• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Ministru kabinets
Oficiālajā izdevumā publicē:
  • Ministru kabineta noteikumus, instrukcijas un ieteikumus. Tie stājas spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas, ja tiesību aktā nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš;
  • Ministru kabineta rīkojumus. Tie stājas spēkā parakstīšanas brīdī;
  • Ministru kabineta sēdes protokollēmumus. Tie stājas spēkā pieņemšanas brīdī;
  • plānošanas dokumentus, kā arī informatīvos ziņojumus par politikas plānošanas dokumentu īstenošanu.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2014. gada 14. oktobra noteikumi Nr. 633 "Autoceļu un ielu būvnoteikumi". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 24.10.2014., Nr. 211 https://www.vestnesis.lv/op/2014/211.3

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta rīkojums Nr.597

Grozījumi Ministru kabineta 2013.gada 5.novembra rīkojumā Nr.529 "Par Valsts dzelzceļa tehniskās inspekcijas 2014.gada budžeta apstiprināšanu"

Vēl šajā numurā

24.10.2014., Nr. 211

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 633

Pieņemts: 14.10.2014.

OP numurs: 2014/211.3

2014/211.3
RĪKI

Ministru kabineta noteikumi: Šajā laidienā 3 Pēdējās nedēļas laikā 4 Visi

Ministru kabineta noteikumi Nr.633

Rīgā 2014.gada 14.oktobrī (prot. Nr.55 38.§)

Autoceļu un ielu būvnoteikumi

Izdoti saskaņā ar Būvniecības likuma
5.panta pirmās daļas 2.punktu un otrās daļas 2.punktu

1. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka:

1.1. valsts autoceļu (turpmāk – valsts autoceļi), pašvaldību ceļu, ielu, māju ceļu (turpmāk – ceļi un ielas) un komersantu ceļu būvniecības procesa kārtību, būvniecības procesā iesaistītās institūcijas un atbildīgos būvspeciālistus;

1.2. būvniecības procesam nepieciešamos dokumentus un to saturu;

1.3. būvatļaujā, apliecinājuma kartē un paskaidrojuma rakstā iekļaujamos nosacījumus;

1.4. atkāpju saskaņošanas kārtību;

1.5. būvprojekta ekspertīzes apjomu;

1.6. par būvniecības procesa kontroli un tiesiskumu atbildīgo institūciju;

1.7. būves konservācijas kārtību;

1.8. būves novietojuma uzmērījumu veikšanas kārtību un kārtību, kādā būve pieņemama pastāvīgā ekspluatācijā;

1.9. būvdarbu garantijas termiņus pēc būves pieņemšanas pastāvīgā ekspluatācijā.

2. Noteikumi attiecas uz jaunu valsts autoceļu, ceļu un ielu, komersantu ceļu būvniecību, kā arī uz esošu valsts autoceļu, ceļu un ielu, komersantu ceļu atjaunošanu, pārbūvi un nojaukšanu.

3. Termini "autoceļš", "ceļš" un "iela" šajos noteikumos tiek lietoti atbilstoši likumā "Par autoceļiem" un Ceļu satiksmes likumā noteiktajai definīcijai.

4. Par šajos noteikumos noteiktā valsts autoceļu būvniecības procesa kontroli un tiesiskumu atbildīga ir valsts akciju sabiedrība "Latvijas Valsts ceļi" (turpmāk – akciju sabiedrība), bet Būvniecības likuma 6.1 panta pirmās daļas 1. punkta "b" apakšpunktā minētajā gadījumā par būvdarbu kontroli un tiesiskumu atbildīgs ir Būvniecības valsts kontroles birojs (turpmāk – birojs).

5. Par šajos noteikumos noteiktā ceļu un ielu, kā arī komersantu ceļu būvniecības procesa kontroli un tiesiskumu attiecīgajā administratīvajā teritorijā atbildīga ir būvvalde, bet Būvniecības likuma 6.1 panta pirmās daļas 1. punkta "b" un "c" apakšpunktā minētajos gadījumos par būvdarbu kontroli un tiesiskumu atbildīgs ir birojs.

6. Valsts autoceļu, ceļu un ielu, kā arī komersantu ceļu būvdarbu laikā satiksmei izmanto atbilstoši satiksmes organizācijas shēmai, kuru normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā saskaņo akciju sabiedrība, bet ceļu un ielu būvniecības gadījumā saskaņo arī ar attiecīgā ceļa pārvaldītāju.

7. Persona ir tiesīga šajos noteikumos noteiktos dokumentus iesniegt akciju sabiedrībā, būvvaldē vai birojā elektroniska dokumenta veidā, ja dokuments sagatavots atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu.

2. Valsts autoceļu būvnoteikumi

2.1. Valsts autoceļu būvniecības procesam nepieciešamie dokumenti un to saturs

8. Veikt inženiertehnisko izpēti, izstrādāt būvprojektus minimālā sastāvā (skiču projektus) vai būvprojektus, vadīt un uzraudzīt būvdarbus, kā arī veikt ekspertīzes šo noteikumu ietvaros ir tiesīgi būvspeciālisti ar patstāvīgās prakses tiesībām atbilstošā darbības sfērā.

9. Jauna valsts autoceļa būvniecībai, esoša valsts autoceļa atjaunošanai, pārbūvei vai nojaukšanai personai jāsaņem būvatļauja (1. pielikums). Būvatļauju izsniedz akciju sabiedrība.

10. Lai pieņemtu lēmumu par jauna valsts autoceļa vai tā posma būvniecības nepieciešamību un tā labāko novietojumu, pirms būvatļaujas saņemšanas tiek izstrādāts izpētes projekts, kura saturu nosaka pasūtītājs projektēšanas uzdevumā, pamatojoties uz Latvijas standartu LVS 190–1:2000 "Ceļu projektēšanas noteikumi – 1. daļa: Ceļa trase". Izpētes projektā iekļauj tehniski ekonomisko novērtējumu un ietekmes uz vidi novērtējuma ziņojumu, ja to paredz normatīvie akti.

11. Ja projekta risinājumu sagatavošanai (izstrādāšanai) nepieciešams veikt topogrāfiskos uzmērījumus, inženiertehnisko izpēti un konstruktīvo kārtu nestspējas aprēķinus, pasūtītājs pieņem lēmumu par būvprojekta izstrādi.

12. Lai saņemtu būvatļauju, būvniecības ierosinātājs akciju sabiedrībā iesniedz būvniecības ieceres iesniegumu. Iesniegumā norāda:

12.1. būves nosaukumu;

12.2. būvniecības veidu;

12.3. valsts autoceļa maršrutu/indeksu;

12.4. valsts autoceļa atrašanās vietu valsts autoceļu tīklā (km);

12.5. vispārīgās prasības būvprojektam;

12.6. plānoto būvdarbu kalendāra plānu;

12.7. plānotos galvenos darbu veidus (izbūvējamās vai pārbūvējamās konstruktīvās kārtas, plānotais satiksmes organizācijas tehnisko līdzekļu apjoms);

12.8. plānoto kapitālieguldījumu kalpošanas ilgumu.

13. Akciju sabiedrība lēmumu par būvniecības ieceri pieņem mēneša laikā pēc būvniecības ieceres iesnieguma saņemšanas. Paziņojumu par lēmumu, kas pieņemts, izskatot būvniecības ieceres iesniegumu, publicē akciju sabiedrības mājaslapā internetā.

14. Būvatļaujā iekļauj:

14.1. nosacījumus projektēšanai, ietverot prasības:

14.1.1. būvprojekta veidam (būvprojekts vai vienkāršots būvprojekts atjaunošanas gadījumā);

14.1.2. par saskaņojumu saņemšanu no blakus esošo nekustamo īpašumu īpašniekiem;

14.1.3. par tehnisko vai īpašo noteikumu saņemšanu no valsts un pašvaldību institūcijām;

14.1.4. par tehnisko noteikumu saņemšanu no inženiertīklu īpašniekiem;

14.1.5. par vides pieejamību, ja tā jānodrošina atbilstoši normatīvajiem aktiem;

14.1.6. par citām saņemamām atļaujām no pašvaldību institūcijām;

14.1.7. būvprojekta daļām un citas prasības būvprojekta detalizācijai atbilstoši vietējās pašvaldības apbūves noteikumiem;

14.1.8. par būvprojekta ekspertīzi (ja nepieciešams);

14.1.9. izvērtējumam par būves izmantošanas pieļaujamību būvdarbu laikā vai pēc būvdarbu pabeigšanas pirms būves nodošanas ekspluatācijā, izmantošanas nosacījumi;

14.2. nosacījumus būvdarbu uzsākšanai, ietverot prasības par:

14.2.1. iesniedzamajiem dokumentiem par būvdarbu veicēja un atbildīgo būvspeciālistu civiltiesiskās atbildības apdrošināšanu;

14.2.2. iesniedzamajiem dokumentiem atbildīgajiem būvspeciālistiem (saistību raksti, autoruzraudzības līgums);

14.2.3. reģistrēšanai iesniedzamajiem dokumentiem būvdarbu procesa fiksēšanai (būvdarbu žurnāls, autoruzraudzības žurnāls, būvuzraudzības plāns);

14.2.4. Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas atļaujas saņemšanu, ja būvdarbi paredzēti valsts aizsargājamā kultūras piemineklī vai tā aizsardzības zonā, ja to paredz normatīvie akti;

14.2.5. informācijas sniegšanu par būvdarbu veicēju un darba aizsardzības koordinatoru;

14.2.6. citiem dokumentiem, ja to paredz normatīvie akti;

14.3. termiņus būvatļaujas nosacījumu izpildei.

15. Būvatļauju izsniedz uz laiku, kādu valsts autoceļa būvniecības ierosinātājs ir plānojis būvniecībai, ievērojot noteikto projektēšanas nosacījumu izpildes termiņu, būvdarbu uzsākšanas nosacījumu termiņu un būvdarbu veikšanas ilgumu.

16. Valsts autoceļu būvprojekta saturu un noformēšanas prasības nosaka pasūtītājs projektēšanas uzdevumā, pamatojoties uz Latvijas standarta LVS 190-6:2009 "Ceļu projektēšanas noteikumi" 6. daļu "Autoceļu un tiltu būvprojekta saturs un noformēšana".

17. Valsts autoceļu un tiltu atjaunošanai izstrādā vienkāršotu būvprojektu. Vienkāršotā būvprojekta saturu un noformēšanas prasības nosaka pasūtītājs projektēšanas uzdevumā, un tas sastāv no:

17.1. defektu akta;

17.2. darbu daudzuma saraksta;

17.3. skaidrojoša apraksta.

18. Pasūtītājs pirms būvniecības ieceres iesnieguma iesniegšanas var lemt par būvprojekta nepieciešamību autoceļu vai tiltu atjaunošanai. Minēto informāciju norāda būvniecības ieceres iesniegumā.

19. Pirms būvprojekta izstrādes lēmumu par inženierizpētes sastāvu un apjomu pieņem valsts autoceļa īpašnieks, projektēšanas uzdevumā detalizēti aprakstot minimālo inženierizpētes apjomu konkrētajam būvprojektam, kā arī prasības svarīgākajiem tehniskajiem parametriem, normatīvajiem aktiem un standartiem, kuri jāievēro, izstrādājot būvprojektu.

20. Ja paredzēts pārbūvēt valsts autoceļu vai izbūvēt jaunu valsts autoceļu, valsts autoceļa elementus izbūvējot ārpus ceļa zemes nodalījuma joslas robežām vai sarkano līniju robežām, tiek izstrādāts būvprojekts minimālā sastāvā (skiču projekts), kuru iesniedz vienlaikus ar iesniegumu būvatļaujas saņemšanai. Būvprojekts minimālā sastāvā ietver:

20.1. topošā vai pārbūvējamā valsts autoceļa vai tilta galvenos tehniskos parametrus – projekta līnija, šķērsprofili;

20.2. būvniecībai vai pārbūvei nepieciešamo zemju apzināšanu un zemju iegādes risinājumus;

20.3. dokumentāciju, kas nepieciešama būvniecības ieceres publiskai apspriešanai (ja tā ir nepieciešama).

21. Būvprojekta izstrādātājs būvatļaujas projektēšanas nosacījumu izpildes termiņa laikā izstrādāto būvprojektu iesniedz izvērtēšanai akciju sabiedrībā.

22. Ja akciju sabiedrība konstatē, ka nav izpildīti visi projektēšanas nosacījumi vai nav saņemti visi nepieciešamie saskaņojumi no trešajām personām, tā uzdod būvprojekta izstrādātājam novērst trūkumus.

23. Būvprojekta izstrādātājam ir pienākums novērst trūkumus un iesniegt būvprojektu atkārtoti izvērtēšanai akciju sabiedrībā būvatļaujā noteiktajā projektēšanas nosacījumu izpildes termiņa laikā.

24. Projektēšanas nosacījumu izpildi apliecina ar atzīmes izdarīšanu būvatļaujā, pamatojoties uz pasūtītāja saskaņoto būvprojektu. Pēc atzīmes izdarīšanas būvatļaujā par projektēšanas nosacījumu izpildi pasūtītājs ir tiesīgs uzsākt būvdarbu uzsākšanas nosacījumu izpildi.

25. Saskaņotā būvprojekta vai vienkāršota būvprojekta derīguma termiņš ir divi gadi. Ja minētajā termiņā būvdarbi nav uzsākti, būvprojekts ir jāatjauno – nepieciešami jauni saskaņojumi, jāizvērtē notikušās izmaiņas dabā, kā arī, ja to ļauj plānotie būvprojekta īstenošanas termiņi, būvprojekts jāatjauno atbilstoši aktuālo standartu un specifikāciju prasībām.

26. Būvdarbu uzsākšanas nosacījumi jāizpilda četru gadu laikā no dienas, kad būvatļaujā izdarīta atzīme par projektēšanas nosacījumu izpildi. Būvdarbu uzsākšanas nosacījumu izpildes termiņā netiek ieskaitīts laiks, kad attiecīgās būvniecības ieceres realizācijai nav bijis pieejams finansējums.

27. Atkāpes būvprojektā īstenojamas tikai ar pasūtītāja piekrišanu, un tās var ierosināt šādi būvniecības procesa dalībnieki:

27.1. pasūtītājs;

27.2. būvprojekta izstrādātājs;

27.3. būveksperts;

27.4. būvdarbu vadītājs;

27.5. būvinženieris;

27.6. būvuzraugs.

28. Pasūtītājam ir pienākums pieprasīt, lai atkāpes no būvprojekta tiktu saskaņotas ar būvprojekta izstrādātāju. Ja būvprojekta izstrādātājs atkāpes nesaskaņo, galīgo lēmumu par atkāpju īstenošanu pieņem pasūtītājs, pamatojoties uz cita būvprojekta izstrādātāja atzinumu, kurš ir atbildīgs par atkāpju atbilstību būvniecību regulējošo normatīvo aktu, būvnormatīvu, kā arī projektētāja un pasūtītāja civiltiesiskā kārtībā noslēgto līgumu prasībām.

29. Pasūtītājam ir tiesības pasūtīt atkāpju projektēšanu citam būvprojekta izstrādātājam, kurš uzņemas atbildību par atkāpju iespējamajām sekām.

2.2. Būvprojekta ekspertīze

30. Ja būvprojekta ekspertīze nav obligāta, lēmumu par būvprojekta ekspertīzi pieņem un ekspertīzes apjomu nosaka pasūtītājs.

31. Ja vispārīgie būvnoteikumi paredz obligātu būvprojekta ekspertīzi, tās ietvaros būveksperts:

31.1. nosaka būvprojekta atbilstību projektēšanas uzdevuma, normatīvo aktu, tehnisko noteikumu un standartu prasībām;

31.2. pārbauda nesošo konstrukciju nestspējas aprēķinus – slodžu kombināciju izvēles pareizību, segu konstrukciju, tiltu balstu un laiduma konstrukciju nestspēju un dimensijas;

31.3. pārbauda būvprojektā paredzēto konstruktīvo risinājumu un materiālu izvēles atbilstību būves funkcionalitātes un ilgmūžības prasībām;

31.4. pārbauda darbu daudzuma aprēķinu pareizību un atbilstību rasējumiem un būvprojekta specifikācijām.

2.3. Būvdarbi

32. Būvdarbu uzsākšanas nosacījumu izpildi apliecina ar atzīmes izdarīšanu būvatļaujā pēc tam, kad būvdarbu veicējs ir iesniedzis visus būvatļaujā norādītos dokumentus.

33. Valsts autoceļu būvdarbus drīkst uzsākt pēc tam, kad būvatļaujā ir izdarītas atzīmes par projektēšanas nosacījumu izpildi un būvdarbu uzsākšanas nosacījumu izpildi un būvatļauja kļuvusi neapstrīdama.

34. Pasūtītājs vispārīgajos būvnoteikumos noteiktajos gadījumos būvdarbu kvalitātes kontrolei pieaicina būvuzraugu. Būvuzraudzību veic pasūtītāja nolīgts būvuzraugs. Būvuzraudzības veikšanas kārtība un apjoms ir noteikts būvuzraudzības līgumā, ievērojot vispārīgajos būvnoteikumos noteikto.

35. Pasūtītājs vispārīgajos būvnoteikumos noteiktajos gadījumos autoruzraudzības veikšanai pieaicina būvprojekta izstrādātāju. Autoruzraudzība nav obligāta valsts autoceļu atjaunošanai.

36. Pirms būvdarbu uzsākšanas valsts autoceļa īpašnieks nodod un būvdarbu veicējs pieņem būves vietu (atjaunojamo būves daļu).

37. Būves vietas nodošanas aktā (2. pielikums) nosaka būvdarbu veicēja atbildību par satiksmes organizēšanu, kā arī par būves vietas uzturēšanu būvdarbu līgumā paredzētajā apjomā.

38. Būves vietā atrodas šādi dokumenti:

38.1. būvprojekts;

38.2. būvdarbu žurnāls;

38.3. speciālo būvdarbu žurnāli, ko noteicis pasūtītājs;

38.4. autoruzraudzības žurnāli (ja tiek veikta autoruzraudzība);

38.5. segto būvdarbu akti, ja tiem nav pielīdzināts apstiprinājums būvdarbu žurnālā;

38.6. būvmateriālu un būvizstrādājumu atbilstību apliecinoši dokumenti;

38.7. apjomu uzmērījumu akti.

39. Būvdarbu veicējs izpildīto darbu fiksēšanai un būvdarbu kontrolei regulāri aizpilda būvdarbu žurnālu.

40. Būvdarbu laikā visām konstrukcijām, kuras tiek nosegtas ar citām konstruktīvām kārtām, tiek sastādīts segto darbu pieņemšanas akts (3. pielikums). Segto darbu pieņemšanā piedalās pasūtītājs vai tā pārstāvis, būvdarbu veicējs, būvuzraugs, ja tiek veikta būvuzraudzība, un autoruzraugs, ja tiek veikta autoruzraudzība.

41. Par būvdarbu kvalitāti ir atbildīgs būvdarbu veicējs. Būvdarbu kvalitāte nedrīkst būt zemāka par Latvijas būvnormatīvos, attiecīgajos standartos, apbūves noteikumos un citos normatīvajos aktos vai būvdarbu līgumā noteiktajiem būvdarbu kvalitātes rādītājiem.

42. Pēc būvdarbu pabeigšanas tiek sagatavots būvdarbu pabeigšanas akts (4. pielikums). Būvdarbu veicējs nodod un pasūtītājs pieņem atjaunoto būves vietu (būves daļu). Ar būvdarbu pabeigšanas akta parakstīšanas brīdi beidzas būvdarbu veicēja atbildība par būves vietas uzturēšanu un satiksmes organizāciju.

2.4. Valsts autoceļa konservācijas kārtība

43. Lēmumu par valsts autoceļa konservāciju pieņem pasūtītājs.

44. Valsts autoceļa konservācijas darbu veikšanai tiek izstrādāts projekts. Projektā ietver:

44.1. nepieciešamo pabeidzamo darbu sarakstu;

44.2. būvprojekta risinājumus būvkonstrukciju noturības zudumu un būves elementu turpmākās bojāšanās novēršanai;

44.3. konservācijas darbu veikšanas kalendāra plānu.

2.5. Būves novietojuma uzmērījumu veikšanas kārtība un kārtība, kādā būvi pieņem pastāvīgā ekspluatācijā

45. Pēc būvdarbu pabeigšanas veic paveikto būvdarbu uzmērījumus un izpildmērījumus, kuru veikšanas kārtību un nepieciešamo apjomu atbilstoši normatīvajiem aktiem nosaka pasūtītājs.

46. Būvdarbu veicējs sagatavo paveikto būvdarbu uzmērījumu dokumentus un ne vēlāk kā mēneša laikā pēc būvdarbu pabeigšanas nodod tos pasūtītājam, ja būvdarbu līgumā nav noteikts citādi.

47. Pasūtītājs būvdarbu uzmērījumu dokumentus atjaunošanas gadījumā glabā ne mazāk kā 10 gadus pēc būvdarbu pabeigšanas, bet jaunas būvniecības, pārbūves vai nojaukšanas gadījumā – ne mazāk kā 25 gadus pēc būvdarbu pabeigšanas.

48. Būves izpildmērījuma plānu izstrādā normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā, tajā papildus iekļaujot informāciju par valsts autoceļa laukumu (brauktuves laukums, ieskaitot veloceliņu, ietvju un apmaļu laukumu, bet neieskaitot veģetācijas aizņemto laukumu) atbilstoši valsts autoceļa seguma materiāliem, brauktuves platumu un brauktuves garumu pa valsts autoceļa ass līniju.

49. Lēmumu par valsts autoceļa ekspluatāciju būvdarbu laikā un pēc būvdarbu pabeigšanas līdz būves pieņemšanai pastāvīgā ekspluatācijā pieņem pasūtītājs, pamatojoties uz būvprojektā iekļauto izvērtējumu par būves izmantošanas pieļaujamību būvdarbu laikā un izmantošanas nosacījumiem. Par ekspluatāciju pirms būves pieņemšanas pastāvīgā ekspluatācijā informē attiecīgo pašvaldību, kuras administratīvajā teritorijā atrodas šī būve.

50. Pastāvīgā ekspluatācijā pieņem jaunbūvētu vai pārbūvētu valsts autoceļu.

51. Jaunbūvētu vai pārbūvētu valsts autoceļu 60 darbdienu laikā pēc būvdarbu pabeigšanas pieņem pastāvīgā ekspluatācijā vai pieņem lēmumu par konstatētajiem trūkumiem un to novēršanas termiņu.

52. Institūcijas, kuras ir izdevušas tehniskos vai īpašos noteikumus, 14 dienu laikā pēc pasūtītāja iesnieguma saņemšanas atbilstoši kompetencei pārbauda un sniedz atzinumu par būves gatavību ekspluatācijai, tās atbilstību tehniskajiem vai īpašajiem noteikumiem un normatīvo aktu prasībām.

