• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Konkurences padome
Konkurences padome publicē pieņemtos lēmumus par tirgus dalībnieku apvienošanos, par pārkāpuma konstatēšanu un naudas soda uzlikšanu, par tirgus dalībnieku paziņoto vienošanos, par dominējoša stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu u.c.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Konkurences padomes 2015. gada 12. novembra lēmums Nr. 50 "Par tirgus dalībnieku apvienošanos". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 2.12.2015., Nr. 236 https://www.vestnesis.lv/op/2015/236.7

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts meža dienesta informācija

Par mikrolieguma izveidošanu

Vēl šajā numurā

02.12.2015., Nr. 236

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Konkurences padome

Veids: lēmums

Numurs: 50

Pieņemts: 12.11.2015.

OP numurs: 2015/236.7

2015/236.7
RĪKI

Konkurences padomes lēmumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 2 Visi

Konkurences padomes lēmums Nr.50

Rīgā 2015.gada 12.novembrī (prot. Nr.54, 6.§)

Par tirgus dalībnieku apvienošanos

Lieta Nr. 2292/15/7.3.2./11

Par SIA "Astarte Nafta" un SIA "RNS-D" apvienošanos

1 Konkurences padome (turpmāk – KP) 09.10.2015. saņēma ziņojumu par apvienošanos, SIA "Astarte Nafta" iegūstot savā īpašumā SIA "RNS-D" aktīvus – astoņas degvielas uzpildes stacijas (turpmāk – DUS), kā arī papildus informāciju, kuru KP saņēma 19.10.2015. un 21.10.2015. (turpmāk – Ziņojums).

2 Saskaņā ar Ziņojumā norādīto SIA "Astarte Nafta" un SIA "RNS-D" 2014.gada kopējais neto apgrozījums Latvijas teritorijā pārsniedz Konkurences likumā (turpmāk – KL) 15.panta otrajā daļā noteikto slieksni 35 572 000 euro un nevienam no apvienošanās dalībniekiem apgrozījums nav bijis mazāks par KL 15.panta otrajā prim daļā noteikto 2 134 00 euro apmēru, tādēļ konkrētā apvienošanās ir paziņojama KP.

3 Izvērtējot Ziņojumā ietverto informāciju, KP konstatēja, ka ir izpildītas Ministru kabineta 2008.gada 29.septembra noteikumu Nr.800 "Kārtība, kādā iesniedz un izskata pilno un saīsināto ziņojumu par tirgus dalībnieku apvienošanos" prasības (turpmāk – Noteikumi Nr.800). Atbilstoši Noteikumu Nr.800 4.punktam par pilna Ziņojuma iesniegšanas dienu ir uzskatāms 21.10.2015.

4 SIA "Astarte Nafta" (turpmāk – Astarte) ir Latvijas Republikas komercreģistrā reģistrēta sabiedrība ar vienoto reģ. Nr. 40003276964, kuras juridiskā adrese ir Brīvības iela 60, Dobele.

5 SIA "RNS-D" (turpmāk – RNS-D) ir Latvijas Republikas komercreģistrā reģistrēta sabiedrība ar vienoto reģ. Nr. 40003185400, kuras juridiskā adrese ir Dzelzceļa iela 19, Līvāni.

Izvērtējot Ziņojumā ietverto un papildus iegūto informāciju, KP

konstatēja:

I APVIENOŠANĀS DALĪBNIEKI

6 Astarte galvenie darbības veidi, atbilstoši Ziņojumā iekļautajai informācijai, ir degvielas mazumtirdzniecība DUS un degvielas vairumtirdzniecība.

7 Astarte pamatkapitāls pieder divām fiziskām personām – L.D. 7% un J.A. 93%, kam pieder arī 50% daļas uzņēmumos SIA "Eirokolorīts" (reģ.Nr.53603024991) un SIA "Rūme" (reģ.Nr.40003710986). Minēto uzņēmumu saimnieciskā darbība nav saistīta ar degvielas tirdzniecību.

8 RNS-D galvenie darbības veidi, atbilstoši Ziņojumā iekļautajai informācijai, ir degvielas mazumtirdzniecība DUS un degvielas vairumtirdzniecība.

9 100% RNS-D pamatkapitāla pieder fiziskai personai K.S., kurš ir arī valdes loceklis uzņēmumā SIA "ALFA LI" (reģ.Nr.41503016220). SIA "ALFA LI" saimnieciskā darbība nav saistīta ar degvielas tirdzniecību.

II APVIENOŠANĀS VEIDS

10 Saskaņā ar KL 15.panta pirmās daļas 3.punktu tirgus dalībnieku apvienošanās ir tāds stāvoklis, kad "[..] viens vai vairāki tirgus dalībnieki iegūst daļu vai visus cita tirgus dalībnieka vai citu tirgus dalībnieka aktīvus vai tiesības tos izmantot [..]".

