• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Saeima
Oficiālajā izdevumā publicē:
  • Saeimas pieņemtos un Valsts prezidenta izsludinātos likumus. Likumi stājas spēkā četrpadsmitajā dienā pēc izsludināšanas, ja likumā nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš;
  • Saeimas pieņemtos vispārējas nozīmes lēmumus. Lēmumi stājas spēkā to pieņemšanas brīdī;
  • Saeimas sēžu stenogrammas un rakstveidā sniegtās atbildes uz deputātu jautājumiem;
  • Saeimas parlamentārās izmeklēšanas komisiju galaziņojumus.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Saeimas 2015. gada 21. maija stenogramma "Latvijas Republikas 12.Saeimas pavasara sesijas septītā sēde 2015.gada 21.maijā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 27.05.2015., Nr. 102 https://www.vestnesis.lv/op/2015/102.1

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Saeimas sēdes stenogramma

Atbildes uz deputātu jautājumiem 2015.gada 21.maijā

Vēl šajā numurā

27.05.2015., Nr. 102

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Saeima

Veids: stenogramma

Pieņemts: 21.05.2015.

OP numurs: 2015/102.1

2015/102.1
RĪKI

Saeimas sēdes stenogramma

Latvijas Republikas 12.Saeimas pavasara sesijas septītā sēde 2015.gada 21.maijā

Sēdi vada Latvijas Republikas 12.Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece.

Sēdes vadītāja. Labrīt, godātie kolēģi! Aicinu ieņemt vietas Saeimas Sēžu zālē, lai varam sākt Saeimas sēdi.

Pirms uzsākam Saeimas Prezidija apstiprinātās sēdes darba kārtības izskatīšanu, ir jāizskata grozījumi tajā, kas ir iesniegti.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija lūdz grozīt Saeimas sēdes darba kārtību un iekļaut Saeimas sēdes darba kārtībā likumprojektu "Grozījumi Ģenētiski modificēto organismu aprites likumā". Vai deputātiem nav iebildumu? Deputātiem iebildumu nav. Darba kārtība ir grozīta.

Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"–"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" lūdz izdarīt grozījumus Saeimas sēdes darba kārtībā un izslēgt no tās likumprojektu "Grozījums Publisku izklaides un svētku pasākumu drošības likumā". Vai deputātiem nav iebildumu? Deputātiem iebildumu nav. Darba kārtība grozīta, un likumprojekts no tās izslēgts.

Tāpat Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"–"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" lūdz izdarīt izmaiņas Saeimas sēdes darba kārtībā un izslēgt no tās likumprojektu "Grozījums likumā "Par sapulcēm, gājieniem un piketiem"". Vai deputātiem nav iebildumu? Deputātiem iebildumu nav. Darba kārtība grozīta. Likumprojekts no tās ir izslēgts.

Un Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"–"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" Saeimas frakcija lūdz grozīt Saeimas sēdes darba kārtību un no tās izslēgt likumprojektu "Grozījums likumā "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā"". Vai deputātiem ir iebildumi? (Starpsaucieni no zāles: "Ir!") Tātad deputāti lūdz balsojumu.

Lūdzu zvanu! Balsosim par to, lai tiktu izdarītas izmaiņas Saeimas sēdes darba kārtībā, no tās izslēdzot likumprojektu "Grozījums likumā "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā""! Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 29, pret – 44, atturas – nav. Tātad darba kārtība nav grozīta.

Līdz ar to sākam izskatīt apstiprināto darba kārtību.

Darba kārtības pirmā sadaļa – "Prezidija ziņojumi par iesniegtajiem likumprojektiem".

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu "Par Nolīgumu par Horvātijas Republikas dalību Eiropas Ekonomikas zonā" nodot Ārlietu komisijai, nosakot, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem nav iebildumu? Deputātiem iebildumu nav. Likumprojekts komisijai ir nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina Sociālo un darba lietu komisijas iesniegto likumprojektu "Grozījums Biedrību un nodibinājumu likumā" nodot Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai, nosakot, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem nav iebildumu? Deputātiem iebildumu nav. Likumprojekts komisijai nodots.

Tāpat Saeimas Prezidijs ierosina Sociālo un darba lietu komisijas iesniegto likumprojektu "Grozījumi Jaunatnes likumā" nodot Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai, nosakot, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav. Likumprojekts komisijai ir nodots.

Nākamā darba kārtības sadaļa – "Par atvaļinājuma piešķiršanu".

Saeimas Prezidijs jūs informē, ka ir saņēmis deputāta Ringolda Baloža iesniegumu ar lūgumu piešķirt viņam neapmaksātu atvaļinājumu šā gada 21.maijā. Saeimas Prezidijs šo atvaļinājumu ir piešķīris un par to informē Saeimu.

Nākamā darba kārtības sadaļa – "Amatpersonu ievēlēšana, apstiprināšana, iecelšana, atbrīvošana vai atlaišana no amata, uzticības vai neuzticības izteikšana".

Darba kārtībā lēmuma projekts "Par Ērika Kalnmeiera iecelšanu par ģenerālprokuroru".

Juridiskās komisijas vārdā – deputāts Gaidis Bērziņš. (No zāles dep. J.Urbanovičs: "Ja nevienam nav iebildumu – balsojam!")

G.Bērziņš (VL–TB/LNNK).

Cienījamā Saeimas priekšsēdētāja! Godātie kolēģi! Agešina kungs diemžēl ir aizkavējies, līdz ar to ziņošu es.

Saeimas Juridiskā komisija šā gada 13.maijā izskatīja Saeimas lēmuma projektu "Par Ērika Kalnmeiera iecelšanu par ģenerālprokuroru".

Atgādinu, ka saskaņā ar likumu "Par tiesu varu" un Prokuratūras likumu Augstākās tiesas priekšsēdētājs ir izvirzījis ģenerālprokurora amatam Ēriku Kalnmeieru. Komisija, deviņiem komisijas locekļiem balsojot "par" un vienam deputātam nepiedaloties balsojumā, atbalstīja Saeimas lēmuma projektu "Par Ērika Kalnmeiera iecelšanu par ģenerālprokuroru".

Juridiskās komisijas vārdā lūdzu atbalstīt lēmuma projektu "Par Ērika Kalnmeiera iecelšanu par ģenerālprokuroru".

Sēdes vadītāja. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu "Par Ērika Kalnmeiera iecelšanu par ģenerālprokuroru"! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 76, pret – nav, atturas – 1. Līdz ar to apsveicam Kalnmeiera kungu! Saeimas vārdā novēlam strādāt atbildīgi! (Aplausi.) Paldies. (Dep. A.Barča un J.Vectirāns sveic Ē.Kalnmeieru ar ziediem.)

Nākamā darba kārtības sadaļa – "Likumprojektu izskatīšana".

Darba kārtībā likumprojekts "Grozījumi Komerclikumā", otrais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā – deputāts Ingmārs Līdaka.

I.Līdaka (ZZS).

Labrīt, cienījamie kolēģi! Tātad jūsu uzmanībai likumprojekts "Grozījumi Komerclikumā", otrais, galīgais, lasījums.

Tā kā šis likumprojekts bija izsludināts par steidzamu, atbildīgā komisija saņēmusi trīs priekšlikumus.

1. – tieslietu ministra Rasnača priekšlikums. Komisijā guvis atbalstu.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

I.Līdaka. Lūdzu atbalstīt arī 2. – tieslietu ministra Rasnača priekšlikumu.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

I.Līdaka. Tāpat arī 3. – Juridiskā biroja priekšlikumu, kurš komisijā guvis atbalstu.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

I.Līdaka. Līdz ar to lūdzu atbalstīt likumprojektu arī otrajā, galīgajā, lasījumā. Paldies.

Sēdes vadītāja. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījumi Komerclikumā" atbalstīšanu otrajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 72, pret un atturas – nav. Līdz ar to likumprojekts otrajā, galīgajā, lasījumā ir atbalstīts.

Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts "Par Latvijas Republikas valdības un Apvienoto Arābu Emirātu valdības nolīgumu par gaisa satiksmi", otrais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā – deputāts Ojārs Ēriks Kalniņš. (Tribīnē nāk dep. R.Kols.)

Tātad... Ārlietu komisijas vārdā – deputāts Rihards Kols.

R.Kols (VL–TB/LNNK).

Labrīt! Cienījamā Saeimas priekšsēdētājas kundze! Prezidija locekļi! Deputāti!

Ārlietu komisija savā sēdē izskatīja un atbalstīja otrajam, galīgajam, lasījumam likumprojektu "Par Latvijas Republikas valdības un Apvienoto Arābu Emirātu valdības nolīgumu par gaisa satiksmi" (Nr.193/Lp12). Priekšlikumi komisijā netika saņemti, un līdz ar to deputātus lūdzu atbalstīt likumprojektu otrajā, galīgajā, lasījumā.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Par Latvijas Republikas valdības un Apvienoto Arābu Emirātu valdības nolīgumu par gaisa satiksmi" atbalstīšanu otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 75, pret un atturas – nav. Līdz ar to likumprojekts ir atbalstīts. Paldies.

Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts "Grozījumi Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likumā", trešais lasījums.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā – deputāts Mārtiņš Bondars.

M.Bondars (LRA).

Cienījamā Saeimas priekšsēdētājas kundze, godātie kolēģi! Cienītās kolēģes! Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija ir sagatavojusi trešajam lasījumam likumprojektu "Grozījumi Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likumā". Uz trešo lasījumu ir saņemti 18 priekšlikumi.

1. – deputāta Imanta Parādnieka priekšlikums. Komisijā nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Uzsākam debates.

Vārds deputātam Imantam Parādniekam.

I.Parādnieks (VL–TB/LNNK).

Labrīt, kolēģi! Tā nu ir sanācis, ka no 18 iesniegtajiem priekšlikumiem 10 ir manējie, un tie visi, ja tā var teikt, ir savā veidā saistīti. Es uzreiz izklāstīšu to pamatideju, un tad nu deputātiem būs izšķiršanās, kurus no šiem priekšlikumiem atbalstīt vai neatbalstīt.

Galvenais to mērķis bija sniegt lielāku atbalstu daudzbērnu ģimenēm, tādējādi realizējot Straujumas valdības deklarācijā rakstīto 116.punktā, kur ir deklarēts: "Būtiski paplašināsim valsts atbalstu daudzbērnu ģimenēm, ieviešot īpašu trešā bērna politiku." Kamēr mēs ieviešam īpašu trešā bērna politiku, pa to laiku mēs varam sniegt kādu lielāku atbalstu daudzbērnu ģimenēm, tas ir, palielināt atlaidi transportlīdzekļu ekspluatācijas nodoklim... vienam daudzbērnu ģimenes transportlīdzeklim. Šobrīd tam ir 20 procentu atlaide, taču mans priekšlikums paredz 50 procentu atlaidi. Savukārt, zinot to, ka Finanšu ministrija skrupulozi seko, lai tam būtu arī... lai nebūtu negatīva fiskālā ietekme, es piedāvāju transportlīdzekļiem šo ekspluatācijas nodokli nedaudz palielināt par dažiem eirocentiem vai lielākām automašīnām ar lielāku motora tilpumu, piemēram, par eiro.

Es nosaukšu precīzus skaitļus: no 35,57 likmes nodokli palielināt uz 36, no 14,23 – uz 15, no 29,88 – uz 30, tātad par 12 eirocentiem. Ir arī samazinājumi: pieņemsim, no 51,22 samazināt uz 51. Nu, teiksim tā, matemātiska noapaļošana nosacīti ir tikai tāpēc, ka atsevišķās pozīcijās, piemēram, jaudai virs... masai virs trīsarpus tūkstošiem kilogramu, palielinājums ir no 102,45 – uz 105, tātad jaudīgākām mašīnām tas palielinājums ir lielāks. Un tas mērķis bija dabūt šo papildu fiskālo telpu, kas apmēram kopā... kur šie palielinājumi tajos astoņos priekšlikumos veidotu apmēram 500 tūkstošus, savukārt atbalsts daudzbērnu ģimenēm būtu aptuveni 300 tūkstošu eiro apmērā.

Pirmais priekšlikums ir par motociklu palielinājumu... par nodokļa palielinājumu motocikliem. Nu, jāteic, man pašam kā motobraucējam nav iebildumu pret šo palielinājumu, jo motociklistiem ir tāda iespēja, ka viņi pēc sezonas beigām – vai tas ir oktobra mēnesis vai novembra mēnesis – var aizbraukt ar automašīnu, un, paņemot līdzi motocikla numurzīmi, nodot to CSDD, samaksājot par to vien 3 eiro. Un līdz ar to attiecīgi pusgadu nav jāmaksā transportlīdzekļa ekspluatācijas nodoklis.

Tā ka, kolēģi, es aicinu atbalstīt visus priekšlikumus, kas ir saistīti ar šo nebūtisko palielinājumu, ko katrs iedzīvotājs varētu atļauties, lai daudzbērnu ģimenēm mēs varētu sniegt lielāku atbalstu. Komisijā gan tas nav guvis atbalstu... konkrēti šie palielinājuma priekšlikumi, savukārt atbalsts daudzbērnu ģimenēm ir guvis komisijas atbalstu. Tagad ir Saeimas izšķiršanās.

Paldies.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Turpinām debates. Vārds deputātam Kārlim Šadurskim.

K.Šadurskis (VIENOTĪBA).

Labrīt, godātie kolēģi! Mani uzstāties debatēs pamudināja Parādnieka kunga teiktais par nosacītu matemātisku noapaļošanu, un es gribētu to labot un nosaukt par nepareizu matemātisku noapaļošanu, jo, ja nodokļa likme 17,07 tiek noapaļota uz 18, tad to par noapaļošanu saukt nevar.

