• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Saeima
Oficiālajā izdevumā publicē:
  • Saeimas pieņemtos un Valsts prezidenta izsludinātos likumus. Likumi stājas spēkā četrpadsmitajā dienā pēc izsludināšanas, ja likumā nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš;
  • Saeimas pieņemtos vispārējas nozīmes lēmumus. Lēmumi stājas spēkā to pieņemšanas brīdī;
  • Saeimas sēžu stenogrammas un rakstveidā sniegtās atbildes uz deputātu jautājumiem;
  • Saeimas parlamentārās izmeklēšanas komisiju galaziņojumus.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Saeimas 2015. gada 14. maija stenogramma "Latvijas Republikas 12.Saeimas pavasara sesijas sestā sēde 2015.gada 14.maijā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 18.05.2015., Nr. 95 https://www.vestnesis.lv/op/2015/95.1

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts prezidenta informācija

Par ģerboņu aprakstu parakstīšanu

Vēl šajā numurā

18.05.2015., Nr. 95

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Saeima

Veids: stenogramma

Pieņemts: 14.05.2015.

OP numurs: 2015/95.1

2015/95.1
RĪKI

Saeimas sēdes stenogramma

Latvijas Republikas 12.Saeimas pavasara sesijas sestā sēde 2015.gada 14.maijā

Sēdi vada Latvijas Republikas 12.Saeimas priekšsēdētājas biedrs Gundars Daudze.

Sēdes vadītājs. Labrīt, godātie kolēģi! Lūdzu, ieņemiet vietas! Pulkstenis ir 9.00... nu jau viena... gandrīz divas minūtes. Sākam Saeimas 2015.gada 14.maija sēdi.

Pirms mēs sākam izskatīt apstiprināto sēdes darba kārtību, mums ir jālemj par... Godātie kolēģi, pirms mēs sākam izskatīt apstiprināto sēdes darba kārtību, mums ir jālemj par iespējamiem grozījumiem šodienas sēdes darba kārtībā. (No zāles dep. J.Urbanovičs: "Nevajag!")

Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"–"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" frakcija lūdz izdarīt izmaiņas šodienas sēdes darba kārtībā un iekļaut tajā likumprojektu "Grozījums Publisku izklaides un svētku pasākumu drošības likumā". Vai deputātiem ir iebildumi? (No zāles: "Ir!") Deputātiem ir iebildumi. Līdz ar to šis jautājums jāizšķir balsojot.

Lūdzu zvanu! Balsosim par priekšlikumu grozīt šodienas sēdes darba kārtību un iekļaut tajā likumprojektu "Grozījums Publisku izklaides un svētku pasākumu drošības likumā"! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 11, pret – 62, atturas – 8. Darba kārtība nav grozīta.

Tāpat no apvienības "Visu Latvijai!"–"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" Saeimas frakcijas ir saņemts analoģisks iesniegums, kurā lūdz izdarīt vēl vienas izmaiņas šodienas sēdes darba kārtībā un iekļaut tajā likumprojektu "Grozījums likumā "Par sapulcēm, gājieniem un piketiem"". (Starpsauciens no zāles: "Balsot!") Deputāti prasa balsojumu.

Lūdzu zvanu! Balsosim par priekšlikumu iekļaut šodienas sēdes darba kārtībā likumprojektu "Grozījums likumā "Par sapulcēm, gājieniem un piketiem""! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 11, pret – 64, atturas – 8. Darba kārtība nav grozīta.

Saeimas Prezidijs ir saņēmis desmit deputātu – Latkovska, Dombravas, Parādnieka, Kola, Cilinska, Jansona, Rusiņa, Laizānes, Buiķa un Kursītes-Pakules – iesniegumu ar priekšlikumu iekļaut šodienas sēdes darba kārtībā lēmuma projektu "Par priekšlikumu iesniegšanas termiņa pagarināšanu likumprojekta "Grozījumi Repatriācijas likumā" (Nr.208/Lp12) otrajam lasījumam līdz 2015.gada 1.jūnijam". Vai deputātiem ir iebildumi? (Starpsauciens no zāles: "Nav!") Deputāti neiebilst. Darba kārtība grozīta.

