• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Finanšu un kapitāla tirgus komisija
Finanšu un kapitāla tirgus komisija publicē normatīvos noteikumus, ieteikumus un lēmumus, kā arī informāciju par kredītiestādes noguldītājiem garantētās atlīdzības izmaksas veidu un kārtību, laiku un vietu.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Finanšu un kapitāla tirgus komisijas 2015. gada 12. augusta noteikumi Nr. 131 "Apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas sabiedrības grupas maksātspējas aprēķina normatīvie noteikumi". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 14.08.2015., Nr. 158 https://www.vestnesis.lv/op/2015/158.5

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas normatīvie noteikumi Nr.132

Apdrošinātāju un pārapdrošinātāju iekšējo modeļu normatīvie noteikumi

Vēl šajā numurā

14.08.2015., Nr. 158

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Finanšu un kapitāla tirgus komisija

Veids: noteikumi

Numurs: 131

Pieņemts: 12.08.2015.

OP numurs: 2015/158.5

2015/158.5
RĪKI

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas noteikumi: Šajā laidienā 6 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas normatīvie noteikumi Nr. 131

Rīgā 2015. gada 12. augustā

(Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padomes
sēdes protokols Nr. 28 5. p.)

Apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas sabiedrības grupas maksātspējas aprēķina normatīvie noteikumi

Izdoti saskaņā ar Apdrošināšanas un
pārapdrošināšanas likuma 205. panta ceturto daļu

I. Vispārīgie jautājumi

1. "Apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas sabiedrības grupas maksātspējas aprēķina normatīvie noteikumi" (tālāk tekstā – noteikumi) nosaka grupas maksātspējas kapitāla prasības un grupas izmantojamā pašu kapitāla aprēķināšanas kārtību.

2. Noteikumi ir saistoši:

2.1. apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas sabiedrībām, kas ir dalības sabiedrības vismaz vienā apdrošināšanas sabiedrībā, pārapdrošināšanas sabiedrībā, dalībvalsts vai nedalībvalsts apdrošinātājā vai dalībvalsts vai nedalībvalsts pārapdrošinātājā;

2.2. apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas sabiedrībām, kuru mātes sabiedrība ir dalībvalstī reģistrēta apdrošināšanas pārvaldītājsabiedrība vai jaukta finanšu pārvaldītājsabiedrība;

2.3. apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas sabiedrībām, kuru mātes sabiedrība ir nedalībvalstī reģistrēta apdrošināšanas pārvaldītājsabiedrība vai jaukta finanšu pārvaldītājsabiedrība, nedalībvalsts apdrošinātājs vai nedalībvalsts pārapdrošinātājs ar nosacījumu, ka:

2.3.1. Eiropas Komisija grupas uzraudzības piemērošanas vajadzībām nav atzinusi nedalībvalstī reģistrētas mātes sabiedrības uzraudzības režīma līdzvērtību vai pagaidu līdzvērtību Eiropas Savienības prasībām vai

2.3.2. Finanšu un kapitāla tirgus komisija (tālāk tekstā – Komisija) atbilstoši Apdrošināšanas un pārapdrošināšanas likuma 241. panta prasībām nav atzinusi, ka nedalībvalsts uzraudzības režīms ir līdzvērtīgs Apdrošināšanas un pārapdrošināšanas likumā noteiktajam grupas uzraudzības režīmam, vai

2.3.3. Eiropas Komisija ir pieņēmusi lēmumu par nedalībvalsts uzraudzības režīma pagaidu līdzvērtību Eiropas Savienības prasībām, bet Latvijas Republikā reģistrētas apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas sabiedrības bilances summa pārsniedz nedalībvalstī reģistrētas mātes sabiedrības bilances summu.