Bet nu par lietas būtību.

Šeit ir vairāki Parādnieka kunga priekšlikumi par skaitļiem, kuri, pārrēķinot no latiem eiro izteiksmē, ir kļuvuši gauži neapaļi. Parādnieka kunga redakcijā tie ir izteikti ar precizitāti līdz apaļam eiro – un parasti uz augšu –, un tas rada nelielu pozitīvu fiskālo ietekmi. Bet Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vairākums sliecās neatbalstīt šīs aritmētiskās manipulācijas, jo, pirmkārt, ieguvums valsts budžetā ir salīdzinoši neliels; otrkārt, tā ir tāda lienoša, negodīga eiro ieviesēja prakse, un šādai nevajadzētu būt likumdevēja darbībai. Finanšu ministrija strādā pie plašākas nodokļu likmju pārskatīšanas koncepcijas, kura varētu tik ieviesta... nu, droši vien šī gada laikā tā varētu tikt izdiskutēta un nākamā gada laikā ieviesta, un efektīva tā varētu būt vai nu no nākamā gada pusgada, vai aiznākamā gada sākuma. Tāpēc šāda skaitļu raustīšana šķiet visai neargumentēta.

Un nodokļa maksātājam patiesībā ir pilnīgi vienalga, vai viņš maksā apaļu summu vai neapaļu summu. Ja maksājums notiek ar maksājumu karti, tad maksātājs to vispār nejūt; ja maksāšana notiek skaidrā naudā, nu, katram ir patīkami saņemt dažus centus – izdotu atlikumu.

Un līdz ar to komisijas locekļu vairākums neatbalstīja šos priekšlikumus.

Paldies.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Vārds deputātam Imantam Parādniekam, otro reizi.

I.Parādnieks (VL–TB/LNNK).

Atgādināšu Šadurska kungam, ka Latvija kā valsts godīgi eiro ieviesa ar 2014.gada 1.janvāri un ka tam visam nav nekāda sakara ar eiro ieviešanu. Eiro ir ieviests, un sen ir lati pārrēķināti eiro vienībās. Ir pagājis pusotrs gads, un šiem grozījumiem ir paredzēts stāties spēkā ar 2016.gada 1.janvāri. Šo divu gadu laikā pirktspēja ir palielinājusies, vidējā darba alga ir palielinājusies. Un vispār mums ir tāda problēma, ka tās nodokļu likmes, kuras mums nav izteiktas procentos... Ja mēs tās regulāri nepārskatām vismaz divu, trīs, četru gadu laikā, kad ir mainījusies naudas faktiskā... faktiskā pirktspēja vai faktiskā vērtība, tad tas nav īsti pareizi, tāpēc ka mēs budžetā ieņemam faktiski mazāk, nekā šīs naudas vērtība tanī brīdī ir. Un tāpēc šeit šis palielinājums nav nekādā veidā saistīts ar, kā jūs teicāt, godīgu eiro ieviešanu, jo tā sen jau ir notikusi. Vienkārši atbilstoši ekonomiskajai situācijai šis palielinājums ir gana korekts.

Tā ka... Protams, tā ir izšķiršanās. Mēs varam arī nepalielināt. Bet, kas attiecas uz Finanšu ministrijas darbu, tad viņa arī pateica, ka izmaiņas, kuras varētu skart plašāku jomu... Un tas, ko mēs komisijā bijām diskutējuši par iespēju daļu no transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa vai pat visu pārcelt uz akcīzi, – ka tas ātrāk par 2017.gada 1.janvāri nebūs. Savukārt daudzbērnu ģimenēm mēs atbalstu varam sniegt jau no nākošā gada 1.janvāra.

Paldies.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Līdz ar to debates slēdzu. Vai komisijas vārdā ir kas piebilstams? Nav.

Lūdzu zvanu! Balsosim par 1. – deputāta Parādnieka iesniegto priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 14, pret – 65, atturas – nav. Tātad priekšlikums nav atbalstīts.

M.Bondars. Kolēģi! Pēdējā laikā Parādnieka kunga un Šadurska kunga debates Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā kļuvušas tik krāsainas... Man prieks, ka vismaz daļēji mēs varam arī šeit... (Zālē smiekli, starpsaucieni.)

Sēdes vadītāja. Par 2.priekšlikumu, Bondara kungs, lūdzu!

M.Bondars. Jā.

2. – deputāta Parādnieka priekšlikums. Arī tas komisijā nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

M.Bondars. 3. – deputāta Parādnieka priekšlikums. Komisijā arī tas nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

M.Bondars. Arī 4. – deputāta Parādnieka priekšlikums. Komisijā nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

M.Bondars. Arī 5. – deputāta Parādnieka priekšlikums. Komisijā nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

M.Bondars. 6. – deputāta Parādnieka priekšlikums. Komisijā arī nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

M.Bondars. 7. – Juridiskā biroja priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

M.Bondars. 8. – Juridiskā biroja priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

M.Bondars. 9. – deputāta Parādnieka priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

M.Bondars. 10. – deputāta Parādnieka priekšlikums. Komisijā nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

M.Bondars. 11. – deputāta Parādnieka priekšlikums. Komisijā nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

M.Bondars. 12. – Juridiskā biroja priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

M.Bondars. 13. – Juridiskā biroja priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

M.Bondars. 14. – Juridiskā biroja priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

M.Bondars. 15. – Juridiskā biroja priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

M.Bondars. 16. – deputāta Parādnieka priekšlikums. Daļēji atbalstīts un iekļauts 18. – komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

M.Bondars. 17. – Finanšu ministrijas parlamentārā sekretāra Arvila Ašeradena priekšlikums. Daļēji atbalstīts un iekļauts 18. – komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

M.Bondars. 18. – Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Protams, komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

M.Bondars. Paldies.

Esam izskatījuši visus 18 priekšlikumus. Līdz ar to Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā lūdzu atbalstīt likumprojektu "Grozījumi Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likumā" trešajā, galīgajā, lasījumā.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījumi Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likumā" atbalstīšanu trešajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 83, pret un atturas – nav. Likumprojekts trešajā, galīgajā, lasījumā ir atbalstīts.

Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts "Grozījums likumā "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā"", trešais lasījums.

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas vārdā – deputāts Sergejs Dolgopolovs.

S.Dolgopolovs (SASKAŅA).

Labrīt, cienījamie kolēģi! Uz trešo lasījumu ir iesniegti pieci priekšlikumi.

1. – Satiksmes ministrijas parlamentārās sekretāres Karinas Kornas priekšlikums, kurš ir daļēji atbalstīts un iekļauts 2. – komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

S.Dolgopolovs. 2. – Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

S.Dolgopolovs. 3. – Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

S.Dolgopolovs. 4. – deputāta Ineša Boķa priekšlikums. Ir daļēji atbalstīts un iekļauts 5. – komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt? (No zāles dep. K.Šadurskis: "Balsojumu!") Deputāti lūdz balsojumu.

S.Dolgopolovs. Es atvainojos! 5.priekšlikums ir vairāk precizēts. Mēs balsosim par 4. vai par 5.? (Starpsauciens no zāles: "Par 5.!")

Sēdes vadītāja. Par 4.priekšlikumu deputāti lūdza balsojumu... Par 4. deputāti lūdza balsojumu! Tātad deputāti lūdz balsojumu par 4.priekšlikumu.

Lūdzu zvanu! Balsosim par 4. – deputāta Ineša Boķa iesniegto priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – nav, pret – 31, atturas – 46. Priekšlikums nav atbalstīts.

S.Dolgopolovs. 5. – komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts. (No zāles: "Balsojam!")

Sēdes vadītāja. Uzsākam debates.

Vārds Tieslietu ministrijas parlamentārajam sekretāram Jānim Iesalniekam.

J.Iesalnieks (Tieslietu ministrijas parlamentārais sekretārs).

Labrīt, cienītie deputāti! Sākumā neliela atkāpe vēsturē. Atgādināšu, ka 2014.gada 25.septembrī 11.Saeima pieņēma likumu "Grozījums Maksātnespējas likumā", savukārt 2014.gada 30.oktobrī pieņēma likumu "Grozījumi likumā "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā"". Ar šiem abiem likumiem tika noteikts, ka maksātnespējas procesa administratori turpmāk tiks pielīdzināti valsts amatpersonām, un šī norma sāktu strādāt no šī gada 1.jūlija.

Ko tas nozīmē? Tas nozīmē, ka turpmāk uz maksātnespējas procesa administratoriem attiektos valsts amatpersonām noteiktie darbības ierobežojumi, piemēram, ienākumu gūšanas no ārzonas uzņēmumiem aizliegums, reklamēšanās aizliegums, citu labumu saņemšanas ierobežojumi, kā arī valsts amatpersonas deklarācijas iesniegšanas pienākums. Šie grozījumi tika pamatoti ar daudzām arī presē apspriestām nebūšanām maksātnespējas procesos un nepieciešamību nodrošināt daudz caurspīdīgāku maksātnespējas procesa administratoru darbību. Taču, apspriežot šo likumprojektu, kas ir izstrādāts pilnīgi citam mērķim, Iekšlietu ministrijas Iekšējās drošības biroja izveidošanas procesā pēkšņi uz trešo lasījumu parādījās priekšlikums, kas pēc Latvijas Sertificēto maksātnespējas procesa administratoru asociācijas ierosinājuma komisijā tika atbalstīts, – ka šī reforma no 1.jūlija tiek pārcelta uz nākamā gada 1.janvāri. Respektīvi, visi ierobežojumi, kas attiektos uz maksātnespējas procesa administratoriem, tiek atcelti par pusgadu. Tas nozīmē: ja Saeima atbalstīs šo komisijas priekšlikumu, tad faktiski Saeimai būs jāuzņemas līdzatbildība par to, ka maksātnespējas procesa administratoru darbs arī turpmāko pusgadu būs necaurspīdīgs un valsts to varēs mazāk kontrolēt.

Līdz ar to Tieslietu ministrijas vārdā aicinu neatbalstīt šo priekšlikumu un ļaut strādāt, lai šo jomu beidzot sakārtotu.

Paldies.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Vārds deputātam Kārlim Seržantam.

K.Seržants (ZZS).

Labrīt, cienījamie kolēģi! Te gan jāpiebilst, ka maksātnespējas procesa administratoru darbība mums ir necaurspīdīga jau tik ilgi, ka viens pusgads neko vairs šajā jomā neizšķirs. (No zāles dep. I.Viņķele: "Jā-ā-ā?!") Bet kāpēc es to saku? Redzat, nav jau šis priekšlikums domāts tikai tāpēc, lai padarītu maksātnespējas procesa administratoru darbu caurspīdīgu; šis priekšlikums ir vairāk vērsts uz to, lai no maksātnespējas procesa administratoru darbības atdalītu apmēram 150 advokātus un šīs lietas varētu sadalīt atkal tie, kuriem ir tā kā drusku lielākas iespējas tikt pie tās dalīšanas.

Es varu pateikt pilnīgi precīzus skaitļus. Šobrīd Latvijā darbojas apmēram 300 maksātnespējas procesa administratoru, un puse no viņiem ir advokāti. Šo 150 advokātu pārziņā šobrīd ir apmēram 1000 maksātnespējas lietu. Tāds diezgan gards kumosiņš, jāsaka tā! Un diemžēl Latvijas Republikas Advokatūras likums un arī šīs profesijas kanoni īsti neatbilst tam, lai advokāti arī varētu kļūt par šīm valsts amatpersonām, un līdz ar to, protams, lielākajai daļai no viņiem būs jāizšķiras, vai palikt administrēšanā vai tomēr iet uz advokatūru.

Bet otra lieta ir tā, ka elektroniskās deklarēšanas sistēma nav gatava šim pasākumam. Un es nezinu, kāpēc tā ir sanācis, ka mēs esam nolēmuši no pusgada deklarēties, un tas nozīmē, ka šiem pašiem administratoriem būs jāsniedz divas deklarācijas pusgada laikā. Elektroniskās deklarēšanas sistēma šobrīd nav gatava, un Valsts ieņēmumu dienestam visas šīs deklarācijas būs jāpieņem un jāapstrādā manuāli. To man vakar telefonsarunā apliecināja arī VID ģenerāldirektore Pētersone. Un kas mani pavisam izbrīna... Man ir arī Finanšu ministrijas parlamentārā sekretāra Ašeradena vēstule uz divām lapām, kas, es pieļauju, ir ne tikai man, un es varu nocitēt, ko tad saka Finanšu ministrija: "...Var secināt, ka valsts amatpersonas statusa noteikšana maksātnespējas administratoriem no 2015.gada 1.jūlija radīs papildu slogu attiecībā uz informācijas par gūtajiem ienākumiem apkopošanu un norādīšanu kārtējā gada deklarācijā par 2015.gadu. Papildus minētajam vēršam uzmanību, ka tikai pēc grozījuma likumā "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" un attiecīgi grozījumu Ministru kabineta 2002.gada oktobra noteikumos spēkā stāšanās Finanšu ministrijai un Valsts ieņēmumu dienestam būs iespējams praktiski īstenot nepieciešamās izmaiņas Valsts ieņēmumu dienesta informācijas sistēmās. Attiecīgo izmaiņu īstenošanai Valsts ieņēmumu dienestam būs nepieciešami atbilstoši laika resursi – 3 līdz 6 mēneši". Un tas ir laikā, kad mums nodokļu iekasēšana valstī ir ne visai laba. Mēs te taisāmies tagad papildu slogu uzlikt un papildu darbu Valsts ieņēmumu dienestam iedot.