Godātie kolēģi, sākam izskatīt apstiprināto darba kārtību un sākam tradicionāli ar Prezidija ziņojumiem par iesniegtajiem likumprojektiem.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu "Iekšējās drošības fonda un Patvēruma, migrācijas un integrācijas fonda 2014.–2020.gada plānošanas perioda vadības likums" nodot Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijai un Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai un noteikt, ka Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst. Likumprojekts komisijām nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu "Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā" nodot Juridiskajai komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst. Likumprojekts komisijai nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu "Grozījumi likumā "Par nodokļiem un nodevām"" nodot Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst. Likumprojekts komisijai nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu "Grozījumi Bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta likumā" nodot Sociālo un darba lietu komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst. Likumprojekts komisijai nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina deputātu Krauzes, Rasmaņa, Kursītes, Cilinska un Čigānes iesniegto likumprojektu "Grozījumi Ģenētiski modificēto organismu aprites likumā" nodot Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst. Likumprojekts komisijai nodots.

Un Saeimas Prezidijs ierosina deputātu Liepiņa, Ruka, Šica, Bondara, Kleinbergas un Brīvera iesniegto likumprojektu "Grozījumi Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likumā" nodot Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija.

Saskaņā ar Saeimas kārtības rulli viens deputāts var runāt "par", viens – "pret" likumprojekta nodošanu komisijai.

Vārds deputātam Jurim Viļumam. Viņš acīmredzot runās "par".

J.Viļums (LRA). (No zāles dep. S.Āboltiņas replikas.)

Augsti godātais Prezidij! Dāmas un kungi! Labrīt, arī Āboltiņas kundze! Latvijas Reģionu apvienība rosina atcelt transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokli un tāpēc attiecīgi nedaudz celt degvielai akcīzes nodokli.

Atgādināšu, ka transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa iekasēšanas esošā kārtība ir netaisnīga pret neregulārajiem transportlīdzekļu lietotājiem, jo šobrīd vienādu ekspluatācijas nodokli maksā gan regulārie autobraucēji, gan arī tie, kuri auto izmanto tikai dažas reizes gadā. Uzskatām, ka turpmāk transportlīdzekļa ekspluatācijas nodoklis būtu jāiekļauj degvielas akcīzes nodoklī, lai par ceļu uzturēšanu un lietošanu atbilstoši maksātu tieši tie, kas tos ikdienā arī izmanto. Arī kaimiņvalstīs – Lietuvā un Igaunijā – virknei transportlīdzekļu netiek piemērots atsevišķi transportlīdzekļa ekspluatācijas nodoklis, bet tas ir integrēts akcīzes nodoklī. Ar visu to praktiski nav cenu atšķirības par litru benzīna, dīzeļdegvielas vai gāzes mūsu, triju valstu, vidū. Tas nozīmē, ka jau šobrīd Latvijas degvielas tirgotāji necenšas noturēt zemākas cenas kā kaimiņvalstīs, bet uz akcīzes nodokļa rēķina attiecīgi palielināt savu peļņu.

Arī tiem cilvēkiem, kas šobrīd ir aizbraukuši prom no Latvijas un atrodas darba attiecībās citās valstīs, tad, kad viņi atgriezīsies (ja atgriezīsies) Latvijā, nāksies samaksāt šo nodokli par visiem prombūtnes gadiem. Domāju, ka tas nekādā gadījumā neveicina viņu atgriešanos. Protams, var teikt, ka viņi var nodot šīs numurzīmes glabāšanā, bet visu numurzīmju glabāšana notiek Rīgā, un, ja mēs runājam par uzņēmējiem, tad jāteic, ka šis apstāklis var kavēt viņu operatīvu reaģēšanu, ja parādās kāds piedāvājums sniegt pakalpojumu.

Un visbeidzot. Arī tie cilvēki, kuri nav Latvijas iedzīvotāji un kuru mašīnas ir reģistrētas citās valstīs, un vienkārši tūristi, kas atbrauc uz Latviju, nemaksā šo transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokli, un mēs arī nevaram no viņiem to iekasēt. Līdz ar to, arī par degvielu maksājot, viņi nekādā veidā neatbalsta mūsu infrastruktūru.

Šis priekšlikums tika izdiskutēts ar Ceļu satiksmes drošības direkcijas ekspertiem, un tika gūts viņu atbalsts.

