• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Saeima
Oficiālajā izdevumā publicē:
  • Saeimas pieņemtos un Valsts prezidenta izsludinātos likumus. Likumi stājas spēkā četrpadsmitajā dienā pēc izsludināšanas, ja likumā nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš;
  • Saeimas pieņemtos vispārējas nozīmes lēmumus. Lēmumi stājas spēkā to pieņemšanas brīdī;
  • Saeimas sēžu stenogrammas un rakstveidā sniegtās atbildes uz deputātu jautājumiem;
  • Saeimas parlamentārās izmeklēšanas komisiju galaziņojumus.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Saeimas 2015. gada 19. novembra stenogramma "Latvijas Republikas 12.Saeimas rudens sesijas četrpadsmitā sēde 2015.gada 19.novembrī". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 25.11.2015., Nr. 231 https://www.vestnesis.lv/op/2015/231.1

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru prezidenta rīkojums Nr. 472

Grozījums Ministru prezidenta 2015. gada 5. novembra rīkojumā Nr. 434 "Par atvaļinājuma piešķiršanu Danai Reizniecei-Ozolai"

Vēl šajā numurā

25.11.2015., Nr. 231

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Saeima

Veids: stenogramma

Pieņemts: 19.11.2015.

OP numurs: 2015/231.1

2015/231.1
RĪKI

Saeimas sēdes stenogramma

Latvijas Republikas 12.Saeimas rudens sesijas četrpadsmitā sēde 2015.gada 19.novembrī

Sēdi vada Latvijas Republikas 12.Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece.

Sēdes vadītāja. Labrīt, kolēģi! Aicinu ieņemt vietas, lai varam sākt Saeimas 19.novembra sēdi.

Pirms sākam izskatīt Saeimas Prezidija apstiprināto sēdes darba kārtību, ir jāizskata iesniegtās izmaiņas apstiprinātajā sēdes darba kārtībā.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija lūdz grozīt sēdes darba kārtību un iekļaut tajā lēmuma projektu "Par Saeimas piekrišanu likumā "Par valsts budžetu 2015.gadam" noteiktās apropriācijas pārdalei". Vai deputātiem ir iebildumi? Iebildumu nav. Darba kārtība ir grozīta.

Izglītības, kultūras un zinātnes komisija lūdz grozīt sēdes darba kārtību un iekļaut tajā likumprojektu "Grozījumi Izglītības likumā". Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav. Darba kārtība ir grozīta.

Deputāti Ojārs Ēriks Kalniņš, Jānis Upenieks, Inesis Boķis, Edvards Smiltēns un Juris Šulcs lūdz veikt izmaiņas 19.novembra sēdes darba kārtībā un kā pirmos darba kārtības jautājumus sadaļā "Likumprojektu izskatīšana" skatīt likumprojektus "Par nekustamā īpašuma Rīgā, Ernesta Birznieka-Upīša ielā 12 nodošanu", "Par nekustamā īpašuma Kandavā, Lielā ielā 31 nodošanu", "Par nekustamā īpašuma Jūrmalā, Kļavu ielā 13 nodošanu", "Par nekustamā īpašuma Rīgā, Abrenes ielā 2 nodošanu", "Par nekustamā īpašuma Rīgā, Ludzas ielā 25 nodošanu", kā arī "Grozījums likumā "Par nekustamā īpašuma nodošanu sabiedriskajai organizācijai "Rīgas Ebreju kopiena"". Vai deputātiem ir iebildumi? (Starpsauciens no zāles: "Nav!") Deputātiem iebildumu nav. Darba kārtība ir grozīta.

Nākamā darba kārtības sadaļa – Prezidija ziņojumi "Par iesniegtajiem likumprojektiem".

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu "Grozījumi Tūrisma likumā" nodot Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai, nosakot, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti lūdz balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsosim par to, lai Ministru kabineta iesniegtais likumprojekts "Grozījumi Tūrisma likumā" tiktu nodots Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai, nosakot, ka tā ir atbildīgā komisija! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 76, pret – 3, atturas – nav. Tātad likumprojekts komisijai ir nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu "Grozījumi Kredītiestāžu likumā" nodot Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai, nosakot, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav. Likumprojekts komisijai nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu "Grozījumi likumā "Par nodokļiem un nodevām"" nodot Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai, nosakot, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav. Likumprojekts komisijai ir nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina deputātu Ingunas Sudrabas, Gunāra Kūtra, Aivara Meijas, Silvijas Šimfas un Arvīda Platpera iesniegto likumprojektu "Grozījumi likumā "Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām"" nodot Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai, nosakot, ka tā ir atbildīgā komisija.

"Par" pieteikusies runāt deputāte Inguna Sudraba.

I.Sudraba (NSL).

Labrīt, godātie deputāti! Pirms nepilna mēneša mēs apstiprinājām grozījumus likumā "Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām" un noteicām, ka atzīmējam 7.novembri – Robežsargu dienu, 5.decembri – Policijas darbinieku dienu. Tādējādi mēs vienbalsīgi izrādījām cieņu cilvēkiem, kas gādā par valsts un tās iedzīvotāju (Sēdes vadītāja noklaudzina ar āmuru.) drošību. Taču drošība nebeidzas ar valsts un tās iedzīvotāju aizsardzību pret ārējo un iekšējo apdraudējumu. Nemanāmāks ir apdraudējums mūsu veselībai un dzīvībai, kuru rada dažādas slimības.

Daži piemēri. 2014.gadā no asinsvadu slimībām miruši 16 tūkstoši Latvijas iedzīvotāju un vēl 3,5 tūkstošiem noteikta pirmreizējā invaliditāte. Latvijā kopumā 2013.gadā diabēts bija diagnosticēts 76 595 cilvēkiem, bet pagājušajā gadā – jau gandrīz 80 tūkstošiem cilvēku. Šo statistiku var turpināt. Nereti no šīm un daudzām citām slimībām varam paši sevi pasargāt, ja atceramies, kā un kāpēc šādas slimības mūs apdraud, un zinām, kā no tām izvairīties.

"No sirds Latvijai" uzskata, ka grozījumi likumā "Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām" sniedz iespēju pievērst pastiprinātu sabiedrības uzmanību dažādu slimību riska faktoru novēršanai un iespējamai slimību savlaicīgai atklāšanai un ārstēšanai, pirms ir radušies nopietnāki sarežģījumi veselībai. Tas arī ir veids, kā vēlreiz pievērst pastiprinātu uzmanību tam, cik svarīgs ir veselīgs dzīvesveids, rūpes par savu un savu tuvinieku veselību un drošību. Un, tas protams, ir veids, kā pievērst sabiedrības uzmanību jau gadiem ilgi neatrisinātām problēmām veselības aprūpē, kuras, protams, atkal ir saistītas pirmām kārtām ar nepietiekamo finansējumu.

Ņemot vērā iepriekš minēto, es aicinu jūs atbalstīt šos "No sirds Latvijai" iesniegtos priekšlikumus grozījumiem likumā "Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām" un Latvijā noteikt 4.februāri par Pretvēža... Pasaules vēža dienu, 14.jūniju – Starptautisko asins donoru dienu, 28.jūliju – Pasaules hepatīta dienu, 29.septembri – Pasaules sirds dienu, 14.novembri – Pasaules diabēta dienu un 3.decembri – Starptautisko invalīdu dienu.

Pateicos.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Vai deputātiem ir iebildumi pret likumprojekta nodošanu komisijai? Deputāti lūdz balsojumu.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījumi likumā "Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām"" nodošanu Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai, nosakot to par atbildīgo komisiju! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 26, pret – 8, atturas – 44. Likumprojekts komisijai nav nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas iesniegto likumprojektu "Grozījumi Izglītības likumā" nodot Izglītības, kultūras un zinātnes komisijai, nosakot, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav. Likumprojekts komisijai ir nodots.

Nākamā darba kārtības sadaļa – "Par atvaļinājuma piešķiršanu".

Par piešķirto neapmaksāto atvaļinājumu deputātam Sergejam Potapkinam šā gada 19.novembrī. Saeimas Prezidijs ir saņēmis deputāta Sergeja Potapkina iesniegumu ar lūgumu piešķirt viņam neapmaksātu atvaļinājumu šā gada 19.novembrī. Saeimas Prezidijs šo atvaļinājumu ir piešķīris un par to informē Saeimu.

Par neapmaksāta atvaļinājuma piešķiršanu deputātam Jānim Dombravam no šā gada 24.novembra līdz 27.novembrim. Saeimas Prezidijs ir saņēmis deputāta Jāņa Dombravas iesniegumu ar lūgumu piešķirt viņam neapmaksātu atvaļinājumu no šā gada 24.novembra līdz 27.novembrim.

Kolēģi, par to mums ir jābalso. Lūdzu zvanu! Balsosim par neapmaksāta atvaļinājuma piešķiršanu deputātam Jānim Dombravam no šā gada 24.novembra līdz 27.novembrim! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 84, pret un atturas – nav. Līdz ar to atvaļinājums ir piešķirts.

Nākamā darba kārtības sadaļa – "Likumprojektu izskatīšana".

Darba kārtībā – likumprojekts "Par nekustamā īpašuma Rīgā, Ernesta Birznieka-Upīša ielā 12 nodošanu", otrais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā – deputāts Ojārs Ēriks Kalniņš.

O.Ē.Kalniņš (VIENOTĪBA).

Cienījamā priekšsēdētāja, Prezidij, godātie deputāti! Strādājam ar dokumentu Nr.1493. Likumprojekts "Par nekustamā īpašuma Rīgā, Ernesta Birznieka-Upīša ielā 12 nodošanu". Šajā likumprojektā mēs esam saņēmuši 15 priekšlikumus.

1. – Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Netika atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

O.Ē.Kalniņš. 2. – deputāta Lejiņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

O.Ē.Kalniņš. 3. – deputātu Kiršteina un Parādnieka priekšlikums. Netika atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Uzsākam debates.

Vārds deputātam Aleksandram Kiršteinam.

A.Kiršteins (VL–TB/LNNK).

Cienījamā priekšsēdētāja! Godājamie deputāti! Aicinu atbalstīt priekšlikumu, kurš paredz šo vēsturiskās pārmantojamības principu, jo es gribu atgādināt, ka Augstākā padome jau savā laikā atdeva īpašumus nevis kādai vienai atsevišķai organizācijai, bet visiem Latvijas ebrejiem, kas bija apvienojošies. Tajā laikā īpašumi tika atdoti Ebreju kultūras biedrībai. Pēc vienošanās ar tā laika Ebreju kultūras biedrības vadītājiem virkne īpašumu tika atdoti Rīgā, Liepājā, Daugavpilī, un šis jautājums tika pilnībā atrisināts.

Pēkšņi parādās kaut kur pēc 15 gadiem... tiek izveidota jauna organizācija, ko dibina PSRS okupācijas laikā Latvijā iebraukuši cilvēki, kuri pieprasa kaut kādas privilēģijas, pieprasa, lai viņiem izņēmuma kārtā piešķir... noniecinot pārējās Latvijā dzīvojošās tautības, neizrādot cieņu latviešu tautai, kas 20.gadsimtā ir zaudējusi pusi savu iedzīvotāju. Ja mēs atbalstīsim šo priekšlikumu, netiks pārkāpts Satversmes noteikums, ka visi ir vienlīdzīgi likuma priekšā, jo īpašumi, kā jūs zināt, tika atdoti visi un visiem. Valsts īpašumi netiks atdoti reliģiskai biedrībai, lai nebūtu pretēji Latvijas Satversmei, jo baznīca ir atdalīta no valsts. Tiks nodrošināta kontrole un audits, jo šis priekšlikums ir jāskata kopā ar 6.priekšlikumu un 14.priekšlikumu, kas paredz, ka Ministru kabinets izstrādās speciālus noteikumus un kārtību, kādā tiks izveidots fonds (kā tas ir Lietuvā), kuru auditēs Finanšu ministrija, un šajā fondā varēs ieskaitīt arī dažādus ziedojumus. Šis fonds ir paredzēts tieši kultūras un izglītības vajadzībām.

