• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Kultūras ministrija
Kultūras ministrija publicē:
  • rīkojumus par grozījumiem Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā. Objekts iegūst vai zaudē valsts aizsargājamā kultūras pieminekļa statusu pēc rīkojuma publicēšanas;
  • paziņojumus par ģerboņa reģistrāciju un ģerboņa aprakstu un attēlu.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Kultūras ministrijas 2014. gada 9. aprīļa rīkojums Nr. 5.1-1-108 "Grozījums Kultūras ministrijas 1998.gada 29.oktobra rīkojumā Nr.128 "Par Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstu"". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 25.04.2014., Nr. 81 https://www.vestnesis.lv/op/2014/81.6

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Centrālās vēlēšanu komisijas lēmums Nr.41

Par instrukcijas apstiprināšanu

Vēl šajā numurā

25.04.2014., Nr. 81

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Kultūras ministrija

Veids: rīkojums

Numurs: 5.1-1-108

Pieņemts: 09.04.2014.

OP numurs: 2014/81.6

2014/81.6
RĪKI

Kultūras ministrijas rīkojumi: Šajā laidienā 2 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Kultūras ministrijas rīkojums Nr.5.1-1-108

Rīgā 2014.gada 9.aprīlī

Grozījums Kultūras ministrijas 1998.gada 29.oktobra rīkojumā Nr.128 "Par Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstu"

Izdots saskaņā ar Ministru kabineta 2003.gada 29.aprīļa
noteikumu Nr.241 "Kultūras ministrijas nolikums" 9.11.punktu

Pamatojoties uz likuma "Par kultūras pieminekļu aizsardzību" 14.panta otro daļu, kā arī izvērtējot Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas (turpmāk – Inspekcija) iesniegto Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu saraksta (turpmāk – Pieminekļu saraksts) grozījumu projektu, Kultūras ministrija ir konstatējusi:

1. Inspekcija ir iesniegusi Kultūras ministrijā rīkojuma projektu par valsts nozīmes pilsētbūvniecības pieminekļa "Kuldīgas pilsētas vēsturiskais centrs" (valsts aizsardzības Nr.7435) (turpmāk – Objekts) teritorijas izmaiņām, precizējot kultūras pieminekļa atrašanās vietu. Rīkojuma projektam klāt pievienoti šādi dokumenti:

1.1. izraksts no Inspekcijas Kultūras pieminekļu uzskaites komisijas 2013.gada 12.decembra sanāksmes protokola Nr.04-6.6/26;

1.2. Kuldīgas novada pašvaldības 2013.gada 10.janvāra iesniegums Nr.02-18/130;

1.3. informācija par Objekta nosaukumu;

1.4. Objekta atrašanās vietas shēma topogrāfiskajā plānā;

1.5. Objekta apraksts;

1.6. Objekta fotofiksācijas materiāli;

1.7. pamatojums Objekta atrašanās vietas izmaiņām.

2. Saskaņā ar Ministru kabineta 2003.gada 26.augusta noteikumu Nr.474 "Noteikumi par kultūras pieminekļu uzskaiti, aizsardzību, izmantošanu, restaurāciju un vidi degradējoša objekta statusa piešķiršanu" 16.5.punktu Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu reģistrs ir valsts informācijas sistēma, kurā tiek iekļauta informācija par kultūras pieminekļa atrašanas vietu (nekustamam kultūras piemineklim – adrese, grupa, grunts, liters, zemes kadastra vienības apzīmējums, kustamam kultūras piemineklim – adrese).