Aicinām jūs, kolēģi, atbalstīt likumprojekta nodošanu komisijai, lai šis jautājums tiktu iespējami ātrā laikā kārtīgi izdiskutēts un lai atbalsta gadījumā varētu laikus sagatavoties jaunajai nodokļa apmaksas kārtībai, lai tā varētu stāties spēkā no nākamā gada 1.janvāra. Paredzamā nodokļu sistēmas sakārtošana nesamazinās valsts budžeta ieņēmumu daļu, savukārt degvielas cenu tā ietekmēs tikai par dažiem eirocentiem. Aicinu atbalstīt.

Paldies par uzmanību.

Sēdes vadītājs. Paldies.

"Pret" likumprojekta nodošanu komisijai neviens nav pieteicies runāt. Vai deputātiem ir iebildumi, ka šis likumprojekts tiek nodots komisijai? (No zāles dep. K.Šadurskis: "Jā, ir!") Deputāti iebilst. Līdz ar to šis jautājums jāizšķir balsojot.

Lūdzu zvanu! Balsosim par deputātu Liepiņa, Ruka, Šica, Bondara, Kleinbergas un Brīvera iesniegtā likumprojekta "Grozījumi Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likumā" nodošanu Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai, nosakot, ka tā ir atbildīgā komisija! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 33, pret – 1, atturas – 52. Likumprojekts komisijai nav nodots.

Godātie kolēģi, pārejam pie nākamās apakšsadaļas sadaļā "Prezidija ziņojumi". Prezidija ziņojums par iesniegto patstāvīgo priekšlikumu. Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija ir iesniegusi patstāvīgo priekšlikumu – lēmuma projektu "Par uzdevumu Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai izvērtēt iespēju samazināt pievienotās vērtības nodokļa likmi siltumenerģijas piegādei mājsaimniecību vajadzībām". Vai deputātiem ir iebildumi? (No zāles dep. K.Šadurskis: "Diemžēl nav!") Nav iebildumu. Līdz ar to šis patstāvīgais priekšlikums saskaņā ar Kārtības rulli tiek iekļauts šodienas sēdes darba kārtības beigās.

Godātie kolēģi, sākam izskatīt sadaļu – "Likumprojektu izskatīšana".

Likumprojekts "Grozījumi likumā "Par Krimināllikuma spēkā stāšanās un piemērošanas kārtību"", otrais lasījums. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

Juridiskās komisijas vārdā – deputāts Andrejs Judins.

A.Judins (VIENOTĪBA).

Cienījamie kolēģi, otrajā, galīgajā, lasījumā izskatām grozījumus likumā "Par Krimināllikuma spēkā stāšanās un piemērošanas kārtību". Mēs grozām otro pielikumu, kas paredz apmērus, sākot no kuriem persona var tikt saukta pie atbildības par darbībām ar narkotiskām un psihotropām vielām. Veselības ministrija izstrādāja priekšlikumus, kas nodrošinās iespēju efektīvāk rīkoties gadījumā, ja ir veiktas darbības ar attiecīgajām kaitīgajām vielām. Ir papildināti saraksti, ir iekļautas jaunas formulas.

Mūsu Juridiskā komisija izskatīja likumprojektu, un mēs saņēmām divus priekšlikumus.

1. – veselības ministra Belēviča priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

A.Judins. 2. – veselības ministra priekšlikums. Arī ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

A.Judins. Lūdzu atbalstīt likumprojektu otrajā, galīgajā, lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu "Grozījumi likumā "Par Krimināllikuma spēkā stāšanās un piemērošanas kārtību"" otrajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 86, pret un atturas – nav. Likums pieņemts.

Likumprojekts "Grozījumi Publisko iepirkumu likumā", otrais lasījums. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā – deputāts Romāns Naudiņš.

R.Naudiņš (VL–TB/LNNK).

Godātie kolēģi, Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā esam izskatījuši grozījumus Publisko iepirkumu likumā. Ir saņemts viens priekšlikums, kurš ir komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

R.Naudiņš. Līdz ar to visi priekšlikumi ir izskatīti. Lūgums atbalstīt likumprojektu galīgajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu "Grozījumi Publisko iepirkumu likumā" otrajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 87, pret un atturas – nav. Likums pieņemts.