Tā ka es aicinu tomēr rīkoties civilizēti – pagarināt šo termiņu līdz 2016.gada 1.janvārim un izlabot brāķi, ko mēs te paši esam pieļāvuši, bet tiem, kuri ar tādām degošām acīm skatās uz šīm tūkstoš administrēšanas lietām, pasakiet, lai paciešas vēl pusgadu. Gan jau nekur nepaliks...

Sēdes vadītāja. Paldies.

Turpinām debates. Vārds deputātam Andrejam Elksniņam.

A.Elksniņš (SASKAŅA).

Cienījamie kolēģi, lielā mērā mani samulsināja Tieslietu ministrijas parlamentārā sekretāra uzstāšanās par minēto jautājumu, jo ir acīm redzams, ka šim cilvēkam vienkārši nav nekāda veida poņas (Zālē starpsaucieni.) par to, kas notiek attiecībā uz minēto likumprojektu. Valsts kontrole ir norādījusi, ka Tieslietu ministrija ilgus... vairākus gadus nav pietiekami lielā mērā kvalitatīvi uzraudzījusi maksātnespējas administratorus. Zaudējumi valstī ir mērāmi simtos miljonu.

Un ko tagad dara Nacionālā apvienība? Absolūta un vienkārša loģika. Administratori, pāri par 300 cilvēkiem, sastāv no divām grupām, no divu veidu juristu pārstāvjiem: klasiskie administratori, 150 cilvēki, un otri 150 cilvēki – administratori, zvērināti advokāti. Turklāt tie klasiskie administratori, kuri nav zvērināti administratori, šai sistēmai bija nākuši klāt tikai pēc tam, jo maksātnespējas administratoru pamats, struktūra... tika radīta uz zvērinātu advokātu bāzes.

Ko tagad dara Nacionālā apvienība un Tieslietu ministrija? Viņi tagad pasaka, ka maksātnespējas administratoriem ir jābūt valsts amatpersonām. Ļoti smuki, forši, ļoti labi skan, arī izskatās! Visi varēs lasīt viņu deklarācijas, bet jautājums nav par to. Tā ir tikai minētā aisberga neredzamā daļa. Ko vēlas Nacionālā apvienība? Aizstāvēt savus maksātnespējas administratorus, tos 150 gabalus, un izslēgt no administratoru aprites maksātnespējas administratorus, kuri ir vienlaicīgi arī zvērināti advokāti, jo zvērināti advokāti saskaņā ar likuma "Par zvērinātu advokātu darbību" prasībām savienot savu statusu ar valsts amatpersonas statusu vienkārši nespēj. Tas ir pirmais stāsts.

Otrais. Attiecībā uz visām deklarācijām, to publiskošanu un citām visdažādākajām lietām. Maksātnespējas administratori reizi ceturksnī, bet, kad kreditori to pieprasa, arī vēl biežāk atskaitās gan Valsts ieņēmumu dienestam, gan kreditoru sapulcēm, gan Maksātnespējas administrācijai, kas atrodas Tieslietu ministrijas pārraudzībā. Un tieši Maksātnespējas administrācija uzrauga, cik lielā mērā tie administratori darbojas pareizi vai nepareizi.

Attiecībā uz juridisko pamatojumu tam, kas pašreiz notiek, es atgādināšu Valsts kontroles 2015.gada 3.marta revīzijas ziņojumu par to, ko Tieslietu ministrija... kā viņa, nu, taisa jumtu saviem administratoriem visā šajā pasākumā. Ko raksta Valsts kontrole? "Nav gūta pārliecība tam, ka Tieslietu ministrijas piedāvātais risinājums administratoru darbības kontrolei, administratoru amatpersonas statuss un ar to saistītie atbildības veidi spēs nodrošināt efektīvu maksātnespējas procesa gaitu. Par rūpīgi neizvērtētiem Tieslietu ministrijas sniegtajiem priekšlikumiem un neskaidro to ieviešanas gaitu liecina arī likuma normu precizējumi, kas tika iesniegti Saeimā." (Punkts!) "Satversmes tiesā uz doto brīdi ir ierosinātas vairākas tiesvedības attiecībā uz minētās normas spēkā stāšanos."

Līdz ar to, godājamie kolēģi, es aicinu atbalstīt šo priekšlikumu un neatbalstīt Nacionālās apvienības lobētos, viņiem pietuvinātos maksātnespējas administratorus un viņu interešu lobēšanu attiecībās ar citiem maksātnespējas administratoriem, kuri vienlaikus ir zvērināti advokāti.

Sēdes vadītāja. Turpinām debates.

Vārds deputātam Sergejam Dolgopolovam.

S.Dolgopolovs (SASKAŅA).

Cienījamie kolēģi! Jūs man piedodiet, es bez emocijām mēģināšu...

Pirmkārt. Godīgi sakot, mani pārsteidza, ka Tieslietu ministrijas parlamentārais sekretārs lieto nevis juridisko argumentāciju, bet politisko argumentāciju savā aizstāvības runā.

Otrkārt. Šī diskusija komisijā bija gara, es teiktu – arī ļoti konstruktīva, jo mēs nekādā gadījumā netaisāmies bloķēt vai kaut kādā veidā pagarināt darbu ar to Tieslietu ministrijas piedāvāto šā paša likuma grozījumu redakciju. Tas darbs turpināsies.

Treškārt. Kā jau šodien tika minēts, Valsts ieņēmumu dienests nav gatavs, lai tās deklarācijas tiktu pildītas ar 1.jūliju. Tam ir vairāki apsvērumi.

Un vēl viens moments, par ko arī šodien tika runāts, – ka šeit ir zināmas pretrunas starp Latvijas Republikas Advokatūras likumu un šo likumu.

Un pēdējais. Es tomēr domāju, ka šeit ir vēl viena ilustrācija tam, ka viens likums jātur rokās vienai komisijai. 26.punkts... 4.panta punkts parādījās pēc tam, kad šis likums bija Juridiskās komisijas paspārnē, un tā ir Juridiskās komisijas redakcija. Tagad šie grozījumi nāk no Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas.

Ņemot vērā visu attīstības loģiku un ņemot vērā nepieciešamību tomēr nelaist tālāk juridisko brāķi, es aicinu atbalstīt komisijas priekšlikumu.

Paldies.

Sēdes vadītāja. Vārds deputātam Gaidim Bērziņam.

G.Bērziņš (VL–TB/LNNK).

Cienījamā Saeimas priekšsēdētāja! Godātie kolēģi! Noklausījies Elksniņa kunga uzstāšanos, gribu izteikt vienu secinājumu un divus precizējumus.

Pirmais būs secinājums. Ja jau, kā apgalvoja Elksniņa kungs, Nacionālā apvienība lobē tos maksātnespējas procesa administratorus, kuri nav zvērināti advokāti, tad es varu izdarīt secinājumu, ka Elksniņa kungs lobē tos maksātnespējas procesa administratorus, kuri ir zvērināti advokāti.

Un divas piebildes.

Kā minēja Elksniņa kungs, Nacionālā apvienība uzstāj uz to, ka maksātnespējas procesa administratoriem jābūt valsts amatpersonām. Es atgādināšu, ka šo lēmumu pieņēma nevis Nacionālā apvienība vai Tieslietu ministrija, bet Saeimas vairākums, balsojot par attiecīgajiem grozījumiem Maksātnespējas likumā.

Un visbeidzot par to, vai zvērināts advokāts var vai nevar apvienot šo amatu ar maksātnespējas procesa administratora amatu, kuram papildus nāktu klāt arī valsts amatpersonas statuss. Ļoti labi, ka Elksniņa kungs pauž savu viedokli, taču, manuprāt, Elksniņa kungs nav Latvijas Zvērinātu advokātu padomes pārstāvis, un, cik es zinu, Latvijas Zvērinātu advokātu padome nav pieņēmusi lēmumu par to, vai zvērināts advokāts var savienot vai varēs savienot šo amatu ar maksātnespējas procesa administratora amatu gadījumā, ja stāsies spēkā šī norma, kas noteiks valsts amatpersonas statusu. (No zāles dep. A.Elksniņa starpsaucieni.) Un, cik man zināms, arī padomē ir ļoti dažādi viedokļi par šo.

Paldies.

Sēdes vadītāja. Paldies. Līdz ar to debates slēdzu.

Vai komisijas vārdā ir kas piebilstams?

S.Dolgopolovs. Komisijas vārdā es aicinu atbalstīt šo priekšlikumu, jo tas ir balsots un ar balsu vairākumu, pie tam ar pārliecinošu balsu vairākumu, tika atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par 5. – Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas iesniegto priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 53, pret – 31, atturas – 2. Priekšlikums ir atbalstīts.

S.Dolgopolovs. Cienījamie kolēģi, līdz ar to visi priekšlikumi ir izskatīti. Es aicinu atbalstīt šo likumprojektu trešajā, galīgajā, lasījumā.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījums likumā "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā"" atbalstīšanu trešajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 67, pret – 14, atturas – 2. Likumprojekts trešajā, galīgajā, lasījumā ir atbalstīts.

Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts "Grozījumi Konkurences likumā", trešais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā – deputāts Armands Krauze.

A.Krauze (ZZS).

Cienījamā Saeimas priekšsēdētāja! Kolēģi! Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija ir izskatījusi un sagatavojusi trešajam lasījumam likumprojektu "Grozījumi Konkurences likumā". Ir saņemti divi priekšlikumi.

1. ir Juridiskā biroja priekšlikums, kuru komisija atbalstīja.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Krauze. Arī 2. ir Juridiskā biroja priekšlikums, kuru komisija atbalstīja.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Krauze. Līdz ar to mēs esam izskatījuši abus priekšlikumus, un es lūdzu atbalstīt likumprojektu "Grozījumi Konkurences likumā" trešajā, galīgajā, lasījumā.

Sēdes vadītāja. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījumi Konkurences likumā" atbalstīšanu trešajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 85, pret un atturas – nav. Likumprojekts trešajā, galīgajā, lasījumā ir atbalstīts. Paldies.

Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts "Negodīgas mazumtirdzniecības prakses aizlieguma likums", trešais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā – deputāts Armands Krauze.

A.Krauze (ZZS).

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija ir izskatījusi un sagatavojusi izskatīšanai trešajā lasījumā likumprojektu "Negodīgas mazumtirdzniecības prakses aizlieguma likums". Uz trešo lasījumu ir saņemti 25 priekšlikumi.

1. ir deputāta Elksniņa priekšlikums, kuru komisija neatbalstīja.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst... Tātad uzsākam debates. Debatēs jāpiesakās laicīgāk! Ir iespēja pieteikties arī ar zaļajām lapiņām.

A.Elksniņš (SASKAŅA).

Cienījamie kolēģi! Konkrētā priekšlikuma būtība ir definēt konkrētajā likumprojektā ieteicamās cenas jēdzienu, kas nozīmē, ka mazumtirgotāja un piegādātāja līgumā iekļautā preču ieteicamā pārdošanas cena mazumtirdzniecības vietā ir saskaņojama vienlaicīgi starp preces piegādātāju, faktiski ražotāju, un arī mazumtirdzniecības vietu. Konkrētā priekšlikuma mērķis faktiski ir radīt iespēju ražotājam, it īpaši mazajam ražotājam un vēl jo īpašāk tam ražotājam, kurš, piemēram, ir mikrouzņēmējs, prasīt no tirdzniecības vietas konkrētās preces pārdošanas faktiski ieteicamo uzcenojuma līmeni. Pašlaik situācija ir izveidojusies tāda, ka faktiski preces, kuras satiekas mazumtirdzniecības ķēdes plauktos, savā starpā absolūti nekonkurē. Konkurences līmeni starp tām nosaka tirdzniecības tīkli, kuri pēdējo gadu laikā konsolidācijas rezultātā ir ļoti izauguši. Faktiski valstī ir izveidojies duopols starp Rimi un Maxima, kā rezultātā uzcenojuma politikas piemērošanas apstākļos ražotāji, it īpaši mikrouzņēmēji, tirdzniecības vietās absolūti nekonkurē. Līdz ar to ir bijuši gadījumi konkurences tiesībās, kad Konkurences padome ir izskatījusi lietas, apsverot iespēju atsevišķiem ražotājiem pieprasīt no tirdzniecības vietām šādu ieteicamo uzcenojuma cenu līmeni un šāda veida uzcenojuma cenu līmeni, respektīvi, ko ražotājs, pārdodot konkrēto preci, varētu redzēt arī plauktos.

Līdz ar to, cienījamie kolēģi, es aicinu atbalstīt Latvijas ražotājus un dot viņiem tiesības prasīt no tirdzniecības vietām šāda veida kritēriju.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Debates slēdzu.

Vai komisijas vārdā ir kas piebilstams?

A.Krauze. Komisijas vārdā es aicinu kolēģus neatbalstīt šo priekšlikumu, jo ar šo likumprojektu mēs iejaucamies ļoti jutīgā jomā. Faktiski tās ir tirgus attiecības starp ražotāju, pārstrādātāju un tirgotāju, un ar šo likumprojektu mēs ieviešam daudzas jaunas normas, un tādēļ, lai mēs neizjauktu jau esošo balansu, tomēr lūdzu neatbalstīt šo priekšlikumu.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par 1. – deputāta Elksniņa iesniegto priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 17, pret – 61, atturas – 1. Priekšlikums nav atbalstīts.

A.Krauze. 2. – deputāta Māra Kučinska priekšlikums. Daļēji atbalstīts un iekļauts 3.priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

A.Krauze. 3. – Zemkopības ministrijas parlamentāra sekretāra Krauzes un deputāta Naudiņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Uzsākam debates.

