• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Centrālā vēlēšanu komisija
Centrālā vēlēšanu komisija publicē pieņemtos lēmumus, t. sk. par instrukciju apstiprināšanu, par grozījumiem vēlēšanu iecirkņu sarakstā, par tautas nobalsošanas izsludināšanu, par vēlēšanu vai tautas nobalsošanas rezultātiem, par iniciatīvas grupas reģistrēšanu vai atteikumu reģistrēt u.c.

Pirms vēlēšanām Centrālā vēlēšanu komisija publicē priekšvēlēšanu programmas, kandidātu sarakstus, kā arī ziņas par kandidātiem:

  • ne vēlāk kā divdesmit dienas pirms Saeimas vēlēšanu dienas;
  • ne vēlāk kā deviņpadsmit dienas pirms Eiropas Parlamenta vēlēšanu dienas.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Centrālās vēlēšanu komisijas 2014. gada 25. jūlija lēmums Nr. 66 "Par instrukcijas apstiprināšanu". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 28.07.2014., Nr. 146 https://www.vestnesis.lv/op/2014/146.14

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Centrālās vēlēšanu komisijas lēmums Nr.67

Par instrukcijas apstiprināšanu

Vēl šajā numurā

28.07.2014., Nr. 146

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Centrālā vēlēšanu komisija

Veids: lēmums

Numurs: 66

Pieņemts: 25.07.2014.

OP numurs: 2014/146.14

2014/146.14
RĪKI

Centrālās vēlēšanu komisijas lēmumi: Šajā laidienā 7 Pēdējās nedēļas laikā 5 Visi

Centrālās vēlēšanu komisijas lēmums Nr.66

Rīgā 2014.gada 25.jūlijā

Par instrukcijas apstiprināšanu

Centrālā vēlēšanu komisija nolemj:

apstiprināt instrukciju "Saeimas vēlēšanu rīkošana ieslodzījuma vietās".

Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs A.Cimdars

Centrālās vēlēšanu komisijas sekretārs R.Eglājs



APSTIPRINĀTA
ar Centrālās vēlēšanu komisijas
2014.gada 25.jūlija lēmumu Nr.66

Instrukcija
"Saeimas vēlēšanu rīkošana ieslodzījuma vietās"

I. Vispārīgie noteikumi

1. Balsošanu ieslodzījuma vietā rīko vēlētājiem, kuriem kā drošības līdzeklis piemērots apcietinājums vai kuri izcieš ar brīvības atņemšanu saistītu sodu.

2. Republikas pilsētas vai novada vēlēšanu komisija ne vēlāk kā 30 dienas pirms vēlēšanu dienas nosaka, kura vēlēšanu iecirkņa komisija (turpmāk tekstā – iecirkņa komisija) nodrošinās balsošanu ieslodzījuma vietā.

3. Ja nepieciešams, republikas pilsētas vai novada vēlēšanu komisija ne vēlāk kā 60 dienas pirms vēlēšanu dienas lemj par īpašas iecirkņa komisijas izveidošanu vēlēšanu organizēšanai tikai ieslodzījuma vietās (turpmāk – ieslodzījuma vietu iecirkņa komisija), vienlaikus nosakot tās atrašanās vietas adresi. Lēmums par ieslodzījuma vietu iecirkņa komisijas izveidošanu vēlēšanu rīkošanai ieslodzījuma vietās un iecirkņa komisijas atrašanās vietas adresi nekavējoties nosūtāms Centrālajai vēlēšanu komisijai.

4. Ieslodzījuma vietas administrācija (turpmāk tekstā – administrācija) nodrošina iespēju vēlētājiem ieslodzījuma vietā savlaicīgi iepazīties ar kandidātu sarakstiem, ziņām par deputātu kandidātiem, priekšvēlēšanu programmām un informāciju par balsošanas kārtību.

5. Vēlētājs, kurš vēlas balsot ieslodzījuma vietā, ne vēlāk kā otrajā dienā pirms vēlēšanu dienas (ceturtdienā) iesniedz administrācijai attiecīgu iesniegumu.

Administrācija pēc Iedzīvotāju reģistra datiem pārbauda, vai iesniedzējs ir vēlētājs, t.i., Latvijas Republikas pilsonis, kurš vēlēšanu dienā sasniedzis 18 gadu vecumu.

Ja tiek konstatēts, ka iesniedzējs ir vēlētājs, administrācija reģistrē iesniegumu reģistrācijas žurnālā balsošanai ieslodzījuma vietā).