II. Vispārīgie principi

3. Grupas maksātspējas aprēķinā ņem vērā dalības sabiedrības proporcionālo daļu tās saistītajās sabiedrībās, kas aprēķināta, pamatojoties uz:

3.1. konsolidēto pārskatu sastādīšanai izmantotajiem procentiem (ja izmantota šo noteikumu IV nodaļā aprakstītā 1. metode – konsolidētā finanšu pārskata metode);

3.2. parakstītā pamatkapitāla proporcionālajām daļām, kas tieši vai netieši pieder dalības sabiedrībai (ja izmantota šo noteikumu V nodaļā aprakstītā 2. metode – atskaitīšanas un summēšanas metode).

4. Ja saistītā sabiedrība ir meitas sabiedrība un tai nav pietiekama izmantojamā pašu kapitāla, ar ko iespējams segt tās maksātspējas kapitāla prasību, tad, neraugoties uz izmantoto metodi, meitas sabiedrības maksātspējas kapitāla prasība un izmantojamais pašu kapitāls tiek iekļauts grupas maksātspējas aprēķinā pilnā apmērā, nepiemērojot šo noteikumu 3. punktā noteikto proporcionalitātes principu. Ja Komisija vai citas iesaistītās uzraudzības iestādes uzskata, ka mātes sabiedrības, kam pieder noteikta kapitāla daļa, atbildība ir ierobežota ar minēto kapitāla daļu, ņemot vērā citu akcionāru vai dalībnieku atbildību, Komisija, ja tā ir grupas uzraudzības iestāde, var atļaut meitas sabiedrības maksātspējas kapitāla prasību un izmantojamo pašu kapitālu ņemt vērā proporcionāli.

5. Šo noteikumu 3. punktā minēto proporcionālo daļu aprēķina principu nosaka Komisija, ja tā ir grupas uzraudzības iestāde, pēc konsultēšanās ar citām iesaistītajām uzraudzības iestādēm un grupas mātes sabiedrību šādos gadījumos:

5.1. ja starp atsevišķām grupas sabiedrībām nav kapitāla saiknes;

5.2. ja iesaistītā uzraudzības iestāde ir noteikusi, ka balsstiesību vai kapitāldaļu tiešu vai netiešu turēšanu sabiedrībā kvalificē kā līdzdalību, jo iesaistītā uzraudzības iestāde uzskata, ka minētā sabiedrība tiek būtiski ietekmēta;

5.3. ja iesaistītā uzraudzības iestāde ir noteikusi, ka sabiedrība ir citas sabiedrības mātes sabiedrība, jo saskaņā ar iesaistītās uzraudzības iestādes viedokli tai ir dominējoša ietekme uz attiecīgo sabiedrību.

6. Grupas ietvaros izmantojamo pašu kapitālu, kas izlietots vienas sabiedrības maksātspējas kapitāla prasības segšanai, nav atļauts atkārtoti izmantot citas apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas sabiedrības maksātspējas kapitāla prasības segšanai. Aprēķinot grupas maksātspēju, ja maksātspējas aprēķina metodes neparedz citādi, izslēdz šādas summas:

6.1. apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas dalības sabiedrības tādu aktīvu vērtību, no kuriem finansē apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas saistītās sabiedrības maksātspējas kapitāla prasības segšanai izmantojamo pašu kapitālu;

6.2. apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas dalības sabiedrības apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas saistītās sabiedrības tādu aktīvu vērtību, no kuriem finansē minētās apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas dalības sabiedrības maksātspējas kapitāla prasības segšanai izmantojamo pašu kapitālu;

6.3. apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas dalības sabiedrības apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas saistītās sabiedrības tādu aktīvu vērtību, no kuriem finansē minētās apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas dalības sabiedrības jebkuras citas apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas saistītās sabiedrības maksātspējas kapitāla prasības segšanai izmantojamo pašu kapitālu.

7. Grupas maksātspējas aprēķinā ir atļauts iekļaut šādus pašu kapitāla posteņus, ja tie tiek izmantoti, lai segtu saistītās sabiedrības maksātspējas kapitāla prasību:

7.1. apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas dalības sabiedrības, kurai tiek aprēķināta grupas maksātspēja, saistītās dzīvības apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas sabiedrības papildu fondus (surplus funds), ja tie atbilst pašu kapitāla posteņiem noteiktajiem kritērijiem;

7.2. apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas dalības sabiedrības, kurai tiek aprēķināta grupas maksātspēja, apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas saistītās sabiedrības parakstīto, bet neapmaksāto kapitālu.

