• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Ministru kabinets
Oficiālajā izdevumā publicē:
  • Ministru kabineta noteikumus, instrukcijas un ieteikumus. Tie stājas spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas, ja tiesību aktā nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš;
  • Ministru kabineta rīkojumus. Tie stājas spēkā parakstīšanas brīdī;
  • Ministru kabineta sēdes protokollēmumus. Tie stājas spēkā pieņemšanas brīdī;
  • plānošanas dokumentus, kā arī informatīvos ziņojumus par politikas plānošanas dokumentu īstenošanu.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2013. gada 26. novembra noteikumi Nr. 1354 "Kārtība, kādā veicama valstij piekritīgās mantas uzskaite, novērtēšana, realizācija, nodošana bez maksas, iznīcināšana un realizācijas ieņēmumu ieskaitīšana valsts budžetā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 28.11.2013., Nr. 233 https://www.vestnesis.lv/op/2013/233.14

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.1355

Grozījumi Ministru kabineta 2011.gada 6.septembra noteikumos Nr.691 "Noteikumi par nodokļu parāda galvojumu preču muitošanai"

Vēl šajā numurā

28.11.2013., Nr. 233

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 1354

Pieņemts: 26.11.2013.

OP numurs: 2013/233.14

2013/233.14
RĪKI

Ministru kabineta noteikumi: Šajā laidienā 19 Pēdējās nedēļas laikā 18 Visi

Ministru kabineta noteikumi Nr.1354

Rīgā 2013.gada 26.novembrī (prot. Nr.63 8.§)

Kārtība, kādā veicama valstij piekritīgās mantas uzskaite, novērtēšana, realizācija, nodošana bez maksas, iznīcināšana un realizācijas ieņēmumu ieskaitīšana valsts budžetā

Izdoti saskaņā ar likuma "Par Valsts ieņēmumu dienestu"
8.panta 3.punktu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā veicama valstij piekritīgās mantas uzskaite, novērtēšana, realizācija, nodošana bez maksas, iznīcināšana un realizācijas ieņēmumu ieskaitīšana valsts budžetā.

2. Pēc tam kad kļuvis izpildāms iestādes lēmums, zvērināta notāra akts vai tiesas spriedums par attiecīgās mantas konfiscēšanu, atzīšanu par bezīpašnieka, bezmantinieka (gadījumos, kad aktā par mantojuma lietas izbeigšanu nav norādītas kreditoru pretenzijas), atrasto mantu, kas pāriet valsts kā atradēja īpašumā, atrasto apslēpto mantu, politisko organizāciju (partiju) pretlikumīgi iegūto mantu (tai skaitā anonīmi un pretlikumīgi saņemto dāvinājumu (ziedojumu)), mantu, no kuras persona atteikusies par labu valstij, kā arī pēc testamenta valsts īpašumā pārgājušo mantu un valsts amatpersonu ienākumiem un mantiskajiem labumiem, kas gūti, pārkāpjot atbilstošo jomu regulējošos normatīvos aktus, atbildīgā iestāde par to piecu darbdienu laikā papīra formā vai elektroniski paziņo Valsts ieņēmumu dienestam, nosūtot attiecīgā nolēmuma un dokumenta, kas apliecina mantas izņemšanu, oriģinālu vai tā atvasinājumu, kas izstrādāts saskaņā ar normatīvajiem aktiem par dokumentu izstrādāšanas un noformēšanas kārtību.

3. Valsts ieņēmumu dienests pēc šo noteikumu 2.punktā minēto dokumentu saņemšanas:

3.1. uzskaita valstij piekritīgo mantu šo noteikumu 10.punktā minētajā kārtībā;

3.2. ja nepieciešams, atbilstoši konkrēto jomu regulējošiem normatīvajiem aktiem izvēlas valstij piekritīgās mantas glabāšanas vietu un slēdz līgumu ar Nodrošinājuma valsts aģentūru vai komersantu par mantas glabāšanu;

3.3. piecu darbdienu laikā pēc valstij piekritīgās mantas pieņemšanas un uzskaitīšanas šo noteikumu 10.punktā minētajā kārtībā uzsāk mantas realizācijas, nodošanas bez maksas vai iznīcināšanas procesu.

4. Valstij piekritīgo mantu glabā, realizē, nodod bez maksas vai iznīcina saskaņā ar atbilstošo jomu regulējošiem normatīvajiem aktiem, ievērojot vides aizsardzības prasības.

5. No ieņēmumiem, kas gūti, realizējot valstij piekritīgo mantu, sedz izdevumus, kas radušies no brīža, kad manta ņemta uzskaitē ar valstij piekritīgās mantas pieņemšanas un nodošanas aktu (turpmāk – mantas pieņemšanas un nodošanas akts) (1.pielikums), ir saistīti ar valstij piekritīgās mantas glabāšanu, realizāciju, nodošanu bez maksas vai iznīcināšanu un ir dokumentāri apliecināti.

