• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Ministru kabinets
Oficiālajā izdevumā publicē:
  • Ministru kabineta noteikumus, instrukcijas un ieteikumus. Tie stājas spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas, ja tiesību aktā nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš;
  • Ministru kabineta rīkojumus. Tie stājas spēkā parakstīšanas brīdī;
  • Ministru kabineta sēdes protokollēmumus. Tie stājas spēkā pieņemšanas brīdī;
  • plānošanas dokumentus, kā arī informatīvos ziņojumus par politikas plānošanas dokumentu īstenošanu.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2015. gada 20. oktobra noteikumi Nr. 603 "Grozījumi Ministru kabineta 2014. gada 12. augusta noteikumos Nr. 461 "Prasības pārtikas kvalitātes shēmām, to ieviešanas, darbības, uzraudzības un kontroles kārtība"". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 27.10.2015., Nr. 210 https://www.vestnesis.lv/op/2015/210.6

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.542

Kārtība, kādā pieprasa un saņem Aizsardzības ministrijas atļauju būvēt, ierīkot un izvietot konkrētu militāro lidlauku un militārās aviācijas poligonu darbības drošībai potenciāli bīstamus objektus un veic to uzskaiti. Precizējot iepriekš publicēto

Vēl šajā numurā

27.10.2015., Nr. 210

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 603

Pieņemts: 20.10.2015.

OP numurs: 2015/210.6

2015/210.6
RĪKI

Ministru kabineta noteikumi: Šajā laidienā 5 Pēdējās nedēļas laikā 21 Visi

Ministru kabineta noteikumi Nr. 603

Rīgā 2015. gada 20. oktobrī (prot. Nr. 55 24. §)

Grozījumi Ministru kabineta 2014. gada 12. augusta noteikumos Nr. 461 "Prasības pārtikas kvalitātes shēmām, to ieviešanas, darbības, uzraudzības un kontroles kārtība"

Izdoti saskaņā ar Pārtikas aprites uzraudzības likuma
4. panta divpadsmito daļu

Izdarīt Ministru kabineta 2014. gada 12. augusta noteikumos Nr. 461 "Prasības pārtikas kvalitātes shēmām, to ieviešanas, darbības, uzraudzības un kontroles kārtība" (Latvijas Vēstnesis, 2014, 165. nr.) šādus grozījumus:

1. Izteikt 3. punktu šādā redakcijā:

"3. Pārtikas kvalitātes shēmā visi pārtikas aprites posmi ir izsekojami, shēmas produkta ražotājs (turpmāk – operators) ievēro prasības atbilstoši normatīvajiem aktiem par pārtikas kvalitātes shēmām, un lietošanai pārtikā paredzētais produkts ir nonācis tirdzniecībā."

2. Papildināt noteikumus ar 3.1 punktu šādā redakcijā:

"3.1 Pārtikas kvalitātes shēmu produktu marķējumā ir iekļautas norādes saskaņā ar:

3.1. šo noteikumu 21. un 23. punktu un 5. pielikumu – nacionālajai pārtikas kvalitātes shēmai;

3.2. normatīvajiem aktiem bioloģiskās lauksaimniecības jomā – bioloģiskās lauksaimniecības shēmai;

3.3. Eiropas Parlamenta un Padomes 2012. gada 21. novembra Regulas (ES) Nr. 1151/2012 par lauksaimniecības produktu un pārtikas produktu kvalitātes shēmām 12. un 23. pantu, kā arī Komisijas 2014. gada 13. jūnija Īstenošanas regulas (ES) Nr. 668/2014, ar ko paredz noteikumus par to, kā piemērot Eiropas Parlamenta un Padomes Regulu (ES) Nr. 1151/2012 par lauksaimniecības produktu un pārtikas produktu kvalitātes shēmām, 13. pantu un X pielikumu – aizsargātu ģeogrāfiskās izcelsmes norāžu shēmai, aizsargātu cilmes vietas nosaukumu shēmai un garantēto tradicionālo īpatnību shēmai."