Līdz ar to Latvija nebūs piekāpusies kaut kādam kārtējam spiedienam, nebūs pilnīgi pret Satversmi piekāpusies tam, ka, lūk, kaut kāda viena izredzēta biedrība var uzspļaut esošajai likumdošanai un pieprasīt, ko vien vēlas, neuzskatot sevi par Latvijas pilsoņu daļu. Jo, jūs saprotat, ja mēs, piemēram, kādai skolai noņemam piebūvi, kuru izmanto visi Latvijas pilsoņi, bērni, ieskaitot arī ebrejus, un atdodam to vienai privileģētai grupai, tad tikpat labi latviešu tauta, kas ir ļoti cietusi, var pieprasīt Ķegumu piešķirt Latviešu biedrībai, jo tas kādreiz bija akciju sabiedrība. Vai atņem, teiksim... Jūs zināt, ka Latvijai netika atdoti akciju sabiedrību īpašumi. Piemēram, "Ķuze". Pēdējā brīdī pirms okupācijas Ķuze savu ģimenes īpašumu pārvērta par akciju sabiedrības īpašumu un nedabūja neko. Vai tad šīs konfektes ēd tikai latviešu tautas pārstāvji vai ēd visi Latvijas iedzīvotāji? Nu tad arī "Ķuzi"... atņemam "Laimu" un "Staburadzi", konfiscējam un ar Saeimas aktu atdodam Latviešu biedrībai. Turpmāk tikai latvieši ēdīs šīs konfektes.

Līdz ar to, novēršot šos kuriozos priekšlikumus, kas te ir bijuši iestrādāti... Ja mēs neatbalstām šo priekšlikumu, līdz ar to mēs, loģiski, nevaram balsot ne par vienu no šiem punktiem. Mēs nevaram ņirgāties, piemēram, par to, ka bērniem skolai tiek atņemta piebūve, jo šī skola saņem ienākumus no šīs piebūves, kurā, kā es teicu, mācās visu, visu Latvijā dzīvojošo tautību bērni. Un arī pārējie priekšlikumi...

Un vēlreiz uzsveru, ka kultūras un izglītības biedrība – tas ir pavisam kas cits.

Un pēdējais. Mēs gribam atdot īpašumu biedrībai, kura ne kapeiku, ne santīmu nav ziedojusi ne Latvijas Holokausta muzejam, ne Rīgas Geto muzejam. Tā ir pavisam cita biedrība. Tad kāpēc no 34 biedrībām mēs tikai vienai... taisām privilēģiju kaut kādai vienai organizācijai?

Aicinu atbalstīt šo priekšlikumu. Un aicinu atbalstīt arī 6. un 14.priekšlikumu.

Paldies par uzmanību.

Sēdes vadītāja. Paldies. Debates slēdzu.

Vai pirms balsojuma ziņotājs vēlas ko piebilst?

O.Ē.Kalniņš (VIENOTĪBA).

Jā. Komisija izskatīja šo priekšlikumu un konstatēja, ka tas ir juridiski apšaubāmi – diviem privāto tiesību subjektiem uzdot uzdevumu izveidot nodibinājumu – restitūcijas fondu. Kaut arī padome ir paudusi nodomu veidot fondu, šāds nodoms ir nošķirams no likumdevēja uzdevuma.

Līdz ar to Ārlietu komisijas vārdā aicinu neatbalstīt šo priekšlikumu.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par 3. – deputātu Aleksandra Kiršteina un Imanta Parādnieka iesniegto priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 21, pret – 60, atturas – nav. Priekšlikums nav atbalstīts.

O.Ē.Kalniņš. 4. – Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Ir daļēji atbalstīts un iekļauts 2.priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

O.Ē.Kalniņš. 5. – Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Netika atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

O.Ē.Kalniņš. 6. – deputātu Kiršteina un Parādnieka priekšlikums. Netika atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

O.Ē.Kalniņš. 7. – Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Netika atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

O.Ē.Kalniņš. 8. – Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Daļēji atbalstīts un iekļauts 2.priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

O.Ē.Kalniņš. 9. – Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Netika atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

O.Ē.Kalniņš. 10. – Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Netika atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

O.Ē.Kalniņš. 11. – deputāta Riharda Kola priekšlikums. Netika atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti lūdz balsojumu.

Lūdzu zvanu! Balsosim par 11. – deputāta Riharda Kola iesniegto priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 21, pret – 63, atturas – nav. Tātad priekšlikums nav atbalstīts.

O.Ē.Kalniņš. 12. – deputāta Riharda Kola priekšlikums. Arī netika atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti lūdz balsojumu.

Lūdzu zvanu! Balsosim par deputāta Riharda Kola iesniegto 12.priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 23, pret – 61, atturas – 1. Priekšlikums nav atbalstīts.

O.Ē.Kalniņš. 13. – Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Netika atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

O.Ē.Kalniņš. 14. – deputātu Aleksandra Kiršteina un Imanta Parādnieka priekšlikums. Netika atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Uzsākam debates.

Vārds deputātam Aleksandram Kiršteinam.

A.Kiršteins (VL–TB/LNNK).

Cienījamā priekšsēdētāja! Godājamie kolēģi! Mēs redzam... neatbalstot deputāta Kola priekšlikumus, mēs redzam visas šīs blēdības galveno jēgu. Tātad īpašums, kas ar Ministru padomes tālaika priekšsēdētāja Godmaņa gādību tika piešķirts kultūras vajadzībām jau Augstākās padomes laikā, tiek pataisīts par kaut kādu spekulācijas un ieķīlāšanas objektu. Ja jau, teiksim, tiek nodots kādai organizācijai, biedrībai vai kopienai viņu kultūras vajadzībām un sabiedrisko organizāciju lietošanai īpašums, tad kāpēc tiek atcelta prasība atsavināt savā laikā šo īpašumu vai arī, ja šī biedrība beidz pastāvēt, to pārdot? Tāpēc, ka tā biedrība, kurai mēs šeit šos īpašumus atdodam... Un, atsakoties šo 14.punktā ieteikto, Ministru kabineta noteiktajā kārtībā izveidojamo fondu nodibināt, mēs radām situāciju, ka var notikt dažādas spekulācijas. Ja man kāds teiks, ka tas taču nav iespējams, tad es gribu jūs informēt (jūs varat to izlasīt arī kompromat.lv), ka pret šo biedrību pašreiz ir ierosināta kriminālizmeklēšana. Tur ir pazuduši kādi 60 tūkstoši. Biedrības vadība pamato, ka šie naudas zudumi esot radušies, mainot dolārus pret eiro. Tur jau ir iesniegti entie skaidrojumi dažādām kontroles iestādēm.

Tas ir ārkārtīgi nožēlojami un ieies Latvijas vēsturē kā kliedzošs Satversmes pārkāpums.

Ja šādā garā turpināsies, tad, loģiski, mēs nevaram atbalstīt arī kopumā šo likumprojektu.

Paldies par uzmanību.

Sēdes vadītāja. Paldies. Debates slēdzu.

Vai ziņotājam ir kas piebilstams?

O.Ē.Kalniņš. Tā kā mēs neatbalstījām 3.priekšlikumu par fonda izveidošanu, arī šis priekšlikums nav atbalstāms. Ārlietu komisija aicina to neatbalstīt.

Sēdes vadītāja. Lūdzu zvanu! Balsosim par 14. – deputātu Aleksandra Kiršteina un Imanta Parādnieka iesniegto priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 19, pret – 58, atturas – 2. Priekšlikums nav atbalstīts.

O.Ē.Kalniņš. Un 15. – Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

O.Ē.Kalniņš. Līdz ar to visi priekšlikumi ir izskatīti. Aicinu atbalstīt likumprojektu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Par nekustamā īpašuma Rīgā, Ernesta Birznieka-Upīša ielā 12 nodošanu" atbalstīšanu otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 60, pret – 16, atturas – 3. Likumprojekts otrajā lasījumā ir atbalstīts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

O.Ē.Kalniņš. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš – 26.novembris.

Sēdes vadītāja. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš – 26.novembris. Vai bija priekšlikumi no zāles?

Lūdzu, ieslēdziet mikrofonu deputātam Jānim Dombravam!

J.Dombrava (VL–TB/LNNK).

Aizvadītajā Ārlietu komisijas sēdē Latvijas Ebreju draudžu un kopienu padome bija iesniegusi vēstuli. Viņi vēlējās pat pirms otrā lasījuma iepazīstināt komisiju ar potenciālā fonda izveidi, un līdz šim viņiem nav bijusi tāda iespēja. Tāpēc aicinu noteikt garāku priekšlikumu iesniegšanas termiņu – vismaz līdz 11.decembrim, lai Latvijas Ebreju draudžu un kopienu padome varētu iepazīstināt komisiju ar fondu un lai atbilstoši sagatavotu priekšlikumus trešajam lasījumam, kuros varētu ietvert arī fonda ideju. Turklāt vēlos norādīt, ka Ārlietu komisijā deputāti nelēma par termiņu priekšlikumu iesniegšanai.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Tātad ir priekšlikums noteikt 11.decembri par termiņu priekšlikumu iesniegšanai trešajam lasījumam. Mums ir jābalso vispirms par tālāko termiņu. Lūdzu zvanu! Balsosim par to, lai priekšlikumu iesniegšanas termiņš likumprojektam "Par nekustamā īpašuma Rīgā, Ernesta Birznieka-Upīša ielā 12 nodošanu" būtu 11.decembris! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 23, pret – 58, atturas – 1. Līdz ar to priekšlikums nav atbalstīts.

Tātad ir ierosināts noteikt par priekšlikumu iesniegšanas termiņu 26.novembri. Līdz ar to priekšlikumi ir iesniedzami līdz šā gada 26.novembrim.

O.Ē.Kalniņš. Paldies.

Sēdes vadītāja. Kolēģi! Izglītības, kultūras un zinātnes komisija ir lūgusi grozīt Saeimas 2015.gada 19.novembra sēdes darba kārtību un iekļaut tajā likumprojektu "Grozījumi Izglītības likumā". Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem ir iebildumi. Līdz ar to mums ir jābalso. Lūdzu zvanu! Balsosim par to, lai tiktu grozīta sēdes darba kārtība, tajā iekļaujot Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas izstrādāto likumprojektu "Grozījumi Izglītības likumā"! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 64, pret – 1, atturas – 20. Sēdes darba kārtība ir grozīta.

Darba kārtībā – likumprojekts "Par nekustamā īpašuma Kandavā, Lielā ielā 31 nodošanu", otrais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā – deputāts Ojārs Ēriks Kalniņš.

O.Ē.Kalniņš (VIENOTĪBA).

Strādājam ar dokumentu Nr.1494. Likumprojekts "Par nekustamā īpašuma Kandavā, Lielā ielā 31 nodošanu".

Esam saņēmuši septiņus priekšlikumus.

1. – deputāta Ata Lejiņa priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

O.Ē.Kalniņš. 2. – deputātu Aleksandra Kiršteina un Imanta Parādnieka priekšlikums. Netika atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

Deputāti lūdz balsojumu.

Lūdzu zvanu! Balsosim par deputātu Aleksandra Kiršteina un Imanta Parādnieka iesniegto 2.priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 19, pret – 57, atturas – 1. Priekšlikums nav atbalstīts.

O.Ē.Kalniņš. 4. – deputāta Riharda Kola priekšlikums. Netika atbalstīts.

Sēdes vadītāja. 3.! Mēs esam pie 3.priekšlikuma.

