• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Konkurences padome
Konkurences padome publicē pieņemtos lēmumus par tirgus dalībnieku apvienošanos, par pārkāpuma konstatēšanu un naudas soda uzlikšanu, par tirgus dalībnieku paziņoto vienošanos, par dominējoša stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu u.c.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Konkurences padomes 2013. gada 15. februāra lēmums Nr. 6 "Par tirgus dalībnieku apvienošanos". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 17.04.2013., Nr. 74 https://www.vestnesis.lv/op/2013/74.12

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Konkurences padomes lēmums Nr.7

Par tirgus dalībnieku apvienošanos

Vēl šajā numurā

17.04.2013., Nr. 74

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Konkurences padome

Veids: lēmums

Numurs: 6

Pieņemts: 15.02.2013.

OP numurs: 2013/74.12

2013/74.12
RĪKI

Konkurences padomes lēmumi: Šajā laidienā 6 Pēdējās nedēļas laikā 2 Visi

Konkurences padomes lēmums Nr.6

Lēmuma publiskojamā versija

Rīgā 2013.gada 15.februārī (prot. Nr.9, 4.§)

Par tirgus dalībnieku apvienošanos

Lieta Nr.133/13/03.02./1

Par SIA "East-West Transit", SIA "Baltijas Degviela" un SIA "Baltijas Nafta" apvienošanās ziņojumu

Konkurences padome (turpmāk – KP) 28.12.2012. saņēma SIA "East-West Transit" ziņojumu par tirgus dalībnieku apvienošanos (turpmāk – Ziņojums). Ziņojumā ir norādīts, ka SIA "East-West Transit" ir noslēdzis nomas līgumu ar SIA "Baltijas Degviela" un SIA "Baltijas Nafta" par degvielas uzpildes staciju (turpmāk – DUS) un naftas produktu bāzes nomu.

Ziņojums nebija uzskatāms par atbilstošu Ministru kabineta 29.09.2008. noteikumu Nr.800 "Kārtība, kādā iesniedz un izskata pilno un saīsināto ziņojumu par tirgus dalībnieku apvienošanos" (turpmāk – MK noteikumi) prasībām. KP 22.01.2013. saņēma SIA "East-West Transit" vēstuli, kurā sniegta iztrūkstošā informācija.

KP ar 28.01.2013. vēstuli Nr.149 paziņoja SIA "East-West Transit", ka Ziņojums atbilst MK noteikumu prasībām un saskaņā ar MK noteikumu 4.punktu par pilna Ziņojuma saņemšanas dienu uzskatāms 22.01.2013.

SIA "East-West Transit" (turpmāk – EWT) ir Latvijas Komercreģistrā ar vienotās reģ.Nr.40003295522 reģistrēta sabiedrība ar ierobežotu atbildību, kuras juridiskā adrese ir Lubānas iela 66, Rīga, LV–1073.

SIA "Baltijas Degviela" (turpmāk – BD) ir Latvijas Komercreģistrā ar vienotās reģ.Nr.40103516998 reģistrēta sabiedrība ar ierobežotu atbildību, kuras juridiskā adrese ir Ernesta Birznieka-Upīša iela 21, Rīga, LV–1011.

SIA "Baltijas Nafta" (turpmāk – BN) ir Latvijas Komercreģistrā ar vienotās reģ.Nr.40103516856 reģistrēta sabiedrība ar ierobežotu atbildību, kuras juridiskā adrese ir Ernesta Birznieka-Upīša iela 21, Rīga, LV–1011.

Izvērtējot Ziņojumā ietverto un papildus iegūto informāciju, KP

konstatēja:

1. Apvienošanās dalībnieki

EWT galvenie darbības veidi ir degvielas, cietā, šķidrā un gāzveida kurināmā un līdzīgu produktu vairumtirdzniecība, kā arī degvielas mazumtirdzniecība DUS. Valsts ieņēmumu dienests (turpmāk – VID) izsniedzis EWT beztermiņa speciālo atļauju BM Nr.00000000159 naftas produktu mazumtirdzniecībai 45 DUS Latvijā. VID izsniedzis EWT arī beztermiņa speciālās atļaujas apstiprināta akcīzes preču noliktavas turētāja darbībai LV10013500035, LV10013500013, LV10013500024 un naftas produktu vairumtirdzniecībai BV Nr.0000000047 darbības vietās Flotes ielā 9, Liepājā, Komunālā ielā 6, Rēzeknē un Birzes ielā 2, Cēsīs.

