• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Konkurences padome
Konkurences padome publicē pieņemtos lēmumus par tirgus dalībnieku apvienošanos, par pārkāpuma konstatēšanu un naudas soda uzlikšanu, par tirgus dalībnieku paziņoto vienošanos, par dominējoša stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu u.c.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Konkurences padomes 2015. gada 4. septembra lēmums Nr. 36 "Par tirgus dalībnieku apvienošanos". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 22.09.2015., Nr. 185 https://www.vestnesis.lv/op/2015/185.10

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts meža dienesta informācija

Par mikroliegumu izveidošanu Dundagas novada Dundagas pagastā

Vēl šajā numurā

22.09.2015., Nr. 185

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Konkurences padome

Veids: lēmums

Numurs: 36

Pieņemts: 04.09.2015.

OP numurs: 2015/185.10

2015/185.10
RĪKI

Konkurences padomes lēmumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 2 Visi

Konkurences padomes lēmums Nr.36

Lēmuma publiskojamā versija

Rīgā 2015.gada 4.septembrī (prot. Nr.42, 8.§)

Par tirgus dalībnieku apvienošanos

Lieta Nr.1743/15/7.3.2./6

Par ieguldījumu fonda EQT VI Limited izšķirošas ietekmes iegūšanu pār Nordic Aviation Capital A/S

1 Konkurences padome (turpmāk – KP) 12.08.2015. saņēma apvienošanās ziņojumu (turpmāk – Ziņojums), kurā paredzēts, ka EQT VI Limited iegūst izšķirošu ietekmi pār Nordic Aviation Capital A/S.

2 Saskaņā ar Ziņojumā norādīto apvienošanās dalībnieku kopējais neto apgrozījums Latvijas teritorijā pārsniedz Konkurences likuma (turpmāk – KL) 15.panta otrajā daļā noteikto slieksni 35 572 000 euro un nevienam no apvienošanās dalībniekiem apgrozījums nav bijis mazāks par KL 15.panta otrajā prim daļā noteikto 2 134 000 euro apmēru līdz ar to konkrētā apvienošanās ir paziņojama KP.

3 Iepazīstoties ar Ziņojumā sniegto informāciju, KP secināja, ka ir izpildītas Ministru kabineta 2008.gada 29.septembra noteikumu Nr.800 "Kārtība, kādā iesniedz un izskata pilno un saīsināto ziņojumu par tirgus dalībnieku apvienošanos" prasības (turpmāk Noteikumi Nr.800). Atbilstoši Noteikumu Nr.800 4.punktam par pilna Ziņojuma iesniegšanas dienu ir uzskatāms 12.08.2015.

Izvērtējot Ziņojumā ietverto un KP rīcībā esošo informāciju, KP

konstatēja:

1. Apvienošanās dalībnieki

4 EQT VI Limited: reģistrācijas Nr. 52797 (Apvienotās Karalistes kroņa teritorijā Gērnsijā dibināta kapitālsabiedrība). Juridiskā adrese: P.O. Box 269, Level 4 North, St. Julian’s Avenue, St. Peter Port, Guernsey, GY1 1WA. EQT VI Limited darbības virziens: privāts pašu kapitāla ieguldījumu fonds, kas veido daļu no ieguldījumu fondu koncerna EQT (kurā ietilpst arī EQT V, EQT Opportunity, EQT Expansion Capital II, EQT Greater China II, EQT Infrastructure, EQT Infrastructure II, EQT Credit, EQT Credit II un EQT Mid Market).

5 EQT VI Limited un citi EQT fondi kontrolē noteiktas portfeļsabiedrības, kuru pārdošanas apjomi veidojas Latvijā:

Nr. Nosaukums Darbības virziens
1. Tiger (Zebra A/S) (Dānija) Plašpatēriņa preču mazumtirdzniecība. www.tiger.dk.
2. Terveystalo Oy (Somija) Medicīnas pakalpojumi ginekoloģijas jomā. www.terveystalo.com.
3. Automic GmbH (Austrija) IT uzņēmums, kas nodarbojas ar uzņēmumu automatizāciju.

www.automic.com.

