• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Ministru kabinets
Oficiālajā izdevumā publicē:
  • Ministru kabineta noteikumus, instrukcijas un ieteikumus. Tie stājas spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas, ja tiesību aktā nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš;
  • Ministru kabineta rīkojumus. Tie stājas spēkā parakstīšanas brīdī;
  • Ministru kabineta sēdes protokollēmumus. Tie stājas spēkā pieņemšanas brīdī;
  • plānošanas dokumentus, kā arī informatīvos ziņojumus par politikas plānošanas dokumentu īstenošanu.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2015. gada 24. marta noteikumi Nr. 134 "Kārtība, kādā Valsts ieņēmumu dienestam sniedz informāciju likumā "Par Latvijas Republikas valdības un Amerikas Savienoto Valstu valdības līgumu par starptautisko nodokļu pienākumu izpildes uzlabošanu un likuma par ārvalstu kontu nodokļu pienākumu izpildi (FATCA) ieviešanu" noteikto prasību izpildes nodrošināšanai". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 26.03.2015., Nr. 61 https://www.vestnesis.lv/op/2015/61.3

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.135

Grozījumi Ministru kabineta 2010.gada 5.oktobra noteikumos Nr.951 "Kārtība, kādā Valsts ieņēmumu dienests sniedz Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai ziņas par valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām"

Vēl šajā numurā

26.03.2015., Nr. 61

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 134

Pieņemts: 24.03.2015.

OP numurs: 2015/61.3

2015/61.3
RĪKI

Ministru kabineta noteikumi: Šajā laidienā 7 Pēdējās nedēļas laikā 6 Visi

Ministru kabineta noteikumi Nr.134

Rīgā 2015.gada 24.martā (prot. Nr.16 11.§)

Kārtība, kādā Valsts ieņēmumu dienestam sniedz informāciju likumā "Par Latvijas Republikas valdības un Amerikas Savienoto Valstu valdības līgumu par starptautisko nodokļu pienākumu izpildes uzlabošanu un likuma par ārvalstu kontu nodokļu pienākumu izpildi (FATCA) ieviešanu" noteikto prasību izpildes nodrošināšanai

Izdoti saskaņā ar likuma "Par nodokļiem un nodevām" 15.panta
ceturto daļu un Kredītiestāžu likuma 63.panta pirmās daļas 11.punktu

1. Noteikumi nosaka kārtību un termiņu, kādā Latvijas finanšu iestādes Valsts ieņēmumu dienestam sniedz informāciju, lai nodrošinātu likumā "Par Latvijas Republikas valdības un Amerikas Savienoto Valstu valdības līgumu par starptautisko nodokļu pienākumu izpildes uzlabošanu un likuma par ārvalstu kontu nodokļu pienākumu izpildi (FATCA) ieviešanu" (turpmāk – līgums) noteikto prasību izpildi.

2. Noteikumos lietotie termini:

2.1. Latvijas finanšu iestāde – nodokļu maksātāji, kuri atbilst līgumā noteiktajai Latvijas finanšu iestādes definīcijai un uz kuriem neattiecas līguma II pielikumā minētie izņēmumi;

2.2. FATCA XML shēma – Amerikas Savienoto Valstu Iekšējo ieņēmumu dienesta izstrādāts datu apmaiņas formāts, lai nodrošinātu datu apmaiņu par nodokļu maksātājiem, to kontiem un veiktajiem darījumiem. FATCA XML shēma un ar to saistītā dokumentācija ir pieejama Amerikas Savienoto Valstu Iekšējo ieņēmumu dienesta mājaslapā internetā;

2.3. WEB serviss – Valsts ieņēmumu dienesta nodrošinātais risinājums, kas paredzēts, lai nodrošinātu automatizētu līgumā norādītās informācijas apmaiņu ar Latvijas finanšu iestādēm tiešsaistes režīmā XML datnes formātā;

2.4. pārskata periods – kalendāra gads, par kuru sniedz informāciju.

3. Valsts ieņēmumu dienests ir kompetentā iestāde informācijas apmaiņas nodrošināšanai līguma ietvaros.

4. Valsts ieņēmumu dienests piecu darbdienu laikā pēc Latvijas finanšu iestādes pieprasījuma nodrošina WEB servisa lietotāja tiesību piešķiršanu Latvijas finanšu iestādei.

5. Latvijas finanšu iestādes, izmantojot WEB servisu, elektroniskā veidā iesniedz Valsts ieņēmumu dienestā līguma 2. panta otrās daļas "a" punktā, 4. panta pirmās daļas "b" punktā, kā arī 4. panta otrajā daļā norādīto informāciju līdz tā gada 31. jūlijam, kas seko pārskata periodam.

6. Latvijas finanšu iestādes Valsts ieņēmumu dienestam šo noteikumu 5. punktā norādīto informāciju sniedz, ievērojot līguma 3. panta trešās daļas "a" punktā, kā arī 4. panta pirmās daļas "b" punktā norādītos izņēmumus. Latvijas finanšu iestādes ir tiesīgas nesniegt šo noteikumu 5. punktā norādīto informāciju līguma I pielikuma II iedaļas A punktā, III iedaļas A punktā, IV iedaļas A punktā, kā arī V iedaļas A punktā minētajā gadījumā.

