• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Ministru kabinets
Oficiālajā izdevumā publicē:
  • Ministru kabineta noteikumus, instrukcijas un ieteikumus. Tie stājas spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas, ja tiesību aktā nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš;
  • Ministru kabineta rīkojumus. Tie stājas spēkā parakstīšanas brīdī;
  • Ministru kabineta sēdes protokollēmumus. Tie stājas spēkā pieņemšanas brīdī;
  • plānošanas dokumentus, kā arī informatīvos ziņojumus par politikas plānošanas dokumentu īstenošanu.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2014. gada 16. decembra rīkojums Nr. 790 "Par valsts pensiju speciālajam budžetam nodoto akciju sabiedrības "Valmieras stikla šķiedra" kapitāla daļu pārdošanu". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 18.12.2014., Nr. 252 https://www.vestnesis.lv/op/2014/252.21

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta rīkojums Nr.791

Par valsts īpašuma objekta privatizācijas izbeigšanu

Vēl šajā numurā

18.12.2014., Nr. 252

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: rīkojums

Numurs: 790

Pieņemts: 16.12.2014.

OP numurs: 2014/252.21

2014/252.21
RĪKI

Ministru kabineta rīkojumi: Šajā laidienā 12 Pēdējās nedēļas laikā 13 Visi

Ministru kabineta rīkojums Nr.790

Rīgā 2014.gada 16.decembrī (prot. Nr.69 35.§)

Par valsts pensiju speciālajam budžetam nodoto akciju sabiedrības "Valmieras stikla šķiedra" kapitāla daļu pārdošanu

1. Saskaņā ar likuma "Par valsts un pašvaldību kapitāla daļām un kapitālsabiedrībām" 118. panta pirmo daļu un Ministru kabineta 2006. gada 9. maija noteikumu Nr. 366 "Noteikumi par valsts pensiju speciālajam budžetam nodoto kapitāla daļu pārdošanas nosacījumiem un kārtību" 5. punktu pārdot valstij piederošās un valsts pensiju speciālajam budžetam nodotās akciju sabiedrības "Valmieras stikla šķiedra" valsts kapitāla daļas, kuras iekļautas regulētajā tirgū un kuru nosacītā vērtība ir lielāka par 712 000 euro.

2. Apstiprināt valsts pensiju speciālajam budžetam nodoto akciju sabiedrības "Valmieras stikla šķiedra" kapitāla daļu pārdošanas noteikumus (pielikums).

3. Vienas akcijas minimālā pārdošanas cena ir 3,14 euro.

4. Valsts kapitāla daļu turētājai Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai valsts pensiju speciālajam budžetam nodotās akciju sabiedrības "Valmieras stikla šķiedra" kapitāldaļas pārskaitīt uz valsts akciju sabiedrības "Privatizācijas aģentūra" vērtspapīru kontu.

Ministru prezidenta vietā –
finanšu ministrs Jānis Reirs

Labklājības ministra vietā –
veselības ministrs Guntis Belēvičs



Pielikums
Ministru kabineta
2014.gada 16.decembra
rīkojumam Nr.790

Akciju SABIEDRĪBAS

"Valmieras stikla šķiedra"

akciju
PĀRDOŠANAS NOTEIKUMI

Rīga, 2014

Akciju sabiedrības "Valmieras stikla šķiedra" (turpmāk – Sabiedrība) pārdošanas noteikumi izstrādāti, pamatojoties uz Ministru kabineta 2006.gada 9.maija noteikumiem Nr.366 "Noteikumi par valsts pensiju speciālajam budžetam nodoto kapitāla daļu pārdošanas nosacījumiem un kārtību".

Saskaņā ar Ministru kabineta 2006.gada 9.maija noteikumu Nr.366 "Noteikumi par valsts pensiju speciālajam budžetam nodoto kapitāla daļu pārdošanas nosacījumiem un kārtību" 28.punktu, lai pārdotu sabiedrības valsts kapitāla daļas1, kuras ir iekļautas regulētajā tirgū un, kuru nosacītā vērtība ir 712 000 euro vai lielāka, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (turpmāk – VSAA) normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā izvēlas minēto valsts kapitāla daļu pārdošanas organizētāju. Atbilstoši VSAA un valsts akciju sabiedrības "Privatizācijas aģentūra" (turpmāk – Privatizācijas aģentūra) 2013.gada 28.decembrī noslēgtajam līgumam Sabiedrības akciju pārdošanu organizē Privatizācijas aģentūra.