4. BSN medical GmbH (Vācija) Medicīnisko ierīču ražošanas (brūču apkopšana, kompresijas terapija, neinvazīvas ortopēdiskās preces) un izplatīšanas uzņēmums.

www.bsnmedical.com.

5. Bureau van Dijk (Nīderlande) Privātuzņēmumu informācijas un uzņēmuma īpašumtiesību struktūru izdevējs.

www.bvdinfo.com

6. Sivantos Group (Vācija) Dzirdes aparātu attīstīšana, ražošana un pārdošana

www.sivantos.com.

7. Sportradar AG (Šveice) Ar sportu saistītu reāllaika datu apstrādāšanas pakalpojumi un pakalpojumi, kas saistīti ar derībām bukmeikeriem.

www.sportradar.com.

8. Vertu Corporation (Somija) Luksus mobilo telefonu un aksesuāru ražotājs, pārdevējs.

www.vertu.com

9. Koncerns Dometic (Zviedrija) Ražošanas uzņēmums, kura pamatdarbība ir dažādu iekārtu (gaisa kondicionierus, saldētavas, plītis u.c.) nodrošināšana autofurgoniem, treileriem, kravas mašīnām un laivām.

www.domesticgroup.com.

10. HTL-Strefa (Polija) Asins mikroparaugu noņemšanas ierīču ražošana.

www.strefa.com.

11. Avenso GmbH (Vācija) Galeriju tīkls un fotogrāfijas mākslas mazumtirgotājs internetā.

www.avenso.com.

12. TIA Technology (Dānija) Standartizētu lietotņu risinājumi Property & Casualty ("P&C") un jaukti apdrošināšanas pakalpojumi.

www.tiatechnology.com.

13. Internetstores (Vācija) E-komercija, velosipēdu mazumtirdzniecība un brīvdabas aktivitātes.

www.internetstores.com.

6 EQT VI Limited kontrolētajām portfeļsabiedrībām Latvijā ir dibināti divi meitas uzņēmumi:

1) SIA "Tiger Shop" (Zebra A/S (Dānija) koncerns), reģ. Nr. 40103249356; juridiskā adrese: Rīga, Brīvības gatve 372, LV-1006, darbības virziens: suvenīru, dāvanu mazumtirdzniecība;

2) SIA "AVA CLINIC" (Terveystalo Oy (Somija) koncerns), reģ. Nr. 40003711943; juridiskā adrese: Rīga, Vīlandes iela 3, LV-1010, darbības virziens: ambulatorā medicīniskā palīdzība - neauglības ārstēšanas klīnika.

EQT fondu koncernā ietilpstošo uzņēmumu apgrozījums Latvijā 2014.gadā bija (*) EUR.

7 N.N.: Dānijas pilsonis (*), kurš pirms apvienošanās darījuma īstenošanas ir vienīgais Nordic Aviation Capital A/S īpašnieks. (*)

8 Nordic Aviation Capital A/S (turpmāk – NAC): reģistrācijas Nr. 19398994 (Dānijā reģistrēta sabiedrība). Juridiskā adrese: Stratusvej 12, 7190 Billunda, Dānija. Darbības virziens: lidmašīnu noma (lidaparāti ar turbo dzinējiem, kā arī reaktīvās lidmašīnas).

9 NAC ar tai 100% piederošu divu sabiedrību NAC Aviation 4 Ltd. ((Īrija), reģ. Nr. 487732, juridiskā adrese: Fifth Floor, Bedford Place, Henry Street, Limerick V94 K6YY; darbības virziens: gaisa transporta ekspluatācija un līzings)) un Nordic Aviation Leasing Nine Pte. Ltd. ((Singapūra), reģ. Nr. 201303343K, juridiskā adrese: 20 BENDEMEER ROAD #03-12 Singapūra 339914, darbības virziens: gaisa transporta ekspluatācija un līzings)) starpniecību, Latvijā iznomā lidmašīnas A/S "Airbaltic Corporation". Pēc Ziņojumā sniegtās informācijas sabiedrību apgrozījums Latvijā 2014.gadā attiecīgi bija (*) EUR un (*) EUR. Kopējais NAC grupas apgrozījums Latvijā 2014.gadā pēc Ziņojumā norādītās informācijas bija (*) EUR.

