• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Jelgavas pilsētas dome
Republikas pilsētas domes publicē saistošos noteikumus un to paskaidrojuma rakstu. Saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas, ja tajos nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš.

Pirms republikas pilsētas domes vēlēšanām republikas pilsētu vēlēšanu komisijas publicē reģistrētos deputātu kandidātu sarakstus, pēc vēlēšanām – informāciju par pilsētas domē ievēlētajiem deputātiem.

TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Jelgavas pilsētas domes 2012. gada 29. novembra saistošie noteikumi Nr. 12-26 "Jelgavas pilsētas pašvaldības pabalstu piešķiršanas noteikumi". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 8.01.2013., Nr. 5 https://www.vestnesis.lv/op/2013/5.8

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Jelgavas pilsētas domes saistošie noteikumi Nr.12-27

Trūcīgas un maznodrošinātas ģimenes (personas) statusa noteikšana Jelgavas pilsētas pašvaldībā

Vēl šajā numurā

08.01.2013., Nr. 5

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Jelgavas pilsētas dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 12-26

Pieņemts: 29.11.2012.

OP numurs: 2013/5.8

2013/5.8
RĪKI

Jelgavas pilsētas domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 4 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Jelgavas pilsētas pašvaldības saistošie noteikumi Nr.12-26

Jelgavā 2012.gada 29.novembrī

Jelgavas pilsētas pašvaldības pabalstu piešķiršanas noteikumi

Apstiprināti ar Jelgavas pilsētas domes
2012.gada 29.novembra lēmumu Nr.15/2

Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām"
43.panta trešo daļu,
Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma
35.panta ceturto daļu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – noteikumi) nosaka pašvaldības pabalstu veidus Jelgavas pilsētas pašvaldības administratīvajā teritorijā, pabalstu apmēru, pabalsta piešķiršanas kritērijus, piešķiršanas kārtību un to personu loku, kurām ir tiesības saņemt šajos noteikumos minētos pabalstus.

2. Noteikumu izpratnē pašvaldības pabalsti ir pabalsti, kurus piešķir, lai nodrošinātu pašvaldības brīvprātīgo iniciatīvu izpildi.

3. Noteikumu 10.6. – 10.8. un 10.10.apakšpunktā minētos pašvaldības pabalstus piešķir ģimenei (personai), kura savu pamata dzīvesvietu deklarējusi Jelgavas pilsētas administratīvajā teritorijā ne mazāk kā 12 mēnešus uz pabalsta pieprasīšanas dienu, un dzīvo deklarētajā dzīvesvietā.

4. Noteikumu 10.1. – 10.5., 10.9., 10.11. un 10.13.apakšpunktā minētos pašvaldības pabalstus piešķir ģimenei (personai), kura savu pamata dzīvesvietu deklarējusi Jelgavas pilsētas administratīvajā teritorijā un dzīvo deklarētajā dzīvesvietā.

5. Lēmumu par pašvaldības pabalstu piešķiršanu vai atteikumu piešķirt pabalstu pieņem Jelgavas pilsētas pašvaldības iestāde "Jelgavas sociālo lietu pārvalde" (turpmāk – JSLP).

II. Noteikumos lietotie termini

6. Pabalsta pieprasītājs – atsevišķi dzīvojoša persona vai vienā mājsaimniecībā dzīvojošas ģimenes pilnvarota persona, kura vēršas JSLP un pieprasa pašvaldības pabalstu.

7. Ģimene – šo noteikumu izpratnē vienā mājsaimniecībā dzīvojošas personas ar vai bez radnieciskām saitēm, kurām ir kopēji izdevumi par uzturu un mājokli.

8. Daudzbērnu ģimene – šo noteikumu izpratnē vienā mājsaimniecībā dzīvojošie vecāki, viens no vecākiem vai likumiskais pārstāvis ar 3 (trim) un vairāk nepilngadīgiem bērniem, kuri mitinās vienā mājoklī un kuriem ir kopēji izdevumi par uzturu un mājokli.

9. Apliecinošie dokumenti un izziņas – rakstiska informācija, kas apliecina personas ienākumus un materiālo stāvokli, kā arī pabalsta izlietošanu atbilstoši paredzētajam mērķim (kvīts, čeks, bankas konta izdruka un citi).

III. Pašvaldības pabalstu veidi un piešķiršanas vispārīgie nosacījumi

10. Pašvaldības pabalstu veidi:

10.1. pabalsts ēdināšanai vispārējās izglītības iestādē;

10.2. pabalsts pirmsskolas izglītības iestādes ēdināšanas pakalpojuma apmaksai;

10.3. pabalsts mācību līdzekļu iegādei;

10.4. pabalsts profesionālās ievirzes izglītības programmas dalības maksas segšanai;

10.5. pabalsts pilsētas sabiedriskā transporta braukšanas maksas segšanai;

10.6. pabalsts medicīnas pakalpojumu apmaksai;

10.7. pabalsts pārtikas iegādei personai ar invaliditāti;

10.8. pabalsts bērna piedzimšanas gadījumā;

10.9. pabalsts transporta izdevumu segšanai ģimenei, kurā vienās dzemdībās dzimuši trīs un vairāk bērni;

10.10. pabalsts bērna invalīda ar smagiem funkcionāliem traucējumiem aprūpei;

10.11. pabalsts ūdens patēriņa skaitītāju uzstādīšanai/nomaiņai un verificēšanai daudzbērnu ģimenei;

10.12. vienreizējs pabalsts personai, atbrīvojoties no brīvības atņemšanas iestādes;

10.13. ikgadējs pabalsts veselības uzlabošanai personai, kurai ir 100 un vairāk gadu;

10.14. apbedīšanas pabalsts.