Saskaņā ar Ziņojumā norādīto informāciju, EWT dalībnieki ir divas fiziskas personas, kurām attiecīgi pieder 80% un 20% kapitāla daļas. EWT saistītie uzņēmumi ir SIA "EWT Osta" (100% kapitāla daļu) un SIA "EWT Loģistika" (50% kapitāla daļu).

BD un BN darbības veidi ir degvielas, cietā, šķidrā un gāzveida kurināmā un līdzīgu produktu vairumtirdzniecība. Atbilstoši VID publiskajā datu bāzē norādītajai informācijai BD vai BN nav izsniegtas speciālās atļaujas naftas produktu tirdzniecībai. Saskaņā ar Ziņojumā norādīto BD un BN pārvalda bijušos maksātnespējīgās SIA "Ziemeļu nafta" aktīvus – DUS un naftas produktu bāzi. Ziņojumā kā BD un BN plānotie darbības veidi ir norādīti sava īpašuma iznomāšana un pārdošana.

Ziņojumā norādīts, ka BD un BN vienīgais dalībnieks ir AS "NORVIK ieguldījumu pārvaldes sabiedrība". Saskaņā ar publiski pieejamo informāciju, AS "NORVIK ieguldījumu pārvaldes sabiedrība" veic slēgtā ieguldījumu fonda (SIF) "Nekustamo īpašumu uzņēmumu fonds" pārvaldi. SIF "Nekustamo īpašumu uzņēmumu fonda" darbības mērķis ir naudas līdzekļu publiska piesaistīšana un ieguldīšana piesaistītāja vārdā ar mērķi gūt peļņu fonda ieguldītājiem.1

2. Apvienošanās veids

Apvienošanās paredz, ka EWT iegūst tiesības izmantot BD un BN piederošos aktīvus, nomājot BN piederošo naftas produktu bāzi Mūrmuižas ielā 15/15a, Valmierā un BD piederošās DUS:

1) DUS Saules ielā 46, Madonā, Madonas novadā;

2) DUS Rīgas ielā 47, Rēzeknē;

3) DUS "Ziemeri", Garkalnes novadā;

4) DUS Piebalgas ielā 2, Ērgļos, Ērgļu pagastā, Ērgļu novadā;

5) DUS "Kalnsniedzēni", Skaņkalnes pagastā, Mazsalacas novadā;

6) DUS Sauleskalna iela 2, Sauleskalns Bērzaunes pagastā, Madonas novadā;

7) DUS Rīgas ielā 35, Strenčos, Strenču novadā;

8) DUS Cempu ielā 4A, Valmierā;

9) DUS Brikšķu ielā 2, Jūrmalā;

10) DUS "Salas", Nīcgales muižā, Nīcgales pagastā, Daugavpils novadā;

11) DUS Miera ielā 15a, Gulbenē, Gulbenes novadā;

12) DUS "Aizupītes", Alsviķu pagastā, Alūksnes novadā;

13) DUS Vidzemes ielā 6, Balvos, Balvu novadā;

14) DUS Laimdotas ielā 23, Lielvārdē, Lielvārdes novadā.

Saskaņā ar Konkurences likuma (turpmāk – KL) 15.panta pirmās daļas 3.punktā noteikto tirgus dalībnieku apvienošanās ir tāds stāvoklis, kad viena vai vairākas fiziskās personas, kurām jau ir izšķiroša ietekme pār vienu vai vairākiem tirgus dalībniekiem, vai viens vai vairāki tirgus dalībnieki iegūst daļu vai visus cita tirgus dalībnieka vai citu tirgus dalībnieku aktīvus vai tiesības tos izmantot. Aktīvu vai to izmantošanas tiesību iegūšanu uzskata par apvienošanos, ja aktīvu vai to izmantošanas tiesību iegūšana palielina minēto aktīvu un tiesību ieguvēja tirgus daļu jebkurā konkrētajā tirgū.