3. Izteikt 5. punktu šādā redakcijā:

"5. Operatora atbilstību bioloģiskās lauksaimniecības shēmai apliecina kontroles institūcijas, kas noteiktas normatīvajos aktos par bioloģiskās lauksaimniecības uzraudzības un kontroles kārtību (turpmāk – bioloģiskās kontroles institūcija), ievērojot šādus kritērijus:

5.1. operators ražo šo noteikumu 4. punktā noteikto pārtikas produktu;

5.2. atbilstoši shēmai saražotais galaprodukts ir nonācis tirdzniecībā;

5.3. katra operatora bioloģiskās lauksaimniecības shēmā realizētais kopējais produkcijas apjoms periodā no iepriekšējā gada 1. septembra līdz kārtējā gada 31. augustam naudas izteiksmē nav mazāks par:

5.3.1. 210 euro:

5.3.1.1. bioloģiskās lauksaimniecības primāro produktu (tostarp biškopības produktu) ražotājam, kas mazumtirdzniecībā vai galapatērētājam realizē fasētus un marķētus bioloģiskos produktus;

5.3.1.2. bioloģiskās lauksaimniecības primāro produktu (tostarp biškopības produktu) ražotājam, kas piegādā tos bioloģiskās lauksaimniecības apstrādes vai pārstrādes uzņēmumam vai kooperatīvam, kurš nodrošina produktu nonākšanu pie operatora (turpmāk – izejvielu piegādātājs);

5.3.2. 1140 euro – bioloģiskās lauksaimniecības produktu ražotājam, kurš Pārtikas un veterinārajā dienestā (turpmāk – dienests) reģistrējis ražošanu mājas apstākļos un kuram bioloģiskās kontroles institūcija par to ir izsniegusi attiecīgu sertifikātu;

5.3.3. 1420 euro – dienestā reģistrētam uzņēmumam, kurš nodarbojas ar bioloģisko lauksaimniecību (izņemot biškopības produktu apstrādi vai pārstrādi un ražošanu mājas apstākļos) un kuram bioloģiskās kontroles institūcija ir sertificējusi bioloģiskās lauksaimniecības produktu pārstrādi;

5.3.4. 2135 euro – dienestā atzītam uzņēmumam, kurš nodarbojas ar bioloģisko produktu apstrādi vai pārstrādi un kuram bioloģiskās kontroles institūcija ir sertificējusi bioloģiskās lauksaimniecības produktu pārstrādi."

4. Papildināt noteikumus ar 5.1 punktu šādā redakcijā:

"5.1 Izejvielu piegādātāja atbilstību bioloģiskās lauksaimniecības shēmai apliecina bioloģiskās kontroles institūcija, ja operators to ir iekļāvis izejvielu piegādātāju sarakstā un bioloģiskās lauksaimniecības shēmā realizētais kopējais produkcijas apjoms atbilst šo noteikumu 5.3.1.2. apakšpunktā minētajam apjomam."

5. Aizstāt 9. punktā vārdus "Pārtikas un veterinārais dienests (turpmāk – dienests)" ar vārdu "dienests".

6. Papildināt 13.1.  un 13.2. apakšpunktu aiz vārda "uzvārdu" ar vārdiem "datumu, kad operators uzsācis un pārtraucis darbību shēmā".

7. Aizstāt 16. punktā skaitli un vārdu "15. martam" ar skaitli un vārdu "30. martam".

8. Svītrot 21.1. apakšpunktu.

9.  Aizstāt 22. punktā vārdus "kā arī minerālūdens, dzeramā ūdens un avota ūdens ražotāji" ar vārdiem "minerālūdens, dzeramā ūdens un avota ūdens ražotāji, kā arī kautuves un uzņēmumi, kas veic gaļas sadalīšanu".