Privatizācijas aģentūra 2014.gada 17.oktobrī ir noslēgusi sadarbības līgumu ar akciju sabiedrību "NASDAQ OMX Riga" (turpmāk – Nasdaq Riga un/vai birža) par biržā kotēto valsts kapitāla daļu pārdošanas rīkošanu.

1. VISPĀRĪGAS ZIŅAS PAR SABIEDRĪBU

1.1. Sabiedrības nosaukums

Akciju sabiedrība "Valmieras stikla šķiedra", turpmāk - Sabiedrība.

1.2. Sabiedrības reģistrācija

Reģistrācijas datums Uzņēmumu reģistrā – 1991.gada 30.septembris.

Reģistrācijas datums komercreģistrā – 2004.gada 9.augusts

Reģistrācijas numurs – 40003031676

2. SABIEDRĪBAS PAMATKAPITĀLS UN DALĪBNIEKI

2.1. Pamatkapitāls un informācija par vērtspapīru

Sabiedrības pamatkapitāls 33 464 487 euro
Kopējais akciju skaits 23 903 205

Sabiedrības akcijas tiek kotētas Nasdaq Riga

ISIN LV0000100485 
Biržas kods VSS1R 
Saraksts/segments  BALTIC SECONDARY LIST 
Emitents  biržas nosaukums Valmieras stikla šķiedra (VSS)
Akciju nominālvērtība 1,40 euro
Akciju skaits publiskā apgrozībā 9 585 000
Pirmais kotēšanas datums 24.02.1997 

2.2. Sabiedrības akcionāri (virs 5% no visa kapitāla) uz 30.04.2014

Akcionārs

Akciju īpatsvars

Vitrulan International DmbH

36,19%

P-D Glasseiden Oschatz GmbH

26,07%

P-D Management Industries-Technologies GmbH

23,93%

3. SABIEDRĪBAS SAIMNIECISKĀ DARBĪBA

3.1. Vispārēja informācija par Sabiedrību

2013.gada 4.oktobrī pilnībā noslēdzoties pirkuma darījumam, apvienojot Sabiedrību un Valmiera Glass UK Ltd, tika izveidota Valmiera Glass Group, kas sevi turpmāk tirgū pozicionē kā vertikāli integrētu – no stikla šķiedras ražošanas līdz pat pārklātiem/piesūcinātiem audumiem – dažādu kompozītu materiālu piegādātāju avio industrijai, būvindustrijai un citām ražošanas nozarēm. Apvienojot abu uzņēmumu zināšanās, pieredzi un eksporta iespējas, kā arī veidojot un attīstot jaunus projektus, Sabiedrība ar spēcīgu izaugsmes potenciālu turpina nostiprināt un paplašināt savas pozīcijas stikla šķiedras un to produktu ražošanā pasaulē. Sabiedrība nepārtraukti izvērtē un realizē eksporta iespējas jaunos tirgos ar jauniem klientiem. Sabiedrības galvenie darbības virzieni ir stikla šķiedras pētniecība, izstrāde, ražošana un pārdošana. Sabiedrība specializējas divu dažādu stikla šķiedras veidu (E-stikls ar temperatūras izturību 600°C, SiO2-stikls temperatūras izturība –1000+°C) un to izstrādājumu ražošanā. Tie tiek izmantoti tālākai pārstrādei, siltuma un tehniskās izolācijas materiālos, kā gatavi materiāli mašīnbūvē, celtniecībā un citur. 2014.gadā Sabiedrība ir nodibinājusi pirmo ražotni Amerikas Savienotajās Valstīs (ASV) Laurens apgabalā, ražošanu plānots uzsākt 2015.gada pirmajā ceturksnī, pirmajā posmā jaunajā ražotnē ieguldot 6.5 miljonus dolāru (4,8 milj. EUR). Plānots, ka uzņēmums ASV ražos stikla šķiedras produktus ar augstu pievienoto vērtību.