11 12.08.2015. tirgus dalībnieki ir noslēguši priekšlīgumu par visu RNS-D piederošu DUS pārdošanu Astarte:

1) DUS "Bebri", Kļavu ielā 4, Jēkabpils;

2) DUS "Preiļi", "Litavnieki", Preiļu pagasts, Preiļu novads;

3) DUS "Višķi", "Catlakši", Višķu pagasts, Daugavpils novads;

4) DUS "Ceļtekas", "Ceļtekas", Salas pagasts, Salas novads;

5) DUS "Dālderi", "Dālderi", Kusa, Aronas pagasts, Madonas novads;

6) DUS "Klintaine", "Oliņkalns", Klintaines pagasts, Pļaviņu novads;

7) DUS "Mucenieki", "Mucenieki", Cesvaines pagasts, Cesvaines novads,

8) DUS "Jaunā Muiža", "Arta", Jaunā muiža, Turku pagasts, Līvānu novads.

12 Saskaņā ar apvienošanās dalībnieku sniegto informāciju, apvienošanās rezultātā RNS-D pārtrauks degvielas mazumtirdzniecību DUS, taču turpinās nodarboties ar degvielas vairumtirdzniecību, izmantojot naftas produktu bāzi Dzelzceļa ielā 19, Līvānos.

13 Ņemot vērā minēto, darījums ir uzskatāms par apvienošanos KL 15.panta pirmās daļas 3.punkta izpratnē.

III IETEKMĒTIE TIRGI

14 Apvienošanās dalībnieku DUS tīklus skatīt 1.attēlā

1.attēls. Apvienošanās dalībnieku DUS izvietojums Latvijas teritorijā

15 Saskaņā ar KL 1.panta 4.punktu "konkrētais tirgus – konkrētās preces tirgus, kas izvērtēts saistībā ar konkrēto ģeogrāfisko tirgu". Saskaņā ar KL 1.panta 5.punktu "konkrētās preces tirgus – noteiktas preces tirgus, kurā ietverts arī to preču kopums, kuras var aizstāt ar šo noteikto preci konkrētajā ģeogrāfiskajā tirgū, ņemot vērā pieprasījuma un piedāvājuma aizstājamības faktoru, preču pazīmes un lietošanas īpašības".

16 Atbilstoši Noteikumu Nr.800 2.punktam apvienošanās rezultātā ietekmētais tirgus ir: 1) konkrētais tirgus, kurā darbojas apvienošanā iesaistītie tirgus dalībnieki; 2) ar konkrēto tirgu, kurā darbojas viens no apvienošanā iesaistītiem tirgus dalībniekiem, vertikāli saistīts tirgus, kurā darbojas cits apvienošanā iesaistīts tirgus dalībnieks.

17 KP, definējot ģeogrāfisko tirgu, līdzšinējā praksē ir secinājusi, ka degvielas mazumtirdzniecības tirgus ir ģeogrāfiski ierobežots un aptver teritoriju, kurā veidojas autobraucēju pieprasījums, kas parasti ir vērsts uz to DUS piedāvājumu, kuras atrodas tuvu autobraucēju darbības aktivitāšu centram, un šīs teritorijas ir pilsētas un to tuvākā apkārtne parasti 2-3 km robežās1. DUS pakalpojumu sasniedzamības teritorijas parasti pārklājas. Pārklāšanās ne tikai nosaka konkurējošu mijiedarbību starp blakus teritorijās esošajām DUS, bet tai zināmā mērā ir "ķēdes reakcijas" efekts arī uz attālākajām DUS. Tādēļ no pieprasījuma puses pietiekami līdzīgus konkurences apstākļus DUS piedāvājumam uz autoceļa veido autobraucēji, kas brauc daļu vai visu autoceļa posmu2.

18 Ņemot vērā iepriekš minēto un līdzšinējo praksi, KP izvērtē apvienošanās ietekmi uz konkurenci šādos konkrētajos tirgos:

1) benzīna un dīzeļdegvielas mazumtirdzniecības tirgus Jēkabpilī un tās tuvākajā apkārtnē 2-3 km robežās3;

2) benzīna un dīzeļdegvielas mazumtirdzniecības tirgus Biržos un to tuvākajā apkārtnē;

3) benzīna un dīzeļdegvielas mazumtirdzniecības tirgus Preiļu pilsētā un tās tuvākajā apkārtnē4;

4) benzīna un dīzeļdegvielas mazumtirdzniecības tirgus Kusā un tās tuvākajā apkārtnē;

5) benzīna un dīzeļdegvielas mazumtirdzniecības tirgus Cesvainē un tās tuvākajā apkārtnē;

6) benzīna un dīzeļdegvielas mazumtirdzniecības tirgus pie autoceļa A6 posmā Jēkabpils – Daugavpils5;

7) benzīna un dīzeļdegvielas mazumtirdzniecības tirgus pie autoceļa A13 posmā Daugavpils – Rēzekne;

8) benzīna un dīzeļdegvielas mazumtirdzniecības tirgus pie autoceļa A6 posmā Rīga – Jēkabpils6.