3. Objekts iekļauts Pieminekļu sarakstā ar Kultūras ministrijas 1998.gada 29.oktobra rīkojumu Nr.128 "Par valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstu" (publicēts laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" 1998.gada 15.decembrī) kā valsts nozīmes pilsētbūvniecības piemineklis ar atrašanās vietu "Kuldīgas raj., Kuldīga, Liepājas ielas apbūve no 20. līdz 14. namam (Dzirnavu ielai), Dzirnavu iela līdz Mucenieku ielai, Mucenieku iela līdz Jelgavas ielai, Jelgavas ielas nepāra numuru puses apbūve līdz 19. namam, Jelgavas ielas apbūve no 16. līdz 12.namam (Rumbas ielai), Rumbas ielas nepāra numuru puses apbūve līdz Dīķu ielai, Dīķu iela, Pils ielas apbūve no 8. līdz 2.namam (gar Ventas krastu), tilts pār Ventu, Baznīcas ielas pāra numuru puses apbūve līdz Upes ielai (no 36/38. un 34.), Upes ielas nepāra numuru puses apbūve līdz Ventspils ielai, Ventspils ielas apbūve no 5. līdz 11.namam, Policijas Ielas pāra numuru puses apbūve, Baznīcas ielas pāra numuru puses apbūve no Policijas ielas līdz Liepājas ielai, Liepājas ielas apbūve no 1. līdz 17.namam".

4. Priekšlikums Objekta atrašanās vietas izmaiņām izvērtēts Inspekcijā 2013.gada 12.decembrī un konstatēts, ka, pamatojoties uz zinātniskā pētījuma "Kuldīga: Arhitektūra un pilsētbūvniecība" rezultātiem, izvērtējot Kuldīgas centra arhitektoniskās vērtības un apbūves autentiskumu, Objekta teritorija ir paplašināma, papildus šobrīd noteiktajai, iekļaujot Smilšu ielas apbūvi, 1905.gada parku un ielas apbūvi, Pētera ielas un daļēji – Ventspils ielas apbūvi, kā arī Mālu, daļas Kaļķu ielas, Annas un Mazās Annas ielu apbūvi. Šobrīd pilsētbūvniecības pieminekļa robežas nesakrīt ar UNESCO Pasaules mantojuma sarakstam pieteikto teritoriju, kas ir lielāka. Visā piedāvātajā vēsturiskā centra teritorijā saglabājies vēsturiskais plānojums un celtņu telpiskais izvietojums. Te atrodas liels daudzums arhitektoniski vērtīgu ēku, saglabājies kultūrvēsturiski vērtīgais labiekārtojums. Objekts iekļauj aizsargājamas dabas teritorijas. Inspekcija ir konstatējusi paplašināmās teritorijas arhitektonisko, pilsētbūvniecisko, ainavisko un vēsturisko vērtību, kas pamato Objekta teritorijas izmaiņas un atrašanās vietas precizēšanu Pieminekļu sarakstā.

5. Likuma "Par kultūras pieminekļu aizsardzību" 14.panta pirmajā daļā noteikts, ka kultūras pieminekļus atbilstoši to vēsturiskajai, zinātniskajai, mākslinieciskajai vai citādai kultūras vērtībai iedala valsts un vietējās nozīmes kultūras pieminekļos, Ministru kabineta noteiktajā kārtībā, iekļaujot tos kā valsts vai vietējās nozīmes kultūras pieminekļus Pieminekļu sarakstā. Saskaņā ar Ministru kabineta 2003.gada 26.augusta noteikumu Nr.473 "Kārtība, kādā kultūras pieminekļi iekļaujami valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā un izslēdzami no valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu saraksta" 7.punktu, lai kultūras pieminekļa statusu noteiktu pilsētbūvniecības piemineklim, nepieciešams pašvaldības saskaņojums, izņemot gadījumu, ja priekšlikums par kultūras pieminekļa statusa noteikšanu pilsētbūvniecības piemineklim ir iekļauts teritorijas plānojumā.

6. Saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 15.panta piekto daļu pašvaldībām noteikta autonomā funkcija – rūpēties par kultūru un sekmēt tradicionālo kultūras vērtību saglabāšanu un tautas jaunrades attīstību (organizatoriska un finansiāla palīdzība kultūras iestādēm un pasākumiem, atbalsts kultūras pieminekļu saglabāšanai u.c.). Saskaņā ar šā likuma 21.panta trešo daļu, kā arī Teritorijas attīstības plānošanas likuma 12.panta pirmo daļu pašvaldības kompetencē ir izstrādāt un apstiprināt vietējās pašvaldības attīstības stratēģiju, attīstības programmu, teritorijas plānojumu, lokālplānojumus, detālplānojumus un tematiskos plānojumus. Saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 61.1 panta otrās daļas 2.punktu par pašvaldības teritorijas plānojumu jārīko publiskā paspriešana, kuras gaitā tiek garantēta ne vien apspriešanai nodotā dokumenta, bet arī visu ar šo dokumentu saistīto pašvaldības lēmumu pieejamība. Katram ir tiesības mutvārdos un rakstveidā paust savu viedokli publiskās apspriešanas jautājumā. Pašvaldībai ir pienākums apkopot paustos viedokļus un publicēt informatīvu ziņojumu (kopsavilkumu) par apspriešanas rezultātiem pašvaldības domes mājaslapā internetā un vietējā laikrakstā vai bezmaksas izdevumā. Pašvaldībai ir pienākums publicēt domes pieņemto lēmumu, kurā izmantoti publiskās apspriešanas rezultāti, pašvaldības domes mājaslapā internetā un vietējā laikrakstā vai bezmaksas izdevumā.

Ministru kabineta 2013.gada 30.aprīļa noteikumu Nr.240 "Vispārīgie teritorijas plānošanas, izmantošanas un apbūves noteikumi" 231.punktā noteikts, ka teritorijas plānojumā grafiski attēlo Valsts aizsargājamos kultūras pieminekļus. Saskaņā ar Ministru kabineta 2012.gada 16.oktobra noteikumu Nr.711 "Noteikumi par pašvaldību teritorijas attīstības plānošanas dokumentiem" 23.6. punktu teritorijas plānojuma grafiskajā daļā attēlo apgrūtinātās teritorijas un objektus, kuriem nosaka aizsargjoslas (ja attiecīgās aizsargjoslas iespējams attēlot izvēlētajā kartes mērogā).

7. Kuldīgas novada teritorijas plānojumā 2013.–2025.gadam (turpmāk – Teritorijas plānojums) ietverts Objekta paplašinātās teritorijas priekšlikums atbilstoši tam, kādu Kuldīgas novada dome iesniegusi Inspekcijā. Teritorijas plānojuma pirmā redakcija nodota publiskajai apspriešanai ar Kuldīgas novada domes 28.02.2013.lēmumu (protokols Nr.3, punkts Nr.96) (http://www.kuldiga.lv/lv/pasvaldiba/dokumenti/domes-lemumi). Pirmās redakcijas publiskā apspriešana notika no 28.03.2013. līdz 07.05.2013. Kuldīgas novada domes 20.08.2013. sēdē (protokols Nr.11, punkts Nr.1) pieņemts lēmums pilnveidot Kuldīgas novada teritorijas plānojumu 2013.–2025.gadam pirmo redakciju atbilstoši institūciju atzinumiem un publiskās apspriešanas rezultātiem un sagatavot teritorijas plānojuma galīgo redakciju. Pilnveidotā redakcija nodota publiskajai apspriešanai ar Kuldīgas novada domes 29.08.2013. lēmumu (protokols Nr.12, punkts Nr.33) (http://www.kuldiga.lv/lv/pasvaldiba/dokumenti/domes-lemumi). Pilnveidotās redakcijas publiskā apspriešana notika 09.09.2013. līdz 30.09.2013. Ņemot vērā pilnveidotās redakcijas publiskās apriešanas rezultātus, ar Kuldīgas novada domes 21.11.2013.lēmumu (protokols Nr.15, punkts Nr.1) (http://www.kuldiga.lv/lv/pasvaldiba/dokumenti/domes-lemumi) nolemts apstiprināt galīgo redakciju, iepazīstināt ar to sabiedrību un nodrošināt teritorijas plānojuma galīgās redakcijas publiskošanu. Teritorijas plānojuma galīgajā redakcijā noteikta Objekta paplašinātā teritorija atbilstoši Inspekcijā izskatītajam un Kultūras ministrijā iesniegtajam rīkojuma projektam.