3.2. Sabiedrības saimnieciskās darbības rādītāji

Sabiedrības 2013.gada konsolidētais finanšu pārskats liecina, ka Valmiera Glass Group konsolidētais apgrozījums 2013.gadā sasniedzis 88,41 miljonu euro. Tas ir augstākais gada neto apgrozījums uzņēmuma pastāvēšanas laikā un, salīdzinot ar 2012.gadu, pieaugums par 17,4 miljoniem euro jeb 25%. Nerevidētā konsolidētā tīrā peļņa sasniegusi 5,10 miljonus euro, kas, savukārt, ir par 30% vairāk nekā analogā periodā 2012.gadā. Peļņa uz akciju 2013.gadā sasniegusi 0,2102 euro, kas arī ir rekorda rādītājs akciju sabiedrības pastāvēšanas laikā.

Valmiera Glass Group 2014.gada pirmajā pusgadā ir sasniegusi 3,94 miljonu euro konsolidēto tīro peļņu, kas ir par 54% lielāka, salīdzinot ar peļņu 2013.gada pirmajā pusgadā. Savukārt konsolidētais apgrozījums 2014.gada pirmajā pusgadā sasniedzis 57,64 miljonus euro. Tas ir pieaugums par 14,24 miljoniem eiro jeb 32,8% pret 2013.gada 6 mēnešu rezultātiem.

Plašāk Sabiedrības saimnieciskās darbības galvenie rādītāji norādīti Sabiedrības 2013.gada pārskatā, kas atrodams - http://www.nasdaqomxbaltic.com/upload/reports/vss/2013_ar_lv_uni_00_ias.pdf

Plašāk informācija par Sabiedrības darbību atrodama - http://www.vss.lv/

4. PĀRDOŠANAS PRIEKŠMETS UN MĒRĶI

4.1. Pārdošanas priekšmets

Pārdošanas priekšmets ir visas valsts pensiju speciālajam budžetam nodotās Sabiedrības akcijas ,t.i., 575 000 akcijas jeb 2.41% no Sabiedrības pamatkapitāla.

4.2. Privatizācijas aģentūras noteiktie pārdošanas mērķi

• Pārdot Sabiedrības akcijas par iespējami augstāko cenu

• Nodrošināt pārdošanas procesa publiskumu, caurspīdīgumu un atbilstību normatīvo aktu prasībām

• Organizēt pārdošanu pēc iespējas īsākā laikā

• Nodrošināt norēķinu ātrumu un drošību

• Pēc iespējas mazināt pārdošanas izmaksas

5. Iespējamās pārdošanas metodes

Sabiedrības akciju pārdošanai ir iespējamas 3 pārdošanas metodes. Ņemot vērā, ka Sabiedrības akcijas tiek kotētas Nasdaq Riga, kā arī pārdodamo Sabiedrības akciju skaitu un vērtību, paredzams, ka jebkura no pārdošanas metodēm pozitīvi ietekmēs finanšu tirgu Latvijā, jo pārdotās akcijas nonāks brīvā publiskā apgrozībā.

5.1. Akciju paketes pārdošana atklātā mutiskā izsolē ar augšupejošu soli

Atklātu mutisku Sabiedrības akciju izsoli ar augšupejošu soli organizē Privatizācija aģentūra. Visas pārdošanai nodotās Sabiedrības akcijas tiek pārdotas nedalāmā akciju paketē. Sabiedrības akciju pārdošana vairākās paketēs praktiski ir grūti īstenojama izsoles organizatorisko jautājumu dēļ. Izsole notiek klātienē, piedaloties izsoles dalībniekiem, kas pirms dalības izsolē Privatizācijas aģentūras noteiktā kārtībā ir iesnieguši nepieciešamos dokumentus, iemaksājuši drošības naudu Privatizācijas aģentūras noteiktā apmērā (parasti 10% apmērā no noteiktās izsoles sākumcenas) un Privatizācijas aģentūras noteiktajā apmērā (parasti 150 euro) iemaksājuši izsoles dalības maksu. Izsoles soli nosaka Privatizācijas aģentūra (piemēram, 1% apmērā no Sabiedrības akciju paketes izsoles sākumcenas). Samaksu par akcijām veic Privatizācijas aģentūras noteiktā termiņā pēc izsoles rezultātu apstiprināšanas (parasti 20 darba dienu laikā).

