• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Ministru kabinets
Oficiālajā izdevumā publicē:
  • Ministru kabineta noteikumus, instrukcijas un ieteikumus. Tie stājas spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas, ja tiesību aktā nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš;
  • Ministru kabineta rīkojumus. Tie stājas spēkā parakstīšanas brīdī;
  • Ministru kabineta sēdes protokollēmumus. Tie stājas spēkā pieņemšanas brīdī;
  • plānošanas dokumentus, kā arī informatīvos ziņojumus par politikas plānošanas dokumentu īstenošanu.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2014. gada 19. augusta noteikumi Nr. 499 "Noteikumi par būvinspektoriem". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 2.09.2014., Nr. 172 https://www.vestnesis.lv/op/2014/172.3

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.502

Noteikumi par būvspeciālistu un būvdarbu veicēju civiltiesiskās atbildības obligāto apdrošināšanu

Vēl šajā numurā

02.09.2014., Nr. 172

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 499

Pieņemts: 19.08.2014.

OP numurs: 2014/172.3

2014/172.3
RĪKI

Ministru kabineta noteikumi: Šajā laidienā 4 Pēdējās nedēļas laikā 12 Visi

Ministru kabineta noteikumi Nr.499

Rīgā 2014.gada 19.augustā (prot. Nr.44 51.§)

Noteikumi par būvinspektoriem

Izdoti saskaņā ar Būvniecības likuma
5.panta pirmās daļas 5.punktu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka:

1.1. būvinspektoriem izvirzāmās prasības, būvinspektoru reģistrācijas kārtību un kārtību, kādā būvinspektorus izslēdz no reģistra;

1.2. būvinspektoru reģistra datu saturu;

1.3. būvinspektoru profesionālās darbības uzraudzības kārtību.

2. Personu reģistrāciju būvinspektoru reģistrā (turpmāk – reģistrs) un izslēgšanu no tā veic Ekonomikas ministrija.

3. Ekonomikas ministrija uztur reģistru un nodrošina tā publisku pieejamību, ievērojot informācijas atklātību un datu aizsardzību reglamentējošo normatīvo aktu prasības. Reģistrs ir iekļauts būvniecības informācijas sistēmā.

II. Būvinspektoram izvirzāmās prasības

4. Uz būvinspektora tiesību iegūšanu var pretendēt persona:

4.1. kurai ir otrā līmeņa profesionālā augstākā izglītība arhitektūras jomā arhitekta studiju programmā vai vismaz pirmā līmeņa profesionālā augstākā izglītība būvniecības jomā būvinženiera studiju programmā;

4.2. kurai ir patstāvīgās prakses tiesības arhitektūras jomā arhitekta profesijā vai būvniecības jomā būvinženiera profesijā (turpmāk – būvspeciālista sertifikāts);

4.3. kurai ir patstāvīga prakse arhitektūras vai būvniecības jomā ne mazāka par pieciem gadiem pēc būvspeciālista sertifikāta saņemšanas (minētajai praksei jābūt iegūtai pēdējo 10 gadu laikā);

4.4. kurai pēdējo piecu gadu laikā nav anulēts būvspeciālista sertifikāts par profesionālās darbības pārkāpumiem, kas radīja vai varēja radīt apdraudējumu cilvēku dzīvībai, veselībai vai videi;

4.5. kuras vaina pēdējo divu gadu laikā likumā noteiktajā kārtībā nav konstatēta tāda noziedzīga nodarījuma izdarīšanā, kas saistīts ar kukuļņemšanu, kukuļdošanu, kukuļa piesavināšanos, starpniecību kukuļošanā, neatļautu labumu pieņemšanu vai komerciālu uzpirkšanu.

5. Uz būvinspektora tiesību iegūšanu:

5.1. būvdarbu valsts kontrolei un publisku būvju ekspluatācijas uzraudzībai var pretendēt persona, kura atbilst šo noteikumu 4.2., 4.3., 4.4. un 4.5. apakšpunktā minētajām prasībām un kurai ir otrā līmeņa profesionālā augstākā izglītība arhitektūras jomā arhitekta studiju programmā vai būvniecības jomā būvinženiera studiju programmā;

5.2. dzelzceļa inženierbūvju būvdarbu kontrolei var pretendēt persona, kura atbilst šo noteikumu 4.5. apakšpunktā minētajām prasībām un kurai ir:

5.2.1. otrā līmeņa profesionālā augstākā izglītība dzelzceļa jomā inženiera studiju programmā;

5.2.2. praktiskā darba pieredze dzelzceļa inženierbūvju būvniecībā ne mazāka par pieciem gadiem.