6. Dienā pirms vēlēšanu dienas administrācija informē iecirkņa komisiju par reģistrēto iesniegumu skaitu.

II. Balsošanas kārtība

7. Vēlēšanu dienā iecirkņa komisija atbilstoši reģistrēto iesniegumu skaitam administrācijas pilnvarotai personai izsniedz:

7.1. noteiktu daudzumu balsotāju sarakstu veidlapas (turpmāk – balsotāju sarakstus);

7.2. reģistrēto iesniegumu skaitam atbilstošu apzīmogotu vēlēšanu aplokšņu un vēlēšanu zīmju komplektu skaitu, kā arī rezervi gadījumam, ja vēlēšanu aploksne vai zīme tiek sabojāta. Izsniedzot apzīmogotas vēlēšanu aploksnes, tās pārskaita vismaz divas reizes un to skaitu ieraksta vēlēšanu gaitas žurnālā;

7.3. numurētas drošības plombas;

7.4. ar drošības plombām aizzīmogotu vēlēšanu kasti. Plombu numurus iecirkņa komisija ieraksta vēlēšanu gaitas žurnālā.

8. Ieslodzījuma vietā administrācijas pilnvarota persona ieraksta balsotāju sarakstā vēlētāja vārdu, uzvārdu, personas kodu un izsniedz visu attiecīgajā vēlēšanu apgabalā pieteikto kandidātu sarakstu vēlēšanu zīmes un ar iecirkņa komisijas zīmogu apzīmogotu vēlēšanu aploksni. Vēlētājs parakstās balsotāju sarakstā par visu attiecīgajā apgabalā pieteikto kandidātu sarakstu vēlēšanu zīmju un vēlēšanu aploksnes saņemšanu.

9. Atsevišķā telpā vai nodalījumā vēlētājs vienatnē izvēlas vienu vēlēšanu zīmi, kurā pēc savas izvēles var:

9.1. pretī kandidātu uzvārdiem atzīmei paredzētajā vietā izdarīt atzīmi "+", ja īpaši atbalsta kandidāta ievēlēšanu;

9.2. svītrot kandidāta vārdu un uzvārdu, ja neatbalsta kandidāta ievēlēšanu;

9.3. atstāt vēlēšanu zīmi negrozītu (bez atzīmēm).

10. Vēlēšanu aploksnē vēlētājs ieliek tikai vienu vēlēšanu zīmi, kas atbilst kandidātu sarakstam, par kuru viņš balso, un aploksni aizlīmē.

11. Ja vēlētājs pirms vēlēšanu zīmes ielikšanas aploksnē un aploksnes aizlīmēšanas ir sabojājis vēlēšanu aploksni, administrācijas pilnvarota persona viņam izsniedz jaunu aploksni un atzīmē balsotāju sarakstā rindā "Atzīmes par atkārtotu vēlēšanu aplokšņu izsniegšanu", norādot vēlētāja kārtas numuru. Turpat vēlētājs parakstās par jaunas aploksnes saņemšanu. Sabojātā vēlēšanu aploksne nododama administrācijas pilnvarotajai personai.

12. Kad vēlētājs ir izdarījis savu izvēli un vienu vēlēšanu zīmi ielicis aploksnē un aploksni aizlīmējis, viņš administrācijas pilnvarotas personas klātbūtnē iemet vēlēšanu aploksni vēlēšanu kastē.

13. Administrācijai vai administrācijas pilnvarotai personai aizliegts aģitēt.

14. Saņemot no Ieslodzījuma vietu pārvaldes apmeklējuma atļauju un netraucējot administrācijas darbu, balsošanas norisi ieslodzījuma vietā var novērot Centrālās vēlēšanu komisijas locekļi un Centrālās vēlēšanu komisijas pilnvarotas personas, plašsaziņu līdzekļu pārstāvji, kā arī vienlaikus ne vairāk kā divi pilnvaroti novērotāji no katras politiskās partijas vai politisko partiju apvienības, kas attiecīgajā vēlēšanu apgabalā ir iesniegušas kandidātu sarakstu.

15. Beidzoties balsošanai ieslodzījuma vietā, administrācijas pilnvarota persona ar drošības plombu aizzīmogo vēlēšanu kastes spraugu un nekavējoties nogādā balsotāju sarakstus, pāri palikušās un bojātās vēlētāju aploksnes un vēlēšanu kasti iecirkņa komisijai.