Atbilstība akciju pārdošanas mērķiem:

•  Saņemt pēc iespējas lielākus ieņēmumus no akciju pārdošanas – Izsole, kā pārdošanas veids, nodrošina iespējami lielāko pārdošanas cenu, tātad arī lielākos iespējamos ieņēmumus. Tomēr Sabiedrības akciju pārdošana nedalāmā paketē liedz izsolē piedalīties lielam pircēju skaitam, jo, lai iegādātos visas izsolītās Sabiedrības akcijas vienā nedalāmā paketē, nepieciešams ievērojamas investīcijas (skat. 6.sadaļu par indikatīvo akciju vērtību). Kā konkurenci un līdz ar to arī cenu samazinošs faktors ir neērtā dalība izsolē (drošības naudas iemaksāšana, dalības maksa, dokumentu iesniegšana, dalība klātienē);

•  Nodrošināt pārdošanas procesa publiskumu, caurspīdīgumu un atbilstību normatīvo aktu prasībām – Normatīvo aktu prasības tiek ievērotas, bet pats pieteikšanās process ir salīdzinoši neērts un apgrūtinošs, kā arī iesniegto dokumentu izvērtēšanas dēļ (tos vienpersoniski izvērtē Privatizācijas aģentūra) var rasties dažādas interpretācijas par iesniegto dokumentu saturu un formu, kas var novest pie potenciālo investoru neapmierinātības un pat tiesvedības;

Organizēt pārdošanu pēc iespējas īsākā laikā – Atbilstoši likumam "Par valsts un pašvaldību kapitāla daļām un kapitālsabiedrībām" un Privatizācijas aģentūras praksei kapitāla daļu izsoles noteikumiem jābūt publiski pieejamiem vismaz vienu mēnesi pirms datuma, kad jāpiesakās uz akciju izsoli. Pēc dokumentu iesniegšanas Privatizācijas aģentūra izvērtē šos dokumentus, kā rezultātā izsole notiek divas nedēļas pēc dokumentu iesniegšanas. Pēc izsoles Privatizācijas aģentūra apstiprina izsoles rezultātus un dod laiku – parasti 20 darba dienas, izsoles uzvarētājam samaksāt nosolīto cenu. Pēc nosolītās cenas samaksāšanas tiek noslēgts akciju paketes pirkuma līgums. Papildus minētajam laika grafikam pastāv varbūtība izsoles procesu un rezultātus apstrīdēt tiesā, kas akciju pārdošanas procesu var ievērojami paildzināt. Rezultātu apstrīdēšanas risks var negatīvi ietekmēt investoru interesi, jo izsoles uzvarētājām uz salīdzinoši lielu laiku tiks iesaldēti finanšu līdzekļi - drošības maksas apmērā. Kopējais akciju pārdošanas laiks ir ne mazāk kā 2 mēneši no noteikumu apstiprināšanas dienas, neieskaitot iespējamās rezultātu apstrīdēšanas un tiesvedības;

•  Norēķinu drošība - pirms izsoles nav iespējams pārliecināties par izsoles dalībnieku finanšu līdzekļu esamību. Turklāt izsoles uzvarētājs var neveikt samaksu par akciju paketi, kā rezultātā jārīko jauna akciju paketes izsole (šādā gadījumā Privatizācijas aģentūra patur iemaksāto drošības naudu);

•  Pārdošanas izmaksu mazināšana - mazākās iespējamās administratīvās izmaksas. Privatizācijas aģentūras atlīdzība ir 3,75% no akciju paketes pārdošanas rezultātā iegūtajiem līdzekļiem. Mārketinga izmaksas ir atkarīgas no Privatizācijas aģentūras veiktajiem pasākumiem. Lai nodrošinātu pēc iespējas lielāku investoru interesi, ir nepieciešams veikt vairākus mārketinga pasākumus, kuru efektivitāte nebūs maksimālā, jo nav iespējams precīzi uzrunāt mērķa auditoriju. Vienlaicīgi pastāv varbūtība, ka saistībā ar izsoli tiek uzsāktas tiesvedības, kas akciju pārdošanas procesu var ievērojami sadārdzināt.