Ņemot vērā minēto, paziņotā apvienošanās ir uzskatāma par apvienošanos KL 15.panta pirmās daļas 3.punkta izpratnē, vienam tirgus dalībniekam iegūstot tiesības izmantot daļu cita tirgus dalībnieka aktīvus.

3. Apvienošanās paziņošanas pienākums

3.1. KL 15.panta otrajā daļā ir noteikts, ka tirgus dalībnieki, kuri nolēmuši apvienoties kādā no šā panta pirmajā daļā paredzētajiem veidiem, pirms apvienošanās iesniedz KP pilnu ziņojumu, ja apvienošanās dalībnieku kopējais apgrozījums iepriekšējā finanšu gadā Latvijas teritorijā ir bijis ne mazāks par 25 miljoniem latu.

EWT 2011.gada, kas ir uzskatāms par iepriekšējo finanšu gadu pirms apvienošanās, neto apgrozījums Latvijas teritorijā bija 55´189´385 LVL, kas pārsniedz KL 15.panta otrajā daļā noteikto slieksni – 25 miljonus latu.

3.2. KL 15.panta otrajā prim daļā ir noteikts, ka "šā panta otrajā daļā minētajā gadījumā ziņojumu neiesniedz, ja vienam no diviem apvienošanās dalībniekiem apgrozījums iepriekšējā finanšu gadā Latvijas teritorijā nepārsniedz 1,5 miljonus latu". Savukārt, MK noteikumu 12.punkts nosaka, "ja apvienošanās notiek saskaņā ar Konkurences likuma 15.panta pirmās daļas 3. vai 4.punktu, iegūstot cita tirgus dalībnieka vai citu tirgus dalībnieku aktīvus (daļu vai visus) vai tiesības tos izmantot, apgrozījumu aprēķina, saskaitot ieguvēja neto apgrozījumu un neto apgrozījumu, kas iegūts no šo aktīvu izmantošanas saim­nieciskajā darbībā". No iepriekš minētā izriet, ka, nosakot Ziņojuma iesniegšanas pienākumu saskaņā ar KL 15.panta otro prim daļu, ir aprēķināms neto apgrozījums, kas iegūts no BD un BN piederošajiem aktīviem iepriekšējā finanšu gadā (2011.gads).

Saskaņā ar Ziņojumā norādīto informāciju BD piederošo 14 DUS 2011.gada neto apgrozījums Latvijas teritorijā pārsniedz 1,5 miljonus latu, tādēļ EWT nav atbrīvojuma no pienākuma iesniegt ziņojumu KP saskaņā ar KL 15.panta otro prim daļu.

3.3. Ievērojot iepriekš minēto, EWT, BD un BN apvienošanās ir darījums, par kuru iesniedzams ziņojums KP.

4. Konkrētie tirgi

Saskaņā ar KL 1.panta 4.punktu konkrētais tirgus ir konkrētās preces tirgus, kas izvērtēts saistībā ar konkrēto ģeogrāfisko tirgu.

4.1. KL 1.panta 5.punkts nosaka, ka konkrētās preces tirgus ir noteiktas preces tirgus, kurā ietverts arī to preču kopums, kuras var aizstāt šo noteikto preci konkrētajā ģeogrāfiskajā tirgū, ņemot vērā pieprasījuma un piedāvājuma aizstājamības faktoru, preču pazīmes un lietošanas īpašības. KP nosaka divus konkrētās preces tirgus – benzīna un dīzeļdegvielas mazumtirdzniecības tirgu2 un benzīna un dīzeļdegvielas vairumtirdzniecības tirgus.

4.2. KL 1.panta 3.punkts nosaka, ka konkrētais ģeogrāfiskais tirgus ir ģeogrāfiskā teritorija, kurā konkurences apstākļi konkrētās preces tirgū ir pietiekami līdzīgi visiem šā tirgus dalībniekiem.