Vārds deputātam Andrejam Elksniņam.

A.Elksniņš (SASKAŅA).

Cienījamie kolēģi! Argumenti, kurus tūlīt paudīšu, vērsti galvenokārt uz to, lai dotu skaidrojumu konkrētās normas būtībai. Tie attiecas uz konkrētā likumprojekta 6.pantu, kurš definē jeb nosaka aizliegtās darbības pārtikas preču mazumtirdzniecībā. Respektīvi, minētā panta pirmā daļa nosaka prasības, kādas pārtikas preču mazumtirdzniecībā aizliegts izvirzīt piegādātājam, un viena no prasībām ir šāda: ir aizliegts izvirzīt prasību kompensēt mazumtirgotāja izmaksas, kas saistītas ar mazumtirgotāja loģistikas pakalpojumu izmaksām, izņemot gadījumu, kad mazumtirgotājs ar piegādātāju ir noslēguši rakstveida vienošanos par preču izplatīšanu.

Es uzskatu, ka minētais priekšlikums tādā formā, kādā tas ir pašreiz trešajā lasījumā, absolūti nonivelē to konceptu, ko mēs bijām pieņēmuši otrajā lasījumā, jo no juridiskā viedokļa norma absolūti zaudē savu nozīmi un jēgu, jo, ja kritērijs, ka aizliegts pieprasīt no ražotāja loģistikas izmaksas, ir ar papildu nosacījumu, ka tomēr izņēmuma gadījumā ir iespējams vienoties par šāda veida ierobežojuma faktisku atcelšanu, tas nozīmē, ka šī norma absolūti nestrādās, jo jebkurā gadījumā, ja mazumtirdzniecības ķēde nevēlēsies pieņemt kāda viena vai otra ražotāja produkciju un izlikt to savā plauktā, un pieprasīt, piemēram, par to vēl papildus savas loģistikas izmaksas, tad preces atrašanās plauktā galvenais nosacījums būs segt loģistikas izmaksas, kuras ir aptuveni 150 miljonu apmērā Latvijas tautsaimniecībai kopumā... izmaksas, kā rezultātā ražotāji maksās un kompensēs tās loģistikas izmaksas pie jebkāda veida nosacījumiem un prasījumiem, kurus izvirzīs mazumtirdzniecības ķēdes. Līdz ar to šāda veida priekšlikums absolūti nonivelē...

Sēdes vadītāja. Debates slēdzu.

Vai komisijas vārdā ir kas piebilstams?

A.Krauze. Komisijas vārdā es lūdzu atbalstīt šo priekšlikumu. Un es vēlos vēl vērst uzmanību uz to, ka komisija uzklausīja visas ieinteresētās puses – tātad ražotājus, pārstrādātājus, tirgotājus, viņu organizāciju pārstāvjus – un principā organizāciju pārstāvji arī piekrita gan šim komisijas atbalstītajam punktam, gan citiem.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par 3. – Zemkopības ministrijas parlamentārā sekretāra Krauzes un deputāta Naudiņa iesniegto priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 61, pret – nav, atturas – 17. Līdz ar to priekšlikums ir atbalstīts.

A.Krauze. 4. – deputāta Naudiņa priekšlikums. Komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti...

Uzsākam debates. Lūdzu debatēs pieteikties laicīgāk.

Vārds deputātam Andrejam Elksniņam.

A.Elksniņš (SASKAŅA).

Cienījamie kolēģi! Paustie argumenti attiecībā uz iepriekšējo priekšlikumu ir absolūti identiski minētajam, jo nosacījumi konkrētajā normā, izņemot tos, ka mazumtirgotājs ar piegādātāju noslēguši rakstveida vienošanos par preču izplatīšanu... no juridiskās tehnikas viedokļa to atrašanās absolūti aizliedzošā normā, kad aizliegtās darbības pārtikas preču mazumtirdzniecībā tiek definētas konkrēti, absolūti legalizēs pašreizējo kārtību, kad mazumtirdzniecības vietas varēs diktēt ražotājiem arī nosacījumus un lūgt viņiem kompensēt mazumtirgotāju izmaksas, kas saistītas, piemēram, ar akcijas atlaides piemērošanu.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Debates slēdzu. Vai komisijas vārdā ir kas piebilstams?

A.Krauze. Komisijas vārdā es lūdzu atbalstīt deputāta Romāna Naudiņa priekšlikumu.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par 4. – deputāta Romāna Naudiņa iesniegto priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 65, pret – nav, atturas – 19. Līdz ar to priekšlikums ir atbalstīts.

A.Krauze. 5. – deputātu Boķa un Līdakas priekšlikums. Komisijā daļēji atbalstīts un iekļauts 6.priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

A.Krauze. 6. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts komisijā.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Krauze. 7. – deputāta Elksniņa priekšlikums. Komisijā nav atbalstīts. (No zāles: "Balsot!")

Sēdes vadītāja. Deputāti lūdz balsojumu.

Lūdzu zvanu! Balsosim par 7. – deputāta Elksniņa iesniegto priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 19, pret – 60, atturas – nav. Līdz ar to priekšlikums nav atbalstīts.

A.Krauze. 8. – deputāta Elksniņa priekšlikums. Komisijā nav atbalstīts. (No zāles: "Balsot!")

Sēdes vadītāja. Deputāti lūdz balsojumu.

Lūdzu zvanu! Balsosim par 8. – deputāta Elksniņa iesniegto priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 19, pret – 60, atturas – nav. Līdz ar to priekšlikums nav atbalstīts.

A.Krauze. 9. – deputāta Elksniņa priekšlikums. Komisijā nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Uzsākam debates.

Vārds deputātam Andrejam Elksniņam.

A.Elksniņš (SASKAŅA).

Cienījamie kolēģi, konkrētais priekšlikums skar jautājumu par to, ko nav tiesīgs darīt mazumtirgotājs attiecībā pret ražotājiem. Es piedāvāju likumu papildināt ar 5.punkta redakciju, ka mazumtirgotājs nav tiesīgs liegt piegādātājam vienoties par preču patstāvīgu piegādi mazumtirdzniecības vietām.

Ko minētais priekšlikums nozīmē? To, ka Latvijā strādājošie ražotāji... piegādātāji varēs patstāvīgi piegādāt preces, ko viņi saražo, tirdzniecības vietām un nemaksāt mazumtirdzniecības tīkliem loģistikas izmaksas...

Paldies.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Līdz ar to debates slēdzu. Vai komisijas vārdā ir kas piebilstams?

A.Krauze. Tā kā komisijā šis priekšlikums nav atbalstīts, es komisijas vārdā lūdzu neatbalstīt.

Sēdes vadītāja. Lūdzu zvanu! Balsosim par 9. – deputāta Elksniņa iesniegto priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 21, pret – 57, atturas – 1. Priekšlikums nav atbalstīts.

A.Krauze. 10. – deputāta Naudiņa priekšlikums. Komisijā nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

A.Krauze. 11. – Juridiskā biroja priekšlikums. Komisijā nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

A.Krauze. 12. – deputāta Naudiņa priekšlikums. Daļēji atbalstīts un iekļauts 13.priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

A.Krauze. 13. – Zemkopības ministrijas parlamentārā sekretāra Krauzes priekšlikums. Komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta... (No zāles: "Balsot!") Deputāti lūdz balsojumu.

Lūdzu zvanu! Balsosim par 13. – Zemkopības ministrijas parlamentārā sekretāra Krauzes iesniegto priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 60, pret – nav, atturas – 19. Priekšlikums ir atbalstīts.

A.Krauze. 14. – Ekonomikas ministrijas parlamentārā sekretāra Edgara Putras priekšlikums. Atbalstīts 15.priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

A.Krauze. 15. – Zemkopības ministrijas parlamentārā sekretāra Krauzes un deputāta Naudiņa priekšlikums. Komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Krauze. 16. – Ekonomikas ministrijas parlamentārā sekretāra Putras, Zemkopības ministrijas parlamentārā sekretāra Krauzes un deputāta Naudiņa priekšlikums. Komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Krauze. 17. – deputāta Elksniņa priekšlikums. Komisijā nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Uzsākam debates.

Vārds deputātam Andrejam Elksniņam.

A.Elksniņš (SASKA ŅA).

Cienījamie kolēģi! Konkrētā priekšlikuma būtība ir – regulēt termiņu norēķiniem par piegādātajām precēm. Un, analizējot Konkurences padomes lēmumus attiecībā uz preču aprites ciklu mazumtirdzniecības vietās, ir konstatējams, ka pēc preces realizēšanas... ka taisnīgs un samērīgs norēķinu termiņš attiecībā uz piegādātajām precēm būtu 10 dienas.

Ko tas nozīmē?

Ja ražotājs piegādā mazumtirdzniecības tīklam, vietai savu saražoto produkciju vismaz reizi nedēļā, tad 7 dienas plus 7 dienas – tās ir 14 dienas, un papildus mēs pieliekam klāt 10 dienas. Šajā gadījumā norēķinu termiņš par piegādātajām precēm ir netaisnīgs un nepamatoti garš, jo tas pārsniedz 20 dienas no preču piegādes dienas.

Respektīvi, es aicinu kolēģus nekreditēt mazumtirdzniecības tīklus, bet atbalstīt ražotājus.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Debates slēdzu. Vai komisijas vārdā ir kas piebilstams?

A.Krauze. Tā kā šis priekšlikums komisijā netika atbalstīts, lūdzu to neatbalstīt.

Sēdes vadītāja. Tātad ir jāveic balsojums par priekšlikumu.

Lūdzu zvanu! Balsosim par 17. – deputāta Elksniņa iesniegto priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 22, pret – 57, atturas – 4. Priekšlikums nav atbalstīts.

A.Krauze. 18. – deputāta Naudiņa priekšlikums. Komisijā netika atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

A.Krauze. 19. – Zemkopības ministrijas parlamentārā sekretāra Krauzes priekšlikums. Komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Krauze. 20. – Juridiskā biroja priekšlikums. Komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Krauze. 21. – Zemkopības ministrijas parlamentārā sekretāra Krauzes priekšlikums. Komisijā daļēji atbalstīts un iekļauts 24.priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

A.Krauze. 22. – Juridiskā biroja priekšlikums. Komisijā atbalstīts un iekļauts 24. – komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Krauze. 23. – Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts un iekļauts 24.–komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Krauze. Un 24. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Krauze. Un 25. – Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts komisijā.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Krauze. Līdz ar to mēs esam izskatījuši visus 25 priekšlikumus.

Lūdzu atbalstīt likumprojektu trešajā, galīgajā, lasījumā.

Sēdes vadītāja. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Negodīgas mazumtirdzniecības prakses aizlieguma likums" atbalstīšanu trešajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 87, pret un atturas – nav. Likumprojekts trešajā, galīgajā, lasījumā ir atbalstīts. Līdz ar to likums ir pieņemts.

Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts "Grozījumi likumā "Par Valsts ieņēmumu dienestu"", pirmais lasījums.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā – deputāte Inguna Sudraba.

I.Sudraba (NSL).

Labdien, kolēģi! Šo likumprojektu ir iesniedzis Ministru kabinets. Īsi pastāstīšu par būtiskāko šajā likumprojektā.

Vispirms – ko tas dos nodokļu maksātājiem? Nodokļu maksātājiem tiek novienādota tā kārtība, kādā var apstrīdēt Valsts ieņēmumu dienesta pieņemtos lēmumus. Tas, protams, ir pozitīvi.

Un pārējie grozījumi ir saistīti ar paša Valsts ieņēmumu dienesta administratīvās darbības pilnveidošanu, sakārtošanu un novienādošanu. Vispirmām kārtām tas attiecas uz Muitas policijas ierēdņiem un Finanšu policijas ierēdņiem, kuriem būs vienādas tiesības tajos gadījumos, kad ir jāatklāj un jānovērš noziedzīgi nodarījumi. Tātad arī visas šīs amatpersonas varēs lietot šaujamieročus.

Vēl viens no tādiem administratīviem regulējumiem ir tas, ka Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektors pārbaudes laiku savām amatpersonām varēs noteikt no 3 līdz 6 mēnešiem un ka arī ģenerāldirektora vietnieks, kurš atbild par muitas amatpersonu darbību, kurām ir dienesta pakāpe, arī varēs saņemt šo dienesta pakāpi.

Un vēl viens ļoti svarīgs, būtisks grozījums ir tas, ka arī muitas dienestā strādājošās personas, kurām ir dienesta pakāpe un formastērps... tad, kad tās atvaļināsies no dienesta, tās arī svētkos varēs nēsāt formastērpu, tāpat kā to var šodien Iekšlietu ministrijas dienesta ierēdņi un amatpersonas.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā lūdzu atbalstīt likumprojektu "Grozījumi likumā "Par Valsts ieņēmumu dienestu"" pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījumi likumā "Par Valsts ieņēmumu dienestu"" atbalstīšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 82, pret un atturas – nav. Tātad likumprojekts pirmajā lasījumā ir atbalstīts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

I.Sudraba. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš likumprojekta "Grozījumi likumā "Par Valsts ieņēmumu dienestu"" otrajam lasījumam ir 2015.gada 26.maijs.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Priekšlikumi iesniedzami līdz šā gada 26.maijam, ieskaitot.

Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts "Grozījums likumā "Par nodokļiem un nodevām"", pirmais lasījums.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā – deputāts Mārtiņš Bondars.

M.Bondars (LRA).