53. Būvniecības likuma 6.1 panta pirmās daļas 1. punkta "b" apakšpunktā minētajā gadījumā, ierosinot jaunbūvētu vai pārbūvētu valsts autoceļa pieņemšanu ekspluatācijā, pasūtītājs birojā iesniedz šādus dokumentus (oriģinālus):

53.1. atzinumus, ko sniegušas šādas būvniecības procesā iesaistītās institūcijas un būvspeciālisti:

53.1.1. būvdarbu veicējs;

53.1.2. būvinženieris;

53.1.3. autoruzraugs, ja ir veikta autoruzraudzība;

53.1.4. pašvaldība, kuras administratīvajā teritorijā atrodas būve;

53.1.5. institūcija, kura izdevusi saistošus tehniskos vai īpašos noteikumus;

53.2. būvdarbu pabeigšanas aktu;

53.3. būvprojektu un izpildshēmas;

53.4. būves izpildmērījuma plānu;

53.5. to organizāciju atzinumus, kuras saskaņojušas būvprojektu;

53.6. laboratorijas pārbaužu rezultātus;

53.7. mērījumu protokolus;

53.8. būvdarbu dokumentus.

54. Jaunbūvētu vai pārbūvētu valsts autoceļu pieņem ekspluatācijā ar aktu par būves pieņemšanu pastāvīgā ekspluatācijā (5. pielikums), pamatojoties uz šo noteikumu 53. punktā minētajiem dokumentiem. Būvniecības likuma 6.1 panta pirmās daļas 1. punkta "b" apakšpunktā minētajā gadījumā, birojs izsniedz aktu par būves pieņemšanu pastāvīgā ekspluatācijā divos eksemplāros. Vienu eksemplāru izsniedz pasūtītājam, otru glabā biroja arhīvā.

55. Akciju sabiedrība vai birojs nav tiesīgs pieņemt būvi pastāvīgā ekspluatācijā, ja:

55.1. konstatētas būtiskas atkāpes no saskaņotā būvprojekta vai būtiski būvdarbu defekti, kas ietekmē būves uzturēšanu un satiksmes drošību;

55.2. konstatēti Latvijas būvnormatīvu, apbūves noteikumu vai citu normatīvo aktu pārkāpumi.

56. Jaunbūvētu vai pārbūvētu valsts autoceļu ekspluatācijā pieņem pēc šo noteikumu 51. punktā minētajā lēmumā norādīto trūkumu novēršanas.

57. Būvniecības procesā iesaistītajām institūcijām ir tiesības saņemt akta kopiju vai izrakstu par būves pieņemšanu pastāvīgā ekspluatācijā.

58. Līdz Būvniecības informācijas sistēmas ieviešanai īpašnieks vai, ja tāda nav, tiesiskais valdītājs atbilstoši Nekustamā īpašuma valsts kadastra likumam pēc būves pieņemšanas pastāvīgā ekspluatācijā iesniedz Valsts zemes dienestā datu reģistrācijai vai aktualizācijai Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā aktu par būves pieņemšanu pastāvīgā ekspluatācijā un izpildmērījuma plānu.

2.6. Būvdarbu garantijas termiņš pēc būves pieņemšanas pastāvīgā ekspluatācijā

59. Būvdarbu garantijas termiņš nav mazāks kā divi gadi pēc atjaunošanas darbu pieņemšanas vai būves pieņemšanas pastāvīgā ekspluatācijā. Būvdarbu līgumā var noteikt garākus garantijas termiņus, ņemot vērā projektā paredzēto risinājumu kalpošanas laiku.

60. Laika periods starp darbu pieņemšanas akta parakstīšanu un būves pastāvīgā ekspluatācijā pieņemšanas akta parakstīšanu tiek ieskaitīts garantijas termiņā.

3. Ceļu un ielu būvnoteikumi

61. Šajā nodaļā noteiktās prasības attiecas uz jaunu pašvaldības ceļu, ielu un māju ceļu būvniecību, kā arī uz esošo pašvaldības ceļu, ielu un māju ceļu atjaunošanu, pārbūvi un nojaukšanu.

62. Būvniecības ieceres dokumentāciju par plānoto būvniecību iesniedz tajā būvvaldē, kura atbild par attiecīgo administratīvo teritoriju. Ja būvniecība plānota vairāku pašvaldību administratīvajās teritorijās, būvniecības ieceres dokumentāciju iesniedz:

62.1. visās būvvaldēs, kuru administratīvajā teritorijā plānota būvniecība un būvniecības process no ieceres līdz pieņemšanai ekspluatācijā katrā norisinās atsevišķi;

62.2. tās pašvaldības būvvaldē, kurai deleģēta atsevišķu uzdevumu izpilde būvniecības procesa ietvaros.

63. Atkarībā no plānotās būvniecības ieceres, vispārīgajos būvnoteikumos noteiktās inženierbūvju grupas un būvniecības veida ir šādi būvniecības ieceres iesnieguma veidi:

63.1. paskaidrojuma raksts (6. pielikums), kuru aizpilda šo noteikumu 71. punktā minētajos gadījumos;

63.2. būvniecības iesniegums (7. pielikums), kuru aizpilda šo noteikumu 73. punktā minētajos gadījumos;

63.3. apliecinājuma karte (8. pielikums), kuru aizpilda šo noteikumu 74. punktā minētajos gadījumos.

64. Būvniecības ieceres dokumenti nav nepieciešami:

64.1. pirmās grupas māju ceļu atjaunošanai;

64.2. veicot avāriju novēršanas vai to seku likvidēšanas darbus objektā, kuram ir noteikta ekspluatācijas vai drošības aizsargjosla.

65. Persona, ierosinot jebkura veida būvniecību, būvniecības ieceres iesniegumam pievieno:

65.1. īpašuma, valdījuma vai lietojuma tiesības apliecinošus dokumentus;

65.2. būvniecības ierosinātāja pilnvaru, ja iesniegumu iesniedz pilnvarota persona;

65.3. saskaņojumus ar trešajām personām un citas atļaujas šajos noteikumos un citos normatīvajos aktos noteiktajos gadījumos.

66. Personas saskaņojumu noformē uz projektējamās teritorijas vispārīgā plāna ar ceļu vai ielu piesaisti zemes gabalam (turpmāk – būvprojekta ģenerālplāns), uz apliecinājuma kartes novietojuma plāna, uz paskaidrojuma raksta novietnes plāna vai kā atsevišķu vienošanos tā, lai no tās izrietētu nepārprotama personas piekrišana būvniecības iecerei.

3.1. Būvniecības ieceres dokumentu izstrādāšana

67. Būvniecības ierosinātājs vienojas ar būvprojekta izstrādātāju atbilstošā būvprojektēšanas jomā par attiecīgajai būvniecības iecerei nepieciešamās dokumentācijas izstrādi. Atbilstoši plānotajai būvniecības iecerei un paredzētajam būvniecības veidam aizpilda vienu no būvniecības ieceres iesniegumiem.

68. Būvniecības ieceres dokumentāciju izstrādā atbilstoši būvniecību reglamentējošajiem normatīvajiem aktiem un attiecīgās pašvaldības teritorijas attīstības plānošanas dokumentiem, ievērojot Būvniecības likumā noteiktos būvniecības principus.

69. Izstrādājot būvniecības ieceres dokumentāciju, ja paredzētajai būvniecībai atbilstoši attiecīgajiem normatīvajiem aktiem ir nepieciešami tehniskie vai īpašie noteikumi, būvniecības ierosinātājs plānotajai būvniecības iecerei var pieprasīt un saņemt nepieciešamos tehniskos vai īpašos noteikumus no valsts un pašvaldību institūcijām, kā arī inženiertīklu īpašniekiem.

70. Būvniecības ieceres dokumentāciju (izņemot būvniecības iesniegumu) izstrādā trijos oriģinālos eksemplāros, bet Būvniecības likuma 6.1 panta pirmās daļas 1. punktā minētajos gadījumos – četros oriģinālos eksemplāros. Viens eksemplārs tiek glabāts būvvaldē, viens eksemplārs – birojā, pa vienam eksemplāram glabā būvniecības ierosinātājs un būvprojekta izstrādātājs. Noteiktais dokumentu eksemplāru skaits nav nepieciešams, ja dokuments ir sagatavots un iesniegts elektroniski.

3.1.1. Māju ceļa būvniecības ieceres dokumenti

71. Ierosinot pirmās grupas jauna māju ceļa būvniecību, kā arī esoša māju ceļa pārbūvi vai nojaukšanu, būvniecības ierosinātājs būvvaldē iesniedz:

71.1. aizpildītu paskaidrojuma raksta I daļu;

71.2. skaidrojošu aprakstu, kurā norādīta informācija par plānoto būvniecību, tai skaitā par būvdarbu veikšanas paņēmieniem un tehnoloģijām, pielietotajiem materiāliem un pasākumiem ceļu satiksmes drošības nodrošināšanai, ja tādi nepieciešami;

71.3. grafiskos dokumentus:

71.3.1. māju ceļa vizuālo risinājumu uz derīga topogrāfiskā plāna (M 1:500) pilsētās un ciemos, izņemot gadījumu, ja māju ceļš tiek nojaukts;

71.3.2. jaunas būvniecības vai pārbūves gadījumā – novietnes plānu atbilstošā mērogā (M 1:500), kurā norādīts paredzētā māju ceļa novietojums zemes gabalā un tā izmēri, uz derīga topogrāfiskā plāna pilsētās un ciemos, bet ārpus pilsētām un ciemiem – uz instrumentāli uzmērīta zemes gabala robežu plāna;

71.3.3. nojaukšanas gadījumā – situācijas plānu atbilstošā vizuāli uztveramā mērogā (M 1:250, M 1:500 vai M 1:1000) uz zemes robežu plāna, kurā norādīts nojaucamais māju ceļš;

71.4. saskaņojumus ar:

71.4.1. zemes gabala īpašnieku, ja būvniecības ierosinātājs nav zemes gabala īpašnieks;

71.4.2. trešajām personām, kuru īpašuma vai lietošanas tiesības tiek skartas;

71.5. tehniskos vai īpašos noteikumus, ja to nosaka normatīvie akti;

71.6. normatīvajos aktos noteiktajos gadījumos citus dokumentus vai citu personu atļaujas vai saskaņojumus.

72. Ja māju ceļu plānots pievienot valsts autoceļam vai esošo māju ceļu, kas pievienots valsts autoceļam, plānots pārbūvēt vai tā būvniecība plānota vairākos zemes gabalos, kuriem ir cits īpašnieks, būvvaldē iesniedz būvniecības iesniegumu un būvprojektu minimālā sastāvā saskaņā ar šo noteikumu 73. punktu. Šāda māju ceļa būvniecību un pieņemšanu ekspluatācijā veic ceļa un ielas būvniecības noteiktajā kārtībā.

3.1.2. Ceļa un ielas būvniecības ieceres dokumenti

73. Ierosinot jauna ceļa un ielas būvniecību vai esoša ceļa un ielas pārbūvi, būvvaldē iesniedz būvniecības iesniegumu un būvprojektu minimālā sastāvā, kurš sastāv no:

73.1. skaidrojoša apraksta, kurā norādīta informācija par būvniecības ieceres veikšanas vietu, paredzēto būvniecības veidu, paredzēto būvdarbu apjomu un veikšanas metodi;

73.2. būvprojekta ģenerālplāna atbilstošā mērogā uz derīga topogrāfiskā plāna mērogā M 1:500;

73.3. raksturīgiem griezumiem ar augstuma atzīmēm, izņemot gadījumu, ja ceļš un iela tiek nojaukta;

73.4. grafiskajiem dokumentiem ar ceļa un ielas vizuālo risinājumu un augstuma atzīmēm, izņemot gadījumu, ja ceļš un iela tiek nojaukta;

73.5. labiekārtošanas risinājuma plāna, ja ir paredzēts labiekārtojums;

73.6. transporta un gājēju kustības organizācijas apraksta;

73.7. institūciju tehniskajiem vai īpašajiem noteikumiem;

73.8. ja ceļa un ielas nodošana ekspluatācijā ir paredzēta pa būves kārtām, – konkrēta sadalījuma pa kārtām, norādot ceļa un ielas posmu robežas un secību;

73.9. citiem dokumentiem atbilstoši vietējās pašvaldības teritorijas plānojumā, lokālplānojumā vai detālplānojumā (ja tāds ir izstrādāts) noteiktajam.

74. Ierosinot ceļa un ielas atjaunošanu vai nojaukšanu, būvvaldē iesniedz:

74.1. aizpildītu apliecinājuma kartes I daļu;

74.2. zemes gabala topogrāfisko plānu, ja ceļš un iela tiek atjaunota zemes gabalā, kas atrodas pilsētas vai ciema administratīvajā teritorijā;

74.3. zemes gabala situācijas plānu, ja ceļš un iela tiek atjaunota zemes gabalā, kas atrodas ārpus pilsētas vai ciema administratīvās teritorijas;

74.4. institūciju tehniskos vai īpašos noteikumus;

74.5. dokumentus saskaņā ar tehniskajiem noteikumiem;

74.6. skaidrojošu aprakstu, kurā norādīta informācija par plānoto būvniecību, tai skaitā par būvdarbu veikšanas paņēmieniem un tehnoloģijām, pielietotajiem materiāliem, ja nepieciešams, pievieno arī aprēķinus;

74.7. saskaņojumus ar nekustamā īpašuma īpašnieku, ja būvniecības ierosinātājs nav nekustamā īpašuma īpašnieks, un trešajām personām;

74.8. normatīvajos aktos noteiktajos gadījumos citus dokumentus vai citu personu atļaujas vai saskaņojumus.

3.2. Būvniecības ieceres izskatīšanas kārtība

75. Saņemot būvniecības ieceres iesniegumu un šajos noteikumos noteiktos dokumentus, būvvalde Būvniecības likuma 12. panta ceturtajā daļā noteiktajos termiņos izskata būvniecības ieceres atbilstību normatīvajiem aktiem un pieņem lēmumu atbilstoši Būvniecības likuma 14. panta trešajai daļai.

76. Būvvalde, pieņemot lēmumu par būvniecības ieceres akceptu saskaņā ar Būvniecības likuma 14. panta trešās daļas 1. punktu, izdod būvatļauju (1. pielikums).

77. Būvvalde, pieņemot lēmumu par būvniecības ieceres akceptu saskaņā ar Būvniecības likuma 14. panta trešās daļas 2. un 3. punktu, par to izdara atzīmi paskaidrojuma rakstā vai apliecinājuma kartē.

78. Pēc būvvaldes atzīmes izdarīšanas paskaidrojuma rakstā būvniecības ierosinātājs sniedz informāciju par būvdarbu veicēju. Informāciju par būvdarbu veicēju var sniegt vienlaikus ar būvniecības ieceres iesniegšanu būvvaldē lēmuma pieņemšanai. Būvniecības ieceres realizācijas termiņš ir divi gadi, kas skaitāms no dienas, kad pieņemts lēmums par būvniecības ieceres akceptu.

79. Pēc būvvaldes atzīmes izdarīšanas apliecinājuma kartē būvniecības ierosinātājs iesniedz būvvaldē būvdarbu uzsākšanai nepieciešamos dokumentus. Ja paredzēta ceļu un ielu atjaunošana, ieceres realizācijas termiņš ir divi gadi, kas skaitāms no dienas, kad pieņemts lēmums par būvniecības ieceres akceptu.

3.3. Būvatļaujā, apliecinājuma kartē un paskaidrojuma rakstā iekļaujamie nosacījumi

80. Būvatļaujā iekļauj:

80.1. projektēšanas nosacījumus, ietverot:

80.1.1. prasības par būvprojekta daļām un būvprojekta detalizāciju atbilstoši pašvaldības apbūves noteikumiem;

80.1.2. prasības par tehnisko vai īpašo noteikumu saņemšanu no valsts un pašvaldību institūcijām;

80.1.3. prasības par tehnisko noteikumu saņemšanu inženiertīklu pieslēgumiem (atslēgumiem) un to šķērsojumiem;

80.1.4. prasības par saņemamajiem saskaņojumiem no nekustamā īpašuma īpašniekiem vai tiesiskajiem valdītājiem un trešajām personām;

80.1.5. vides pieejamības prasības, ja pieejamība būvei jānodrošina atbilstoši normatīvajiem aktiem;

80.1.6. normatīvajos aktos noteiktajos gadījumos citus dokumentus, atļaujas vai saskaņojumus;

80.2. būvdarbu uzsākšanas nosacījumus, ietverot prasības par:

80.2.1. iesniedzamajiem dokumentiem atbildīgajiem būvspeciālistiem (saistību raksti, autoruzraudzības līgums);

80.2.2. reģistrēšanai iesniedzamajiem dokumentiem būvdarbu procesu fiksēšanai (būvdarbu žurnāls, autoruzraudzības žurnāls, būvuzraudzības plāns);

80.2.3. iesniedzamajiem dokumentiem par civiltiesiskās atbildības apdrošināšanu (būvdarbu veicēja un atbildīgo būvspeciālistu apdrošināšanas polises);

80.2.4. citiem iesniedzamajiem dokumentiem normatīvajos aktos noteiktajos gadījumos;

80.3. termiņus būvatļaujas nosacījumu izpildei.

81. Paskaidrojuma rakstā iekļauj būvdarbu uzsākšanas nosacījumus, pieprasot sniegt informāciju par būvdarbu veicēju.

82. Apliecinājuma kartē iekļauj būvdarbu uzsākšanas nosacījumus, ietverot prasības:

82.1. iesniedzamajiem dokumentiem atbildīgajiem būvspeciālistiem (saistību raksti);

82.2. reģistrēšanai iesniedzamajiem dokumentiem būvdarbu procesu fiksēšanai (būvdarbu žurnāls, būvuzraudzības plāns);

82.3. iesniedzamajiem dokumentiem par civiltiesiskās atbildības apdrošināšanu (būvdarbu veicēja un atbildīgo būvspeciālistu apdrošināšanas polises);

82.4. citiem dokumentiem, ja to paredz normatīvie akti.

83. Būvatļaujā iekļautie nosacījumi būvdarbu uzsākšanai jāizpilda četru gadu laikā no atzīmes izdarīšanas būvatļaujā par projektēšanas nosacījumu izpildi.

3.4. Projektēšana

3.4.1. Būvprojekta sastāvs un tā izstrādāšana

84. Saņemot būvatļauju, pasūtītājs nodrošina būvatļaujas projektēšanas nosacījumu izpildi. Nepieciešamos tehniskos vai īpašos noteikumus pieprasa attiecīgajām institūcijām, ja tie nav saņemti, izstrādājot būvprojektu minimālā sastāvā.

85. Būvprojektam ir šādas sastāvdaļas:

85.1. vispārīgā daļa:

85.1.1. būvprojektēšanas uzsākšanai nepieciešamie dokumenti un materiāli;

85.1.2. zemes gabala inženierizpētes materiāli vispārīgajos būvnoteikumos noteiktajos gadījumos;

85.1.3. skaidrojošs apraksts, kurā norādīta vispārīga informācija par ceļa un ielas tehniskajiem rādītājiem, tai skaitā vispārīga informācija par vides pieejamību;

85.1.4. atļaujas un saskaņojumi;

85.2. arhitektūras daļas teritorijas sadaļa:

85.2.1. vispārīgo rādītāju lapa;

85.2.2. būvprojekta ģenerālplāna rasējuma lapa atbilstošā mērogā uz topogrāfiskā plāna;

85.2.3. savietotais projektējamo inženiertīklu plāns atbilstošā mērogā uz topogrāfiskā plāna;

85.2.4. teritorijas vertikālais plānojums;

85.2.5. labiekārtojuma un apstādījumu plāns;

85.2.6. grafiskais dokuments ar ceļa un ielas vizuālo risinājumu un augstuma atzīmēm;

85.2.7. raksturīgie griezumi ar augstuma atzīmēm;

85.2.8. būvizstrādājumu un būvmateriālu specifikācijas;

85.3. transporta un gājēju kustības organizācijas shēma;

85.4. inženierrisinājumu daļa:

85.4.1. būvkonstrukcijas;

85.4.2. ceļam un ielai nepieciešamie inženiertīkli (piemēram, pašteces kanalizācija, elektroapgāde, elektrisko sakaru sistēmas);

85.4.3. tehniskās shēmas un aprēķini;

85.4.4. būvizstrādājumu un būvmateriālu specifikācijas;

85.4.5. būvizstrādājumu uzstādīšanas un nostiprināšanas zīmējumi un apraksti;

85.4.6. citi inženierrisinājumi;

85.4.7. vides aizsardzības pasākumi;

85.5. darbu organizēšanas projekts;

85.6. izvērtējums par būves izmantošanas pieļaujamību būvdarbu laikā vai pēc būvdarbu pabeigšanas pirms būves nodošanas ekspluatācijā, izmantošanas nosacījumi, slodžu pārbaudes kārtība tiltiem;

85.7. detalizācijas daļa atbilstoši pašvaldības apbūves noteikumiem;

85.8. būvprojekta ekspertīze (trešās grupas būvēm).

86. Objektiem, kas finansēti no publisko tiesību juridiskās personas, Eiropas Savienības politiku instrumentu vai citas ārvalstu finanšu palīdzības līdzekļiem, būvprojektā papildus ietver ekonomisko daļu:

86.1. iekārtu, konstrukciju un būvizstrādājumu kopsavilkumu;

86.2. būvdarbu apjomus;

86.3. izmaksu aprēķinus (tāmi).

87. Būvprojektu izstrādā latviešu valodā. Svešvalodā izstrādātā būvprojekta tekstuālā daļa tulkojama latviešu valodā.

88. Būvprojekta izstrādātājs izstrādā būvprojektu tādā apjomā, kāds ir noteikts šajos noteikumos un nepieciešams būvniecības ieceres realizācijai, kā arī norādīts būvatļaujā.

89. Darbu organizēšanas projektu izstrādā visam būvdarbu apjomam (būvprojektam), un tam ir šādas sastāvdaļas:

89.1. būvdarbu kalendāra plāns (ja to pieprasa pasūtītājs);

89.2. būvdarbu ģenerālplāns;

89.3. darba aizsardzības plāns (to var izstrādāt arī kā patstāvīgu dokumentu);

89.4. skaidrojošs apraksts.

90. Būvdarbu ģenerālplānu izstrādā atsevišķiem būvniecības posmiem. Būvdarbu ģenerālplānā atzīmē jaunceļamās, esošās un nojaucamās būves, pagaidu būves, pastāvīgos un pagaidu ceļus, būvmašīnu, arī montāžas celtņu izvietojumu un pārvietošanās ceļus, reperus un piesaistu asu nostiprināšanas vietas, inženiertīklus (elektroenerģijas, ūdens, siltuma un citu resursu inženiertīklus), norādot pastāvīgās un pagaidu pieslēgšanās vietas, kā arī būvizstrādājumu un konstrukciju nokraušanas laukumus.

91. Ja ar būvdarbiem saistīts ražošanas process paredzēts arī ārpus būvlaukuma, ieteicams sastādīt situācijas plānu, kurā norādīti visi materiāltehniskās apgādes un palīgražošanas objekti.

92. Skaidrojošajā aprakstā raksturo vispārējos un speciālos būvniecības apstākļus, iespējamos sarežģījumus un īpatnības, pamato būvdarbu kopējo ilgumu, kā arī norāda svarīgākos vides aizsardzības pasākumus un ieteikumus kvalitātes kontroles un nodrošināšanas organizēšanai būvlaukumā.

