• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Ministru kabinets
Oficiālajā izdevumā publicē:
  • Ministru kabineta noteikumus, instrukcijas un ieteikumus. Tie stājas spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas, ja tiesību aktā nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš;
  • Ministru kabineta rīkojumus. Tie stājas spēkā parakstīšanas brīdī;
  • Ministru kabineta sēdes protokollēmumus. Tie stājas spēkā pieņemšanas brīdī;
  • plānošanas dokumentus, kā arī informatīvos ziņojumus par politikas plānošanas dokumentu īstenošanu.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2013. gada 17. decembra noteikumi Nr. 1523 "Kārtība, kādā pašvaldība atbilstoši tās noteiktajām vidējām izmaksām sedz pirmsskolas izglītības programmas izmaksas privātajai izglītības iestādei". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 30.12.2013., Nr. 253 https://www.vestnesis.lv/op/2013/253.3

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.1524

Noteikumi par valsts atbalstu lauksaimniecībai

Vēl šajā numurā

30.12.2013., Nr. 253

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 1523

Pieņemts: 17.12.2013.

OP numurs: 2013/253.3

2013/253.3
RĪKI

Ministru kabineta noteikumi: Šajā laidienā 9 Pēdējās nedēļas laikā 12 Visi

Ministru kabineta noteikumi Nr.1523

Rīgā 2013.gada 17.decembrī (prot. Nr.67 76.§)

Kārtība, kādā pašvaldība atbilstoši tās noteiktajām vidējām izmaksām sedz pirmsskolas izglītības programmas izmaksas privātajai izglītības iestādei

Izdoti saskaņā ar Izglītības likuma
14.panta 36.punktu

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā pašvaldība atbilstoši tās noteiktajām vienam izglītojamam nepieciešamajām vidējām izmaksām attiecīgās pašvaldības izglītības iestādēs sedz pirmsskolas izglītības programmas (no pusotra gada vecuma līdz pamatizglītības ieguves uzsākšanai) izmaksas privātajai izglītības iestādei Izglītības likuma 17.panta 2.1 daļā minētajā gadījumā (turpmāk – pašvaldības atbalsts).

2. Pašvaldības atbalsts ir paredzēts norēķiniem ar Izglītības iestāžu reģistrā reģistrētu privāto izglītības iestādi, kas nodrošina pirmsskolas izglītības programmas apguvi darbdienās (ne mazāk kā 8 stundas dienā) un īsteno licencētu vispārējās vai speciālās pirmsskolas izglītības programmu (turpmāk – privātā izglītības iestāde).

3. Pašvaldības atbalsts ir paredzēts norēķiniem par pirmsskolas izglītības programmas apguvi privātā izglītības iestādē, ar kuru bērna likumīgais pārstāvis ir noslēdzis līgumu par izglītības pakalpojuma sniegšanu un kura ir reģistrējusi bērnu Valsts izglītības informācijas sistēmā normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

4. Pašvaldības atbalsts par privātās izglītības iestādes pakalpojumiem nav paredzēts bērna ēdināšanas izdevumu segšanai.

5. Pašvaldības atbalsts par vienu bērnu tiek noteikts tādā apmērā, kas atbilst bērna deklarētās dzīvesvietas pašvaldībā noteiktajām vienam izglītojamam nepieciešamajām vidējām izmaksām pirmsskolas izglītības iestādē pirmsskolas izglītības programmas īstenošanai.

6. Pašvaldības atbalsts var būt lielāks par šo noteikumu 5.punktā minēto izmaksu apmēru atbilstoši pašvaldības budžeta iespējām.

7. Ja maksa par pirmsskolas izglītības pakalpojumu privātā izglītības iestādē ir mazāka nekā pašvaldības atbalsts, pašvaldības atbalstu nodrošina tādā apmērā, kāda ir maksa par pirmsskolas izglītības pakalpojumu privātā izglītības iestādē.

8. Pašvaldības atbalsts netiek piešķirts par dienām, kad bērns bez attaisnojoša iemesla neapmeklē privāto izglītības iestādi. Šādā gadījumā pašvaldības atbalstu aprēķina proporcionāli privātās izglītības iestādes apmeklējuma dienu skaitam. Par attaisnojošu iemeslu uzskatāma bērna prombūtne veselības stāvokļa pasliktināšanās dēļ, ko apliecina ģimenes ārsta izsniegta izziņa, vai citi gadījumi, par kuriem bērna likumīgie pārstāvji izglītības iestādi rakstiski informējuši pirms plānotās prombūtnes, kas kopumā nav ilgāka par vienu mēnesi kalendāra gada laikā.

9. Ja pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādē ir brīvas vietas, pašvaldības atbalstu par privātās izglītības iestādes pakalpojumiem pārtrauc izmaksāt 30 dienas pēc tam, kad bērnam tiek piedāvāta vieta pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādē. Ja bērns tiek uzņemts pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādē, pašvaldības atbalstu par privātās izglītības iestādes sniegtajiem pakalpojumiem aprēķina proporcionāli dienu skaitam, kad bērns ir apmeklējis privāto izglītības iestādi.