O.Ē.Kalniņš. 3. – deputātu Aleksandra Kiršteina un Imanta Parādnieka priekšlikums. Arī tas netika atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

O.Ē.Kalniņš. 4. – deputāta Riharda Kola priekšlikums. Netika atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti lūdz balsojumu.

Lūdzu zvanu! Balsosim par 4. – deputāta Riharda Kola iesniegto priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 21, pret – 59, atturas – nav. Priekšlikums nav atbalstīts.

O.Ē.Kalniņš. 5. – deputāta Kola priekšlikums. Netika atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti lūdz balsojumu.

Lūdzu zvanu! Balsosim par 5. – deputāta Riharda Kola iesniegto priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 17, pret – 60, atturas – 1. Priekšlikums nav atbalstīts.

O.Ē.Kalniņš. 6. – deputātu Aleksandra Kiršteina un Imanta Parādnieka priekšlikums. Netika atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti lūdz balsojumu.

Lūdzu zvanu! Balsosim par 6. – deputātu Aleksandra Kiršteina un Imanta Parādnieka iesniegto priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 19, pret – 60, atturas – nav. Priekšlikums nav atbalstīts.

O.Ē.Kalniņš. 7. – Ārlietu komisijas priekšlikums. Tika atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

O.Ē.Kalniņš. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš – 26.novembris.

Sēdes vadītāja. Tātad komisija lūdz atbalstīt likumprojektu otrajā lasījumā.

O.Ē.Kalniņš. Skaidrs.

Sēdes vadītāja. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Par nekustamā īpašuma Kandavā, Lielā ielā 31 nodošanu" atbalstīšanu otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 68, pret – 13, atturas – 4. Likumprojekts otrajā lasījumā ir atbalstīts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

O.Ē.Kalniņš. 26.novembris.

Sēdes vadītāja. Citu priekšlikumu nav. Līdz ar to priekšlikumu iesniegšanas termiņš – šā gada 26.novembris.

Darba kārtībā – likumprojekts "Par nekustamā īpašuma Jūrmalā, Kļavu ielā 13 nodošanu", otrais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā – deputāts Ojārs Ēriks Kalniņš.

O.Ē.Kalniņš (VIENOTĪBA).

Strādājam ar dokumentu Nr.1495. Likumprojekts "Par nekustamā īpašuma Jūrmalā, Kļavu ielā 13 nodošanu".

Saņēmām septiņus priekšlikumus.

1. – deputāta Ata Lejiņa priekšlikums. Tika atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

O.Ē.Kalniņš. 2. – deputātu Kiršteina un Parādnieka priekšlikums. Netika atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

O.Ē.Kalniņš. 3. – deputātu Kiršteina un Parādnieka priekšlikums. Netika atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti lūdz balsojumu.

Lūdzu zvanu! Balsosim par 3. – deputātu Aleksandra Kiršteina un Imanta Parādnieka iesniegto priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 18, pret – 57, atturas – nav. Priekšlikums nav atbalstīts.

O.Ē.Kalniņš. 4. – deputāta Kārļa Krēsliņa priekšlikums. Netika atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti lūdz balsojumu.

Lūdzu zvanu! Balsosim par 4. – deputāta Kārļa Krēsliņa iesniegto priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 16, pret – 58, atturas – 2. Priekšlikums nav atbalstīts.

O.Ē.Kalniņš. 5. – deputāta Krēsliņa priekšlikums. Netika atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti lūdz balsojumu.

Lūdzu zvanu! Balsosim par 5. – deputāta Kārļa Krēsliņa iesniegto priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 20, pret – 55, atturas – 2. Priekšlikums nav atbalstīts.

O.Ē.Kalniņš. 6. – deputātu Kiršteina un Parādnieka priekšlikums. Netika atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti lūdz balsojumu.

Lūdzu zvanu! Balsosim par 6. – deputātu Aleksandra Kiršteina un Imanta Parādnieka iesniegto priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 19, pret – 62, atturas – nav. Līdz ar to priekšlikums nav atbalstīts.

O.Ē.Kalniņš. 7. – Ārlietu komisijas priekšlikums. Tika atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

O.Ē.Kalniņš. Līdz ar to aicinu atbalstīt šo likumprojektu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Par nekustamā īpašuma Jūrmalā, Kļavu ielā 13 nodošanu" atbalstīšanu otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 66, pret – 15, atturas – 3. Līdz ar to likumprojekts otrajā lasījumā ir atbalstīts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

O.Ē.Kalniņš. 26.novembris.

Sēdes vadītāja. Citu priekšlikumu nav, līdz ar to priekšlikumi iesniedzami līdz šā gada 26.novembrim.

Darba kārtībā – likumprojekts "Par nekustamā īpašuma Rīgā, Abrenes ielā 2 nodošanu", otrais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā – deputāts Ojārs Ēriks Kalniņš.

O.Ē.Kalniņš (VIENOTĪBA).

Strādājam ar dokumentu Nr.1496. Likumprojekts "Par nekustamā īpašuma Rīgā, Abrenes ielā 2 nodošanu".

Saņēmām septiņus priekšlikumus.

1. – deputāta Ata Lejiņa priekšlikums. Tika atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

O.Ē.Kalniņš. 2. – deputātu Kiršteina un Parādnieka priekšlikums. Netika atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti lūdz balsojumu.

Lūdzu zvanu! Balsosim par 2. – deputātu Aleksandra Kiršteina un Imanta Parādnieka iesniegto priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 18, pret – 58, atturas – nav. Priekšlikums nav atbalstīts.

O.Ē.Kalniņš. 3. – deputātu Kiršteina un Parādnieka priekšlikums. Arī netika atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

O.Ē.Kalniņš. 4. – deputāta Andra Buiķa priekšlikums. Netika atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

O.Ē.Kalniņš. 5. – deputāta Andra Buiķa priekšlikums. Netika atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti lūdz balsojumu.

Lūdzu zvanu! Balsosim par 5. – deputāta Andra Buiķa iesniegto priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 20, pret – 52, atturas – 4. Priekšlikums nav atbalstīts.

O.Ē.Kalniņš. 6. – deputātu Kiršteina un Parādnieka priekšlikums. Netika atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti lūdz balsojumu.

Lūdzu zvanu! Balsosim par 6. – deputātu Aleksandra Kiršteina un Imanta Parādnieka iesniegto priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 17, pret – 56, atturas – nav. Līdz ar to priekšlikums nav atbalstīts.

O.Ē.Kalniņš. Un pēdējais priekšlikums Ārlietu komisijā tika atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

O.Ē.Kalniņš. Līdz ar to aicinu atbalstīt likumprojektu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Par nekustamā īpašuma Rīgā, Abrenes ielā 2 nodošanu" atbalstīšanu otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 66, pret – 17, atturas – 2. Likumprojekts otrajā lasījumā ir atbalstīts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

O.Ē.Kalniņš. 26.novembris.

Sēdes vadītāja. Citu priekšlikumu nav. Līdz ar to priekšlikumi iesniedzami līdz šā gada 26.novembrim.

Darba kārtībā – likumprojekts "Par nekustamā īpašuma Rīgā, Ludzas ielā 25 nodošanu", otrais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā – deputāts Ojārs Ēriks Kalniņš.

O.Ē.Kalniņš (VIENOTĪBA).

Strādājam ar dokumentu Nr.1497. Likumprojekts "Par nekustamā īpašuma Rīgā, Ludzas ielā 25 nodošanu".

Šeit arī saņēmām septiņus priekšlikumus.

1. – deputāta Ata Lejiņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

O.Ē.Kalniņš. 2. – deputātu Kiršteina un Parādnieka priekšlikums. Netika atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti lūdz balsojumu.

Lūdzu zvanu! Balsosim par 2. – deputātu Aleksandra Kiršteina un Imanta Parādnieka iesniegto priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 19, pret – 56, atturas – nav. Priekšlikums nav atbalstīts.

O.Ē.Kalniņš. 3. – deputātu Kiršteina un Parādnieka priekšlikums. Netika atbalstīts.

Sēdes vadītāj. Deputāti neiebilst.

O.Ē.Kalniņš. 4. – deputāta Riharda Kola priekšlikums. Netika atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Uzsākam debates.

Vārds deputātam Jānim Dombravam.

J.Dombrava (VL–TB/LNNK).

Godātā Saeima! Situācija veidojas visai absurda: valsts nav nostiprinājusi savas īpašuma tiesības zemesgrāmatā, bet, pirms vispār mēs varētu šo īpašumu nodot tālāk, mēs jau lemjam par to, ka šo īpašumu šī biedrība varēs nākamajā dienā pēc saņemšanas pārdot.

Nu, varbūt vismaz atliksim, līdz sakārtosim zemesgrāmatu, pirms dodam tālāk šo īpašumu kādām organizācijām, kuras to tālāk varēs atsavināt!

Sēdes vadītāja. Paldies.

Debates slēdzu. Vai pirms balsojuma ziņotājs vēlas ko piebilst?

O.Ē.Kalniņš. Nav... Ārlietu komisija neatbalstīja šo priekšlikumu.

Sēdes vadītāja. Lūdzu zvanu! Balsosim par 4. – deputāta Riharda Kola iesniegto priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 21, pret – 56, atturas – nav. Priekšlikums līdz ar to nav atbalstīts.

O.Ē.Kalniņš. 5. – deputāta Riharda Kola priekšlikums. Netika atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti lūdz balsojumu.

Lūdzu zvanu! Balsosim par 5. – deputāta Riharda Kola iesniegto priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 20, pret – 54, atturas – 1. Līdz ar to priekšlikums nav atbalstīts.

O.Ē.Kalniņš. 6. – deputātu Kiršteina un Parādnieka priekšlikums. Netika atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst? Deputāti lūdz balsojumu.

Lūdzu zvanu! Balsosim par 6. – deputātu Aleksandra Kiršteina un Imanta Parādnieka iesniegto priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 19, pret – 58, atturas – nav. Priekšlikums nav atbalstīts.

O.Ē.Kalniņš. Un 7. – Ārlietu komisijas priekšlikums. Tika atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

O.Ē.Kalniņš. Līdz ar to aicinu atbalstīt likumprojektu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Par nekustamā īpašuma Rīgā, Ludzas ielā 25 nodošanu" atbalstīšanu otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 57, pret – 17, atturas – 2. Likumprojekts otrajā lasījumā ir atbalstīts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

O.Ē.Kalniņš. 26.novembris.

Sēdes vadītāja. Līdz ar to priekšlikumi iesniedzami līdz šā gada 26.novembrim.

Darba kārtībā – likumprojekts "Grozījums likumā "Par nekustamā īpašuma nodošanu sabiedriskajai organizācijai "Rīgas Ebreju kopiena""", otrais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā – Ojārs Ēriks Kalniņš.

O.Ē.Kalniņš (VIENOTĪBA).

Strādājam ar dokumentu Nr.1498. Likumprojekts "Grozījums likumā "Par nekustamā īpašuma nodošanu sabiedriskajai organizācijai "Rīgas Ebreju kopiena""".

Saņēmām septiņus priekšlikumus.

1. – deputāta Ata Lejiņa priekšlikums. Ir daļēji atbalstīts un iekļauts 2.priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

O.Ē.Kalniņš. 2. – Ārlietu komisijas priekšlikums. Tika atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

O.Ē.Kalniņš. 3. – deputāta Andra Buiķa priekšlikums. Netika atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Uzsākam debates.

Vārds deputātam Jānim Dombravam.

J.Dombrava (VL–TB/LNNK).