10. Svītrot 23. punktā skaitli "21.1.".

11. Izteikt 24. un 25. punktu šādā redakcijā:

"24. Ja rodas pamatotas aizdomas par to, ka produkts neatbilst nacionālās pārtikas kvalitātes shēmas prasībām, vai strīda situācija, dienests ņem paraugus produkta laboratoriskai izmeklēšanai. Laboratorisko izmeklēšanu nodrošina Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskajā institūtā "BIOR", un laboratorisko izmeklējumu izmaksas sedz operators saskaņā ar normatīvajiem aktiem par Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta "BIOR" valsts pārvaldes uzdevumu ietvaros veikto darbību cenrādi.

25. Medu un biškopības produktus, svaigus dārzeņus, kartupeļus, sēnes, augļus un ogas, svaigas zivis un svaigas olas marķē tikai ar šo noteikumu 5. pielikuma II nodaļā minēto norādi, un tie pilnībā ir iegūti vienā Eiropas Savienības dalībvalstī vai reģionā, kas norādē minēta kā izcelsmes valsts vai reģions."

12. Izteikt 27.2. apakšpunktu šādā redakcijā:

"27.2. sarakstu, kurā norādīti izejvielu piegādātāji – primāro produktu ražotāji, kas piegādā tos operatoram vai kooperatīvam, kurš nodrošina produktu nonākšanu pie operatora (17. pielikums), ja produktu marķēšanā izmanto šo noteikumu 5. pielikuma II nodaļā minēto norādi."

13. Papildināt 29.2. apakšpunktu aiz vārdiem "izejvielu piegādātājus" ar vārdiem "izņemot graudu audzētājus".

14. Izteikt 32.1. apakšpunktu šādā redakcijā:

"32.1. veic atkārtotu pārbaudi, kā arī sagatavo un izsniedz operatoram novērtēšanas protokolu. Ja tiek veikta tikai atkārtota dokumentu pārbaude, novērtēšanas protokolu neizsniedz;".

15. Izteikt 33.2. apakšpunktu šādā redakcijā:

"33.2. produkta nosaukumu un pārtikas produkta grupu atbilstoši šo noteikumu 19. punktam;".

16. Papildināt noteikumus ar III1 nodaļu šādā redakcijā:

"III1. Bioloģiskās lauksaimniecības shēmas darbības un uzraudzības kārtība

41.1 Lai sāktu darbību bioloģiskās lauksaimniecības shēmā, operators bioloģiskās kontroles institūcijā rakstveidā iesniedz:

41.1. iesniegumu, norādot operatora nosaukumu, juridisko adresi, reģistrācijas numuru Uzņēmumu reģistrā vai vārdu, uzvārdu, personas kodu un deklarēto dzīvesvietas adresi;

41.2. bioloģiskās lauksaimniecības shēmas produktu izejvielu piegādātāju sarakstu;

41.3. maksājumu apliecinošu dokumentu kopijas vai to kopsavilkumu, kas apliecina, ka ir realizēti bioloģiskās lauksaimniecības produkti, kas paredzēti lietošanai pārtikā, ne mazāk kā šo noteikumu 5.3. apakšpunktā noteiktajā apjomā.

41.2 Bioloģiskās kontroles institūcija piecu darbdienu laikā pēc iesnieguma saņemšanas pārbauda šo noteikumu 41.1 punktā minētos dokumentus.

41.3 Ja šo noteikumu 41.2 punktā minētajā pārbaudē tiek konstatēta operatora un shēmas produkta atbilstība bioloģiskās lauksaimniecības shēmas prasībām, bioloģiskās kontroles institūcija piecu darbdienu laikā pēc pārbaudes pieņem lēmumu par operatora iekļaušanu bioloģiskās lauksaimniecības shēmā un iekļauj operatoru šo noteikumu 13.1. apakšpunktā minētajā sarakstā.