6. Valstij piekritīgo mantu realizē, nodod bez maksas (izņemot valstij piekritīgo nekustamo īpašumu) vai iznīcina šo noteikumu 19.punktā minētās valstij piekritīgās mantas novērtēšanas komisijas (turpmāk – komisija) klātbūtnē.

7. Valsts ieņēmumu dienests ir atbildīgs par mantas neskartību un saglabāšanu no tās pieņemšanas brīža līdz realizācijai, nodošanai bez maksas vai iznīcināšanai.

8. Valstij piekritīgo mantu, ko Valsts ieņēmumu dienests ņēmis uzskaitē, aizliegts pirms mantas realizācijas, nodošanas bez maksas vai iznīcināšanas nodot lietošanā juridiskām vai fiziskām personām.

9. Valsts ieņēmumu dienests vismaz trīs darbdienas pirms valstij piekritīgās mantas realizācijas, nodošanas bez maksas vai iznīcināšanas ievieto attiecīgu informāciju Valsts ieņēmumu dienesta tīmekļa vietnē.

II. Valstij piekritīgās mantas uzskaite

10. Piecu darbdienu laikā pēc šo noteikumu 2.punktā minēto dokumentu saņemšanas Valsts ieņēmumu dienests atbilstoši mantas atrašanās vietai pieņem un uzskaita valstij piekritīgo mantu, sastādot mantas pieņemšanas un nodošanas aktu divos eksemplāros. Vienu eksemplāru glabā Valsts ieņēmumu dienestā, otru – iestādē, kas nodevusi valstij piekritīgo mantu. Ja līdz brīdim, kad pieņemts lēmums par mantas piekritību valstij, manta ir nodota bez maksas, iznīcināta vai realizēta, mantas pieņemšanas un nodošanas aktu nesastāda.

11. Par valstij piekritīgās mantas iznīcināšanu sastāda valstij piekritīgās mantas iznīcināšanas aktu (turpmāk – mantas iznīcināšanas akts) (2.pielikums) divos eksemplāros:

11.1. ja valstij piekritīgo mantu iznīcināšanai nodod komersantam, vienu mantas iznīcināšanas akta eksemplāru glabā Valsts ieņēmumu dienestā, otru nodod komersantam, kas iznīcina valstij piekritīgo mantu;

11.2. ja valstij piekritīgo mantu iznīcina Valsts ieņēmumu dienests, abus mantas iznīcināšanas akta eksemplārus glabā Valsts ieņēmumu dienestā.

12. Par valstij piekritīgās mantas realizāciju un nodošanu bez maksas sastāda valstij piekritīgās mantas aprakstes un novērtējuma aktu (turpmāk –mantas aprakstes un novērtējuma akts) (3.pielikums) divos eksemplāros:

12.1. ja valstij piekritīgo mantu realizē komersantam vai saskaņā ar šo noteikumu 27.punktu fiziskai personai, vienu mantas aprakstes un novērtējuma akta eksemplāru glabā Valsts ieņēmumu dienestā, otru nodod komersantam vai fiziskai personai, kurai manta realizēta;

12.2. ja valstij piekritīgo mantu nodod bez maksas, vienu mantas aprakstes un novērtējuma akta eksemplāru glabā Valsts ieņēmumu dienestā, otru nodod iestādei vai institūcijai, kurai manta nodota.

13. Mantas aprakstes un novērtējuma aktu, kā arī mantas iznīcināšanas aktu paraksta šo noteikumu 19.punktā minētās komisijas locekļi un apstiprina Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektora pilnvarota persona.

14. Katram mantas pieņemšanas un nodošanas aktam Valsts ieņēmumu dienests iekārto atsevišķu lietu, kurā glabā visus dokumentus, kas attiecas uz šo lietu (izņemot šo noteikumu 15.punktā minētos gadījumus). 

15. Ja mantu tās apjoma, atrašanās vietas vai specifikas dēļ viena nolēmuma ietvaros nav iespējams pieņemt vienas darbdienas laikā, lietā ievieto vairākus mantas pieņemšanas un nodošanas aktus.

16. Mantas pieņemšanas un nodošanas akts, mantas aprakstes un novērtējuma akts, mantas iznīcināšanas akts un nekustamā īpašuma nodošanas un pieņemšanas akts ir stingrās uzskaites dokumenti, un Valsts ieņēmumu dienests reģistrē tos valstij piekritīgās mantas uzskaites reģistrā (4.pielikums).