Es atgādinu, ka minētais īpašums jau pirms aptuveni desmit gadiem ir nodots ebreju kopienai, šajā gadījumā gan Rīgas Ebreju kopienai, – atšķirībā no visiem pārējiem likumiem, kuri paredz, ka īpašumi tiek nodoti Latvijas Ebreju draudžu un kopienu padomei. Kad Ārlietu komisijā uzdevu jautājumu, kāpēc ir šāds izņēmums, ka mēs pēkšņi nododam īpašumu citai organizācijai, tad principā vienīgais arguments, kas izskanēja, bija šāds: viņi iekļaujas Latvijas Ebreju draudžu un kopienu padomē un vadītājs šai biedrībai ir tas pats Suharenko.

Sēdes vadītāja. Vārds deputātam Aleksandram Kiršteinam.

A.Kiršteins (VL–TB/LNNK).

Cienījamā priekšsēdētāja! Godājamie deputāti! Mēs redzam visu šo kuriozitāti – šo dažādo biedrību, kas rodas kā sēnes pēc lietus, veidošanos, nožēlojamo eksistenci, dažādos finanšu pārkāpumus un bezslavas norietu. Sākumā tika atdoti īpašumi Ebreju kultūras biedrībai, tad parādījās kaut kāda Rīgas biedrība, tagad ir Ebreju draudžu un kopienu padome, pēc kaut kādiem trim mēnešiem atkal parādīsies kaut kādas biedrības... No dažādām 34 eksistējošām organizācijām visinteresantākā, piemēram, ir Lielā tēvijas kara dalībnieku ebreju biedrība, kurā ir daudz bijušo čekistu un Iekšlietu ministrijas darbinieku, kuri nodarbojās ar latviešu, pārsvarā ar nacionālo partizānu, tvarstīšanu un vietējo iedzīvotāju izsūtīšanu uz Sibīriju. Tā ka apsveicu jūs vēlreiz ar to, ka jau kārtējā, nezinu, trešā vai 33.biedrība, kas uz īsu brīdi tiek izveidota, saņem kaut kādus īpašumus ar noteikumu, ka viņi varēs tos ieķīlāt un tirgot. Un es neesmu dzirdējis no Ārlietu komisijas priekšsēdētāja pamatojumu, kāpēc tad pēkšņi ir jāmaina šis statuss. Ja nevar atsavināt, vai tad tur nevar spēlēt teātri vai uzturēt muzeju, kuru, starp citu, valsts finansē? Jūs zināt, ka šajā ēkā atrodas muzejs "Ebreji Latvijā", kuru saskaņā ar vienošanos, kas tika panākta sarunās starp Augstāko padomi un Ebreju kultūras biedrību, uzņēmās finansēt valsts. Tad kāpēc valsts finansēts objekts, muzejs, atrodas īpašumā, kuru varēs atsavināt, tirgot, ieķīlāt un pārdot? Vai kāds to var pateikt? Es to gribētu dzirdēt no Kalniņa kunga. Vai pretējā gadījumā jāsaprot, ka tā atkal ir Ģērmaņa kunga nosodītā kārtējā izrakstītu cimdu un dekoratīvu šķīvju dāvināšana visiem pēc kārtas, pašiem nesaprotot, kāpēc tas ir jādara?

Paldies par uzmanību.

Sēdes vadītāja. Vārds deputātam Veiko Spolītim.

V.Spolītis (VIENOTĪBA).

Ļoti cienītā priekšsēdētāja! Kolēģi! Nemitīgi tiek runāts par tirgu, par īpašumiem. Piekrītu, kārtībai ir jābūt. Bet tajā pašā laikā mēs aizmirstam pieminēt, manuprāt, svarīgāko argumentu šajās diskusijās par ebreju kopienu. Atšķirībā no visiem ķuzēm, korporācijām, rūpniekiem, latviešiem, krieviem un citām tautībām ebreji nevarēja atgriezties. Pateicoties holokausta politikai, ebreji tika noslaucīti Latvijā no zemes virsas. Līdz ar to šis ir morālais gandarījums, kas tiek sniegts ebreju kopienai. Un mani kā privātpersonu neinteresē, tiešām neinteresē īpašums "X", "Y", "Z"; ja likuma kārtībā ir noteikts veids, kā tiek atgriezti šie īpašumi, es tam piekrītu. Es domāju, ka tas ir šis morālais gandarījums, kas mums ir jāsniedz ebreju kopienai, tāpēc aicinu neatbalstīt Kiršteina kunga priekšlikumus.

Paldies.

Sēdes vadītāja. Vārds deputātam Aleksandram Kiršteinam, otro reizi.

A.Kiršteins (VL–TB/LNNK).

Cienījamā priekšsēdētāja! Godājamie deputāti! Jūs tikko dzirdējāt klasiskā Latvijas pilsoņu interešu nodevēja uzstāšanos. Viņš aizvainoja Ķuzi un teica: mēs nerunājam par visādiem ķuzēm. Tātad čekisti apcietina latviešu uzņēmēju, nogalina viņu Sibīrijā, un cilvēks, kas acīmredzot ir nodzēris savas smadzenes, nāk šeit un saka – mēs nerunājam par visādiem ķuzēm. (Dep. S.Āboltiņa: "Kāpēc jūs neaizrādījāt?!" Aplausi.)

Sēdes vadītāja. Debates slēdzu.

Vai komisijas vārdā ziņotājs vēlas ko piebilst par priekšlikumu?

O.Ē.Kalniņš. Jā. Pirmkārt šeit ir jāpiemin, ka Rīgas Ebreju kopiena ir iekļauta Latvijas ebreju kopienā. Un komisija, apsverot šo priekšlikumu, konstatēja, ka apgrūtinājuma noņemšana īpašumam ir likumdevēju labā griba, lai mazinātu vēsturiskās netaisnības sekas ebreju kopienai. Rīgas Ebreju kopiena, kura nekustamo īpašumu apsaimnieko jau vairāk nekā desmit gadus, ir radījusi pārliecību, ka rīkojas ar īpašumu par labu ebreju kopienai. Tātad nav pamata ierobežot subjektu attiecībā uz īpašuma efektīvāku izmantošanu kopienas interesēs.

Līdz ar to Ārlietu komisijas vārdā aicinu neatbalstīt šo priekšlikumu.

Sēdes vadītāja. Lūdzu zvanu! Balsosim par 3. – deputāta Andra Buiķa iesniegto priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 20, pret – 53, atturas – 1. Līdz ar to priekšlikums nav atbalstīts.

O.Ē.Kalniņš. 4. – deputāta Ilmāra Latkovska priekšlikums. Netika atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti lūdz balsojumu.

Lūdzu zvanu! Balsosim par 4. – deputāta Ilmāra Latkovska iesniegto priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 17, pret – 53, atturas – 1. Līdz ar to priekšlikums nav atbalstīts.

O.Ē.Kalniņš. 5. – deputāta Ilmāra Latkovska priekšlikums. Arī tas netika atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti lūdz balsojumu.

Lūdzu zvanu! Balsosim par 5. – deputāta Ilmāra Latkovska iesniegto priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 20, pret – 57, atturas – 1. Priekšlikums nav atbalstīts.

O.Ē.Kalniņš. 6. – deputāta Aleksandra Kiršteina priekšlikums. Netika atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti... (No zāles: "Balsojam!")... lūdz balsojumu.

Lūdzu zvanu! Balsosim par 6. – deputāta Aleksandra Kiršteina iesniegto priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 20, pret – 60, atturas – nav. Priekšlikums nav atbalstīts.

O.Ē.Kalniņš. Un 7. – Ārlietu komisijas priekšlikums. Tika atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

O.Ē.Kalniņš. Līdz ar to aicinu atbalstīt likumprojektu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījums likumā "Par nekustamā īpašuma nodošanu sabiedriskajai organizācijai "Rīgas Ebreju kopiena""" atbalstīšanu otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 61, pret – 17, atturas – 4. Likumprojekts otrajā lasījumā ir atbalstīts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

O.Ē.Kalniņš. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš – 26.novembris.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Līdz ar to priekšlikumi iesniedzami līdz šā gada 26.novembrim.

O.Ē.Kalniņš. Paldies.

Sēdes vadītāja. Darba kārtībā – likumprojekts "Par Vidzemes Augstskolas Satversmes grozījumiem", trešais lasījums.

Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas vārdā – deputāts Ivans Klementjevs.

I.Klementjevs (SASKAŅA).

Labdien, cienījamā priekšsēdētāja un godātie deputāti! Strādājam ar likumprojektu "Par Vidzemes Augstskolas Satversmes grozījumiem" (dokuments Nr.1472).

Izglītības, kultūras un zinātnes komisija izskatīja šo likumprojektu pirms trešā lasījuma un konstatēja, ka priekšlikumi nav iesniegti, un atbalstīja šā likumprojekta virzīšanu trešajam lasījumam.

Lūdzu atbalstīt šo likumprojektu.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Par Vidzemes Augstskolas Satversmes grozījumiem" atbalstīšanu trešajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 85, pret un atturas – nav. Līdz ar to likums ir pieņemts.

Darba kārtībā – likumprojekts "Grozījumi Patentu likumā", trešais lasījums.

Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas vārdā – deputāts Ņikita Ņikiforovs.

Ņ.Ņikiforovs (SASKAŅA).

Labdien, kolēģi! Strādājam ar likumprojektu "Grozījumi Patentu likumā".

Uz trešo lasījumu saņemti septiņi priekšlikumi.

1. – Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

Ņ.Ņikiforovs. 2. – Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

Ņ.Ņikiforovs. 3. – Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

Ņ.Ņikiforovs. 4. – Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

Ņ.Ņikiforovs. 5. – Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

Ņ.Ņikiforovs. 6. – Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

Ņ.Ņikiforovs. 7. – Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Līdz ar to visi priekšlikumi ir izskatīti.

Ņ.Ņikiforovs. Lūdzu atbalstīt trešajā, galīgajā, lasījumā!

Sēdes vadītāja. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījumi Patentu likumā" atbalstīšanu trešajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 88, pret un atturas – nav. Līdz ar to likums ir pieņemts.

Darba kārtībā – likumprojekts "Grozījumi Pusvadītāju izstrādājumu topogrāfiju aizsardzības likumā", trešais lasījums.

Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas vārdā – deputāts Ņikita Ņikiforovs.

Ņ.Ņikiforovs (SASKAŅA).

Izglītības, kultūras un zinātnes komisija izskatīja likumprojektu "Grozījumi Pusvadītāju izstrādājumu topogrāfiju aizsardzības likumā". Uz trešo lasījumu neviens priekšlikums nav saņemts. Līdz ar to lūdzu jūs atbalstīt likumprojektu trešajā, galīgajā, lasījumā.

Sēdes vadītāja. Lūdzu zvanu!

Balsosim par likumprojekta "Grozījumi Pusvadītāju izstrādājumu topogrāfiju aizsardzības likumā" atbalstīšanu trešajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 86, pret un atturas – nav. Līdz ar to likums ir pieņemts.

Darba kārtībā – likumprojekts "Grozījumi Dizainparaugu likumā", trešais lasījums.

Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas vārdā – deputāts Ņikita Ņikiforovs.

Ņ.Ņikiforovs (SASKAŅA).

Likumprojektam "Grozījumi Dizainparaugu likumā" uz trešo lasījumu ir saņemti seši priekšlikumi.

1. – Juridiskā biroja priekšlikums, kas ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

Ņ.Ņikiforovs. 2. – Juridiskā biroja priekšlikums, kas ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

Ņ.Ņikiforovs. 3. – Juridiskā biroja priekšlikums, kas ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

Ņ.Ņikiforovs. 4. – Juridiskā biroja priekšlikums, kas ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

Ņ.Ņikiforovs. 5. – Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

Ņ.Ņikiforovs. Un 6. – Juridiskā biroja priekšlikums, kas ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

Ņ.Ņikiforovs. Līdz ar to visi priekšlikumi ir izskatīti. Lūdzu atbalstīt likumprojektu trešajā, galīgajā, lasījumā!

