• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Ministru kabinets
Oficiālajā izdevumā publicē:
  • Ministru kabineta noteikumus, instrukcijas un ieteikumus. Tie stājas spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas, ja tiesību aktā nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš;
  • Ministru kabineta rīkojumus. Tie stājas spēkā parakstīšanas brīdī;
  • Ministru kabineta sēdes protokollēmumus. Tie stājas spēkā pieņemšanas brīdī;
  • plānošanas dokumentus, kā arī informatīvos ziņojumus par politikas plānošanas dokumentu īstenošanu.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2014. gada 25. marta noteikumi Nr. 166 "Noteikumi par Lauku atbalsta dienesta informācijas sistēmu sezonas laukstrādnieku ienākuma nodokļa piemērošanas nodrošināšanai". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 2.04.2014., Nr. 66 https://www.vestnesis.lv/op/2014/66.8

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta rīkojums Nr.139

Par Finanšu sektora attīstības plānu 2014.–2016.gadam

Vēl šajā numurā

02.04.2014., Nr. 66

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 166

Pieņemts: 25.03.2014.

OP numurs: 2014/66.8

2014/66.8
RĪKI

Ministru kabineta noteikumi: Šajā laidienā 2 Pēdējās nedēļas laikā 4 Visi

Ministru kabineta noteikumi Nr.166

Rīgā 2014.gada 25.martā (prot. Nr.18 19.§)

Noteikumi par Lauku atbalsta dienesta informācijas sistēmu sezonas laukstrādnieku ienākuma nodokļa piemērošanas nodrošināšanai

Izdoti saskaņā ar likuma "Par iedzīvotāju ienākuma
nodokli" 11.12 panta devīto daļu

1. Noteikumi nosaka:

1.1. sezonas laukstrādnieku ienākuma izmaksātāju (turpmāk – lauksaimnieks) un sezonas laukstrādnieku ienākuma nodokļa maksātāju (turpmāk – sezonas laukstrādnieks) reģistrācijas kārtību;

1.2. sezonas laukstrādnieku ienākuma nodokļa informācijas sistēmas (turpmāk – informācijas sistēma) izmantošanas kārtību sezonas laukstrādnieku ienākuma nodokļa režīma piemērošanai, administrēšanai un kontrolēšanai, kā arī sezonas laukstrādnieku ienākuma un šā ienākuma nodokļa aprēķināšanas kārtību;

1.3. kārtību, kādā Valsts ieņēmumu dienests, Valsts darba inspekcija un Valsts robežsardze piekļūst Lauku atbalsta dienesta (turpmāk – dienests) informācijas sistēmā ievadītajiem datiem par sezonas laukstrādniekiem;

1.4. kārtību, kādā lauksaimniekam tiek nodrošināta piekļuve informācijas sistēmā ievadītajiem datiem par sezonas laukstrādnieka nostrādātajām dienām un aprēķināto atlīdzību.

2. Informācijas sistēmas darbību nodrošina dienests.

3. Dienests lauksaimniekam nodrošina piekļuvi informācijas sistēmai, ja viņš:

3.1. ir reģistrējies dienestā kā elektronisko pakalpojumu lietotājs saskaņā ar normatīvajiem aktiem par vienoto zemkopības nozares informācijas sistēmu;

3.2. atbilst likuma "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" 11.12 panta trešajā daļā noteiktajām prasībām un vienotā platības maksājuma pieteikumā ir norādījis vismaz vienu no šo noteikumu pielikumā minētajiem kultūraugu kodiem.

4. Pirms sezonas laukstrādnieka reģistrēšanas informācijas sistēmā lauksaimnieks pārbauda sezonas laukstrādnieka atbilstību likuma 11.12 panta otrās daļas 3. punktā noteiktajām prasībām.

5. Ievadot sezonas laukstrādnieka personas kodu informācijas sistēmā, lauksaimnieks var iegūt informāciju par sezonas laukstrādnieka nostrādātajām dienām un nopelnīto atlīdzību pie viena vai vairākiem lauksaimniekiem kopā, ja lauksaimnieks vismaz vienu dienu taksācijas gada periodā no 1. aprīļa līdz 30. novembrim ir nodarbinājis sezonas laukstrādnieku.

6. Pirms darbu uzsākšanas sezonas laukstrādnieku reģistrē informācijas sistēmā, norādot par viņu likuma "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" 11.12 panta piektajā daļā noteikto informāciju.

7. Dienests taksācijas gada periodā no 1. aprīļa līdz 30. novembrim lauksaimniekam nodrošina iespēju reģistrēt informācijas sistēmā sezonas laukstrādnieku, ja reģistrācijas dienā sezonas laukstrādnieks:

7.1. vēl nav reģistrēts pie cita lauksaimnieka;

7.2. atbilst likuma "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" 11.12 panta otrās daļas 1. un 2. punktā noteiktajām prasībām.

8. Sezonas laukstrādnieka ienākuma nodokļa aprēķināšanai lauksaimnieks informācijas sistēmā ievada sezonas laukstrādniekam aprēķināto atlīdzību līdz viņa nodarbināšanas dienas pulksten 24.00.

9. Sezonas laukstrādnieka ienākuma nodoklis tiek aprēķināts no viņa ienākumiem, piemērojot likuma "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" 15. panta desmitajā daļā noteikto likmi, tiklīdz lauksaimnieks informācijas sistēmā ir ievadījis sezonas laukstrādniekam aprēķināto atlīdzību.