Likumprojekts "Grozījums Sabiedrisko pakalpojumu sniedzēju iepirkumu likumā", otrais lasījums. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā – deputāts Romāns Naudiņš.

R.Naudiņš (VL–TB/LNNK).

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija ir izskatījusi likumprojektu "Grozījums Sabiedrisko pakalpojumu sniedzēju iepirkumu likumā".

Likumprojektā ir saņemts viens priekšlikums, kurš komisijā ir guvis atbalstu.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

R.Naudiņš. Lūgums atbalstīt likumprojektu otrajā, galīgajā, lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu "Grozījums Sabiedrisko pakalpojumu sniedzēju iepirkumu likumā" otrajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 86, pret un atturas – nav. Likums pieņemts.

Nākamais darba kārtības punkts – likumprojekts "Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā", trešais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā – deputāts Gunārs Kūtris.

G.Kūtris (NSL).

Labdien, kolēģi! Šajā likumprojektā "Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā", kurš ir ar reģistrācijas numuru 29/Lp12, ir iekļauti vēl trīs likumprojekti ar tādu pašu nosaukumu (numuri 149/Lp12, 179/Lp12 un 192/Lp12).

Likumprojektā ir piedāvāti deviņi priekšlikumi, un Juridiskā komisija ir izskatījusi šos priekšlikumus pirms trešā lasījuma un ir lēmusi par tiem.

1.priekšlikums – Satiksmes ministrijas parlamentārās sekretāres Kornas priekšlikums. Komisijā ir atbalstīts. Tas pilnveido redakciju šajā pantā.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

G.Kūtris. Arī 2.priekšlikums ir Satiksmes ministrijas parlamentārās sekretāres priekšlikums, un arī tas precizē redakciju šajā pašā pantā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

G.Kūtris. 3.priekšlikums ir Zemkopības ministrijas parlamentārā sekretāra Krauzes priekšlikums, un arī tas precizē saturu. Ir atbalstīts komisijā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt komisijas viedoklim.

G.Kūtris. 4.priekšlikums ir Juridiskā biroja priekšlikums, kas sakarā ar pantu svītrošanu paredz precizēt, kuri panti paliek. Tas ir komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

G.Kūtris. 5.priekšlikums ir Juridiskā biroja priekšlikums, kas arī precizē redakciju, lai tā būtu precīzi saprotama. Komisija to ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

G.Kūtris. 6.priekšlikums ir Satiksmes ministrijas parlamentārās sekretāres priekšlikums, kas precizē pantu numurus, kuri ir dispozīcijā uzskaitīti. Komisija to ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

G.Kūtris. 7.priekšlikums ir Juridiskā biroja priekšlikums, kas ir tehniski saistīts ar pantu numuru izmaiņām. Komisija to ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

G.Kūtris. 8.priekšlikums ir Satiksmes ministrijas parlamentārās sekretāres priekšlikums. Komisija to ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

G.Kūtris. Un 9. ir Ekonomikas ministrijas parlamentārā sekretāra Putras priekšlikums – pārejas noteikumos precizēt situāciju ar izskatītajām un neizskatītajām lietām. Un arī tas komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

G.Kūtris. Līdz ar to visi priekšlikumi komisijā ir atbalstīti, un aicinām atbalstīt šo likumprojektu trešajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu "Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā" trešajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 89, pret un atturas – nav. Likums pieņemts.

Likumprojekts "Valsts drošības iestāžu amatpersonu izdienas pensiju likums", trešais lasījums.

Sociālo un darba lietu komisijas vārdā – deputāts Andrejs Klementjevs.

A.Klementjevs (SASKAŅA).

Labrīt, augsti godātie deputāti! Sociālo un darba lietu komisija izskatīja un nolēma virzīt uz Saeimas sēdi izskatīšanai trešajā lasījumā likumprojektu "Valsts drošības iestāžu amatpersonu izdienas pensiju likums".

Ir iesniegti 14 priekšlikumi.