4.2.1. Izvērtējot tirgus dalībnieku apvienošanās darījumus benzīna un dīzeļdegvielas mazumtirdzniecības tirgū, KP līdzšinējā praksē, definējot ģeogrāfisko tirgu, ir secinājusi, ka degvielas mazumtirdzniecības tirgus ir ģeogrāfiski ierobežots un aptver teritoriju, kurā veidojas autobraucēju pieprasījums, kas parasti ir vērsts uz DUS piedāvājumu un atrodas tuvu autobraucēju darbības aktivitāšu centram. Šī teritorija ir pilsētas un to tuvākā apkārtne 2–3 km robežās vai konkrēta apdzīvota vieta un tās apkārtne.3 DUS pakalpojumu sasniedzamības teritorijas parasti pārklājas. Pārklāšanās ne tikai nosaka konkurējošu mijiedarbību starp blakus teritorijās esošajām DUS, bet tai zināmā mērā ir "ķēdes reakcijas" efekts arī uz attālākajām DUS. Tādēļ no pieprasījuma puses pietiekami līdzīgus konkurences apstākļus DUS piedāvājumam uz autoceļa veido autobraucēji, kas brauc daļu vai visu autoceļa posmu.4

4.2.2. Ņemot vērā iepriekš minēto un līdzšinējo praksi, KP izvērtē šādus konkrētos benzīna un dīzeļdegvielas mazumtirdzniecības tirgus:

1) benzīna un dīzeļdegvielas mazumtirdzniecības tirgus Jūrmalas pilsētas ģeogrāfiskajā teritorijā5;

2) benzīna un dīzeļdegvielas mazumtirdzniecības tirgus Rīgas pilsētā un tās apkārtnē6.

Ņemot vērā, ka DUS "Ziemeri", Garkalnes novadā atrodas pie autoceļa A4, KP izvērtēja iespējamo apvienošanās ietekmi arī benzīna un dīzeļdegvielas mazumtirdzniecības tirgū pie autoceļa A4 posmā Baltezers – Saulkalne;

3) benzīna un dīzeļdegvielas mazumtirdzniecības tirgus Valmieras pilsētā un tās tuvākajā apkārtnē7;

4) benzīna un dīzeļdegvielas mazumtirdzniecības tirgus Rēzeknes pilsētā un tās apkārtnē8;

5) benzīna un dīzeļdegvielas mazumtirdzniecības tirgus Madonas pilsētā un tās tuvākajā apkārtnē;

6) benzīna un dīzeļdegvielas mazumtirdzniecības tirgus Madonas novada, Bērzaunes pagasta apdzīvotajā vietā Sauleskalns un tās tuvākajā apkārtnē;

7) benzīna un dīzeļdegvielas mazumtirdzniecības tirgus Ērgļu novada, Ērgļu pagasta apdzīvotajā vietā Ērgļos un tā tuvākajā apkārtnē;

8) benzīna un dīzeļdegvielas mazumtirdzniecības tirgus Mazsalacas pilsētā un tās tuvākajā apkārtnē;

9) benzīna un dīzeļdegvielas mazumtirdzniecības tirgus Strenču pilsētā un tās tuvākajā apkārtnē;

10) benzīna un dīzeļdegvielas mazumtirdzniecības tirgus pie autoceļa A6 posmā Jēkabpils – Daugavpils9;

11) benzīna un dīzeļdegvielas mazumtirdzniecības tirgus Gulbenes pilsētā un tās apkārtnes teritorijā10;

12) benzīna un dīzeļdegvielas mazumtirdzniecības tirgus Alūksnes pilsētā un tās apkārtnes teritorijā11;

13) benzīna un dīzeļdegvielas mazumtirdzniecības tirgus Balvu pilsētā un tās tuvākajā apkārtnē;

14) benzīna un dīzeļdegvielas mazumtirdzniecības tirgus Lielvārdes pilsētā un tās tuvākajā apkārtnē.

4.2.3. EWT darbojas arī degvielas vairumtirdzniecības tirgū un apvienošanās ietvaros EWT iegūst tiesības izmantot naftas produktu bāzi Mūrmuižas ielā 15/15a, Valmierā. Tādējādi KP izvērtē apvienošanās ietekmi arī benzīna un dīzeļdegvielas vairumtirdzniecības tirgū Latvijā.

