• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Konkurences padome
Konkurences padome publicē pieņemtos lēmumus par tirgus dalībnieku apvienošanos, par pārkāpuma konstatēšanu un naudas soda uzlikšanu, par tirgus dalībnieku paziņoto vienošanos, par dominējoša stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu u.c.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Konkurences padomes 2013. gada 1. novembra lēmums Nr. 57 "Par lietas izpētes izbeigšanu". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 17.12.2013., Nr. 247 https://www.vestnesis.lv/op/2013/247.20

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Konkurences padomes lēmums Nr.58

Par lietas neierosināšanu

Vēl šajā numurā

17.12.2013., Nr. 247

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Konkurences padome

Veids: lēmums

Numurs: 57

Pieņemts: 01.11.2013.

OP numurs: 2013/247.20

2013/247.20
RĪKI

Konkurences padomes lēmumi: Šajā laidienā 3 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Konkurences padomes lēmums Nr.57

Lēmuma publiskojamā versija

Rīgā 2013.gada 1.novembrī (prot. Nr.54, 2.§)

Par lietas izpētes izbeigšanu

Lieta Nr.p/13/03.01./7

Par Konkurences likuma 15.panta otrajā daļā noteiktā aizlieguma pārkāpumu, UAB "Fragrances International" iegūstot kopīgu izšķirošu ietekmi SIA "Douglas Baltic"

Konkurences padome (turpmāk – KP) 14.03.2013., pamatojoties uz Konkurences likuma (turpmāk – KL) 8.panta pirmās daļas 1.punktu, pieņēma lēmumu par lietas "Par Konkurences likuma 15.panta otrajā daļā noteiktā aizlieguma pārkāpumu, UAB "Fragrances International" iegūstot kopīgu izšķirošu ietekmi SIA "Douglas Baltic"" ierosināšanu.

Izvērtējot UAB "Fragrances International", SIA "Douglas Baltic" un Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistra (turpmāk – UR) sniegto informāciju, KP

konstatēja:

1. Lietas dalībnieki

1.1. UAB "Fragrances International"

[1] UAB "Fragrances International" ir Lietuvas Republikā reģistrēta sabiedrība ar ierobežotu atbildību, kas nodarbojas ar smaržu un kosmētikas preču vairumtirdzniecību un mazumtirdzniecību. UAB "Fragrances International" 100% kapitāla daļas pieder fiziskajai personai B.G.

[2] UAB "Fragrances International" īsteno tiešu izšķirošu ietekmi (pieder 100% kapitāla daļu) pār Latvijas Republikā reģistrētu SIA "Fragrances International", kas nodarbojas ar smaržu un kosmētikas preču vairumtirdzniecību.

[3] Bez tam UAB "Fragrances International" īsteno tiešu izšķirošu ietekmi (pieder 100% kapitāla daļu) pār Lietuvas Republikā reģistrētu sabiedrību UAB "Kristiana", kas nodarbojas ar smaržu un kosmētikas preču mazumtirdzniecību.

[4] UAB "Fragrances International" kā uzņēmums, kurš īsteno tiešu izšķirošu ietekmi (100% kapitāla daļas) pār UAB "Kristiana", īsteno netiešu izšķirošu ietekmi pār Latvijas Republikā reģistrēto SIA "Kristiana", kas nodarbojas ar smaržu un kosmētikas preču mazumtirdzniecību, jo SIA "Kristiana" 100% kapitāla daļas pieder UAB "Kristiana".

[5] Visas augstāk norādītās sabiedrības ir uzskatāmas par vienu tirgus dalībnieku atbilstoši KL 1.panta 9.punktam.

1.2. SIA "Douglas Baltic"

[6] SIA "Douglas Baltic" ir Latvijas Republikā reģistrēta sabiedrība, kas nodarbojas ar smaržu un kosmētikas preču mazumtirdzniecību.

[7] SIA "Douglas Baltic" īsteno tiešu izšķirošu ietekmi (pieder 100% kapitāla daļas) pār Latvijas Republikā reģistrētu SIA "Douglas Latvija", kas nodarbojas ar smaržu un kosmētikas preču mazumtirdzniecību.

[8] SIA "Douglas Baltic" ir pārvaldītājsabiedrība Lietuvas Republikā reģistrētai sabiedrībai UAB "Douglas", kas nodarbojas ar smaržu un kosmētikas preču mazumtirdzniecību.

2. Lietas izvērtējums

[9] KP 19.06.2012. saņēma ziņojumu par UAB "Fragrances International" un SIA "Douglas Baltic" apvienošanos (turpmāk – Ziņojums). UAB "Fragrances International" iegādājās 49% SIA "Douglas Baltic" kapitāla daļu, kas atbilstoši SIA "Douglas Baltic" statūtiem1 nodrošināja UAB "Fragrances International" kopēju izšķirošu ietekmi. Apvienošanās rezultātā UAB "Fragrances International" iegūtu kopēju ar Douglas Investment B.V. izšķirošu ietekmi pār SIA "Douglas Baltic".

[10] Apvienošanās tika izvērtēta lietas Nr.1489/12/03.01./8 ietvaros (turpmāk – Lieta). Pirms KP Lietā pieņēma lēmumu 29.11.2012. UAB "Fragrances International" iesniedza KP iesniegumu ar lūgumu pārtraukt apvienošanās izskatīšanu. UAB "Fragrances International" vēstulē norādīja, ka UAB "Fragrances International" ir zudusi ekonomiskā interese apvienoties, un kopš kapitāla daļu iegādes brīža UAB "Fragrances International" nav faktiski īstenojis izšķirošu ietekmi pār SIA "Douglas Baltic", un neplāno šādu izšķirošu ietekmi īstenot arī turpmāk.