1.priekšlikumu ir iesniedzis Saeimas Juridiskais birojs. Komisija to atbalstīja.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

A.Klementjevs. 2.priekšlikums ir no iekšlietu ministra Kozlovska. Komisija atbalstīja.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

A.Klementjevs. 3.priekšlikums arī ir no iekšlietu ministra. Komisija atbalstīja.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

A.Klementjevs. 4.priekšlikumu arī iesniedza iekšlietu ministrs. Komisija atbalstīja.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

A.Klementjevs. 5.priekšlikumu arī iesniedza iekšlietu ministrs. Komisija atbalstīja.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

A.Klementjevs. Komisija atbalstīja arī 6.priekšlikumu, kas ir no iekšlietu ministra, precizējot un sagatavojot savu, komisijas, redakciju 7.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

A.Klementjevs. 8.priekšlikumu arī iesniedza iekšlietu ministrs. Komisija atbalstīja.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

A.Klementjevs. Komisija atbalstīja arī 9. – iekšlietu ministra priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

A.Klementjevs. 10.priekšlikumu iesniedza iekšlietu ministrs. Komisija atbalstīja šo priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

A.Klementjevs. 11.priekšlikumu iesniedza Saeimas Juridiskais birojs. Komisija atbalstīja.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

A.Klementjevs. 12.priekšlikumu iesniedza Aizsardzības ministrijas parlamentārais sekretārs Andrejs Panteļējevs. Komisija to atbalstīja.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

A.Klementjevs. Sociālo un darba lietu komisija izstrādāja 13.priekšlikumu. Komisija to atbalstīja.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

A.Klementjevs. 14.priekšlikumu iesniedza iekšlietu ministrs. Komisija to redakcionāli uzlaboja un atbalstīja.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

A.Klementjevs. Paldies. Ir izskatīti visi priekšlikumi, un komisija lūdz atbalstīt likumprojektu trešajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu "Valsts drošības iestāžu amatpersonu izdienas pensiju likums" trešajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 88, pret un atturas – nav. Likums pieņemts.

Nākamais darba kārtības punkts – likumprojekts "Grozījumi Bērnu tiesību aizsardzības likumā", pirmais lasījums.

Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas vārdā – deputāte Janīna Kursīte.

J.Kursīte (VIENOTĪBA).

Labdien, godātais Prezidij! Cienījamie kolēģi! Skatām likumprojektu "Grozījumi Bērnu tiesību aizsardzības likumā". Likumprojekts paredz izteikt 1.panta 16.punktu šādā redakcijā: "Daudzbērnu ģimene – ģimene, kuras aprūpē ir trīs bērni vai vairāk, tai skaitā audžuģimenē ievietoti un aizbildnībā esoši bērni. Par aprūpē esošiem uzskatāmi arī pilngadību sasniegušie bērni, kamēr viņi turpina vispārējās, profesionālās vai augstākās izglītības iegūšanu, bet ne ilgāk kā līdz dienai, kad viņi sasniedz 24 gadu vecumu."

Otrais grozījums paredz papildināt pārejas noteikumus ar 30.punktu šādā redakcijā: "Pašvaldības līdz 2016.gada 31.decembrim nodrošina saistošo noteikumu atbilstību šā likuma 1.panta 16.punktā noteiktajam termina "daudzbērnu ģimene" skaidrojumam saistībā ar grozījumu šajā punktā, kas nosaka, ka par aprūpē esošiem uzskatāmi arī pilngadību sasniegušie bērni, kamēr viņi turpina [..]" tātad mācīties līdz 24 gadu vecumam.

Komisija ir izskatījusi minēto likumprojektu un to atbalstījusi, tāpēc komisijas vārdā lūdzu atbalstīt likumprojektu "Grozījumi Bērnu tiesību aizsardzības likumā" pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu "Grozījumi Bērnu tiesību aizsardzības likumā" pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 88, pret un atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

J.Kursīte. Šā gada 15.jūnijs.

Sēdes vadītājs. Šā gada 15.jūnijs. Deputāti neiebilst. Paldies.

Nākamais darba kārtības punkts – "Grozījumi likumā "Par audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu piemērošanu bērniem"", otrais lasījums.

Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas vārdā – deputāte Inese Laizāne.

I.Laizāne (VL–TB/LNNK).

Labdien, cienījamais Prezidij! Kolēģi!

Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija izskatīja grozījumus likumā "Par audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu piemērošanu bērniem". Ir saņemti pieci priekšlikumi.