8. Grupas maksātspējas aprēķinā neiekļauj:

8.1. parakstīto, bet neapmaksāto kapitālu, ja tas ir dalības sabiedrības potenciālās saistības;

8.2. apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas dalības sabiedrības parakstīto, bet neapmaksāto kapitālu, kas ir apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas saistītās sabiedrības potenciālās saistības;

8.3. apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas saistītās sabiedrības parakstīto, bet neapmaksāto kapitālu, kas ir tās pašas apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas dalības sabiedrības citas apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas saistītās sabiedrības potenciālās saistības.

9. Ja Komisija uzskata, ka apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas saistītās sabiedrības maksātspējas kapitāla prasības segšanai izmantojamā pašu kapitāla postenis, kas nav minēts šo noteikumu 7. punktā, nav faktiski pieejams, lai segtu apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas dalības sabiedrības maksātspējas prasību, kurai tiek aprēķināta grupas maksātspēja, attiecīgo pašu kapitāla posteni aprēķinā var iekļaut tikai tādā apmērā, kādā tas ir izmantojams saistītās sabiedrības maksātspējas kapitāla prasības segšanai.

10. Šo noteikumu 7. un 9. punktā minēto pašu kapitāla posteņu summa nepārsniedz apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas saistītās sabiedrības maksātspējas kapitāla prasību.

11. Apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas dalības sabiedrības, kurai tiek aprēķināta grupas maksātspēja, apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas saistītās sabiedrības jebkādu papildu pašu kapitāla (ancillary own funds) posteni, kam nepieciešams Komisijas vai citas iesaistītās uzraudzības iestādes iepriekšējs apstiprinājums, var iekļaut aprēķinā tikai tad, ja to ir apstiprinājusi Komisija vai cita iesaistītā uzraudzības iestāde, kas atbildīga par minētās saistītās sabiedrības individuālo uzraudzību.

12. Aprēķinot izmantojamo pašu kapitālu grupas maksātspējas prasības segšanai, aprēķinā neiekļauj izmantojamo pašu kapitālu no apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas dalības sabiedrības un šādu sabiedrību savstarpējā finansējuma:

12.1. saistītās sabiedrības;

12.2. dalības sabiedrības;

12.3. jebkuras tās dalības sabiedrības citas saistītās sabiedrības.

13. Aprēķinot grupas maksātspēju, neņem vērā apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas dalības sabiedrības, kam tiek aprēķināta grupas maksātspēja, apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas saistītās sabiedrības maksātspējas kapitāla prasības segšanai izmantojamo pašu kapitālu, ja attiecīgo pašu kapitālu veido savstarpējs finansējums ar kādu citu minētās apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas dalības sabiedrības saistīto sabiedrību.

14. Savstarpējs finansējums pastāv, ja apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas sabiedrībai vai citai tās saistītajai sabiedrībai ir dalība citā sabiedrībā vai tā izsniedz aizdevumus citai sabiedrībai, kurai tieši vai netieši pieder pirmās sabiedrības maksātspējas kapitāla prasības segšanai izmantojamais pašu kapitāls.

III. Aprēķina metožu piemērošana

15. Ja apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas sabiedrībai ir vairāk nekā viena apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas saistītā sabiedrība, grupas maksātspēju aprēķina, iekļaujot katru no minētajām apdrošināšanas un pārapdrošināšanas saistītajām sabiedrībām.

16. Ja apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas saistītās sabiedrības galvenais birojs atrodas citā dalībvalstī nekā dalības sabiedrības, kam tiek aprēķināta grupas maksātspēja, galvenais birojs, aprēķinā attiecībā uz saistīto sabiedrību ņem vērā maksātspējas kapitāla prasību un izmantojamo pašu kapitālu, kas aprēķināts atbilstoši saistītās sabiedrības mītnes valstī noteiktajām prasībām.