11. Lai saņemtu šajos noteikumos minētos pašvaldības pabalstus, pabalsta pieprasītājs, uzrādot personu apliecinošu dokumentu, vēršas JSLP ar rakstveida iesniegumu.

12. Lai saņemtu noteikumu 10.1. – 10.7.apakšpunktā minēto pašvaldības pabalstu, kurus piešķir Latvijas Republikas normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā izvērtējot ģimenes (personas) ienākumus un materiālo stāvokli, izņemot daudzbērnu ģimenēm noteikumu 10.1., 10.2., 10.4. un 10.5.apakšpunktā minēto pašvaldības pabalstu, pabalsta pieprasītājs iesniedz:

12.1. noteikta parauga iztikas līdzekļu deklarāciju (turpmāk – deklarācija);

12.2. dokumentus, kas apliecina deklarācijā sniegtās ziņas;

12.3. lēmuma pieņemšanai nepieciešamos JSLP pieprasītos apliecinošos dokumentus un izziņas.

13. Noteikumu 10.8.– 10.14. un daudzbērnu ģimenēm noteikumu 10.1., 10.2., 10.4. un 10.5.apakšpunktā minētos pašvaldības pabalstus piešķir, neizvērtējot pabalsta pieprasītāja ienākumus un materiālo stāvokli.

14. Pabalsta pieprasītājs un pārējie pilngadīgie ģimenes locekļi ar savu parakstu apliecina, ka:

14.1. ir snieguši patiesas un pilnīgas ziņas;

14.2. dod atļauju apsekot dzīvesvietu un lēmuma pieņemšanai izmantot nepieciešamo informāciju pieejamajos valsts un pašvaldības datu reģistros;

14.3. apņemas saņemto pabalstu izmantot atbilstoši paredzētajam mērķim;

14.4. apņemas noslēgt vienošanos par līdzdarbību;

14.5. nekavējoties ziņos par pārmaiņām apstākļos, kuri bija par pamatu pašvaldības pabalstu saņemšanai.

15. Darbspējīgu personu, kura saņem sociālo palīdzību vismaz trīs mēnešus pēc kārtas, izņemot Sociālo pakalpojumu un sociālas palīdzības likuma 37.panta pirmajā daļā minētās personas, saskaņā ar Latvijas Republikas normatīvajiem aktiem var iesaistīt darba un sociālo prasmju saglabāšanas, atjaunošanas un apgūšanas pasākumos līdz divpadsmit stundām nedēļā, sadalot tās pa vairākām nedēļas dienām.

16. JSLP sociālā darba speciālisti saskaņā ar Latvijas Republikas normatīvajiem aktiem:

16.1. pārbauda pabalsta pieprasītāja sniegtās ziņas, izskatot deklarāciju un iesniegtos dokumentus, kā arī izmantojot pieejamos valsts un pašvaldības datu reģistrus;

16.2. nepieciešamības gadījumā novērtē pabalsta pieprasītāja dzīves apstākļus un sagatavo dzīvesvietas apsekošanas aktu.

17. JSLP lēmumu par pašvaldības pabalsta piešķiršanu vai atteikumu to piešķirt pieņem ne vēlāk kā 10 (desmit) darbdienu laikā no dienas, kad saņemti visi noteikumos minētie un JSLP pieprasītie dokumenti.

18. JSLP informē pabalsta pieprasītāju par pieņemto lēmumu par pašvaldības pabalsta piešķiršanu. Atteikuma gadījumā par pieņemto lēmumu informē rakstiski Latvijas Republikas normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

19. Ja pabalsta pieprasītājs informē JSLP par izmaiņām ģimenes sastāvā, materiālajā vai sociālajā situācijā, tiek veikta atkārtota ienākumu un materiālā stāvokļa izvērtēšana.

20. Pašvaldības pabalstu nepiešķir vai samazina par personai piešķirto daļu, ievērojot katra bērna tiesības un intereses, ja pabalsta pieprasītājs:

20.1. sniedzis nepatiesas ziņas vai atteicies sniegt ziņas par ienākumiem un materiālo stāvokli;

20.2. atteicies no vienošanās par līdzdarbību un līguma par darba un sociālo prasmju saglabāšanu, atjaunošanu un apgūšanu parakstīšanas;

20.3. izvairās no līdzdarbības pienākumu un līguma par darba un sociālo prasmju saglabāšanu, atjaunošanu un apgūšanu nosacījumu pildīšanas;

20.4. neļauj apsekot dzīvesvietu.