1. ir Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšlikums, kas definē personu, kura piedalās tiesas sēdē. Ir komisijā atbalstīts.

Sēdi vada Latvijas Republikas 12.Saeimas priekšsēdētājas biedre Inese Lībiņa-Egnere.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

I.Laizāne. 2. ir tieslietu ministra Dzintara Rasnača priekšlikums. Ir komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

I.Laizāne. 3. ir Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

I.Laizāne. 4. – Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts un iekļauts 5. – komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

I.Laizāne. Un 5. ir Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

I.Laizāne. Līdz ar to visi priekšlikumi ir izskatīti. Lūdzu atbalstīt likumprojektu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījumi likumā "Par audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu piemērošanu bērniem"" atbalstīšanu otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 89, pret un atturas – nav. Likumprojekts vienbalsīgi atbalstīts otrajā lasījumā.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

I.Laizāne. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš – 21.maijs.

Sēdes vadītāja. Citu priekšlikumu nav. Tātad priekšlikumu iesniegšanas termiņš – 21.maijs.

Paldies.

I.Laizāne. Paldies.

Sēdes vadītāja. Nākamā šīsdienas sēdes darba kārtības sadaļa – "Lēmumu projektu izskatīšana".

Lēmuma projekts "Par priekšlikumu iesniegšanas termiņa pagarināšanu likumprojekta "Grozījumi Repatriācijas likumā" (Nr.208/Lp12) otrajam lasījumam līdz 2015.gada 1.jūnijam". Deputāti lūdz priekšlikumu iesniegšanas termiņu pagarināt līdz 2015.gada 1.jūnijam.

Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu "Par priekšlikumu iesniegšanas termiņa pagarināšanu likumprojekta "Grozījumi Repatriācijas likumā" (Nr.208/Lp12) otrajam lasījumam līdz 2015.gada 1.jūnijam"! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 89, pret un atturas – nav. Lēmums vienbalsīgi pieņemts. Paldies.

Nākamā darba kārtības sadaļa – "Par iesniegto patstāvīgo priekšlikumu".

Lēmuma projekts "Par uzdevumu Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai izvērtēt iespēju samazināt pievienotās vērtības nodokļa likmi siltumenerģijas piegādei mājsaimniecību vajadzībām".

Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas vārdā – priekšsēdētājs Vitālijs Orlovs.

V.Orlovs (SASKAŅA).

Cienījamais Prezidij! Godātie deputāti! 2014.gada 7.decembrī Saeimā tika saņemts 10 019 Latvijas pilsoņu kolektīvais iesniegums par PVN likmes samazināšanu apkurei. Saeima tika aicināta PVN likmi apkurei samazināt no 12 procentiem uz 5 procentiem.

Saskaņā ar Saeimas kārtības ruļļa 131.5 panta ceturto daļu Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijai bija uzdevums veikt iesnieguma sākotnējo izvērtējumu, ievērojot Saeimas kārtības ruļļa prasības. Uz komisijas sēdēm tika aicināti dažādu institūciju pārstāvji, kuras skar iesnieguma prasības. Komisija izskatīja un pieņēma zināšanai Finanšu ministrijas, Ekonomikas ministrijas un Labklājības ministrijas viedokļus, kā arī tikās ar Latvijas Pašvaldību savienības pārstāvjiem.

Toreiz komisija secināja par labu iesnieguma iesniedzējiem, un rezultātā komisijā tika izteikti divi priekšlikumi. Pirmais bija par uzdevumu Ilgtspējīgas attīstības komisijai, otrais – par uzdevumu Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai. 2015.gada 11.marta sēdē komisija atbalstīja pirmo priekšlikumu, taču Saeima 19.marta sēdē to noraidīja, un jautājums tika nodots atpakaļ komisijai.

Tāpēc komisija, lai nodrošinātu dotā uzdevuma izpildi un ievērotu Saeimas kārtības ruļļa prasības, 2015.gada 6.maija sēdē atbalstīja otro priekšlikumu un šodien aicina pārējos Saeimas deputātus to izdarīt.

Paldies.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu "Par uzdevumu Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai izvērtēt iespēju samazināt pievienotās vērtības nodokļa likmi siltumenerģijas piegādei mājsaimniecību vajadzībām"! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 52, pret – 20, atturas – 4. Lēmums pieņemts. Paldies.