17. Katrai valstij piekritīgās mantas uzskaites lietai Valsts ieņēmumu dienests atver personisko kontu (5.pielikums). Kontam piešķir numuru, kurš atbilst mantas pieņemšanas un nodošanas akta veidlapas numuram. Ierakstus personiskajā kontā izdara, pamatojoties uz mantas iznīcināšanas aktu, mantas aprakstes un novērtējuma aktu, samaksu apliecinošiem dokumentiem. Personisko kontu slēdz, kad ir samaksāti visi maksājumi par valstij piekritīgo mantu. Ja mantu nodod bez maksas, personisko kontu slēdz, pamatojoties uz mantas aprakstes un novērtējuma aktu vai nekustamā īpašuma nodošanas un pieņemšanas aktu. Ja mantu iznīcina Valsts ieņēmumu dienests, personisko kontu slēdz, pamatojoties uz mantas iznīcināšanas aktu. 

18. Valsts ieņēmumu dienests saimnieciskā gada beigās valstij piekritīgās mantas atlikumus norāda Valsts ieņēmumu dienesta zembilancē un sniedz skaidrojumu gada pārskatā.

III. Valstij piekritīgās mantas novērtēšana

19. Pirms valstij piekritīgās mantas realizācijas vai nodošanas bez maksas (izņemot gadījumus, ja nodod valstij piekritīgu nekustamo īpašumu, kapitāldaļas vai naudas līdzekļus ieskaita valsts budžetā), kā arī pirms valstij piekritīgās mantas iznīcināšanas Valsts ieņēmumu dienests izveido komisiju. Komisijā iekļauj:

19.1. Valsts ieņēmumu dienesta pārstāvi;

19.2. par valstij piekritīgās mantas glabāšanu atbildīgo personu;

19.3. tās iestādes vai institūcijas pārstāvi, kurai mantu nodod bez maksas;

19.4. ja nepieciešams, attiecīgās nozares speciālistu (ekspertu).

20. Komisija novērtē valstij piekritīgo mantu, ņemot vērā vidējās tirgus cenas Latvijā mantas novērtēšanas brīdī. Novērtējot mantu, kuru realizē, komisija papildus ņem vērā tā komersanta piedāvāto cenu, kas izvēlēts saskaņā ar šo noteikumu 26. un 27.punktu, un, ja nepieciešams, sertificēta vērtētāja (eksperta) atzinumu.

21. Ja ar iestādes lēmumu vai tiesas spriedumu par valstij piekritīgo mantu ir atzīta ārpuskopienas prece (prece, kura nav ieguvusi Kopienas preču statusu saskaņā ar Padomes 1992.gada 12.oktobra Regulas Nr.2913/92 par Kopienas Muitas kodeksa izveidi 4.panta 8.punktu) (turpmāk – ārpuskopienas prece), papildus šo noteikumu 20.punktā minētajam ņem vērā arī muitas iestādes atzinumā norādīto preces muitas vērtību un no tās aprēķināto muitas administrējamo nodokļu aprēķinu.

22. Komisijas novērtējumu ieraksta mantas aprakstes un novērtējuma aktā vai mantas iznīcināšanas aktā.

23. Valstij piekritīgo nekustamo īpašumu, ko nodod bez maksas saskaņā ar šo noteikumu 32.punktu, nevērtē.

24. Valstij piekritīgo nekustamo īpašumu bez maksas nodod Valsts ieņēmumu dienesta pārstāvis, pamatojoties uz Valsts ieņēmumu dienesta izdoto pilnvarojumu.

25. Valstij piekritīgo nekustamo īpašumu bez maksas nodod ar valstij piekritīgā nekustamā īpašuma nodošanas un pieņemšanas aktu (6.pielikums). To sastāda divos eksemplāros, no kuriem vienu glabā Valsts ieņēmumu dienestā, bet otru – iestādē vai institūcijā, kurai īpašumu nodod.

IV. Valstij piekritīgās mantas realizācija un ar to saistīto ieņēmumu ieskaitīšana valsts budžetā

26. Valsts ieņēmumu dienests valstij piekritīgās mantas realizācijai aptaujā ne mazāk kā trīs komersantus. Sludinājumu par cenu aptauju ievieto Valsts ieņēmumu dienesta tīmekļa vietnē, katrā sludinājumā norādot pieteikšanās termiņu – vismaz divas nedēļas, un pēc cenu aptaujas beigām izvēlas finansiāli izdevīgāko piedāvājumu, lai slēgtu līgumu par valstij piekritīgās mantas realizāciju. Līgumu neslēdz ar komersantu, kuram ir Valsts ieņēmumu dienesta administrēto nodokļu (nodevu) parāds, kas pārsniedz 150 euro, vai kuram ar tiesas nolēmumu ir pasludināts maksātnespējas process, uzsākts tiesiskās aizsardzības process vai ārpustiesas tiesiskās aizsardzības process. Ja iesniegtie piedāvājumi ir līdzvērtīgi, priekšroka ir tam komersantam, kurš pieteicies pirmais. Ja valstij piekritīgās mantas vērtība pārsniedz 14 228 euro, Valsts ieņēmumu dienests mantu realizē izsolē saskaņā ar Civilprocesa likumā minētajiem vispārīgajiem nosacījumiem. Izsoles organizēšanai Valsts ieņēmumu dienests slēdz līgumu ar komersantu.