IV. Pabalsts ēdināšanai vispārējās izglītības iestādē

21. Pabalstu ēdināšanai vispārējās izglītības iestādē mācību gada laikā piešķir Jelgavas pilsētas pašvaldības iestādes "Jelgavas izglītības pārvalde" apstiprinātā ēdināšanas pakalpojuma maksas apmērā vispārējās izglītības iestāžu klātienes izglītojamajam, tajā skaitā pirmsskolas izglītības programmas izglītojamajam:

21.1. no ģimenes, kurā ir darbspējīgas personas un vidējie ienākumi katram ģimenes loceklim mēnesī pēdējo triju mēnešu laikā nepārsniedz Ls 90 (deviņdesmit latus);

21.2. no ģimenes, kurā nav darbspējīgu personu un vidējie ienākumi katram ģimenes loceklim mēnesī pēdējo triju mēnešu laikā nepārsniedz Ls 140 (viens simts četrdesmit latus);

21.3. kurš dzīvo aizbildņa ģimenē un vidējie ienākumi katram ģimenes loceklim mēnesī pēdējo triju mēnešu laikā nepārsniedz Ls 160 (viens simts sešdesmit latus);

21.4. no daudzbērnu ģimenes.

22. Pabalstu izglītojamajam, kurš mācās Jelgavas pilsētas pašvaldības iestādē "Jelgavas speciālā pamatskola" piešķir, neizvērtējot ģimenes ienākumus un materiālo stāvokli. Pabalsts tiek piešķirts saskaņā ar izglītības iestādes pieprasījumu un izglītojamo ikmēneša sarakstu.

23. Pabalstu ēdināšanai vispārējās izglītības iestādē katru mēnesi pārskaita pabalsta pieprasītāja iesniegumā norādītajā pakalpojuma sniedzēja bankas kontā.

V. Pabalsts pirmsskolas izglītības iestādes ēdināšanas pakalpojuma apmaksai

24. Pabalstu pirmsskolas izglītības iestādes ēdināšanas pakalpojuma apmaksai Ls 90 (deviņdesmit latu) apmērā uz trim mēnešiem, bet ne vairāk kā Ls 330 (trīs simti trīsdesmit latu) apmērā kalendārajā gadā, piešķir izglītojamajam:

24.1. no ģimenes, kuras vidējie ienākumi katram ģimenes loceklim mēnesī pēdējo triju mēnešu laikā nepārsniedz Ls 90 (deviņdesmit latus);

24.2. no daudzbērnu ģimenes.

25. Pabalstu pirmsskolas izglītības iestādes ēdināšanas pakalpojuma apmaksai pārskaita pabalsta pieprasītāja iesniegumā norādītajā pakalpojuma sniedzēja bankas kontā.

VI. Pabalsts mācību līdzekļu iegādei

26. Pabalstu mācību līdzekļu iegādei, sākoties mācību gadam, ja pabalsts ir pieprasīts laika periodā no kārtējā gada 1.jūlija līdz 30.septembrim, piešķir natūrā (dāvanu karte):

26.1. Ls 40 (četrdesmit latu) apmērā vispārējās izglītības iestāžu klātienes izglītojamajam:

26.1.1. no ģimenes, kurā ir darbspējīgas personas un vidējie ienākumi katram ģimenes loceklim mēnesī pēdējo triju mēnešu laikā nepārsniedz Ls 90 (deviņdesmit latus);

26.1.2. no ģimenes, kurā nav darbspējīgu personu un vidējie ienākumi katram ģimenes loceklim mēnesī pēdējo triju mēnešu laikā nepārsniedz Ls 140 (viens simts četrdesmit latus);

26.1.3. kurš dzīvo aizbildņa ģimenē un vidējie ienākumi katram ģimenes loceklim mēnesī pēdējo triju mēnešu laikā nepārsniedz Ls 160 (viens simts sešdesmit latus).

26.2. Ls 20 (divdesmit latu) apmērā bērnam 5 (piecu) – 6 (sešu) gadu vecumā, kurš apgūst obligāto pirmsskolas izglītības programmu (sagatavošana pamatizglītības ieguvei):

26.2.1. no ģimenes, kurā ir darbspējīgas personas un vidējie ienākumi katram ģimenes loceklim mēnesī pēdējo triju mēnešu laikā nepārsniedz Ls 90 (deviņdesmit latus);

26.2.2. no ģimenes, kurā nav darbspējīgu personu un vidējie ienākumi katram ģimenes loceklim mēnesī pēdējo triju mēnešu laikā nepārsniedz Ls 140 (viens simts četrdesmit latus);

26.2.3. kurš dzīvo aizbildņa ģimenē un ienākumi katram ģimenes loceklim mēnesī pēdējo triju mēnešu laikā nepārsniedz Ls 160 (viens simts sešdesmit latus).