5. Apvienošanās ietekmes uz konkurenci izvērtējums

5.1. Izvērtējot Ziņojumu un publiski pieejamo informāciju, KP secina, ka EWT līdz šim nav darbojies sekojošos iepriekš definētajos benzīna un dīzeļdegvielas mazumtirdzniecības tirgos – pie autoceļa A4 posmā Baltezers – Saulkalne, Madonas pilsētā un tās tuvākajā apkārtnē, Madonas novada Bērzaunes pagasta apdzīvotajā vietā Sauleskalns un tā tuvākajā apkārtnē, Ērgļu novada Ērgļu pagasta apdzīvotajā vietā Ērgļos un tā tuvākajā apkārtnē, Mazsalacas pilsētā un tās tuvākajā apkārtnē, Strenču pilsētā un tās tuvākajā apkārtnē, Gulbenes pilsētā un tās apkārtnes teritorijā, Alūksnes pilsētā un tās apkārtnes teritorijā, Balvu pilsētā un tās tuvākajā apkārtnē, Lielvārdes pilsētā un tās tuvākajā apkārtnē.

Iepriekš definētajos konkrētajos tirgos apvienošanās ietvaros viens tirgus dalībnieks nomainīs citu, nemainoties tirgus struktūrai, tādēļ apvienošanās rezultātā tajos tieši nesamazināsies konkurence.

5.2. KP secina, ka pirms apvienošanās EWT darbojās sekojošos benzīna un dīzeļdegvielas mazumtirdzniecības tirgos – Jūrmalas pilsētas ģeogrāfiskajā teritorijā, Valmieras pilsētā un tās tuvākajā apkārtnē, Rēzeknes pilsētā un tās apkārtnē, pie autoceļa A6 posmā Jēkabpils – Daugavpils, Rīgas pilsētā un tās apkārtnē.

5.3. Jūrmalas pilsētas ģeogrāfiskajā teritorijā EWT darbību veic DUS Talsu šosejā 1, Jūrmalā. Saskaņā ar apvienošanās darījumu EWT iegūst tiesības izmantot BD piederošos aktīvus, tajā skaitā DUS Brikšķu ielā 2, Jūrmalā. Bez EWT ar benzīna un dīzeļdegvielas mazumtirdzniecību Jūrmalas pilsētas ģeogrāfiskajā teritorijā nodarbojas pieci citi komersanti – ar vienu DUS SIA "Latimpeks auto", SIA "Pildne", SIA "Augstceltne", kā arī SIA "Neste Latvija" un SIA "Statoil Fuel & Retail Latvia", kuri konkrētajā tirgū katrs veic darbību divos DUS.

Valmieras pilsētā un tās tuvākajā apkārtnē EWT darbību veic DUS "Mežābeles", Kocēnu pagastā, Kocēnu novadā. Savukārt, pēc apvienošanās darījuma EWT iegūst tiesības izmantot BD piederošo DUS Cempu ielā 4A, Valmierā. Bez EWT ar benzīna un dīzeļdegvielas mazumtirdzniecību Valmieras pilsētā un tās tuvākajā apkārtnē nodarbojas vēl septiņi komersanti – ar vienu DUS SIA "Akselss", AS "Virši-A", SIA "Valdeko", SIA "VTU Valmiera", SIA "LUKoil Baltija R", kā arī SIA "Neste Latvija" un SIA "Statoil Fuel & Retail Latvia", kuri konkrētajā tirgū katrs darbību veic divos DUS.

Rēzeknes pilsētā un tās apkārtnē EWT darbību veic DUS Jupatovkas ielā 4/1, Rēzeknē. Saskaņā ar apvienošanās darījumu EWT iegūst tiesības izmantot BD piederošos aktīvus DUS Rīgas ielā 47, Rēzeknē. Rēzeknes pilsētā un tās apkārtnē bez EWT ar benzīna un dīzeļdegvielas mazumtirdzniecību nodarbojas pieci komersanti – SIA "VIADA Zemgale", SIA "RusLatNafta", SIA "LUKoil Baltija R", SIA "Statoil Fuel & Retail Latvia" un SIA "Neste Latvija".