27. Valstij piekritīgos dzīvniekus realizē komersantam vai fiziskajai personai šo noteikumu 26.punktā minētajā kārtībā. Dzīvniekus realizē tam komersantam (vai fiziskajai personai), kurš iesniedzis finansiāli izdevīgāko piedāvājumu. Ja iesniegtie piedāvājumi ir līdzvērtīgi, priekšroka ir tam komersantam (vai fiziskajai personai), kurš pieteicies pirmais.

28. Valstij piekritīgās akcīzes preces realizē:

28.1. ja akcīzes nodoklis nav samaksāts, – akcīzes preču noliktavas turētājam, kura speciālajā atļaujā (licencē) akcīzes preču noliktavas turētāja darbībai ir norādīts attiecīgais akcīzes preču veids;

28.2. ja akcīzes nodoklis ir samaksāts, – komersantam, kuram ir speciālā atļauja (licence) darbībai ar attiecīgo akcīzes preču veidu, ja akcīzes preču apriti reglamentējošie normatīvie akti nosaka speciālās atļaujas (licences) nepieciešamību.

29. Valstij piekritīgos transportlīdzekļus realizē, nododot pārstrādei vai izjaukšanai rezerves daļās, ja:

29.1. transportlīdzekļa (tai skaitā piekabes (puspiekabes)) vai transportlīdzekļa agregāta vidējā tirgus cena Latvijā ir 284 euro vai mazāk vai arī no transportlīdzekļa pirmās reģistrācijas datuma pagājuši vairāk nekā 20 gadi;

29.2. paredzamie transportlīdzekļa realizācijas izdevumi pārsniedz paredzamos ieņēmumus;

29.3. transportlīdzeklis (tai skaitā piekabe (puspiekabe) vai jūras pārvadājumu konteiners) ir speciāli pārbūvēts, ierīkojot tajā slēpni, prettiesisku darbību veikšanai un izmantots kā administratīvā pārkāpuma vai noziedzīga nodarījuma izdarīšanas rīks (izņemot gadījumus, ja saņemts pieprasījums saskaņā ar šo noteikumu 32.12.apakšpunktu).

30. Valstij piekritīgos naudas līdzekļus ieskaita valsts budžeta kontā, par to attiecīgi sastādot mantas aprakstes un novērtējuma aktu divos eksemplāros, kurus glabā Valsts ieņēmumu dienestā.

31. Pēc valstij piekritīgās mantas realizācijas procesa pabeigšanas Valsts ieņēmumu dienests pirms personiskā konta slēgšanas pārbauda attiecīgo ieņēmumu iemaksu valsts budžetā.

V. Valstij piekritīgās mantas nodošana bez maksas vai iznīcināšana

32. Bez maksas nodod šādu valstij piekritīgo mantu:

32.1. mantu, kurai ir vēsturiska, mākslinieciska vai zinātniska vērtība, – attiecīgajai valsts vai pašvaldības iestādei;

32.2. valstij piekritīgās grāmatas, manuskriptus un dokumentus, kuriem ir zinātniska, tehniska, literāra, mākslinieciska vai vēsturiska vērtība, – attiecīgajai valsts vai pašvaldības iestādei;

32.3. valstij piekritīgo nekustamo īpašumu – Finanšu ministrijas valdījumā un valsts akciju sabiedrības "Valsts nekustamie īpašumi" pārvaldīšanā (izņemot šo noteikumu 32.4., 32.5., 32.6., 32.7., 32.8. un 32.9.apakšpunktā minētos gadījumus);

32.4. saskaņā ar likumu "Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju" vai Publiskas personas mantas atsavināšanas likumu privatizācijai vai atsavināšanai nododamās valstij piekritīgās dzīvojamās mājas, valstij piederošās kopīpašuma daļas valsts un kādas citas personas kopīpašumā esošajās viendzīvokļa dzīvojamās mājās, dzīvokļu īpašumos un dzīvokļu īpašumus – attiecīgajai pašvaldībai īpašumā, pamatojoties uz Ministru kabineta rīkojumu, bet, ja mēneša laikā pēc Valsts ieņēmumu dienesta informācijas saņemšanas attiecīgā pašvaldības dome nav pieņēmusi lēmumu vai atsakās pārņemt, – valsts akciju sabiedrībai "Privatizācijas aģentūra" valdījumā, pamatojoties uz Ministru kabineta rīkojumu;

32.5. valstij piekritīgo valsts meža zemi - Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas vai Zemkopības ministrijas valdījumā, ja zemi saskaņā ar likumu "Par valsts un pašvaldību zemes īpašuma tiesībām un to nostiprināšanu zemesgrāmatās" ieraksta zemesgrāmatā uz valsts vārda minēto ministriju personā;