17. Aprēķinot tādas apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas sabiedrības grupas maksātspēju, kurai ar apdrošināšanas pārvaldītājsabiedrības vai jauktas finanšu pārvaldītājsabiedrības starpniecību ir netieša līdzdalība apdrošināšanas saistītajā sabiedrībā, pārapdrošināšanas saistītajā sabiedrībā, nedalībvalsts apdrošināšanas sabiedrībā vai nedalībvalsts pārapdrošināšanas sabiedrībā, grupas maksātspējas aprēķinā iekļauj arī pastarpināto apdrošināšanas pārvaldītājsabiedrību vai jaukto finanšu pārvaldītājsabiedrību.

18. Grupas maksātspējas aprēķina vajadzībām pastarpinātu apdrošināšanas pārvaldītājsabiedrību vai pastarpinātu jauktu finanšu pārvaldītājsabiedrību uzskata par apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas sabiedrību, uz kuru attiecas Latvijas Republikas un Eiropas Komisijas normatīvajos aktos noteiktās prasības attiecībā uz individuālās sabiedrības maksātspējas kapitāla prasības un izmantojamā pašu kapitāla noteikšanu.

19. Ja pastarpinātai apdrošināšanas pārvaldītājsabiedrībai vai pastarpinātai jauktai finanšu pārvaldītājsabiedrībai ir subordinētais kapitāls vai cits izmantojamais pašu kapitāls, uz kuru attiecas Eiropas Komisijas Deleģētajā regulā (ES) 2015/35 (2014. gada 10. oktobris), ar ko papildina Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīvu 2009/138/EK par uzņēmējdarbības uzsākšanu un veikšanu apdrošināšanas un pārapdrošināšanas jomā (Maksātspēja II), (tālāk tekstā – ES regula Nr. 2015/35) noteiktie kvantitatīvie ierobežojumi, to atzīst par izmantojamo pašu kapitālu līdz summai, ko aprēķina, piemērojot ES regulā Nr. 2015/35 noteiktos kvantitatīvos ierobežojumus kopējam izmantojamā pašu kapitāla apmēram grupas līmenī.

20. Pastarpinātas apdrošināšanas pārvaldītājsabiedrības vai pastarpinātas jauktas finanšu pārvaldītājsabiedrības izmantojamā pašu kapitāla posteņus, kam apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas sabiedrības individuālā izmantojamā pašu kapitāla aprēķina vajadzībām būtu nepieciešams saņemt atļauju saskaņā ar Komisijas 2015. gada 12. augusta normatīvo noteikumu Nr. 130 "Apdrošinātāju un pārapdrošinātāju maksātspējas kapitāla prasības un pašu kapitāla aprēķināšanas normatīvie noteikumi" prasībām, var iekļaut grupas maksātspējas aprēķinā tikai pēc Komisijas atļaujas saņemšanas, ja tā ir grupas uzraudzības iestāde.

21. Aprēķinot tādas apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas sabiedrības grupas maksātspēju, kas ir dalības sabiedrība nedalībvalsts apdrošinātājā vai pārapdrošinātājā, saskaņā ar šo noteikumu V nodaļā noteikto 2. metodi, minēto nedalībvalsts apdrošinātāju vai pārapdrošinātāju aprēķina vajadzībām uzskata par apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas saistīto sabiedrību.

22. Ja nedalībvalsts, kurā atrodas saistītās sabiedrības galvenais birojs, pieprasa tās licencēšanu un nosaka tai uzraudzības režīmu, kas tiek uzskatīts par līdzvērtīgu Apdrošināšanas un pārapdrošināšanas likumā noteiktajam, grupas maksātspējas aprēķinā iekļauj saistītās sabiedrības maksātspējas kapitāla prasību un minētās prasības izpildei paredzēto atbilstošo pašu kapitālu, kas noteikts atbilstoši attiecīgās nedalībvalsts prasībām.