93. Izstrādājot būvprojektus ekspluatācijā esošā ceļa un ielas pārbūvei, kas jāveic, nepārtraucot to pamatfunkciju izpildi, darbu organizēšanas projektā papildus norāda:

93.1. kādi darbi un kādā secībā veicami, nepārtraucot ceļa un ielas pamatfunkciju, un kādi darbi, kādā secībā un kādos termiņos – plānotajos pamatfunkciju izpildes pārtraukumos;

93.2. būvdarbu ģenerālplānos – ekspluatācijā esošo ceļu un ielu vai to posmu, arī inženiertīklus, kuru funkcionēšana pārbūves laikā netiek pārtraukta, kā arī ceļu un ielu vai to posmu un inženiertīklus, kuru funkcionēšana tiek pārtraukta uz laiku vai pilnīgi;

93.3. skaidrojošajā aprakstā – sadarbību starp būvdarbu veicēju un pārbūvējamā vai atjaunojamā ceļa un ielas īpašnieku, kā arī pasākumus, kas nodrošina netraucētu ceļa un ielas pamatfunkciju izpildi un pārbūves darbu veikšanu;

93.4. būvizstrādājumu un demontāžas materiālu pagaidu nokraušanas vietas.

3.4.2. Būvprojekta atkāpju no tehniskajām prasībām saskaņošana

94. Ja inženiertīklu pieslēgšanās vai to šķērsošanas tehniskās prasības vai tehnisko vai īpašo noteikumu prasības nevar izpildīt, būvprojekta tehniskie risinājumi saskaņojami institūcijās, kas noteikušas attiecīgās prasības. Atkāpes no inženiertīklu pieslēgšanās vai to šķērsošanas tehniskajām prasībām vai tehniskajiem vai īpašajiem noteikumiem saskaņojamas būvatļaujas projektēšanas nosacījumu izpildes laikā. Atzīmi par saskaņojumu izdara uz būvprojekta ģenerālplāna vai atbilstoši izmaina tehniskos risinājumus. Par inženiertīklu pieslēgšanās vai to šķērsošanas tehnisko prasību atkāpju saskaņošanu attiecīgās institūcijas var iekasēt samaksu atbilstoši institūcijas apstiprinātajam cenrādim.

95. Ja būvniecību regulējošo normatīvo aktu tehniskās prasības nevar izpildīt, Būvniecības likuma 9. panta trešās daļas noteiktajos gadījumos tās pieļaujams saskaņot ar attiecīgajām valsts un pašvaldību institūcijām. Saskaņošana veicama būvatļaujas projektēšanas nosacījumu izpildes laikā. Atzīmi par saskaņojumu izdara uz būvprojekta ģenerālplāna.

3.4.3. Būvprojekta ekspertīze

96. Ja vispārīgie būvnoteikumi paredz obligātu būvprojekta ekspertīzi, to veic, lai izvērtētu projektējamā ceļa un ielas atbilstību mehāniskās stiprības un stabilitātes, ugunsdrošības, lietošanas drošības un vides pieejamības prasībām:

96.1. inženierrisinājumu daļai;

96.2. ekonomiskajai daļai – būvprojektiem, kuru izstrādi un īstenošanu finansē no publisko tiesību juridiskās personas, Eiropas Savienības politiku instrumentu vai citas ārvalstu finanšu palīdzības līdzekļiem, – izvērtējot materiālu izvēles ekonomisko pamatojumu saskaņā ar projektēšanas uzdevumu, kā arī izmaksās iekļauto darba pozīciju pietiekamību.

97. Būvprojekta ekspertīzes atzinumu pasūtītājs pievieno būvprojekta dokumentācijai.

3.4.4. Būvatļaujas projektēšanas nosacījumu izpilde

98. Izstrādāto būvprojektu saskaņo pasūtītājs un citas personas atbilstoši būvatļaujā ietvertajiem projektēšanas nosacījumiem. Būvprojekta izstrādātājs ar parakstu apliecina būvprojektā iekļauto risinājumu atbilstību Latvijas būvnormatīvu un citu normatīvo aktu, kā arī tehnisko vai īpašo noteikumu prasībām.

99. Izstrādātā būvprojekta oriģinālu trijos eksemplāros (ar atbildīgo vadītāju un pasūtītāja oriģināliem parakstiem, saskaņojumiem un zīmogu nospiedumiem uz būvobjekta ģenerālplāna), bet Būvniecības likuma 6.1 panta pirmās daļas 1. punkta "b" un "c" apakšpunktā minētajos gadījumos – četros eksemplāros un, ja nepieciešams, būvprojekta ekspertīzes atzinumu iesniedz būvvaldē būvatļaujas projektēšanas nosacījumu izpildes termiņa laikā. Noteiktais dokumentu eksemplāru skaits nav nepieciešams, ja dokuments ir sagatavots un iesniegts elektroniski.

100. Būvvalde izvērtē izstrādāto būvprojektu atbilstoši būvatļaujā ietvertajiem projektēšanas nosacījumiem un nepieciešamo tehnisko risinājumu esību, kā arī pārliecinās par normatīvajos aktos noteikto prasību ievērošanu.

101. Ja izpildīti visi projektēšanas nosacījumi, būvvalde Būvniecības likuma 12. panta piektajā daļā noteiktajā termiņā izdara atzīmi būvatļaujā par projektēšanas nosacījumu izpildi. Pēc atzīmes izdarīšanas vienu būvprojekta eksemplāru glabā būvvaldē.

102. Trešās personas būvatļauju var apstrīdēt mēneša laikā no dienas, kad būvatļaujā izdarīta atzīme par projektēšanas nosacījumu izpildi.

103. Ja būvvalde konstatē, ka nav izpildīti visi projektēšanas nosacījumi vai nav saņemti visi nepieciešamie saskaņojumi no trešajām personām, tā uzdod pasūtītājam pārstrādāt būvprojektu vai saņemt trūkstošos saskaņojumus. Izskatītā būvprojekta vienu eksemplāru glabā būvvaldē.

104. Pasūtītājam ir pienākumus novērst trūkumus un iesniegt būvprojektu atkārtoti izvērtēšanai būvvaldē būvatļaujā noteiktā projektēšanas nosacījumu izpildes termiņa laikā.

105. Pēc būvatļaujā ietverto projektēšanas nosacījumu izpildīšanas pasūtītājs iesniedz būvvaldē būvdarbu uzsākšanai nepieciešamos dokumentus.

3.5. Būvdarbi

106. Izpildot būvatļaujā iekļautos būvdarbu uzsākšanas nosacījumus un pasūtītājam iesniedzot būvvaldē tajā norādītos dokumentus, būvvalde Būvniecības likuma 12. panta piektajā daļā noteiktajā termiņā:

106.1. būvatļaujā izdara atzīmi par būvdarbu uzsākšanas nosacījumu izpildi;

106.2. būvatļaujā norāda pasūtītāja pieprasīto būvdarbu veikšanas ilgumu, kas atbilst būvdarbu veicēja civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas termiņam;

106.3. būvatļaujā norāda maksimālo būvdarbu veikšanas ilgumu atbilstoši vispārīgajos būvnoteikumos noteiktajam, līdz kuram iespējams pagarināt būvatļauju (būvdarbu veikšanu) un līdz kuram iela jānodod ekspluatācijā;

106.4. būvatļaujai pievieno pielikumu (9. pielikums), kurā norāda būvdarbu veicēju un pieaicinātos būvspeciālistus.

107. Ja būvdarbu laikā rodas nepieciešamība paredzēt citādus risinājumus, nekā tas paredzēts būvprojektā, to īstenošana pieļaujama pēc būvprojekta izmaiņu veikšanas, ja tie attiecas uz Būvniecības likuma 17. panta 2.1 daļā minētajiem gadījumiem vai vispārīgajos būvnoteikumos noteikto. Būvniecības likuma 17. panta 2.1 daļā minētajos gadījumos izmainītās būvprojekta daļas un dokumentus, kas pamato izmaiņu nepieciešamību, iesniedz saskaņošanai būvvaldē.

108. Būvdarbu veicējs un pieaicinātie būvspeciālisti būvdarbu laikā var mainīties. Šādā gadījumā par izmaiņām informē būvvaldi un iesniedz jaunā būvdarbu veicēja civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas polises kopiju vai jauno būvspeciālistu saistību rakstus un jauno būvspeciālistu profesionālās civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas polises kopijas. Jaunais būvdarbu veicējs vai jaunie pieaicinātie būvspeciālisti ir tiesīgi uzsākt pienākumu izpildi būvlaukumā ar jauna būvatļaujas pielikuma (9. pielikums) izdošanas brīdi.

109. Izpildot apliecinājuma kartē iekļautos būvdarbu uzsākšanas nosacījumus, pasūtītājs būvvaldē iesniedz tajā norādītos dokumentus. Būvvalde Būvniecības likuma 12. panta piektajā daļā noteiktajā termiņā izdara atzīmi par būvdarbu uzsākšanas nosacījumu izpildi.

3.5.1. Būvdarbu sagatavošana

110. Būvdarbu sagatavošana uzsākama tikai pēc tam, kad saņemtā būvatļauja kļuvusi neapstrīdama un izpildīti būvatļaujā ietvertie nosacījumi.

111. Būvdarbu sagatavošanu un būvdarbus veic būvdarbu veicējs.

112. Pasūtītāja un būvdarbu veicēja savstarpējās saistības nosaka atbilstoši šiem noteikumiem, Latvijas būvnormatīviem un tiesību aktiem noslēgtais līgums par būvdarbu veikšanu, kurā minēti arī būvdarbu sagatavošanas darbi.

113. Pasūtītājs saņem ar būvdarbu veikšanu saistītās atļaujas un pirms būvdarbu uzsākšanas:

113.1. izsniedz būvdarbu veicējam būvatļauju ar atzīmi par būvdarbu uzsākšanai izvirzīto nosacījumu izpildi (kopija) un būvprojektu;

113.2. atbilstoši normatīvajiem aktiem darba aizsardzības jomā norīko vienu vai vairākus darba aizsardzības koordinatorus, ja būvdarbus veiks vairāk nekā viens būvdarbu veicējs.

114. Būvdarbu veicējs nodarbina vienu vai vairākus darba aizsardzības speciālistus vai piesaista kompetentu speciālistu vai institūciju atbilstoši normatīvajiem aktiem darba aizsardzības jomā.

115. Ja būvdarbu veicējs noslēdzis būvdarbu līgumus ar atsevišķu būvdarbu veicējiem, viņš izsniedz būvatļaujas kopiju katram atsevišķu būvdarbu veicējam.

116. Būvdarbu sagatavošanas procesā veicami nepieciešamie organizatoriskie pasākumi, kā arī darbi būvlaukumā un ārpus tā, lai nodrošinātu būvdarbu sekmīgu norisi un visu būvdarbu dalībnieku saskaņotu darbību.

117. Būvdarbu veicējs, saņemot būvprojektu, pārliecinās par papildu detalizētāku rasējumu nepieciešamību. Ja būvdarbu veicējs nav pieprasījis papildu detalizētāku rasējumu izstrādi vai pats nav tos izstrādājis, būvdarbu veicējs ir atbildīgs par iespējamām sekām. Detalizētākus rasējumus var izstrādāt arī būvdarbu gaitā, un tie saskaņojami ar būvprojekta izstrādātāju un pasūtītāju.

118. Kad nospraustas galvenās būvasis, bet būvdarbi vēl nav uzsākti, galvenais būvdarbu veicējs veic visus būvniecības ieceres teritorijas aizsardzības darbus pret nelabvēlīgām dabas un ģeoloģiskām parādībām (piemēram, applūšanu, noslīdeņiem), kas paredzēti šo noteikumu 121. punktā minētajā darbu veikšanas projektā.

119. Pirms būvdarbu uzsākšanas esošās apbūves apstākļos galvenais būvdarbu veicējs iezīmē un norobežo bīstamās zonas, nosprauž esošo pazemes inženiertīklu un citu būvju asis vai iezīmē to robežas, kā arī nodrošina transportam un gājējiem drošu pārvietošanos un pieeju esošajām ēkām un infrastruktūras objektiem. Minētos pasākumus darbu veikšanas projektā saskaņo ar skarto inženiertīklu un ēku īpašniekiem.

3.5.2. Būvdarbu veikšanas dokumentācija

120. Būvdarbus organizē un veic saskaņā būvprojektu un tā sastāvā esošo darbu organizēšanas projektu, kā arī darbu veikšanas projektu.

121. Darbu veikšanas projektu, pamatojoties uz izstrādāto būvprojektu, izstrādā galvenais būvdarbu veicējs, bet atsevišķiem un speciāliem darbu veidiem – atsevišķu būvdarbu veicēji. Darbu veikšanas projekta sastāvdaļas nosaka saskaņā ar normatīvo aktu darbu veikšanas projektam, projekta detalizācijas pakāpi nosaka tā izstrādātājs atkarībā no veicamo darbu specifikas un apjoma.

122. Atkarībā no būvdarbu apjoma un plānotā būvdarbu ilguma darbu veikšanas projektu izstrādā visam ceļam un ielai kopumā, atsevišķai tās daļai (posmam) vai būvdarbu ciklam (piemēram, pazemes ciklam, virszemes ciklam, būvdarbu sagatavošanas ciklam).

123. Izstrādājot darbu veikšanas projektu esošajām būvēm, ievēro to īpašnieku noteikumus un situāciju būvobjektā.

124. Ja darbu veikšanas projektu izstrādā atsevišķu būvdarbu veicējs, minētais projekts saskaņojams ar galveno būvdarbu veicēju. Pamatojoties uz uzņēmuma vadītāja pilnvarojumu, darbu veikšanas projektu apstiprina atsevišķu būvdarbu veicēja atbildīgais būvspeciālists. Pārbūves darbu veikšanas projektu saskaņo arī ar būvprojekta izstrādātāju un pasūtītāju.

125. Darbu veikšanas projektu pirms būvprojektā paredzēto darbu uzsākšanas nodod atbildīgajam būvdarbu vadītājam.

126. Darbu veikšanas projekts ir pieejams būvlaukumā strādājošajiem būvspeciālistiem un kontroles institūcijām.

127. Būvdarbu žurnālu neaizpilda, veicot pirmās grupas māju ceļu jaunu būvniecību, pārbūvi vai nojaukšanu.

128. Būvdarbu vadītājs katru darba dienu būvdarbu žurnālā veic ierakstus, un tiem jāraksturo faktiskā situācija būvlaukumā. Ja būvuzraugam un autoruzraugam ir kādi iebildumi vai norādījumi, tos ieraksta būvdarbu žurnālā. Iebildumi vai norādījumi uzskatāmi par izpildītiem, ja būvuzraugs vai autoruzraugs veicis attiecīgu atzīmi būvdarbu žurnālā. Ierakstus būvdarbu žurnālā veic arī atsevišķu būvdarbu veicēju būvdarbu vadītāji par saviem veiktajiem darbiem.

3.5.3. Būvdarbu veikšana un kvalitātes kontrole

129. Par darba aizsardzību būvlaukumā savas kompetences ietvaros ir atbildīgs galvenā būvdarbu veicēja atbildīgais būvdarbu vadītājs, bet par atsevišķiem darbu veidiem – atsevišķu būvdarbu veicēju atbildīgie būvdarbu vadītāji. Atbildīgais būvdarbu vadītājs ievēro darba aizsardzības koordinatora norādījumus.

130. Autotransporta un pašgājēju mehānismu kustību būvlaukumā organizē saskaņā ar darbu veikšanas projektu, būvnormatīviem un ceļu satiksmes noteikumiem.

131. Par būvdarbu kvalitāti ir atbildīgs būvdarbu veicējs. Būvdarbu kvalitāte nedrīkst būt zemāka par Latvijas būvnormatīvos un attiecīgajos standartos, apbūves noteikumos un citos normatīvajos aktos vai būvdarbu līgumā noteiktajiem būvdarbu kvalitātes rādītājiem.

132. Būvdarbu kvalitātes kontroles sistēmu katrs uzņēmums izstrādā atbilstoši savam profilam, veicamo darbu veidam un apjomam. Būvdarbu kvalitātes kontrole ietver:

132.1. būvdarbu veikšanas dokumentācijas, piegādāto būvizstrādājumu un konstrukciju, ierīču, mehānismu un līdzīgu iekārtu sākotnējo kontroli;

132.2. atsevišķu darba operāciju vai darba procesa tehnoloģisko kontroli;

132.3. pabeigtā (nododamā) darba veida vai būvdarbu cikla (konstrukciju elementa) noslēguma kontroli.

133. Darbi, kuru pārbaude pēc pilnīgas būvdarbu pabeigšanas nav iespējama, pieņemami uzreiz pēc to izpildes, sastādot segto darbu aktu.

134. Pabeigtos nozīmīgo konstrukciju elementus un segtos darbus ekspluatācijā pieņem, sastādot pieņemšanas aktu (3. pielikums).

135. Nav pieļaujama būvdarbu turpināšana, ja pasūtītājs vai būvuzraugs (ja būvniecībai tiek veikta būvuzraudzība) un būvdarbu veicēju pārstāvji nav sastādījuši un darbu izpildes vietā parakstījuši iepriekšējo segto darbu pieņemšanas aktu. Ja būvuzraugs vai autoruzraugs konstatē veikto darbu neatbilstību būvprojektam vai būvdarbu tehnoloģijas prasībām, turpmākie darbi jāpārtrauc, veicot attiecīgu ierakstu būvdarbu vai autoruzraudzības žurnālā un norādot izpildes termiņu. Darbus turpina tikai pēc tam, kad visi parakstījuši attiecīgo segto darbu aktu.

136. Ja būvniecības gaitā veidojas pārtraukums, kura laikā iespējami ar aktu pieņemto segto darbu bojājumi, pirms darbu atsākšanas veic atkārtotu iepriekš veikto segto darbu kvalitātes pārbaudi un sastāda attiecīgu aktu.

137. Pasūtītājs būvdarbu kvalitātes kontrolei vispārīgajos būvnoteikumos noteiktajos gadījumos pieaicina būvuzraugu.

138. Pasūtītājs autoruzraudzības veikšanai vispārīgajos būvnoteikumos noteiktajos gadījumos pieaicina būvprojekta izstrādātāju.

3.5.4. Vides aizsardzības nosacījumi

139. Būvdarbus organizē un veic tā, lai kaitējums videi būtu iespējami mazāks. Vides un dabas resursu aizsardzības, sanitārajās un drošības aizsargjoslās būvdarbus organizē un veic, ievērojot tiesību aktos noteiktos ierobežojumus un prasības. Dabas resursu patēriņam jābūt ekonomiski un sociāli pamatotam.

140. Veicot ceļa un ielas atjaunošanu, pārbūvēšanu vai nojaukšanu, ja iespējams, veic būvniecībā radušos atkritumu pārstrādi un reģenerāciju. Visus būvniecībā radušos atkritumus, kas klasificējami kā bīstamie atkritumi, apsaimnieko atbilstoši normatīvajiem aktiem par bīstamo atkritumu apsaimniekošanu.

141. Pirms zemes darbu uzsākšanas, kā arī veicot planēšanas darbus būvlaukumā, derīgo augsnes kārtu noņem un nebojātu uzglabā turpmākai izmantošanai.

142. Urbšanas darbu procesā, sasniedzot ūdens nesējhorizontu, veic pasākumus pazemes ūdeņu nelietderīgas izplūšanas un ūdens nesējhorizonta piesārņošanas novēršanai.

143. Veicot grunts pastiprināšanu, novērš pazemes ūdeņu un atklāto ūdenstilpju piesārņošanu. Nepieciešamie pasākumi jāparedz darbu veikšanas projektā.

144. Būvdarbu procesā var mainīt dabisko reljefu un hidroģeoloģiskos apstākļus (piemēram, aizbērt gravas un karjerus, ierīkot drenāžu), ja minētie pasākumi paredzēti būvprojektā vai to nosaka ģeotehniskā kontrole (ģeotehnisko darbu kopums, ko veic būvniecības gaitā, lai noskaidrotu būvprojekta atbilstību faktiskajiem ģeotehniskajiem datiem un, ja nepieciešams, to koriģētu).

3.5.5. Konservācija būvdarbu pārtraukšanas vai apturēšanas gadījumā

145. Ceļa un ielas konservāciju veic, ja būvdarbu pārtraukšanas vai apturēšanas dēļ var rasties bīstamība videi vai cilvēku dzīvībai vai veselībai vai var rasties bīstami bojājumi konstrukcijās.

146. Lēmumu par būvdarbu pārtraukšanu var pieņemt pasūtītājs, par to paziņojot būvvaldei. Šo noteikumu 145. punktā minētajā gadījumā pirms būvdarbu pārtraukšanas pasūtītājs iesniedz saskaņošanai būvvaldē ceļa un ielas konservācijas darbu veikšanas projektu.

147. Ceļa un ielas konservācijas darbu veikšanas projektā norāda:

147.1. nepieciešamo pabeidzamo darbu sarakstu;

147.2. risinājumus ceļa un ielas stiprībai un stabilitātei, lietošanas drošībai un turpmākās bojāšanās novēršanai;

147.3. risinājumus, lai novērstu bīstamību cilvēku dzīvībai un veselībai vai videi;

147.4. ceļa un ielas konservācijas darbu veikšanas kalendāra plānu.

148. Ja iestāde, kas nav būvvalde, atbilstoši savai kompetencei ir apturējusi būvdarbus, tā nekavējoties par to paziņo būvvaldei.

149. Būvvalde 14 dienu laikā pēc šo noteikumu 146. un 148. punktā minētās informācijas saņemšanas par būvdarbu pārtraukšanu vai apturēšanu veic objekta apsekošanu, izņemot gadījumu, ja būvdarbus apturējis birojs, un pieņem lēmumu par atļauju pārtraukt būvdarbus, saskaņo ielu konservācijas darbu veikšanas projektu vai, ja nepieciešams, pieņem lēmumu par ceļa un ielas konservāciju.

150. Ja pēc objekta apsekošanas konstatēta ceļa un ielas konservācijas nepieciešamība un pasūtītājs nav iesniedzis būvvaldē ceļa un ielas konservācijas darbu veikšanas projektu, būvvalde lēmumā par ceļa un ielas konservāciju norāda:

150.1. ceļa un ielas konservācijas iemeslus;

150.2. ceļa un ielas konservācijas nosacījumus (arī pasākumus, kas veicami, lai nodrošinātu ceļa un ielas konstrukciju drošību, stabilitāti un neaizskaramību, kā arī ceļa un ielas konservācijas darbu veikšanas projekta apjomu, ja tas ir nepieciešams);

150.3. termiņu ceļa un ielas konservācijas darbu veikšanas projekta iesniegšanai.

151. Būvvalde 14 dienu laikā pēc ceļa un ielas konservācijas darbu veikšanas projekta saņemšanas, izvērtējot tā atbilstību normatīvajos aktos noteiktajām prasībām, saskaņo to vai pieņem lēmumu, kurā norāda konstatētos trūkumus un šo trūkumu novēršanas termiņu.

152. Pēc šo noteikumu 151. punktā minētā lēmuma izpildes pasūtītājs atkārtoti vēršas būvvaldē.

153. Uz ceļa un ielas konservācijas darbiem attiecināmas būvdarbu veikšanas prasības, tai skaitā prasība par būvdarbu veicēja civiltiesiskās atbildības apdrošināšanu. Būvdarbu veicēja civiltiesiskā atbildība apdrošināma uz visu konservācijas darbu realizēšanas laiku.