Sēdes vadītāja. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījumi Dizainparaugu likumā" atbalstīšanu trešajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 81, pret un atturas – nav. Līdz ar to likums ir pieņemts.

Darba kārtībā – likumprojekts "Grozījumi likumā "Par preču zīmēm un ģeogrāfiskās izcelsmes norādēm"", trešais lasījums.

Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas vārdā – deputāts Ņikita Ņikiforovs.

Ņ.Ņikiforovs (SASKAŅA).

Izglītības, kultūras un zinātnes komisija izskatīja likumprojektu "Grozījumi likumā "Par preču zīmēm un ģeogrāfiskās izcelsmes norādēm"". Uz trešo lasījumu ir saņemts viens priekšlikums, Juridiskā biroja priekšlikums, kas ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

Ņ.Ņikiforovs. Līdz ar to visi priekšlikumi ir izskatīti. Lūdzu jūs atbalstīt likumprojektu trešajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījumi likumā "Par preču zīmēm un ģeogrāfiskās izcelsmes norādēm"" atbalstīšanu trešajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 84, pret un atturas – nav. Līdz ar to likums ir pieņemts.

Darba kārtībā – likumprojekts "Grozījumi Aizsargjoslu likumā", trešais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā – deputāts Inesis Boķis.

I.Boķis (VIENOTĪBA).

Labrīt, kolēģi! Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija ir izskatījusi un sagatavojusi trešajam lasījumam grozījumus Aizsargjoslu likumā. Uz trešo lasījumu ir saņemti seši priekšlikumi.

1. – zemkopības ministra Dūklava priekšlikums. Ir daļēji atbalstīts un iekļauts 2.priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

I.Boķis. 2. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Uzsākam debates.

Vārds deputātam Valteram Dambem.

V.Dambe (ZZS).

Cienītā priekšsēdētāja! Godātie kolēģi! Mēs skatām likumprojektu "Grozījumi Aizsargjoslu likumā". Izskatīšanas laikā es jau diskutēju gan ar kolēģiem no ZZS – Latvijas Zaļās partijas biedriem –, gan ar dažādiem zaļāk domājošiem sabiedrisko organizāciju pārstāvjiem, un šoreiz mans pilsoņa pienākums liek kolēģus Saeimā brīdināt un teikt, ka šie Aizsargjoslu likuma grozījumi pat nav akceptēti Pasaules Dabas fondā, kas ir vispārstāvošākā, visreprezentējošākā sabiedriskā organizācija, kura pārstāv dabas aizsardzību.

Es īsti nesaprotu, kāds naids latviešos ir pret baltalksni. Tā ir kultūra, kuru, es atceros, padomju laikos stipri ienīda, jo tā pārņēma labākās lauksaimniecības zemes... Bet aizsargjoslās mazo upju krastos – tas vēl ir palicis daļēji neskarts latviešu tautas, nācijas īpašums! – mēs gribam atļaut kailcirtes – papildus tam, ka ir vējgāzes, snieglauzes un ka jau šobrīd ir atļauts ārkārtas situācijās veikt kailcirtes. Bet šoreiz mēs gribam ar likuma grozījumiem atļaut kailcirtes viena hektāra platībā 50 metru joslā. Turklāt šobrīd jau kailcirtes vairs neveic ar rokām; strādā galvenokārt lieljaudas tehnika. Un, braucot katru rītu uz darbu, es jau redzu Lojupes krastos, kur ir strādāts, un tas gan ir nedaudz tālāk par 50 metriem, tā it kā nav aizsargjosla... es redzu, kādi šie krasti ir. Es dzīvoju Braslas upes krastā – netālu. Es varu iedomāties, ka tur atļaus... Šie likuma grozījumi stāsies spēkā. Tie ir pilnīgi vērsti uz lielo mežsaimnieku, mežu apsaimniekotāju interešu aizstāvību.

Runājot konkrētāk par priekšlikumu, jāteic, ka mēs šeit paredzam saglabāt ozolus, liepas, vīksnas, gobas, kļavas, priedes, melnalkšņus, vītolus un mežābeles, bet neparedzam saglabāt, piemēram, egles, bērzus, ošus, apses. Manā skatījumā... Es esmu mācījies lauksaimniecību; es nezinu, ar ko vīksna vai vītols ir vērtīgāks par bērzu, osi, apsi. Ja mēs gatavojam priekšlikumus, tad saglabājam arī lietkokus, tādus kā, piemēram, bērzs, kas mūsu tautsaimniecībai ir ļoti nozīmīgs koks.

Tā ka, cienītie kolēģi, es aicinu izsvērt šodienas balsojumu un aicinu Saeimas kārtības ruļļa 113.panta kārtībā nodot likumprojektu atkārtotai izskatīšanai Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā un pieaicināt vismaz Pasaules Dabas fondu, un iegūt saskaņojumu ar šo nevalstisko organizāciju.

Paldies.

Sēdes vadītāja. Turpinām debates.

Vārds deputātam Ingmāram Līdakam.

I.Līdaka (ZZS).

Labdien, cienījamie kolēģi! Atbildēšu Dambes kungam.

Raugiet, tieši Pasaules Dabas fonda eksperti un Latvijas Dabas fonda eksperti bija tie, kas iesniedza šo uzskaitījumu ar saglabājamo koku sugām. Un tieši Pasaules Dabas fonda pārstāvji bija klāt, kad tika apstiprināts šis saraksts, kurā ir gan vītoli, gan mežābeles, kas varētu būt raksturīgas sugas krastu joslā. Un neviena vārda Pasaules Dabas fonda pārstāvji neminēja par apsēm, bērziem un tamlīdzīgi. Tas – tādai īsai skaidrībai.

Pēc būtības es pats arī absolūti neesmu sajūsmā par šiem likuma grozījumiem, taču taisnības labad jāatzīst, ka tie tiešām ir tuvāk kompromisa redakcijai, salīdzinot ar iesniegto likumprojekta tekstu. Šeit ir tiešām ieviesti šie nosacījumi – garš uzskaitījums, ar kādiem nosacījumiem drīkst veikt šīs kailcirtes alkšņu, baltalkšņu audzēs upju krastos. Pieminēšu, ka lielākoties baltalksnis upju krastos aug tajās vietās, kur kādreiz ir bijušas lauksaimniecības zemes, kur nav bijis meža. Tur, kur upe vēsturiski tecējusi cauri mežam, upes krastā, visticamāk, būs šīs ilgmūžīgās koku sugas. Tur būs gan ozoli, gan varbūt arī vītoli un tamlīdzīgi.

Taisnības labad jāatzīst, ka šeit pastāv divi riski. Viens no riskiem ir šis platības ierobežojums – 1 hektārs, kas pieļauj iespēju pārāk garā upes posmā atgaismot krastu, līdz ar to arī ūdens spoguli, un varētu veicināt ūdenskrātuves aizaugšanu.

Otrs risks ir tas, ka nav termiņa, pēc kura varētu veikt piekļaujošo cirti, tātad nākamo kailcirti līdzās.

Šo divu risku dēļ es atturēšos balsojumā par šo priekšlikumu.

Un vēlreiz taisnības labad jāatzīst, ka šie grozījumi bija iesniegti, tieši uzklausot hidrobiologu viedokli. Tātad tieši hidrobiologi, kuru rūpe ir ūdens kvalitāte ūdenstecēs, nāca pie Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas ar rosinājumu atļaut baltalkšņu audzēs kailcirti upju krastos. Jo baltalksnim kā īsmūža koku sugai ir tendence visai nelielā vecumā nonākt sabrukšanas stadijā. Līdz ar to upē nonāk ļoti daudz kritalu, mirušās koksnes, kas neveicina ūdens attīrīšanos un neveicina ūdens kvalitātes uzlabošanos.

Es vēlreiz atgādināšu – šis ir kompromisa risinājums. Lemiet, kā vēlaties. Teikšu tikai to, ka nedrīkst novērtēt Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas darbu par zemu, jo trijos lasījumos ļoti cītīgi tika debatēts ar dabas aizsardzības organizācijām un vairāki šie nosacījumi šajā grozījumā – 2.priekšlikumā – ir ietverti.

Paldies.

Sēdes vadītāja. Paldies. Debates slēdzu.

Vai komisijas vārdā ziņotājam ir kas piebilstams?

I.Boķis. Nu es tomēr dažus vārdus vēl piebildīšu. Latvijā uz šo brīdi ar kokiem ir aizauguši 58,6 procenti no visas zemes.

Un otrs. Neviens te nav pret alkšņiem, tā ir ļoti laba suga, bet es arī kā daļēji zaļš varu pateikt, ka ir uzkrājušies 80 miljoni kubikmetru alkšņu un apšu, tas ir, saprotiet paši...

Mēs varam ilgi strīdēties, un es tiešām piekrītu Līdakas kungam, ka mēs ļoti rūpīgi un ļoti ilgus gadus esam par to runājuši.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par 2. – atbildīgās komisijas iesniegto priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 74, pret – 2, atturas – 9. Līdz ar to priekšlikums ir atbalstīts.

I.Boķis. 3. – Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

I.Boķis. 4. – zemkopības ministra Dūklava priekšlikums. Ir daļēji atbalstīts un iekļauts 5.priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

I.Boķis. 5. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

I.Boķis. 6. – zemkopības ministra Dūklava priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

I.Boķis. Komisijas vārdā aicinu atbalstīt likumprojektu trešajā, galīgajā, lasījumā.

Sēdes vadītāja. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījumi Aizsargjoslu likumā" atbalstīšanu trešajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 79, pret – 1, atturas – 5. Līdz ar to likums ir pieņemts.

I.Boķis. Paldies.

Sēdes vadītāja. Darba kārtībā – likumprojekts "Grozījumi Alkoholisko dzērienu aprites likumā", trešais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā – deputāts Ingmārs Līdaka.

I.Līdaka (ZZS).

Tātad, cienījamie kolēģi, jūsu uzmanībai likumprojekts "Grozījumi Alkoholisko dzērienu aprites likumā".

Atbildīgā komisija ir izstrādājusi vienu priekšlikumu par likuma spēkā stāšanās termiņu. Līdz ar to lūdzu atbalstīt šo priekšlikumu.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

I.Līdaka. Lūdzu atbalstīt arī likumprojektu trešajā, galīgajā, lasījumā.

Sēdes vadītāja. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījumi Alkoholisko dzērienu aprites likumā" atbalstīšanu trešajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 85, pret un atturas – nav. Līdz ar to likums ir pieņemts.

Darba kārtībā – likumprojekts "Grozījumi Sabiedrības vajadzībām nepieciešamā nekustamā īpašuma atsavināšanas likumā", pirmais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā – deputāte Inga Bite.

I.Bite (LRA).

Labdien, godātie kolēģi! Juridiskā komisija ir izskatījusi likumprojektu "Grozījumi Sabiedrības vajadzībām nepieciešamā nekustamā īpašuma atsavināšanas likumā" un atbalstījusi tā virzību uz pirmo lasījumu.

Likumprojekta mērķis ir novērst situācijas, kurās hipotekārais kreditors vispār netiek informēts par... vai iesaistīts nekustamā īpašuma atsavināšanas procesā. Likumprojekts paredz mehānismu, ar kura palīdzību šī informācija nonāktu līdz hipotekārajam kreditoram un ar kura palīdzību pēc tam tiktu sabalansētas gan sabiedrības intereses, no vienas puses, gan nekustamā īpašuma īpašnieka intereses, no otras puses, gan arī hipotekārā kreditora intereses, no trešās puses.