IV APVIENOŠANĀS IETEKMES IZVĒRTĒŠANA

19 Izvērtējot Ziņojumu un publiski pieejamo informāciju, KP secina, ka Astarte līdz šim nav darbojusies šādos iepriekš definētajos benzīna un dīzeļdegvielas mazumtirdzniecības tirgos – Jēkabpilī un tās tuvākajā apkārtnē 2-3 km robežās, Biržos un to tuvākajā apkārtnē, Preiļu pilsētā un tās tuvākajā apkārtnē, Kusā un tās tuvākajā apkārtnē, Cesvainē un tās tuvākajā apkārtnē, pie autoceļa A6 posmā Jēkabpils – Daugavpils, pie autoceļa A13 posmā Daugavpils – Rēzekne.

20 Iepriekš definētajos konkrētajos tirgos apvienošanās ietvaros viens tirgus dalībnieks nomainīs citu, nemainoties tirgus struktūrai, tādēļ apvienošanās rezultātā tajos nesamazināsies konkurence.

21 KP secina, ka pirms apvienošanās Astarte darbojās benzīna un dīzeļdegvielas mazumtirdzniecības tirgus pie autoceļa A6 posmā Rīga – Jēkabpils.

22 Astarte pie autoceļa A6 pieder DUS, kurš atrodas 1905.gada ielā 14a, Koknesē, kā arī DUS, kurš atrodas Ķeguma prospektā 1a, Ķegumā. Apvienošanās rezultātā Astarte papildus iegūs arī DUS "Oliņkalns", Klintaines pagastā, Pļaviņu novadā.

23 Pie autoceļa A6 degvielu posmā Rīga – Jēkabpils realizē arī tādi tirgus dalībnieki, kā SIA "Statoil Fuel & Retail Latvia", SIA "Neste Latvija", SIA "LUKoil Baltija R"/SIA "Akselss", AS "Virši - A", kā arī citi degvielas mazumtirgotāji, kuru izvietojums redzams 2.attēlā.

2.attēls. DUS izvietojums pie autoceļa A6

24 Ņemot vērā iepriekš minēto, KP secina, ka apvienošanās rezultātā būtiski nesamazināsies konkurence benzīna un dīzeļdegvielas mazumtirdzniecības tirgū pie autoceļa A6 posmā Rīga – Jēkabpils.

25 Saskaņā ar KL 16.panta trešo un ceturto daļu KP pieņem lēmumu, ar kuru atļauj apvienošanos, ja tās rezultātā nerodas vai nenostiprinās dominējošais stāvoklis vai nevar tikt būtiski samazināta konkurence jebkurā konkrētajā tirgū.

Ņemot vērā, ka nevienā no ietekmētajiem tirgiem apvienošanās rezultātā netiks būtiski samazināta konkurence, pamatojoties uz Konkurences likuma 8.panta pirmās daļas 5.punktu, 15.panta pirmās daļas 3.punktu, otrās daļas 1.punktu un 16.panta pirmo un ceturto daļu, Konkurences padome

nolēma:

atļaut SIA "Astarte Nafta" un SIA "RNS-D" apvienošanos, SIA "Astarte Nafta" īpašumā iegūstot SIA "RNS-D" piederošos aktīvus – astoņas degvielas uzpildes stacijas.

Saskaņā ar Konkurences likuma 8.panta otro daļu Konkurences padomes lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā viena mēneša laikā no lēmuma spēkā stāšanās dienas.


1 KP 31.05.2006. lēmums Nr.51 Neste/Trest Oil Co; KP 13.06.2007 lēmums Nr.60 Lukoil/Dīzelis

2 KP 22.10.2006. lēmums Nr.115 Lukoil Baltija R / Linko Lat

3 KP 10.09.2015. lēmums Nr.39 Akselss/VIADA Baltija

4 KP 21.02.2013. lēmums Nr.7 Akselss/Aparts/RusLatNafta

5  KP 21.11.2007. lēmums Nr.157 East-West Transit/Latvijas Nafta

6  KP 11.10.2006. lēmums Nr.114 Lukoil Baltija R

Konkurences padomes priekšsēdētāja S.Ābrama

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!