III. Būvinspektora reģistrācija un izslēgšana no reģistra

6. Iesniegumu reģistrācijai reģistrā (1. pielikums) un dokumentus, kas apliecina personas atbilstību šo noteikumu 4.1. un 4.3. apakšpunktā vai 5. punktā minētajām prasībām (ja informācija par personas iegūto izglītību un patstāvīgo praksi nav pieejama būvniecības informācijas sistēmā), persona iesniedz Ekonomikas ministrijā rakstiski vai elektroniski, aizpildot speciālu tiešsaistes formu būvniecības informācijas sistēmas tīmekļa vietnē www.bis.gov.lv. Iesniedzot minētos dokumentus elektroniski:

6.1. autentifikācijai izmanto Valsts reģionālās attīstības aģentūras pārziņā esošā valsts informācijas sistēmu savietotāja koplietošanas autentifikācijas moduli;

6.2. speciālajā tiešsaistes formā sagatavoto iesniegumu paraksta ar drošu elektronisko parakstu.

7. Ekonomikas ministrija izvērtē personas atbilstību šo noteikumu prasībām un 10 darbdienu laikā pēc šo noteikumu 6. punktā minēto dokumentu saņemšanas pieņem lēmumu par personas reģistrāciju reģistrā vai par atteikumu reģistrēt personu reģistrā.

8. Ja personas izvērtēšanai nepieciešama papildu informācija, Ekonomikas ministrija var pagarināt lēmuma pieņemšanas termiņu Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

9. Lai izvērtētu personas atbilstību reģistrācijai reģistrā, Ekonomikas ministrija var konsultēties ar būvinspektoru profesionālās nevalstiskās organizācijas un attiecīgās nozares ministrijas vai tās padotības iestādes pārstāvjiem.

10. Lēmumu par atteikumu reģistrēt personu reģistrā pieņem, ja persona neatbilst šo noteikumu prasībām vai Ekonomikas ministrijas noteiktajā termiņā nav iesniegusi pieprasīto papildu informāciju.

11. Pašvaldība, Būvniecības valsts kontroles birojs vai institūcija, kura pilda būvvaldes funkcijas, nav tiesīga slēgt darba līgumu par būvinspektora amata pienākumu pildīšanu ar personu, kura nav reģistrēta reģistrā.

12. Būvinspektoru izslēdz no reģistra, ja:

12.1. saņemts būvinspektora iesniegums par izslēgšanu no reģistra;

12.2. būvinspektoram anulēts būvspeciālista sertifikāts;

12.3. saņemts spēkā stājies tiesas lēmums, kurā konstatēti būvinspektora profesionālās darbības pārkāpumi, kas radījuši apdraudējumu cilvēku dzīvībai, veselībai vai videi;

12.4. saņemts spēkā stājies tiesas lēmums, kurā konstatēts, ka būvinspektors ir vainīgs noziedzīga nodarījuma izdarīšanā valsts institūciju dienestā.

13. Ja būvinspektors ir izslēgts no reģistra saskaņā ar šo noteikumu 12.2., 12.3. vai 12.4. apakšpunktu, viņš divus gadus nav tiesīgs atkārtoti pretendēt uz būvinspektora tiesībām. Ja būvinspektors atkārtoti ir izslēgts no reģistra saskaņā ar šo noteikumu 12.2., 12.3. vai 12.4. apakšpunktu, viņš piecus gadus nav tiesīgs atkārtoti pretendēt uz būvinspektora tiesībām.

14. Ekonomikas ministrija par būvinspektora izslēgšanu no reģistra rakstiski vai elektroniski informē darba devēju.

15. Ekonomikas ministrijas lēmumu par atteikumu reģistrēt personu reģistrā vai par personas izslēgšanu no reģistra var apstrīdēt Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

IV. Reģistra datu saturs un aktualizācija

16. Reģistrā iekļaujama šāda informācija:

16.1. būvinspektora vārds, uzvārds, personas kods;

16.2. ziņas par būvinspektora iegūto izglītību un kvalifikāciju;

16.3. ziņas par darba tiesisko attiecību nodibināšanu un izbeigšanu ar pašvaldību, Būvniecības valsts kontroles biroju vai institūciju, kura pilda būvvaldes funkcijas;

16.4. atzīme par būvinspektora tiesību iegūšanu dzelzceļa inženierbūvju būvdarbu kontrolei vai būvdarbu valsts kontrolei un publisku būvju ekspluatācijas uzraudzībai.

