• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Konkurences padome
Konkurences padome publicē pieņemtos lēmumus par tirgus dalībnieku apvienošanos, par pārkāpuma konstatēšanu un naudas soda uzlikšanu, par tirgus dalībnieku paziņoto vienošanos, par dominējoša stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu u.c.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Konkurences padomes 2014. gada 18. septembra lēmums Nr. 47 "Par tirgus dalībnieku apvienošanos". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 13.10.2014., Nr. 202 https://www.vestnesis.lv/op/2014/202.3

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Nacionālā veselības dienesta lēmuma Nr.4.1-6/417 izraksts

Par grozījumiem Veselības ekonomikas centra 2010.gada 23.decembra lēmumā Nr.689

Vēl šajā numurā

13.10.2014., Nr. 202

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Konkurences padome

Veids: lēmums

Numurs: 47

Pieņemts: 18.09.2014.

OP numurs: 2014/202.3

2014/202.3
RĪKI

Konkurences padomes lēmumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Konkurences padomes lēmums Nr.47

Lēmuma publiskojamā versija

Rīgā 2014.gada 18.septembrī (prot. Nr.47, 3.§)

Par tirgus dalībnieku apvienošanos

Lieta Nr.1778/14/7.2.2./7

Par LPKS "LATRAPS", LPPKS "Trikāta KS" un SIA "Latvijas Piens" apvienošanos

1 Konkurences padome (turpmāk – KP) 28.08.2014. saņēma saīsināto ziņojumu par LPKS "LATRAPS", LPPKS "Trikāta KS" un SIA "Latvijas Piens" apvienošanos, LPKS "LATRAPS" un LPPKS "Trikāta KS" kopīgi iegūstot izšķirošu ietekmi SIA "Latvijas Piens" (turpmāk – Iesniegums).

2 KP 02.09.2014. saņēma LPKS "LATRAPS" papildus sniegto informāciju pie Iesnieguma (turpmāk – Papildinājums).

3 Izvērtējot Iesniegumā un Papildinājumā (turpmāk abi kopā – Ziņojums) ietverto informāciju, tika konstatēts, ka Ziņojums atbilst Ministru kabineta 29.09.2008. noteikumu Nr.800 "Kārtība, kādā iesniedz un izskata pilno un saīsināto ziņojumu par tirgus dalībnieku apvienošanos" prasībām. Par pilnīga ziņojuma saņemšanas dienu Konkurences likuma (turpmāk – KL) 16.panta pirmās daļas izpratnē uzskatāms 02.09.2014.

4 Saskaņā ar Ziņojumā norādītajiem finanšu datiem apvienošanās dalībnieku kopējais apgrozījums 2013.gadā Latvijas teritorijā ir (*)1, kas pārsniedz KL 15.panta otrajā daļā noteikto slieksni – 35 572 000 EUR, līdz ar to konkrētā apvienošanās ir paziņojama KP.

Izvērtējot Ziņojumā un papildu iegūto informāciju, KP

konstatēja:

1. Apvienošanās dalībnieki

5 LPKS "LATRAPS", vienotais reģ.nr. 58503007191, juridiskā adrese – Lietuvas iela 16A, Eleja, Elejas pag., Jelgavas nov. Darbības veidi – graudu, sēklu, neapstrādātas tabakas un lopbarības vairumtirdzniecība. LPKS "LATRAPS" ir apvienojušies vairāki simti zemnieku saimniecību, no kurām nevienai nav izšķirošas ietekmes sabiedrībā. Kopējais apgrozījums 2013.gadā Latvijā ir (*)2.

6 LPPKS "TRIKĀTA KS", vienotais reģ.nr. 44103027599, juridiskā adrese – Cempu iela 8, Valmiera. Darbības veidi – piena, piena produktu, olu un pārtikas tauku un eļļu vairumtirdzniecība, lopkopība, lauksaimniecības mašīnu, iekārtu un to piederumu vairumtirdzniecība, uzskaites, grāmatvedības, audita un revīzijas pakalpojumi, konsultēšana nodokļu jautājumos. LPPKS "TRIKĀTA KS" ir apvienojusies 191 zemnieku saimniecība, no kurām nevienai nav izšķirošas ietekmes sabiedrībā. LPPKS "TRIKĀTA KS" pieder 94,18% kapitāla daļu AS "TRIKĀTAS SIERS", kuras darbības veidi ir piena pārstrāde un siera ražošana. LPPKS "TRIKĀTA KS" pieder 100% kapitāla daļu SIA "TRIKĀTAS LOĢISTIKA", kuras darbības veidi ir piena, piena produktu, olu un pārtikas tauku un eļļu vairumtirdzniecība. Kopējais apgrozījums 2013.gadā Latvijā ir (*).