32.6. valstij piekritīgo ostu, transporta un sakaru komunikāciju infrastruktūras zemi – Satiksmes ministrijas valdījumā, ja zemi saskaņā ar likumu "Par valsts un pašvaldību zemes īpašuma tiesībām un to nostiprināšanu zemesgrāmatās" ieraksta zemesgrāmatā uz valsts vārda minētās ministrijas personā;

32.7. zemnieku saimniecību neapbūvētu zemi lauku apvidos – attiecīgajai pašvaldībai īpašumā, pamatojoties uz Ministru kabineta rīkojumu;

32.8. valstij piekritīgu energoapgādes objektu (tai skaitā nekustamo īpašumu, kas nepieciešams valsts akciju sabiedrības "Latvenergo" koncernā ietilpstošo kapitālsabiedrību komercdarbības veikšanai) – Ekonomikas ministrijas valdījumā;

32.9. valstij piekritīgo nekustamo īpašumu, par kuru Valsts un pašvaldību īpašumu privatizācijas un privatizācijas sertifikātu izmantošanas pabeigšanas likuma 5.pantā noteiktajā kārtībā ir iesniegts privatizācijas ierosinājums un Ministru kabinets nav pieņēmis lēmumu par nekustamā īpašuma nodošanu privatizācijai vai atteikumu nodot privatizācijai, – valsts akciju sabiedrības "Privatizācijas aģentūra" valdījumā;

32.10. valstij piekritīgās kapitāla daļas – institūcijai, kura atsavina valsts kapitāla daļas, saskaņā ar likumu "Par valsts un pašvaldību kapitāla daļām un kapitālsabiedrībām";

32.11. mantu, kuru nevar realizēt vai ar kuras realizāciju saistītie paredzamie izdevumi pārsniedz paredzamos realizācijas ieņēmumus, - valsts vai pašvaldību iestādēm izlietošanai atbilstoši to uzdevumam. Ja uz valstij piekritīgo mantu piesakās vairākas valsts vai pašvaldības iestādes, priekšroku dod tai valsts vai pašvaldības iestādei, kura piesakās pirmā, ievērojot rotācijas principu. Valsts vai pašvaldības iestāde par valstij piekritīgo mantu, kuru tā saņēmusi, izdara ierakstus grāmatvedības reģistros;

32.12. transportlīdzekli (tai skaitā piekabi (puspiekabi) vai jūras pārvadājumu konteineru), ja tas ir pārbūvēts, ierīkojot tajā slēpni, prettiesisku darbību veikšanai un izmantots kā administratīvā pārkāpuma vai noziedzīga nodarījuma izdarīšanas rīks, – valsts augstskolai pēc pieprasījuma apmācību nodrošināšanai. Ja uz valstij piekritīgo mantu piesakās vairākas valsts augstskolas, priekšroku dod tai valsts augstskolai, kura piesakās pirmā, ievērojot rotācijas principu. Valsts augstskola par valstij piekritīgo mantu, kuru tā saņēmusi, izdara ierakstus grāmatvedības reģistros;

32.13. mantu, kuras sastāvā ietilpst 1973.gada Vašingtonas konvencijas par tirdzniecību ar apdraudētajām dzīvnieku un augu sugām pielikumā uzskaitītās sugas (tai skaitā dzīvu dzīvnieku vai augu eksemplāri), – Dabas aizsardzības pārvaldei lēmuma pieņemšanai par tālāko mantas izmantošanu.

33. Mantas aprakstes un novērtējuma akts, kā arī nekustamā īpašuma nodošanas un pieņemšanas akts ir pavaddokuments, ja Valsts ieņēmumu dienests mantu realizē komersantam vai fiziskajai personai vai nodod iestādei bez maksas.

34. Par valstij piekritīgiem atzītus alkoholiskos dzērienus un tabakas izstrādājumus iznīcina.

35. Par valstij piekritīgām atzītas alkoholisko dzērienu, tabakas izstrādājumu vai naftas produktu ražošanai izmantojamās iekārtas neatgriezeniski iznīcina vai utilizē, attiecīgi metāla daļas nododot otrreizējai pārstrādei metāllūžņos, plastmasas un cita materiāla iekārtu daļas salaužot, sagriežot vai kā citādi padarot lietošanai nederīgas.

36. Pārējo valstij piekritīgo mantu iznīcina, ja:

36.1. tā ir atzīta par izplatīšanai nederīgu vai tās izplatīšana aizliegta;

36.2. tai ir beidzies derīguma termiņš;

36.3. paredzamie realizācijas izdevumi pārsniedz paredzamos ieņēmumus (izņemot gadījumus, ja valstij piekritīgo mantu nodod bez maksas vai realizē, nododot pārstrādei);

36.4. manta nav realizēta vai nodota bez maksas šo noteikumu 26.punktā un 32.11.apakšpunktā minētajā kārtībā un to apliecina dokumenti.