17. Būvvalde, Būvniecības valsts kontroles birojs vai institūcija, kura pilda būvvaldes funkcijas, reģistrējot vai pārtraucot būvinspektoram lietotāja tiesības būvniecības informācijas sistēmā, norāda datumu, kad nodibinātas vai izbeigtas darba tiesiskās attiecības ar būvinspektoru.

V. Būvinspektoru profesionālās darbības uzraudzības kārtība

18. Būvinspektoru profesionālo darbību uzrauga Ekonomikas ministrija, izvērtējot būvinspektora profesionālās darbības pārskatus un izskatot sūdzības par būvinspektora rīcību, kā arī, ja nepieciešams, informējot būvinspektoru un tā darba devēju par nepieciešamajiem pasākumiem būvinspektora profesionālās darbības uzlabošanai.

19. Veicot būvinspektoru profesionālās darbības uzraudzību, Ekonomikas ministrija izmanto datus, kas ievadīti un apstrādāti būvinspektora elektroniskajā darba vidē būvniecības informācijas sistēmā, kā arī var konsultēties ar būvinspektoru profesionālās nevalstiskās organizācijas un attiecīgās nozares ministrijas vai tās padotības iestādes pārstāvjiem.

VI. Noslēguma jautājumi

20. Personai, kura reģistrēta reģistrā līdz šo noteikumu spēkā stāšanās dienai un kura darba tiesiskās attiecības ar būvvaldi būvinspektora amatā nav uzsākusi līdz 2014. gada 1. novembrim, kā arī nav ieguvusi otrā līmeņa profesionālo augstāko izglītību arhitektūras jomā arhitekta studiju programmā vai vismaz pirmā līmeņa profesionālo augstāko izglītību būvniecības jomā būvinženiera studiju programmā un būvspeciālista sertifikātu, ir pienākums līdz 2020. gada 31. decembrim iegūt minēto izglītību un sertifikātu. Ja informācija par iegūto izglītību nav pieejama būvniecības informācijas sistēmā, persona iesniedz Ekonomikas ministrijā dokumentu, kas apliecina iegūto izglītību.

21. Ja šo noteikumu 20. punktā minētajai personai līdz likumā noteiktā pensijas vecuma sasniegšanai atlikuši seši gadi vai mazāk, tai ir būvinspektora tiesības līdz pensijas vecuma sasniegšanai, neievērojot šo noteikumu 20. punktā noteiktās prasības. Ja persona vēlas saglabāt būvinspektora tiesības pēc pensijas vecuma sasniegšanas, tai jāatbilst šo noteikumu 20. punktā noteiktajām prasībām.

22. Ja šo noteikumu 20. punktā minētā persona līdz 2020. gada 31. decembrim nav ieguvusi otrā līmeņa profesionālo augstāko izglītību arhitektūras jomā arhitekta studiju programmā vai vismaz pirmā līmeņa profesionālo augstāko izglītību būvniecības jomā būvinženiera studiju programmā un būvspeciālista sertifikātu, Ekonomikas ministrija pieņem lēmumu par personas izslēgšanu no reģistra.

23. Līdz būvniecības informācijas sistēmas lietotāja tiesību piešķiršanas brīdim būvvalde, pašvaldība, Būvniecības valsts kontroles birojs vai institūcija, kura pilda būvvaldes funkcijas, šo noteikumu 17. punktā minēto informāciju Ekonomikas ministrijai sniedz rakstiski vai elektroniski 10 darbdienu laikā pēc darba tiesisko attiecību nodibināšanas vai izbeigšanas ar būvinspektoru.

24. Līdz brīdim, kad būvvalde, Būvniecības valsts kontroles birojs vai institūcija, kura pilda būvvaldes funkcijas, reģistrē būvinspektoram lietotāja tiesības būvniecības informācijas sistēmā, būvinspektors profesionālās darbības pārskatu rakstiski iesniedz Ekonomikas ministrijā atbilstoši šo noteikumu 2. pielikumam.

25. Noteikumi stājas spēkā 2014. gada 1. oktobrī.

Ministru prezidente Laimdota Straujuma

Ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis



 

1.pielikums
Ministru kabineta
2014.gada 19.augusta
noteikumiem Nr.499

Iesniegums reģistrācijai būvinspektoru reģistrā

   
  (vārds, uzvārds)
   
  (personas kods)

1. Kontaktinformācija

Faktiskā adrese
(nenorāda, ja sakrīt ar deklarētās dzīvesvietas adresi)
 
Tālruņa numurs   Publiskot
 Jā
Elektroniskā pasta adrese   Publiskot

2. Izglītība1

Izglītības iestāde

Kvalifikācija

Piezīme.