Godātie kolēģi! Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija ir izskatījusi likumprojektu "Grozījums likumā "Par nodokļiem un nodevām"". Pirmajā lasījumā tiek virzīti grozījumi, kas paredz ieviest valsts nodevu par atļauju izsniegšanu niršanai aizliegtās un ierobežotās teritorijās jūrā – teritorijās, kurās atrodas kuģu vraki un nogrimuši priekšmeti, kas rada vai var radīt apdraudējumu valsts drošībai vai cilvēku veselībai un dzīvībai, vai teritorijās, kurās atrodas kuģu vraki vai nogrimuši priekšmeti, kas rada vai var radīt apdraudējumu jūras videi un kultūrvēsturiskām vērtībām. Plānotais nodevas apmērs ir 30 eiro, kas noteikts, ņemot vērā ar atļauju izsniegšanu saistītos krasta apsardzes izdevumus.

Komisijas vārdā aicinu atbalstīt likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījums likumā "Par nodokļiem un nodevām"" apstiprināšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 82, pret un atturas – nav. Līdz ar to likumprojekts pirmajā lasījumā ir pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas laiku otrajam lasījumam.

M.Bondars. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam – 2015.gada 4.jūnijs.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Līdz ar to priekšlikumi iesniedzami līdz šā gada 4.jūnijam.

Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts "Grozījumi Zemes ierīcības likumā", pirmais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā – deputāts Aivars Meija.

A.Meija (SL).

Labdien, cienījamās kolēģes un godātie kolēģi! Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija ir izskatījusi Ministru kabineta iesniegto likumprojektu "Grozījumi Zemes ierīcības likumā", nolēmusi to atbalstīt un virzīt izskatīšanai Saeimas sēdē pirmajā lasījumā.

Likumprojekta mērķis ir mazināt administratīvo slogu. Likumprojekts paredz, ka Valsts zemes dienests vairs neizsniegs atzinumu par zemes ierīcības projekta grafiskajā daļā attēlotā apgrūtinājuma atbilstību datu sagatavošanas tehniskajām prasībām un zemes vienību robežu atbilstību kadastra informācijas sistēmas datiem, tādējādi samazinot gan zemes ierīcības projekta izstrādes laiku par divām nedēļām, gan zemes ierīcības izstrādes izmaksas par 30 eiro. Tas rada iespēju zemes ierīcības projektu sagatavot ne tikai papīra formātā, bet arī elektroniski, kā arī iespēju veikt grozījumus jau apstiprinātā zemes ierīcības projektā, neizstrādājot jaunu zemes ierīcības projektu, kā to paredz šobrīd esošais regulējums, ja plānotās izmaiņas skar tikai daļu no projektētās teritorijas un ja nav uzsākta zemes ierīcības projekta īstenošana attiecībā uz izmaiņu skarto teritoriju.

Komisijas vārdā aicinu atbalstīt likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījumi Zemes ierīcības likumā" pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 85, pret un atturas – nav. Līdz ar to likumprojekts pirmajā lasījumā ir pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

A.Meija. Par priekšlikumu iesniegšanas termiņu aicinu noteikt šā gada 1.septembri.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Līdz ar to priekšlikumi iesniedzami līdz šā gada 1.septembrim.

Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts "Grozījums Jūras vides aizsardzības un pārvaldības likumā", pirmais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā – deputāts Ingmārs Līdaka.

I.Līdaka (ZZS).

Cienījamie kolēģi! Jūsu uzmanībai likumprojekts "Grozījums Jūras vides aizsardzības un pārvaldības likumā".

Lietas būtība ir šāda. Rada bažas tas, ka akvalangisti, nirdami pie vrakiem Baltijas jūrā, pirmām kārtām apdraud savu un līdzcilvēku drošību, jo tur var būt sprādzienbīstami priekšmeti... nu, un patiesībā var rasties arī apdraudējums kultūrvēsturiskajām vērtībām. Un līdz ar to šis grozījums Jūras vides aizsardzības un pārvaldības likumā paredz to, ka, lai nirtu jūrā pie vrakiem, būs jāsaņem speciāla atļauja, kuru izsniegs Aizsardzības ministrija, un tiks noteiktas arī, teiksim, niršanai aizliegtas teritorijas, kurās tātad niršana kā tāda vispār būtu aizliegta.

Lūdzu apstiprināt likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījums Jūras vides aizsardzības un pārvaldības likumā" pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 85, pret un atturas – nav. Līdz ar to likumprojekts pirmajā lasījumā ir pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

I.Līdaka. 4.jūnijs.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Līdz ar to priekšlikumi iesniedzami līdz šā gada 4.jūnijam.

Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts "Grozījumi Elektronisko sakaru likumā", pirmais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā – deputāts Edvards Smiltēns.

E.Smiltēns (VIENOTĪBA).

Kolēģi, strādājam ar likumprojektu "Grozījumi Elektronisko sakaru likumā". Likumprojekts ir izstrādāts, lai saskaņā ar Eiropas Savienības tiesību aktu prasībām nodrošinātu ārkārtas pakalpojuma "e-zvans" darbību Latvijas Republikas teritorijā.

Pakalpojuma "e-zvans" ieviešana Eiropas Savienībā ir viena no Eiropas Komisijas virzītajām pamatiniciatīvām satiksmes drošības jomā. Iniciatīvas mērķis ir to iedzīvotāju, kuri būs cietuši ceļu satiksmes negadījumos, dzīvības glābšana, un paredzams, ka e-zvans, samazinot neatliekamās palīdzības dienestu reaģēšanas laiku, samazinās ceļu satiksmes negadījumos bojāgājušo skaitu, kā arī tajos gūto traumu smagumu.

Kā mēs komisijā to izrunājām, praksē tas nozīmēs to, ka katrā automašīnā tiks iebūvēts GPS raidītājs un iebūvēta SIM karte un tajā brīdī, kad notiktu auto sadursme, notiktu automātisks zvans uz neatliekamās palīdzības dienesta tālruni, un viņi kartē uzreiz redzētu, kur jūs atrodaties, un varētu izbraukt uz notikuma vietu.

Pašlaik šie noteikumi attieksies tikai uz pasažieru pārvadājumu kategorijām, tie vēl nav attiecināmi uz vieglajām automašīnām, bet nākotnē katra automašīna tiks šādi aprīkota.

Līdz ar to komisijas vārdā aicinu atbalstīt likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim... (No zāles dep. I.Zariņa starpsaucieni.)

E.Smiltēns. Tu komisijā sēdi!

Sēdes vadītāja. Deputāti debatēs nepiesakās.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījumi Elektronisko sakaru likumā" pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 86, pret un atturas – nav. Līdz ar to likumprojekts pirmajā lasījumā ir pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

E.Smiltēns. Jā, kolēģi! Komisijā konstruktīvus priekšlikumus gaidīsim līdz 8.jūnijam.

Paldies.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Līdz ar to priekšlikumi iesniedzami līdz šā gada 8.jūnijam.

Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts "Grozījumi Aizsargjoslu likumā", pirmais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā – deputāts Inesis Boķis.

I.Boķis (VIENOTĪBA).

Cienījamie kolēģi! Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija piedāvā pirmajam lasījumam likumprojektu "Grozījumi Aizsargjoslu likumā", un es te varētu saskaņā ar savu izglītību diezgan plaši izvērsties par šo jautājumu, bet pamatā šeit doma ir tāda, ka, ņemot vērā, ka liela daļa mūsu upju ir ļoti stipri aizaugušas, konkrēti ar alkšņiem, kuru sabrukšanas periods ir 40 vai pat vairāk gadu un kuri Latvijā pēdējos 30 gados ir pārņēmuši deviņreiz lielāku platību, nekā bija pirms tam, to vajadzētu tomēr nedaudz ierobežot un atļaut veidot kailcirtes pamatā tur, kur tie alkšņi ir izauguši, pārauguši un tā joprojām.

Es aicinu kolēģus arī saprast, ka mēs nekādi nevēršamies pret dabas aizsardzību, jo ar šo likumu mēs vēl... Grozījumus saistībā ar vidi mēs izdiskutēsim arī apakškomisijā, un es prognozēju, ka tie nekādā gadījumā nebūs masveida pasākumi, jo tur nav arī nekāda efekta... liela ekonomiska efekta, bet ir tikai mēģinājums tomēr sakārtot mūsu upes, lai tur vietām var kaut vai normāli iziet vai izbrist.

Līdz ar to es aicinu atbalstīt šos grozījumus Aizsargjoslu likumā pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījumi Aizsargjoslu likumā" pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 83, pret un atturas – nav. Līdz ar to likumprojekts pirmajā lasījumā ir pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

I.Boķis. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam – 30.jūnijs.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Līdz ar to priekšlikumi iesniedzami līdz šā gada 30.jūnijam.

Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts "Grozījumi Parlamentārās izmeklēšanas komisiju likumā", pirmais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā – deputāts Andrejs Elksniņš.

A.Elksniņš (SASKAŅA).

Cienījamie kolēģi, pirmajā lasījumā skatām likumprojektu "Grozījumi Parlamentārās izmeklēšanas komisiju likumā". Minētais likumprojekts Saeimas Juridiskajā komisijā ir atbalstīts. Visi Juridiskās komisijas locekļi ir pauduši konkrētajam likumprojektam atbalstu. Īsumā vēlos norādīt, ka konkrētā likumprojekta mērķis ir izvairīties no situācijām, kad kāds no parlamentārās izmeklēšanas komisijas locekļiem neparaksta komisijas gala ziņojumu, kā rezultātā gala ziņojums netiek nolasīts Saeimas sēdē un arī publicēts "Latvijas Vēstnesī".

Saskaņā ar piedāvāto redakciju lēmumu par gala ziņojumu pieņems ar komisijas locekļu absolūto balsu vairākumu un gala ziņojumu parakstīs komisijas priekšsēdētājs un sekretārs, pēc kā komisijas gala ziņojums tiks iesniegts Saeimas Prezidijam un iekļauts Saeimas nākamās kārtējās sēdes darba kārtībā.

Juridiskās komisijas vārdā aicinu atbalstīt minēto likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījumi Parlamentārās izmeklēšanas komisiju likumā" atbalstīšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 88, pret un atturas – nav. Līdz ar to likumprojekts pirmajā lasījumā ir atbalstīts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

A.Elksniņš. Tūlīt... (Dodas jautāt dep. G.Bērziņam.) 4.jūnijs.

Sēdes vadītāja. Tātad priekšlikumu iesniegšanas termiņš – šā gada 4.jūnijs. Paldies.

Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts "Gada pārskatu un konsolidēto gada pārskatu likums", pirmais lasījums.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā – deputāts Jānis Upenieks.

J.Upenieks (VIENOTĪBA).

Godājamā Saeimas priekšsēdētāja, godātie kolēģi! Skatām jaunu likumu "Gada pārskatu un konsolidēto gada pārskatu likums", un šis ir pirmais likumprojekts no paketes četriem likumprojektiem.

Pastāstīšu nedaudz vairāk. Šis likumprojekts paredz komercsabiedrību un koncernu iedalījumu kategorijās un noteikto kritēriju robežvērtību aprēķināšanas kārtību atbilstoši jaunajā Grāmatvedības direktīvā paredzētajiem noteikumiem. Tālāk tas paredz gada pārskata sastāvu, finanšu pārskata sastāvdaļu shēmas un to piemērošanas vispārējos noteikumus; vispārīgos finanšu pārskata sagatavošanas principus un Ministru kabineta kompetenci gada pārskatu jomā; bilances, peļņas vai zaudējuma aprēķina, naudas plūsmas pārskata un pašu kapitāla izmaiņu pārskata sagatavošanas kārtību; finanšu pārskata pielikumā sniedzamās informācijas apjomu mazām, vidējām un lielām komercsabiedrībām; vadības ziņojuma sagatavošanas noteikumus; atvieglojumus un atbrīvojumus mikrosabiedrībām; konsolidētā gada pārskata sagatavošanas nosacījumus, prasības un kārtību; gada pārskata un konsolidētā gada pārskata obligātās revīzijas veikšanas nosacījumus, kā arī mazas sabiedrības gada pārskata ierobežotas pārbaudes veikšanas nosacījumu.

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija izskatīja šo likumprojektu un uzklausīja atbildīgās iestādes, un atbalstīja likumprojektu izskatīšanai Saeimā pirmajā lasījumā.

Aicinu Saeimu atbalstīt to pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Gada pārskatu un konsolidēto gada pārskatu likums" atbalstīšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 88, pret un atturas – nav. Līdz ar to likumprojekts pirmajā lasījumā ir atbalstīts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

J.Upenieks. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš – 18.jūnijs.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Līdz ar to priekšlikumi iesniedzami līdz šā gada 18.jūnijam.

Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts "Grozījumi Finanšu instrumentu tirgus likumā", pirmais lasījums.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā – deputāts Jānis Upenieks.

J.Upenieks (VIENOTĪBA).

Godātie kolēģi! Šis ir nākamais likumprojekts tajā pašā paketē, un tā mērķis ir precizēt Finanšu instrumentu tirgus likuma prasības, kuras attiecas uz zvērināta revidenta viedokļa sniegšanu par paziņojumā par korporatīvo pārvaldību iekļauto informāciju, kā arī papildināt atsauci uz Eiropas Savienības direktīvām ar atsauci uz jauno Grāmatvedības direktīvu.

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija likumprojektu izskatīja un atbalstīja izskatīšanai Saeimā pirmajā lasījumā, un es aicinu Saeimu atbalstīt to pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījumi Finanšu instrumentu tirgus likumā" atbalstīšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 88, pret un atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā ir atbalstīts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

J.Upenieks. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš – 18.jūnijs.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Līdz ar to priekšlikumi iesniedzami līdz šā gada 18.jūnijam.

Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts "Grozījumi likumā "Par zvērinātiem revidentiem"", pirmais lasījums.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā – deputāts Jānis Upenieks.

J.Upenieks (VIENOTĪBA).

Godātie kolēģi! Nākamais likumprojekts, kas ir šajā pašā paketē, paredz precizēt likumā dažādus terminus, papildināt likumu ar terminu "sabiedriskas nozīmes struktūras", papildināt likumu ar noteikumiem par gada pārskata ierobežoto pārbaudi, papildināt likumu ar normu, kura noteiktos apstākļos atļauj apvienot revidenta ziņojumu par gada pārskatu un par konsolidēto gada pārskatu, un veikt likumā redakcionālus labojumus.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija likumprojektu izskatīja un atbalstīja izskatīšanai Saeimā pirmajā lasījumā. Aicinu Saeimu atbalstīt likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījumi likumā "Par zvērinātiem revidentiem"" atbalstīšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 85, pret un atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā atbalstīts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

J.Upenieks. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš – šā gada 18.jūnijs.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Līdz ar to arī šim likumprojektam priekšlikumi iesniedzami līdz šā gada 18.jūnijam.

Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts "Likums par ieguves rūpniecībā vai pirmatnējo mežu izstrādē iesaistītu komercsabiedrību paziņojumiem par maksājumiem pārvaldes iestādēm", pirmais lasījums.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā – deputāts Jānis Upenieks.

J.Upenieks (VIENOTĪBA).

Godātie kolēģi! Šis ir beidzamais likumprojekts šajā četru likumprojektu paketē, un tā mērķis ir nodrošināt informācijas pieejamību par ieguves rūpniecībā vai pirmatnējo mežu izstrādē iesaistītu komercsabiedrību maksājumiem pārvaldes iestādēm.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā aicinu atbalstīt likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Likums par ieguves rūpniecībā vai pirmatnējo mežu izstrādē iesaistītu komercsabiedrību paziņojumiem par maksājumiem pārvaldes iestādēm" atbalstīšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 89, pret un atturas – nav. Līdz ar to likumprojekts pirmajā lasījumā ir atbalstīts.

Lūdzu noteikt termiņu priekšlikumu iesniegšanai otrajam lasījumam.

J.Upenieks. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš – 18.jūnijs.

Sēdes vadītāja. Līdz ar to priekšlikumi ir iesniedzami līdz šā gada 18.jūnijam. Paldies.

Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts "Grozījums Ārstniecības likumā", otrais lasījums.

Sociālo un darba lietu komisijas vārdā – deputāts Mārtiņš Šics.

M.Šics (LRA).

Par grozījumiem Ārstniecības likumā tika saņemti divi priekšlikumi.

1.priekšlikums – deputātu Šica un Ruka priekšlikums. Par to komisijā tika saņemts... deputāti saņēma no Veselības ministrijas filoloģisku skaidrojumu, ka likumā ietvertais jēdziens "telpa"... ka tas nozīmē: izplatījums, rūme, vieta, piemēram, gaisa telpa, nodarbību telpa, vai arī citus fiziskus ierobežojumus – istabu, galeriju, zāli un arī telti, kā arī to, ka telpa var būt vienkārši vieta, kur kaut kas notiek. Līdz ar to likumā jau piedāvātais termins "stacionāra vai pārvietojama telpa" attieksies arī uz deputātu piedāvāto priekšlikumu – uz telti, kurā tiks sniegta medicīniskā palīdzība, tāpēc priekšlikums tika noraidīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

M.Šics. Par 2.priekšlikumu, kurā bija piedāvāts risinājums šajā likumā izdarīt labojumus saistībā ar Latvijas ātrās reaģēšanas un medicīniskā atbalsta vienības piedalīšanos starptautiskajās misijās un palīdzības sniegšanu. Komisija saņēma Veselības ministrijas pilnvarotā pārstāvja Miķīša mutisku skaidrojumu, ka priekšlikums nav aktuāls un ka, pēc Veselības ministrijas ieskata, labojumi Ārstniecības likumā nav nepieciešami, jo Civilās aizsardzības likuma 25.pantā noteikto uzdevumu izpilde attiecībā uz palīdzības sniegšanu katastrofās cietušajām valstīm un Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta ātrās reaģēšanas un medicīniskā atbalsta vienības izveidi, kā arī Ministru kabineta noteikumu par ātrās reaģēšanas un medicīniskā atbalsta vienību izveidošanu, uzturēšanu, apmācīšanu, finansēšanu, sociālo garantiju noteikšanu un iesaistīšanos starptautiskās palīdzības sniegšanā izpilde to pilnībā nodrošina, tāpēc grozījumi nav aktuāli un nav nepieciešami. Šīs darbības ir nodrošināmas bez šiem labojumiem, tāpēc priekšlikums tika noraidīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

M.Šics. Komisija lūdz par priekšlikumu iesniegšanas laiku noteikt...

Sēdes vadītāja. Vienu mirklīti! Ir jābalso par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā. Es saprotu, ka komisija lūdz atbalstīt likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījums Ārstniecības likumā" atbalstīšanu otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 90, pret un atturas – nav. Līdz ar to likumprojekts otrajā lasījumā ir atbalstīts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

M.Šics. Par priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam komisija lūdz noteikt 29.maiju.

Sēdes vadītāja. Citu priekšlikumu nav. Līdz ar to priekšlikumi iesniedzami līdz šā gada 25.maijam. Paldies.

Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts "Grozījums likumā "Par Latvijas Republikas starptautiskajiem līgumiem"", otrais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā – deputāts Ojārs Ēriks Kalniņš.

Es atvainojos, vai priekšlikumu iesniegšanas termiņš iepriekšējam likumprojektam... Vēlreiz precizējiet priekšlikumu iesniegšanas termiņu! 29.maijs. Paldies.

Tātad darba kārtībā ir likumprojekts "Grozījums likumā "Par Latvijas Republikas starptautiskajiem līgumiem"", otrais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā – deputāts Rihards Kols.

R.Kols (VL–TB/LNNK).

Cienījamā Saeimas priekšsēdētāja! Godātie deputāti! Ārlietu komisija savā sēdē izskatīja un atbalstīja otrajam lasījumam likumprojektu "Grozījumi likumā "Par Latvijas Republikas starptautiskajiem līgumiem"" (Nr.190/Lp12). Likumprojekta noteikumi nosaka kārtību, kādā drošina Latvijas interešu pārstāvību starptautiskajās cilvēktiesību institūcijās, proti, Eiropas Cilvēktiesību tiesā un Apvienoto Nāciju Organizācijas konvenciju izpildes uzraudzības mehānisma ietvaros.

Izskatot likumprojektu komisijā, priekšlikumi netika saņemti. Lūdzu deputātus atbalstīt likumprojektu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījums likumā "Par Latvijas Republikas starptautiskajiem līgumiem"" atbalstīšanu otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 85, pret un atturas – nav. Līdz ar to likumprojekts otrajā lasījumā ir atbalstīts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

R.Kols. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam – 2015.gada 29.maijs.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Līdz ar to priekšlikumi iesniedzami līdz šā gada 29.maijam.

Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts "Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta neatliekamās medicīniskās palīdzības nodrošināšanā iesaistītā personāla izdienas pensiju likums", otrais lasījums.

Sociālo un darba lietu komisijas vārdā – deputāte Aija Barča.

A.Barča (ZZS).

Cienījamā Saeimas priekšsēdētāja! Cienījamās kolēģes! Godātie deputāti!

Sociālo un darba lietu komisijā likumprojektam iesniegti 35 priekšlikumi.

1. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Komisijas sēdē atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Barča. 2. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Komisijas sēdē atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Barča. 3. – labklājības ministra Ulda Auguļa priekšlikums. Daļēji atbalstīts, iekļauts 13. – komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

A.Barča. 4. – Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts, iekļauts 13. – komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

A.Barča. 5. – labklājības ministra Auguļa priekšlikums. Atbalstīts, iekļauts 13. – komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

A.Barča. 6. – labklājības ministra Auguļa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Barča. 7. – Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Barča. 8. – Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Barča. 9. – labklājības ministra Auguļa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Barča. 10. – Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Barča. 11. – labklājības ministra Auguļa priekšlikums. Atbalstīts, iekļauts 13. – komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

A.Barča. 12. – labklājības ministra Auguļa priekšlikums. Atbalstīts, iekļauts 13. – komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

A.Barča. 13. – Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums. 2.pants izteikts precizētā, jaunā redakcijā. Priekšlikums komisijas sēdē atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Barča. 14. – labklājības ministra Auguļa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Barča. 15. – labklājības ministra Auguļa priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

A.Barča. 16. – Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

A.Barča. 17. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts, iekļauts 21. – komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Barča. 18. – Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts, iekļauts 21. – komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Barča. 19. – labklājības ministra Auguļa priekšlikums. Atbalstīts, iekļauts 21. – komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

A.Barča. 20. – Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts, iekļauts 21. – komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

A.Barča. 21. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Komisijas sēdē atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Barča. 22. – labklājības ministra Auguļa priekšlikums. Atbalstīts, redakcionāli precizējot.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Barča. 23. – labklājības ministra Auguļa priekšlikums. Atbalstīts, iekļauts 25. – komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

A.Barča. 24. – Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Daļēji atbalstīts, iekļauts 25. – komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

A.Barča. 25. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Komisijas sēdē atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Barča. 26. – labklājības ministra Auguļa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Barča. 27. – labklājības ministra Auguļa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Barča. 28. – labklājības ministra Auguļa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Barča. 29. – labklājības ministra Auguļa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Barča. 30. – labklājības ministra Auguļa priekšlikums. Komisijas sēdē atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Barča. 31. – labklājības ministra Ulda Auguļa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Barča. 32. – labklājības ministra Ulda Auguļa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Barča. 33. – Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Komisijas sēdē atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Barča. 34. – labklājības ministra Ulda Auguļa priekšlikums. Komisijas sēdē atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Barča. Un 35. – labklājības ministra Ulda Auguļa priekšlikums. Komisijas sēdē atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Barča. Kolēģi, visi priekšlikumi ir izskatīti. Paldies jums par atbalstu! Komisijas vārdā lūdzu atbalstīt likumprojektu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta neatliekamās medicīniskās palīdzības nodrošināšanā iesaistītā personāla izdienas pensiju likums" atbalstīšanu otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 90, pret un atturas – nav. Līdz ar to likumprojekts otrajā lasījumā ir atbalstīts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

A.Barča. Sociālo un darba lietu komisija aicina priekšlikumus trešajam lasījumam iesniegt līdz 29.maijam.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Līdz ar to priekšlikumu iesniegšanas termiņš – šā gada 29.maijs.

Kolēģi, ir pienācis laiks pārtraukumam. Pārtraukumā visus aicinu doties uz Lielo vestibilu, kur notiks zviedru karikatūrista Everta Karlsona darbu izstādes atklāšana.

Un, pirms dodamies pārtraukumā, ir pienācis laiks reģistrācijai.

Lūdzu zvanu! Lūdzu deputātu klātbūtnes reģistrācijas režīmu! Lūdzu rezultātu!

Kamēr tiek gatavoti reģistrācijas rezultāti to nolasīšanai, vārds paziņojumam deputātam Ingmāram Līdakam.

I.Līdaka (ZZS).

Cienījamie Balsu skaitīšanas komisijas locekļi! Lūdzu pulcēties Dzeltenajā zālē pēc minūtēm sešām septiņām... Paldies.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Vārds reģistrācijas rezultātu nolasīšanai Saeimas sekretāra biedram Gunāram Kūtrim.

G.Kūtris (12.Saeimas sekretāra biedrs).

Cienījamie kolēģi! Šobrīd nav reģistrējušies: Hosams Abu Meri, Ringolds Balodis, Boriss Cilevičs, Inese Lībiņa-Egnere, Romāns Naudiņš.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Pārtraukums līdz pulksten 11.00.

(Pārtraukums.)

Sēdi vada Latvijas Republikas 12.Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece.

Sēdes vadītāja. Kolēģi, aicinu ieņemt vietas Sēžu zālē, lai pēc pārtraukuma varam turpināt Saeimas sēdi.

Darba kārtībā nākamais ir likumprojekts "Kredītiestāžu un ieguldījumu brokeru sabiedrību darbības atjaunošanas un noregulējuma likums", otrais lasījums.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā – deputāts Kārlis Šadurskis.

K.Šadurskis (VIENOTĪBA).

Godātie kolēģi! Jūsu laipnai uzmanībai likumprojekts "Kredītiestāžu un ieguldījumu brokeru sabiedrību darbības atjaunošanas un noregulējuma likums".

Otrajam lasījumam komisija ir saņēmusi "dažus" priekšlikumus – kopskaitā 302 priekšlikumus.

1. – Finanšu ministrijas parlamentārā sekretāra Ašeradena priekšlikums paplašināt likuma nosaukumu. Komisijā tas nav guvis atbalstu.

Sēdes vadītāja. Uzsākam debates.

Vārds deputātam Andrim Siliņam.

A.Siliņš (ZZS).

Cienījamā Saeimas priekšsēdētāja! Godājamie kolēģi! Mani, jaunu deputātu, nedaudz pārsteidza ārkārtīgi lielais priekšlikumu skaits, kas faktiski nozīmē, ka Saeimā Ministru kabinets ir iesniedzis ārkārtīgi nekvalitatīvi sagatavotu likumprojektu.

