšpunktā minētā ietekme [jeb izšķiroša ietekme]: 1) vairāk nekā puses kapitāla vai saimnieciskās darbības aktīvu kontrole, tai skaitā īpašuma tiesības; 2) iespēja īstenot vairāk nekā pusi balsstiesību; 3) iespēja iecelt vairāk nekā pusi no pārvaldes institūciju locekļiem vai tiesību subjektiem (to apvienībām), kas juridiski pārstāv tirgus dalībniekus; 4) tiesības pārvaldīt tirgus dalībnieka lietas, neaprobežojoties tikai ar tirgus dalībnieka saimnieciskās darbības vadīšanu.

2 "Dinamo Rīga" interneta vietne: http://www.dinamoriga.eu/lv/klubs/akcionari

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!