• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Ministru kabinets
Oficiālajā izdevumā publicē:
  • Ministru kabineta noteikumus, instrukcijas un ieteikumus. Tie stājas spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas, ja tiesību aktā nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš;
  • Ministru kabineta rīkojumus. Tie stājas spēkā parakstīšanas brīdī;
  • Ministru kabineta sēdes protokollēmumus. Tie stājas spēkā pieņemšanas brīdī;
  • plānošanas dokumentus, kā arī informatīvos ziņojumus par politikas plānošanas dokumentu īstenošanu.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2014. gada 18. jūnija rīkojums Nr. 311 "Par Valsts izglītības informācijas sistēmas attīstības koncepciju". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 20.06.2014., Nr. 120 https://www.vestnesis.lv/op/2014/120.18

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta rīkojums Nr.312

Grozījums Ministru kabineta 2004.gada 20.oktobra rīkojumā Nr.784 "Par Satversmes aizsardzības biroja pārraudzības īstenošanu"

Vēl šajā numurā

20.06.2014., Nr. 120

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: rīkojums

Numurs: 311

Pieņemts: 18.06.2014.

OP numurs: 2014/120.18

2014/120.18
RĪKI

Ministru kabineta rīkojumi: Šajā laidienā 8 Pēdējās nedēļas laikā 6 Visi

Ministru kabineta rīkojums Nr.311

Rīgā 2014.gada 18.jūnijā (prot. Nr.31 42.§)

Par Valsts izglītības informācijas sistēmas attīstības koncepciju

1. Apstiprināt Valsts izglītības informācijas sistēmas attīstības koncepciju un atbalstīt tajā ietverto risinājumu pamatvariantu.

2. Noteikt Izglītības un zinātnes ministriju par atbildīgo institūciju Valsts izglītības informācijas sistēmas 3. kārtas izstrādē un ieviešanā.

3. Izglītības un zinātnes ministrijai pēc Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzfinansētā projekta "Valsts izglītības informācijas sistēmas 3. kārta" pabeigšanas nodrošināt sistēmas uzturēšanu Izglītības un zinātnes ministrijas budžeta programmā 07.00.00 "Informācijas tehnoloģiju attīstība un uzturēšana izglītībā, Microsoft līguma un projektu nodrošināšana" piešķirto valsts budžeta līdzekļu ietvaros.

Ministru prezidente Laimdota Straujuma

Izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete

 

(Ministru kabineta
2014.gada 18.jūnija
rīkojums Nr.311)

VALSTS IZGLĪTĪBAS INFORMĀCIJAS SISTĒMAS (VIIS) ATTĪSTĪBAS KONCEPCIJA

(kopsavilkums)

Informācijas apmaiņa un sadarbspēja

Valsts izglītības informācijas sistēmas (turpmāk – VIIS) attīstības konceptuālais risinājums paredz vairākas būtiskas izmaiņas informācijas apmaiņā un informācijas sistēmu savstarpējā sadarbspējā. Viena no būtiskākajām komponentēm VIIS attīstības konceptuālā risinājuma ietvaros ir esošā datu apmaiņas risinājuma attīstība, veicinot automatizētu datu apmaiņas nodrošināšanu starp VIIS un ārējām informācijas sistēmām. Datu apmaiņas risinājuma attīstības ietvaros plānota esošo tīmekļa pakalpju inventarizācija un optimizācija, VIIS izveidoto datu kopu un Izglītības un zinātnes ministrijas sadarbības iestāžu prasību apzināšana, minēto darbību rezultātā izstrādājot tīmekļa pakalpju kopu un datu apmaiņas pārvaldības risinājumu. Tīmekļa pakalpju kopas izstrāde samazinās administratīvo, finanšu un laika resursu patēriņu jaunu datu apmaiņas vajadzību nodrošināšanai, tādējādi veicinot informācijas apmaiņu starp VIIS un ārējām informācijas sistēmām.