VII. Pabalsts pilsētas sabiedriskā transporta braukšanas maksas segšanai

27. Pabalstu pilsētas sabiedriskā transporta braukšanas maksas segšanai 20% (divdesmit procentu) apmērā no braukšanas maksas, kas ir noteikta ar Jelgavas pilsētas domes lēmumu, mācību gada laikā un vasaras brīvdienās, saskaņā ar izglītības iestādes sarakstu par piedalīšanos skolas pasākumos, uzrādot dokumentu, kas dod tiesības uz braukšanas atvieglojumu, piešķir Jelgavas pilsētas un citu pašvaldību vispārējās un profesionālās izglītības iestādes klātienes izglītojamajam:

27.1. no ģimenes, kuras vidējie ienākumi katram ģimenes loceklim mēnesī pēdējo triju mēnešu laikā nepārsniedz Ls 90 (deviņdesmit latus);

27.2. no daudzbērnu ģimenes;

28. Pabalstu pilsētas sabiedriskā transporta mēnešbiļetes apmaksai 50% (piecdesmit procentu) apmērā no mēnešbiļetes cenas piešķir politiski represētajam pensionāram, kura vidējie ienākumi mēnesī pēdējo triju mēnešu laikā nepārsniedz Ls 180 (viens simts astoņdesmit latus).

29. Pabalstu pilsētas sabiedriskā transporta mēnešbiļetes apmaksai 50% (piecdesmit procentu) apmērā no mēnešbiļetes cenas piešķir pensionāram, kura vidējie ienākumi mēnesī pēdējo triju mēnešu laikā nepārsniedz Ls 90 (deviņdesmit latus).

VIII. Pabalsts medicīnas pakalpojumu apmaksai

30. Pabalstu ārstēšanās izdevumu apmaksai un pabalstu zobārstniecības pakalpojumu apmaksai piešķir personai, kura nav iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksātājs un uz kuru neattiecas Latvijas Republikas normatīvie akti par attaisnoto izdevumu par izglītību un ārstnieciskajiem pakalpojumiem kompensāciju.

31. Pabalstu ārstēšanās izdevumu apmaksai līdz Ls 110 (viens simts desmit latiem) kalendārajā gadā piešķir personai, lai pēc šo izdevumu apmaksas ienākumi mēnesī uz katru personu ģimenē paliktu ne mazāki kā Ls 100 (viens simts latu).

32. Pabalstu medikamentu iegādei līdz Ls 80 (astoņdesmit latiem) kalendārajā gadā vienai personai piešķir akūtu (pēkšņu) slimību vai hronisku (atkārtotu) slimību paasinājumu gadījumos, ja šie medikamenti nav iekļauti valsts kompensējamo medikamentu sarakstā vai tos kompensē līdz 75% (septiņdesmit pieciem procentiem) no to pilnas vērtības:

32.1. personai, kuras ģimenē ir darbspējīgas personas un ģimenes vidējie ienākumi katram ģimenes loceklim mēnesī pēdējo triju mēnešu laikā nepārsniedz Ls 90 (deviņdesmit latus);

32.2. atsevišķi dzīvojošam pensionāram un atsevišķi dzīvojošam invalīdam, kura vidējie ienākumi mēnesī pēdējo triju mēnešu laikā nepārsniedz Ls 160 (viens simts sešdesmit latus);

32.3. pensionāram un invalīdam, kura ģimenē nav darbspējīgu personu un ģimenes vidējie ienākumi katram ģimenes loceklim mēnesī pēdējo triju mēnešu laikā nepārsniedz Ls 140 (viens simts četrdesmit latus).

33. Pabalstu zobārstniecības pakalpojumu apmaksai piešķir:

33.1. zobu protezēšanas izdevumu segšanai 50% (piecdesmit procentu) apmērā, bet ne vairāk kā Ls 70 (septiņdesmit latu) apmērā vienai personai kalendārajā gadā:

33.1.1. pensionāram un invalīdam, kura ģimenes vidējie ienākumi katram ģimenes loceklim mēnesī pēdējo triju mēnešu laikā nepārsniedz Ls 160 (viens simts sešdesmit latus);

33.1.2. darbspējīgai personai, kuras ģimenes vidējie ienākumi katram ģimenes loceklim mēnesī pēdējo triju mēnešu laikā nepārsniedz Ls 90 (deviņdesmit latus);

33.2. zobu ārstēšanas izdevumu apmaksai līdz Ls 40 (četrdesmit latiem) kalendārajā gadā:

33.2.1. personai, kuras ģimenes vidējie ienākumi katram ģimenes loceklim mēnesī pēdējo triju mēnešu laikā nepārsniedz Ls 90 (deviņdesmit latus);

33.2.2. bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam pēc pilngadības sasniegšanas līdz 21 (divdesmit viena) gada vecumam, ja viņš turpina mācības;

33.2.3. pensionāram un invalīdam, kura ģimenē nav darbspējīgu personu un kura ģimenes vidējie ienākumi katram ģimenes loceklim mēnesī pēdējo triju mēnešu laikā nepārsniedz Ls 140 (viens simts četrdesmit latus).

34. Pabalstu higiēnas preču iegādei un aprūpei līdz Ls 120 (viens simts divdesmit latiem) kalendārajā gadā piešķir guļošam pensionāram un invalīdam, kuram ir ģimenes ārsta atzinums par īpašas kopšanas nepieciešamību un kura ģimenes vidējie ienākumi katram ģimenes loceklim mēnesī pēdējo triju mēnešu laikā nepārsniedz Ls 140 (viens simts četrdesmit latus).

35. Pabalstu briļļu iegādei līdz Ls 40 (četrdesmit latu) apmērā kalendārajā gadā piešķir:

35.1. bērnam, kura ģimenes vidējie ienākumi katram ģimenes loceklim mēnesī pēdējo triju mēnešu laikā nepārsniedz Ls 90 (deviņdesmit latus).