10. Ja bērnam, kurš apmeklē privāto izglītības iestādi, tiek piedāvāta vieta pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādē, bērna likumīgajam pārstāvim ir tiesības atteikties no šī piedāvājuma un turpināt saņemt pašvaldības atbalstu. Pašvaldība nosaka kārtību, kādā bērna likumīgais pārstāvis ir tiesīgs atteikties no vietas pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādē un tiesīgs atkārtoti saņemt vietu pašvaldības pirmskolas izglītības iestādē.

11. Privātai izglītības iestādei visā pašvaldības atbalsta izmaksas periodā ir pienākums samazināt bērna likumīgā pārstāvja līdzfinansētās daļas apmēru tādā apjomā, kas atbilst izmaksātajam pašvaldības atbalsta apmēram.

12. Privātā izglītības iestāde katru mēnesi līdz piektajam datumam pašvaldības noteiktajā kārtībā iesniedz pašvaldībā pieprasījumu par iepriekšējo mēnesi pašvaldības atbalsta saņemšanai.

13. Pašvaldība 10 darbdienu laikā pēc privātās izglītības iestādes iesnieguma saņemšanas pārskaita pašvaldības atbalstu par iepriekšējo mēnesi attiecīgās privātās izglītības iestādes kontā kredītiestādē.

14. Ja bērns, par kuru tiek saņemts pašvaldības atbalsts, tiek deklarēts citā pašvaldībā un turpina izglītības ieguvi privātajā izglītības iestādē, pašvaldības atbalsta piešķiršana tiek atkārtoti izvērtēta atbilstoši situācijai pašvaldībā, kurā tiek deklarēta bērna dzīvesvieta.

15. Privātās izglītības iestādes pienākums ir atmaksāt pašvaldības atbalsta summas pārmaksu, ja tā izveidojusies privātās izglītības iestādes vainas dēļ, sniedzot nepatiesu vai nepilnīgu informāciju vai nepaziņojot par apstākļiem, kuri ietekmē tiesības uz pašvaldības atbalstu. Privātā izglītības iestāde mēneša laikā pēc pašvaldības rakstiska paziņojuma saņemšanas atmaksā pārmaksātos līdzekļus pašvaldības kontā, kas norādīts pašvaldības rakstiskajā paziņojumā.

16. 2014. un 2015.gadā papildus pašvaldības atbalstam tiek noteikts valsts atbalsts. Valsts atbalsta apmērs par vienu bērnu tiek noteikts līdz 142 euro mēnesī, ievērojot nosacījumu, ka valsts atbalsta un pašvaldības atbalsta kopējais apjoms (turpmāk – kopējais atbalsts) vienam bērnam nepārsniedz:

16.1.  228 euro Rīgas plānošanas reģionā esošā privātā izglītības iestādē;

16.2.  185 euro ārpus Rīgas plānošanas reģiona esošā privātā izglītības iestādē.

17. Valsts atbalsts par privātās izglītības iestādes pakalpojumiem nav paredzēts bērna ēdināšanas izdevumu segšanai.

18. Ja maksa par pirmsskolas izglītības pakalpojumu privātā izglītības iestādē ir:

18.1. šo noteikumu 16.1. vai 16.2.apakšpunktā minētajā apmērā vai mazāka, valsts atbalsts tiek piešķirts atbilstoši starpībai starp līgumā par izglītības pakalpojumu sniegšanu noteikto pakalpojuma cenu un pašvaldības atbalstu, bet ne vairāk par 142 euro;

18.2. lielāka par šo noteikumu 16.1. vai 16.2.apakšpunktā minēto kopējā atbalsta apmēru, valsts atbalsts tiek piešķirts atbilstoši starpībai starp kopējā atbalsta summu un pašvaldības pabalstu, bet ne vairāk par 142 euro.

19. Ja pašvaldības piešķirtais atbalsts par bērnu ir šo noteikumu 16.1. vai 16.2.apakšpunktā minētajā apmērā vai lielāks par to, valsts atbalsts netiek paredzēts.

20. Pašvaldības katru mēnesi līdz piektajam datumam iesniedz Izglītības un zinātnes ministrijā informāciju par bērniem, kuri iepriekšējā mēnesī bija reģistrēti uzņemšanai pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādē, bet saņēma pakalpojumu privātā izglītības iestādē (1.pielikums). Minēto informāciju iesniedz personīgi, nosūta pa pastu vai elektroniski atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu.

21. Privātajai izglītības iestādei visā valsts atbalsta izmaksas periodā ir pienākums samazināt bērna likumīgā pārstāvja līdzfinansētās daļas apmēru tādā apjomā, kas atbilst izmaksātajam kopējam atbalsta apmēram. Ja valsts atbalsta izmaksas periodā privātā izglītības iestāde paaugstina pakalpojuma cenu, tā sniedz Izglītības un zinātnes ministrijai cenas pieauguma pamatojumu.

