• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Jelgavas pilsētas dome
Republikas pilsētas domes publicē saistošos noteikumus un to paskaidrojuma rakstu. Saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas, ja tajos nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš.

Pirms republikas pilsētas domes vēlēšanām republikas pilsētu vēlēšanu komisijas publicē reģistrētos deputātu kandidātu sarakstus, pēc vēlēšanām – informāciju par pilsētas domē ievēlētajiem deputātiem.

TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Jelgavas pilsētas domes 2014. gada 25. septembra saistošie noteikumi Nr. 14-20 "Nekustamā īpašuma nodokļa piemērošana Jelgavas pilsētas administratīvajā teritorijā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 7.10.2014., Nr. 198 https://www.vestnesis.lv/op/2014/198.17

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valmieras pilsētas domes saistošie noteikumi Nr.210

Par pašvaldības pabalstiem Valmieras pilsētā

Vēl šajā numurā

07.10.2014., Nr. 198

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Jelgavas pilsētas dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 14-20

Pieņemts: 25.09.2014.

OP numurs: 2014/198.17

2014/198.17
RĪKI

Jelgavas pilsētas domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Jelgavas pilsētas pašvaldības saistošie noteikumi Nr.14-20

Jelgavā 2014.gada 25.septembrī

Nekustamā īpašuma nodokļa piemērošana Jelgavas pilsētas administratīvajā teritorijā

Apstiprināti ar Jelgavas pilsētas domes
25.09.2014. lēmumu Nr.14/2

Izdoti saskaņā ar likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli"
1.panta otrās daļas 9.1 punktu un 2.1 daļu,
3.panta pirmās daļas ievaddaļu, 1.4 daļu un 1.6 daļu,
3.1 pantu, 9.panta otro daļu

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – noteikumi) nosaka kārtību, kādā Jelgavas pilsētas pašvaldība īsteno ar likumu "Par nekustamā īpašuma nodokli" deleģētās tiesības nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanā attiecībā uz Jelgavas pilsētas administratīvajā teritorijā esošajiem nekustamajiem īpašumiem.

2. Inženierbūves – laukumus, kas tiek izmantoti kā transportlīdzekļu maksas stāvlaukumi un ir reģistrēti Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā, apliek ar nekustamā īpašuma nodokļa likmi 1,5 procentu apmērā no inženierbūves kadastrālās vērtības.

3. Inženierbūves – laukumus, kas tiek izmantoti kā transportlīdzekļu maksas stāvlaukumi un nav reģistrēti Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā, apliek ar nekustamā īpašuma nodokļa likmi 1,5 procentu apmērā no inženierbūvei piekritīgās zemes kadastrālās vērtības.

4. Vidi degradējošu, sagruvušu vai cilvēku drošību apdraudošu būvi apliek ar nekustamā īpašuma nodokļa likmi 3 procentu apmērā no lielākās kadastrālās vērtības:

4.1. būvei piekritīgās zemes kadastrālās vērtības;

4.2. būves kadastrālās vērtības.

5. Būvi, kuras būvniecībā pārsniegts normatīvajos aktos noteiktais kopējais būvdarbu veikšanas ilgums, ar nākamo mēnesi pēc būvniecības termiņa izbeigšanās līdz mēnesim, kad parakstīts akts par būves pieņemšanu ekspluatācijā, apliek ar nekustamā īpašuma nodokļa likmi 3 procentu apmērā no lielākās kadastrālās vērtības:

5.1. būvei piekritīgās zemes kadastrālās vērtības;

5.2. būves kadastrālās vērtības.

6. Ja uz zemes vienības ir viena būve, tad par būvei piekritīgo zemi tiek uzskatīta šī zemes vienība. Ja uz vienas zemes vienības ir vairākas būves, tad katrai būvei piekritīgo zemes vienības daļu aprēķina proporcionāli katras būves platībai.

7. Ar nekustamā īpašuma nodokli neapliek dzīvojamo māju palīgēkas un to daļas (izņemot garāžas), kuras netiek izmantotas saimnieciskās darbības veikšanai.

8. Pārējiem nekustamā īpašuma nodokļa objektiem tiek piemērotas likumā "Par nekustamā īpašuma nodokli" noteiktās likmes.

9. Noteikt, ka nodokļa maksāšanas paziņojumu piespiedu izpildes termiņš ir septiņi gadi no nodokļa samaksas termiņa iestāšanās brīža.