23. Šo noteikumu 22. punkta piemērošanas vajadzībām nedalībvalsts uzraudzības režīms tiek atzīts par līdzvērtīgu, ja:

23.1. Eiropas Komisija ir pieņēmusi deleģēto regulu par attiecīgās nedalībvalsts uzraudzības režīma līdzvērtību Eiropas Savienībā noteiktajam maksātspējas uzraudzības režīmam vai

23.2. Komisija, ja tā ir grupas uzraudzības iestāde, pēc dalības sabiedrības pieprasījuma vai pēc savas iniciatīvas, pamatojoties uz ES regulas Nr. 2015/35 379. pantā noteiktajiem kritērijiem un pirms lēmuma pieņemšanas konsultējoties ar citām iesaistītajām uzraudzības iestādēm, ir noteikusi, ka nedalībvalsts uzraudzības režīms ir līdzvērtīgs Apdrošināšanas un pārapdrošināšanas likumā noteiktajam.

24. Ja Eiropas Komisija ir pieņēmusi deleģēto regulu, nosakot, ka attiecīgās nedalībvalsts uzraudzības režīms ir pagaidu kārtā līdzvērtīgs Eiropas Savienībā noteiktajam maksātspējas uzraudzības režīmam, attiecīgās nedalībvalsts uzraudzības režīms tiek uzskatīts par līdzvērtīgu šo noteikumu 22. punkta prasību piemērošanai.

25. Aprēķinot tādas apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas sabiedrības grupas maksātspēju, kas ir dalības sabiedrība kredītiestādē, finanšu iestādē vai ieguldījumu brokeru sabiedrībā, apdrošināšanas un pārapdrošināšanas dalības sabiedrība piemēro attiecīgi Komisijas 2006. gada 21. aprīļa noteikumu Nr. 84 "Noteikumi par finanšu konglomerāta kapitāla pietiekamības aprēķināšanas kārtību un par informācijas sniegšanu par nozīmīgiem riska koncentrācijas gadījumiem un nozīmīgiem grupas iekšējiem darījumiem" 1. pielikuma 1. punktā noteikto Konsolidācijas metodi (Accounting consolidation method) vai minēto noteikumu 4. punktā noteikto Samazināšanas un saskaitīšanas metodi (Deduction and aggregation method). Konsolidācijas metodi var piemērot tikai tad, ja ir saņemta Komisijas, ja tā ir grupas uzraudzības iestāde, atļauja. Komisija izsniedz atļauju, ja apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas dalības sabiedrība nodrošina atbilstošu integrētas pārvaldības un iekšējās kontroles līmeni attiecībā uz sabiedrībām, kam tiktu piemērota konsolidācija. Izvēlēto metodi piemēro konsekventi visu laiku.

26. Komisija, ja tā ir grupas uzraudzības iestāde, pamatojoties uz dalības sabiedrības iesniegumu vai pēc savas iniciatīvas, informējot dalības sabiedrību, var pieņemt lēmumu par šo noteikumu 25. punktā minētās dalības kredītiestādē, finanšu iestādē vai ieguldījumu brokeru sabiedrībā atskaitīšanu no pašu kapitāla, kuru var izmantot dalības sabiedrības grupas maksātspējas segšanai.

27. Ja Komisijai nav pieejama kādas apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas sabiedrības grupas maksātspējas aprēķina pārbaudei vajadzīgā informācija par kādu saistīto sabiedrību ar galveno biroju kādā citā dalībvalstī vai nedalībvalstī, dalības sabiedrības līdzdalību minētajā saistītajā sabiedrībā novērtē nulles vērtībā. Ar šādu līdzdalību saistīto nerealizēto peļņu nedrīkst atzīt par grupas maksātspējai izmantojamo pašu kapitālu.