154. Būvdarbi ir uzskatāmi par pārtrauktiem ar brīdi, kad būvvalde ir pieņēmusi lēmumu par atļauju apturēt būvdarbus vai pasūtītājs ir pabeidzis ceļa un ielas konservācijas darbus atbilstoši būvvaldes saskaņotajam ceļa un ielas konservācijas darbu veikšanas projektam.

155. Ja pasūtītājs neizpilda šo noteikumu prasības, pašvaldība, iepriekš brīdinot pasūtītāju, ir tiesīga veikt ceļa un ielas konservācijas darbus. Visus ar ceļa un ielas konservāciju saistītos izdevumus sedz pasūtītājs.

156. Ja pēc būvdarbu pārtraukšanas būvvalde vēlākā laika periodā konstatē, ka ceļš un iela var radīt bīstamību videi vai cilvēku dzīvībai vai veselībai vai ir bīstami bojātas konstrukcijas, būvvalde pieņem lēmumu par ceļa un ielas konservāciju šajā nodaļā noteiktajā kārtībā.

157. Ja pēc būvdarbu apturēšanas būvvalde konstatē, ka nepieciešama ceļa un ielas konservācija, būvvalde pieņem lēmumu par ceļa un ielas konservāciju šajā nodaļā noteiktajā kārtībā.

3.6. Pieņemšana ekspluatācijā un atsevišķu darbu pieņemšana

3.6.1. Māju ceļu pieņemšana ekspluatācijā un nojaukšanas darbu pieņemšana

158. Pēc būvdarbu pabeigšanas pasūtītājs būvvaldē iesniedz:

158.1. aizpildītu paskaidrojuma raksta II daļu;

158.2. izpildmērījuma plānu (ar māju ceļa novietni, izbūvētiem/nojauktiem ārējiem inženiertīkliem un citām vienlaikus izbūvētām/nojauktām būvēm), bet pārbūves gadījumā, ja mainījusies situācija apvidū.

159. Paskaidrojuma rakstā norāda ar pasūtītāju saskaņotu termiņu, kurā pasūtītājs var prasīt, lai būvdarbu veicējs par saviem līdzekļiem novērš būvdarbu defektus, kas atklājušies pēc māju ceļu nodošanas. Minimālais būvdarbu garantijas termiņš pēc būvvaldes atzīmes izdarīšanas paskaidrojuma rakstā ir divi gadi.

160. Būvvalde piecu darbdienu laikā pēc visu noteikto dokumentu saņemšanas veic objekta apsekošanu. Apsekošanas laikā būvvalde pārliecinās, vai būvdarbi veikti atbilstoši akceptētajai būvniecības iecerei un būvniecību reglamentējošajiem normatīvajiem aktiem, vai ir sakārtota teritorija, un par to izdara atzīmi paskaidrojuma rakstā. Ja māju ceļš ir nojaukts, būvvalde izsniedz izziņu par būves neesību (10. pielikums) trijos oriģinālos eksemplāros un to paraksta. Divus eksemplārus izsniedz pasūtītājam, viens eksemplārs glabājas būvvaldes arhīvā. Noteiktais dokumentu eksemplāru skaits nav nepieciešams, ja izziņa ir sagatavota elektroniski.

161. Jaunbūvētu vai pārbūvētu māju ceļu uzskata par pieņemtu ekspluatācijā ar būvvaldes atzīmes izdarīšanu paskaidrojuma rakstā.

162. Ja būvvalde konstatē, ka veiktie būvdarbi neatbilst akceptētajai iecerei vai būvniecību reglamentējošajiem normatīvajiem aktiem, tā pasūtītājam lēmumā norāda konstatētās atkāpes no akceptētās ieceres vai būvniecību reglamentējošajiem normatīvajiem aktiem, termiņus, kā arī citus nosacījumus konstatēto nepilnību novēršanai.

163. Pēc šo noteikumu 162. punktā minētā lēmuma izpildes pasūtītājs atkārtoti vēršas būvvaldē. Ja pasūtītājs ir novērsis lēmumā norādīto, būvvalde par to izdara atzīmi paskaidrojuma rakstā un gadījumā, ja māju ceļš ir nojaukts, izsniedz izziņu par būves neesību.

3.6.2. Ceļu un ielu pieņemšana ekspluatācijā

164. Pēc būvdarbu pabeigšanas veic paveikto būvdarbu uzmērījumus un izpildmērījumus. Kārtību, kādā veic minētos mērījumus, un to nepieciešamo apjomu nosaka pasūtītājs, ievērojot normatīvajos aktos noteiktās prasības.

165. Ceļa un ielas izpildmērījumu plānu izstrādā normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā, papildus tajā iekļaujot informāciju par ceļa un ielas laukumu (brauktuves laukums, ieskaitot veloceliņu, ietvju un apmaļu laukumu, bet neieskaitot veģetācijas aizņemto laukumu) atbilstoši ceļa un ielas seguma materiāliem, brauktuves platumu un brauktuves garumu pa ceļa un ielas ass līniju.

166. Jaunbūvējamu, pārbūvējamu vai atjaunojamu ceļu un ielu var izmantot pirms būves pieņemšanas ekspluatācijā, ja būvvaldē iesniegtajā būvprojektā tika iekļauts izvērtējums par būves izmantošanas pieļaujamību būvdarbu laikā un izmantošanas nosacījumi.

167. Pēc pasūtītāja rakstiska pieprasījuma institūcijas, kuras ir izdevušas tehniskos vai īpašos noteikumus, pārbauda un 14 dienu laikā pēc iesnieguma saņemšanas atbilstoši kompetencei sniedz atzinumu par ceļa un ielas gatavību ekspluatācijai, tās atbilstību tehniskajiem vai īpašajiem noteikumiem un normatīvo aktu prasībām.

168. Ceļa un ielas pieņemšanu ekspluatācijā ierosina pasūtītājs. Pirms ierosina būves vai tās daļas pieņemšanu ekspluatācijā, būvei vai tās daļai veic izpildmērījumu.

169. Ierosinot ceļa un ielas vai tās daļas pieņemšanu ekspluatācijā, pasūtītājs būvvaldē vai Būvniecības likuma 6.1 panta pirmās daļas 1. punkta "b" vai "c" apakšpunktā minētajos gadījumos – birojā iesniedz šādus dokumentus (oriģinālus):

169.1. apliecinājumu par būves gatavību ekspluatācijai (11. pielikums);

169.2. būvprojekta izmainītās daļas, kuras būvdarbu veikšanas laikā pieļaujams veikt saskaņā ar vispārīgajos būvnoteikumos noteikto;

169.3. būves vai tās daļas novietnes izpildmērījuma plānu;

169.4. tehnisko noteikumu izsniedzēju atzinumus par inženiertīklu gatavību ekspluatācijai;

169.5. šo noteikumu 167. punktā minēto institūciju atzinumus;

169.6. būvdarbu žurnālu un nozīmīgo konstrukciju un segto darbu pieņemšanas aktus;

169.7. būvprojektā paredzēto tehnoloģisko iekārtu, speciālo sistēmu un iekārtu pārbaudes protokolus un pieņemšanas aktus, kā arī atbilstību apliecinošu dokumentāciju, ja tās nepieciešamību nosaka normatīvie akti par iekārtu drošību;

169.8. iebūvēto būvizstrādājumu atbilstību apliecinošu dokumentāciju;

169.9. autoruzraudzības žurnālu, ja būvdarbu laikā ir veikta autoruzraudzība normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā;

169.10. būvprojekta izstrādātāja atzinumu par būves vai tās daļas atbilstību būvprojektam, ja nav veikta autoruzraudzība;

169.11. būvuzrauga pārskatu par būvuzraudzības plāna izpildi, ja būvdarbu laikā ir veikta būvuzraudzība normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

170. Šo noteikumu 169.1., 169.2., 169.3., 169.4., 169.7. un 169.10. apakšpunktā minēto dokumentu kopijas pasūtītājs nodod glabāšanā būvvaldes vai biroja arhīvā.

171. Ceļu un ielu vai tās daļu pieņem ekspluatācijā būvvalde vai birojs. Birojs pieņemšanas darbā pieaicina būvvaldes amatpersonu, ja būvvalde ir izteikusi vēlmi tajā piedalīties. Pieaicinātā būvvaldes amatpersona paraksta aktu par būves vai tās daļas pieņemšanu ekspluatācijā.

172. Būvvalde vai birojs pēc visu noteikto dokumentu saņemšanas, saskaņojot ar pasūtītāju, nosaka ceļa un ielas vai tās daļas pieņemšanas termiņu, kas nav ilgāks par 14 dienām no dokumentu iesniegšanas dienas būvvaldē vai birojā.

173. Pasūtītājs ceļu un ielu vai tās daļu uzrāda būvvaldei vai birojam. Pasūtītājs pieaicina būvdarbu veicēju vai tā pilnvarotu pārstāvi, kas ir veicis attiecīgos būvdarbus.

174. Būvvaldes un biroja uzdevums ir novērtēt ceļa un ielas vai tās daļas gatavību ekspluatācijai, pamatojoties uz būvvaldē vai birojā iesniegtajiem šo noteikumu 169. punktā minētajiem dokumentiem, kā arī atbilstību normatīvajiem aktiem būvniecības jomā un būvprojektam.

175. Ja ceļam un ielai vai tās daļai veikta būvuzraudzība, būves pieņemšanas darbā piedalās būvuzraugs. Būvvalde vai birojs var pieaicināt pieņemšanas darbā būvprojekta izstrādātāju (autoruzraugu), ja viņš nav veicis autoruzraudzību un sniedzis atzinumu. Būvuzraugs un pieaicinātais būvprojekta izstrādātājs paraksta aktu par būves vai tās daļas pieņemšanu ekspluatācijā.

176. Būvvalde vai birojs sastāda aktu par būves vai tās daļas pieņemšanu ekspluatācijā (turpmāk – akts) (12. pielikums) trijos vai – Būvniecības likuma 6.1 panta pirmās daļas 1. punkta "b" vai "c" apakšpunktā minētajos gadījumos – četros oriģinālos eksemplāros un to paraksta. Divus eksemplārus izsniedz pasūtītājam, pa vienam eksemplāram glabā būvvaldes un biroja arhīvā. Noteiktais dokumentu eksemplāru skaits nav nepieciešams, ja akts ir sagatavots elektroniski.

177. Aktā norāda ar pasūtītāju un būvdarbu veicēju saskaņotu termiņu, kurā pasūtītājs var prasīt, lai būvdarbu veicējs par saviem līdzekļiem novērš būvdarbu defektus, kas atklājušies pēc ceļa un ielas vai tās daļas pieņemšanas ekspluatācijā. Minimālais būvdarbu garantijas termiņš pēc akta parakstīšanas ir:

177.1. trīs gadi otrās grupas būvei;

177.2. pieci gadi trešās grupas būvei.

178. Būvvalde un birojs nav tiesīgs pieņemt ceļu un ielu vai tās daļu ekspluatācijā, ja kāda no institūcijām sniegusi negatīvu atzinumu par būves nodošanu ekspluatācijā.

179. Ja ceļš un iela vai tās daļa netiek pieņemta ekspluatācijā, būvvalde vai birojs izsniedz pasūtītājam pamatotu lēmumu. Lēmumā norāda konstatētās atkāpes no būvprojekta vai būvniecību reglamentējošajiem normatīvajiem aktiem, termiņus, kā arī citus nosacījumus konstatēto nepilnību novēršanai.

180. Pēc šo noteikumu 179. punktā minētajā lēmumā norādīto trūkumu novēršanas pasūtītājs atkārtoti uzaicina būvvaldi vai biroju un uzrāda ceļu un ielu vai tās daļu.

181. Ceļš un iela vai tās daļa ir uzskatāma par pieņemtu ekspluatācijā ar akta parakstīšanas dienu.

182. Aktu reģistrē būvvaldē vai birojā. Akta ciparu kodā ir šādas 14 zīmes:

182.1. pirmās divas zīmes – attiecīgā gada skaitļa pēdējie divi cipari;

182.2. nākamās piecas zīmes – akta reģistrācijas numurs, kas līdz piecām zīmēm papildināts ar nullēm no kreisās puses;

182.3. pēdējās septiņas zīmes – būves teritoriālais kods saskaņā ar Administratīvo teritoriju un teritoriālo vienību klasifikatoru.

183. Būves kārtu var pieņemt ekspluatācijā, ja tās būvdarbi ir pilnīgi pabeigti un ir veikti visi attiecīgajai būves kārtai paredzētie ugunsdrošības, darba aizsardzības un vides aizsardzības pasākumi, kā arī izdarīts viss būvprojektā paredzētais, lai nodrošinātu vides pieejamību.

184. Ja ceļu un ielu vai tās daļu pieņem ekspluatācijā ziemā, labiekārtošanas darbus (piemēram, teritorijas apzaļumošanu, koku, krūmu stādīšanu) var veikt minētajiem darbiem labvēlīgā sezonā, bet tie jāpabeidz līdz attiecīgā gada 1. jūnijam.

185. Kokus un krūmus stāda tuvākajā piemērotajā laikā.

186. Saskaņā ar šo noteikumu 184. un 185. punktu noteiktos atliktos būvdarbus un to veikšanas termiņus ieraksta aktā. Aktā minēto atlikto būvdarbu pabeigšanu noteiktajos termiņos un apjomā kontrolē būvinspektors.

187. Atliktos būvdarbus būvdarbu veicējs veic aktā noteiktajos termiņos un apjomā, ja pasūtītājs nav vienojies par citu kārtību.

188. Līdz Būvniecības informācijas sistēmas ieviešanai īpašnieks vai, ja tāda nav, tiesiskais valdītājs atbilstoši Nekustamā īpašuma valsts kadastra likumā noteiktajam pēc būves pieņemšanas ekspluatācijā iesniedz Valsts zemes dienestā datu reģistrācijai vai aktualizācijai Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā aktu par būves pieņemšanu ekspluatācijā un izpildmērījuma plānu.

3.6.3. Ceļu un ielu atjaunošanas un nojaukšanas darbu pabeigšana

189. Pēc ceļa un ielas atjaunošanas vai nojaukšanas būvdarbu pabeigšanas pasūtītājs informē būvvaldi par būvdarbu pabeigšanu, iesniedzot aizpildītu apliecinājuma kartes II daļu un izpildmērījuma plānu, ja ceļš un iela ir nojaukta.

190. Ja vienlaikus ar ceļa un ielas atjaunošanu vai nojaukšanu tika veikta inženiertīklu atjaunošana, ierīkošana, pārbūve vai nojaukšana, būvvaldē papildus iesniedz arī to institūciju atzinumus par inženiertīklu gatavību ekspluatācijai, kuras ir izdevušas tehniskos noteikumus. Šo atzinumu institūcija izsniedz 14 dienu laikā no pasūtītāja iesnieguma saņemšanas.

191. Apliecinājuma kartē norāda ar pasūtītāju saskaņotu termiņu, kurā pasūtītājs var prasīt, lai būvdarbu veicējs par saviem līdzekļiem novērš būvdarbu defektus, kas atklājušies pēc ceļa un ielas atjaunošanas vai nojaukšanas būvdarbu nodošanas. Minimālais būvdarbu garantijas termiņš pēc būvvaldes atzīmes veikšanas apliecinājuma kartē ir divi gadi.

192. Būvvalde piecu darbdienu laikā pēc noteikto dokumentu saņemšanas veic būvobjekta apsekošanu un pārliecinās, vai būvdarbi veikti atbilstoši akceptētajai būvniecības iecerei un būvniecību reglamentējošajiem normatīvajiem aktiem, un par to izdara atzīmi apliecinājuma kartē. Ja ceļš un iela ir nojaukta, būvvalde izsniedz izziņu par būves neesību (10. pielikums) trijos oriģinālos eksemplāros un to paraksta. Divus eksemplārus izsniedz pasūtītājam, vienu eksemplāru glabā būvvaldes arhīvā. Noteiktais dokumentu eksemplāru skaits nav nepieciešams, ja izziņa ir sagatavota elektroniski.

193. Ja veiktie būvdarbi neatbilst akceptētajai būvniecības iecerei vai būvniecību reglamentējošajiem normatīvajiem aktiem, būvvalde pieņem lēmumu par konstatētajām atkāpēm, kurā norāda konstatētās atkāpes no akceptētās būvniecības ieceres vai būvniecību reglamentējošajiem normatīvajiem aktiem un šo atkāpju novēršanas termiņu.

194. Pēc šo noteikumu 193. punktā minētajā lēmumā norādīto atkāpju novēršanas pasūtītājs atkārtoti vēršas būvvaldē. Ja pasūtītājs ir novērsis lēmumā norādīto, būvvalde par to izdara atzīmi apliecinājuma kartē vai gadījumā, ja ceļš un iela ir nojaukta, izsniedz izziņu par būves neesību.

195. Ceļa un ielas nojaukšanas gadījumā līdz Būvniecības informācijas sistēmas ieviešanai īpašnieks vai, ja tāda nav, tiesiskais valdītājs atbilstoši Nekustamā īpašuma valsts kadastra likumā noteiktajam iesniedz Valsts zemes dienestā datu aktualizācijai Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā izziņu par būves neesību un izpildmērījuma plānu.

4. Komersantu ceļu būvnoteikumi

4.1. Komersantu ceļu būvniecības procesam nepieciešamie dokumenti un to saturs

196. Komersantu ceļa būvniecībai, ja tas ir jauns ceļš, vai esoša ceļa pārbūvei personai jāsaņem būvatļauja (1. pielikums).

197. Komersantu ceļa atjaunošanai vai nojaukšanai persona iesniedz apliecinājuma karti (8. pielikums).

198. Būvniecības ieceres dokumentāciju par plānoto būvniecību iesniedz tajā būvvaldē, kura atbild par attiecīgo administratīvo teritoriju. Ja būvniecība plānota vairāku pašvaldību administratīvajās teritorijās, būvniecības ieceres dokumentāciju iesniedz:

198.1. visās būvvaldēs, kuru administratīvajā teritorijā plānota būvniecība un būvniecības process no ieceres līdz pieņemšanai ekspluatācijā katrā norisinās atsevišķi;

198.2. tās pašvaldības būvvaldē, kurai deleģēta atsevišķu uzdevumu izpilde būvniecības procesa ietvaros.

199. Dokumentāciju komersantu ceļa būvniecībai, ja tas ir jauns ceļš, vai esoša ceļa pārbūvei izstrādā būvprojekta izstrādātājs. Komersantu ceļa atjaunošanas iecerei vai nojaukšanai nepieciešamo dokumentāciju var izstrādāt pie būvniecības ierosinātāja nodarbināts būvspeciālists atbilstošā jomā.

200. Izstrādājot būvniecības ieceres dokumentāciju, ja paredzētajai būvniecībai atbilstoši attiecīgajiem normatīvajiem aktiem ir nepieciešami tehniskie vai īpašie noteikumi, būvniecības ierosinātājs plānotajai būvniecības iecerei var pieprasīt un saņemt nepieciešamos tehniskos vai īpašos noteikumus no valsts un pašvaldību institūcijām, kā arī inženiertīklu īpašniekiem.

201. Būvniecības ieceres dokumentāciju (izņemot būvniecības iesniegumu) izstrādā trijos oriģinālos eksemplāros. Viens eksemplārs tiek glabāts būvvaldē un pa vienam eksemplāram glabā būvniecības ierosinātājs un būvprojekta izstrādātājs. Noteiktais dokumentu eksemplāru skaits nav nepieciešams, ja dokuments ir sagatavots un iesniegts elektroniski.

202. Lai saņemtu būvatļauju, būvniecības ierosinātājs vai tā pilnvarotā persona iesniedz būvvaldē:

202.1. būvniecības iesniegumu (7. pielikums);

202.2. būvprojektu mininālā sastāvā, kurā iekļauj:

202.2.1. zemes gabala topogrāfisko plānu, kurā iezīmēta ceļa trase, ja komersantu ceļš atrodas pilsētas vai ciema administratīvajā teritorijā;

202.2.2. zemes gabala situācijas plānu, kurā iezīmēta ceļa trase, ja komersantu ceļš atrodas ārpus pilsētas vai ciema administratīvās teritorijas;

202.2.3. zemes gabala īpašnieka saskaņojumu, ja saskaņā ar normatīvajiem aktiem tāds nepieciešams;

202.2.4. institūciju tehniskos vai īpašos noteikumus, ja tādi nepieciešami;

202.2.5. skaidrojošu aprakstu, kurā norādīta informācija par plānoto būvniecību, tai skaitā par būvdarbu veikšanas paņēmieniem un tehnoloģijām un pielietojamiem materiāliem;

202.3. īpašuma, valdījuma vai lietojuma tiesības apliecinošus dokumentus;

202.4. ja ceļu plānots ekspluatēt būvdarbu laikā un pirms tā nodošanas ekspluatācijā, izvērtējumu par būves izmantošanas pieļaujamību būvdarbu laikā vai pēc būvdarbu pabeigšanas pirms būves nodošanas ekspluatācijā un ceļa izmantošanas nosacījumus.

203. Ierosinot komersantu ceļa atjaunošanu vai nojaukšanu, būvvaldē iesniedz:

203.1. aizpildītu apliecinājuma kartes I daļu;

203.2. zemes gabala derīgu topogrāfisko plānu, kurā iezīmēts atjaunojamais ceļš, ja atjaunošana notiek zemes gabalā, kas atrodas pilsētas vai ciema administratīvajā teritorijā;

203.3. zemes gabala situācijas plānu, kurā iezīmēts atjaunojamais ceļš, ja atjaunošana notiek zemes gabalā, kas atrodas ārpus pilsētas vai ciema administratīvās teritorijas;

203.4. institūciju tehniskos vai īpašos noteikumus;

203.5. dokumentus saskaņā ar tehniskajiem noteikumiem;

203.6. skaidrojošu aprakstu, kurā norādīta informācija par plānoto būvniecību, tai skaitā par būvdarbu veikšanas paņēmieniem un tehnoloģijām, pielietotajiem materiāliem, ja nepieciešams, pievieno arī aprēķinus;

203.7. defektu aktu;

203.8. darbu daudzuma sarakstu;

203.9. saskaņojumus ar nekustamā īpašuma īpašnieku, ja būvniecības ierosinātājs nav nekustamā īpašuma īpašnieks, un trešajām personām, ja tādi nepieciešami.

204. Būvvalde pēc būvniecības ieceres izskatīšanas lēmumu pieņem Būvniecības likumā noteiktajā termiņā.

205. Būvatļauju izsniedz uz laiku, kādu būvniecības ierosinātājs ir plānojis būvniecībai, ievērojot noteikto projektēšanas nosacījumu izpildes termiņu, būvdarbu uzsākšanas nosacījumu termiņu un būvdarbu veikšanas ilgumu.