37. Valsts ieņēmumu dienests saskaņā ar atbilstošo jomu regulējošiem normatīvajiem aktiem, organizējot valstij piekritīgās mantas (piemēram, pārtikas, videokasešu, parfimērijas) iznīcināšanu (piemēram, sadedzinot, sasmalcinot, izlejot), izvēlas finansiāli izdevīgāko iznīcināšanas veidu un slēdz līgumu ar komersantu par valstij piekritīgās mantas iznīcināšanu vai iznīcina šo mantu pats.

38. Alkoholiskos dzērienus, tabakas izstrādājumus un naftas produktus iznīcina šādā veidā:

38.1. alkoholiskos dzērienus:

38.1.1. izlejot kanalizācijā, ja alkoholisko dzērienu apjoms ir mazāks par 500 litriem. Alkoholiskos dzērienus, kas satur vairāk nekā 40 tilpumprocentus etilspirta, atšķaida ar ūdeni līdz minētajai koncentrācijai;

38.1.2. izlejot vietā, kas saskaņota ar attiecīgo Valsts vides dienesta reģionālo vides pārvaldi, ja alkoholisko dzērienu apjoms ir lielāks par 500 litriem. Alkoholiskos dzērienus, kas satur vairāk nekā 40 tilpumprocentus etilspirta, atšķaida ar ūdeni līdz minētajai koncentrācijai;

38.1.3. sasmalcinot iepakojumu kopā ar tā saturu īpaši aprīkotās iekārtās vai izmantojot citus iznīcināšanas veidus, ja iznīcināšanas vieta un nosacījumi ir saskaņoti ar attiecīgo Valsts vides dienesta reģionālo vides pārvaldi;

38.2. tabakas izstrādājumus – sadedzinot putekļveida kurināmā kurtuvēs vai katlumājās, kurās par kurināmo izmanto cieto kurināmo un kuras aprīkotas ar dūmgāzu cieto daļiņu uztveršanas iekārtām. Ja cigarešu skaits nepārsniedz 200, tās iznīcina, mehāniski sasmalcinot un izberot atkritumu konteinerā;

38.3. naftas produktus – sadedzinot vietās, kur var nodrošināt sadegšanas produktu atrašanos augstā temperatūrā pietiekami ilgu laiku, lai sadalītu lielmolekulārus ogļūdeņražus.

39. Par valstij piekritīgiem atzītus sertifikātus, kas glabājas kredītiestādē, iznīcina, par to sastādot mantas iznīcināšanas aktu divos eksemplāros. Tos glabā Valsts ieņēmumu dienestā, attiecīgi kredītiestādei nosūtot Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektora lēmumu par sertifikātu dzēšanu, kurš pieņemts saskaņā ar normatīvo regulējumu, kas regulē privatizācijas sertifikātu izmantošanas kārtību.

40. Iznīcinot ārpuskopienas preci, kas ar iestādes lēmumu vai tiesas spriedumu atzīta par valstij piekritīgo mantu, valstij piekritīgās mantas iznīcināšanas akta apliecinātu kopiju nodod muitas iestādei.

VI. Noslēguma jautājumi

41. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 2006.gada 25.aprīļa noteikumus Nr.315 "Kārtība, kādā veicama valstij piekritīgās mantas uzskaite, novērtēšana, realizācija, nodošana bez maksas, iznīcināšana un realizācijas ieņēmumu ieskaitīšana valsts budžetā" (Latvijas Vēstnesis, 2006, 68.nr.; 2008, 95., 146.nr.; 2009, 103., 113.nr.; 2013, 103.nr.).

42. Noteikumi stājas spēkā 2014.gada 1.janvārī.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis

Finanšu ministra vietā –
satiksmes ministrs Anrijs Matīss



 

1.pielikums
Ministru kabineta
2013.gada 26.novembra
noteikumiem Nr.1354

Valstij piekritīgās mantas pieņemšanas un nodošanas akts
Nr._______

20___.gada ___.________________________

   
   

(dokumenta izdošanas vietas nosaukums)

Nr.
p.k.

Valstij piekritīgās mantas nosaukums un
sīks raksturojums

Mērvienība

Daudzums

1

2

3

4

Mantu, kas ar

 
 

(iestādes lēmuma, zvērināta notāra akta vai tiesas sprieduma datums, numurs)

atzīta par valstij piekritīgu un minēta šajā aktā,

 
 

(iestādes nosaukums)

pārstāvis

 
 

(amats, vārds, uzvārds, tālruņa numurs)

nodeva ar dokumentu, kas apliecina mantas izņemšanu,

 
 

(dokumenta datums, numurs)

Valstij piekritīgo mantu pieņēma

 
 

(Valsts ieņēmumu dienesta struktūrvienības nosaukums,

 

pārstāvja amats, vārds, uzvārds, tālruņa numurs)

Piezīmes  
   
   
   
   
   
   
   

Akts sastādīts 2 eksemplāros uz __________________ (____________________________________________________________) lapām.