Tā kā likumprojekts komisijā ir atbalstīts, komisijas vārdā lūdzu to atbalstīt pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījumi Sabiedrības vajadzībām nepieciešamā nekustamā īpašuma atsavināšanas likumā" atbalstīšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 89, pret un atturas – nav. Līdz ar to likumprojekts pirmajā lasījumā ir atbalstīts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

I.Bite. Termiņš varētu būt trīs nedēļas – 10.decembris.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Līdz ar to priekšlikumi iesniedzami līdz šā gada 10.decembrim.

Darba kārtībā – likumprojekts "Grozījumi Iedzīvotāju reģistra likumā", otrais lasījums.

Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas vārdā – deputāts Aleksejs Loskutovs.

A.Loskutovs (VIENOTĪBA).

Cienījamais Prezidij! Kolēģi! Likumprojekts "Grozījumi Iedzīvotāju reģistra likumā".

1.priekšlikums – Iekšlietu ministrijas parlamentārās sekretāres Siliņas priekšlikums papildināt likumprojektu ar deleģējumu Ministru kabinetam noteikt kārtību, "kādā uzglabā un izmanto ziņas par Iedzīvotāju reģistrā iekļaujamo un aktualizējamo ziņu pamatojošajiem dokumentiem".

Komisija šo priekšlikumu atbalstīja.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Loskutovs. 2. – Iekšlietu ministrijas parlamentārās sekretāres Siliņas priekšlikums, kas vērsts uz to, lai nodrošinātu katram cilvēkam, kas sasniedzis 15 gadu vecumu, tiesības iegūt no Iedzīvotāju reģistra ziņas par sevi. Komisija arī šo priekšlikumu atbalstīja.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Loskutovs. Vairāk priekšlikumu nav.

Lūdzu atbalstīt likumprojektu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījumi Iedzīvotāju reģistra likumā" atbalstīšanu otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 88, pret un atturas – nav. Līdz ar to likumprojekts otrajā lasījumā ir atbalstīts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

A.Loskutovs. Paldies par atbalstu likumprojektam!

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam – 1.decembris.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Līdz ar to priekšlikumi iesniedzami līdz šā gada 1.decembrim.

Darba kārtībā – likumprojekts "Nemateriālā kultūras mantojuma likums", pirmais lasījums.

Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas vārdā – deputāte Inguna Rībena.

I.Rībena (VL–TB/LNNK).

Labrīt, kolēģi! Strādājam ar likumprojektu Nr.332/Lp12 – "Nemateriālā kultūras mantojuma likums".

Likuma būtība ir sabiedrībā nostiprināt paaudzēs mantotās vērtības, saglabāt tās, nepieciešamības gadījumā tās atjaunot un dzīvā veidā nodot tālāk nākamajām paaudzēm.

Likumprojekts ir atbalstīts Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā, un es lūdzu jūs atbalstīt likumprojektu.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Uzsākam debates.

Vārds deputātam Vladimiram Nikonovam.

V.Nikonovs (SASKAŅA).

Cienījamie kolēģi! 2004.gadā Latvija kļuva par ANO Konvencijas par nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanu dalībvalsti un uzņēmās starptautiskas saistības saglabāt tās teritorijā esošo nemateriālo kultūras mantojumu.

Izpildot savas starptautiskās saistības, šodien mēs beidzot skatām šo likumprojektu. Bez šaubām, nacionālais likums ir vajadzīgs, bet projekta autori diemžēl devuši tam īpašu, nacionālistisku, garšu. Likumprojekta 9.pantā Latvijas sabiedrība ir šķelta divās daļās: pamattautības – latvieši un lībieši – un visi pārējie.

Mazākumtautības it kā var pretendēt uz nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanu, bet ar nopietniem ierobežojumiem. Mantojumam ir jābūt vēsturiski izveidotam un nostiprinātam mijiedarbībā ar vietējo kultūru Latvijas teritorijā, kā arī tam jābūt raksturīgam tikai Latvijas teritorijai. Tāds 9.panta formulējums automātiski būtiski samazina iespēju mazākumtautības kultūras mantojumu iekļaut Latvijas nemateriālā kultūras mantojuma sarakstos. Savukārt konvencijas 11.pants paredz saglabāt valsts teritorijā esošo nemateriālo kultūras mantojumu bez jebkādiem nosacījumiem.

Viens piemērs. Ko darīt ar vecticībnieku garīgo dziedāšanu – ļoti senu tradīciju? Atgādināšu, ka vecticībnieki šeit dzīvo un izmanto unikālo dziedāšanu vairāk nekā 350 gadu. Protams, šī tradīcija neizveidojās Latvijas teritorijā un tai nav nekādas vietējās mijiedarbības. Bet tieši tas, manuprāt, piešķir mantojumam īpašu vērtību un atspoguļo Latvijas kultūras daudzveidību, par kuru rakstīts likuma uzdevumos 3.pantā.

Šis konkrētais jautājums šī gada septembrī bija adresēts Kultūras ministrijai, bet atbilde tika saņemta no Latvijas Nacionālā kultūras centra. No atbildes ir skaidrs, ka vecticībnieku tradīcijas ir nozīmīgs kultūras mantojums, bet sapratnes par likuma panta praktisko piemērošanu pagaidām nav.

Un galvenais – 9.pants neatbilst Latvijas Republikas Satversmē ietvertajam vienlīdzības principam un arī ANO konvencijas garam.

Vakar no šīs tribīnes skanēja vārdi par sabiedrības integrāciju, saliedētību un tās svarīgumu valsts drošībai. Bet šodien praksē notiek pavisam cits. Nevar ar vienu roku šķelt sabiedrību un ar otru to saliedēt. Tas ir ačgārni. Šis likumprojekts ļoti labi to parāda. Ja jūs domājat, ka es aicināšu balsot "pret", jūs kļūdāties. Likums ir vajadzīgs, starptautiskās saistības arī jāpilda.

Šodien es piedāvāju likumprojektu atbalstīt, bet no frakcijas SASKAŅA puses tas ir sava veida avanss. Protams, mēs veidosim priekšlikumus likuma uzlabošanai. Un, ja tie netiks atbalstīti otrajā lasījumā, balsojums būs pavisam cits.

Paldies par uzmanību!

Sēdes vadītāja. Paldies.

Turpinām debates. Vārds deputātam Eināram Cilinskim.

E.Cilinskis (VL–TB/LNNK).

Cienītā Saeimas priekšsēdētājas kundze, godājamie deputāti! Nemateriālais kultūras mantojums ir paaudzēs mantotās kultūras vērtības, kuras sabiedrība atzīst par savas kultūras, tautas, kopienas, grupas daļu. Tas ir izveidojies vēsturiski, tajā skaitā mijiedarbībā ar citām kultūrām, ģeogrāfiju, dabu un tā tālāk. Nemateriālais kultūras mantojums vai tā elementi Latvijā dzīvā formā ir saglabājušies arī mūsdienās. To apliecina, piemēram, amatnieki un tautas lietišķās mākslas studijas, individuāli meistari. Un tāpat to izmanto kultūras un lauku tūrismā. Līdz ar to tam ir arī būtiska praktiska nozīme.

Ir iespējams runāt par veselām kultūrtelpām, kur saglabājies daudzveidīgs un dzīvs, dažkārt gan izzūdošs, bet vismaz dokumentēts nemateriālā kultūras mantojuma izpausmju kopums; to skaitā ir suitu novads, Rucava, Nīca, Bārta, Ziemeļlatgale, un tā tālāk.

Atsevišķas nemateriālā kultūras mantojuma jomas, kuras kāda iemesla dēļ nav saglabājušās vai ir uz izzušanas robežas (tas ir tā sauktais zudušais mantojums), tomēr dažkārt ir iespējams atjaunot, un Latvijā ir šāds piemērs: Latvijas meistari no Zviedrijas atveda atpakaļ Latvijā izzudušās knipelēšanas jeb mežģīņu darināšanas prasmes.

Likuma būtība ir sabiedrībā nostiprināt paaudzēs mantotās vērtības, saglabāt tās, nepieciešamības gadījumā tās atjaunot un dzīvā veidā nodot nākamajām paaudzēm, un tāpēc arī plānots izveidot valsts vērtību, to skaitā reprezentatīvo un glābjamo, sarakstus.

Likuma kontekstā ir runa par Latvijas pamattautību – latviešu un lībiešu – nemateriālo kultūras mantojumu, ko kopiena praktizē Latvijas teritorijā vai ārpus tās. Latvijas teritorijā vēsturiskā mijiedarbībā ar vietējo kultūru ir izveidojies un nostiprinājies mazākumtautību nemateriālais kultūras mantojums, tāpēc likumprojekts atbalsta un respektē kultūras daudzveidību Latvijā.

Protams, likumprojektā ir iespējami uzlabojumi, tāpēc komisija piedāvās pietiekami garu termiņu priekšlikumu iesniegšanai. Un droši vien būs nepieciešama darba grupa, lai likumprojektu praktiski iedzīvinātu, sasaistītu ar izglītības sistēmu; šādas sasaistes pagaidām šajā konkrētajā redakcijā trūkst. Taču Kultūras ministrijas vārdā aicinu atbalstīt šobrīd likumprojektu pirmajā lasījumā, un es ceru, ka līdz otrajam un trešajam lasījumam mēs varēsim to vēl būtiski uzlabot un ņemt vērā arī to, ko Nikonova kungs minēja.

Paldies.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Debates slēdzu. Vai komisijas vārdā ziņotājs vēlas ko piebilst?

I.Rībena. Paldies Kultūras ministrijas parlamentārajam sekretāram Cilinska kungam, viņš pietiekami pamatoti izklāstīja likumprojekta būtību. Tā ka es lūdzu deputātus balsot, atbalstīt komisiju, kas ir atbalstījusi šo likumprojektu.

Sēdes vadītāja. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Nemateriālā kultūras mantojuma likums" atbalstīšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 86, pret un atturas – nav. Līdz ar to likumprojekts pirmajā lasījumā ir atbalstīts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

I.Rībena. Paldies, kolēģi, par atbalstu! Un priekšlikumu iesniegšanas termiņš ir 2016.gada 8.janvāris.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Līdz ar to priekšlikumi iesniedzami līdz 2016.gada 8.janvārim.

Darba kārtībā – likumprojekts "Grozījumi likumā "Par nekustamā īpašuma nodokli"", pirmais lasījums.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā – deputāts Imants Parādnieks.

I.Parādnieks (VL–TB/LNNK).

Labrīt, kolēģi! Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija savā sēdē 11.novembrī skatīja likumprojektu Nr.409/Lp12, kurš paredz grozījumus saistībā ar nekustamā īpašuma nodokļa objektam piekritīgo zemi.

Kāda ir šo grozījumu būtība? Līdz šim bija noteikts, ka nodokļa objektam, kurš nav, piemēram, atbilstošā kārtībā nodots vai reģistrēts, nekustamā īpašuma nodokli aprēķina pēc tam piekritīgās zemes un tam var piemērot maksimālo likmi jeb trīs procentus. Ar likuma grozījumiem paredzēts noteikt, ka šādos gadījumos var šo zemes platību, kurai piemēro paaugstināto likmi, noteikt lielāku.

Komisijas sēdē bija ļoti daudz jautājumu par to, cik tas ir samērīgi, un tieši tāpēc, kaut arī komisija nolēma atbalstīt likumprojektu pirmajā lasījumā, būs pietiekoši garš priekšlikumu iesniegšanas termiņš, lai šo samērīgumu varētu izvērtēt.

Tā ka komisijas vārdā aicinu atbalstīt. Un par priekšlikumu iesniegšanas termiņu tad ziņošu...

Sēdes vadītāja. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījumi likumā "Par nekustamā īpašuma nodokli"" atbalstīšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 83, pret – 6, atturas – 1. Likumprojekts pirmajā lasījumā ir atbalstīts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

I.Parādnieks. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš – 2016.gada 1.februāris.