206. Būvatļaujā iekļauj:

206.1. nosacījumus projektēšanai, ietverot prasības:

206.1.1. būvprojektam;

206.1.2. par saskaņojumu saņemšanu no blakus esošo nekustamo īpašumu īpašniekiem vai zemes gabala īpašnieka, ja attiecīgais saskaņojums ir nepieciešams, taču nav saņemts pirms būvniecības ieceres iesnieguma iesniegšanas;

206.1.3. par tehnisko vai īpašo noteikumu saņemšanu no valsts un pašvaldību institūcijām;

206.1.4. par tehnisko noteikumu saņemšanu no inženiertīklu īpašniekiem;

206.1.5. par vides pieejamību, ja tā atbilstoši normatīvajiem aktiem ir jānodrošina;

206.2. nosacījumus būvdarbu uzsākšanai, ietverot prasības par:

206.2.1. iesniedzamajiem dokumentiem par būvdarbu veicēja un atbildīgo būvspeciālistu civiltiesiskās atbildības apdrošināšanu;

206.2.2. iesniedzamajiem dokumentiem atbildīgajiem būvspeciālistiem (saistību raksti, autoruzraudzības līgums, ja veic autoruzraudzību);

206.2.3. reģistrēšanai iesniedzamajiem dokumentiem būvdarbu procesa fiksēšanai (būvdarbu žurnāls, autoruzraudzības žurnāls, ja veic autoruzraudzību, būvuzraudzības plāns);

206.2.4. informācijas sniegšanu par būvdarbu veicēju un darba aizsardzības koordinatoru;

206.2.5. citiem dokumentiem, ja to paredz normatīvie akti;

206.3. termiņus būvatļaujas nosacījumu izpildei.

207. Apliecinājuma kartē iekļauj būvdarbu uzsākšanas nosacījumus, ietverot prasības:

207.1. iesniedzamajiem dokumentiem atbildīgajiem būvspeciālistiem (saistību raksti);

207.2. reģistrēšanai iesniedzamajiem dokumentiem būvdarbu procesu fiksēšanai (būvdarbu žurnāls, būvuzraudzības plāns);

207.3. iesniedzamajiem dokumentiem par civiltiesiskās atbildības apdrošināšanu (būvdarbu veicēja un atbildīgo būvspeciālistu apdrošināšanas polises);

207.4. citiem dokumentiem, ja to paredz normatīvie akti.

208. Pēc būvvaldes atzīmes izdarīšanas apliecinājuma kartē būvniecības ierosinātājs iesniedz būvvaldē būvdarbu uzsākšanai nepieciešamos dokumentus. Ja paredzēta komersantu ceļa atjaunošana vai nojaukšana, ieceres realizācijas termiņš ir divi gadi, kas skaitāms no dienas, kad pieņemts lēmums par būvniecības ieceres akceptu. Ja minētajā termiņā būvdarbi nav uzsākti, apliecinājuma karte ir jāsaņem no jauna.

4.2. Būvatļaujas projektēšanas nosacījumu izpilde

209. Pēc būvatļaujas saņemšanas pasūtītājs nodrošina būvatļaujas projektēšanas nosacījumu izpildi. Nepieciešamos tehniskos vai īpašos noteikumus pasūtītājs vai būvprojekta izstrādātājs, ja tas paredzēts pušu savstarpējā līgumā, pieprasa attiecīgajām institūcijām, ja tie nav saņemti iepriekš.

210. Komersantu ceļa būvprojekta detalizētu saturu un noformēšanas prasības nosaka komersantu ceļa īpašnieks projektēšanas uzdevumā, pamatojoties uz Latvijas standarta LVS 190-6:2009 "Ceļu projektēšanas noteikumi" 6. daļu "Autoceļu un tiltu būvprojekta saturs un noformēšana" vai komersantu ceļa īpašnieka noteiktajām prasībām, ja tās pamatotas ar normatīvo aktu vai standartu prasībām.

211. Pirms būvprojekta izstrādes lēmumu par inženierizpētes sastāvu un apjomu pieņem komersantu ceļa īpašnieks, projektēšanas uzdevumā detalizēti aprakstot minimālo inženierizpētes apjomu konkrētajam būvprojektam, kā arī prasības svarīgākajiem tehniskajiem parametriem, normatīvajiem aktiem un standartiem, kuri jāievēro, izstrādājot būvprojektu.

212. Izstrādāto būvprojektu saskaņo pasūtītājs un citas personas atbilstoši būvatļaujā ietvertajiem projektēšanas nosacījumiem. Būvprojekta izstrādātājs ar parakstu apliecina būvprojektā iekļauto risinājumu atbilstību Latvijas būvnormatīvu un citu normatīvo aktu, kā arī tehnisko vai īpašo noteikumu prasībām.

213. Izstrādātā būvprojekta oriģinālu trijos eksemplāros būvniecības ierosinātājs (pasūtītājs) vai būvprojekta izstrādātājs, ja tas paredzēts pušu savstarpējā līgumā, iesniedz būvvaldē būvatļaujas projektēšanas nosacījumu izpildes termiņa laikā.

214. Ja izpildīti visi projektēšanas nosacījumi, būvvalde Būvniecības likuma 12. panta piektajā daļā noteiktajā termiņā izdara būvatļaujā atzīmi par projektēšanas nosacījumu izpildi. Pēc atzīmes izdarīšanas vienu būvprojekta eksemplāru glabā būvvaldē.

215. Trešās personas būvatļauju var apstrīdēt mēneša laikā no dienas, kad būvatļaujā izdarīta atzīme par projektēšanas nosacījumu izpildi, ja attiecīgais zemes gabala īpašnieka saskaņojums bija nepieciešams un tika saņemts būvprojekta izstrādes laikā.

216. Ja būvvaldē konstatē, ka nav izpildīti visi projektēšanas nosacījumi vai nav saņemti visi nepieciešamie saskaņojumi no trešajām personām, tā uzdod pasūtītājam pārstrādāt būvprojektu vai saņemt trūkstošos saskaņojumus.

217. Pēc konstatēto trūkumu novēršanas pasūtītājs vai būvprojekta izstrādātājs, ja tas paredzēts pušu savstarpējā līgumā, būvprojektu atkārtoti iesniedz izvērtēšanai būvvaldē būvatļaujas projektēšanas nosacījumu izpildes termiņa laikā.

218. Pēc būvatļaujā ietverto projektēšanas nosacījumu izpildīšanas pasūtītājs vai viņa pilnvarotā persona iesniedz būvvaldē būvdarbu uzsākšanai nepieciešamos dokumentus.

219. Būvdarbu uzsākšanas nosacījumi jāizpilda četru gadu laikā no dienas, kad izdarīta atzīme par projektēšanas nosacījumu izpildi.

220. Saskaņotā būvprojekta derīguma termiņš ir divi gadi. Ja minētajā termiņā būvdarbi nav uzsākti, būvprojekts ir jāatjauno – nepieciešami jauni saskaņojumi, jāizvērtē notikušās izmaiņas dabā, kā arī, ja to ļauj plānotie būvprojekta īstenošanas termiņi, būvprojekts jāatjauno atbilstoši aktuālo standartu un specifikāciju prasībām.

221. Atkāpes būvprojektā īstenojamas, ievērojot Būvniecības likumā noteikto un tikai ar pasūtītāja piekrišanu, un tās var ierosināt šādi būvniecības procesa dalībnieki:

221.1. pasūtītājs;

221.2. būvprojekta izstrādātājs;

221.3. būveksperts;

221.4. būvdarbu vadītājs;

221.5. būvinženieris;

221.6. būvuzraugs.

222. Pasūtītājam ir pienākums pieprasīt, lai atkāpes no būvprojekta tiktu saskaņotas ar būvprojekta izstrādātāju. Ja būvprojekta izstrādātājs atkāpes nesaskaņo, galīgo lēmumu par atkāpju īstenošanu pieņem komersantu ceļa īpašnieks, pamatojoties uz cita būvprojekta izstrādātāja atzinumu, kurš ir atbildīgs par atkāpju atbilstību būvniecību regulējošo normatīvo aktu, būvnormatīvu, kā arī būvprojekta izstrādātāja un pasūtītāja civiltiesiskā kārtībā noslēgto līgumu prasībām.

223. Pasūtītājam ir tiesības pasūtīt atkāpju projektēšanu citam būvprojekta izstrādātājam, kurš uzņemas atbildību par atkāpju iespējamajām sekām.

4.3. Būvdarbi

224. Ja ir izpildīti būvatļaujā iekļautie būvdarbu uzsākšanas nosacījumi un pasūtītājs vai viņa pilnvarotā persona iesniegusi būvvaldē nepieciešamos dokumentus, būvvalde Būvniecības likuma 12. panta piektajā daļā noteiktajā termiņā:

224.1. būvatļaujā izdara atzīmi par būvdarbu uzsākšanas nosacījumu izpildi;

224.2. būvatļaujā norāda pasūtītāja pieprasīto būvdarbu veikšanas ilgumu;

224.3. būvatļaujā norāda maksimālo būvdarbu veikšanas ilgumu atbilstoši vispārīgajos būvnoteikumos noteiktajam, līdz kuram iespējams pagarināt būvatļauju (būvdarbu veikšanu) un līdz kuram komersantu ceļš jānodod ekspluatācijā;

224.4. būvatļaujai pievieno pielikumu (9. pielikums), kurā norāda būvdarbu veicēju un pieaicinātos būvspeciālistus.

225. Ja būvdarbu laikā rodas nepieciešamība paredzēt citādus risinājumus, nekā tas paredzēts būvprojektā, to īstenošana pieļaujama pēc būvprojekta izmaiņu veikšanas, ja tie attiecas uz Būvniecības likuma 17. panta 2.1 daļā minētajiem gadījumiem vai vispārīgajos būvnoteikumos noteikto. Būvniecības likuma 17. panta 2.1 daļā minētajos gadījumos izmainītās būvprojekta daļas un dokumentus, kas pamato izmaiņu nepieciešamību, iesniedz saskaņošanai būvvaldē.

226. Būvdarbu veicējam uz visu būvdarbu veikšanas laiku ir jābūt spēkā apdrošināšanas polisei.

227. Būvdarbu veicējs un pieaicinātie būvspeciālisti būvdarbu laikā var mainīties. Šādā gadījumā pasūtītājs vai būvdarbu veicējs, ja tas paredzēts pušu savstarpējā līgumā, par izmaiņām informē būvvaldi un iesniedz jaunā būvdarbu veicēja civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas polises kopiju vai jauno būvspeciālistu saistību rakstus un jauno būvspeciālistu profesionālās civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas polises kopijas. Jaunais būvdarbu veicējs vai jaunie pieaicinātie būvspeciālisti ir tiesīgi uzsākt pienākumu izpildi būvlaukumā ar jauna būvatļaujas pielikuma (9. pielikums) izdošanas brīdi.

228. Būvdarbu sagatavošana uzsākama tikai pēc tam, kad saņemtā būvatļauja kļuvusi neapstrīdama un izpildīti būvatļaujā ietvertie nosacījumi.

229. Būvdarbu sagatavošanu un būvdarbus veic būvdarbu veicējs.

230. Pasūtītāja un būvdarbu veicēja savstarpējās saistības nosaka atbilstoši šiem noteikumiem, Latvijas būvnormatīviem un tiesību aktiem noslēgtais līgums par būvdarbu veikšanu, kurā minēti arī būvdarbu sagatavošanas darbi.

231. Pasūtītājs būvdarbu kvalitātes kontrolei var pieaicināt būvuzraugu. Būvuzraudzību var veikt pie pasūtītāja nodarbināts būvspeciālists, pamatojoties uz darba devēja rīkojumu, vai cits būvspeciālists, vai būvkomersants, kas nodarbina attiecīgo būvspeciālistu.

232. Pasūtītājs autoruzraudzības veikšanai var nolīgt autoruzraugu.

233. Pirms būvdarbu uzsākšanas pasūtītājs nodod un būvdarbu veicējs pieņem būves vietu. Pieņemšanas datumu norāda būvdarbu vietas nodošanas un pieņemšanas aktā (2. pielikums), kuru sagatavo būvdarbu veicējs. No šī akta parakstīšanas dienas līdz dienai, kad būvi pieņem ekspluatācijā vai kad pieņem atjaunošanas vai nojaukšanas darbus, būvdarbu veicējs ir atbildīgs par būvdarbu vietas uzturēšanu.

234. Būves vietā atrodas šādi dokumenti:

234.1. būvprojekts;

234.2. būvdarbu žurnāls;

234.3. autoruzraudzības žurnāli (ja tiek veikta autoruzraudzība);

234.4. segto būvdarbu akti;

234.5. būvmateriālu un būvizstrādājumu atbilstību apliecinoši dokumenti.

235. Atjaunošanas vai nojaukšanas gadījumā būves vietā atrodas šādi dokumenti:

235.1. dokumentācija, kas tika pievienota apliecinājuma kartei;

235.2. būvdarbu žurnāls;

235.3. segto būvdarbu akti;

235.4. būvmateriālu un būvizstrādājumu atbilstību apliecinoši dokumenti.

236. Būvdarbu veicējs izpildīto darbu fiksēšanai un būvdarbu kontrolei būvdarbu veikšanas laikā regulāri aizpilda būvdarbu žurnālu.

237. Būvdarbu laikā visām konstrukcijām, kuras tiek nosegtas ar citām konstruktīvām kārtām, tiek sastādīts segto darbu pieņemšanas akts (3. pielikums). Segto darbu pieņemšanā piedalās pasūtītājs vai tā pārstāvis, būvdarbu veicējs, būvuzraugs, ja tiek veikta būvuzraudzība, un autoruzraugs, ja tiek veikta autoruzraudzība.

238. Par būvdarbu kvalitāti ir atbildīgs būvdarbu veicējs. Būvdarbu kvalitāte nedrīkst būt zemāka par Latvijas būvnormatīvos un attiecīgajos standartos, apbūves noteikumos un citos normatīvajos aktos vai būvdarbu līgumā noteiktajiem būvdarbu kvalitātes rādītājiem.

4.4. Komersantu ceļu konservācijas kārtība

239. Lēmumu par būvdarbu pārtraukšanu var pieņemt pasūtītājs, par to paziņojot būvvaldei.

240. Ja komersantu ceļa būvdarbi tiek pārtraukti un tas nav tehnoloģiskais vai sezonas pārtraukums, būvdarbu veicējs veic būves konservācijas pasākumus un ar būves nodošanas un pieņemšanas aktu nodod būvi pasūtītājam.

241. Ja komersantu ceļa būvdarbi tiek pārtraukti un tas ir tehnoloģiskais vai sezonas pārtraukums, būvdarbu veicējs sastāda būvdarbu nodošanas un pieņemšanas aktu. Aktā norāda paveiktos un atliktos būvdarbus un to izpildes termiņus.

242. Ja komersantu ceļa būvdarbu pārtraukšanas vai apturēšanas dēļ var rasties bīstamība videi vai cilvēku dzīvībai vai veselībai, komersantu ceļa konservāciju veic šo noteikumu 3.5.5. nodaļā noteiktajā kārtībā.

4.5. Būves novietojuma uzmērījumu veikšanas kārtība un kārtība, kādā būvi pieņem ekspluatācijā

243. Pēc būvdarbu pabeigšanas veic paveikto būvdarbu uzmērījumus un izpildmērījumus, kuru veikšanas kārtību un nepieciešamo apjomu nosaka pasūtītājs, ievērojot normatīvajos aktos noteikto.

244. Būvdarbu veicējs sagatavo paveikto būvdarbu uzmērījumu dokumentus un izpildshēmu (būves novietojuma plānu vienā no šādiem mērogiem – M 1:1000, M 1:2000 vai M 1:5000) un nodod tos pasūtītājam mēneša laikā pēc būvdarbu pabeigšanas, ja būvdarbu līgumā nav noteikts citādi.

245. Pasūtītājs būvdarbu uzmērījumu dokumentus glabā ne mazāk kā 25 gadus pēc būvdarbu pabeigšanas.

246. Būves izpildmērījumā atspoguļo topogrāfisko informāciju par komersantu ceļu, kas radusies būvniecības procesā, tajā papildus norādot komersantu ceļa laukumu (brauktuves laukums, ieskaitot veloceliņu, ietvju un apmaļu laukumu, ja tādi ir, bet neieskaitot veģetācijas aizņemto laukumu) atbilstoši komersantu ceļa seguma materiāliem, brauktuves platumu un brauktuves garumu pa komersantu ceļa ass līniju.

247. Lēmumu par komersantu ceļa ekspluatāciju būvdarbu laikā un pēc būvdarbu pabeigšanas līdz būves pieņemšanai ekspluatācijā pieņem pasūtītājs, pamatojoties uz būvvaldē iesniegto būvprojektu, kurā ietverts izvērtējums par būves izmantošanas pieļaujamību būvdarbu laikā un izmantošanas nosacījumiem.

248. Pasūtītājs vai viņa pilnvarotā persona pēc atjaunošanas vai nojaukšanas būvdarbu pabeigšanas iesniedz būvvaldē aizpildītu apliecinājuma kartes II daļu. Ja komersantu ceļš ir nojaukts, būvvalde izsniedz izziņu par būves neesību (10. pielikums) divos oriģinālos eksemplāros un to paraksta. Vienu eksemplāru izsniedz pasūtītājam, otru glabā būvvaldes arhīvā. Noteiktais dokumentu eksemplāru skaits nav nepieciešams, ja izziņa ir sagatavota elektroniski.

249. Pēc komersantu ceļu būvdarbu pabeigšanas pasūtītājs vai būvdarbu veicējs, ja tas paredzēts pušu savstarpējā līgumā, rakstveidā pieprasa institūcijām, kuras ir izdevušas tehniskos vai īpašos noteikumus, sniegt atzinumu par būves atbilstību tehniskajiem vai īpašajiem noteikumiem. Institūcijas 14 dienu laikā pēc iesnieguma saņemšanas atbilstoši kompetencei sniedz atzinumu.

250. Ierosinot komersantu ceļa būvniecības pieņemšanu ekspluatācijā (ja tas ir jauns ceļš) vai esoša ceļa pārbūves pieņemšanu ekspluatācijā, pasūtītājs vai būvdarbu veicējs, ja tas paredzēts pušu savstarpējā līgumā, būvvaldē iesniedz šādus dokumentus (oriģinālus):

250.1. apliecinājumu par būves gatavību ekspluatācijai (11. pielikums);

250.2. to institūciju atzinumus, kuras izdevušas tehniskos vai īpašos noteikumus;

250.3. izpildshēmas, kuras sagatavojis būvdarbu veicējs;

250.4. būves izpildmērījuma plānu;

250.5. iebūvēto būvizstrādājumu atbilstību apliecinošu dokumentāciju;

250.6. būvdarbu žurnālu un segto darbu pieņemšanas aktus, ja tiem nav pielīdzināts apstiprinājums būvdarbu žurnālā;

250.7. būvuzrauga pārskatu par būvuzraudzības plāna izpildi, ja būvdarbu laikā ir veikta būvuzraudzība normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

251. Jaunbūvētu vai pārbūvētu komersantu ceļu pieņem ekspluatācijā būvvalde.

252. Būvvalde pēc visu noteikto dokumentu saņemšanas, saskaņojot ar pasūtītāju, nosaka komersantu ceļa pieņemšanas termiņu, kas nav ilgāks par 14 dienām no dokumentu iesniegšanas dienas būvvaldē.

253. Pasūtītājs komersantu ceļu uzrāda būvvaldei. Pasūtītājs pieaicina būvdarbu veicēju vai tā pilnvarotu pārstāvi, kas ir veicis attiecīgos būvdarbus.

254. Būvvaldes uzdevums ir novērtēt komersantu ceļa gatavību ekspluatācijai, pamatojoties uz būvvaldē iesniegtajiem šo noteikumu 250. punktā minētajiem dokumentiem, kā arī atbilstību normatīvajiem aktiem būvniecības jomā un būvprojektam.

255. Ja komersantu ceļa būvdarbiem veikta būvuzraudzība, būves pieņemšanas darbā piedalās būvuzraugs. Būvvalde var pieaicināt pieņemšanas darbā būvprojekta izstrādātāju, ja viņš nav veicis autoruzraudzību un sniedzis atzinumu. Būvuzraugs un pieaicinātais būvprojekta izstrādātājs paraksta aktu par būves pieņemšanu pastāvīgā ekspluatācijā.

256. Būvvalde sastāda aktu par būves pieņemšanu ekspluatācijā (turpmāk – akts) (12. pielikums) divos oriģinālos eksemplāros un to paraksta. Vienu eksemplāru izsniedz pasūtītājam, otru glabā būvvaldes arhīvā. Noteiktais dokumentu eksemplāru skaits nav nepieciešams, ja akts ir sagatavots elektroniski.

257. Būvvalde nav tiesīga pieņemt būvi pastāvīgā ekspluatācijā, ja:

257.1. konstatētas būtiskas atkāpes no saskaņotā būvprojekta vai būtiski būvdarbu defekti, kas ietekmē būves uzturēšanu un satiksmes drošību;

257.2. konstatēti Latvijas būvnormatīvu, apbūves noteikumu vai citu normatīvo aktu pārkāpumi.

258. Ja komersantu ceļš netiek pieņemts ekspluatācijā, būvvalde izsniedz pasūtītājam pamatotu lēmumu. Lēmumā norāda konstatētās atkāpes no būvprojekta vai būvniecību reglamentējošajiem normatīvajiem aktiem, termiņus, kā arī citus nosacījumus konstatēto nepilnību novēršanai.

259. Pēc šo noteikumu 258. punktā minētajā lēmumā norādīto trūkumu novēršanas pasūtītājs atkārtoti uzaicina būvvaldi un uzrāda būvi.

260. Komersantu ceļu var pieņemt ekspluatācijā ar atliktajiem darbiem, kurus norāda aktā par būves pieņemšanu ekspluatācijā. Būvdarbu veicējs izpilda atliktos darbus aktā norādītajā termiņā. Aktā minēto atlikto būvdarbu pabeigšanu noteiktajos termiņos un apjomā kontrolē būvinspektors.

261. Būvniecības procesā iesaistītajām institūcijām ir tiesības saņemt akta kopiju vai izrakstu par būves pieņemšanu pastāvīgā ekspluatācijā.

262. Būvdarbu garantijas termiņš nav mazāks kā divi gadi pēc atjaunošanas vai nojaukšanas darbu, jaunbūves vai pārbūves būvdarbu pabeigšanas. Būvdarbu garantijas laika sākumu nosaka ar datumu, kad ir apstiprināts atjaunošanas vai nojaukšanas darbu, jaunbūves vai pārbūves būvdarbu pabeigšanas akts.

263. Līdz Būvniecības informācijas sistēmas ieviešanai īpašnieks vai, ja tāda nav, tiesiskais valdītājs atbilstoši Nekustamā īpašuma valsts kadastra likumā noteiktajam pēc būves pieņemšanas ekspluatācijā iesniedz Valsts zemes dienestā datu reģistrācijai vai aktualizācijai Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā aktu par būves pieņemšanu ekspluatācijā un izpildmērījuma plānu.

5. Sadarbība

264. Akciju sabiedrība vispārīgo būvnoteikumu noteiktajā termiņā un gadījumā informē attiecīgo būvvaldi par izsniegto būvatļauju.

265. Būvvalde 10 dienu laikā informē akciju sabiedrību par atzīmes izdarīšanu būvatļaujā par ceļa un ielas, kā arī komersantu ceļu būvdarbu uzsākšanas nosacījumu izpildi.