7 SIA "Latvijas Piens", vienotais reģ.nr. 40103343655, juridiskā adrese – Langervaldes iela 7, Jelgava. Darbības veidi – piena pārstrāde un siera ražošana. SIA "Latvijas Piens" dalībnieki ir Piensaimnieku kooperatīvā sabiedrība "Dzēse", kam pieder 25% no sabiedrības pamatkapitāla; LPPKS "TRIKĀTA KS", kam pieder 63,83% no sabiedrības pamatkapitāla; un LPKS "LATRAPS", kam pieder 11,17% no sabiedrības pamatkapitāla. Ņemot vērā to, ka atbilstoši SIA "Latvijas Piens" statūtiem dalībnieku lēmuma pieņemšanai ir nepieciešams 75% balsu no dalībnieku sapulcē pārstāvētajām balsīm, nevienai no minētajām sabiedrībām nav izšķirošas ietekmes SIA "Latvijas Piens". Kopējais apgrozījums 2013.gadā Latvijā ir (*)3.

2. Apvienošanās veids

8 Saskaņā ar KL 15.panta pirmās daļas 3.punktā noteikto tirgus dalībnieku apvienošanās ir "tāds stāvoklis, kad [..] viens vai vairāki tirgus dalībnieki iegūstot daļu vai visus cita tirgus dalībnieka aktīvus vai tiesības tos izmantot, vai tiešu vai netiešu izšķirošu ietekmi pār citu tirgus dalībnieku vai citiem tirgus dalībniekiem".

9 Ar 2014.gada 15.augusta dalībnieku sapulces lēmumu (15.08.2014. dalībnieku sapulces protokols Nr.42) tika palielināts SIA "Latvijas Piens" pamatkapitāls, kā rezultātā LPKS "LATRAPS" kļūs par sabiedrības dalībnieku ar 33% balsstiesību un kopīgi ar LPPKS "Trikāta KS" 48% balsstiesību iegūs kopīgu izšķirošu ietekmi SIA "Latvijas Piens". Ņemot vērā minēto, LPKS "LATRAPS", LPPKS "Trikāta KS" un SIA "Latvijas Piens" darījums vērtējams kā tirgus dalībnieku apvienošanās atbilstoši KL 15.panta pirmās daļas 3.punktam.

3. Apvienošanās ietekmes uz konkurenci izvērtējums

10 LPKS "LATRAPS" Latvijas teritorijā darbojas graudu vairumtirdzniecībā, LPPKS "TRIKĀTA KS" Latvijas teritorijā darbojas svaigpiena realizācijā, un SIA "Latvijas Piens" Latvijas teritorijā darbojas piena pārstrādē un siera ražošanā.

11 Pēc pamatkapitāla palielināšanas, kā rezultātā LPKS "LATRAPS" kļūs par sabiedrības biedru ar 33% balsstiesību, apvienošanās dalībnieku darbības veidos nav paredzamas būtiskas izmaiņas, kā arī katrs apvienošanās dalībnieks plāno turpināt darbību nozarē, kurā līdz šim darbojies.

12 KP uzskata, ka, ievērojot šīs apvienošanās būtību un sekas, nav lietderīgi definēt konkrētos tirgus precīzi, attiecīgi apvienošanās ietekmi uz konkrētajiem tirgiem vērtējot graudu vairumtirdzniecības tirgū, svaigpiena realizācijas tirgū, piena pārstrādes un siera ražošanas tirgū, kā rezultātā konstatējams, ka LPKS "LATRAPS" darbojas atsevišķā konkrētajā tirgū, kas nav saistīts ar tirgu, kurā ir aktīvas SIA "Latvijas Piens" vai LPPKS "TRIKĀTA KS".