41.4. Ja operators vai produkts neatbilst bioloģiskās lauksaimniecības shēmas prasībām, bioloģiskās kontroles institūcija piecu darbdienu laikā pēc pārbaudes pieņem lēmumu par operatora neiekļaušanu bioloģiskās lauksaimniecības shēmā un to paziņo operatoram.

41.5 Operators reizi ceturksnī (ne vēlāk kā līdz ceturkšņa pēdējā mēneša piektajam datumam) iesniedz kontroles institūcijā informāciju par izmaiņām šo noteikumu 41.2. apakšpunktā minētajā sarakstā.

41.6 Operators katru gadu (ne vēlāk kā līdz 1. septembrim) iesniedz maksājumu apliecinošu dokumentu kopijas vai to kopsavilkumu, kas apliecina, ka periodā no iepriekšējā gada 1. septembra līdz kārtējā gada 31. augustam bioloģiskās lauksaimniecības shēmas produkti ir realizēti šo noteikumu 5.3. apakšpunktā minētajā apjomā.

41.7 Ja operators nav iesniedzis šo noteikumu 41.apakšpunktā minētos dokumentus, bioloģiskās kontroles institūcija šo noteikumu 13.1. apakšpunktā minētajā sarakstā izdara ierakstu par operatora darbības pārtraukšanu bioloģiskās lauksaimniecības shēmā un par to rakstiski paziņo operatoram.

41.8 Pārtraucot darbību bioloģiskās lauksaimniecības shēmā, operators par to rakstiski paziņo bioloģiskās kontroles institūcijai."

17. Papildināt 5. pielikumu ar 1.4. apakšpunktu šādā redakcijā:

"1.4. sabiedriskās ēdināšanas uzņēmuma ēdienkartē ar atsauci uz konkrēto nacionālās pārtikas kvalitātes shēmas produktu."

18. Aizstāt 6. pielikuma 2.1. apakšpunktā tekstu "–0,516 °C" ar tekstu "–0,520 °C".

19. Aizstāt 6. pielikuma 6. punkta ievaddaļā vārdus "Mikrobioloģiskie rādītāji nepārsniedz" ar vārdiem "Mikrobioloģiskie rādītāji piecās paraugu vienībās nepārsniedz".

20. Izteikt 6. pielikuma III nodaļas nosaukumu šādā redakcijā:

"III. Prasības liellopu gaļai, cūkgaļai, kazu, aitu un trušu gaļai un tās produktiem".

21. Izteikt 6. pielikuma 8. punktu šādā redakcijā:

"8. Liemeņus un attiecīgo dzīvnieku subproduktus ar Ministru kabineta 2014. gada 12. augusta noteikumu Nr. 461 "Prasības pārtikas kvalitātes shēmām, to ieviešanas, darbības, uzraudzības un kontroles kārtība" 5. pielikuma II nodaļā minēto norādi marķē, ja dzīvnieku vecums kaušanas brīdī ir:

8.1. kastrētiem vīriešu kārtas liellopiem – ne lielāks par 30 mēnešiem;

8.2. liellopiem, kas nav minēti šā pielikuma 8.1. apakšpunktā, – ne lielāks par 24 mēnešiem;

8.3. trušiem – ne mazāks par trim mēnešiem."

22. Aizstāt 6. pielikuma 9. punkta ievaddaļā vārdu "Liemeni" ar vārdiem "Liemeni un sadalīto gaļu".

23. Aizstāt 6. pielikuma 9.1. apakšpunktā tekstu "E, U vai R klasei" ar tekstu "E, U, R vai O klasei".

24. Izteikt 6. pielikuma 10. punktu šādā redakcijā:

"10. Pirms realizācijas no kautuves pH liemeņu dziļajā muskulatūrā nepārsniedz 5,8."

25. Izteikt 6. pielikuma 12.5. apakšpunktu šādā redakcijā:

"12.5. pārtikas piedevas uzglabāšanas laika pagarināšanai, ārējā izskata uzlabošanai, garšas pastiprināšanai (E620 līdz E640) un vēlamo struktūras īpašību nodrošināšanai."