Nodeva

   

Pieņēma

 
 

(paraksts)

   

(paraksts)

20___.gada ___.______________

 

20___.gada ___.______________

Finanšu ministra vietā –
satiksmes ministrs Anrijs Matīss



 

2.pielikums
Ministru kabineta
2013.gada 26.novembra
noteikumiem Nr.1354

APSTIPRINU

Valsts ieņēmumu dienesta

   
 

(struktūrvienības nosaukums, amats)

   
 

(amatpersonas paraksts, vārds, uzvārds)

20___.gada ___.______________

Z.v.

Valstij piekritīgās mantas iznīcināšanas akts
Nr._______

20___.gada ___.______________________    
   

(dokumenta izdošanas vietas nosaukums)

Valsts ieņēmumu dienesta 20_____.gada ___._________________ rīkojums Nr.__________ par komisijas izveidošanu

Komisija, kuras sastāvā ir:

Valsts ieņēmumu dienesta pārstāvis

   
 

(struktūrvienības nosaukums,

 
  ,

pārstāvja amats, vārds, uzvārds)

 
• par mantas glabāšanu atbildīgā persona    
 

(komersanta vai iestādes nosaukums, amats, vārds, uzvārds)

 
  ,

• speciālists (eksperts)
   
 

(komersanta vai iestādes nosaukums, amats, vārds, uzvārds)

 
  ,

novērtēja un komisijas klātbūtnē, ievērojot vides aizsardzības un ugunsdrošības prasības, iznīcināja mantu, kura uzskaitīta 20___.gada ___.______________ valstij piekritīgās mantas pieņemšanas un nodošanas aktā Nr._____.

Nr.p.k.

Iznīcināmās mantas nosaukums

Mērvienība

Daudzums

Vienības novērtējums
(euro)

Novērtējuma kopsumma (euro)

Iznīcināšanas veids un vieta

1

2

3

4

5

6

7

             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             

Kopā

x

x

x

 

x

Piezīmes

 
   
   
   
   
   
   
   

Iznīcināšana sākta 20___.gada ___._______________ plkst._______ un pabeigta 20____.gada ___.________________ plkst._______.

Akts sastādīts 2 eksemplāros uz __________________ (____________________________________________________________) lapām.

Komisijas locekļi:

     
 

(vārds, uzvārds)

 

(paraksts)

       
 

(vārds, uzvārds)

 

(paraksts)

       
 

(vārds, uzvārds)

 

(paraksts)

Komersants, kurš pieņem mantu iznīcināšanai

 
 

(komersanta nosaukums,

   

pārstāvja amats, vārds, uzvārds, paraksts)

Finanšu ministra vietā –
satiksmes ministrs Anrijs Matīss



 

3.pielikums
Ministru kabineta
2013.gada 26.novembra
noteikumiem Nr.1354

APSTIPRINU

Valsts ieņēmumu dienesta

   
 

(struktūrvienības nosaukums, amats)

   
 

(amatpersonas paraksts, vārds, uzvārds)

20___.gada ___.______________

Z.v.

Valstij piekritīgās mantas aprakstes un novērtējuma akts
Nr._______

20___.gada ___._______________________    
   

(dokumenta izdošanas vietas nosaukums)

Valsts ieņēmumu dienesta 20___.gada ___.______________rīkojums Nr.______ par komisijas izveidošanu

Komisija, kuras sastāvā ir:

• Valsts ieņēmumu dienesta pārstāvis    
 

(struktūrvienības nosaukums,

 
  ,

pārstāvja amats, vārds, uzvārds)

 
•  tās iestādes pārstāvis, kura pieņem mantu bez maksas    
 

(iestādes nosaukums,

 
  ,

pārstāvja amats, vārds, uzvārds)

 
• par mantas glabāšanu atbildīgā persona    
 

(komersanta vai iestādes nosaukums, amats, vārds, uzvārds)

 
  ,

• speciālists (eksperts)
   
 

(komersanta vai iestādes nosaukums, amats, vārds, uzvārds)

 
  ,

novērtēja minēto mantu, kas uzskaitīta
   
 

(iestādes, zvērināta notāra vai tiesas nosaukums)

 
iestādes lēmumā/tiesas spriedumā   .
 

(lēmuma, zvērināta notāra akta vai sprieduma datums, numurs)

 

 

Nr.p.k.

Mantas nosaukums,
katra priekšmeta sīks raksturojums

Mērvienība

Daudzums

Vienības novērtējums
(euro)

Novērtējuma kopsumma
(4.aile x 5.aile)
(euro)

1

2

3

4

5

6

           
           
           
           
           
           
           
           
           
           
           
           
           
 

Kopā

x

x

x

x

Kopā  
 

(novērtējuma kopsumma vārdiem)

Akts sastādīts 2 eksemplāros uz __________________ (____________________________________________________________) lapām.