Tuvāk iepazīstoties ar šiem priekšlikumiem, mans pārsteigums tikai pastiprinājās, jo faktiski visi priekšlikumi ir no Finanšu ministrijas, kas, visticamāk, ir bijusi Ministru kabineta iesniegtā likumprojekta sagatavotāja. Rezultātā ir izveidojusies ļoti interesanta situācija, ka, no vienas puses, Saeimai ir jāizskata Ministru kabineta sagatavotais likumprojekts, bet, no otras puses, viena no Ministru kabineta struktūrvienībām faktiski ir iesniegusi Saeimā pavisam citu likumprojektu.

Es domāju, ka šādā situācijā vispareizākais lēmums būtu neizskatīt šos 302 priekšlikumus, bet atdot likumprojektu atpakaļ tā iesniedzējam, lai kardināli to pārstrādātu.

Paldies.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Turpinām debates.

Vārds deputātam Kārlim Šadurskim.

K.Šadurskis (VIENOTĪBA).

Godātie kolēģi! Es saprotu Siliņa kunga sarūgtinājumu par to, ka būs smagi un grūti jāstrādā, taču gribu teikt dažus vārdus, lai izskaidrotu situāciju.

Proti, šis būs likums, ar kura spēkā stāšanos spēku zaudēs Banku pārņemšanas likums, kas šobrīd ir spēkā. Līdz ar to šis būs likums, kurš darbosies jeb kura panti tiks piemēroti praktiskajā dzīvē tad, ja kādā turpmākā periodā globālas vai lokālas krīzes dēļ vai neveiksmīgas saimnieciskās darbības dēļ kādai no kredītiestādēm draudēs maksātnespēja, bankrots un būs iespējama tās vai nu glābšana jeb noregulējums, vai likvidācija.

Līdz ar to mēs pilnīgi skaidri saprotam, ka, ja šis likums darbosies jeb tiks praksē pielietots, tad tas attieksies uz strīda situācijām, kurās notiks tiesvedības par milzīgām naudas summām. Līdz ar to katra panta redakcija ir ārkārtīgi svarīga, lai izslēgtu divdomību vai interpretācijas iespējas, un ir nepieciešams ārkārtīgi rūpīgs darbs pie šī likumprojekta.

Jā, zināmā mērā es varu piekrist Siliņa kungam, ka likumprojekts tika komisijai iesniegts, nu, teiksim tā, pieklājīgi izsakoties, ne līdz galam perfekti sagatavots. (No zāles dep. A.Barča: "Jā! Jā!") Un zināma steiga likumprojekta iesniegšanā bija tāpēc, ka direktīva, uz kuras pamata tas izstrādāts, ir spēkā jau kopš šī gada 1.janvāra. Līdz ar to komisija bija nostādīta fakta priekšā, ka mums ir jāatrod optimāls veids, kā rīkoties, jo, ja mēs to... Arī komisijā pirmā reakcija bija tāda, ka varbūt mums ir tas jānodod atpakaļ Ministru kabinetam. Lai izvairītos no iespējamām pārkāpuma procedūrām par to, ka Latvija nav laikus ieviesusi direktīvu, mēs izvēlējāmies šo ceļu – noteicām garu priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam, un gan likuma iesniedzēji, gan Saeimas Juridiskais birojs, kas arī ir ļoti rūpīgi strādājis pie šī likumprojekta un kam bija ļoti daudz iebildumu, turklāt ne tikai redakcionāla rakstura... Nu šis darbs ir noslēdzies, un šis darbs ir rezultējies diemžēl 302 priekšlikumos, ar kuriem es aicinu mūs tagad strādāt.

Paldies.

Sēdes vadītāja. Paldies. Līdz ar to debates par 1.priekšlikumu slēdzu. Es tomēr vēlos deputātiem atgādināt, ka debates notiek par katru priekšlikumu atsevišķi un ka mēs balsojam par katru priekšlikumu. Pēc tam ir iespēja balsot par likumprojektu kopumā, un šo iespēju deputāti var izmantot.

Tātad par 1.priekšlikumu.

K.Šadurskis. Atgādināšu, ka komisija nav atbalstījusi 1.priekšlikumu.

Sēdes vadītāja. Lūdzu zvanu! Balsosim par Finanšu ministrijas parlamentārā sekretāra Ašeradena iesniegto priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 5, pret – 66, atturas – 1. Priekšlikums nav atbalstīts.

K.Šadurskis. 2. – Juridiskā biroja priekšlikums, kas ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 3. – Finanšu ministrijas parlamentārā sekretāra Ašeradena priekšlikums, kas ir daļēji atbalstīts un iekļauts 4. – komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

K.Šadurskis. 4. – atbildīgās komisijas priekšlikums, kas ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 5. – Ašeradena kunga priekšlikums. Daļēji atbalstīts, iekļauts 6.priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

K.Šadurskis. 6. – komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 7. – Ašeradena priekšlikums. Atbalstīts, attiecīgi mainot turpmāko punktu numerāciju.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 8. – Ašeradena priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 9. – Ašeradena priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 10. – Ašeradena priekšlikums. Atbalstīts, attiecīgi mainot numerāciju.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 11.priekšlikums. Tāpat – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 12. – Ašeradena priekšlikums. Jau atbalstīts 2.priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

K.Šadurskis. 13. – Ašeradena priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 14. – Ašeradena priekšlikums. Atbalstīts, mainīta numerācija.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 15. – Ašeradena priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. Savukārt 16. – Ašeradena priekšlikums – daļēji atbalstīts 17.priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

K.Šadurskis. Un 17. – Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 18. – Juridiskā biroja priekšlikums. Daļēji atbalstīts 19.priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

K.Šadurskis. 19. – Ašeradena priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 20. – Ašeradena priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 21. – Ašeradena priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 22. – Ašeradena priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 23. – tā paša iesniedzēja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 24. – tā paša autora priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 25. – autors tas pats. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 26. – Ašeradena priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 27. – Ašeradena priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 28.priekšlikums. Atbalstīts, mainīta turpmāko punktu numerācija.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 29. – Ašeradena priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 30. – Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts 31.priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

K.Šadurskis. 31. – Ašeradena priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 32. – Juridiskā biroja priekšlikums. Daļēji atbalstīts 33.priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

K.Šadurskis. Un 33. – Ašeradena priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 34. – Ašeradena priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 35. – Ašeradena priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 36. – Ašeradena priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 37. – Ašeradena priekšlikums. Atbalstīts, mainīta numerācija.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

K.Šadurskis. 38. – Ašeradena priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 39. – Ašeradena priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 40. – Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts 41.priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

K.Šadurskis. Un 41. – Ašeradena priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 42. – Ašeradena priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 43. – Ašeradena priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 44. – Ašeradena priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 45. – Ašeradena priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 46. – Ašeradena priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 47. – Juridiskā biroja priekšlikums. Daļēji atbalstīts 48.priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

K.Šadurskis. 48. – Ašeradena priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 49. – Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts 50.priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

K.Šadurskis. 50. – Ašeradena priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 51. – Ašeradena priekšlikums. Arī atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 52. – tā paša autora priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 53. – Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts 54.priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

K.Šadurskis. 54. – Ašeradena priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 55. – Ašeradena priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 56. – Ašeradena priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 57. – Ašeradena priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 58. – Ašeradena priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 59. – Ašeradena priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 60. – Ašeradena priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 61. – čaklā priekšlikumu iesniedzēja Ašeradena priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 62. – Ašeradena priekšlikums. Ir daļēji atbalstīts, iekļauts 63.priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

K.Šadurskis. 63. – Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 64. – Ašeradena priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 65. – Ašeradena priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. Savukārt 66. – Ašeradena priekšlikums – ir atbalstīts un iekļauts 4.priekšlikumā, ko mēs jau izskatījām.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 67. – Ašeradena priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 68. – Ašeradena priekšlikums. Arī tas jau ir iestrādāts 4.priekšlikumā, ko esam jau atbalstījuši, un tas ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

K.Šadurskis. 69. – Ašeradena priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 70. – Ašeradena priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 71. – Ašeradena priekšlikums. Ir daļēji atbalstīts un iekļauts 72.priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

K.Šadurskis. 72. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 73. – Ašeradena priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 74. – Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts un ir izteikts 75.priekšlikumā...

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

K.Šadurskis. ...kuru ir iesniedzis Ašeradena kungs, un 75.priekšlikums ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 76. – Ašeradena priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 77. – Ašeradena priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 78. – Ašeradena priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 79. – Ašeradena priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 80. – Ašeradena priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 81. – Ašeradena priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. Un 82. – Ašeradena priekšlikums. Ir atbalstīts 83.priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

K.Šadurskis. 83. – Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija atbalstījusi.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 84. – Ašeradena priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 85. – Ašeradena priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 86. – Ašeradena priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 87. – Ašeradena priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 88. – Ašeradena priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 89. – Ašeradena priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 90. – Ašeradena priekšlikums. Atbalstīts 91.priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

K.Šadurskis. 91. – Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 92. – Ašeradena priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 93. – Ašeradena priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 94. – Ašeradena priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 95. – Ašeradena priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 96. – Ašeradena priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 97. – Ašeradena priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 98. – Ašeradena priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 99. – Ašeradena priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 100. – Ašeradena priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. Godātie kolēģi! Ja jūs man atļausiet... Ja es neminu priekšlikuma iesniedzēja vārdu, tad turpmāk manis runātajā tekstā tas ir Finanšu ministrijas parlamentārais sekretārs Ašeradena kungs. (Starpsaucieni. No zāles dep. A.Bērziņš: "Ļoti jauks priekšlikums!") Visu pārējo iesniedzēju vārdus es minēšu, jā?

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta un piekrīt.

K.Šadurskis. 101.priekšlikums ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 102. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 103. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 104. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 105. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 106. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 107. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 108. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 109. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 110. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 111. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 112. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 113. – Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 114. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 115. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 116. – Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts 117.priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

K.Šadurskis. 117. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 118. – atbalstīts, redakcionāli precizējot.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

K.Šadurskis. 119. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 120. – Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts 121.priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

K.Šadurskis. 121. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 122. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 123. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 124. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 125. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 126. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 127. – Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 128. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 129. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 130. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 131. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 132. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 133. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 134. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 135. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 136. – atbalstīts un iekļauts 137. – komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

K.Šadurskis. 137. – Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 138. – atbalstīts un iekļauts 139.priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

K.Šadurskis. 139. – Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 140. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 141. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 142. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 143. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 144. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 145. – Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 146. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 147. – atbalstīts, mainīta numerācija.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

K.Šadurskis. 148. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 149. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 150. – nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

K.Šadurskis. 151. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 152. – atbalstīts un izteikts 153.priekšlikuma redakcijā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

K.Šadurskis. 153. – Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 154. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 155. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 156. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 157. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 158. – daļēji atbalstīts un iekļauts 159. – komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

K.Šadurskis. 159. – komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 160. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 161. – Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts un iekļauts 163. – komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

K.Šadurskis. Tieši tāpat 162. – atbalstīts un iekļauts 163. – komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

K.Šadurskis. Pati savu priekšlikumu – 163.priekšlikumu – Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija ir atbalstījusi.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 164. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 165. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 166. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 167. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. Es atvainojos, 167. bija Juridiskā biroja priekšlikums, kuru jūs laipni atbalstījāt. Paldies.

K.Šadurskis. 168. – arī Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts 169.priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

K.Šadurskis. 169. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 170. – komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 171. – Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts 173.priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

K.Šadurskis. Arī 172. – Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts 173.priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

K.Šadurskis. 173. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 174. – Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts 175.priekšlikuma.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

K.Šadurskis. 175. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 176. – Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts 178.priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

K.Šadurskis. 177. – atbalstīts šajā pašā 178.priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

K.Šadurskis. Un 178. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 179. – Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts 180.priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

K.Šadurskis. 180. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 181. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 182. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 183. – Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 184. – Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts 186.priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

K.Šadurskis. 185. – Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts 186.priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

K.Šadurskis. Un 186. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 187. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 188. – Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts, ir mainīta pantu un nodaļu numerācija.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

K.Šadurskis. 189. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 190. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 191. – atbalstīts 192.priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

K.Šadurskis. 192. – Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 193. ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 194. – Juridiskā biroja priekšlikums. Ir daļēji atbalstīts 195.priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

K.Šadurskis. 195. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 196. ir atbalstīts un iekļauts mūsu jau iepriekš atbalstītajā 6.priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

K.Šadurskis. 197. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 198. – Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts 199.priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

K.Šadurskis. 199. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 200. – Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts 202.priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

K.Šadurskis. 201. – atbalstīts 202.priekšlikumā. Arī tā iesniedzējs ir Juridiskais birojs.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

K.Šadurskis. 202. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 203. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 204. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 205. – daļēji atbalstīts, iekļauts 207.priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

K.Šadurskis. 206. – Juridiskā biroja priekšlikums. Daļēji atbalstīts, iekļauts 207.priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

K.Šadurskis. 207.priekšlikumu izstrādāja komisija un pati atbalstīja.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 208. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 209. – Juridiskā biroja priekšlikums. Daļēji atbalstīts, iekļauts 210.priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

K.Šadurskis. 210. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 211. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 212. – Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts 213.priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

K.Šadurskis. 213. ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 214. – daļēji atbalstīts, iekļauts 215.priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

K.Šadurskis. 215.priekšlikumu izstrādāja Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija un, protams, atbalstīja.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

(Zālē pamazām ir pieaudzis troksnis.)