35.2. bērnam no ģimenes, kurā nav darbspējīgu personu un ģimenes vidējie ienākumi katram ģimenes loceklim mēnesī pēdējo triju mēnešu laikā nepārsniedz Ls 140 (viens simts četrdesmit latus);

35.3. pensionāram un invalīdam, kura ģimenē nav darbspējīgu personu un ģimenes vidējie ienākumi katram ģimenes loceklim mēnesī pēdējo triju mēnešu laikā nepārsniedz Ls 140 (viens simts četrdesmit latus).

36. Lai saņemtu pabalstu ārstēšanās izdevumu apmaksai, pabalstu briļļu iegādei un pabalstu zobārstniecības pakalpojumu apmaksai, JSLP papildus jāiesniedz izdevumu apmaksu apliecinošs dokuments (kvīts vai čeks), kas noformēts uz pabalsta pieprasītāja vārda, par izdevumiem kalendārajā gadā, izņemot par decembra mēnesi, kad kvīti vai čeku var iesniegt līdz nākamā kalendārā gada 31.janvārim.

37. Pabalsta medikamentu iegādei un pabalsta higiēnas preču iegādei un aprūpei JSLP papildus jāiesniedz:

37.1. izraksts no stacionāra/ambulatora pacienta medicīniskās kartes (izziņa 027-u) par personas veselības stāvokli;

37.2. attaisnojoši dokumenti, kuri apliecina iepriekš saņemtā pabalsta izlietojumu atbilstoši paredzētajam mērķim.

38. Pabalstu ārstēšanās izdevumu apmaksai nepiešķir:

38.1. par ārstēšanos ar netradicionālām metodēm (akupunktūru, adatu terapiju, aromaterapiju un citiem);

38.2. par redzes korekcijas operāciju ar lāzeru;

38.3. par masāžu;

38.4. par ārstniecības pakalpojumiem, kuri saņemti Latvijas Republikas Veselības ministrijas Veselības inspekcijas ārstniecības iestāžu un sertifikāciju reģistrā nereģistrētās iestādēs;

38.5. par sociālās rehabilitācijas institūcijas saņemtajiem pakalpojumiem.

39. Pabalstu medikamentu iegādei nepiešķir Latvijas Republikas Zāļu reģistrā nereģistrētu medikamentu, vitamīnu, svaru regulējošu līdzekļu iegādei, kā arī, ja nav nozīmēts konkrēts ārstēšanās kurss akūtas (pēkšņas) slimības vai hroniskas (atkārtotas) slimības paasinājuma gadījumā.

40. Pabalstu medicīnas pakalpojumu apmaksai pārskaita pabalsta pieprasītāja iesniegumā norādītajā bankas vai pakalpojuma sniedzēja bankas kontā.

IX. Pabalsts pārtikas iegādei personai ar invaliditāti

41. Pabalstu Ls 45 (četrdesmit piecu latu) apmērā pārtikas iegādei vienu reizi trijos mēnešos kalendārajā gadā piešķir atsevišķi dzīvojošai personai ar invaliditāti, kurai nav likumīgo apgādnieku un kuras vidējie ienākumi mēnesī pēdējo triju mēnešu laikā nepārsniedz Ls 70 (septiņdesmit latus).

42. Pabalstu pārskaita pabalsta pieprasītāja iesniegumā norādītajā bankas kontā.

X. Pabalsts bērna piedzimšanas gadījumā

43. Pabalstu bērna piedzimšanas gadījumā (turpmāk – piedzimšanas pabalsts) Ls 50 (piecdesmit latu) apmērā par katru bērnu piešķir vienam no vecākiem (aizbildnim), kurš savu pamata dzīvesvietu ne mazāk kā 12 mēnešus uz pabalsta pieprasīšanas dienu deklarējis Jelgavas pilsētas administratīvajā teritorijā, un bērns ir deklarēts Jelgavas pilsētas administratīvajā teritorijā.

44. Ja ģimenē vienās dzemdībās piedzimst vairāki bērni, neizmaksājot noteikumu 43.punktā minēto piedzimšanas pabalstu, piešķir vienreizēju pabalstu:

44.1. Ls 1000 (viens tūkstotis latu) apmērā, ja piedzimst divi bērni vienās dzemdībās;

44.2. Ls 2000 (divi tūkstoši latu) apmērā, ja piedzimst trīs un vairāk bērnu vienās dzemdībās.

45. Piedzimšanas pabalstu var pieprasīt sešu mēnešu laikā no bērna piedzimšanas dienas.

46. Piedzimšanas pabalstu nepiešķir:

46.1. ja bērns ievietots valsts vai pašvaldības bērnu ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijā;

46.2. ja vecākiem atņemtas bērna aprūpes tiesības.

47. Piedzimšanas pabalsta saņemšanai viens no vecākiem (aizbildņiem), uzrādot personu apliecinošu dokumentu, vēršas JSLP vai Jelgavas pilsētas domes administrācijas Administratīvās pārvaldes Klientu apkalpošanas centrā.