IV. 1. metode (standarta metode): konsolidētā finanšu pārskata metode

28. Apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas dalības sabiedrības grupas maksātspējas aprēķinu veic, izmantojot konsolidētos finanšu pārskatus. Konsolidācijas metodes grupas komercsabiedrību iekļaušanai konsolidētajos datos nosaka ES regula Nr. 2015/35. Apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas dalības sabiedrības grupas maksātspēja ir starpība starp:

28.1. izmantojamo pašu kapitālu, ar ko sedz maksātspējas kapitāla prasību, kas aprēķināta, izmantojot konsolidētos datus;

28.2. maksātspējas kapitāla prasību grupas līmenī, ko aprēķina, izmantojot konsolidētos datus.

29. Lai aprēķinātu maksātspējas kapitāla prasības segšanai izmantojamo pašu kapitālu un maksātspējas kapitāla prasību grupas līmenī, pamatojoties uz konsolidētā pārskata datiem, piemēro Latvijas Republikas un Eiropas Savienības normatīvo aktu prasības attiecībā uz individuālu apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas sabiedrību aktīvu un saistību, kas nav tehniskās rezerves, novērtēšanu, tehnisko rezervju aprēķināšanu, pašu kapitāla un maksātspējas kapitāla prasības noteikšanu.

30. Maksātspējas kapitāla prasību grupas līmenī, pamatojoties uz konsolidētajiem datiem (konsolidētā grupas maksātspējas kapitāla prasība), aprēķina vai nu saskaņā ar standarta formulu, vai iekšējo modeli, ja saņemta Komisijas atļauja, atbilstīgi Latvijas Republikas un Eiropas Savienības normatīvajos aktos noteiktajiem vispārīgajiem principiem maksātspējas kapitāla prasības aprēķināšanai un atbilstošajām prasībām, ja aprēķins tiek veikts, pamatojoties uz standarta formulu vai izmantojot pilnu vai daļēju iekšējo modeli.

31. Minimālā konsolidētā grupas maksātspējas kapitāla prasība ir šādu vērtību summa:

31.1. apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas dalības sabiedrības minimālā kapitāla prasība atbilstoši Apdrošināšanas un pārapdrošināšanas likuma un ES regulas Nr. 2015/35 prasībām;

31.2. apdrošināšanas un pārapdrošināšanas saistīto sabiedrību minimālās kapitāla prasības proporcionālā daļa.

32. Minimālās konsolidētās grupas maksātspējas prasības izpildi nodrošina ar pirmā līmeņa un otrā līmeņa izmantojamā pamata pašu kapitāla posteņu kopsummu atbilstoši Komisijas 2015. gada 12. augusta normatīvo noteikumu Nr. 130 "Apdrošinātāju un pārapdrošinātāju maksātspējas kapitāla prasības un pašu kapitāla aprēķināšanas normatīvie noteikumi" un ES regulas Nr. 2015/35 prasībām.

33. Lai noteiktu, vai izmantojamais pamata pašu kapitāls ir pietiekams, lai segtu minimālo konsolidēto grupas maksātspējas prasību, piemēro šo noteikumu 3.–27. punktā noteiktās prasības.

34. Ja apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas dalības sabiedrība konstatē, ka grupas izmantojamais pamata pašu kapitāls ir mazāks par minimālo konsolidēto grupas maksātspējas kapitāla prasību, vai ja pastāv risks, ka turpmākajos trijos mēnešos iespējama minimālās konsolidētās grupas maksātspējas prasības neizpildes iestāšanās, apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas dalības sabiedrība:

34.1. nekavējoties informē Komisiju, ja tā ir grupas uzraudzības iestāde;

34.2. viena mēneša laikā pēc tam, kad konstatēta minimālās konsolidētās grupas maksātspējas prasības neizpilde, iesniedz saskaņošanai Komisijā, ja tā ir grupas uzraudzības iestāde, plānu grupas izmantojamā pamata pašu kapitāla atjaunošanai līdz minimālās konsolidētās grupas maksātspējas prasības apmēram. Plānā paredz, ka apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas dalības sabiedrība triju mēnešu laikā no dienas, kad konstatēta minimālās konsolidētās grupas maksātspējas prasības neizpildes iestāšanās, atjauno izmantojamo grupas pamata pašu kapitālu līdz minimālās konsolidētās grupas maksātspējas prasības apmēram vai samazina risku, nodrošinot minimālās konsolidētās grupas maksātspējas prasības izpildi.