Pie autoceļa A6 posmā Jēkabpils – Daugavpils EWT darbību veic DUS Rīgas ielā 1, Līvānos. Saskaņā ar apvienošanās darījumu EWT iegūs tiesības izmantot BD piederošos aktīvus DUS "Salas", Nīcgales muižā, Nīcgales pagastā, Daugavpils novadā. Konkrētajā tirgū pie autoceļa A6 posmā Jēkabpils – Daugavpils bez EWT ar benzīna un dīzeļdegvielas mazumtirdzniecību nodarbojas vēl četri komersanti – SIA "RusLatNafta", SIA "LUKoil Baltija R", SIA "Statoil Fuel & Retail Latvia" un SIA "Neste Latvija".

Izvērtējot konkrētajos tirgos darbojošos tirgus dalībnieku un to DUS skaitu un ņemot vēra, ka katrā no tiem darbojas vertikāli integrēti tirgus dalībnieki ar plašu DUS tīklu Latvijā, KP secina, ka benzīna uz dīzeļdegvielas mazumtirdzniecības tirgū Jūrmalas pilsētas ģeogrāfiskajā teritorijā, Valmieras pilsētā un tās tuvākajā apkārtnē un Rēzeknes pilsētā un tās apkārtnē, pie autoceļa A6 posmā Jēkabpils – Daugavpils apvienošanās rezultātā būtiski nesamazināsies konkurence, kā arī nav pamata uzskatīt, ka EWT iegūs dominējošo stāvokli konkrētajos tirgos.

Rīgas pilsētā un tās apkārtnē SIA "Statoil Fuel & Retail Latvia" darbību veic vairāk kā 30 DUS, SIA "Neste Latvija" vairāk kā 20 DUS, bet EWT 9 DUS. Kopumā Rīgas pilsētā un tās apkārtnē darbojas vairāk kā 25 tirgus dalībnieki. Apvienošanās rezultātā EWT iegūst tikai vienu DUS "Ziemeri", Garkalnes novadā, būtiski nepalielinot EWT tirgus daļu benzīna un dīzeļdegvielas mazumtirdzniecībā Rīgas pilsētā un tās apkārtnē, jo EWT DUS skaits konkrētajā tirgū ir būtiski mazāks, salīdzinot ar SIA "Statoil Fuel & Retail Latvia" un SIA "Neste Latvija" DUS skaitu.

KP savā iepriekšējā praksē norādījusi, ka benzīna un dīzeļdegvielas mazumtirdzniecības tirgū ir augsta koncentrācijas pakāpe un pastāv divi konkurences līmeņi – konkurence starp "oligopola dalībniekiem", proti, SIA "Statoil Fuel & Retail Latvia", SIA "Neste Latvija" un SIA "LUKoil Baltija R", kas ir vertikāli integrēti uzņēmumi un atrodas kolektīvā dominējošajā stāvoklī attiecībā pret pārējiem tirgus dalībniekiem, kas atrodas otrajā konkurences līmenī12. Vērtējot situāciju visas Latvijas mērogā, saskaņā ar VID 23.01.2013. vēstulē Nr10.5.1/6815 sniegto informāciju Latvijā lielākie komersanti pēc mazumtirdzniecībā realizētā degvielas apjoma ir SIA "Statoil Fuel & Retail Latvia", SIA "Neste Latvija" un "LUKoil Baltija R", bet EWT ir piektais lielākais degvielas mazumtirgotājs (skatīt tabulu).

Tabula

Lielāko tirgus dalībnieku realizētā benzīna un dīzeļdegvielas apjoms (m³) un tirgus daļa (%) Latvijā

 

Lielākie tirgus dalībnieki un SIA "Ziemeļu Nafta"

2011.gads

% no kopējā

2012.gada
9 mēneši

% no kopējā

1.

SIA "Statoil Fuel & Retail Latvia"

(*)

(*) (<30)

(*)

(*) (<30)

2.

SIA "Neste Latvija"

(*)

(*) (<20)

(*)

(*) (<20)

3.

SIA "LUKoil Baltija R"

(*)

(*) (<20)

(*)

(*) (<20)

4.