48. Piedzimšanas pabalstu pārskaita pabalsta pieprasītāja iesniegumā norādītajā bankas kontā.

XI. Pabalsts transporta izdevumu segšanai ģimenei, kurā vienās dzemdībās dzimuši trīs un vairāk bērni

49. Pabalstu Ls 30 (trīsdesmit latu) apmērā mēnesī vienam bērnam vecumā no 1 (viena) līdz 3 (trim) gadiem transporta izdevumu segšanai piešķir ģimenei, kurā vienās dzemdībās dzimuši 3 (trīs) un vairāk bērni.

50. Pabalstu pārskaita pabalsta pieprasītāja iesniegumā norādītajā bankas kontā.

XII. Pabalsts bērna invalīda ar smagiem funkcionāliem traucējumiem aprūpei

51. Pabalstu Ls 100 (viens simts latu) mēnesī bērnam invalīdam ar smagiem funkcionāliem traucējumiem aprūpei piešķir bērnam:

51.1. kurš saņem valsts bērna invalīda kopšanas pabalstu;

51.2. kuram ir smaga garīga saslimšana, dziļa vai smaga garīga atpalicība un izteikti pārvietošanās traucējumi, kuru dēļ bērns nespēj sevi aprūpēt, un veselības stāvoklis bērnam liedz apmeklēt izglītības iestādi;

51.3. kurš nesaņem valsts un/vai pašvaldības īslaicīgas un ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijas pakalpojumus.

52. Pabalstu saņemšanai viens no bērna vecākam (aizbildnim) iesniedz JSLP:

52.1. veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas atzinuma par īpašas kopšanas nepieciešamību sakarā ar smagiem funkcionāliem traucējumiem – personai līdz 18 gadiem kopiju (uzrādot oriģinālu);

52.2. sertificēta bērnu psihiatra atzinumu par to, ka bērnam ir smaga garīga saslimšana, dziļa vai smaga garīga atpalicība (izraksts no stacionāra/ambulatora pacienta medicīniskās kartes (izziņa 027-u) par personas veselības stāvokli).

52.3. ārstējoša ārsta atzinumu par to, ka bērnam ir izteikti pārvietošanās traucējumi (izraksts no stacionāra/ambulatora pacienta medicīniskās kartes (izziņa 027-u) par personas veselības stāvokli);

53. Pabalstu piešķir līdz kalendārā gada beigām. Turpmākai pabalsta saņemšanai pabalsta pieprasītājam atkārtoti jāvēršas JSLP ar iesniegumu un noteikumu 52.punktā minētajiem dokumentiem.

54. Pabalsta izmaksu bērnam invalīdam pārtrauc, ja:

54.1. beidzas termiņš, uz kuru noteikta invaliditāte un īpašas kopšanas nepieciešamība;

54.2. sasniedzis pilngadību.

55. Pabalstu pārskaita pabalsta pieprasītāja iesniegumā norādītajā bankas kontā.

XIII. Pabalsts profesionālās ievirzes izglītības programmas mācību maksas segšanai

56. Pabalstu Ls 10 (desmit latu) apmērā mēnesī izglītības iestādes profesionālās ievirzes programmas dalības maksas segšanai piešķir izglītojamajam, kurš apgūst profesionālās ievirzes izglītības programmu, izņemot izglītojamos, kuri atbrīvoti no dalības maksas saskaņā ar Jelgavas pilsētas pašvaldības 2011.gada 24.februāra saistošajiem noteikumiem Nr.11-10 "Dalības maksa par izglītības ieguvi Jelgavas pilsētas pašvaldības profesionālās ievirzes izglītības iestādēs":

56.1. no ģimenes, kuras vidējie ienākumi katram ģimenes loceklim mēnesī pēdējo triju mēnešu laikā nepārsniedz Ls 90 (deviņdesmit latus);

56.2. no daudzbērnu ģimenes.

57. Pabalstu pārskaita pabalsta pieprasītāja iesniegumā norādītajā pakalpojuma sniedzēja bankas kontā.

XIV. Pabalsts ūdens patēriņa skaitītāju uzstādīšanai/nomaiņai un verificēšanai daudzbērnu ģimenei

58. Pabalstu ūdens patēriņa skaitītāju uzstādīšanai/nomaiņai un verificēšanai piešķir daudzbērnu ģimenei, kura deklarēta un dzīvo daudzdzīvokļu dzīvojamā mājā neatkarīgi no īpašuma piederības, pamatojoties uz mājas apsaimniekotāja vai institūcijas, kurai ir licence ūdens patēriņa skaitītāju uzstādīšanai/nomaiņai un verificēšanai, rēķinu par sniegto pakalpojumu.

59. Pabalstu pārskaita pabalsta pieprasītāja iesniegumā norādītajā pakalpojuma sniedzēja bankas kontā.

XV. Vienreizējs pabalsts personai, atbrīvojoties no brīvības atņemšanas iestādes

60. Pabalstu Ls 30 (trīsdesmit latu) apmērā piešķir personai, kura ir atbrīvota no brīvības atņemšanas iestādes un kuras pamata dzīvesvieta pirms apcietināšanas bija deklarēta Jelgavas pilsētas pašvaldības administratīvajā teritorijā.

61. Pabalstu piešķir, ja iesniegums JSLP saņemts ne vēlāk kā viena mēneša laikā pēc atbrīvošanas no brīvības atņemšanas iestādes.

