• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Konkurences padome
Konkurences padome publicē pieņemtos lēmumus par tirgus dalībnieku apvienošanos, par pārkāpuma konstatēšanu un naudas soda uzlikšanu, par tirgus dalībnieku paziņoto vienošanos, par dominējoša stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu u.c.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Konkurences padomes 2013. gada 28. marta lēmums Nr. 13 "Par lietas izpētes izbeigšanu". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 17.04.2013., Nr. 74 https://www.vestnesis.lv/op/2013/74.15

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Konkurences padomes lēmums Nr.E02-14

Par pārkāpuma konstatēšanu un naudas soda uzlikšanu

Vēl šajā numurā

17.04.2013., Nr. 74

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Konkurences padome

Veids: lēmums

Numurs: 13

Pieņemts: 28.03.2013.

OP numurs: 2013/74.15

2013/74.15
RĪKI

Konkurences padomes lēmumi: Šajā laidienā 6 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Konkurences padomes lēmums Nr.13

Rīgā 2013.gada 28.martā (prot. Nr.17, 2.§)

Par lietas izpētes izbeigšanu

Lieta Nr.p/11/03.01.-09./9

Par Līguma par Eiropas Savienības darbību 101.panta 1.punkta c) apakšpunktā noteiktā aizlieguma pārkāpumu UAB "Valentis" un AS "Rīgas Farmaceitiskā fabrika" darbībās

(1) Konkurences padome (turpmāk tekstā – "KP") 14.04.2011., pamatojoties uz Konkurences likuma 8.panta pirmās daļas 1.punktu, 22.panta 2.punktu, 28.panta pirmo daļu, pieņēma lēmumu ierosināt lietu Par Līguma par Eiropas Savienības darbību 101.panta 1.punkta c) apakšpunktā noteiktā aizlieguma pārkāpumu UAB "Valentis" un AS "Rīgas Farmaceitiskā fabrika" darbībās sakarā ar no Zāļu valsts aģentūras saņemto informāciju.

AS "Rīgas Farmaceitiskā fabrika" (turpmāk tekstā – "RFF") reģistrēta Latvijas Republikas Komercreģistrā (reģistrācijas Nr.40003000765), kuras juridiskā adrese ir Rīgā, Duntes ielā 16/22.

UAB "Valentis" (turpmāk tekstā – "Valentis") ir reģistrēta Lietuvas Republikā (kods: 135896640), kuras juridiskā adrese ir Viļņā, Molėtų pl.11.

Ņemot vērā iepriekš minēto, KP

konstatēja:

(2) RFF un Valentis ražo un pārdod herbālās (augu izcelsmes zāles) zāles, herbālās tējas (kas var būt arī reģistrētas kā zāles), uztura bagātinātājus. Konkrētajā lietā pastāvēja aizdomas par iespējamu vienošanos starp tirgus dalībniekiem attiecībā uz visu to ražoto produkciju kopumā.

Katrā valstī ir savs zāļu un uztura bagātinātāju reģistrācijas process, prasības attiecībā uz iepakojumu, tādēļ to konkrētā ģeogrāfiskā tirgus robežas parasti tiek noteiktas vienas valsts robežās. Ņemot vērā to, ka lietā iespējamās vienošanās rezultātā varētu tikt ietekmēts herbālo zāļu un tēju, kā arī uztura bagātinātāju tirgus Latvijā, konkrētais ģeogrāfiskais tirgus ir Latvija. Tādējādi lietā konkrētais tirgus ir herbālo zāļu un tēju, kā arī uztura bagātinātāju tirgus Latvijā.

(3) No Zāļu valsts aģentūras (turpmāk tekstā – "ZVA") iegūtā un apkopotā informācija liecina, ka Lietuvas zāļu ražotājs Valentis kopš 2006.gada ir reģistrējusi Latvijā 13 nosaukumu zāles, savukārt vienas zāles (Sirdsdarbību uzlabojoši pilieni) tika pārdotas Latvijā jau agrāk. Šādas pašas vai līdzīgas zāles Latvijā ražo un veiksmīgi pārdod RFF. Informācija par Valentis un RFF ražoto zāļu pārdošanas apjomiem un cenām kopš 2009.gada radīja pamatu aizdomām par tirgus sadali starp šiem uzņēmumiem, t.i., aizliegtu vienošanos Līguma par Eiropas Savienības darbību 101.panta 1.punkta c) apakšpunkta izpratnē, kurā noteikts, ka visi nolīgumi uzņēmumu starpā, uzņēmumu apvienību lēmumi un saskaņotas darbības, kas var iespaidot tirdzniecību starp dalībvalstīm un kuru mērķis vai sekas ir nepieļaut, ierobežot vai izkropļot konkurenci iekšējā tirgū, un jo īpaši darbības, ar kurām sadala tirgus vai piegādes avotus.