1 Norāda informāciju par otrā līmeņa profesionālo augstāko izglītību arhitektūras jomā arhitekta studiju programmā vai vismaz pirmā līmeņa profesionālo augstāko izglītību būvniecības jomā būvinženiera studiju programmā, vai arī otrā līmeņa augstāko profesionālo izglītību dzelzceļa jomā inženiera studiju programmā.

3. Patstāvīgā prakse vai praktiskā darba pieredze2

Nr. p. k.  Darba devējs (nosaukums, reģistrācijas numurs) Pasūtītājs Darba/
projekta nosaukums
Satura apraksts Objekta adrese, kadastra numurs Darbu izpildes laiks
(dd.mm.gggg.–dd.mm.gggg.)

Līdzdalības pakāpe

(amats, darba uzdevums)

Persona, kura ir tiesīga pārstāvēt darba devēju, – vārds, uzvārds, tālrunis,
e-pasta adrese

Piezīme.

2 Norāda patstāvīgo praksi arhitektūras jomā arhitekta profesijā vai būvniecības jomā būvinženiera profesijā, kas nav mazāka par pieciem gadiem pēc būvspeciālista sertifikāta saņemšanas un ir iegūta pēdējo 10 gadu laikā, vai praktiskā darba pieredzi dzelzceļa inženierbūvju būvniecībā, kas nav mazāka par pieciem gadiem.

4. Sertifikāti3

Numurs

     

Piezīme.

3 Norāda informāciju par būvspeciālista sertifikātiem, kas izsniegti reglamentētajā jomā. Neattiecas uz būvinspektoriem dzelzceļa inženierbūvju būvdarbu kontrolei.

Pielikumā:

 

(personas izglītību, patstāvīgo praksi un praktiskā darba pieredzi apliecinošo dokumentu kopijas, ja šāda informācija nav pieejama būvniecības informācijas sistēmā)

 
 
 
 

Paraksts4  

 

 

Datums                      
  (diena)   (mēnesis)    (gads)  

Piezīme.

4 Neaizpilda, ja elektroniskais dokuments ir sagatavots atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu.

Ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis



 

2.pielikums
Ministru kabineta
2014.gada 19.augusta
noteikumiem Nr.499

______________________________________________________________________________________

būvinspektora ___________________________________________

profesionālās darbības pārskats
par 20___. gadu

1. Ziņas, kas raksturo būvniecību pilsētas/novada administratīvajā teritorijā vai institūcijas (kura pilda būvvaldes funkcijas) kompetences jomā:

1.1. izsniegtās būvatļaujas (skaits) – ________

1.2. ekspluatācijā pieņemtās būves (skaits) – ________

1.3. būvniecība vienkāršotā kārtībā:

apliecinājuma kartes un paskaidrojuma raksti (skaits) – ________

2. Ziņas, kas raksturo būvinspektora darbību:

2.1. veiktās pārbaudes un sastādītie atzinumi (skaits) – ________

Būves nosaukums
atbilstoši būvju klasifikācijai
(četru decimālzīmju līmenī)
Būvniecības veids
(jaunbūve, pārbūve, atjaunošana, restaurācija, būvniecība vienkāršotā kārtībā)
Adrese

2.2. apturētā būvniecība (skaits) – ________

Būves nosaukums
atbilstoši būvju klasifikācijai
(četru decimālzīmju līmenī)
Būvniecības veids
(jaunbūve, pārbūve, atjaunošana, restaurācija, būvniecība vienkāršotā kārtībā)
Adrese

2.3. patvaļīgās būvniecības gadījumi:

2.3.1. būvniecība bez būvatļaujas (skaits) – ________

Būves nosaukums
atbilstoši būvju klasifikācijai
(četru decimālzīmju līmenī)
Būvniecības veids
(jaunbūve, pārbūve, atjaunošana, restaurācija, būvniecība vienkāršotā kārtībā)
Adrese

2.3.2. atkāpes no būvprojekta (skaits) – ________

Būves nosaukums
atbilstoši būvju klasifikācijai
(četru decimālzīmju līmenī)

Būvniecības veids
(jaunbūve, pārbūve, atjaunošana, restaurācija, būvniecība vienkāršotā kārtībā)

Adrese

2.4. izskatītās sūdzības un iesniegumi par būvniecības jautājumiem (skaits) – ________

2.5. citi sagatavotie dokumenti (skaits) – ________

3. Cita nepieciešamā informācija:

 
 
 
 
 
 

Paraksts1  

 

 

Datums                      
  (diena)   (mēnesis)    (gads)  

Piezīme.

1 Neaizpilda, ja elektroniskais dokuments ir sagatavots atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu.

Ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!