10. Noteikumi stājas spēkā 2015.gada 1.janvārī.

11. Noteikumu 5.punkts stājas spēkā 2016.gada 1.janvārī.

Jelgavas pilsētas domes priekšsēdētājs A.Rāviņš

Paskaidrojuma raksts
Jelgavas pilsētas pašvaldības 2014.gada 25.septembra saistošajiem noteikumiem Nr.14-20 "Nekustamā īpašuma nodokļa piemērošana Jelgavas pilsētas administratīvajā teritorijā"

Paskaidrojuma raksta sadaļas Norādāmā informācija
1. Projekta nepieciešamības pamatojums Pašvaldībai likumā "Par nekustamā īpašumi nodokli" (turpmāk – likums) tiek deleģētas tiesības pieņemt lēmumu par nodokļa piemērošanu atsevišķos gadījumos, attiecīgi izdodot saistošos noteikumus.

Saskaņā ar likuma 1.panta otrās daļas 3.3 punktu ar nodokli neapliek inženierbūves – ielas un ceļus. Būvju klasifikācija ir noteikta Ministru kabineta 2009.gada 22.decembra noteikumos Nr.1620 "Noteikumi par būvju klasifikāciju". Atbilstoši šai klasifikācijai klasē "ielas un ceļi" ietilpst arī laukumi ar cieto vai mīksto segumu, kas arī ir ar nodokli neapliekami. Likuma 1.panta 2.1 daļa nosaka, ka nekustamā īpašuma nodokli apliek inženierbūves – laukumus, kas tiek izmantoti kā transportlīdzekļu maksas stāvlaukumi. Nekustamā īpašuma nodokļa likmi no 0,2 līdz 3 procentiem no nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības nosaka pašvaldība savos saistošajos noteikumos. Tā kā atsevišķi laukumi tiek un var tikt izmantoti maksas pakalpojumu sniegšanai (transportlīdzekļu maksas stāvlaukumi), tad pašvaldības ieskatā šādi saimnieciskā darbībā izmantojamie nekustamā īpašuma objekti ir apliekami ar nekustamā īpašuma nodokļa likmi 1,5 procenta apmērā no īpašuma kadastrālās vērtības.

Likuma 3.panta 1.4 daļa nosaka, ka vidi degradējošu, sagruvušu vai cilvēku drošību apdraudošu būvi apliek ar nekustamā īpašuma nodokļa likmi 3 procentu apmērā, ja to ir noteikusi pašvaldība savos saistošajos noteikumos. Lai sekmētu vidi degradējošu, sagruvušu un cilvēku drošību apdraudošu būvju sakārtošanu vai nojaukšanu, kā arī novērstu cilvēku drošības apdraudējumu un pilsētas ainavas bojāšanu, vidi degradējošām, sagruvušām un cilvēku drošību apdraudošām būvēm tiek noteikta nekustamā īpašuma nodokļa likme 3 procentu apmērā no lielākās kadastrālās vērtības (būvei piekritīgās zemes kadastrālās vērtības vai būves kadastrālās vērtības).

Likuma 3.panta 1.6 daļa nosaka, ka būvi, kuras būvniecībā pārsniegts normatīvajos aktos noteiktais kopējais būvdarbu veikšanas ilgums, ar nākamo mēnesi pēc būvniecības termiņa izbeigšanās līdz mēnesim, kad parakstīts akts par būves pieņemšanu ekspluatācijā, apliek ar nekustamā īpašuma nodokļa likmi 3 procentu apmērā, ja to ir noteikusi pašvaldība savos saistošajos noteikumos. Lai veicinātu pašvaldības administratīvās teritorijas sakārtošanu un pasargātu sabiedrību un vidi no ilgstoša būvniecības procesa, gadījumos, kad būve normatīvajos aktos noteiktajā laikā netiek pabeigta un nodota ekspluatācijā, būvi, kuras būvniecībā pārsniegts normatīvajos aktos noteiktais kopējais būvdarbu veikšanas ilgums, līdz būves pieņemšanas ekspluatācijā apstiprināšanai pašvaldībā apliek ar nekustamā īpašuma nodokļa likmi 3 procentu apmērā no lielākās kadastrālās vērtības (būvei piekritīgās zemes kadastrālās vērtības vai būves kadastrālās vērtības).