26. Aizstāt 6. pielikuma 13. punktā vārdu "jēlkūpināto" ar vārdiem "auksti kūpināto".

27. Aizstāt 6. pielikuma 14. punkta tabulas 4. punktā vārdu "jēlkūpinātās" ar vārdiem "auksti kūpinātās".

28. Izteikt 6. pielikuma 15. punktu šādā redakcijā:

"15. Gaļas (izņemot ādu) sastāvā esošo tauku un saistaudu saturs nepārsniedz Eiropas Parlamenta un Padomes 2011. gada 25. oktobra Regulas (ES) Nr. 1169/2011 par pārtikas produktu informācijas sniegšanu patērētājiem un par grozījumiem Eiropas Parlamenta un Padomes Regulās (EK) Nr. 1924/2006 un (EK) Nr. 1925/2006, un par Komisijas Direktīvas 87/250/EEK, Padomes Direktīvas 90/496/EEK, Komisijas Direktīvas 1999/10/EK, Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīvas 2000/13/EK, Komisijas Direktīvu 2002/67/EK un 2008/5/EK un Komisijas Regulas (EK) Nr. 608/2004 atcelšanu VII pielikuma B daļas 17. punktā noteikto daudzumu, ko operators reizi gadā nosaka akreditētā laboratorijā, un gaļas produkcijā – desās, konservos, gaļas izstrādājumos – nav mazāk par 70 procentiem gaļas bez ādas."

29. Aizstāt 6. pielikuma 16. punktā skaitli un vārdu "1,8 gramus" ar skaitli un vārdu "1,25 gramus".

30. Aizstāt 6. pielikuma 17.4. apakšpunktā vārdu "jēlkūpinātajās" ar vārdiem "auksti kūpinātajās".

31. Papildināt 6. pielikumu ar 18., 19. un 20. punktu šādā redakcijā:

"18. Desu ražošanā izmanto tikai dabīgos un ēdamos kolagēna apvalkus.

19. Kūpināto gaļas produktu ražošanā izmanto tikai lapu koku koksni.

20. Kūpināto gaļu un kūpinātas gaļas produktus operators vismaz reizi gadā nodod pārbaudei akreditētā testēšanas laboratorijā. Pārbaudāmie rādītāji un to norma ir šāda:

20.1. kūpinātā gaļā un kūpinātas gaļas produktos benzo(a)pirēna daudzums nepārsniedz 2 μg/kg, kā arī benzo(a)pirēna, benz(a)antracēna, benzo(b)fluorantēna un krizēna kopējais daudzums (PAO4) nepārsniedz 12 μg/kg;

20.2. tradicionāli kūpinātā gaļā un kūpinātas gaļas produktos, kas ir kūpināti un paredzēti patēriņam Latvijā, benzo(a)pirēna daudzums nepārsniedz 5,0 μg/kg, kā arī benzo(a)pirēna, benzo(a)antracēna, benzo(b)fluorantēna un krizēna kopējais daudzums nepārsniedz 30,0 μg/kg."

32. Svītrot 8. pielikuma 1. punktā vārdus "pieņemot katru graudu partiju".

33. Aizstāt 8. pielikuma 1. tabulas 3. un 6. punktā vārdus un skaitli "ne mazāk kā 2,0" ar vārdiem un skaitli "ne vairāk kā 2,0".