6. Noslēguma jautājumi

266. No 2015. gada 1. jūlija Būvniecības likuma 6.1 panta pirmās daļas 1. punkta "b" un "c" apakšpunktā minētajos gadījumos valsts autoceļu, pašvaldību ceļu un ielu pieņemšanu šo noteikumu 2.5. un 3.6.2. apakšnodaļā noteiktajā kārtībā un būvdarbu kontroli veic birojs, bet līdz 2015. gada 30. jūnijam atbilstoši savai kompetencei to veic akciju sabiedrība vai būvvalde.

267. Valsts autoceļu būvdarbi, kuri uzsākti līdz šo noteikumu spēkā stāšanās dienai, pabeidzami un pieņemami ekspluatācijā šo noteikumu 2.5. apakšnodaļā noteiktajā kārtībā, ja valsts autoceļa īpašnieks ar būvdarbu veicēju būvdarbu līgumā nav vienojies par citu kārtību.

268. Pašvaldību ceļu un ielu būvdarbi, kuri uzsākti līdz šo noteikumu spēkā stāšanās dienai, pabeidzami un pieņemami ekspluatācijā šo noteikumu 3.6.2. apakšnodaļā noteiktajā kārtībā.

269. Komersantu ceļu būvdarbi, kuri uzsākti līdz šo noteikumu spēkā stāšanās dienai, pabeidzami un pieņemami ekspluatācijā šo noteikumu 4.5. apakšnodaļā noteiktajā kārtībā, ja komersantu ceļa īpašnieks ar būvdarbu veicēju būvdarbu līgumā nav vienojies par citu kārtību.

Ministru prezidente Laimdota Straujuma

Ekonomikas ministra vietā –
iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis

 

 

1.pielikums
Ministru kabineta
2014.gada 14.oktobra
noteikumiem Nr.633

     
 

(valsts akciju sabiedrība "Latvijas Valsts ceļi"/būvvalde)

 
   

būvatļauja Nr.

   
 

(datums)

     

Izdota  
 

(būvniecības ierosinātāja (pasūtītāja) – fiziskās personas vārds, uzvārds, personas kods, dzīvesvieta,

 

tālruņa numurs, elektroniskā pasta adrese vai juridiskās personas nosaukums, reģistrācijas Nr., juridiskā adrese, tālruņa numurs, elektroniskā pasta adrese)

  projektēšanai un būvdarbiem

(objekta nosaukums)

 
valsts autoceļu, pašvaldību ceļu, ielu vai komersantu ceļu tīklā (nevajadzīgo svītrot).

Nekustamā īpašuma kadastra numurs  

Adrese, ja tādas nav, – būves atrašanās vieta  
autoceļa maršruts/indekss, būves atrašanās vieta valsts autoceļu tīklā (km)
 
zemes vienības kadastra apzīmējums  

1. Būvniecības veids (vajadzīgo atzīmēt):
atjaunošana pārbūve jauna būvniecība
nojaukšana    

2. Būves grupa  
 

(atbilstoši vispārīgajiem būvnoteikumiem)


3. Būves paredzētais (esošais) lietošanas veids
 

(atbilstoši būvju klasifikācijai)


4. Būvprojekta izstrādātājs
 

(fiziskās personas vārds, uzvārds, personas kods, sertifikāta Nr. vai

 

juridiskās personas nosaukums, reģistrācijas Nr., būvkomersanta reģistrācijas apliecības Nr.)

Nosacījumi

5. Projektēšanas nosacījumi (vajadzīgo atzīmēt):

1) saskaņojumi ar blakus esošo nekustamo īpašumu īpašniekiem, kopīpašniekiem:

 

(nekustamā īpašuma adrese, fiziskās personas vārds, uzvārds vai juridiskās personas nosaukums)

 

(nekustamā īpašuma adrese, fiziskās personas vārds, uzvārds vai juridiskās personas nosaukums)

 

(nekustamā īpašuma adrese, fiziskās personas vārds, uzvārds vai juridiskās personas nosaukums)

2) tehniskie vai īpašie noteikumi un to izdevēju saskaņojumi:

ar valsts institūcijām:
 

(nosaukums, adrese, kontaktinformācija)

 

(nosaukums, adrese, kontaktinformācija)

 

(nosaukums, adrese, kontaktinformācija)

ar pašvaldības institūcijām:
 

(nosaukums, adrese, kontaktinformācija)

 

(nosaukums, adrese, kontaktinformācija)

 

(nosaukums, adrese, kontaktinformācija)

ar inženiertīklu turētājiem:
 

(nosaukums, adrese, kontaktinformācija)

 

(nosaukums, adrese, kontaktinformācija)

 

(nosaukums, adrese, kontaktinformācija)

 

(nosaukums, adrese, kontaktinformācija)

 

(nosaukums, adrese, kontaktinformācija)

3) tehniskie vai īpašie noteikumi, ja nav nepieciešams to izdevēja saskaņojums:

 

(nosaukums, adrese, kontaktinformācija)

 

(nosaukums, adrese, kontaktinformācija)

 

(nosaukums, adrese, kontaktinformācija)

4) citu institūciju saskaņojumi vai atļaujas:

 

(nosaukums, adrese, kontaktinformācija)

 

(nosaukums, adrese, kontaktinformācija)

 

(nosaukums, adrese, kontaktinformācija)

5) vides pieejamības prasības, ja būvei tā nodrošināma atbilstoši normatīvajiem aktiem:

teritoriju labiekārtojumam

piebraucamajiem ceļiem

ielām

ietvēm un gājēju celiņiem

gājēju pārejām attiecībā uz iespēju pārvietoties no viena augstuma līmeņa uz citu līmeni, īpaši personām ar funkcionāliem traucējumiem

invalīdu autostāvvietu skaits ne mazāk kā ____________

6) valsts autoceļu, komersantu ceļu būvprojekta sastāvs:

vispārīgā daļa

tehniski ekonomiskā daļa

autoceļa (ceļa) trase

zemes klātne un autoceļa (ceļa) sega

mākslīgās būves

nobrauktuves, krustojumi, pieslēgumi un šķērsojumi

autoceļa (ceļa) aprīkojums

būvmateriālu ieguves vietas un raksturojums

inženiertīklu pārbūves darbi

vides aizsardzības pasākumi

darbu saraksts un to izmaksas

izvērtējums par būves izmantošanas pieļaujamību būvdarbu laikā vai pēc būvdarbu pabeigšanas pirms būves nodošanas ekspluatācijā, izmantošanas nosacījumi

papildu prasības būvprojekta detalizācijai atbilstoši vietējās pašvaldības apbūves noteikumiem _______________________________________

būvprojekta ekspertīze

7) valsts autoceļu vienkāršota būvprojekta sastāvs:

defektu akts

darbu daudzuma saraksts

skaidrojošs apraksts

8) pašvaldību ceļu, ielu, māju ceļu būvprojekta sastāvs:

vispārīgā daļa

arhitektūras daļa teritorijas sadaļa

transporta un gājēju kustības organizācijas shēma

inženierrisinājumu daļa:

būvkonstrukcijas

nepieciešamie inženiertīkli:

( ūdensapgāde un kanalizācija, apkure, vēdināšana un gaisa kondicionēšana, elektroapgāde, siltumapgāde, gāzes apgāde, elektronisko sakaru tīkli, drošības sistēmas)

tehniskās shēmas un aprēķini

būvizstrādājumu uzstādīšanas un nostiprināšanas zīmējumi un apraksti

citi inženierrisinājumi

vides aizsardzības pasākumi

būvizstrādājumu un būvmateriālu specifikācijas

darbu organizēšanas projekts

ekonomiskā daļa

izvērtējums par būves izmantošanas pieļaujamību būvdarbu laikā vai pēc būvdarbu pabeigšanas pirms būves nodošanas ekspluatācijā, izmantošanas nosacījumi, slodžu pārbaudes kārtība tiltiem

papildu prasības būvprojekta detalizācijai atbilstoši vietējās pašvaldības apbūves noteikumiem _______________________________________

būvprojekta ekspertīze

9) prasības būvniecībā radīto atkritumu apsaimniekošanai  
 

10) citas prasības atbilstoši teritorijas plānojumam, lokālplānojumam vai detālplānojumam (ja tāds ir izstrādāts)
 
 

11) būvspeciālistu profesionālās civiltiesiskās atbildības apdrošināšana:

būvprojekta izstrādātājam

būvprojekta vadītājam

būvprojekta ekspertam

6. Projektēšanas nosacījumu izpildes termiņš  
 

(datums)

7. Būvdarbu uzsākšanas nosacījumi

1) iesniedzamie dokumenti (vajadzīgo atzīmēt):

būvdarbu veicēja civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas polises kopija

atbildīgo būvspeciālistu profesionālās civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas polišu kopijas

saskaņots būvprojekts

atbildīgā būvdarbu vadītāja saistību raksts

atbildīgā būvuzrauga saistību raksts

satiksmes organizācijas shēma

būvuzraudzības plāns

būvdarbu žurnāls

autoruzraudzības žurnāls

autoruzraudzības līgums

informācija par būvdarbu veicēju (juridiskās personas nosaukums, reģistrācijas Nr., būvkomersanta reģistrācijas apliecības Nr.)

informācija par darba aizsardzības koordinatoru (vārds, uzvārds, personas kods, tālruņa numurs, ja būvdarbus veic vairāk nekā viens būvdarbu veicējs)

Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas atļauja, ja būvdarbi paredzēti valsts aizsargājamā kultūras piemineklī vai tā aizsardzības zonā

citi dokumenti, ja to paredz normatīvie akti  
 

2) pirms būvdarbu uzsākšanas nepieciešams saņemt papildu atļaujas:
 
 
 
3) būvdarbu izpildes sevišķie noteikumi:
 
 
 

Atbildīgā amatpersona  
 

(amats,

 

vārds, uzvārds, paraksts1)

VAS "Latvijas Valsts ceļi" vai būvvaldes atzīmes un lēmumi

8. Atzīme par projektēšanas nosacījumu izpildi  
 

(datums)

Pēc atzīmes izdarīšanas par projektēšanas nosacījumu izpildi būvdarbu uzsākšanas nosacījumi jāizpilda četru gadu laikā.

Atbildīgā amatpersona  
 

(amats,

     

vārds, uzvārds, paraksts1)

 

(datums)


9. Atzīme par būvdarbu uzsākšanas nosacījumu izpildi  
 

(datums)


Atbildīgā amatpersona  
 

(amats,

     

vārds, uzvārds, paraksts1)

 

(datums)

10. Pēc atzīmes izdarīšanas par būvdarbu uzsākšanas nosacījumu izpildi maksimālais būvdarbu veikšanas ilgums ___________________________ gadi

1) būvdarbi veicami līdz  
 

(datums)


2) būvdarbu veicēja civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas polisē norādītais apdrošināšanas periods
 

3) būve jānodod ekspluatācijā līdz  
 

(datums)


Atbildīgā amatpersona  
 

(amats,

     

vārds, uzvārds, paraksts1)

 

(datums)


11. Būvatļauja pagarināta līdz  
 

(datums)


Atbildīgā amatpersona  
 

(amats,

     

vārds, uzvārds, paraksts1)

 

(datums)


Šo būvatļauju (administratīvo aktu) mēneša laikā pēc tās spēkā stāšanās var apstrīdēt Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā
  .

(iestādes nosaukums, adrese)

 

Piezīmes.
1. 1 Dokumenta rekvizītu "paraksts" neaizpilda, ja elektroniskais dokuments ir sagatavots atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu.
2. Aile "zemes vienības kadastra apzīmējums" paplašināma, ja nepieciešams atspoguļot informāciju vairāk nekā par vienu zemes vienību.

Ekonomikas ministra vietā –
iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis

 

 

2.pielikums
Ministru kabineta
2014.gada 14.oktobra
noteikumiem Nr.633

Būves vietas nodošanas akts atjaunošanai/pārbūvei/jaunai būvniecībai

_____________________

20____. gada ____. _____________________


Būves vieta
autoceļš/komersantu ceļš  
km  
vieta  
kadastra apzīmējums  

Būves īpašnieks,  
 

(nosaukums, pārstāvja amats, vārds, uzvārds)

  ,
un būvdarbu veicējs,  
 

(nosaukums, pārstāvja amats, vārds, uzvārds)

  ,
sastādīja šo aktu par to, ka būves īpašnieks nodod, bet būvdarbu veicējs pieņem būves vietu
 
  ,
lai veiktu atjaunošanas/pārbūves/jaunas būvniecības darbus (vajadzīgo pasvītrot)
 

(īss galveno paredzamo darbu uzskaitījums)

saskaņā ar ________. gada ____._____________________ noslēgto līgumu Nr. ____ starp būvdarbu veicēju _______________________________________ un autoceļa/komersantu ceļa īpašnieku _______________________________________.

Atbildīgais būvdarbu vadītājs  
 

(vārds, uzvārds, adrese, sertifikāta Nr. un tālruņa numurs)


Būvuzraugs  
 

(vārds, uzvārds, adrese, sertifikāta Nr. un tālruņa numurs)


Autoruzraugs  
 

(vārds, uzvārds, adrese, sertifikāta Nr. un tālruņa numurs)


Ar šī akta parakstīšanu būvdarbu veicējs pārņem minēto būves vietu savā valdījumā un uzņemas atbildību par
 
 
  līdz darbu pabeigšanas akta parakstīšanai.

Pirms darbu uzsākšanas nepieciešams saņemt papildu atļaujas:
 
 
 

Piezīmes.
 
 
 

Akts sastādīts divos eksemplāros, vienu eksemplāru glabā būves īpašnieks, otru – būvdarbu veicējs.

Būves īpašnieka pārstāvis
       
 

(paraksts1)

 

(vārds, uzvārds)

 
Būvdarbu veicēja pārstāvis
       
 

(paraksts1)

 

(vārds, uzvārds)

Piezīme. 1 Dokumenta rekvizītu "paraksts" neaizpilda, ja elektroniskais dokuments ir sagatavots atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu.

Ekonomikas ministra vietā –
iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis

 

 

3.pielikums
Ministru kabineta
2014.gada 14.oktobra
noteikumiem Nr.633

Segto darbu pieņemšanas akts Nr. _________

20____. gada ____. _____________________

Būvobjekta nosaukums un atrašanās vieta  
 
 

Būvniecības ierosinātājs (pasūtītājs)  
 

(fiziskās personas vārds, uzvārds, personas kods, dzīvesvieta un tālruņa numurs

 

vai juridiskās personas nosaukums, reģistrācijas Nr., juridiskā adrese un tālruņa numurs)


Būvdarbu veicējs
 

Komisijas sastāvs:
Būvdarbu veicēja pārstāvis  
Būves īpašnieka pārstāvis/būvuzraugs  
Būvprojekta izstrādātājs (autoruzraugs)  

Komisija konstatēja:
1. Pieņemšanai uzrādīts:
 

(īss segto darbu raksturojums)

 
 
2. Darbi izpildīti saskaņā ar:
 

(būvprojekta izstrādātāja vārds un uzvārds vai juridiskās personas nosaukums, būvprojekta nosaukums, rasējuma Nr., to sastādīšanas datums)

 
 
 
3. Veicot darbus, lietoti šādi materiāli, konstrukcijas un izstrādājumi:
 

(materiālu, konstrukciju, izstrādājumu nosaukumi, norādot sertifikātus vai citus dokumentus, kas apliecina kvalitāti)

 
 
 
4. Darbus izpildot, nav/ir (nevajadzīgo svītrot) pieļautas atkāpes no būvprojekta. Pieļautās atkāpes ir saskaņotas ar:
 

(ja ir atkāpes, norādīt, ar ko tās ir saskaņotas, rasējuma Nr. un saskaņojuma datums)

 

Komisijas lēmums
Segtie darbi ir veikti atbilstoši būvprojektam, normatīvajiem aktiem un standartiem, un tie ir pieņemti. Pamatojoties uz minēto, atļauts veikt šādus darbus:
 

(darbu un konstrukciju nosaukums)

 
 
 
 

Būvdarbu veicēja pārstāvis  
 

(paraksts1)

Būves īpašnieka pārstāvis/būvuzraugs  
 

(paraksts1)

Būvprojekta izstrādātājs (autoruzraugs)  
 

(paraksts1)

Piezīme. 1 Dokumenta rekvizītu "paraksts" neaizpilda, ja elektroniskais dokuments ir sagatavots atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu.

Ekonomikas ministra vietā –
iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis

 

 

4.pielikums
Ministru kabineta
2014.gada 14.oktobra
noteikumiem Nr.633

Būvdarbu pabeigšanas akts

_____________________

20____. gada ____. _____________________


Būves vieta  
 

(autoceļš, km)


Kadastra apzīmējums  
Es, būvdarbu veicēja  
 

(organizācijas nosaukums)


pārstāvis,   ,
 

(amats, vārds, uzvārds)

 
paziņoju un ar parakstu apliecinu, ka visi 20____. gada ____. _____________________ līgumā
 

paredzētie darbi būves vietā ir pabeigti pilnā apjomā 20____. gada ____. _____________________ un ar 20____. gada ____. _____________________ būves vietas nodošanas un pieņemšanas aktu nododu pārņemto būves vietu un pabeigtos darbus valsts akciju sabiedrības "Latvijas Valsts ceļi" _______________________________________ nodaļai

   
 

(paraksts1)

Apstiprinu, ka būvdarbu veicējs ir pabeidzis būves vietā visus darbus pilnā apjomā.

Būvuzraugs  
 

(vārds, uzvārds, paraksts1)

Ar šī akta parakstīšanu valsts akciju sabiedrības "Latvijas Valsts ceļi" _______________________________________ nodaļa pārņem minēto būves vietu savā valdījumā. Līdz visu pārbaužu pabeigšanai būvdarbu veicējam ir/nav (nevajadzīgo svītrot) nepieciešams uzstādīt satiksmi ierobežojošas ceļa zīmes:

 
 

Valsts akciju sabiedrības "Latvijas Valsts ceļi"   reģiona
  nodaļas vadītājs  
   

(vārds, uzvārds, paraksts1)

Piezīme. 1 Dokumenta rekvizītu "paraksts" neaizpilda, ja elektroniskais dokuments ir sagatavots atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu.

Ekonomikas ministra vietā –
iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis

 

 

5.pielikums
Ministru kabineta
2014.gada 14.oktobra
noteikumiem Nr.633

Akts par būves pieņemšanu pastāvīgā ekspluatācijā

_____________________

20____. gada ____. _____________________

Nr. ____________

Būve  

Būvniecības ierosinātājs (pasūtītājs)  
juridiskā adrese  

Būvatļauja Nr. ________________ izdota 20____. gada ____. _____________________, kas 20____. gada ____. _____________________
reģistrēta  
 

Būvprojekta izstrādātājs  
juridiskā adrese  
reģ. Nr. __________________ reģ. datums ____.____.____________.

Galvenais būvdarbu veicējs  
juridiskā adrese  
reģ. Nr. __________________ reģ. datums ____.____.____________.

Būvuzraugs  
juridiskā adrese  
reģ. Nr. __________________ reģ. datums ____.____.____________.

Atbildīgie būvspeciālisti:

Būvdarbu vadītājs  
 

(vārds, uzvārds, sertifikāta Nr.)


Būvinženieris/būvuzraugi  
 

(vārds, uzvārds, sertifikāta Nr.)


Autoruzraugs (ja ir veikta autoruzraudzība)  
 

(vārds, uzvārds, sertifikāta Nr.)

Darbu izpildes laiks

 

Saskaņā ar līgumu

Faktiskais

Sākums    
Beigas    

Būves galvenie tehniskie rādītāji:

1. Autoceļu un ielu darbiem:

1.1. posma garums, km ________________________________________________________________________________________________________

1.2. izbūvētais segums, m2 ______________________________________________________________________________________________________

1.3. zemes klātnes platums, m ___________________________________________________________________________________________________

1.4. brauktuves platums, m _____________________________________________________________________________________________________

1.5. izbūvētās ceļa segas konstrukcija _____________________________________________________________________________________________

2. Tiltu darbiem:

2.1. tilta (caurtekas) garums _____________________________________________________________________________________________________

2.2. gabarīti _________________________________________________________________________________________________________________

2.3. aprēķina slodze ___________________________________________________________________________________________________________

2.4. laidumu materiāls un konstrukcija _____________________________________________________________________________________________

2.5. laidumu skaits un garums ____________________________________________________________________________________________________

2.6. brauktuves seguma materiāls _________________________________________________________________________________________________

2.7. pieeju garumi _____________________________________________________________________________________________________________

2.8. pieeju zemes klātnes platums _________________________________________________________________________________________________

2.9. pieeju seguma platums ______________________________________________________________________________________________________

3. Citi būvdarbi

 
 
 

Nododamās būves būvdarbu izmaksas (euro)  
 

(būvdarbu izmaksas, cenu samazinājums)

Būvdarbu garantijas laiks ir _____________ gadi no būvdarbu pabeigšanas akta parakstīšanas datuma.

Novērtējot būvdarbu izpildi, kā arī būvprojektu un būvdarbu izpildes dokumentāciju, konstatēts, ka:

1) darbi izpildīti saskaņā ar 20____. gada ____. _____________________ līgumu Nr. ____________
2) darbi veikti atbilstoši  
 

(būvprojekta izstrādātājs)


izstrādātajam būvprojektam, ko saskaņojis   ,
 

(kas saskaņojis, datums)

 
un būvprojekta izmaiņām atbilstoši izmaiņu aktiem:
 
 
 

Piezīmes.
 
 
 

Pielikumā (atbilstoši situācijai):

1. Atzinumi, ko sniegušas šādas būvniecības procesā iesaistītās institūcijas un būvspeciālisti:

1.1. būvdarbu veicējs;

1.2. būvinženieris, būvuzraugs;

1.3. autoruzraugs, ja ir veikta autoruzraudzība;

1.4. pašvaldība, kuras teritorijā atrodas būve;

1.5. institūcijas, kuras izsniegušas saistošus tehniskos vai īpašos noteikumus.

2. Būvdarbu pabeigšanas akts.

3. Būvprojekts.

4. Autoceļa īpašniekam nododamās izpilddokumentācijas saraksts.

5. Būves vietas nodošanas akts.

6. Pārbaužu protokoli:

1)  
2)  
3)  

Pielikumi uz _________ lapām ir šī būves pastāvīgā ekspluatācijā nodošanas akta neatņemama sastāvdaļa.

VAS "Latvijas Valsts ceļi"/Būvniecības valsts kontroles birojs (nevajadzīgo svītrot) atzīst būvi par derīgu ekspluatācijai.

VAS "Latvijas Valsts ceļi"/Būvniecības valsts kontroles birojs (nevajadzīgo svītrot) atbildīgā amatpersona

     

(amats, vārds, uzvārds)

 

(paraksts1)

Piezīme. 1 Dokumenta rekvizītu "paraksts" neaizpilda, ja elektroniskais dokuments ir sagatavots atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu.