5.2. Akciju pārdošana biržā ikdienas tirdzniecības sesijas laikā

Sabiedrības akciju pārdošana notiek izmantojot Nasdaq Riga uzturēto tirdzniecības sistēmu INET, kas nodrošina, ka investoru uzdevumus var ievadīt un savietot automātiski bez tiešas brokera līdzdalības, kā arī var ievadīt dažāda veida uzdevumus (par konkrētu cenu, par tirgus cenu u.c.). Uzdevumu grāmatā ievadītie uzdevumi piedalās nepārtrauktajā tirdzniecībā un uzdevumi tiek savietoti automātiski. Akcijas tiek pārdotas ar tūlītēju samaksu atbilstoši Nasdaq Riga noteiktajam norēķinu ciklam T+22 (norēķini jāveic otrajā darba dienā pēc darījuma noslēgšanas vai reģistrēšanas dienas).3

Atbilstība akciju pārdošanas mērķiem:

•  Saņemt pēc iespējas lielākus ieņēmumus no akciju pārdošanas – pārdošanas cenu nav iespējams prognozēt, bet jebkurā gadījumā, pārdodot Sabiedrības akcijas ikdienas tirdzniecības sesijas laikā, salīdzinājumā ar pārdošanu izsolē, visticamāk, ka nav iespējams iegūt labāko iespējamo pārdošanas cenu. Jāņem vērā, ka 2013.gadā Nasdaq Riga kopā tirgotas 275 755 Sabiedrības akcijas un laika periodā no 2014.gada sākuma līdz 2014.gada 23.septembrim 301 594 Sabiedrības akcijas. Savukārt pārdošanai nodotas visas valsts pensiju speciālajam budžetam nodotās Sabiedrībā akcijas, t.i., 575 000 akcijas, kas ir divas reizes vairāk par 2013.gadā Nasdaq Riga tirgotajām Sabiedrības akcijām. Līdz ar to tik ievērojama daudzuma Sabiedrības akciju pārdošana vairāku ikdienas tirdzniecības sesiju ietvaros var ievērojami samazināt esošo Sabiedrības akciju cenu. Tik liela akciju skaita pārdošana vienas ikdienas sesijas ietvaros bez atsevišķiem mārketinga pasākumiem vispār nav iespējama;

•  Nodrošināt pārdošanas procesa publiskumu, caurspīdīgumu un atbilstību normatīvo aktu prasībām – Normatīvo aktu prasību ievērošanu, publiskuma un caurspīdīgumu nodrošina Nasdaq Riga uzturētā tirdzniecības sistēma;

•  Organizēt pārdošanu pēc iespējas īsākā laikā - ikdienas tirdzniecības sesijas ietvaros, visticamāk, neizdosies pārdot visas pārdošanai nodotās Sabiedrības akcijas (nepietiekama tirgus likviditāte), līdz ar to Sabiedrības akciju pārdošanas procesa ilgumu nav iespējams prognozēt. Ja salīdzina ar norādīto 2013.gadā tirgoto Sabiedrības akciju skaitu, tad tirdzniecība varētu ilgt vairāk kā divus gadus;

•  Norēķinu drošība – Norēķinu drošības riski nepastāv;

•  Pārdošanas izmaksu mazināšana – Privatizācijas aģentūras atlīdzība ir 3,75% no akciju pārdošanas rezultātā iegūtajiem līdzekļiem, kā arī Privatizācijas aģentūras izmaksas.

5.3. Akciju pārdošana izsolē biržā

Sabiedrības akciju izsoles organizētājs ir Privatizācijas aģentūra, savukārt izsoles veicējs ir Nasdaq Riga. Izsolē var piedalīties licencēta banka vai ieguldījumu brokeru sabiedrība, kas ir ieguvusi Nasdaq Riga Biedra statusu, turpmāk - Biržas biedrs. Respektīvi piedalīties var katrs interesents, bet dalība izsolē notiek ar Biržas biedru starpniecību. Biržas biedru saraksts ir pieejams Nasdaq Riga mājas lapā www.nasdaqbaltic.com. Biržas biedri var piedalīties izsolē, iesniedzot izsoles uzdevumus savā vai savu klientu vārdā. Izsole tiek veikta izmantojot Nasdaq Riga uzturēto tirdzniecības sistēmu Genium INET4, turpmāk – Tirdzniecības sistēma. Izsoles uzdevumus Tirdzniecības sistēmā varēs iesniegt izsoles dienā un laikā, ko noteiks Privatizācijas aģentūra, iepriekš konsultējoties ar Nasdaq Riga. Biržas biedrs ir atbildīgs par tā klientu izsoles uzdevumu iesniegšanu Nasdaq Riga Tirdzniecības sistēmā atbilstoši izsoles noteikumos noteiktajai kārtībai. Izsoles dalībnieks var izsolē piedalīties ar vienu vai vairākiem izsoles uzdevumiem. Mazākais cenu solis (mazākā cenas izmaiņa), kas ir ievadāms izsoles uzdevumos, ir 0,01 euro par vienu akciju. Izsole ir atklāta, t.i., Nadaq Riga nodrošina iespēju izsoles dalībniekiem (Biržas biedriem) Tirdzniecības sistēmā un jebkurai personai biržas mājas lapā reālā laika režīmā novērot citu izsoles dalībnieku iesniegtos uzdevumus, neatklājot izsoles dalībnieka Biržas biedra identifikāciju. Izsoles uzdevumi tiek izpildīti par līdzsvara cenu. Gadījumā, ja kādu izsoles uzdevumu nav iespējams apmierināt pilnībā, to apmierina atbilstoši pieejamajam akciju daudzumam. Ja izsolē ir vairāki izsoles uzdevumi ar vienādām solītām cenām, un šos uzdevumus nevar apmierināt pilnībā, tos apmierina proporcionāli uzdevumā norādītajam akciju skaitam, ņemot vērā izsolē piedāvāto akciju skaitu. Ja pēc šī procesa vēl paliek nepiešķirts akciju skaits, tas tiek piešķirts izsoles dalībniekam, kura uzdevumā norādīts lielākais akciju skaits. Gadījumā, ja divos vai vairākos uzdevumos ir norādīts vienāds akciju skaits, atlikušais akciju skaits tiek piešķirts kādam no šiem izsoles dalībniekiem, ievērojot Nasdaq Riga Tirdzniecības sistēmas ģenerētu nejaušības principu.