34. Papildināt 8. pielikuma 1. tabulu ar 7. punktu šādā redakcijā:

"7. Linu sēklas bāzes mitrums, % ne vairāk kā 8
pieļaujamā netīrība, % ne vairāk kā 2,0"

35. Aizstāt 8. pielikuma 2. nodaļas nosaukumā vārdus "rapša sēklu" ar vārdiem "eļļas augu".

36. Aizstāt 8. pielikuma 3. punktā vārdu "rapšu" ar vārdu "augu".

37. Aizstāt 8. punktā un 2. tabulas nosaukumā vārdus "rapšu sēklu" ar vārdiem "eļļas augu".

38. Izteikt 8. pielikuma 2. tabulas 3. un 4. punktu šādā redakcijā:

"3. Putraimi krāsa raksturīga attiecīgās krāsas graudu putraimiem
smarža raksturīga svaigiem graudu produktiem, bez citas smaržas
mitrums, % ne vairāk kā 14,0
veselo kodoliņu saturs, % ne mazāk kā 99,2
atkritumu piemaisījumu saturs, % ne vairāk kā 0,30
kaitēkļu invāzija nav pieļaujama
metālmagnētiskie piemaisījumi, mg/kg 3,0
4. Pārslas krāsa raksturīga attiecīgās krāsas graudu pārslām
smarža raksturīga svaigiem graudu produktiem, bez citas smaržas
mitrums, % 10,0–14,0
atkritumu piemaisījumu saturs, % ne vairāk kā 0,35
skābums pārslās, grādos ne vairāk kā 5,0
kaitēkļu invāzija nav pieļaujama
metālmagnētiskie piemaisījumi, mg/kg ne vairāk kā 3,0"

39. Izteikt 8. pielikuma 2. tabulas 6. punktu šādā redakcijā:

"6. Auksti spiesta nerafinēta augu eļļa ārējais izskats raksturīga eļļas veidam
krāsa raksturīga eļļas veidam
smarža, garša raksturīga eļļas veidam, bez nevēlamas piegaršas
peroksīda skaitlis, mekv. aktīvā O2/kg ne vairāk kā 15
skābes skaitlis, mg KOH/g ne vairāk kā 4,0
mitruma un gaistošo vielu masas daļa, % ne vairāk kā 0,2
nešķīstošie piemaisījumi ne vairāk kā 0,05"

40. Papildināt 8. pielikuma 2. tabulu ar 7. punktu šādā redakcijā:

"7. Manna krāsa raksturīga produktam
smarža raksturīga produktam, bez citas nevēlamas smaržas
mitrums, % ne vairāk kā 15,5
kaitēkļu invāzija nav pieļaujama
pelnvielu saturs, % ne vairāk kā 0,60"

41. Izteikt 8. pielikuma 10. punktu šādā redakcijā:

"10. Maizes un miltu izstrādājumu ražošanā izmanto miltus, kuru kvalitāte atbilst šajā pielikumā noteiktajām prasībām. Maizes ražošanā neizmanto pārtikas piedevas."

42. Svītrot 8. pielikuma 15. punktā vārdus "rudzu un kviešu".

43. Papildināt 8. pielikuma 3.1. apakšnodaļu ar 16.1 punktu šādā redakcijā:

"16.1 Rīvmaizes ražošanā izmanto maizes un miltu izstrādājumus, kas atbilst šo noteikumu prasībām. Rīvmaize atbilst šādiem rādītājiem:

16.1. mitrums gala produktā nepārsniedz 4 %;

16.2. E. coli nepārsniedz 10 kvv/1 g;

16.3. pelējums – ne vairāk kā 5 x 100 kvv/1 g."

44. Izteikt 8. pielikuma 17. punktu šādā redakcijā:

"17. Kaņepju pavalgu ražo no smalcinātu kaņepju sēklu masas un nerafinētas auksti spiestas augu eļļas šādās proporcijās:

17.1. smalcinātu kaņepju sēklu masa – 70–90 %;

17.2. nerafinēta auksti spiesta augu eļļa – 10–30 %."