Latvijā zāles tiek reģistrētas ZVA saskaņā ar 09.05.2006. MK noteikumiem Nr.376 Zāļu reģistrēšanas kārtība, un informācija par šo zāļu izplatīšanas apjomiem, pārdošanas cenām Latvijā regulāri tiek sniegta ZVA.

Uztura bagātinātāji saskaņā ar 20.09.2005. MK noteikumiem Nr.725 Noteikumi par obligātajām nekaitīguma un marķējuma prasībām uztura bagātinātājiem un uztura bagātinātāju reģistrācijas kārtību tiek reģistrēti Pārtikas un veterinārajā dienestā. Atšķirībā no zālēm par uztura bagātinātāju izplatīšanu tirgus dalībniekiem nav jāsniedz tik detalizēta informācija Pārtikas un veterinārajam dienestam kā ZVA.

(4) KP sadarbībā ar Lietuvas konkurences uzraudzības iestādi 04.07.2012. apmeklēja RFF un Valentis, veica elektronisko informācijas nesēju un dokumentu pārbaudi, kā arī saņēma paskaidrojumus no uzņēmumu pārstāvjiem. Apmeklējumu laikā daļa elektroniskā veidā uzglabātās informācijas tika nokopēta.

RFF pārstāvis lietas izpētes laikā paskaidroja, ka RFF zāles ir reģistrētas Latvijā un Igaunijā. RFF nav zināmi lieltirgotāju RFF ražotās produkcijas pārdošanas apjomi Lietuvā, jo šādu statistiku tā neapkopo. RFF pārstāvis nenoliedza, ka tai kādreiz bijuši kontakti ar Valentis, taču tie bijuši virspusēja rakstura izejvielu meklēšanas sakarā. Pēdējo trīs gadu laikā šādu kontaktu nav bijis.

Valentis pārstāvji lietas izpētes laikā paskaidroja, ka Valentis Latvijā tirgo vairākus preparātus, bet lielākais daudzums ir tikai vienam preparātam (sirds pilieni), kuru pārdod vairumtirgotājiem Latvijā. Pēdējo četru gadu laikā ar citiem jauniem produktiem Valentis nav izdevies ieiet Latvijas tirgū. 2008.gadā Valentis mēģināja ieiet Latvijas tirgū, plānojot noslēgt līgumu par kontraktražošanu ar RFF, taču šāda sadarbība nav realizēta. Valentis šobrīd ir samazinājusi savus tirdzniecības apjomus, saglabājot zāļu reģistrāciju Latvijā, līdz apstākļi tirgū mainīsies.

(5) Lietas izpētes laikā KP ieguva sekojošu informāciju no Latvijas zāļu lieltirgotājiem par Valentis zāļu iepirkšanu. Lieltirgotāji Valentis produkciju iepērk no Valentis vai citiem Latvijas lieltirgotājiem. Vairāki no tiem ir pārdevuši un pārdod tikai Valentis ražotos sirdsdarbību uzlabojošos pilienus un uztura bagātinātājus. Citi iepriekšējos gados ir iepirkuši arī pārējās Valentis zāles, taču to iepirkšana pārtraukta zemā pieprasījuma dēļ vai arī tādēļ, ka Valentis pārtraukusi to piegādi.

Izvērtējot iegūto informāciju lietā, netika iegūti pierādījumi, kas ļautu konstatēt vienošanās aizlieguma pārkāpumu RFF un Valentis darbībās. Līdz ar to nav konstatējams pamats KP rīcībai, pamatojoties uz Līguma par Eiropas Savienības darbību 101.panta 1.punkta c) apakšpunktu.

Ņemot vērā augstāk minēto un pamatojoties uz Konkurences likuma 8.panta pirmās daļas 4.punktu un 28.panta pirmo daļu, Līguma par Eiropas Savienības darbību 101.panta 1.punkta c) apakšpunktu, Konkurences padome

nolēma:

izbeigt izpēti lietā Nr.p/11/03.01-09./9.

Saskaņā ar Konkurences likuma 8.panta otro daļu Konkurences padomes lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā viena mēneša laikā no šī lēmuma spēkā stāšanās dienas.

Konkurences padomes priekšsēdētāja S.Ābrama

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!