Esam izskatījuši visu šodienas sēdes darba kārtību, bet, pirms mēs reģistrējamies, lai apliecinātu savu klātbūtni, vēlos jūs informēt attiecībā uz plānoto šodienas sēdi atbilžu sniegšanai uz deputātu jautājumiem, kura bija paredzēta pulksten 17.00.

Uz deputātu Zariņa, Agešina, Artūra Rubika, Tutina un Ribakova jautājumu satiksmes ministram Anrijam Matīsam "Par Rail Baltica projekta ekonomisko pamatojumu un tā patieso ietekmi uz Latvijas tautsaimniecību" ir saņemta rakstveida atbilde. Iesniedzējus tā neapmierina, bet ministrs informē, ka nevar ierasties uz mutvārdu atbildes sniegšanu.

Par deputātu Zariņa, Elksniņa, Tutina, Agešina un Pimenova jautājumu Ministru prezidentei Laimdotai Straujumai "Par pasākumiem tautsaimniecības attīstībai". Ir saņemta atbilde... Jautājums tika pāradresēts finanšu ministram Reiram, un ir saņemta viņa atbilde, taču tā iesniedzējus neapmierina, bet ministrs informē, ka nevar ierasties uz mutvārdu atbildes sniegšanu.

Deputātu Kūtra, Sudrabas, Meijas, Šica, Krēsliņa un Šimfas jautājums Ministru prezidentei Laimdotai Straujumai "Par pielaides piešķiršanas sistēmu" ir pāradresēts ārlietu ministram Edgaram Rinkēvičam un tieslietu ministram Dzintaram Rasnačam. Ir saņemtas rakstveida atbildes no ministriem, kuras iesniedzējus neapmierina, taču ministri informē, ka nevar ierasties uz mutvārdu atbildes sniegšanu.

Deputātu Sudrabas, Platpera, Meijas, Mežecka un Baloža jautājums Ministru prezidentei Laimdotai Straujumai "Par iepriekšplānojamu valsts nozīmes pasākumu finansēšanas kārtību" ir pāradresēts finanšu ministram Jānim Reiram. Ir saņemta rakstveida atbilde, kura iesniedzējus neapmierina, taču ministrs informē, ka nevar ierasties uz mutvārdu atbildes sniegšanu.

Un visbeidzot piektais – deputātu Elksniņa, Potapkina, Agešina, Tutina un Ribakova jautājums satiksmes ministram Anrijam Matīsam "Par valsts pārvaldes līgumiem ar medijiem". Ir saņemta rakstveida atbilde, kura iesniedzējus apmierina. Līdz ar to šodien atbilžu sniegšanas sēde nenotiks.

Tāpat ir saņemts jauns jautājums no deputātiem Zariņa, Agešina, Urbanoviča, Ribakova un citiem – "Par esošās ģeopolitiskās situācijas ietekmi uz Latvijas tautsaimniecību", kas adresēts Ministru prezidentei Laimdotai Straujumai. Jautājums tiks nodots Ministru prezidentei.

Un vēl. Pirms mēs reģistrējamies, šodien vēlos mūsu visu vārdā sveikt Saeimas priekšsēdētājas biedru Gundaru Daudzi, kuram sestdien bija apaļa, burvīga jubileja. Sirsnīgi sveicam! (Aplausi.)

Lūdzu zvanu! Lūdzu reģistrācijas režīmu!

Un, kad tiks sagatavoti reģistrācijas rezultāti, tos mums nolasīs sekretāra biedrs Gunārs Kūtris.

Vārds Saeimas sekretāra biedram Gunāram Kūtrim reģistrācijas rezultātu nolasīšanai.

G.Kūtris (12.Saeimas sekretāra biedrs).

Cienījamie deputāti, šobrīd nav reģistrējušies: Gaidis Bērziņš, Lolita Čigāne, Aleksandrs Kiršteins, Ilmārs Latkovskis, Romāns Mežeckis... ir, Ināra Mūrniece, Arvīds Platpers, Juris Vectirāns, Ilze Viņķele.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Līdz ar to pasludinu Saeimas šodienas sēdi par slēgtu. Jauku dienu!


 

Rakstveidā sniegtās atbildes uz deputātu jautājumiem

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!