62. Pabalsta pieprasītājs JSLP uzrāda Ieslodzījuma vietu pārvaldes izziņu par atbrīvošanu no brīvības atņemšanas iestādes.

63. Pabalstu pārskaita pabalsta pieprasītāja iesniegumā norādītajā bankas kontā vai izmaksā kasē.

XVI. Ikgadējs pabalsts veselības uzlabošanai personai, kurai ir 100 un vairāk gadu

64. Ikgadējo pabalstu veselības uzlabošanai Ls 100 (viens simts latu) apmērā piešķir personai, kurai ir 100 (viens simts) un vairāk gadu.

65. Pabalstu pārskaita pabalsta pieprasītāja iesniegumā norādītajā bankas kontā vai izmaksā kasē.

XVII. Apbedīšanas pabalsts

66. Apbedīšanas pabalstu Ls 190 (viens simts deviņdesmit latu) apmērā piešķir apbedīšanas izdevumu segšanai.

67. Apbedīšanas pabalstu piešķir gadījumos, ja:

67.1. mirušais nav atpazīts;

67.2. mirušais bijis deklarēts Jelgavas pilsētas administratīvajā teritorijā, un Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (turpmāk – VSAA):

67.2.1. nav piešķīrusi apbedīšanas pabalstu;

67.2.2. piešķīrusi pabalstu, kas ir mazāks par pašvaldībā noteikto pabalsta apmēru.

68. Ja VSAA piešķirtais apbedīšanas pabalsts ir mazāks par pašvaldības noteikto apbedīšanas pabalstu, tad tiek izmaksāts pabalsts, lai segtu starpību starp pašvaldības un VSAA noteikto pabalstu.

69. Tiesības pieprasīt apbedīšanas pabalstu ir personai, kura uzņemas apbedīšanu.

70. Apbedīšanas pabalstu pārskaita pabalsta pieprasītāja iesniegumā norādītajā pakalpojuma sniedzēja bankas kontā.

XVIII. Noslēguma jautājumi

71. Daudzbērnu ģimenēm noteikumu 10.1., 10.2., 10.4., 10.5., 10.9. un 10.11.apakšpunktā minētos pašvaldības pabalstus, neizvērtējot ģimenes (personas) ienākumus un materiālo stāvokli piešķir, sākot ar 2013.gada 1.janvāri.

72. Noteikumu 10.4. un 10.7.apakšpunktā minētos pašvaldības pabalstus, izvērtējot ģimenes (personas) ienākumus un materiālo stāvokli piešķir, sākot ar 2013.gada 1.janvāri.

73. Ar šo saistošo noteikumu spēkā stāšanās brīdi spēku zaudē Jelgavas pilsētas pašvaldības 2005.gada 17.februāra saistošie noteikumi Nr.89 "Sociālo pabalstu piešķiršanas noteikumi".

Jelgavas pilsētas domes priekšsēdētājs A.Rāviņš

 

 

Jelgavas pilsētas pašvaldības 2012.gada 29.novembra saistošo noteikumu Nr.12-26 "Jelgavas pilsētas pašvaldības pabalstu piešķiršanas noteikumi"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļas

Norādāmā informācija

1. Projekta nepieciešamības pamatojums Saistošie noteikumi ir izstrādāti, pamatojoties uz likuma "Par pašvaldībām" 43.panta trešo daļu, Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 35.panta ceturto daļu.

Sakarā ar grozījumiem Ministru kabineta 2010.gada 30.marta noteikumos Nr.299 "Noteikumi par ģimenes vai atsevišķi dzīvojošas personas atzīšanu par trūcīgu" nepieciešams aktualizēt pašvaldības sociālās palīdzības pabalstu piešķiršanas kārtību. Paredzēts ieviest jaunus pabalstus: pabalsts pārtikas iegādei personai ar invaliditāti, pabalsts daudzbērnu ģimeņu bērnu ēdināšanai, transporta izdevumu segšanai un ūdens patēriņa skaitītāju uzstādīšanai/nomaiņai un verificēšanai, pabalsts bērna invalīda ar smagiem funkcionāliem traucējumiem aprūpei, bērniem no trūcīgām un daudzbērnu ģimenēm profesionālās ievirzes izglītības programmas dalības maksas segšanai.

2. Īss projekta satura izklāsts Atbilstoši Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 35.panta trešās daļas regulējumam pašvaldība, izvērtējot ģimenes (personas) ienākumus un materiālo stāvokli, it tiesīga no pamatbudžeta izmaksāt citus pabalstus ģimenes (personas) pamatvajadzību nodrošināšanai, ja pašvaldībā ir apmierināts pamatots pašvaldības iedzīvotāju pieprasījums pēc pabalsta garantētā minimālā ienākuma līmeņa nodrošināšanai un dzīvokļa pabalsta.

Atbilstoši likuma "Par pašvaldībām" 43.panta trešajai daļai pašvaldība ir tiesīga izdot saistošos noteikumus, kas paredz cita veida materiālās palīdzības sniegšanu, nodrošinot pašvaldības brīvprātīgo iniciatīvu izpildi.

