• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Ministru kabinets
Oficiālajā izdevumā publicē:
  • Ministru kabineta noteikumus, instrukcijas un ieteikumus. Tie stājas spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas, ja tiesību aktā nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš;
  • Ministru kabineta rīkojumus. Tie stājas spēkā parakstīšanas brīdī;
  • Ministru kabineta sēdes protokollēmumus. Tie stājas spēkā pieņemšanas brīdī;
  • plānošanas dokumentus, kā arī informatīvos ziņojumus par politikas plānošanas dokumentu īstenošanu.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2016. gada 12. jūlija noteikumi Nr. 459 "Aizsargātā lietotāja tirdzniecības pakalpojuma sniegšanas un sadales sistēmas pakalpojuma kompensēšanas kārtība". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 20.07.2016., Nr. 138 https://www.vestnesis.lv/op/2016/138.1

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr. 460

Darbības programmas "Izaugsme un nodarbinātība" 8.3.4. specifiskā atbalsta mērķa "Samazināt priekšlaicīgu mācību pārtraukšanu, īstenojot preventīvus un intervences pasākumus" īstenošanas noteikumi

Vēl šajā numurā

20.07.2016., Nr. 138

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 459

Pieņemts: 12.07.2016.

OP numurs: 2016/138.1

2016/138.1
RĪKI

Ministru kabineta noteikumi: Šajā laidienā 5 Pēdējās nedēļas laikā 6 Visi

Ministru kabineta noteikumi Nr. 459

Rīgā 2016. gada 12. jūlijā (prot. Nr. 35 22. §)

Aizsargātā lietotāja tirdzniecības pakalpojuma sniegšanas un sadales sistēmas pakalpojuma kompensēšanas kārtība

Izdoti saskaņā ar Elektroenerģijas tirgus likuma
33.1 panta otro, piekto un sesto daļu

1. Noteikumi nosaka:

1.1. aizsargātā lietotāja tirdzniecības pakalpojuma sniegšanas un sadales sistēmas pakalpojuma maksas kompensēšanas (turpmāk – pakalpojums) nosacījumus, finansēšanas apjomu un kārtību;

1.2. kārtību, kādā pašvaldība aizsargātā lietotāja tirdzniecības pakalpojuma sniedzēju (turpmāk – pakalpojuma sniedzējs) informē par trūcīgām vai maznodrošinātām ģimenēm (personām), kuras ir tiesīgas saņemt pakalpojumu;

1.3. kārtību, kādā daudzbērnu ģimene, ģimene (persona), kuras aprūpē ir bērns ar invaliditāti, vai persona ar I invaliditātes grupu piesakās pakalpojuma saņemšanai, un institūcijas, kuras pakalpojuma sniedzējam nodrošina informāciju par ģimenēm (personām), kurām sniedzams pakalpojums, kā arī informācijas apjomu un sniegšanas termiņus.

2. Pakalpojums trūcīgai vai maznodrošinātai ģimenei (personai), ģimenei (personai), kuras aprūpē ir bērns ar invaliditāti, vai personai ar I invaliditātes grupu ir šāds – ne vairāk kā 100 kilovatstundu elektroenerģijas tirdzniecība par cenu 0,0131 euro par vienu kilovatstundu katrā norēķinu periodā (kalendāra mēnesī).

3. Pakalpojums daudzbērnu ģimenei ir šāds – ne vairāk kā 300 kilovatstundu elektroenerģijas tirdzniecība par cenu 0,0131 euro par vienu kilovatstundu katrā norēķinu periodā (kalendāra mēnesī).

4. Aizsargātajiem lietotājiem, kuri izmanto tādas sadales sistēmas pakalpojumus, kurai pieslēgti vairāk par simts tūkstošiem lietotāju, pakalpojuma sniedzējs šo noteikumu 2. un 3. punktā minēto elektroenerģijas tirdzniecības cenu palielina par 0,01232 euro par vienu kilovatstundu un sadales sistēmas pakalpojuma tarifa fiksēto daļu katrā norēķinu periodā (kalendāra mēnesī) samazina (turpmāk – sadales tarifa fiksētās daļas samazinājums), ievērojot šo noteikumu 5. punktā noteiktos nosacījumus.

5. Pakalpojuma sniedzējs nosaka sadales tarifa fiksētās daļas samazinājumu, ievērojot šādus nosacījumus:

5.1. ja aizsargātais lietotājs viena elektroenerģijas tirdzniecības līguma ietvaros elektroenerģiju patērē vienā objektā:

5.1.1. vienfāzes pieslēgumā sadales tarifa fiksētās daļas samazinājums ir 1,24 euro;

5.1.2. trīsfāžu pieslēgumā, izņemot šo noteikumu 5.1.3. apakšpunktā minēto gadījumu, sadales tarifa fiksētās daļas samazinājumu aprēķina, pieslēguma vietā uzstādītā ievadaizsardzības aparāta nominālās strāvas apmēru, kas izteikts ampēros, reizinot ar 0,20 euro;

5.1.3. trīsfāžu pieslēgumā, ja pieslēguma vietā uzstādītā ievadaizsardzības aparāta nominālās strāvas stiprums nepārsniedz 16 ampērus, sadales tarifa fiksētās daļas samazinājums ir 3,2 euro;

5.1.4. sadales tarifa fiksētās daļas samazinājuma aprēķinā iekļaujamais maksimālais ievadaizsardzības aparāta nominālās strāvas apmērs ir 32 ampēri;

5.2. ja aizsargātais lietotājs viena elektroenerģijas tirdzniecības līguma ietvaros elektroenerģiju lieto vairākos elektroenerģiju patērējošos objektos:

5.2.1. ja visi pieslēgumi ir vienfāzes pieslēgumi, sadales tarifa fiksētās daļas samazinājums ir 1,24 euro;

5.2.2. ja aizsargātajam lietotājam ir vismaz viens trīsfāžu pieslēgums, sadales tarifa fiksētās daļas samazinājumu attiecina uz trīsfāžu pieslēguma vietu ar lielāko ievadaizsardzības aparāta nominālās strāvas apmēru un sadales tarifa fiksētās daļas samazinājumu nosaka, ievērojot šo noteikumu 5.1.2. un 5.1.3. apakšpunktā minētos nosacījumus;

5.2.3. sadales tarifa fiksētās daļas samazinājuma aprēķinā iekļaujamais maksimālais ievadaizsardzības aparāta nominālās strāvas apmērs ir 32 ampēri.