10. Ja nodarbināšanas dienā līdz pulksten 24.00 informācijas sistēmā reģistrētajam sezonas laukstrādniekam netiek norādīta aprēķinātā atlīdzība vai aprēķinātais sezonas laukstrādnieka ienākuma nodoklis nodarbināšanas dienā ir mazāks par 0,70 euro, par sezonas laukstrādnieka gūtajiem ienākumiem tiek aprēķināta minimālā sezonas laukstrādnieka ienākuma nodokļa likme 0,70 euro apmērā.

11. Taksācijas gada periodā no 1. aprīļa līdz 30. novembrim dienests katru dienu apkopo lauksaimnieka ievadīto informāciju par katru reģistrēto sezonas laukstrādnieku, summējot nodarbināšanas dienas un norādīto atlīdzības apmēru pie viena vai vairākiem lauksaimniekiem kopā.

12. Nākamajā dienā pēc ienākuma gūšanas mēneša pēdējās dienas dienests aprēķina sezonas laukstrādnieku ienākuma nodokļa sadalījumu pa budžetiem saskaņā ar likuma "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" 26. panta astoto daļu un par katru reģistrēto sezonas laukstrādnieku nodrošina sezonas laukstrādnieku ienākuma nodokļa sadalījuma aprēķinu katram lauksaimniekam, kurš ir nodarbinājis sezonas laukstrādnieku ienākuma gūšanas mēnesī.

13. Dienests katru nodarbināšanas dienu pēc tam, kad sezonas laukstrādnieks pie viena vai vairākiem lauksaimniekiem kopā taksācijas gada periodā no 1. aprīļa līdz 30. novembrim ir bijis nodarbināts 60 dienas, nosūta lauksaimniekam paziņojumu, kurā tiek norādīts atlikušo dienu skaits līdz likuma "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" 11.12 panta otrās daļas 1. punktā noteiktā kritērija sasniegšanai.

14. Dienests katru nodarbināšanas dienu pēc tam, kad sezonas laukstrādnieka atlīdzība pie viena vai vairākiem lauksaimniekiem kopā taksācijas gada periodā no 1. aprīļa līdz 30. novembrim pārsniegusi 2 800 euro, nosūta lauksaimniekam paziņojumu, kurā tiek norādīts atlikušais atlīdzības apmērs līdz likuma "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" 11.12 panta otrās daļas 2. punktā noteiktā kritērija sasniegšanai.

15. Dienests saskaņā ar normatīvajiem aktiem par valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu veicēju reģistrāciju un ziņojumiem par valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām un iedzīvotāju ienākuma nodokli apkopo lauksaimnieka ievadītos datus nākamajā dienā pēc sezonas laukstrādnieka nodarbināšanas mēneša pēdējās kalendāra dienas.

16. Lauksaimnieks apstiprina šo noteikumu 15. punktā minēto dienesta apkopoto informāciju un likuma "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" 11.12 panta septītajā daļā norādītajā termiņā iesniedz to Valsts ieņēmumu dienestā.

17. Dienests atbilstoši normatīvajiem aktiem par vienoto zemkopības nozares informācijas sistēmu nodrošina Valsts ieņēmumu dienestam, Valsts darba inspekcijai un Valsts robežsardzei autorizētu pieeju informācijas sistēmai.

18. Dienests nodrošina Valsts darba inspekcijai (izmantojot lauksaimnieka nosaukumu vai reģistrācijas numuru) piekļuvi informācijas sistēmas datiem par lauksaimnieka nodarbināto sezonas laukstrādnieku (vārds, uzvārds, personas kods, ienākuma gūšanas diena, starp lauksaimnieku un sezonas laukstrādnieku noslēgtā līguma veids (rakstveidā noslēgts darba līgums, rakstveidā noslēgts uzņēmuma līgums vai mutvārdos noslēgts uzņēmuma līgums)), kā arī laiku (diena, stunda, minūtes), kad minētās ziņas lauksaimnieks ir ievadījis informācijas sistēmā.

19. Valsts ieņēmumu dienests, Valsts darba inspekcija un Valsts robežsardze informācijas sistēmu izmanto sezonas laukstrādnieku ienākuma nodokļa piemērošanas kontrolei, kā arī citu attiecīgās institūcijas funkciju veikšanai.

20. Valsts ieņēmumu dienestam, Valsts darba inspekcijai un Valsts robežsardzei saskaņā ar normatīvajiem aktiem par vienoto zemkopības nozares informācijas sistēmu ir tiesības pieprasīt papildu informāciju par lauksaimniekiem un sezonas laukstrādniekiem.

21. Noteikumi stājas spēkā 2014. gada 1. jūnijā.

Ministru prezidente Laimdota Straujuma

Zemkopības ministra vietā –
aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis

 

Pielikums
Ministru kabineta
2014.gada 25.marta
noteikumiem Nr.166

Kultūraugu kodi

Nr.
p.k.

Kultūraugs

Kods

1.

Zirņi

420

2.

Lauku pupas

410

3.

Piemājas dārzi

810

4.

Kartupeļi

820

5.

Cietes kartupeļi

825

6.

Cukurbietes

830

7.

Dārzeņi

840

8.

Kāposti

841

9.

Ziedkāposti

842

10.

Burkāni

843

11.

Galda bietes

844

12.

Lauka gurķi

845

13.

Sīpoli

846

14.

Ķiploki

847

15.

Garšaugi

848

16.

Augļu koki

910

17.

Ābeles

911

18.

Bumbieres

912

19.

Ķirši

913

20.

Plūmes

914

21.

Ogulāji

920

22.

Avenes

921

23.

Upenes

922

24.

Jāņogas

923

25.

Mellenes (krūmmellenes, zilenes)

924

26.

Dzērvenes

925

27.

Zemenes

926

28.

Ērkšķogas

927

29.

Krūmcidonijas

928

30.

Kazenes

929

Zemkopības ministra vietā –
aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!