Pašvaldības pabalsti paredzēti personām, kuru pamata dzīvesvieta deklarēta Jelgavas pilsētas pašvaldības administratīvajā teritorijā. Noteikumi ir izstrādāti, lai noteiktu pašvaldības pabalstu piešķiršanas kārtību, pabalstu veidus, pabalstu apmēru, kritērijus, personu loku, kurām ir tiesības saņemt šajos noteikumos minētos pabalstus.

Ir paredzēts ieviest jaunus pašvaldības pabalstus pārtikas iegādei personām ar invaliditāti, daudzbērnu ģimenēm ēdināšanai vispārējās un pirmsskolas izglītības iestādes ēdināšanas pakalpojuma apmaksai, pabalstu pilsētas sabiedriskā transporta braukšanas maksas segšanai un pabalstu transporta izdevumu segšanai ģimenei, kurā vienās dzemdībās dzimuši trīs un vairāk bērnu, ūdens patēriņa skaitītāju uzstādīšanai/nomaiņai un verificēšanai daudzbērnu ģimenei, bērnu invalīdu ar funkcionāliem traucējumiem aprūpei, bērniem no trūcīgām un daudzbērnu ģimenēm profesionālās ievirzes izglītības programmas dalības maksas segšanai. Paredzēts veikt precizējumus esošajā dokumentu iesniegšanas kārtībā Jelgavas pilsētas pašvaldības iestādei "Jelgavas sociālo lietu pārvalde".

3. Normatīvā akta projekta būtība Noteikt kārtību pašvaldības pabalstu saņemšanai, nosakot papildu kritērijus. Jauno pašvaldības pabalstu ieviešana.
4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz budžetu Jauno pašvaldības pabalstu ieviešanai tiks paredzēti līdzekļi 2013.gada budžetā.

Pabalsta pārtikas iegādei personām ar invaliditāti ieviešanai nepieciešams finansējums Ls 9 000 (50 personas ar invaliditāti X Ls 45 X 4 reizes gadā).

Pabalstam ēdināšanai vispārējās izglītības iestādē bērniem no daudzbērnu ģimenēm Ls 136 360 (974 skolēni X Ls 0,80 pusdienas vidējā cena X 175 mācību dienas gadā).

Pabalstam pirmsskolas izglītības iestādes ēdināšanas pakalpojuma apmaksai bērniem no daudzbērnu ģimenēm Ls 83820 (254 bērni X Ls 30 ēdināšanas pakalpojuma maksa mēnesī X 11 mēneši). Pabalsts izglītības iestādes profesionālās ievirzes izglītības programmas dalības maksas segšanai bērniem no trūcīgām un daudzbērnu ģimenēm Ls 7200 (80 bērni X Ls 10 pakalpojuma apmaksa mēnesī X 9 mēneši).

Pabalstam pilsētas sabiedriskā transporta braukšanas maksas segšanai bērniem no daudzbērnu ģimenēm Ls 45 000 (500 bērni X Ls 10 mēnesī X 9 mēneši).

Pabalstam transporta izdevumu segšanai ģimenei, kurā vienās dzemdībās dzimuši trīs un vairāk bērnu Ls 1 080 (3 bērni X Ls 30 mēnesī X 12 mēneši).

Pabalstam bērnam invalīdam ar smagiem funkcionāliem traucējumiem aprūpei ir nepieciešams gadā Ls 12 000(10 bērni X Ls 100 mēnesī X 12 mēneši).

Pabalstam ūdens patēriņa skaitītāju uzstādīšanai/nomaiņai un verificēšanai daudzbērnu ģimenei Ls 1200 (20 ģimenes X Ls 60 vidēja maksa par pakalpojumu).

Noteikumu izpildei nav nepieciešams veidot jaunas institūcijas vai veidot jaunas amata vietas.

5. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz sociāli ekonomisko stāvokli (uzņēmējdarbības vidi) pašvaldības teritorijā Nav attiecināms.
6. Normatīvā akta ietekme uz sabiedrību Pašvaldības pabalstus var saņemt personas, kuru dzīvesvieta deklarēta Jelgavas pilsētas pašvaldības administratīvajā teritorijā un kuri normatīvajos aktos noteiktajā kartībā atbilst trūcīgas ģimenes (personas) statusam un pašvaldības noteiktajiem kritērijiem pabalstu saņemšanai.
7. Informācija par administratīvajām procedūrām Noteikumu izpildi nodrošinās Jelgavas pilsētas pašvaldības iestāde "Jelgavas sociālo lietu pārvalde".

Persona Jelgavas pilsētas pašvaldības iestādes "Jelgavas sociālo lietu pārvalde" administratīvo aktu vai faktisko rīcību var apstrīdēt Jelgavas pilsētas domē.

8. Informācija par konsultācijām ar sabiedrības pārstāvjiem Noteikumu projekts konceptuāli apspriests un atbalstīts Jelgavas pilsētas domes Sociālo lietu konsultatīvajā komisijā.
9. Sabiedrības informēšana par normatīvo aktu Noteikumi tiks publicēti laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas mājaslapā, portālā www.likumi.lv, Jelgavas pilsētas pašvaldības mājaslapā www.jelgava.lv.

Jelgavas pilsētas domes priekšsēdētājs A.Rāviņš

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!