Ekonomikas ministra vietā –
iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis

 

 

6.pielikums
Ministru kabineta
2014.gada 14.oktobra
noteikumiem Nr.633

_______________________________________ būvvaldei

Paskaidrojuma raksts

Būvniecības ierosinātājs

(pasūtītājs)

 
 

(fiziskās personas vārds, uzvārds, personas kods, dzīvesvieta,

   
 

tālruņa numurs, elektroniskā pasta adrese vai

   
 

juridiskās personas nosaukums, reģistrācijas numurs, juridiskā

   
 

adrese, tālruņa numurs, elektroniskā pasta adrese)

Lūdzu izskatīt iesniegumu  
 

(objekta (māju ceļa) nosaukums)

  būvniecībai.

I. Ieceres dokumentācija

1. Būvniecības veids (vajadzīgo atzīmēt):
jauna būvniecība pārbūve nojaukšana

2. Ziņas par objektu/esošu māju ceļu:

1) būves grupa  
 

(atbilstoši vispārīgajiem būvnoteikumiem)

2) būves paredzētais (esošais) lietošanas veids  
 

(atbilstoši būvju klasifikācijai)

3) objekta/māju ceļa garums _______________________________________________________________________________________________________

4) objekta/māju ceļa platums _______________________________________________________________________________________________________

5) objekta/māju ceļa pieslēgums ____________________________________________________________________________________________________

6) būvniecībā plānotie materiāli un būvizstrādājumi _____________________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________________________________________________________

7) esošā māju ceļa īpašnieks vai, ja tāda nav, – tiesiskais valdītājs un/vai lietotājs

_______________________________________________________________________________________________________________________________
(fiziskās personas vārds, uzvārds, personas kods vai juridiskās personas nosaukums, reģistrācijas Nr.)

8) būvniecībā radīto atkritumu apsaimniekošana ________________________________________________________________________________________

9) būvniecībā radīto atkritumu apjoms ________________________________________________________________________________________________

10) būvniecībā radīto atkritumu pārstrādes vai apglabāšanas vieta

_______________________________________________________________________________________________________________________________

3. Ziņas par zemes gabalu:

1) zemes vienības kadastra apzīmējums _______________________________________________________________________________________________

2) zemes vienības adrese ___________________________________________________________________________________________________________

3) zemes vienības īpašnieks vai, ja tāda nav, – tiesiskais valdītājs un/vai lietotājs

_______________________________________________________________________________________________________________________________
(fiziskās personas vārds, uzvārds, personas kods vai

_______________________________________________________________________________________________________________________________
juridiskās personas nosaukums, reģistrācijas Nr.)

4) ja būvniecība paredzēta mežā:

a) meža kvartāla numurs ____________

b) meža nogabala numurs ____________

c) atmežojamā platība sadalījumā pa meža nogabaliem ______________

4. Pilnvarotā persona ______________________________________________________________________________________________________________
(fiziskās personas vārds, uzvārds, personas kods, dzīvesvieta, tālruņa numurs, elektroniskā pasta adrese vai

_______________________________________________________________________________________________________________________________
juridiskās personas nosaukums, reģistrācijas Nr., juridiskā adrese, tālruņa numurs)

Juridiskās personas norādītā kontaktpersona  
 

(vārds, uzvārds,

 

personas kods, tālruņa numurs, elektroniskā pasta adrese)


5. Būvprojekta izstrādātājs  
 

(fiziskās personas vārds, uzvārds, sertifikāta Nr. vai

 

juridiskās personas nosaukums, reģistrācijas Nr., būvkomersanta reģistrācijas apliecības Nr., juridiskā adrese, tālruņa numurs)

6. Būvprojekta izstrādātāja apliecinājumi:

Risinājumi atbilst būvniecību reglamentējošajiem normatīvajiem aktiem un vietējās pašvaldības saistošajiem noteikumiem.

Būvprojekta izstrādātājs      
 

(paraksts1)

 

(datums)

7. Būvniecības ierosinātāja (pasūtītāja) apliecinājumi:

Apliecinu, ka pievienotie īpašuma apliecinājuma dokumenti (kopijas) ir autentiski, patiesi un pilnīgi, attiecībā uz objektu nav nekādu apgrūtinājumu, aizliegumu vai strīdu.

Apņemos īstenot māju ceļa jaunu būvniecību, pārbūvi vai nojaukšanu (nevajadzīgo svītrot) atbilstoši izstrādātajai ieceres dokumentācijai un būvniecības atkritumus nogādāt tiem atbilstošā vietā.

Būvniecības ierosinātājs (pasūtītājs)      
 

(vārds, uzvārds, paraksts1)

 

(datums)

8. Pielikumā – iesniegtie dokumenti (atbilstoši situācijai, vajadzīgo atzīmēt):

īpašuma, valdījuma vai lietojuma tiesību apliecinoši dokumenti uz _________ lp.

būvniecības ierosinātāja pilnvara uz _________ lp.

skaidrojošs apraksts uz _________ lp.

grafiskie dokumenti uz _________ lp.

ja būvniecība paredzēta mežā, – zemes robežu plāns ar iezīmētām būvniecībai paredzētās atmežojamās meža zemes robežām un atmežojamās meža zemes skici, kas sagatavota atbilstoši normatīvajiem aktiem par koku ciršanu mežā, uz _________ lp.

saskaņojumi ar personām uz _________ lp.

saskaņojumi ar institūcijām uz _________ lp.

atļaujas uz _________ lp.

_______________________________________ tehniskie vai īpašie noteikumi uz _________ lp.

citi dokumenti uz _________ lp.

_______________________________________________________________________________________________________________________________

Aizpilda būvvalde

9. Teritorijas plānojumā (lokālplānojumā, detālplānojumā) galvenā izmantošana (papildizmantošana) ___________________________________________________________________

10. Atzīme par būvniecības ieceres akceptu

Būvvaldes atbildīgā amatpersona  
 

(amats,

     

vārds, uzvārds, paraksts1)

 

(datums)


11. Ieceres realizācijas termiņš  
 

(datums)

12. Lēmums par atteikšanos akceptēt ieceri

Lēmuma numurs   datums  

Būvvaldes atbildīgā amatpersona  
 

(amats,

     

vārds, uzvārds, paraksts1)

 

(datums)


13. Atzīme par būvdarbu uzsākšanas nosacījumu izpildi  
 

(datums)


Būvdarbu veicējs  
 

(juridiskās personas nosaukums, reģistrācijas Nr.,

 

būvkomersanta apliecības reģistrācijas Nr., juridiskā adrese, tālruņa numurs)


Būvvaldes atbildīgā amatpersona  
 

(amats,

     

vārds, uzvārds, paraksts1)

 

(datums)

II. Būvdarbu pabeigšana

14. Informācija par būvdarbu pabeigšanu

Apliecinu, ka būvdarbi ir pabeigti un veikti atbilstoši akceptētajai ieceres dokumentācijai, un iesniedzu izpildmērījuma plānu (jaunas būvniecības gadījumā vai pārbūves gadījumā, ja mainījusies situācija apvidū).

Būvniecības ierosinātājs (pasūtītājs)      
 

(vārds, uzvārds, paraksts1)

 

(datums)

15. Būvdarbu garantijas termiņš

Pēc māju ceļa pieņemšanas ekspluatācijā _________ gadu laikā atklājušos būvdarbu defektus būvdarbu veicējs novērsīs par saviem līdzekļiem.

16. Būvdarbu pārbaude

Objekts apsekots   un konstatēts, ka būvdarbi
 

(datums)

 
veikti/nav veikti (vajadzīgo pasvītrot) atbilstoši izstrādātajai ieceres dokumentācijai.

17. Lēmums par konstatētajām atkāpēm no akceptētās ieceres vai būvniecību reglamentējošajiem normatīvajiem aktiem

Lēmuma numurs   datums  

Lēmuma izpildes termiņš  

Būvvaldes atbildīgā amatpersona  
 

(amats,

     

vārds, uzvārds, paraksts1)

 

(datums)

18. Atzīme par būvdarbu pabeigšanu/māju ceļa nojaukšanu

Izdota izziņa par būves neesību, numurs   datums  

Būvvaldes atbildīgā amatpersona  
 

(amats,

     

vārds, uzvārds, paraksts1)

 

(datums)

Piezīmes.
1. 1 Dokumenta rekvizītu "paraksts" neaizpilda, ja elektroniskais dokuments ir sagatavots atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu.
2. Katru paskaidrojuma raksta daļu aizpilda atsevišķi – izstrādājot ieceres dokumentāciju un pabeidzot būvdarbus.
3. Paskaidrojuma raksta attiecīgās ailes paplašina, ja nepieciešams atspoguļot informāciju vairāk nekā par vienu būvniecības ierosinātāju vai zemes gabala īpašnieku, par zemes vienībām.
4. Māju ceļa pārbūves gadījumā paskaidrojuma rakstu aizpilda tādā apjomā, kas raksturo māju ceļam veicamās izmaiņas.

Ekonomikas ministra vietā –
iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis

 

 

7.pielikums
Ministru kabineta
2014.gada 14.oktobra
noteikumiem Nr.633

_______________________________________ būvvaldei

Būvniecības iesniegums

Būvniecības ierosinātājs  
 

(fiziskās personas vārds, uzvārds vai juridiskās personas nosaukums)

   
 

(fiziskās personas kods vai juridiskās personas reģistrācijas numurs)

   
 

(dzīvesvieta vai juridiskā adrese, tālruņa numurs)

   
 

(elektroniskā pasta adrese)

Lūdzu izskatīt iesniegumu  
 

(objekta (pašvaldību ceļa, ielas, komersantu ceļa, māju ceļa) nosaukums)

  būvniecībai.

Nekustamā īpašuma kadastra numurs __________________________________

1. Būvniecības veids (vajadzīgo atzīmēt):

jauna būvniecība pārbūve

2. Ziņas par objektu:

1) būves grupa  
 

(atbilstoši vispārīgajiem būvnoteikumiem)

2) būves paredzētais lietošanas veids  
 

(atbilstoši būvju klasifikācijai)

3) plānotais garums ______________________________________________________________________________________________________________

4) plānotais platums ______________________________________________________________________________________________________________

5) plānotie pieslēgumi (atslēgumi), šķērsojumi _________________________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________________________________________________________

6) būvniecībā plānotie materiāli un būvizstrādājumi _____________________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________________________________________________________

7) nepieciešamo inženiertīklu ierīkošana (nojaukšana) ___________________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________________________________________________________

8) būvniecībā radīto atkritumu apsaimniekošana ________________________________________________________________________________________

9) būvniecībā radīto atkritumu pārstrādes vai apglabāšanas vieta

_______________________________________________________________________________________________________________________________

3. Ziņas par zemes gabalu:

1) zemes vienības kadastra apzīmējums ______________________________________________________________________________________________

2) zemes vienības adrese __________________________________________________________________________________________________________

3) zemes vienības īpašnieks vai, ja tāda nav, – tiesiskais valdītājs un/vai lietotājs

_______________________________________________________________________________________________________________________________
(fiziskās personas vārds, uzvārds, personas kods vai

_______________________________________________________________________________________________________________________________
juridiskās personas nosaukums, reģistrācijas Nr.)

4) ja būvniecība paredzēta mežā:

a) meža kvartāla numurs ____________

b) meža nogabala numurs ____________

c) atmežojamā platība sadalījumā pa meža nogabaliem ____________

4. Ziņas par esošu pašvaldību ceļu, ielu, komersantu ceļu, māju ceļu:

1) būves grupa  
 

(atbilstoši vispārīgajiem būvnoteikumiem)

2) būves esošais lietošanas veids  
 

(atbilstoši būvju klasifikācijai)

3) pašvaldību ceļa, ielas, komersantu ceļa, māju ceļa atrašanās vieta

_______________________________________________________________________________________________________________________________

4) esošā pašvaldību ceļa, ielas, komersantu ceļa, māju ceļa īpašnieks vai, ja tāda nav, – tiesiskais valdītājs un/vai lietotājs

_______________________________________________________________________________________________________________________________
(fiziskās personas vārds, uzvārds, personas kods vai juridiskās personas nosaukums, reģistrācijas Nr.)

5) būvniecībā plānotie materiāli un būvizstrādājumi _____________________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________________________________________________________

6) būvniecībā radīto atkritumu apsaimniekošana ________________________________________________________________________________________

7) būvniecībā radīto atkritumu pārstrādes vai apglabāšanas vieta

_______________________________________________________________________________________________________________________________

5. Ziņas par būvniecības finansējuma avotu:

privātie līdzekļi

publisko tiesību juridiskās personas līdzekļi

Eiropas Savienības politiku instrumentu līdzekļi

citi ārvalstu finanšu palīdzības līdzekļi

6. Pilnvarotā persona  
 

(fiziskās personas vārds, uzvārds, personas kods, dzīvesvieta, tālruņa numurs, elektroniskā pasta adrese vai

 

juridiskās personas nosaukums, reģistrācijas Nr., juridiskā adrese, tālruņa numurs)

Juridiskās personas norādītā kontaktpersona  
 

(vārds, uzvārds,

 

personas kods, tālruņa numurs, elektroniskā pasta adrese)


7. Būvprojekta izstrādātājs  
 

(fiziskās personas vārds, uzvārds, sertifikāta Nr. vai juridiskās personas nosaukums,

 

reģistrācijas Nr., būvkomersanta reģistrācijas apliecības Nr., juridiskā adrese, tālruņa numurs)

8. Būvprojekta izstrādātāja (pasūtītāja) sniegtā informācija par plānoto būvprojekta sastāvu, to nepieciešamo daļu, sadaļu izstrādi

_______________________________________________________________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________________________________________________________

9. Būvprojekta izstrādātāja apliecinājums

Risinājumi atbilst būvniecību reglamentējošajiem normatīvajiem aktiem un vietējās pašvaldības saistošajiem noteikumiem.

Būvprojekta izstrādātājs      
 

(paraksts1)

 

(datums)

10. Atbildi uz iesniegumu un būvatļauju vēlos saņemt (norādīt vienu no veidiem):

pa pastu uz iesniegumā norādīto adresi

elektroniski uz elektroniskā pasta adresi (atbilstoši Paziņošanas likuma 9. panta otrajai daļai) ________________________________________________

personīgi būvvaldē

11. Pieprasījumu par papildu informācijas (dokumentu) iesniegšanu un/vai lēmumu par atbildes sniegšanas termiņa pagarināšanu sūtīt elektroniski uz elektroniskā pasta adresi ____________________________________________________________

12. Būvniecības ierosinātāja apliecinājumi:

Apliecinu, ka pievienotie īpašuma apliecinājuma dokumenti (kopijas) ir autentiski, patiesi un pilnīgi, attiecībā uz objektu nav nekādu apgrūtinājumu, aizliegumu vai strīdu.

Apņemos īstenot pašvaldību ceļa, ielas, komersantu ceļa, māju ceļa jaunu būvniecību vai pārbūvi (nevajadzīgo svītrot) atbilstoši izstrādātajai ieceres dokumentācijai.

Būvniecības ierosinātājs      
 

(vārds, uzvārds, paraksts1)

 

(datums)

13. Pielikumā – iesniegtie dokumenti (atbilstoši situācijai, vajadzīgo atzīmēt):

īpašuma, valdījuma vai lietojuma tiesību apliecinoši dokumenti uz _________ lp.

būvniecības ierosinātāja pilnvara uz _________ lp.

būvprojekts minimālā sastāvā uz _________ lp.

ja būvniecība paredzēta mežā, – zemes robežu plāns ar iezīmētām būvniecībai paredzētās atmežojamās meža zemes robežām un atmežojamās meža zemes skici, kas sagatavota atbilstoši normatīvajiem aktiem par koku ciršanu mežā, uz _________ lp.

saskaņojumi ar personām uz _________ lp.

saskaņojumi ar institūcijām uz _________ lp.

_______________________________________ tehniskie vai īpašie noteikumi uz _________ lp.

citi dokumenti uz _________ lp.

Aizpilda būvvalde

14. Atzīme par būvniecības ieceres akceptu

Būvatļaujas numurs   datums  

Būvvaldes darbinieks  
 

(amats,

     

vārds, uzvārds, paraksts1)

 

(datums)

15. Lēmums par atteikšanos izdot būvatļauju

Lēmuma numurs   datums  

Būvvaldes darbinieks  
 

(amats,

     

vārds, uzvārds, paraksts1)

 

(datums)

Piezīmes.
1. 1 Dokumenta rekvizītu "paraksts" neaizpilda, ja elektroniskais dokuments ir sagatavots atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu.
2. Būvniecības iesnieguma attiecīgās ailes paplašināmas, ja nepieciešams atspoguļot informāciju vairāk nekā par vienu būvniecības ierosinātāju, pašvaldību ceļa, ielas, komersantu ceļa, māju ceļa vai zemes gabala īpašnieku, par zemes vienībām.
3. Pašvaldību ceļa, ielas, komersantu ceļa, māju ceļa pārbūves gadījumā būvniecības iesniegumu aizpilda tādā apjomā, kas raksturo veicamās izmaiņas.

Ekonomikas ministra vietā –
iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis

 

 

8.pielikums
Ministru kabineta
2014.gada 14.oktobra
noteikumiem Nr.633

_______________________________________ būvvaldei

Apliecinājuma karte

Būvniecības ierosinātājs

(pasūtītājs)

 
 

(fiziskās personas vārds, uzvārds, personas kods, dzīvesvieta,

   
 

tālruņa numurs, elektroniskā pasta adrese vai

   
 

juridiskās personas nosaukums, reģistrācijas numurs, juridiskā

   
 

adrese, tālruņa numurs, elektroniskā pasta adrese)

Lūdzu izskatīt iesniegumu  
  atjaunošanai vai nojaukšanai.

(pašvaldību ceļa, ielas vai komersantu ceļa nosaukums)

 

Nekustamā īpašuma kadastra numurs __________________________________

I. Ieceres dokumentācija

1. Būvniecības veids (vajadzīgo atzīmēt):

atjaunošana nojaukšana

2. Ziņas par pašvaldību ceļu, ielu, komersantu ceļu, māju ceļu:

1) būves grupa  
 

(atbilstoši vispārīgajiem būvnoteikumiem)

2) būves paredzētais (esošais) lietošanas veids  
 

(atbilstoši būvju klasifikācijai)

3) pašvaldību ceļa, ielas, komersantu ceļa, māju ceļa garums ______________________________________________________________________________

4) pašvaldību ceļa, ielas, komersantu ceļa, māju ceļa platums ______________________________________________________________________________

5) pašvaldību ceļa, ielas, komersantu ceļa, māju ceļa atrašanās vieta

_______________________________________________________________________________________________________________________________

6) būvniecībā plānotie materiāli un būvizstrādājumi _____________________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________________________________________________________

7) esošā pašvaldības ceļa, ielas, komersantu ceļa, māju ceļa īpašnieks vai, ja tāda nav, – tiesiskais valdītājs un/vai lietotājs

_______________________________________________________________________________________________________________________________
(fiziskās personas vārds, uzvārds, personas kods vai juridiskās personas nosaukums, reģistrācijas Nr.)

8) būvniecībā radīto atkritumu apsaimniekošana _______________________________________________________________________________________

9) būvniecībā radīto atkritumu apjoms _______________________________________________________________________________________________

10) būvniecībā radīto atkritumu pārstrādes vai apglabāšanas vieta

_______________________________________________________________________________________________________________________________

3. Ziņas par būvniecības finansējuma avotu:

privātie līdzekļi

publisko tiesību juridiskās personas līdzekļi

Eiropas Savienības politiku instrumentu līdzekļi

citi ārvalstu finanšu palīdzības līdzekļi

4. Pilnvarotā persona  
 

(fiziskās personas vārds, uzvārds, personas kods, dzīvesvieta,

 

tālruņa numurs, elektroniskā pasta adrese vai

 

juridiskās personas nosaukums, reģistrācijas Nr., juridiskā adrese un tālruņa numurs)

Juridiskās personas norādītā kontaktpersona
 

(vārds, uzvārds, personas kods, tālruņa numurs, elektroniskā pasta adrese)

5. Būvprojekta izstrādātājs  
 

(fiziskās personas vārds, uzvārds, sertifikāta Nr. vai

 

juridiskās personas nosaukums, reģistrācijas Nr., būvkomersanta reģistrācijas apliecības Nr.,

 

juridiskā adrese un tālruņa numurs)

6. Būvprojekta izstrādātāja apliecinājums

Risinājumi atbilst būvniecību reglamentējošajiem normatīvajiem aktiem un vietējās pašvaldības saistošajiem noteikumiem.

Būvprojekta izstrādātājs      
 

(paraksts1)

 

(datums)

7. Būvniecības ierosinātāja (pasūtītāja) apliecinājums

Apliecinu, ka pievienotie īpašuma apliecinājuma dokumenti (kopijas) ir autentiski, patiesi un pilnīgi, attiecībā uz objektu nav nekādu apgrūtinājumu, aizliegumu vai strīdu.

Apņemos īstenot atjaunošanas vai nojaukšanas (nevajadzīgo svītrot) būvdarbus atbilstoši izstrādātajai ieceres dokumentācijai.

Būvniecības ierosinātājs (pasūtītājs)      
 

(vārds, uzvārds, paraksts1)

 

(datums)

8. Pielikumā – iesniegtie dokumenti (atbilstoši situācijai, vajadzīgo atzīmēt):

īpašuma, valdījuma vai lietojuma tiesību apliecinoši dokumenti uz _________ lp.

būvniecības ierosinātāja pilnvara uz _________ lp.

skaidrojošs apraksts uz _________ lp.

grafiskie dokumenti uz _________ lp.

saskaņojumi ar personām uz _________ lp.

saskaņojumi ar institūcijām uz _________ lp.

atļaujas uz _________ lp.

_______________________________________ tehniskie vai īpašie noteikumi uz _________ lp.

citi dokumenti uz _________ lp.

_______________________________________________________________________________________________________________________________

Aizpilda būvvalde

9. Atzīme par būvniecības ieceres akceptu

Būvvaldes atbildīgā amatpersona  
 

(amats,

     

vārds, uzvārds, paraksts1)

 

(datums)


10. Ieceres realizācijas termiņš  
 

(datums)

11. Lēmums par atteikšanos akceptēt ieceri

Lēmuma numurs   datums  

Būvvaldes atbildīgā amatpersona  
 

(amats,

     

vārds, uzvārds, paraksts1)

 

(datums)

12. Būvdarbu uzsākšanas nosacījumi

Būvvaldē iesniedzamie dokumenti (vajadzīgo atzīmēt):

būvdarbu veicēja/būvētāja civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas polises kopija

atbildīgo būvspeciālistu profesionālās civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas polišu kopijas

atbildīgā būvdarbu vadītāja saistību raksts

atbildīgā būvuzrauga saistību raksts

būvuzraudzības plāns

būvdarbu žurnāls

informācija par būvdarbu veicēju vai būvētāju

citi dokumenti, ja to paredz normatīvie akti __________________________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________________________________________________________

13. Atzīme par būvdarbu uzsākšanas nosacījumu izpildi  
 

(datums)


Būvdarbu veicējs/būvētājs  
 

(fiziskās personas vārds, uzvārds, personas kods,

 

dzīvesvieta, tālruņa numurs vai juridiskās personas nosaukums, reģistrācijas Nr.,

 

būvkomersanta apliecības reģistrācijas Nr., juridiskā adrese, tālruņa numurs)


Būvvaldes atbildīgā amatpersona  
 

(amats,

     

vārds, uzvārds, paraksts1)

 

(datums)

II. Būvdarbu pabeigšana

14. Informācija par būvdarbu pabeigšanu

Apliecinu, ka būvdarbi ir pabeigti un veikti atbilstoši akceptētajai ieceres dokumentācijai. Iesniedzu:

būvdarbu žurnālu, nozīmīgo konstrukciju un segto darbu pieņemšanas aktus

iebūvēto būvizstrādājumu atbilstības apliecinājumus

darbu izpildes aktu kopijas

Būvniecības ierosinātājs (pasūtītājs)      
 

(vārds, uzvārds, paraksts1)

 

(datums)

15. Būvdarbu garantijas termiņš

Pēc pašvaldību ceļa, ielas pieņemšanas ekspluatācijā _________ gadu laikā atklājušos būvdarbu defektus būvdarbu veicējs novērsīs par saviem līdzekļiem.