22. Privātā pirmsskolas izglītības iestāde katru mēnesi līdz piektajam datumam iesniedz Izglītības un zinātnes ministrijā pieprasījumu par iepriekšējo mēnesi valsts atbalsta saņemšanai (2.pielikums). Minēto pieprasījumu iesniedz personīgi, nosūta pa pastu vai elektroniski atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu.

23. Izglītības un zinātnes ministrija 10 darbdienu laikā pēc valsts atbalsta pieprasījuma saņemšanas veic pārskaitījumu attiecīgās privātās izglītības iestādes kontā kredītiestādē.

24. Privātās izglītības iestādes pienākums ir atmaksāt Izglītības un zinātnes ministrijas izmaksātās valsts atbalsta summas pārmaksu mēneša laikā no konstatēšanas brīža, ja tā izveidojusies privātās izglītības iestādes vainas dēļ, sniedzot nepatiesu vai nepilnīgu informāciju vai nepaziņojot par apstākļiem, kuri ietekmē tiesības uz valsts atbalstu.

25. Valsts atbalsts par 2015.gada decembri privātai izglītības iestādei tiek piešķirts, pamatojoties uz iesniegto finansējuma pieprasījumu par novembri. Ja pēc privātās izglītības iestādes pieprasījuma saņemšanas par 2015.gada decembri tiek konstatēta valsts atbalsta pārmaksa, privātā izglītības iestāde mēneša laikā neizlietotos valsts atbalsta līdzekļus ieskaita Izglītības un zinātnes ministrijas atvērtajā kontā Valsts kasē normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā. Izglītības un zinātnes ministrija neizlietotos valsts atbalsta līdzekļus pārskaita valsts pamatbudžeta ieņēmumos.

26. Noteikumi stājas spēkā 2014.gada 1.janvārī.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis

Izglītības un zinātnes ministrs Vjačeslavs Dombrovskis

 

1.pielikums
Ministru kabineta
2013.gada 17.decembra
noteikumiem Nr.1523

Informācija par bērniem, kas ir reģistrēti uzņemšanai pašvaldības izglītības iestādē, bet saņem pakalpojumu privātajā izglītības iestādē


par laikposmu no 20 .gada ____._________________ līdz 20 .gada ____._________________

Pašvaldības nosaukums  

 

Nr.
p.k.

Bērns

Privātā izglītības iestāde

Pašvaldības izmaksātais finansējums attiecīgajā mēnesī (euro)

Pašvaldība, kuras teritorijā tiek sniegts pakalpojums

Datums, kad bērns saņēmis pašvaldības piedāvājumu par uzņemšanu pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādē

Datums, kad bērna dzīvesvieta ir pārdeklarēta uz citu pašvaldību

vārds

uzvārds

personas kods

nosaukums

juridiskā adrese

reģistrācijas numurs

                     
                     

 

Pašvaldības vadītājs
vai pilnvarotā persona
 
 

(amats, vārds, uzvārds, paraksts)

Datums ______________________________
 

Sagatavotājs  
 

(amats, vārds, uzvārds, paraksts, tālrunis)

Piezīme. Dokumenta rekvizītus "datums" un "paraksts" neaizpilda, ja elektroniskais dokuments ir sagatavots atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu.

Izglītības un zinātnes ministrs Vjačeslavs Dombrovskis

 

2.pielikums
Ministru kabineta
2013.gada 17.decembra
noteikumiem Nr.1523

Privātās pirmsskolas izglītības iestādes pieprasījums valsts atbalsta saņemšanai

par laikposmu no 20 .gada ____._________________ līdz 20 .gada ____._________________

Privātās pirmsskolas izglītības iestādes nosaukums  
Juridiskā adrese  
Reģistrācijas numurs  

Bankas rekvizīti:

Banka ____________________________________

Kods ____________________________________

Konts ____________________________________

 
 

 

Nr.
p.k.

Bērns

Maksa, kas norādīta noslēgtajā līgumā (euro)

Maksa no valsts atbalsta maksājuma attiecīgajā mēnesī (euro)*

Pašvaldības finansējums

Apmeklējums

vārds

uzvārds

personas kods

pašvaldības izmaksātais finansējums attiecīgajā mēnesī (euro)

pašvaldība, kas samaksājusi finansējumu

dienu skaits, kad apmeklēta izglītības iestāde

dienu skaits, kad izglītības iestāde netika apmeklēta attaisnojošu iemeslu dēļ

dienu skaits, kad izglītības iestāde netika apmeklēta bez attaisnojoša iemesla

                     
                     

 

Iestādes vadītājs vai pilnvarotā persona  
 

(amats, vārds, uzvārds, paraksts)

Datums ______________________________
 

Sagatavotājs  
 

(amats, vārds, uzvārds, paraksts, tālrunis)

Piezīmes.

1. * Norāda maksu, kas nepieciešama no valsts atbalsta maksājuma, neatkarīgi no apmeklējuma dienu skaita.

2. Dokumenta rekvizītus "datums" un "paraksts" neaizpilda, ja elektroniskais dokuments ir sagatavots atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu.

Izglītības un zinātnes ministrs Vjačeslavs Dombrovskis

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!