K.Šadurskis. Priekšsēdētājas kundze! Sakiet, lūdzu, vai es nerunāju par ātru, jo man rodas iespaids, ka daļa Saeimas deputātu ir zaudējuši interesi par likumprojektu. (Starpsaucieni. No zāles: "Nē! Nē!"; "Mēs tikai...!")

Sēdes vadītāja. Es... Mans iespaids, Šadurska kungs, ka šis process interesē tikai diviem Saeimas deputātiem. Es aicinu kolēģus ieņemt vietas Sēžu zālē.

K.Šadurskis. Ja es drīkstu, es turpināšu.

Sēdes vadītāja. Vienu mirkli! Lai deputāti pagūst apsēsties. (Troksnis zālē.) Kolēģi, es aicinu pārtraukt šīs sarunas! (No zāles dep. A.Barča: "Mēs runājam tikai par lietu!")

Šadurska kungs, lūdzu, turpiniet!

K.Šadurskis. Paldies.

216.priekšlikums ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 217. ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 218. ir atbalstīts. (No zāles: "Balsot!")

Sēdes vadītāja. Deputāti lūdz balsojumu... Deputāti lūdz balsojumu? (No zāles: "Protams!")

Lūdzu zvanu! Balsosim par 218. – Finanšu ministrijas parlamentārā sekretāra Ašeradena iesniegto priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 78, pret – 1, atturas – 2. Līdz ar to priekšlikums ir atbalstīts.

K.Šadurskis! Godātie kolēģi! Es komisijas vārdā ļoti pateicos par atbalstu šim priekšlikumam. Šis priekšlikums ir ārkārtīgi svarīgs, jo šeit ir runa par pagaidu iestādes vai tās aktīvu pārdošanu. Un Finanšu un kapitāla tirgus komisijas uzdevums ir raudzīties, lai šis pārdošanas process ir pietiekami caurspīdīgs, pārredzams un visiem tā dalībniekiem ir pilna informācija par procesa norisi. Es komisijas vārdā no sirds pateicos par atbalstu šim priekšlikumam.

219.priekšlikums – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 220. – Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 221. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 222. – Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts 224.priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

K.Šadurskis. Arī 223. – Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts šajā pašā 224.priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

K.Šadurskis. 224. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 225. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 226. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 227. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 228. – daļēji atbalstīts un iekļauts 229. – komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

K.Šadurskis. 229. – komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 230. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 231. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 232. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 233. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 234. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 235. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 236. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 237. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 238. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 239. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 240. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 241. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 242. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 243. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 244. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 245. – atbalstīts 246.priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

K.Šadurskis. 246. – Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 247. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 248. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 249. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 250. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 251. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 252. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 253. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 254. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 255. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 256. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 257. – Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts 258.priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

K.Šadurskis. 258. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 259. – Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts 260.priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

K.Šadurskis. 260. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 261. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 262. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 263. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 264. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 265. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 266. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 267. – Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. Savukārt 268. – Juridiskā biroja priekšlikums. Izteikts 269.priekšlikumā un atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

K.Šadurskis. 269. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 270. – Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts 271.priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

K.Šadurskis. 271. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 272. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 273. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 274. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 275. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 276. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 277. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 278. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 279. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 280. – Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts un iekļauts 302. – komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

K.Šadurskis. Tieši tāpat... daļēji tāpat 281. – Juridiskā biroja priekšlikums. Daļēji atbalstīts un iekļauts 302.priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

K.Šadurskis. 282. – Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts, mainīta pantu numerācija.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 283. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 284. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. Tā. 285. ir pazudis...

Jā. 285. – Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 286. – nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

K.Šadurskis. 287. – Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 288. – Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 289. – Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 290. – Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 291. – Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 292. – Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 293. – Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 294. – ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 295. – ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 296. – ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 297. – ir daļēji atbalstīts un iekļauts komisijas izstrādātajā 298.priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

K.Šadurskis. Un savukārt 298.priekšlikumu... Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija pati savu priekšlikumu ir atbalstījusi.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 299. – ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 300. – ir atbalstīts. (No zāles: "Balsot!")

Sēdes vadītāja. Par 300.priekšlikumu deputāti lūdz balsojumu, jā? Deputāti lūdz balsojumu. (Zālē troksnis. No zāles: "Kurš tas bija – 300.?") 300.!

Lūdzu zvanu! Balsosim par 300. – Finanšu ministrijas parlamentārā sekretāra Ašeradena iesniegto priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 84, pret un atturas – nav. Līdz ar to priekšlikums ir atbalstīts.

K.Šadurskis. Jā, godātie kolēģi, es pateicos tomēr par jūsu atbalstu šiem pagaidu aizliegumiem valdes un padomes locekļiem, jo tomēr, komisijasprāt, tie bija samērīgi, un man pat jāsaka, ka komisijā mums laikam par šo jautājumu īpaši daudz debašu nebija.

Paldies par atbalstu.

Sēdes vadītāja. Nākamais ir 301.priekšlikums.

K.Šadurskis. 301. – Ašeradena kunga priekšlikums. Ir daļēji atbalstīts un iekļauts 302. – komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

K.Šadurskis. Un, godātie kolēģi, šo "īso" priekšlikumu sarakstu noslēdz 302. – Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas pašas izstrādātais priekšlikums, ko tā ir atbalstījusi.

Aicinu atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. Esam izskatījuši visus priekšlikumus, un aicinu dot savu atbalstu likumprojektam otrajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Kredītiestāžu un ieguldījumu brokeru sabiedrību darbības atjaunošanas un noregulējuma likums" atbalstīšanu otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 87, pret un atturas – nav. Likumprojekts otrajā lasījumā ir atbalstīts.

Lūdzu noteikt termiņu priekšlikumu iesniegšanai uz trešo lasījumu.

K.Šadurskis. Pateicos par atbalstu.

Un komisija labprāt gaidīs priekšlikumus šoreiz daudz īsākā termiņā – līdz 28.maijam.

Sēdes vadītāja. Līdz ar to priekšlikumu iesniegšanas termiņš ir šā gada 28.maijs. Paldies.

Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts "Grozījumi Ģenētiski modificēto organismu aprites likumā", pirmais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā – deputāts Armands Krauze.

A.Krauze (ZZS).

Cienījamā priekšsēdētāja! Kolēģi!

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija ir izskatījusi likumprojektu "Grozījumi Ģenētiski modificēto organismu aprites likumā". Likumprojekts paredz iespēju, ka Ministru kabineta līmenī var gan ierobežot, gan aizliegt konkrētu ģenētiski modificēto organismu audzēšanu Latvijā, un šāda kārtība tiek ieviesta, jo 2015.gada 11.martā Eiropas Parlaments un Padome pieņēma direktīvu 2015/412, kas paredz dalībvalstīm šādu iespēju. Direktīva nosaka pārejas periodu līdz 2015.gada 3.oktobrim, kura laikā mēs varam aizliegt tās šķirnes, kam jau ir izsniegta atļauja Eiropas Savienības līmenī, piemēram, kukurūzai MON810, un iesniegt arī septiņu pieteikumu aizliegumus, kas pašlaik stāv rindā uz atļauju.

Ņemot vērā šo īso pārejas periodu un to, ka šajā laikā ir jāveic grozījumi atbilstošajos Ministru kabineta noteikumos un jāpieprasa konkrētu ĢMO šķirņu aizliegšana, komisija ierosina atzīt likumprojektu par steidzamu.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Tātad vispirms mums ir jābalso par steidzamību.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījumi Ģenētiski modificēto organismu aprites likumā" atzīšanu par steidzamu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 84, pret un atturas – nav. Līdz ar to likumprojekts ir atzīts par steidzamu.

A.Krauze. Aicinu atbalstīt likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījumi Ģenētiski modificēto organismu aprites likumā" apstiprināšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 89, pret un atturas – nav. Līdz ar to likumprojekts pirmajā lasījumā ir atbalstīts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam un laiku izskatīšanai Saeimas sēdē.

A.Krauze. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam – šā gada 4.jūnijs, un izskatīšana otrajā lasījumā Saeimas sēdē – šā gada 18.jūnijā.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Līdz ar to priekšlikumi iesniedzami līdz šā gada 4.jūnijam, un izskatīšana Saeimas sēdē – šā gada 18.jūnijā.

Kolēģi, vēlos jūs informēt saistībā ar atbilžu sniegšanu uz deputātu jautājumiem.

Saistībā ar deputātu Zariņa, Agešina, Artūra Rubika, Tutina un Ribakova jautājumu satiksmes ministram Anrijam Matīsam "Par "Rail Baltica" projekta ekonomisko pamatojumu un tā patieso ietekmi uz Latvijas tautsaimniecību". Ir saņemta rakstveida atbilde, kas iesniedzējus neapmierina, tomēr ministrs informē, ka šodien nevar ierasties uz mutvārdu atbildes sniegšanu.

Saistībā ar deputātu Zariņa, Elksniņa, Tutina, Agešina un Pimenova jautājumu Ministru prezidentei Laimdotai Straujumai "Par pasākumiem tautsaimniecības attīstībai". Jautājums pāradresēts finanšu ministram Reiram. Saņemta rakstveida atbilde, kura iesniedzējus neapmierina, bet ministrs informē, ka var ierasties uz mutvārdu atbildes sniegšanu.

Deputātu Kūtra, Sudrabas, Meijas, Šica, Krēsliņa un Šimfas jautājums Ministru prezidentei Laimdotai Straujumai "Par pielaides piešķiršanas sistēmu". Ir pāradresēts ārlietu ministram un tieslietu ministram. Saņemtas rakstveida atbildes. Iesniedzējus neapmierina tieslietu ministra sniegtā atbilde, taču ministrs informē, ka šodien nevar ierasties uz mutvārdu atbildes sniegšanu.

Saistībā ar deputātu Sudrabas, Platpera, Meijas, Mežecka un Baloža jautājumu, kas iesniegts Ministru prezidentei Laimdotai Straujumai "Par iepriekšplānojamu valsts nozīmes pasākumu finansēšanas kārtību". Jautājums pāradresēts finanšu ministram Reiram. Saņemta rakstveida atbilde, kas iesniedzējus neapmierina. Ministrs informē, ka var ierasties uz mutvārdu atbildes sniegšanu.

Saistībā ar deputātu Zariņa, Agešina, Urbanoviča, Tutina un Ribakova jautājumu Ministru prezidentei Laimdotai Straujumai "Par esošās ģeopolitiskās situācijas ietekmi uz Latvijas tautsaimniecību". Jautājums ir pāradresēts ekonomikas ministrei Danai Reizniecei-Ozolai. Ministre informē, ka nevar ierasties uz mutvārdu atbildes sniegšanu. (No zāles dep. I.Zariņš: "Bet atbilde nav saņemta!") Rakstveida atbilde tiks sniegta pēc saskaņošanas ar iesaistītajām ministrijām.

Līdz ar to jautājumu un atbilžu sēde šodien pulksten 17.00 notiks.

Taču ir saņemti vēl jauni deputātu jautājumi.

Jautājumu "Par Valsts ieņēmumu dienesta pārbaudēm" iesnieguši deputāti Elksniņš, Zariņš, Zemļinskis, Ādamsons un Ribakovs, un tas ir nodots finanšu ministram atbildes sniegšanai.

Deputāti Sudraba, Klementjevs, Ruks, Šics, Brīvers un Meija iesnieguši jautājumu "Par grozījumu likumā "Par valsts pensijām" atlikšanu". Tas ir nodots Ministru prezidentei Laimdotai Straujumai atbildes sniegšanai.

Deputāti Elksniņš, Agešins, Zemļinskis, Ādamsons un Ribakovs iesnieguši deputātu jautājumu "Par obligātās iepirkumu komponentes ietekmi uz ražošanu". Tas tiek nodots Ministru prezidentei atbildes sniegšanai.

Tāpat deputāti Zariņš, Zemļinskis, Zujevs, Tretjaka un citi ir iesnieguši jautājumu "Par drošības rezervju pakalpojuma sniegšanu valsts (Latvijas Republikas) naftas produktu rezervju izveidei". Tas tiek nodots ekonomikas ministrei atbildes sniegšanai.

Informēju jūs vēlreiz, ka šodien pulksten 17.00 notiks jautājumu un atbilžu sēde.

Kolēģi! Līdz ar to visi darba kārtības jautājumi ir izskatīti, un mums pirms sēdes slēgšanas ir jāreģistrējas.

Lūdzu zvanu! Lūdzu deputātu klātbūtnes reģistrācijas režīmu! Lūdzu rezultātu!

Kamēr tiek gatavoti reģistrācijas rezultāti nolasīšanai, vārds deputātam Kārlim Šadurskim.

K.Šadurskis (VIENOTĪBA).

Godātie Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas kolēģi! Aicinu pulksten 12.00 uz komisijas sēdi. Mums ir jāizskata Apdrošināšanas un pārapdrošināšanas likums, kuram uz otro lasījumu ir saņemti "tikai" 184 priekšlikumi. Tā ka, kolēģi, lūdzu, paņemiet sviestmaizes, un strādāsim no pulksten 12.00 komisijas telpās!

Paldies.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Vārds Saeimas sekretāra biedram Gunāram Kūtrim reģistrācijas rezultātu nolasīšanai.

G.Kūtris (12.Saeimas sekretāra biedrs).

Cienījamie kolēģi! Nav reģistrējušies: Hosams Abu Meri, Solvita Āboltiņa, Ringolds Balodis, Boriss Cilevičs, Inese Lībiņa-Egnere, Romāns Naudiņš, Veiko Spolītis... ir, Mihails Zemļinskis... ir.

Paldies.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Sēdi slēdzu.

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!