SIA "Virši-A"

(*)

(*) (<10)

(*)

(*) (<10)

5.

SIA "East-West Transit"

(*)

(*) (<10)

(*)

(*) (<10)

SIA "Ziemeļu Naftas" realizētā benzīna un dīzeļdegvielas apjoms Latvijā 2011.gadā bija (*) m³, kas ir mazāk kā 10% (*) no kopējā realizētā benzīna un dīzeļdegvielas apjoma Latvijā. Apvienošanās rezultātā EWT paplašinās DUS tīklu, teorētiski pārņemot SIA "Ziemeļu Nafta" tirgus daļu, kas stiprinās EWT konkurētspēju pret lielākajiem tirgus dalībniekiem.

Izvērtējot iepriekš minēto, KP secina, ka apvienošanās rezultātā būtiski nemainīsies tirgus struktūra, nemazināsies konkurence un EWT neizveidosies vai nenostiprināsies dominējošais stāvoklis konkrētajos tirgos.

5.4. Ziņojumā norādīts, ka EWT nodarbojas ar degvielas vairumtirdzniecību Latvijā. Atbilstoši VID 23.01.2013. vēstulē Nr.10.5.1/6815 sniegtajai informācijai kopā Latvijā speciālās atļaujas akcīzes preču noliktavas turētāju darbībai ar naftas produktiem ir izsniegtas 88 licences 67 komersantiem. Saskaņā ar VID publiskajā datubāzē pieejamo informāciju, pirms apvienošanās EWT saimnieciskajā darbībā izmantoja naftas produktu bāzes Liepājā, Rēzeknē un Cēsīs.

Apvienošanās darījuma rezultātā EWT iegūst tiesības nomāt BN piederošo naftas produktu bāzi Mūrmuižas ielā 15/15a, Valmierā, ko iepriekš saimnieciskajā darbībā izmantoja maksātnespējīgā SIA "Ziemeļu nafta". Papildus naftas produktu bāzes pieejamība var stiprināt EWT pozīciju gan vairumtirdzniecības, gan mazumtirdzniecības tirgū, jo EWT būs iespēja uzglabāt lielākus naftas produktu apjomus, kas vienlaicīgi rada iespēju arī ievest un/vai iepirkt Latvijā lielākus naftas produktu apjomus par iespējami zemāku cenu. Tomēr KP ieskatā papildus naftas produktu bāzes pieejamība EWT būtiski nesamazinās konkurenci degvielas vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības tirgos, jo Latvijā darbojas, tai skaitā, vertikāli integrēti degvielas vairumtirgotāji, kuriem ir naftas produktu uzglabāšanas vietas Latvijā – SIA "Orlen Latvija", kas ir lielākais degvielas vairumtirgotājs Latvijā,13 SIA "Lukoil Baltija R", SIA "Neste Latvija", SIA "Statoil Fuel & Retail Latvia" un citi.

Izvērtējot iepriekš minēto, KP secina, ka apvienošanās rezultātā būtiski nemainīsies tirgus struktūra, nemazināsies konkurence, nepaaugstināsies tirgus koncentrācija un neizveidosies vai nenostiprināsies dominējošais stāvoklis benzīna un dīzeļdegvielas vairumtirdzniecības tirgū Latvijas Republikas teritorijā.

6. Saskaņā ar KL 16.panta trešo daļu KP aizliedz apvienošanos, kuras rezultātā rodas vai nostiprinās dominējošais stāvoklis vai var tikt būtiski samazināta konkurence jebkurā konkrētajā tirgū. KL 16.panta ceturtā daļa nosaka, ka, ja paziņotā tirgus dalībnieku apvienošanās neizraisa šā panta trešajā daļā minētā sekas, KP pieņem lēmumu, ar kuru apvienošanās tiek atļauta.