45. Izteikt 9. pielikuma 1. punktu šādā redakcijā:

"1. Ja produkts tiks marķēts ar Ministru kabineta 2014. gada 12. augusta noteikumu Nr. 461 "Prasības pārtikas kvalitātes shēmām, to ieviešanas, darbības, uzraudzības un kontroles kārtība" 5. pielikuma II nodaļā minēto norādi, izejvielu audzētājs un operators, kas ir primāro produktu ražotājs, ievēro prasības vidi saudzējošu metožu lietošanai dārzkopībā saskaņā ar normatīvajiem aktiem par valsts un Eiropas Savienības atbalsta piešķiršanu, administrēšanu un uzraudzību vides, klimata un lauku ainavas uzlabošanai 2014.–2020. gada plānošanas periodā un nodrošina, lai dārzeņi un kartupeļi būtu audzēti atbilstoši normatīvajiem aktiem par lauksaimniecības produktu integrētās audzēšanas, uzglabāšanas un marķēšanas prasībām un kontroles kārtībā noteiktajiem integrētās augu aizsardzības vispārīgajiem principiem un prasībām un to apliecinātu ieraksts Valsts augu aizsardzības dienesta Lauksaimniecības produktu integrētās audzēšanas reģistrā."

46. Aizstāt 9. pielikuma 2. punktā vārdu "sausi" ar vārdiem "bez lieka virsmas mitruma".

47. Aizstāt 9. pielikuma 7. punktā vārdu un skaitli "un 9." ar skaitļiem un vārdu "9. un 10.".

48. Papildināt 9. pielikuma 7. punktu ar 10. tabulu šādā redakcijā:

"10. tabula

Kvalitātes rādītāji svaigiem un mizotiem, skābētiem un sālītiem produktiem

Produkts

Rādītājs

Rādītāja lielums

Svaigi, mizoti kartupeļi un dārzeņi Mezofilie aerobie un fakultatīvi anaerobie mikroorganismi ne vairāk kā 5 x 105 kvv/1 g
Pelējuma sēnītes un rauga šūnas ne vairāk kā 100 kvv/1 g
Skābēti, sālīti dārzeņi un sēnes Mezofilie aerobie un fakultatīvi anaerobie mikroorganismi ne vairāk kā 1 x 104 kvv/1 g
Pelējuma sēnītes un rauga šūnas ne vairāk kā 100 kvv/g
Salmonellas 25 g nav pieļaujamas"

49. Izteikt 10. pielikuma 1. punktu šādā redakcijā:

"1. Ja produkts tiks marķēts ar Ministru kabineta 2014. gada 12. augusta noteikumu Nr. 461 "Prasības pārtikas kvalitātes shēmām, to ieviešanas, darbības, uzraudzības un kontroles kārtība" 5. pielikuma II nodaļā minēto shēmas norādi, izejvielu audzētājs un operators, kas ir primāro produktu ražotājs, ievēro prasības vidi saudzējošu metožu lietošanai dārzkopībā saskaņā ar normatīvajiem aktiem par valsts un Eiropas Savienības atbalsta piešķiršanu, administrēšanu un uzraudzību vides, klimata un lauku ainavas uzlabošanai 2014.–2020. gada plānošanas periodā un nodrošina, lai augļi un ogas būtu audzēti atbilstoši normatīvajiem aktiem par lauksaimniecības produktu integrētās audzēšanas, uzglabāšanas un marķēšanas prasībām un kontroles kārtībā noteiktajiem integrētās augu aizsardzības vispārīgajiem principiem un prasībām un to apliecinātu ieraksts Valsts augu aizsardzības dienesta Lauksaimniecības produktu integrētās audzēšanas reģistrā."

50. Izteikt 11. pielikuma III nodaļas nosaukumu šādā redakcijā:

"III. Prasības mājputnu gaļai un tās produktiem".

51. Papildināt 11. pielikumu ar 7.1 punktu šādā redakcijā:

"7.1 Svaiga mājputnu gaļa atbilst mājputnu gaļas standarta A kategorijai."

52. Papildināt 11. pielikuma 10.4. apakšpunktu aiz vārdiem "laika pagarināšanai" ar tekstu "garšas pastiprināšanai (E620 līdz E640) ".