[11] Ņemot vērā, ka tirgus dalībniekiem bija zudusi ekonomiskā interese apvienoties un Ziņojums tika atsaukts, KP nebija juridiska pamata turpināt Lietas izpēti un pieņemt vienu no KL 16.panta trešajā daļā paredzētajiem lēmumiem, tāpēc 30.11.2012. KP pieņēma lēmumu par Lietas izpētes izbeigšanu.

[12] Ziņojums KP tika atsaukts, un tika uzsākta kapitāla daļu pircēja meklēšana. UAB "Fragrances International" neīstenoja izšķirošu kontroli SIA "Douglas Baltic", kā arī nereģistrēja savā īpašumā esošās 49% kapitāla daļas UR, tādejādi netika uzsākta uzņēmumu apvienošanās.

[13] Tomēr 25.02.2013. UR tika reģistrētas izmaiņas SIA "Douglas Baltic" reģistrācijas datos, nosakot, ka kopš 18.02.2013. SIA "Douglas Baltic" dalībnieki ir UAB "Fragrances International" ar 49% kapitāla daļu un Douglas Investment B.V. ar 51% kapitāla daļām. Tādējādi, UR reģistrējot UAB "Fragrances International" piederošās kapitāla daļas, tas liecināja par iespējamu kopējas izšķirošas ietekmes realizēšanu SIA "Douglas Baltic".

[14] KL 15.panta otrā daļa paredz, ka tirgus dalībnieki, kuri nolēmuši apvienoties, pirms apvienošanās KP iesniedz ziņojumu, tādējādi, ņemot vērā, ka KP netika iesniegts ziņojums par UAB "Fragrances International" un SIA "Douglas Baltic" apvienošanos, 14.03.2013. KP pieņēma lēmumu ierosināt Lietu Nr.p/13/03.01./7 "Par Konkurences likuma 15.panta otrajā daļā noteiktā aizlieguma pārkāpumu, UAB "Fragrances International" iegūstot kopīgu izšķirošu ietekmi SIA "Douglas Baltic"".

[15] UAB "Fragrances International" sev piederošās SIA "Douglas Baltic" 49% kapitāla daļas pārdeva Douglas Investment B.V., kā rezultātā Douglas Investment B.V., ieguva vienpersonisku izšķirošu ietekmi SIA "Douglas Baltic".

[16] 29.07.2013. KP saņēma ziņojumu par Douglas Investment B.V. un SIA "Douglas Baltic" apvienošanos un 29.08.2013. pieņēma lēmumu atļaut Douglas Investment B.V. un SIA "Douglas Baltic" apvienošanos.

[17] 09.09.2013. UR tika reģistrētas izmaiņas reģistrācijas datos par SIA "Douglas Baltic", nosakot, ka kopš 09.09.2013. Douglas Investment B.V ir SIA "Douglas Baltic" vienīgais dalībnieks ar 100% kapitāldaļām.

[18] Izvērtējot UAB "Fragrances International" ietekmi SIA "Douglas Baltic" laika posmā no 18.02.2013. (īpašumtiesību reģistrācija) līdz 09.09.2013. (īpašumtiesību maiņa), KP uzskata, ka UAB "Fragrances International" neieguva izšķirošu ietekmi SIA "Douglas Baltic".

[19] Lietā esošie materiāli apliecina, ka UAB "Fragrances International" ir nepārprotami distancējusies no jebkuru no kapitāla daļu izrietošo tiesību (kontroles) izmantošanas, par ko vairākkārtēji tika informēta SIA "Douglas Baltic". Turklāt no lietā iegūtās informācijas izriet, ka UAB "Fragrances International" ir meklējusi citu SIA "Douglas Baltic" kapitāla daļu pircēju un faktiski atteikusies no jebkādas ietekmes realizēšanas sabiedrībā. Tādējādi saskaņā ar KP rīcībā esošo informāciju un KP 29.08.2013. lēmuma Nr.43 13.punktā konstatēto UAB "Fragrances International", kopš 49% SIA "Douglas Baltic" kapitāla daļu iegādes brīža, nav faktiski īstenojusi apvienošanās līdz tādam apmēram, ka tā būtu ieguvusi tiešu vai netiešu izšķirošu ietekmi SIA "Douglas Baltic".

[20] Ņemot vērā iepriekš minēto, KP uzskata, ka nav notikusi KL 15.panta pirmajā daļā minētā apvienošanās un attiecīgi UAB "Fragrances International" nebija pienākuma iesniegt ziņojumu par tirgus dalībnieku apvienošanos, par kura neizpildi varētu iestāties KL 16.pantā noteiktā atbildība.

Ievērojot iepriekš minēto un pamatojoties uz Konkurences likuma 8.panta pirmās daļas 4.punktu, Konkurences padome

nolēma:

izbeigt lietas Nr.p/13/03.01./7 "Par Konkurences likuma 15.panta otrajā daļā noteiktā aizlieguma pārkāpumu, UAB "Fragrances International" iegūstot kopīgu izšķirošu ietekmi SIA "Douglas Baltic"" izpēti.

Saskaņā ar Konkurences likuma 8.panta otro daļu Konkurences padomes lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā viena mēneša laikā no lēmuma spēkā stāšanās dienas.

 


(*) – Ierobežotas pieejamības informācija

1 (*)

Konkurences padomes priekšsēdētāja S.Ābrama

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!