Akcijas tiek pārdota ar tūlītēju samaksu atbilstoši Nasdaq Riga noteiktajam norēķinu ciklam T+25 (norēķini jāveic otrajā darba dienā pēc darījuma noslēgšanas vai reģistrēšanas dienas).6

Izsole tiek uzskatīta par notikušu, ja tajā ir iesniegts vismaz viens uzdevums.

Atbilstība akciju pārdošanas mērķiem:

•  Saņemt pēc iespējas lielākus ieņēmumus no akciju pārdošanas – Izsole, kā pārdošanas veids, nodrošina iespējami augstāko pārdošanas cenu. Jāatzīmē, ka šim pārdošanas modelim ir iespējami lielākās mārketinga aktivitātes, ko nodrošinās Nasdaq Riga. Mārketinga procesā tiek uzrunāta konkrēta investoru mērķauditorija, tātad vistiešāk sasniegts potenciālais akciju pircējs. Papildus minētajam - investoriem ir saprotama un ļoti ērta piekļuve tirdzniecības sistēmai, dalība izsolē un norēķinu veikšana. Šie faktori būtiski palielina potenciālo investoru interesi un līdz ar to pozitīvi ietekmē pārdošanas cenu. Informācija par izsoli tiks ievietota Privatizācijas aģentūras, Nasdaq Riga un VSAA mājaslapās, kā arī masu medijos;

 Nodrošināt pārdošanas procesa publiskumu, caurspīdīgumu un atbilstību normatīvo aktu prasībām – Normatīvo aktu prasību ievērošanu, publiskumu un caurspīdīgumu nodrošina Nasdaq Riga uzturētā tirdzniecības sistēma;

 Organizēt pārdošanu pēc iespējas īsākā laikā – Sabiedrības akciju izsole notiek vienas dienas laikā, no izsoles dienas līdz samaksas saņemšanai ir ne vairāk kā 2 darba dienas. Atbilstoši Nasdaq Riga sniegtajai informācijai ieteicams izziņot izsoli trīs nedēļas pirms izsoles dienas. Pirms izsoles paredzēts organizēt mārketinga pasākumus (publikācijas Nasdaq Riga mājaslapā, Biržas biedru informēšana, u.t.t.). Līdz ar to kopējais laiks, kas nepieciešams pārdošanas organizēšanai, ir aptuveni četras nedēļas no noteikumu apstiprināšanas dienas.

•  Norēķinu drošība - Norēķinu riski nepastāv;

• Pārdošanas izmaksu mazināšana – Privatizācijas aģentūras atlīdzība ir 3,75% no akciju pārdošanas rezultātā iegūtajiem līdzekļiem, biržas izmaksas par izsoles organizēšanu ir noteiktas 0,2% apmērā no pārdošanas rezultātā iegūtās akciju cenas, bet ne mazāk kā 3000 euro.