V. 2. metode (alternatīvā metode): atskaitīšanas un summēšanas metode

35. Apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas dalības sabiedrības grupas maksātspēja ir starpība starp:

35.1. summēto grupas izmantojamo pašu kapitālu, kā norādīts šo noteikumu 36. punktā;

35.2. apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas saistīto sabiedrību vērtību apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas dalības sabiedrībā un summēto grupas maksātspējas kapitāla prasību, kā norādīts šo noteikumu 37. punktā.

36. Summētais grupas izmantojamais pašu kapitāls ir šādu lielumu summa:

36.1. apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas dalības sabiedrības maksātspējas kapitāla prasības segšanai izmantojamais pašu kapitāls;

36.2. apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas dalības sabiedrības proporcionālā daļa apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas saistīto sabiedrību maksātspējas kapitāla prasības segšanai izmantojamajā pašu kapitālā.

37. Summētā grupas maksātspējas kapitāla prasība ir šādu lielumu summa:

37.1. apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas dalības sabiedrības maksātspējas kapitāla prasība;

37.2. apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas saistīto sabiedrību maksātspējas kapitāla prasības proporcionālā daļa.

38. Ja līdzdalība apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas saistītajās sabiedrībās pilnībā vai daļēji izpaužas kā netieša līdzdalība, apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas saistīto sabiedrību vērtība apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas dalības sabiedrībā ietver šādas netiešas līdzdalības vērtību, ņemot vērā no tās izrietošās tiesības, un šo noteikumu 36.2. un 37.2. punktā minētajos posteņos ietver attiecīgi apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas saistīto sabiedrību maksātspējas kapitāla prasības segšanai izmantojamā pašu kapitāla un apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas saistīto sabiedrību maksātspējas kapitāla prasības atbilstīgās proporcionālās daļas.

VI. Apdrošināšanas pārvaldītājsabiedrības vai jauktas finanšu pārvaldītājsabiedrības grupas maksātspēja

39. Ja apdrošināšanas un pārapdrošināšanas sabiedrības ir apdrošināšanas pārvaldītājsabiedrības vai jauktas finanšu pārvaldītājsabiedrības meitas sabiedrības, grupas maksātspēju aprēķina apdrošināšanas pārvaldītājsabiedrības vai jauktas finanšu pārvaldītājsabiedrības līmenī, piemērojot šajos noteikumos un Apdrošināšanas un pārapdrošināšanas likumā noteiktās prasības grupas maksātspējas aprēķinam.

40. Grupas maksātspējas aprēķina vajadzībām apdrošināšanas pārvaldītājsabiedrību vai jauktu finanšu pārvaldītājsabiedrību uzskata par apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas sabiedrību, uz kuru attiecas Latvijas Republikas un Eiropas Savienības normatīvo aktu prasības attiecībā uz individuālu apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas sabiedrību maksātspējas kapitāla prasības noteikšanu un maksātspējas kapitāla prasības segšanai izmantojamā pašu kapitāla noteikšanu.

VII. Noslēguma jautājumi

41. Grupas maksātspējas aprēķina vajadzībām piemēro Komisijas 2015. gada 12. augusta normatīvo noteikumu Nr. 130 "Apdrošinātāju un pārapdrošinātāju maksātspējas kapitāla prasības un pašu kapitāla aprēķināšanas normatīvie noteikumi" 49.–53. punkta prasības.

42. Apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas dalības sabiedrība, apdrošināšanas pārvaldītājsabiedrība vai jaukta finanšu pārvaldītājsabiedrība (vai grupas sabiedrība, ko izraudzījusi Komisija, ja tā ir grupas uzraudzības iestāde, pēc konsultēšanās ar citām iesaistītajām uzraudzības iestādēm un grupu) un apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas sabiedrība, kuras mātes sabiedrība ir nedalībvalstī reģistrēta apdrošināšanas pārvaldītājsabiedrība vai jaukta finanšu pārvaldītājsabiedrība, nedalībvalsts apdrošinātājs vai nedalībvalsts pārapdrošinātājs, veic grupas maksātspējas aprēķinu un iesniedz to Komisijai, ja tā ir grupas uzraudzības iestāde, šādos termiņos:

42.1. grupas gada maksātspējas aprēķinu:

42.1.1. par pārskata periodu, kas beidzas 2016. gada 31. decembrī, ne vēlāk kā 26 nedēļas pēc pārskata perioda beigām,

42.1.2. par pārskata periodu, kas beidzas 2017. gada 31. decembrī, ne vēlāk kā 24 nedēļas pēc pārskata perioda beigām,

42.1.3. par pārskata periodu, kas beidzas 2018. gada 31. decembrī, ne vēlāk kā 22 nedēļas pēc pārskata perioda beigām,

42.1.4. par pārskata periodu, kas beidzas 2019. gada 31. decembrī, ne vēlāk kā 20 nedēļas pēc pārskata perioda beigām;

42.2. grupas ceturkšņa maksātspējas aprēķinu:

42.2.1. par katru 2016. gada ceturksni ne vēlāk kā 14 nedēļas pēc pārskata perioda beigām,

42.2.2. par katru 2017. gada ceturksni ne vēlāk kā 13 nedēļas pēc pārskata perioda beigām,

42.2.3. par katru 2018. gada ceturksni ne vēlāk kā 12 nedēļas pēc pārskata perioda beigām,

42.2.4. par katru 2019. gada ceturksni ne vēlāk kā 11 nedēļas pēc pārskata perioda beigām;

42.3. par pārskata periodiem, sākot ar 2020. gada 1. janvāri, atbilstoši ES regulā Nr. 2015/35 noteiktajam periodiskumam un termiņiem.

43. Komisijas pieņemtie lēmumi par atļaujas izsniegšanu pastarpinātas apdrošināšanas pārvaldītājsabiedrības vai pastarpinātas jauktas finanšu pārvaldītājsabiedrības izmantojamā pašu kapitāla posteņu iekļaušanai grupas maksātspējas aprēķinā atbilstoši šo noteikumu 20. punkta prasībām un par dalības kredītiestādē, finanšu iestādē vai ieguldījumu brokeru sabiedrībā atskaitīšanu no pašu kapitāla, kuru var izmantot dalības sabiedrības grupas maksātspējas segšanai, atbilstoši šo noteikumu 26. punkta prasībām stājas spēkā ne ātrāk kā 2016. gada 1. janvārī.

44. Noteikumu 3.–19. punkts, 21.–25. punkts un 27.–42. punkts stājas spēkā 2016. gada 1. janvārī.

45. Ar 2016. gada 1. janvāri spēku zaudē Komisijas 2009. gada 22. maija normatīvie noteikumi Nr. 64 "Normatīvie noteikumi par papildu uzraudzībai pakļautās apdrošināšanas sabiedrības vai pārapdrošināšanas sabiedrības koriģētās maksātspējas normas un koriģēto pašu līdzekļu aprēķināšanas kārtību un par informācijas sniegšanu par papildu uzraudzībai pakļautās apdrošināšanas sabiedrības vai pārapdrošināšanas sabiedrības grupas savstarpējiem darījumiem".

Informatīvā atsauce uz Eiropas Savienības direktīvu

Noteikumos iekļautas tiesību normas, kas izriet no Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīvas 2009/138/EK par uzņēmējdarbības uzsākšanu un veikšanu apdrošināšanas un pārapdrošināšanas jomā (Maksātspēja II).

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas priekšsēdētājs K.Zakulis

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!