2. Apvienošanās veids

10 EQT VI Limited ar 100% tai piederošas sabiedrības (*) starpniecību kopā ar N.N. iegūs kopīgu izšķirošu ietekmi pār NAC un NAC meitas uzņēmumiem (NAC Aviation 4 Ltd un Nordic Aviation Leasing Nine Pte. Ltd (*). NN., kuram pirms apvienošanās pieder (*) akciju un vienpersoniska kontrole pār NAC, pēc apvienošanās saglabās (*) līdzdalību (*) un pēc apvienošanās darījuma īstenošanas kopā ar EQT VI Limited realizēs netiešu kopīgu kontroli pār NAC.

11 (*).

12 Saskaņā ar KL 15.panta pirmās daļas 3.punktā noteikto "tirgus dalībnieku apvienošanās ir [..]tāds stāvoklis, kad[..]viens vai vairāki tirgus dalībnieki iegūst tiešu vai netiešu izšķirošu ietekmi pār citu tirgus dalībnieku vai citiem tirgus dalībniekiem."

13 Ņemot vērā minēto, paziņotā apvienošanās ir uzskatāma par apvienošanos KL 15.panta pirmās daļas 3.punkta izpratnē, vienam tirgus dalībniekam iegūstot izšķirošu ietekmi pār citu tirgus dalībnieku.

3. Apvienošanās ietekmes uz tirgu vērtējums

14 Saskaņā ar KL 1.panta 4.punktu "konkrētais tirgus – konkrētās preces tirgus, kas izvērtēts saistībā ar konkrēto ģeogrāfisko tirgu". Saskaņā ar KL 1.panta 5.punktu "konkrētās preces tirgus – noteiktas preces tirgus, kurā ietverts arī to preču kopums, kuras var aizstāt ar šo noteikto preci konkrētajā ģeogrāfiskajā tirgū, ņemot vērā pieprasījuma un piedāvājuma aizstājamības faktoru, preču pazīmes un lietošanas īpašības".

15 Atbilstoši Noteikumu Nr.800 2.punktam apvienošanās rezultātā ietekmētais tirgus ir: 1) konkrētais tirgus, kurā darbojas apvienošanā iesaistītie tirgus dalībnieki; 2) ar konkrēto tirgu, kurā darbojas viens no apvienošanā iesaistītiem tirgus dalībniekiem, vertikāli saistīts tirgus, kurā darbojas cits apvienošanā iesaistīts tirgus dalībnieks.

16 Saskaņā ar Ziņojumā norādīto, apvienošanās dalībnieku darbības horizontālā līmenī nepārklājas, kā arī apvienošanās dalībnieki nedarbojas tirgos, kas būtu vertikāli saistīti ar tirgiem, kuros darbojas otrs apvienošanās dalībnieks. Iepriekš minēto iemeslu dēļ KP arī nesaskata lietderību apvienošanās darījuma izvērtēšanas ietvaros definēt konkrētos tirgus un veikt to detalizētu analīzi.

17 Izvērtējot Ziņojumā ietverto un KP rīcībā esošo informāciju, secināms, ka apvienošanās rezultātā nerodas un nenostiprinās dominējošais stāvoklis un nevar tikt būtiski samazināta konkurence.

18 Ņemot vērā iepriekš minēto un pamatojoties uz Konkurences likuma 8.panta pirmās daļas 5.punktu, 15.panta pirmās daļas 3.punktu, otrās daļas 1.punktu un 16.panta pirmo un ceturto daļu, Konkurences padome

nolēma:

atļaut apvienošanos, EQT VI Limited un N.N. iegūstot kopīgu izšķirošu ietekmi pār Nordic Aviation Capital A/S.

Saskaņā ar Konkurences likuma 8.panta otro daļu Konkurences padomes lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā viena mēneša laikā no lēmuma spēkā stāšanās dienas.

(*) – Ierobežotas pieejamības informācija

Konkurences padomes priekšsēdētāja S.Ābrama

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!