Ņemot vērā iepriekš minēto un pamatojoties uz KL 8.panta pirmās daļas 5.punktu, 15.panta pirmās daļas 3.punktu, otrās daļas 1.punktu un 16.panta pirmo un ceturto daļu, KP

nolēma:

atļaut SIA "East-West Transit", SIA "Baltijas Degviela" un SIA "Baltijas Nafta" apvienošanos, noslēdzot nomas līgumu par DUS nomu: Saules ielā 46, Madonā, Madonas novadā; DUS Rīgas ielā 47, Rēzeknē; DUS "Ziemeri", Garkalnes novadā; DUS Piebalgas ielā 2, Ērgļos, Ērgļu pagastā, Ērgļu novadā; DUS "Kalnsniedzēni", Skaņkalnes pagastā, Mazsalacas novadā; DUS "Krustceles" Bērzaunes pagastā, Madonas novadā; DUS Rīgas ielā 35, Strenčos, Strenču novadā; DUS Cempu ielā 4A, Valmierā; DUS Brikšķu ielā 2, Jūrmalā; DUS "Salas", Nīcgales muižā, Nīcgales pagastā, Daugavpils novadā; DUS Miera ielā 15a, Gulbenē, Gulbenes novadā; DUS "Aizupītes", Alsviķu pagastā, Alūksnes novadā; DUS Vidzemes ielā 6, Balvos, Balvu novadā; DUS Laimdotas ielā 23, Lielvārdē, Lielvārdes novadā, un naftas produktu bāzi Mūrmuižas ielā 15/15a, Valmierā.

Saskaņā ar KL 8.panta otro daļu KP lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā viena mēneša laikā no lēmuma spēkā stāšanās dienas.

 


(*) – Ierobežotas pieejamības informācija

1 http://www.fondi.norvik.lv/userfiles/file/FONDI/Prospekts_Nekust_ipas_uzn_fonds_2011_g_22_mar_www.pdf

2 Skatīt, piemēram, KP 09.12.2001. lēmumu Nr.50 "Par SIA "Latvija Statoil" un SIA "Shell Latvia", apvienošanos".

3 Skatīt, piemēram, KP 31.05.2006. lēmumu Nr.51 "Par tirgus dalībnieku apvienošanos. Par SIA "Neste Latvija" nekustamā un kustamā īpašuma iegūšanu no SIA "Trest Oil Co"".

4 Skatīt, piemēram, KP 22.10.2006 lēmumu Nr.115 "Par tirgus dalībnieku apvienošanos. Par SIA "Lukoil Baltija R" 14.06.2006. ziņojumu par apvienošanos ar SIA "Linko Lat" (Salacgrīvā)".

5 KP 21.06.2006. lēmums Nr.58 "Par tirgus dalībnieku apvienošanos. Par SIA "Neste Latvija" īpašuma nomas līguma noslēgšanu ar SIA "Aksioma – R.S."".

6 KP 14.09.2007. lēmums Nr.111 "Par tirgus dalībnieku apvienošanos. Par SIA "Lukoil Baltija R" un SIA "Grima" apvienošanos".

7 KP 03.12.2009. lēmums Nr.55 "Par tirgus dalībnieku apvienošanos. Par SIA "Grima" un SIA "Īpašumu aģentūra" apvienošanos".

8 KP 19.09.2007. lēmums Nr.118 "Par tirgus dalībnieku apvienošanos. Par SIA "RusLatNafta" un SIA "Avin" apvienošanos".

9 KP 21.11.2007. lēmums Nr.157 "Par tirgus dalībnieku apvienošanos. Par SIA "East-West Transit" un MPVAS "Latvijas Nafta" apvienošanos".

10 KP 25.06.2008. lēmums Nr.70 "Par tirgus dalībnieku apvienošanos. Par SIA "Grima" un AS "VIRŠI-A" apvienošanos".

11 Turpat.

12 KP 25.06.2008. lēmums Nr.70 "Par tirgus dalībnieku apvienošanos. Par SIA "Grima" un AS "VIRŠI-A" apvienošanos".

13 Aģentūras LETA biznesa portāla "Nozare.lv" veidotajā "Latvijas biznesa gada pārskatā 2012" par degvielas nozares topa līderi ar 369,6 miljonu latu apgrozījumu atzīts vairumtirgotājs SIA "Orlen Latvija": http://www.kapitals.lv/zinas/degvielas-nozares-topa-lideris-pern-vairumtirgotajs-orlen-latvija

Konkurences padomes priekšsēdētāja p.i. Dz.Striks

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!