Piezīmes  
   
   
   
   
   
   
   

Komisijas locekļi:

     
 

(vārds, uzvārds)

 

(paraksts)

       
 

(vārds, uzvārds)

 

(paraksts)

       
 

(vārds, uzvārds)

 

(paraksts)

       
 

(vārds, uzvārds)

 

(paraksts)

 

Komersants, kurš pieņem mantu realizācijai  
 

(komersanta nosaukums,

 

pārstāvja amats, vārds, uzvārds, paraksts)

Finanšu ministra vietā –
satiksmes ministrs Anrijs Matīss



 

4.pielikums
Ministru kabineta
2013.gada 26.novembra
noteikumiem Nr.1354

Valstij piekritīgās mantas uzskaites reģistrs

Nr.
p.k./
uzskaites lietas numurs

Ieraksta datums

Valstij piekritīgās mantas pieņemšanas un nodošanas akts

Īpašnieks, kam piederējusi manta (vārds, uzvārds vai nosaukums)

Valstij piekritīgā manta

Valstij piekritīgās mantas aprakstes un novērtējuma akts, iznīcināšanas akts, nekustamā īpašuma nodošanas un pieņemšanas akts

Valstij piekritīgās mantas realizācijas ieņēmumi (euro)

datums

numurs

nosaukums

daudzums

datums

numurs

novērtējuma summa
(euro)

rīcība (realizācija, iznīcināšana, nodošana bez maksas)

kopā

t.sk. segti izdevumi

t.sk. ieskaitīts valsts budžetā

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

                           
                           
                           

Finanšu ministra vietā –
satiksmes ministrs Anrijs Matīss



 

5.pielikums
Ministru kabineta
2013.gada 26.novembra
noteikumiem Nr.1354

Personiskais konts Nr._____________
 

Valstij piekritīgā manta ar 20__.gada ___.___________________ mantas aprakstes un novērtējuma vai iznīcināšanas aktu Nr.__________ nodota

 

realizācijai/nodošanai bez maksas/iznīcināšanai

(komersanta vai iestādes nosaukums, datums)

 (vajadzīgo pasvītrot)

 

Ieraksta datums

Attaisnojuma dokuments

Mantas novērtējums
(euro)

Mantas samazinātais novērtējums
(euro)

Atlīdzības summa komersantam
(euro)

Jāieskaita budžetā (euro)

Samaksas termiņš pēc līguma

Faktiski ieskaitīts budžetā

Kavējuma dienas

Saskaņā ar līgumā noteikto par kavējumu

aprēķināts
(euro)

samaksāts
(euro)

datums

numurs

nosaukums

datums

summa (euro)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

                           
                           
                           
                           

 

Personiskais konts slēgts      
  (dokumenta numurs, datums)    
Valsts ieņēmumu dienesta amatpersona      
  (amats, vārds, uzvārds, tālruņa numurs)  

(paraksts)

20__.gada ___.______________

Finanšu ministra vietā –
satiksmes ministrs Anrijs Matīss



 

6.pielikums
Ministru kabineta
2013.gada 26.novembra
noteikumiem Nr.1354

APSTIPRINU

Valsts ieņēmumu dienesta

   
 

(struktūrvienības nosaukums, amats)

   
 

(amatpersonas paraksts, vārds, uzvārds)

20___.gada ___.______________

Z.v.

Valstij piekritīgā nekustamā īpašuma nodošanas un pieņemšanas akts
Nr.__________

20___.gada ___._______________________    
   

(dokumenta izdošanas vietas nosaukums)

Valsts ieņēmumu dienesta pilnvarotais pārstāvis    
 

(struktūrvienības nosaukums,

 
   

pilnvarotā pārstāvja amats, vārds, uzvārds, pilnvaras datums un numurs)

 
nodod un
tās iestādes pilnvarotais pārstāvis, kura pieņem mantu bez maksas
   
 

(iestādes nosaukums,

 
  ,

pilnvarotā pārstāvja amats, vārds, uzvārds, pilnvaras datums un numurs)

 
pieņem bez maksas mantu, kas uzskaitīta

 

 
 

(iestādes vai institūcijas nosaukums)

 
  .

(tiesas sprieduma, zvērināta notāra akta, Ministru kabineta rīkojuma datums, numurs)

 

 

Nr.
p.k.

Nekustamā īpašuma nosaukums un
sīks raksturojums

Mērvienība

Daudzums

       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       

Piezīmes  
   
   
   
   
   
   
   

Akts sastādīts 2 eksemplāros uz __________________ (____________________________________________________________) lapām.

Pilnvarotie pārstāvji:

     
 

(vārds, uzvārds)

 

(paraksts)

       
 

(vārds, uzvārds)

 

(paraksts)

Finanšu ministra vietā –
satiksmes ministrs Anrijs Matīss

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!