Sēdes vadītāja. Paldies. Līdz ar to priekšlikumi iesniedzami līdz 2016.gada 1.februārim.

Darba kārtībā – likumprojekts "Grozījums Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja amatpersonu izdienas pensiju likumā", pirmais lasījums.

Sociālo un darba lietu komisijas vārdā – deputāts Andrejs Klementjevs.

A.Klementjevs (SASKAŅA).

Labrīt, augsti godātie deputāti! Sociālo un darba lietu komisija izskatīja Ministru kabineta 11.novembrī iesniegto likumprojektu "Grozījums Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja amatpersonu izdienas pensiju likumā", kas paredz pieņemt Satversmes tiesas ieteikumu dot iespēju ieskaitīt KNAB darbiniekiem izdienas stāžā arī viņu dienesta laiku Latvijas PSR Iekšlietu ministrijas sistēmā. Vēlreiz gribu atgādināt, ka tas ir Satversmes tiesas ieteikums. Lūdzu atbalstīt šo likumprojektu.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījums Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja amatpersonu izdienas pensiju likumā" atbalstīšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 88, pret un atturas – nav. Līdz ar to likumprojekts pirmajā lasījumā ir atbalstīts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

A.Klementjevs. Sociālo un darba lietu komisija gaidīs jūsu priekšlikumus līdz 4.decembrim.

Sēdes vadītāja. Paldies. Līdz ar to priekšlikumi iesniedzami līdz šā gada 4.decembrim.

Darba kārtībā – likumprojekts "Grozījumi Jaunatnes likumā", otrais lasījums.

Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas vārdā – deputāte Inese Laizāne.

I.Laizāne (VL–TB/LNNK).

Cienījamā Saeimas priekšsēdētāja! Godātie kolēģi! Komisija strādāja ar likumprojektu "Grozījumi Jaunatnes likumā". Uz otro lasījumu iesniegtie priekšlikumi tika atsaukti. Līdz ar to priekšlikumu nav. Lūdzu atbalstīt likumprojektu otrajā lasījumā.

Sēdi vada Latvijas Republikas 12.Saeimas priekšsēdētājas biedrs Gundars Daudze.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu "Grozījumi Jaunatnes likumā" otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 89, pret un atturas – nav. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

I.Laizāne. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš – šā gada 24.novembris.

Sēdes vadītājs. 24.novembris. Paldies.

Nākamais darba kārtības punkts – likumprojekts "Grozījumi Izglītības likumā", pirmais lasījums.

Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas vārdā – deputāte Ilze Viņķele.

I.Viņķele (VIENOTĪBA).

Labrīt, kolēģi! Saskaņā ar Izglītības likumu tām pašvaldībām, kuru bērnudārzos nepietiek vietu bērniem, ir jākompensē ģimenēm izmaksas pakalpojuma sniedzējam privātā iestādē. Jāatzīst, ka vairākums pašvaldību ļoti labi tiek galā ar savu pienākumu – vai nu nodrošina bērnudārzus, vai finansiāli atbalsta ģimenes. Diemžēl 15 pašvaldībās tā joprojām ir aktuāla problēma, kas skar vairākus tūkstošus bērnu. Lai arī likumā šī pašvaldību atbildība ir precīzi noteikta, tā vienkārši netiek īstenota.

Trīs gadus valsts ir sniegusi atbalstu ģimenēm, kuru pašvaldībās nebija pieejami pašvaldības pirmsskolas izglītības iestāžu pakalpojumi, cerot, ka triju gadu laikā pašvaldības šo problēmu spēs atrisināt. Diemžēl jāatzīst, ka Rīgas pašvaldība un Pierīgas turīgās pašvaldības ar šo problēmu joprojām nav tikušas galā, un tad nu paliek tā, ka daudzi simti ģimeņu un bērnu kļūst par sava veida ķīlniekiem šajā situācijā, jo nav skaidrs, kas notiks pēc 1.janvāra.

Tādēļ ir tapis likumprojekts, kas paredz trīs būtiskas lietas. Proti, tas paredz Ministru kabinetam deleģējumu – izstrādāt noteiktu metodiku, kā pašvaldības aprēķina vidējās izmaksas par vienu izglītojamo bērnu attiecīgās pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādē. Tas savukārt pēc tam kalpotu par pamatu arī kompensācijas finansiālā apmēra noteikšanai tām ģimenēm, kurām dažādu apstākļu dēļ pašvaldības nevar nodrošināt savus, pašvaldību, bērnudārzus, bet kurām ir jāsūta bērni privātajās pirmsskolas izglītības iestādēs.

Ko tas nozīmē? Tas nozīmē, ka šāda metodika varētu gan ģimenēm padarīt skaidrāku un vienveidīgāku kārtību, kādā pašvaldības, ņemot par pamatu savu bērnudārzu izmaksas, aprēķina šo izdevumu apmēru, gan arī raidītu signālus privātajiem pakalpojumu sniedzējiem par to, ka nepamatota cenu celšana būtu jāierobežo.

Otra lieta, ko paredz likumprojekts, ir atbalsta turpināšana attiecībā uz bērnu pieskatīšanas pakalpojumiem. Proti, tas ir tā sauktais aukļu atbalsts.

Un trešā lieta – noteiktu principu, ka, ja bērnam nav tikusi vieta pašvaldības bērnudārzā un viņš tiek sūtīts privātajā bērnudārzā un ja pašvaldība saņemas un pēc brīža var nodrošināt vietu pašvaldības bērnudārzā, tad vecākiem ir tiesības izvēlēties, kur tad viņi bērnu sūtīs, – vai laidīs pašvaldības bērnudārzā vai turpinās izglītošanu privātajā bērnudārzā –, un tad pašvaldībai ir pienākums turpināt šo finansiālo atbalstu.

Izskatot likumprojektu komisijā, tika secināts, ka tas raisa pietiekami plašas diskusijas, īpaši ar pašvaldību pārstāvjiem, un likumprojekta izstrādātāji jau apliecināja gatavību kompromisam. Proti, apzinoties to, ka šobrīd pašvaldību funkcijās nav noteikts atbalsts bērnu pieskatīšanas pakalpojumiem, ir panākta vienošanās, ka uz otro lasījumu šo normu ņemsim ārā. Un tāpat ir gūta pārliecība, ka VARAM jau ir sagatavojusi šīs metodikas noteikumu projektu, kas jau vismaz pāris diskusijās ir skaņots ar Latvijas Pašvaldību savienību.

Un komisijas materiālos jums ir pieejams arī jau šis kompromisa variants uz otro lasījumu.

Kādēļ likumprojekts ir steidzams? Tādēļ, ka finansiālais atbalsts tiek pārtraukts no 1.janvāra un ģimenēm patiešām nav skaidrības, kas notiks tālāk. Un, ja mēs tiekam pie šiem vienotajiem Ministru kabineta noteikumiem, kas paredz izmaksu aprēķina metodiku, tad tā ir zināma garantija un drošība vecākiem, ka viņi nepaliek bez risinājuma.

Komisijas vārdā lūdzu pirmām kārtām noteikt likumprojektam steidzamību, apliecinot, ka no likumprojekta autoriem ir panākta izpratne par nepieciešamību rast kompromisu ar Latvijas Pašvaldību savienību un ka šo būtiskāko pretrunu jautājumi netiks virzīti uz otro lasījumu. Un lūdzu noteikt... nu jā, lūdzu atbalstīt likumprojektu pirmajā lasījumā, neizskatot to atkārtoti komisijā.

Sēdes vadītājs. Jā, paldies.

Saskaņā ar Saeimas kārtības rulli vispirms mums jābalso par steidzamības piešķiršanu likumprojektam.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījumi Izglītības likumā" atzīšanu par steidzamu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 63, pret – 20, atturas – nav. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

I.Viņķele. Lūdzu izskatīt likumprojektu Saeimas šodienas sēdē pirmajā lasījumā bez atkārtotas izskatīšanas komisijā.

Sēdes vadītājs. Par to, ka mēs to izskatām šodien pirmajā lasījumā, mēs jau nolēmām, bet tātad...

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu "Grozījumi Izglītības likumā" pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 65, pret – nav, atturas – 21. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam, kā arī otrā lasījuma datumu.

I.Viņķele. Komisija ierosina noteikt, ka priekšlikumu iesniegšanas termiņš ir 23.novembris līdz pulksten 17.00 un izskatīšana otrajā lasījumā – Saeimas 26.novembra sēdē.

Sēdes vadītājs. Tātad komisijas priekšlikums ir 23.novembris pulksten 17.00, un otrais lasījums – 26.novembrī.

Lūdzu, ieslēdziet mikrofonu deputātam Mārim Kučinskim!

M.Kučinskis (ZZS).

Tā pieminētā metodika vēl nav gluži līdz galam izstrādāta, nevienam nav vajadzības pieņemt metodiku un likumu, kas var nestrādāt. Tāpēc aicinu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu līdz 26.novembrim un izskatīšanu – 3.decembrī, lai varētu vienoties par redakcijām, kas tiešām strādās, nevis pieņemt šobrīd esošo.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Mums tātad ir divi priekšlikumi. Saskaņā ar Saeimas kārtības rulli mums vispirms ir jābalso par tālāko termiņu. Tātad deputāts Māris Kučinskis ieteica priekšlikumu iesniegšanas termiņu noteikt līdz 26.novembrim, un otro lasījumu – 3.decembrī.

Lūdzu zvanu! Balsosim par to, lai par priekšlikumu iesniegšanas termiņu likumprojektam "Grozījumi Izglītības likumā" noteiktu 26.novembri un otro, galīgo, lasījumu veiktu 3.decembrī! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 83, pret – 1, atturas – nav. Tātad priekšlikumu iesniegšanas termiņš – 26.novembris. Un otrais lasījums – 3.decembrī.

Godātie kolēģi, ir pienācis laiks pārtraukumam, bet mums ir palicis viens apstiprinātās darba kārtības punkts. Saeimas Prezidijs ir saņēmis piecu deputātu – Smiltēna, Šadurska, Āboltiņas, Abu Meri un Judina – iesniegumu ar priekšlikumu turpināt šodienas sēdi bez pārtraukuma līdz visu darba kārtības jautājumu izskatīšanai. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst, līdz ar to turpinām sēdi.

Turpinām ar nākamo darba kārtības sadaļu – "Lēmumu projektu izskatīšana".

Lēmuma projekts "Par Saeimas piekrišanu likumā "Par valsts budžetu 2015.gadam" noteiktās apropriācijas pārdalei".

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā – deputāts Kārlis Šadurskis.

K.Šadurskis (VIENOTĪBA).

Godātie kolēģi, vadot prezidentūru Eiropas Savienības Padomē, Latvija ir rīkojusies taupīgi (No zāles: "Tiešām?!"), un ir ietaupīti līdzekļi, no kuriem vienu daļu mēs jau esam iepriekš pārdalījuši veselības vajadzībām. Šodien jūsu uzmanībai tiek piedāvāts Saeimas lēmuma projekts par nedaudz lielākas summas – par 6 miljonu – pārdali no prezidentūras atlikuma. Un saņēmēji ir vairākas ministrijas: 1,4 miljoni – Ārlietu ministrijai, 1,5 miljoni – Iekšlietu ministrijai, 130 tūkstoši – Zemkopības ministrijai un 3 miljoni – Satiksmes ministrijai.

Aicinu jūs atbalstīt šo apropriācijas pārdali. Paldies.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu "Par Saeimas piekrišanu likumā "Par valsts budžetu 2015.gadam" noteiktās apropriācijas pārdalei"! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 73, pret – 8, atturas – nav. Lēmums pieņemts.