VIIS attīstības ietvaros paredzēta arī augstākās izglītības iestādēs studējošo reģistra izstrāde VIIS. Lai nodrošinātu datu ievadīšanu un atjaunošanu studējošo reģistrā, plānota VIIS sasaiste ar augstākās izglītības institūciju informācijas sistēmām, izmantojot tīmekļa pakalpes vai citus datu apmaiņas risinājumus, tādējādi veicinot sistēmu savstarpējo informācijas apmaiņu un sadarbspēju.

Datu apmaiņai starp VIIS un citu iestāžu informācijas sistēmām tiks izmantots Valsts informācijas sistēmu savietotājs (turpmāk – VISS). Datu apmaiņai ar Izglītības un zinātnes ministrijas iekšējām sistēmām vai izņēmuma situācijās, kad Izglītības un zinātnes ministrijas sadarbības iestādei jānodrošina piekļuve īpašai – šai iestādei specifiskai – datu kopai, VISS netiks izmantots veiktspējas un datu konfidencialitātes aizsardzības nodrošināšanai.

VIIS sadarbspējas informācija (piemēram, apmaiņai pieejamās informācijas XML shēmas, informācijas sistēmu pakalpju saraksti) tiks publicēta Valsts reģionālās attīstības aģentūras (turpmāk – VRAA) pārziņā esošajos sadarbspējas katalogos.

Elektronisko pakalpojumu sniegšanas vide

Elektronisko pakalpojumu sniegšanai tiks izmantota koplietošanas platforma, ko veido vienotais pakalpojumu portāls www.latvija.lv un VISS. Izglītības un zinātnes ministrijas un tās padotības iestāžu interneta vietnes saturēs nozares un attiecīgo iestāžu darbības profilu ietvaros strukturētas saites uz attiecīgajiem elektroniskajiem pakalpojumiem vienotajā pakalpojumu portālā www.latvija.lv.

Iedzīvotājiem un uzņēmējiem paredzēto elektronisko pakalpojumu apraksti tiks uzturēti VRAA pārziņā esošajā Publisko pakalpojumu katalogā.

Citas elektroniskās pārvaldes risinājumu koplietošanas komponentes

Izglītības nozares informācijas sistēmā vēsturiski izveidots vienots lietotāju autentifikācijas risinājums, kas autentifikācijai kā vienu no iespējām nodrošina izmantot www.latvija.lv autentifikācijas risinājuma izmantošanu. Ietekme uz citām elektroniskās pārvaldes risinājumu koplietošanas komponentēm nav identificēta.

Funkciju un informācijas sistēmu dublēšanās novēršana

Informācija par vispārējā un profesionālajā izglītībā iesaistītajiem indivīdiem šobrīd ir pieejama VIIS, tomēr informācija par šo indivīdu tālākajām izglītības gaitām nav pieejama vienkopus. Šobrīd informācija par augstākās izglītības iestādēs studējošajiem tiek uzturēta katrā augstākās izglītības iestādē atsevišķi, informācijas uzglabāšanai izmantojot pašu iestāžu informācijas sistēmas. Šī informācija tiek manuāli apkopota Izglītības un zinātnes ministrijā, tādējādi dublējot informāciju. Lai nodrošinātu datu pieejamību VIIS arī par augstākās izglītības iestādēs izglītojamiem, darba ietvaros paredzēta studējošo reģistra komponentes izstrāde VIIS. Ņemot vērā VIIS jau uzkrāto informāciju par skolēniem, tiek plānota studējošo reģistra sasaiste ar VIIS jau esošajiem reģistriem, tādējādi nodrošinot vienotā informācijas sistēmā pēc iespējas pilnīgu informāciju par indivīda gaitām Latvijas izglītības sistēmas ietvaros un novēršot informācijas manuālu dublēšanu.

Lai nodrošinātu datu ievadīšanu un atjaunošanu studējošo reģistrā, plānota VIIS sasaiste ar augstākās izglītības institūciju informācijas sistēmām, izmantojot tīmekļa pakalpes vai citus datu apmaiņas risinājumus.

Izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!