13 Apskatot katru konkrēto tirgu atsevišķi, konstatējams, ka tirgus dalībnieku apvienošanās rezultātā:

a. graudu vairumtirdzniecības tirgus nevar tikt nelabvēlīgi ietekmēts, jo no apvienošanās dalībniekiem tikai LPKS "LATRAPS" darbojas šajā tirgū, kā arī šī tirgus specifika neļauj vienam vai atsevišķiem vietējiem tirgus dalībniekiem ietekmēt cenu, kas veidojas nevis no vietējā pieprasījuma-piedāvājuma apjoma, bet gan no globālā4;

b. svaigpiena realizācijas tirgus nevar tikt nelabvēlīgi ietekmēts, jo no apvienošanās dalībniekiem tikai LPPKS "TRIKĀTA KS" darbojas šajā tirgū un tās darbībā nav plānotas izmaiņas;

c. piena pārstrādes un siera ražošanas tirgus nevar tikt nelabvēlīgi ietekmēts, jo no apvienošanās dalībniekiem tikai SIA "Latvijas Piens" darbojas šajā tirgū un tās darbībās nav plānotas izmaiņas.

14 Ņemot vērā, ka katrs tirgus dalībnieks darbojas atšķirīgā konkrētajā tirgū, un izvērtējot apvienošanās dalībnieku aptuvenās tirgus daļas konkrētajos tirgos, skat. Tabula Nr.15, konstatējams, ka, apvienošanās rezultātā nenotiks koncentrācija nevienā no apskatītajiem konkrētajiem tirgiem.

Tabula Nr.1

Tirgus dalībnieku aptuvenā tirgus daļa pēc apgrozījuma un apjoma

Nr. Tirgus dalībnieks Konkrētais tirgus Tirgus daļa pēc apgrozījuma %
(*)
Apjoms (vienībās) t
(*)
Tirgus daļa pēc apjoma (vienībās) %
(*)
1. LPKS "LATRAPS" graudu vairumtirdzniecība 10-20 (*) 10-20
2. LPPKS "TRIKĀTA KS" svaigpiena realizācija 10-20 (*) 5-10
3. SIA "Latvijas Piens" piena pārstrāde un siera ražošana 5-10 (*) 5-10

15 Ņemot vērā minēto, KP secina, ka apvienošanās rezultātā nepastāv bažas, ka varētu tikt negatīvi ietekmēta konkurence kādā no konkrētajiem tirgiem.

16 Saskaņā ar KL 16.panta trešo un ceturto daļu – ja apvienošanās rezultātā nerodas un nenostiprinās dominējošs stāvoklis un nevar tikt būtiski samazināta konkurence jebkurā konkrētajā tirgū, KP pieņem lēmumu, ar kuru atļauj apvienošanos.

17 Ņemot vērā iepriekš lēmumā konstatētos apstākļus, KP secina, ka apvienošanās rezultātā būtiski nesamazināsies konkurence, kā arī neizveidosies vai nenostiprināsies dominējošais stāvoklis lietā definētajos konkrētajos tirgos.

Pamatojoties uz minēto un saskaņā ar Konkurences likuma 8.panta pirmās daļas 5.punktu, 15.panta pirmās daļas 3.punktu un otrās daļas 1.punktu, 16.panta otro un ceturto daļu, Konkurences padome

nolēma:

atļaut apvienošanos, LPKS "LATRAPS" un LPPKS "Trikāta KS" iegūstot kopīgu izšķirošu ietekmi SIA "Latvijas Piens".

Konkurences padomes lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā saskaņā ar Konkurences likuma 8.panta otro daļu viena mēneša laikā no šī lēmuma spēkā stāšanās dienas.


(*) – Ierobežotas pieejamības informācija

1 Avots: Ziņojumā sniegtā informācija

2 Avots: Ziņojumā sniegtā informācija (*)

3 Avots: Ziņojumā sniegtā informācija (*)

4 KP 2013.gada 11.oktobra lēmums lietā Nr.1403/13/03.01/10

5 Avots: Ziņojumā sniegtā informācija

Konkurences padomes priekšsēdētāja S.Ābrama

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!