5.4. Akciju paketes pārdošanas metožu atbilstība mērķiem - kopsavilkums

Metodes

Mērķis
Atklātā mutiskā izsolē ar augšupejošu soli bez biržas starpniecības Pārdošana biržā nerīkojot izsoli Pārdošana izsolē biržā
Cena 1 1 2
Caurspīdīgums 1 2 2
Laika grafiks 1 0 2
Norēķinu drošība 1 2 2
Izmaksas 2 1 1
Kopā 6 6 9

2 punkti - mērķis sasniegts pilnībā

1 punkti - mērķis sasniegts daļēji

0 punkti – mērķis netiek sasniegts

6. PĀRDOŠANAS CENA

6.1. Akciju cena Nasdaq Riga

Kopējais Nasdaq Riga 2013.gadā tirgoto Sabiedrības akciju skaits bija 275 755 akcijas, sasniedzot 0,48 milj. euro apgrozījumu. Sabiedrības akciju tirgus kapitalizācija 2013.gada beigās bija 49,32 milj. euro. Sabiedrības akciju cena 2013.gadā Nasdaq Riga svārstījās robežās no 1,209 līdz 2,248 euro.

Kopējais Nasdaq Riga no 2014.gada sākumam līdz 2014.gada 23.septembrim tirgoto Sabiedrības akciju skaits bija 301 594 akcijas, sasniedzot 0,89 milj. euro apgrozījumu. Sabiedrības akciju tirgus kapitalizācija 2014.gada 23.septembrī bija 93,22 milj. euro. Sabiedrības akciju cena 2014.gadā Nasdaq Riga svārstījās robežās no 1,89 līdz 3,90 euro. 2014.gada 23.septembrī Sabiedrības akciju cena Nasdaq Riga bija 3,90 euro.

Sabiedrības akciju cenu svārstības un darījumu skaits pēdējos 6 mēnešos.

Atbilstoši norādītājam grafikam ir redzams, ka Sabiedrības akcijas cenu svārstības ir diezgan ievērojamas un šobrīd nav iespējams prognozēt, kāda tā varētu būt akciju pārdošanas brīdī (salīdzinājumā ar šobrīd esošo tā varētu gan kāpt, gan arī vēl samazināties). Atbilstoši Sabiedrības akciju cenai Nasdaq Riga 2014.gada 23.septembrī (3,90 euro par vienu akciju), valstij piederošo Sabiedrības akciju vērtība ir aptuveni 2 242 500 milj. euro.

6.2. Minimālās cenas (izsoles sākumcenas) noteikšanas mehānisms

Sabiedrības akciju cenas dinamika norādīta šo noteikumu 6.1.punktā un šobrīd nav iespējams prognozēt, kāda tā varētu būt akciju pārdošanas brīdī, tomēr var noteikt minimālo cenu, par kādu Sabiedrības akcijas vispār tiek piedāvātas tirgū.

Apstiprinot Sabiedrības akciju izsoles sākumcenu, ir būtiski ņemt vērā akciju tirgus cenu pārdošanas brīdī, ir jāveicina pietiekoši liela pircēju interese iegādāties Sabiedrības akcijas, kā arī nedrīkst pieļaut Sabiedrības akciju pārdošanu par valsts interesēm neatbilstošu cenu (iespējams tirgus lejupslīdes gadījumā).

Minēto kritēriju sasniegšanu nodrošina šāds Sabiedrības akciju izsoles sākumcenas noteikšanas mehānisms:

Privatizācijas aģentūra nosaka Sabiedrības akciju izsoles sākumcenu kā lielāko no: 80 % no pēdējo 2 mēnešu vidējās svērtās Sabiedrības akciju cenas biržā Nasdaq Riga vai Ministru kabineta rīkojumā par šo noteikumu apstiprināšanu noteiktās minimālās Sabiedrības akciju izsoles sākumcenas (minimālā Sabiedrības akciju izsoles sākumcena tiek noteikta Ministru kabineta rīkojuma izdošanas dienā atbilstoši 80 % no pēdējo 2 mēnešu vidējās svērtās Sabiedrības akciju cenas biržā Nasdaq Riga).

Atbilstoši minētajam Sabiedrības akciju izsoles sākumcenas noteikšanas mehānismam tiek veicināta pircēju interese, piedāvājot 20% sākotnējo diskontu no vidējās svērtās cenas. Tajā pašā laikā, nosakot konkrētu minimālo cenu, tiek novērsta Sabiedrības akciju pārdošana par cenu, kas samazinājusies strauju cenas svārstību (krituma) rezultātā. Savukārt 2 mēnešu vidējā cena nodrošinās pēc iespējas lielāku atbilstību padošanas brīdī esošajai tirgus situācijai.