Likuma 1.panta otrās daļas 9.1 punkts nosaka, ka ar nekustamā īpašuma nodokli neapliek dzīvojamo māju palīgēkas, ja palīgēkas platība pārsniedz 25 m2 un pašvaldība to neaplikšanu ar nodokli ir noteikusi ar saviem saistošajiem noteikumiem, izņemot garāžas. Lai neradītu nodokļa maksātājiem palielinātu nekustamā īpašuma nodokļa slogu ar nekustamā īpašuma nodokli neapliek dzīvojamo māju palīgēkas un to daļas (izņemot garāžas), kuras netiek izmantotas saimnieciskās darbības veikšanai.

Likuma 9.panta otrā daļa nosaka, ka pašvaldība pieņemot saistošos noteikumus, ir tiesīga noteikt nodokļa maksāšanas paziņojumu piespiedu izpildes termiņu, kas nepārsniedz septiņus gadus no nodokļa samaksas termiņa iestāšanās brīža. Saistošajos noteikumos noteikts, ka maksāšanas paziņojumu piespiedu izpilde ir veicama 7 gadu laikā.

2. Īss projekta satura izklāsts Saistošie noteikumi izdoti saskaņā ar likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli" 1.panta otrās daļas 9.1 punktu un 2.1 daļu, 3.panta pirmās daļas ievaddaļu, 1.4 daļu un 1.6 daļu, 3.1 pantu, 9.panta otro daļu.

– Ar saistošajiem noteikumiem tiek noteikts, ka par nekustamā īpašuma nodokļa objektu nosaka inženierbūves – laukumus, kas tiek izmantoti kā transportlīdzekļu maksas stāvlaukumi, kuri ir vai nav reģistrēti Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā, nosakot nodokļa likmi 1,5 procentu apmērā no inženierbūves kadastrālās vērtības vai 1,5 procentu apmērā no inženierbūvei piekritīgās zemes kadastrālās vērtības.

– Vidi degradējošām, sagruvušām vai cilvēku drošību apdraudošām būvēm tiek noteikta nekustamā īpašuma nodokļa likme 3 procentu apmērā no lielākās kadastrālās vērtības (būvei piekritīgās zemes kadastrālās vērtības vai būves kadastrālās vērtības).

– Būvēm, kuru būvniecībā pārsniegts normatīvajos aktos noteiktais kopējais būvdarbu veikšanas ilgums, ar nākamo mēnesi pēc būvniecības termiņa izbeigšanās līdz mēnesim, kad parakstīts akts par būves pieņemšanu ekspluatācijā, ir noteikta nekustamā īpašuma nodokļa likme 3 procentu apmērā no lielākās kadastrālās vērtības (būvei piekritīgās zemes kadastrālās vērtības vai būves kadastrālās vērtības).

– Tāpat Saistošie noteiktumi paredz neaplikt ar nekustamā īpašuma nodokli dzīvojamo māju palīgēkas un to daļas (izņemot garāžas), kuras netiek izmantotas saimnieciskās darbības veikšanai, kā arī noteikt, ka nodokļa maksāšanas paziņojumu piespiedu izpildes termiņš ir septiņi gadi no nodokļa samaksas termiņa iestāšanās brīža.

– Saistošie noteikumi stājas spēkā 2015.gada 1.janvārī.

– Būves, kuru būvniecībā būs pārsniegts normatīvajos aktos noteiktais kopējais būvdarbu veikšanas ilgums apliks ar nekustamā īpašuma nodokļa likmi 3 procentu apmērā no lielākās kadastrālās vērtības (būvei piekritīgās zemes kadastrālās vērtības vai būves kadastrālās vērtības) no 2016.gada 1.janvāra.

3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu

Saistošo noteikumu izpildei nav nepieciešams veidot jaunas institūcijas vai paplašināt esošo institūciju kompetenci vai veidot jaunas amata vietas.

Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā Neietekmēs.
Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz administratīvajām procedūrām Nekustamā īpašuma nodokļa maksātāji Saistošo noteikumu piemērošanā var vērsties Jelgavas pilsētas pašvaldībā.
4. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām Nav notikušas.

Jelgavas pilsētas domes priekšsēdētājs A.Rāviņš

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!