Godātie kolēģi, līdz ar to mēs esam izskatījuši visu apstiprināto darba kārtību. Es informēju, ka šodien pulksten 17.00 paredzēta atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem. Un tajā ir šāda darba kārtība.

Deputātu Zariņa, Mirska, Raimonda Rubika, Potapkina un Orlova jautājums Ministru prezidentei Laimdotai Straujumai "Par Ekonomikas ministrijas neizdarībām būvniecības jomā". Viņas iesniegtā rakstveida atbilde neapmierina jautājuma iesniedzējus. Diemžēl saņemta rakstveida atbilde, ka Ministru prezidente nevar ierasties uz mutvārdu atbildes sniegšanu. Acīmredzot jautājums tiek pārcelts uz nākamo sēdi.

Deputātu Sudrabas, Šimfas, Meijas, Baloža un Platpera jautājums satiksmes ministram Anrijam Matīsam "Par Liepājas ostas un speciālās ekonomiskās zonas attīstību un kravu piesaisti Latvijas loģistikas sektoram". Arī uz to ir atbildēts rakstiski, bet saņemtā atbilde iesniedzējus neapmierina. Savukārt satiksmes ministra pienākumu izpildītājs Kozlovska kungs informē, ka nevar šodien ierasties uz mutvārdu atbildes sniegšanu.

Deputātu Elksniņa, Tutina, Agešina, Stepaņenko un Zemļinska jautājums finanšu ministram Jānim Reiram "Par Valsts ieņēmumu dienesta darbību". Arī uz to ir atbildēts rakstiski. Saņemtā atbilde neapmierina iesniedzējus, bet ministrs informē, ka viņš nevar ierasties šodien uz mutvārdu atbildes sniegšanu.

Deputātu Elksniņa, Tutina, Urbanoviča, Potapkina un Agešina jautājums finanšu ministram Jānim Reiram "Par Valsts ieņēmumu dienesta darbību". Arī uz to ir atbildēts rakstiski. Saņemtā atbilde neapmierina iesniedzējus, bet ministrs informē, ka viņš nevar šodien ierasties uz mutvārdu atbildes sniegšanu.

Deputātu Kūtra, Meijas, Platpera, Šimfas un Baloža jautājums finanšu ministram Jānim Reiram "Par likumprojektu "Par valsts budžetu 2016.gadam"". Arī uz to ir atbildēts rakstiski. Saņemtā rakstveida atbilde neapmierina iesniedzējus, bet ministrs informē, ka viņš nevar šodien ierasties uz mutvārdu atbildes sniegšanu.

Deputātu Elksniņa, Cileviča, Nikonova, Zemļinska un Tretjakas jautājums finanšu ministram Jānim Reiram "Par Valsts ieņēmumu dienesta darbību". Arī uz to ir atbildēts rakstiski. Saņemtā rakstiskā atbilde neapmierina iesniedzējus, bet ministrs informē, ka viņš nevar ierasties šodien uz mutvārdu atbildes sniegšanu.

Deputātu Kūtra, Meijas, Baloža, Mežecka un Šimfas jautājums finanšu ministram Jānim Reiram "Par likumprojektu "Par valsts budžetu 2016.gadam"". Arī uz to ir atbildēts rakstiski. Saņemtā rakstiskā atbilde neapmierina iesniedzējus, bet ministrs informē, ka viņš nevar šodien ierasties uz mutvārdu atbildes sniegšanu.

Deputātu Zariņa, Agešina, Artūra Rubika, Tutina un Ribakova jautājums ekonomikas ministrei Danai Reizniecei-Ozolai "Par Ekonomikas ministrijas juridiskajiem ārpakalpojumiem enerģētikas jomā". Arī uz to ir atbildēts rakstiski. Saņemtā rakstiskā atbilde neapmierina iesniedzējus, bet ministre informē, ka viņa nevar šodien ierasties uz mutvārdu atbildes sniegšanu.

Deputātu Zariņa, Agešina, Artūra Rubika, Tutina un Elksniņa jautājums Ministru prezidentei Laimdotai Straujumai "Par Ekonomikas ministrijas juridiskajiem ārpakalpojumiem" pāradresēts Ekonomikas ministrijai un ekonomikas ministrei Danai Reizniecei-Ozolai. Uz šo jautājumu ir saņemta rakstiska atbilde, kura neapmierina iesniedzējus, bet ministre informē, ka viņa šodien nevar ierasties uz mutvārdu atbildes sniegšanu.

Deputātu Zariņa, Agešina, Tutina, Pimenova un Ribakova jautājums ekonomikas ministrei Danai Reizniecei-Ozolai "Par Latvijas dabasgāzes tirgus liberalizāciju". Ir atbildēts rakstiski. Saņemtā rakstiskā atbilde neapmierina iesniedzējus, bet ministre informē, ka viņa šodien nevar ierasties uz mutvārdu atbildes sniegšanu.

Deputātu Sudrabas, Meijas, Platpera, Baloža un Mežecka jautājums Ministru prezidentei Laimdotai Straujumai "Par konkursu uz Eiropas Revīzijas palātas locekļa amatu" pāradresēts finanšu ministram Jānim Reiram. Ir atbildēts rakstiski, bet saņemtā rakstiskā atbilde neapmierina iesniedzējus. Savukārt ministrs informē, ka viņš nevar šodien ierasties uz mutvārdu atbildes sniegšanu.

Deputātu Sudrabas, Meijas, Platpera, Baloža un Mežecka jautājums izglītības un zinātnes ministrei Mārītei Seilei "Par zinātnes strukturālo reformu". Ir atbildēts rakstiski. Saņemtā atbilde neapmierina iesniedzējus, bet ministre informē, ka viņa šodien nevar ierasties uz mutvārdu atbildes sniegšanu.

Deputātu Zariņa, Agešina, Artūra Rubika, Tutina un Ribakova jautājums Ministru prezidentei Laimdotai Straujumai "Par neizpildīto uzdevumu saistībā ar atbildi uz jautājumu par Ekonomikas ministrijas juridiskajiem ārpakalpojumiem enerģētikas jomā" pāradresēts ekonomikas ministrei Danai Reizniecei-Ozolai. Ir atbildēts rakstiski, taču saņemtā atbilde iesniedzējus neapmierina, bet ministre informē, ka viņa nevar šodien ierasties uz mutvārdu atbildes sniegšanu.

Savukārt ir saņemti jauni jautājumi.

Deputāti Artūrs Rubiks un Raimonds Rubiks (abi brāļi Rubiki), Agešins, Tutins un Cilevičs ir iesnieguši jautājumu Ministru prezidentei Laimdotai Straujumai "Par Latvijas atskaitēs minēto bēgļu skaitu". Jautājums tiks nodots Ministru prezidentei.

Un deputāti Zariņš, Urbanovičs, Artūrs Rubiks, Tutins un Orlovs ir iesnieguši jautājumu Ministru prezidentei Laimdotai Straujumai "Par saistībā ar valdības rīcību par AS "Airbaltic" tālākajām attīstības iespējām". Arī šis jautājums tiks nodots Ministru prezidentei Laimdotai Straujumai.

Jautājuma iesniedzējs Zariņa kungs ir lūdzis laiku jautājuma motivācijai.

I.Zariņš (SASKAŅA).

Jā, paldies.

Kolēģi! Otrdien Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā mēs uzklausījām Straujumas kundzi, kā arī airBaltic vadību un Satiksmes ministriju. Izrādījās, ka patiesībā tālākajai airBaltic attīstībai ir vairāki scenāriji, nekā tikai tas, kas tiek pasniegts pašlaik, – ka būtu jāpiesaista tikai šis esošais privātais investors. Patiesībā ir arī citas iespējas. Iespējams, ka tas arī bija iemesls, kāpēc valdības sēdē pēc tam tika atlikts šis jautājums – pieņemt galīgo lēmumu par šī privātā investora piesaisti. Diemžēl komisijas sēdē Straujumas kundze nevarēja konkrēti atbildēt par šīm citām iespējām – kā tās konkrēti ir izvērtētas. Jo ir zināms, ka šīs iespējas ir. Bet izskatījās, ka valdība vienkārši nav izdarījusi līdz galam savu mājasdarbu. Tad nu ar šiem jautājumiem mēs palīdzam Straujumas kundzei saprast šīs citas iespējas, izvērtēt tās objektīvi un pieņemt Latvijas valstij, nevis kādam citam pašu izdevīgāko risinājumu par airBaltic likteni.

Paldies.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Ir saņemts arī deputātu Zariņa, Agešina, Artūra Rubika, Tutina un Mirska jautājums Ministru prezidentei Laimdotai Straujumai "Par Ekonomikas ministrijas izvairīšanos sniegt atbildes uz deputātu jautājumiem par juridiskiem ārpakalpojumiem". Šis jautājums tiek nodots Ministru prezidentei Laimdotai Straujumai.

Zariņa kungam ir laiks jautājuma motivācijai.

I.Zariņš (SASKAŅA).

Kolēģi, nu ir radusies dīvaina situācija. Ekonomikas ministre konsekventi izvairās atbildēt, kas ir šie kompetentie juristi, kas palīdzējuši viņai sagatavot gāzes tirgus liberalizācijas modeli. Un tas rada bažas, ka šī publiski zināmā informācija, kas nākusi klajā, ka šie paši juristi sadarbojas ar "Latvijas Gāzi" un konsultē par to, kā tai tālāk rīkoties, tomēr ir pamatota. Lai novērstu šīs bažas, mēs atkārtoti aicinām Ekonomikas ministriju iesniegt to juridisko biroju sarakstiņu, kuri ir sagatavojuši šo gāzes tirgus liberalizācijas modeli. Kā arī, lai novērstu bažas, ka patiesībā gāzes tirgus liberalizācijas modelis nav gatavots Latvijas patērētāju interesēs, mēs lūdzām iesniegt aprēķinus, kuri parāda, ka šis modelis Latvijas patērētājiem ir pats izdevīgākais. Diemžēl arī no šī jautājuma Ekonomikas ministrija izvairās. Tāpēc mēs lūdzam premjeres kundzi nodrošināt, lai Ekonomikas ministrija atbild uz šiem jautājumiem un novērš šīs bažas, ka tiks veikta angažēta, nekompetenta rīcība.

Paldies.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Lūdzu reģistrācijas režīmu! Lūdzu reģistrācijas rezultātu!

Kamēr tiek apkopoti reģistrācijas rezultāti, godātie kolēģi, es vēlētos šodien mūsu visu vārdā sveikt deputātu Romualdu Ražuku, kuram tieši šodien ir apaļa jubileja! (Aplausi.)

Godātie kolēģi! Savukārt vakar pusapaļu jubileju svinēja mūsu kolēģis Ivans Klementjevs. Apsveicam! (Aplausi.)

Un tagad paziņojumi.

Vārds deputātei Inesei Laizānei.

I.Laizāne (VL–TB/LNNK).

Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde notiks tūlīt komisijas telpās.

Sēdes vadītājs. Vārds deputātam Kārlim Šadurskim.

K.Šadurskis (VIENOTĪBA).

Godātie Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas locekļi! Aicinu uz sēdi šodien pulksten 12.00 komisijas telpās. Paldies.

Sēdes vadītājs. Reģistrācijas rezultātu nolasīšanai vārds Saeimas sekretāra biedram Gunāram Kūtrim.

G.Kūtris (12.Saeimas sekretāra biedrs).

Cienījamie kolēģi! Šobrīd nav reģistrējušies: Guntis Belēvičs, Gaidis Bērziņš, Sergejs Dolgopolovs, Ojārs Ēriks Kalniņš, Janīna Kursīte-Pakule, Aleksejs Loskutovs, Ināra Mūrniece, Sergejs Potapkins, Jūlija Stepaņenko.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Līdz ar to Saeimas 2015.gada 19.novembra sēdi pasludinu par slēgtu.

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!