16. Iecirkņa komisijas priekšsēdētājs, saņemot no administrācijas pilnvarotas personas balsotāju sarakstus, neizmantotās un bojātās vēlēšanu aploksnes un vēlēšanu kasti, ieraksta vēlēšanu gaitas žurnālā:

16.1. ziņas par balsošanā pāri palikušajām, tai skaitā sabojātajām vēlēšanu aploksnēm;

16.2. ziņas par laiku, cikos saņemti balsotāju saraksti un vēlēšanu kaste;

16.3.ziņas par vēlētāju skaitu;

16.4. vēlēšanu kastes spraugas drošības plombas numuru.

17. Balsu skaitīšanu iecirkņa komisija veic Saeimas vēlēšanu balsu skaitīšanas instrukcijā noteiktajā kārtībā.

III. Ieslodzījumu vietu iecirkņa komisijas darbības īpašie noteikumi

18. Ieslodzījuma vietu iecirkņa komisija vēlēšanas organizē tikai ieslodzījuma vietās un darbojas republikas pilsētas vai novada vēlēšanu komisijas noteiktajā atrašanās vietā.

19. Iecirkņa komisijas sekretārs vai – viņa prombūtnes laikā – cits iecirkņa komisijas priekšsēdētāja pilnvarots komisijas loceklis CVK informācijas sistēmā aizpilda vēlēšanu gaitas žurnālu, norādot tajā ziņas par vēlēšanu rīkošanu ieslodzījuma vietās.

20. Ieslodzījuma vietu iecirkņa komisija darbojas:

20.1. dienā, kad saņem vēlēšanu materiālus – uzsāk aizpildīt vēlēšanu gaitas žurnālu, pārskaita un apzīmogo vēlēšanu aploksnes;

20.2. dienā pirms vēlēšanu dienas (piektdienā) – turpina aizpildīt vēlēšanu gaitas žurnālu un sagatavo visus balsošanai ieslodzījuma vietā nepieciešamos materiālus;

20.3. vēlēšanu dienā – par konkrētu laiku vienojoties ar administrāciju, nodod tai vēlēšanu materiālus, pēc balsošanas beigām saņem atpakaļ vēlēšanu materiālus un vēlēšanu kasti, turpina aizpildīt vēlēšanu gaitas žurnālu un plkst. 20.00 uzsāk balsu skaitīšanu.

21. Netraucējot ieslodzījuma vietu iecirkņa komisijas darbu, balsu skaitīšanu var novērot ne vairāk kā divi pilnvaroti novērotāji no katras politiskās partijas vai politisko partiju apvienības, kas iesniegusi attiecīgā vēlēšanu apgabala kandidātu sarakstu (turpmāk tekstā – pilnvarotais novērotājs), kā arī Centrālās vēlēšanu komisijas un attiecīgās republikas pilsētas vai novada vēlēšanu komisijas locekļi un šo komisiju pilnvarotas personas, plašsaziņas līdzekļu pārstāvji.

22. Par pilnvaroto novērotāju nevar būt deputāta kandidāts.

23. Ierodoties ieslodzījuma vietu iecirkņa komisijas telpās, minētajām personām jāuzrāda komisijas priekšsēdētājam personu apliecinošs dokuments un jāreģistrējas:

23.1. pilnvarotais novērotājs iesniedz politiskās partijas vai to apvienības valdes ar pilnvaras devēja parakstu apliecinātu pilnvarojumu (turpmāk tekstā – pilnvarojums), kurā norādīts politiskās partijas vai to apvienības nosaukums, dokumenta sagatavošanas vieta, datums, pilnvarotās personas vārds, uzvārds, personas kods;

23.2. vēlēšanu komisijas pilnvarotā persona uzrāda attiecīgās komisijas pilnvarojumu;

23.3. vēlēšanu komisijas loceklis uzrāda vēlēšanu komisijas locekļa apliecību;

23.4. plašsaziņas līdzekļu pārstāvji uzrāda attiecīgu pārstāvniecību apliecinošu dokumentu.

24. Pilnvarotā persona, ierodoties ieslodzījuma vietu iecirkņa komisijas telpās, pilnvarojumu nodod komisijai un tā vietā saņem novērotāja apliecību. Atstājot vēlēšanu iecirkni, novērotāja apliecība jānodod komisijai, pretī saņemot pilnvarojumu.

25. Ieslodzījumu vietu iecirkņa komisija savā darbībā piemēro Saeimas vēlēšanu iecirkņa komisijas darbības instrukciju un Saeimas vēlēšanu balsu skaitīšanas instrukciju tiktāl, ciktāl šī instrukcija nenosaka citu kārtību.

Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs A.Cimdars

Centrālās vēlēšanu komisijas sekretārs R.Eglājs

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!