7. rekomendētā pārdošanas metode

Privatizācijas aģentūra rekomendē Sabiedrības akcijas pārdot atbilstoši šo noteikumu 5.3.punktā norādītajai un aprakstītajai metodei, nosakot šādus pamatprincipus:

7.1. Akciju pārdošanas metode – akciju pārdošana izsolē Nasdaq Riga. Izsole tiek uzskatīta par notikušu, ja tajā ir iesniegts vismaz viens uzdevums. Detalizēts izsoles apraksts norādīts šo noteikumu pielikumā, kurš tiks publicēts Nasdaq Riga mājaslapā. Privatizācijas aģentūra precizē un apstiprina minēto pielikumu (Nasdaq Riga izsoles noteikumus) pēc šo noteikumu apstiprināšanas atbilstoši noteiktajiem pamatprincipiem.

7.2. Privatizācijas aģentūra nosaka Sabiedrības akciju izsoles sākumcenu kā lielāko no: 80 % no pēdējo 2 mēnešu vidējās svērtās Sabiedrības akciju cenas biržā Nasdaq Riga vai Ministru kabineta rīkojumā par šo noteikumu apstiprināšanu noteiktās minimālās Sabiedrības akciju izsoles sākumcenas (minimālā Sabiedrības akciju izsoles sākumcena tiek noteikta Ministru kabineta rīkojuma izdošanas dienā atbilstoši 80 % no pēdējo 2 mēnešu vidējās svērtās Sabiedrības akciju cenas biržā Nasdaq Riga).

7.3. Ja izsoles rezultātā pārdotas mazāk par divām trešdaļām, tas ir 379 500 no pārdošanai nodotajām Sabiedrības akcijām, tad Ministru kabinetā jāiesniedz jauns šo noteikumu projekts. Ja izsoles rezultātā tiek pārdots vairāk par divām trešdaļām, tas ir 379 500 no pārdošanai nodotajām Sabiedrības akcijām, tad atlikumu pārdot Nasdaq Riga ikdienas tirdzniecības sesijas laikā.

7.4. Akcijas tiek pārdotas tikai par euro.

7.5. Akcijas tiek pārdotas ar tūlītēju samaksu atbilstoši Nasdaq Riga noteiktajam norēķinu ciklam T+2 (norēķini jāveic otrajā darba dienā pēc darījuma noslēgšanas vai reģistrēšanas dienas).

7.6. Privatizācijas aģentūras atlīdzība ir 3,75% no akciju pārdošanas rezultātā iegūtajiem līdzekļiem, atlīdzība Nasdaq Riga 0,2% no pārdošanas rezultātā iegūtās summas, bet ne mazāk kā 3000 euro, kā arī tiešās Privatizācijas aģentūras izmaksas līdz 3000 euro.

7.7. Laika grafiks – izsole tiks organizēta aptuveni četru nedēļu laikā no šo noteikumu apstiprināšanas dienas.

7.8. VSAA pilnvaro Privatizācijas aģentūru pieņemt nepieciešamos lēmumus un veikt nepieciešamās darbības saistībā ar aprakstīto Sabiedrības akciju pārdošanu izsolē Nasdaq Riga.


1 Valsts pensiju speciālajam budžetam nodotās kapitāla daļas.

2 http://www.nasdaqomxbaltic.com/files/riga/rules/NQRiga_Lat/2014_10_06_Norekini_KONSOLIDETIE_T+2.pdf

3 http://www.nasdaqomxbaltic.com/files/riga/rules/LCD_Lat/2014_01_01_LCD_Nr.6_DVP_birza_KONSOLIDETIE.pdf

4 http://www.nasdaqomxbaltic.com/lv/pakalpojumi-3/tirdznieciba-3/

5 http://www.nasdaqomxbaltic.com/files/riga/rules/NQRiga_Lat/2014_10_06_Norekini_KONSOLIDETIE_T+2.pdf

6 http://www.nasdaqomxbaltic.com/files/riga/rules/LCD_Lat/2014_01_01_LCD_Nr.6_DVP_birza_KONSOLIDETIE.pdf

Labklājības ministra vietā –
veselības ministrs Guntis Belēvičs

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!