8. Pamatojoties uz likuma "Par kultūras pieminekļu aizsardzību" 14.panta otro daļu un Ministru kabineta 2003.gada 26.augusta noteikumu Nr.473 "Kārtība, kādā kultūras pieminekļi iekļaujami valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā un izslēdzami no valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu saraksta" 9.punktu, kā arī uz iepriekš minēto konstatējumu, Kultūras ministrija nolemj:

izdarīt ar Kultūras ministrijas 1998.gada 29.oktobra rīkojumu Nr.128 "Par valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstu" 2.punktu apstiprinātajā Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā šādus grozījumus:

aizstāt valsts nozīmes pilsētbūvniecības pieminekļa "Kuldīgas pilsētas vēsturiskais centrs" (valsts aizsardzības Nr.7435) daļā "Atrašanās vieta" vārdus un skaitļus "Kuldīgas raj., Kuldīga, Liepājas ielas apbūve no 20. līdz 14. namam (Dzirnavu ielai), Dzirnavu iela līdz Mucenieku ielai, Mucenieku iela līdz Jelgavas ielai, Jelgavas ielas nepāra numuru puses apbūve līdz 19. namam, Jelgavas ielas apbūve no 16. līdz 12.namam (Rumbas ielai), Rumbas ielas nepāra numuru puses apbūve līdz Dīķu ielai, Dīķu iela, Pils ielas apbūve no 8. līdz 2.namam (gar Ventas krastu), tilts pār Ventu, Baznīcas ielas pāra numuru puses apbūve līdz Upes ielai (no 36/38. un 34.), Upes ielas nepāra numuru puses apbūve līdz Ventspils ielai, Ventspils ielas apbūve no 5. līdz 11.namam, Policijas Ielas pāra numuru puses apbūve, Baznīcas ielas pāra numuru puses apbūve no Policijas ielas līdz Liepājas ielai, Liepājas ielas apbūve no 1. līdz 17.namam" ar vārdiem "Kuldīgas novads, Kuldīga, pilsētas senākā daļa Ventas kreisajā krastā, ietverot veco tiltu, kas veidojusies, attīstoties apbūvei gar Ventspils, Liepājas un Jelgavas ielām. Grafiskais plāns pielikumā".

9. Lēmuma pamatojums: likuma "Par kultūras pieminekļu aizsardzību" 14.panta pirmā un otrā daļa, Administratīvā procesa likuma 5., 6., 7., 8., 9., 65., 66., 67.pants, 76.panta otrā daļa un 188.panta otrā daļa, Ministru kabineta 2003.gada 26.augusta noteikumu Nr.474 "Noteikumi par kultūras pieminekļu uzskaiti, aizsardzību, izmantošanu, restaurāciju un vidi degradējoša objekta statusa piešķiršanu" 16.5.punkts, Ministru kabineta 2003.gada 26.augusta noteikumu Nr.473 "Kārtība, kādā kultūras pieminekļi iekļaujami valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā un izslēdzami no valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu saraksta" 7. un 9.punkts, Ministru kabineta 2003.gada 29.aprīļa noteikumu Nr.241 "Kultūras ministrijas nolikums" 9.11.punkts.

10. Rīkojums stājas spēkā nākamajā darba dienā pēc publicēšanas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis". Mēneša laikā no šī rīkojuma spēkā stāšanās to var pārsūdzēt saskaņā ar Administratīvā procesa likuma 76.panta otro daļu un 188.panta pirmo daļu Administratīvās rajona tiesas Liepājas tiesu namā (Lielā iela 4, Liepāja, LV–3401).

Pielikumā: valsts nozīmes pilsētbūvniecības pieminekļa "Kuldīgas pilsētas vēsturiskais centrs" (valsts aizsardzības Nr.7435) grafiskais plāns.

Kultūras ministre D.Melbārde

 

 

 

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!