7. Latvijas finanšu iestādes sagatavo šo noteikumu 5. punktā norādīto informāciju, ievērojot FATCA XML shēmas prasības.

8. Valsts ieņēmumu dienests piecu darbdienu laikā pēc šo noteikumu 5. punktā minētās informācijas saņemšanas, izmantojot WEB servisu, elektroniski informē Latvijas finanšu iestādi par informācijas saņemšanu. Ja Valsts ieņēmumu dienests konstatē neatbilstību šo noteikumu 5. punktā minētajā informācijā, tas piecu darbdienu laikā pēc informācijas saņemšanas, izmantojot WEB servisu, elektroniskā veidā informē Latvijas finanšu iestādi par konstatētajām neatbilstībām un nepieciešamajiem labojumiem.

9. Latvijas finanšu iestāde, pamatojoties uz šo noteikumu 8. punktu, 10 darbdienu laikā pēc tam kad no Valsts ieņēmumu dienesta saņemta informācija par nepieciešamajiem labojumiem, izmantojot WEB servisu, iesniedz tos Valsts ieņēmumu dienestā.

10. Valsts ieņēmumu dienests nodrošina no Latvijas finanšu iestādēm saņemtās informācijas nosūtīšanu Amerikas Savienoto Valstu Iekšējo ieņēmumu dienestam līdz tā gada 30. septembrim, kas seko pārskata periodam.

11. Ja Latvijas finanšu iestādei nav iespēju sniegt informāciju atbilstoši šo noteikumu 5. punktam, tā pēc iespējas agrāk, bet ne vēlāk kā līdz tā gada 31. jūlijam, kas seko pārskata periodam, informē Valsts ieņēmumu dienestu par informācijas neiesniegšanas iemesliem un paredzamo informācijas iesniegšanas datumu.

12. Valsts ieņēmumu dienests piecu darbdienu laikā pēc šo noteikumu 11. punktā minētās informācijas saņemšanas no Latvijas finanšu iestādes, ja šo noteikumu 11. punktā minētais paredzamais informācijas iesniegšanas datums tiek noteikts pēc tā gada 30. septembra, kas seko pārskata periodam, informē Amerikas Savienoto Valstu Iekšējo ieņēmumu dienestu par informācijas nesniegšanas iemesliem un paredzamo informācijas iesniegšanas datumu.

13. Ja Amerikas Savienoto Valstu Iekšējo ieņēmumu dienests Valsts ieņēmumu dienestam paziņo, ka Latvijas finanšu iestādes sniegtā informācija ir kļūdaina, nepilnīga vai citādi neatbilst līgumam, Valsts ieņēmumu dienests pēc iespējas agrāk, bet ne vēlāk kā piecu darbdienu laikā pēc informācijas saņemšanas no Amerikas Savienoto Valstu Iekšējo ieņēmumu dienesta informē par to attiecīgo Latvijas finanšu iestādi, izmantojot Valsts ieņēmumu dienesta elektroniskās deklarēšanas sistēmu. Informējot Latvijas finanšu iestādi, Valsts ieņēmumu dienests Latvijas finanšu iestādei dara pieejamu Amerikas Savienoto Valstu Iekšējo ieņēmumu dienesta paziņojumu, kā arī informē par nepieciešamajiem labojumiem, norādot Amerikas Savienoto Valstu Iekšējo ieņēmumu dienesta informācijas saņemšanas datumu.

14. Latvijas finanšu iestāde, pamatojoties uz šo noteikumu 13. punktu, 20 darbdienu laikā pēc informācijas saņemšanas no Valsts ieņēmumu dienesta iesniedz pieprasīto vai laboto šo noteikumu 5. punktā minēto informāciju elektroniskā veidā, izmantojot WEB servisu, ja Amerikas Savienoto Valstu Iekšējo ieņēmumu dienests paziņo par neatbilstībām FATCA XML shēmas prasībām, vai Valsts ieņēmumu dienesta elektroniskās deklarēšanas sistēmu, ja pieprasītā informācija iesniedzama rakstveidā.

15. Ja Latvijas finanšu iestādei nav iespēju sniegt informāciju atbilstoši šo noteikumu 14. punktam, tā pēc iespējas agrāk, bet ne vēlāk kā 20 darbdienu laikā pēc šo noteikumu 13. punktā minētās informācijas saņemšanas no Valsts ieņēmumu dienesta informē Valsts ieņēmumu dienestu par informācijas neiesniegšanas iemesliem un paredzamo informācijas iesniegšanas datumu.

16. Valsts ieņēmumu dienests nodrošina saņemto datu aizsardzību atbilstoši normatīvajiem aktiem, kas nosaka informācijas aizsardzību attiecībā uz personas datu apstrādi un šādu datu brīvu apriti.

17. Noteikumi stājas spēkā 2015. gada 1. jūnijā.

Ministru prezidente Laimdota Straujuma

Finanšu ministrs Jānis Reirs

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!