16. Objekta pārbaude

Objekts apsekots    
 

(datums)

 

un konstatēts, ka būvdarbi veikti/nav veikti (vajadzīgo pasvītrot) atbilstoši izstrādātajai ieceres dokumentācijai.

17. Lēmums par konstatētām atkāpēm no akceptētās ieceres vai būvniecību reglamentējošajiem normatīvajiem aktiem

Lēmuma numurs   datums  

Lēmuma izpildes termiņš  

Būvvaldes atbildīgā amatpersona  
 

(amats,

     

vārds, uzvārds, paraksts1)

 

(datums)

18. Atzīme par būvdarbu pabeigšanu

Būvvaldes atbildīgā amatpersona  
 

(amats,

     

vārds, uzvārds, paraksts1)

 

(datums)

Piezīmes.
1. 1 Dokumenta rekvizītu "paraksts" neaizpilda, ja elektroniskais dokuments ir sagatavots atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu.
2. Katru apliecinājuma kartes daļu aizpilda atsevišķi – izstrādājot ieceres dokumentāciju un pabeidzot būvdarbus.
3. Apliecinājuma kartes attiecīgās ailes paplašināmas, ja nepieciešams atspoguļot informāciju vairāk nekā par vienu būvniecības ierosinātāju, pašvaldību ceļa, ielas, komersantu ceļa īpašnieku.

Ekonomikas ministra vietā –
iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis

 

 

9.pielikums
Ministru kabineta
2014.gada 14.oktobra
noteikumiem Nr.633

_______________________________________ būvvaldes

   

būvatļaujas Nr.

 

pielikums Nr.

   
 

(datums)

         

1. Būvdarbu veicējs  
 

(juridiskās personas nosaukums, reģistrācijas Nr.,

 

būvkomersanta apliecības reģistrācijas Nr., juridiskā adrese, tālruņa numurs)

2. Pieaicinātie būvspeciālisti:

1) atbildīgais būvdarbu vadītājs  
 

(fiziskās personas vārds, uzvārds, sertifikāta Nr. vai

 

juridiskās personas nosaukums, reģistrācijas Nr., būvkomersanta reģistrācijas apliecības Nr.)


2) atbildīgais būvuzraugs  
 

(fiziskās personas vārds, uzvārds, sertifikāta Nr. vai

 

juridiskās personas nosaukums, reģistrācijas Nr., būvkomersanta reģistrācijas apliecības Nr.)


3) autoruzraugs  
 

(fiziskās personas vārds, uzvārds, sertifikāta Nr. vai

 

juridiskās personas nosaukums, reģistrācijas Nr., būvkomersanta reģistrācijas apliecības Nr.)


4) darba aizsardzības koordinators
 

(fiziskās personas vārds, uzvārds, personas kods, tālruņa numurs)


Būvvaldes atbildīgā amatpersona  
 

(amats,

     

vārds, uzvārds, paraksts1)

 

(datums)

Piezīmes.
1. 1 Dokumenta rekvizītu "paraksts" neaizpilda, ja elektroniskais dokuments ir sagatavots atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu.
2. Būvatļaujas pielikuma attiecīgās ailes paplašināmas, ja nepieciešams atspoguļot vairāk informācijas.

Ekonomikas ministra vietā –
iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis

 

 

10.pielikums
Ministru kabineta
2014.gada 14.oktobra
noteikumiem Nr.633

IZZIŅA
par būves neesību

  ar kadastra apzīmējumu   ,

(būves nosaukums)

     
kas atrodas   , ir nojaukta.
 

(atrašanās vieta)

 

Nekustamā īpašuma kadastra numurs _________________________________________________________________________________________________

1. Ziņas par nojaukto būvi:

1) būves īpašnieks vai, ja tāda nav, – tiesiskais valdītājs un/vai lietotājs

_______________________________________________________________________________________________________________________________
(fiziskās personas vārds, uzvārds, personas kods vai juridiskās personas nosaukums, reģistrācijas Nr.)

2) būves grupa  
 

(atbilstoši vispārīgajiem būvnoteikumiem)

3) būves lietošanas veids  
 

(atbilstoši būvju klasifikācijai)

2. Ziņas par zemes gabalu, kurā nojaukta būve:

1) zemes vienības kadastra apzīmējums _______________________________________________________________________________________________

2) zemes vienības adrese ___________________________________________________________________________________________________________

3) zemes vienības īpašnieks vai, ja tāda nav, – tiesiskais valdītājs un/vai lietotājs

_______________________________________________________________________________________________________________________________
(fiziskās personas vārds, uzvārds, personas kods vai

_______________________________________________________________________________________________________________________________
juridiskās personas nosaukums, reģistrācijas Nr.)

3. Ziņas par būvniecību:

1) būvniecības ierosinātājs (pasūtītājs)  
 

(fiziskās personas vārds, uzvārds,

 

personas kods, dzīvesvieta un tālruņa numurs vai

 

juridiskās personas nosaukums, reģistrācijas Nr., juridiskā adrese un tālruņa numurs)

2) būvdarbi veikti, pamatojoties uz (vajadzīgo atzīmēt):

  akceptēto ieceri un paskaidrojuma rakstu
 

(datums)

 

  izsniegto būvatļauju Nr. _________
 

(datums)

 

3) objekts apsekots    
 

(datums)

 

4. Izziņa sastādīta ____________ eksemplāros. Izpilddokumentācija nodota glabāšanai

_______________________________________________________________________________________________________________________________.

Būvvaldes atbildīgā amatpersona  
 

(amats,

     

vārds, uzvārds, paraksts1)

 

(datums)

Piezīmes.
1. 1 Dokumenta rekvizītu "paraksts" neaizpilda, ja elektroniskais dokuments ir sagatavots atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu.
2. Izziņas attiecīgās ailes paplašināmas, ja nepieciešams atspoguļot informāciju vairāk nekā par vienu būvniecības ierosinātāju, būves vai zemes gabala īpašnieku, par zemes vienībām.

Ekonomikas ministra vietā –
iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis

 

 

11.pielikums
Ministru kabineta
2014.gada 14.oktobra
noteikumiem Nr.633

APLIECINĀJUMS
par būves vai tās daļas gatavību ekspluatācijai

Būvniecības ierosinātājs
(pasūtītājs)  
 

(fiziskās personas vārds, uzvārds, personas kods, dzīvesvieta un tālruņa numurs

 

vai juridiskās personas nosaukums, reģistrācijas Nr., juridiskā adrese un tālruņa numurs)


1. Paziņo, ka  
 

(būves vai tās daļas nosaukums)

būvdarbi, kas veikti, pamatojoties uz būvatļauju Nr. _____________________, ko
  izsniegusi   , ir pabeigti.

(datums)

 

(būvvaldes nosaukums)

 

2. Ziņas par uzbūvēto objektu(-iem):

2.1. pašvaldību ceļi, ielas (ceļu pārvadi), komersantu ceļi, māju ceļi:

1) kopējais garums ____________ m

2) kopējā platība, kurā veikti darbi, ____________ m2

3) brauktuves platība ____________ m2, ietvju platība ____________ m2

4) zālāju platība ____________ m2, nomales platība ____________ m2

5) nogāžu nostiprinājums ar zāļu sēju ____________ m2

6) pašvaldību ceļa, ielas (ceļu pārvada), komersantu ceļa, māju ceļa tehniskais raksturojums:

Nr.
p.k.

Inženierbūves tehniskie rādītāji

Daudzums (m)

1.

   

2.

   

3.

   

2.2. ārējie inženiertīkli:

1) inženiertīklu veids (piemēram, ūdensvads, kanalizācija, kabeļi) ____________

2) trases kopgarums ____________ m

3) virszemes daļa ____________ m

4) apakšzemes daļa ____________ m

5) inženiertīklu tehniskais raksturojums:

Nr.
p.k.

Inženiertīklu veids

Konstrukciju materiāls

Šķērsgriezums (mm)

Daudzums (m)

1.

       

2.

       

3.

       

3. Ziņas par zemes gabalu, kurā veikta būvniecība:

1) zemes vienības kadastra apzīmējums _______________________________________________________________________________________________

2) zemes vienības adrese ___________________________________________________________________________________________________________

3) zemes vienības īpašnieks vai, ja tāda nav, – tiesiskais valdītājs un/vai lietotājs

_______________________________________________________________________________________________________________________________
(fiziskās personas vārds, uzvārds, personas kods vai

_______________________________________________________________________________________________________________________________
juridiskās personas nosaukums, reģistrācijas Nr.)

4. Ziņas par pašvaldību ceļu, ielu, komersantu ceļu, māju ceļu, kurā veikta būvniecība:

1) būves grupa  
 

(atbilstoši vispārīgajiem būvnoteikumiem)

2) būves kadastra apzīmējums ______________________________________________________________________________________________________

3) būves lietošanas veids  
 

(atbilstoši būvju klasifikācijai)

4) būves atrašanās vieta ___________________________________________________________________________________________________________

5) būves īpašnieks vai, ja tāda nav, – tiesiskais valdītājs un/vai lietotājs

_______________________________________________________________________________________________________________________________
(fiziskās personas vārds, uzvārds, personas kods vai

_______________________________________________________________________________________________________________________________
juridiskās personas nosaukums, reģistrācijas Nr.)

6) kopējais garums, kurā veikti darbi, ____________ m

7) kopējā platība, kurā veikti darbi, ____________ m2, tai skaitā:

brauktuves platība ____________ m2

ietvju platība ____________ m2

zālāju platība ____________ m2

nomales platība ____________ m2

8) nogāžu nostiprinājums ar zāļu sēju ____________ m2

9) pašvaldību ceļa, ielas (ceļu pārvada), komersantu ceļa, māju ceļa tehniskais raksturojums:

Nr.
p.k.

Inženierbūves tehniskie rādītāji

Daudzums (m)

1.

   

2.

   

3.

   

5. Ziņas par būvniecību:

5.1. būvniecība sākta   un pabeigta  
 

(datums)

 

(datums)

5.2. būve vai tās daļa atbilst būvprojektam, ko izstrādājis

_______________________________________________________________________________________________________________________________
(būvprojekta izstrādātāja vārds, uzvārds, sertifikāta Nr. vai juridiskās personas nosaukums,

_______________________________________________________________________________________________________________________________
reģistrācijas Nr., būvkomersanta reģistrācijas apliecības Nr., juridiskā adrese, tālruņa numurs)

5.3. izmaiņas un atkāpes no saskaņotā būvprojekta IR/NAV (nevajadzīgo svītrot), tās noteiktajā kārtībā saskaņotas un atzīmētas tehniskajā dokumentācijā

5.4. būvprojekta īstenošanā piedalījušies šādi būvniecības dalībnieki:

5.4.1. būvdarbu veicējs  
 

(juridiskās personas nosaukums, reģistrācijas Nr.,

 

būvkomersanta apliecības reģistrācijas Nr., juridiskā adrese, tālruņa numurs)


5.4.2. atbildīgais būvdarbu vadītājs  
 

(fiziskās personas vārds, uzvārds, sertifikāta Nr.)


5.4.3. būvuzraugs  
 

(fiziskās personas vārds, uzvārds, sertifikāta Nr.)


5.4.4. būvprojekta izstrādātājs (autoruzraugs)  
 

(fiziskās personas vārds, uzvārds, sertifikāta Nr.)


5.5. būvniecībā radīto atkritumu apsaimniekošanu veica
 

(atkritumu apsaimniekotāja nosaukums)

6. Apliecina, ka:

6.1. būve vai tās daļa ir gatava pieņemšanai ekspluatācijā;

6.2. būvniecībā radīto atkritumu apsaimniekošana veikta atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajām prasībām par atkritumu apsaimniekošanu, tai skaitā būvniecības atkritumi, kas klasificēti kā bīstamie atkritumi, ir apsaimniekoti atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajām prasībām par bīstamo atkritumu apsaimniekošanu;

6.3. pēc būves vai tās daļas pieņemšanas ekspluatācijā _____ gadu laikā atklājušos būvdarbu defektus būvdarbu veicējs novērsīs par saviem līdzekļiem;

6.4. būvniecības kopējās izmaksas ir _________ euro, tai skaitā publisko tiesību juridiskās personas, Eiropas Savienības politiku instrumentu vai citas ārvalstu finanšu palīdzības līdzekļi – _________ euro;

6.5. atliktie būvdarbi (teritorijas apzaļumošana, fasādes fragmentu apdare) tiks pabeigti šādā apjomā un termiņos:

Nr.
p.k.

Darba nosaukums

Mērvienība

Daudzums

Pabeigšanas termiņš

1.

       

2.

       

3.

       

Būvniecības ierosinātājs

(pasūtītājs)

   
 

(vārds, uzvārds, paraksts1)

(datums)


Būvdarbu veicējs    
 

(vārds, uzvārds, paraksts1)

(datums)


Atbildīgais būvdarbu vadītājs    
 

(vārds, uzvārds, paraksts1)

(datums)


Būvuzraugs    
 

(vārds, uzvārds, paraksts1)

(datums)


Būvprojekta izstrādātājs (autoruzraugs)    
 

(vārds, uzvārds, paraksts1)

(datums)

Piezīmes.
1. 1 Dokumenta rekvizītu "paraksts" neaizpilda, ja elektroniskais dokuments ir sagatavots atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu.
2. Apliecinājuma attiecīgās ailes paplašināmas, ja nepieciešams atspoguļot informāciju vairāk nekā par vienu būvniecības ierosinātāju, būves vai zemes gabala īpašnieku, par zemes vienībām.

Ekonomikas ministra vietā –
iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis

 

 

12.pielikums
Ministru kabineta
2014.gada 14.oktobra
noteikumiem Nr.633

AKTS

Kods

par  
 

(būves vai tās daļas nosaukums, atrašanās vieta,

 

zemes vienības kadastra apzīmējums)

pieņemšanu ekspluatācijā

     

(akta sastādīšanas vieta)

 

(datums)

Būvniecības veids (vajadzīgo atzīmēt):

jauna būvniecība pārbūve

Būvniecības ierosinātājs
(pasūtītājs)  
 

(fiziskās personas vārds, uzvārds, personas kods, dzīvesvieta un tālruņa numurs

 

vai juridiskās personas nosaukums, reģistrācijas Nr., juridiskā adrese un tālruņa numurs)

1. Pieņemšanas darbu veic būvvalde/Būvniecības valsts kontroles birojs (nevajadzīgo svītrot):

1.1. būvinspektors  
 

(vārds, uzvārds, būvniecības kontroles tiesību apliecības Nr.)

1.2. arhitekts  
 

(vārds, uzvārds, amats)

1.3. cita amatpersona  
 

(vārds, uzvārds, amats)

2. Pieņemšanas darbā pieaicinātie:

2.1. būvuzraugs  
 

(fiziskās personas vārds, uzvārds, sertifikāta Nr.)


2.2. būvprojekta izstrādātājs (autoruzraugs)  
 

(fiziskās personas vārds, uzvārds, sertifikāta Nr.)


2.3. būvdarbu veicējs  
 

(juridiskās personas nosaukums, reģistrācijas Nr.,

 

būvkomersanta apliecības reģistrācijas Nr., juridiskā adrese, tālruņa numurs)


2.4.  
 

(institūcija/specialitāte, amats, vārds, uzvārds)

3. Būvvalde/Būvniecības valsts kontroles birojs (nevajadzīgo svītrot) iepazinās ar:

3.1. tās rīcībā nodotu būvprojektu ____________ sējumos

3.2. būvdarbu izpildi un būvdarbu izpildes dokumentāciju:

3.2.1. būvdarbu žurnālu Nr. ____________

3.2.2. autoruzraudzības žurnālu Nr. ____________

3.2.3. nozīmīgo konstrukciju un segto darbu pieņemšanas aktu uz _________ lp. ____________ sējumā(-os)

3.2.4. būvuzrauga pārskatu par būvuzraudzības plāna izpildi uz _________ lp.

4. Būvvalde/Būvniecības valsts kontroles birojs (nevajadzīgo svītrot) izvērtēja:

4.1. būvniecības ierosinātāja apliecinājumu par būves vai tās daļas gatavību ekspluatācijai;

4.2. šādu valsts, pašvaldību un citu institūciju atzinumus:

4.2.1.       atzinums Nr. ______ uz _________ lp.
 

(institūcija)

 

(datums)

 
4.2.2.       atzinums Nr. ______ uz _________ lp.
 

(institūcija)

 

(datums)

 
4.2.3.       atzinums Nr. ______ uz _________ lp.
 

(institūcija)

 

(datums)

 
4.2.4.       atzinums Nr. ______ uz _________ lp.
 

(institūcija)

 

(datums)

 
4.2.5.       atzinums Nr. ______ uz _________ lp.
 

(institūcija)

 

(datums)

 

4.3. būvprojekta izstrādātāja   atzinumu Nr. ______ uz _________ lp.
 

(datums)

 

5. Būvvalde/Būvniecības valsts kontroles birojs (nevajadzīgo svītrot) uzklausīja pieņemšanas darbā pieaicinātās amatpersonas un speciālistus un konstatēja:

5.1. būvdarbi veikti, pamatojoties uz būvatļauju Nr.   , ko  
     

(datums)


izsniegusi  
 

(būvvaldes nosaukums)


5.2. būvniecība sākta   un pabeigta  
 

(datums)

 

(datums)

5.3. būve vai tās daļa atbilst būvprojektam, ko izstrādājis

 

(būvprojekta izstrādātāja vārds, uzvārds, sertifikāta Nr. vai

 

juridiskās personas nosaukums, reģistrācijas Nr., būvkomersanta reģistrācijas apliecības Nr.)

5.4. izmaiņas un atkāpes no saskaņotā būvprojekta IR/NAV (nevajadzīgo svītrot), tās noteiktajā kārtībā saskaņotas un atzīmētas tehniskajā dokumentācijā.

6. Pašvaldību ceļa, ielas (ceļu pārvada), komersantu ceļa, māju ceļa tehniski ekonomiskie rādītāji:

6.1. kopējais garums ____________ m

6.2. kopējā platība, kurā veikti darbi, ____________ m2

6.3. brauktuves platība ____________ m2, ietvju platība ____________ m2

6.4. zālāju platība ____________ m2, nomales platība ____________ m2

6.5. nogāžu nostiprinājums ar zāļu sēju ____________ m2

6.6. pašvaldību ceļa, ielas (ceļu pārvada), komersantu ceļa, māju ceļa tehniskais raksturojums:

Nr.
p.k.

Inženierbūves tehniskie rādītāji

Daudzums (m)

1.

   

2.

   

3.

   

6.7. funkcionālais raksturojums:

Nr.
p.k.

Inženierbūves lietošanas veids

Daudzums (m2)

1.

   

2.

   

3.

   

7. Ārējie inženiertīkli:

7.1. inženiertīklu veids (piemēram, ūdensvads, kanalizācija, kabeļi) ____________

7.2. trases kopgarums ____________ m

7.3. virszemes daļa ____________ m

7.4. apakšzemes daļa ____________ m

7.5. inženiertīklu tehniskais raksturojums:

Nr.
p.k.

Inženiertīklu veids

Konstrukciju materiāls

Šķērsgriezums (mm)

Daudzums (m)

1.

       

2.

       

3.

       

8. Vides pieejamības risinājumi (ja būvatļaujā noteiktas vides pieejamības prasības):

teritoriju labiekārtojumam

piebraucamajiem ceļiem

ceļiem un ielām

ietvēm un gājēju celiņiem

gājēju pārejām attiecībā uz iespēju pārvietoties no viena augstuma līmeņa uz citu līmeni, īpaši personām ar funkcionāliem traucējumiem

invalīdu autostāvvietu skaits _____________________

9. Būvniecības kopējās izmaksas (pēc būvniecības ierosinātāja apliecinājuma) ir ____________ euro, tai skaitā publisko tiesību juridiskās personas, Eiropas Savienības politiku instrumentu vai citas ārvalstu finanšu palīdzības līdzekļi –____________ euro.

10. Iekārtas pārbaudītas un atzītas par derīgām ekspluatācijai, ko apliecina attiecīgi atzinumi, kas pievienoti šim aktam.

11. Atliktie būvdarbi (teritorijas apzaļumošana, koku un krūmu stādīšana) jāpabeidz šādā apjomā un termiņos:

Nr.
p.k.

Darba nosaukums

Mērvienība

Daudzums

Pabeigšanas termiņš

1.

       

2.

       

3.

       

12. Pēc būves vai tās daļas pieņemšanas ekspluatācijā ____________ gadu laikā atklājušos būvdarbu defektus galvenais būvdarbu veicējs novērsīs par saviem līdzekļiem.

13. Būvvalde/Būvniecības valsts kontroles birojs (nevajadzīgo svītrot) ierosina atzīt
  par derīgu ekspluatācijai.

(būves vai tās daļas nosaukums)

 

14. Par būves vai tās daļu ir ierosināta tiesvedība (apstrīdēta būvatļauja) _______________________________________ tiesā, lietas numurs ____________.

15. Pieņemšanas akts sastādīts ____________ eksemplāros. Izpilddokumentācija nodota glabāšanai

_______________________________________________________________________________________________________________________________.

Būvinspektors  
 

(vārds, uzvārds, paraksts1)

Arhitekts  
 

(vārds, uzvārds, paraksts1)

Cita amatpersona  
 

(vārds, uzvārds, paraksts1)


Pieaicināti:
būvuzraugs  
 

(vārds, uzvārds, paraksts1)

būvprojekta izstrādātājs (autoruzraugs)  
 

(amats, vārds, uzvārds, paraksts1)


Ar aktu iepazinās:    
būvniecības ierosinātājs    

(pasūtītājs)

   
 

(vārds, uzvārds, paraksts1)

(datums)

būvdarbu veicējs    
 

(vārds, uzvārds, paraksts1)

(datums)

Piezīmes.
1. 1 Dokumenta rekvizītu "paraksts" neaizpilda, ja elektroniskais dokuments ir sagatavots atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu.
2. Ja pieņemšanu veic birojs, akta 1. punktu precizē atbilstoši situācijai, norādot amatpersonas, kuras veiks pieņemšanas darbu.
3. Aktā attiecīgās ailes paplašināmas, ja nepieciešams atspoguļot vairāk informācijas nekā par vienu būvniecības ierosinātāju, būves vai zemes gabala īpašnieku, par zemes vienībām.
4. Būves vai tās daļas pārbūves gadījumā akta 6. punktu aizpilda tādā apjomā, kas raksturo veiktās izmaiņas.

Ekonomikas ministra vietā –
iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!