53. Aizstāt 11. pielikuma 11. punktā tekstu "nepārsniedz 1,8 g" ar tekstu "nepārsniedz 1,25 g".

54. Papildināt 11. pielikumu ar 12., 13., 14., 15. un 16. punktu šādā redakcijā:

"12. Mājputnu gaļas sastāvā esošo tauku un saistaudu saturs nepārsniedz Eiropas Parlamenta un Padomes 2011. gada 25. oktobra Regulas (ES) Nr. 1169/2011 par pārtikas produktu informācijas sniegšanu patērētājiem un par grozījumiem Eiropas Parlamenta un Padomes Regulās (EK) Nr. 1924/2006 un (EK) Nr. 1925/2006, un par Komisijas Direktīvas 87/250/EEK, Padomes Direktīvas 90/496/EEK, Komisijas Direktīvas 1999/10/EK, Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīvas 2000/13/EK, Komisijas Direktīvu 2002/67/EK un 2008/5/EK un Komisijas Regulas (EK) Nr. 608/2004 atcelšanu VII pielikuma B daļas 17. punktā noteikto daudzumu, ko operators reizi gadā nosaka akreditētā laboratorijā, un mājputnu gaļas produktos nav mazāk kā 70 procentu mājputnu gaļas.

13. Kūpinātas mājputnu gaļas produktu ražošanā izmanto tikai lapu koku koksni.

14. Kūpinātu mājputnu gaļu un kūpinātas mājputnu gaļas produktus operators vismaz reizi gadā nodod pārbaudei akreditētā testēšanas laboratorijā. Pārbaudāmie rādītāji un to norma ir šāda:

14.1. kūpinātā mājputnu gaļā un kūpinātas mājputnu gaļas produktos benzo(a)pirēna daudzums nepārsniedz 2 μg/kg, kā arī benzo(a)pirēna, benz(a)antracēna, benzo(b)fluorantēna un krizēna kopējais daudzums (PAO4) nepārsniedz 12 μg/kg;

14.2. tradicionāli kūpinātā mājputnu gaļā un kūpinātas mājputnu gaļas produktos, kas ir kūpināti un paredzēti patēriņam Latvijā, benzo(a)pirēna daudzums nepārsniedz 5,0 μg/kg, kā arī benzo(a)pirēna, benzo(a)antracēna, benzo(b)fluorantēna un krizēna kopējais daudzums nepārsniedz 30,0 μg/kg.

15. Ražojot desas no mājputnu gaļas, izmanto tikai dabīgos un ēdamos kolagēna apvalkus.

16. Ražojot pusžāvētās un auksti kūpinātās desas no mājputnu gaļas, nav atļauts izmantot fosfātus."

55. Aizstāt 13. pielikuma nosaukumā vārdus "un uztura bagātinātājiem" ar vārdiem "uztura bagātinātājiem, tējai un kafijai".

56. Papildināt 13. pielikumu ar 4. punktu šādā redakcijā:

"4. Tēja un kafija atbilst šā pielikuma tabulā noteiktiem rādītājiem.

Tabula

Kvalitātes rādītāji tējai un kafijai

Nr.
p. k.

Produkts

Rādītājs

Rādītāja lielums

1. Tēja Mezofilie aerobie un fakultatīvi anaerobie mikroorganismi ne vairāk kā 5 x 105 kvv/1 g
Pelējuma sēnītes un rauga šūnas ne vairāk kā 500 kvv/1 g
2. Kafija (tostarp ozolzīļu, cigoriņu, miežu) Mezofilie aerobie un fakultatīvi anaerobie mikroorganismi ne vairāk kā 5 x 105 kvv/1 g
Pelējuma sēnītes un rauga šūnas ne vairāk kā 1000 kvv/g
Atkritumu piemaisījumu saturs, % ne vairāk kā 0,5"

Ministru prezidente Laimdota Straujuma

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!