6. Pakalpojuma sniedzēju izraugās Ekonomikas ministrija atbilstoši Publisko iepirkumu likumam un Elektroenerģijas tirgus likumam. Ar izraudzīto pakalpojuma sniedzēju Ekonomikas ministrija slēdz līgumu par aizsargātā lietotāja tirdzniecības pakalpojuma sniegšanu, nosakot elektroenerģijas cenu, no kuras tiks rēķināts šo noteikumu 27.3. apakšpunktā minētais kompensācijas apmērs.

7. Aizsargātā lietotāja patērēto elektroenerģijas apjomu, kas norēķinu periodā pārsniedz šo noteikumu 2. un 3. punktā minēto pakalpojuma apjomu, pakalpojuma sniedzējs pārdod saskaņā ar pušu savstarpēji noslēgto elektroenerģijas tirdzniecības līgumu.

8. Aizsargātais lietotājs pakalpojumu saņem viena ar pakalpojuma sniedzēju noslēgtā elektroenerģijas tirdzniecības līguma ietvaros.

9. Ja vairāki aizsargātie lietotāji elektroenerģiju lieto viena elektroenerģijas tirdzniecības līguma ietvaros, tad pakalpojuma apjoms katram aizsargātajam lietotājam katrā norēķinu periodā (kalendāra mēnesī) tiek noteikts:

9.1. atbilstoši aizsargātā lietotāja statusam, ievērojot šo noteikumu 2. vai 3. punktā minēto elektroenerģijas apjomu;

9.2. atbilstoši šo noteikumu 4. punktā minētajam elektroenerģijas cenas palielinājumam;

9.3. piemērojot sadales tarifa fiksētās daļas samazinājumu – 1,24 euro. Ja aizsargātais lietotājs ir daudzbērnu ģimene, tad sadales tarifa fiksētās daļas samazinājums ir 3,72 euro.

10. Šo noteikumu 9. punktā minētajā gadījumā elektroenerģijas lietotājs, kurš noslēdzis elektroenerģijas tirdzniecības līgumu ar pakalpojuma sniedzēju, summāri piešķirto elektroenerģijas daudzumu vai sadales tarifa fiksētās daļas kompensāciju sadala katram aizsargātajam lietotājam, ievērojot to faktisko patēriņu un šo noteikumu 9. punktā minētos nosacījumus.

11. Pakalpojuma sniedzējam ir pienākums aizsargāto lietotāju informēt par pakalpojuma uzsākšanu un pārtraukšanu.

12. Elektroenerģijas lietotājam ir tiesības mainīt elektroenerģijas tirgotāju, kurš nepiemēro maksu par elektroenerģijas tirdzniecības līguma pirmstermiņa izbeigšanu, ja tas ir nepieciešams pakalpojuma saņemšanai.

13. Elektroenerģijas tirgotāju maiņa šo noteikumu 12. punktā minētajā gadījumā notiek atbilstoši elektroenerģijas tirgotāju maiņu regulējošiem normatīvajiem aktiem.

14. Ja elektroenerģijas lietotājs maina elektroenerģijas tirgotāju, lai saņemtu pakalpojumu, pakalpojuma sniedzēja pienākums ir pirms paredzētās tirgotāja maiņas paziņot elektroenerģijas sadales sistēmas operatoram, ka noslēgts jauns līgums par elektroenerģijas tirdzniecību, tostarp par pakalpojuma sniegšanu.

15. Elektroenerģijas sadales sistēmas operators pirms elektroenerģijas tirgotāja maiņas par to informē iepriekšējo aizsargātā lietotāja elektroenerģijas tirgotāju un pakalpojuma sniedzēju, norādot, ka maiņa notikusi, lai aizsargātais lietotājs saņemtu pakalpojumu.

16. Pašvaldībai ir pienākums katru mēnesi līdz astotajam datumam sagatavot un, izmantojot valsts informācijas sistēmu savietotāju (turpmāk – savietotājs), XML formātā nosūtīt pakalpojuma sniedzējam šādu informāciju par personām, kurām iepriekšējā mēnesī bija spēkā trūcīgas vai maznodrošinātas personas statuss:

16.1. pašvaldība;

16.2. vārds, uzvārds;

16.3. personas kods;

16.4. ģimenes identifikators;

16.5. elektroenerģijas tirdzniecības līguma vai klienta numurs;

16.6. elektroenerģiju patērējoša objekta adrese;

16.7. deklarētās dzīvesvietas adrese un kontaktinformācija (ja tāda ir pieejama).

17. Pakalpojuma sniedzējs katru mēnesi līdz trīspadsmitajam datumam salīdzina šo noteikumu 16. punktā minētos datus ar tā rīcībā esošo informāciju par aizsargātajiem lietotājiem un, izmantojot savietotāju, nosūta pašvaldībai datus par personām, kuras pakalpojuma sniedzējs nav varējis identificēt un sniegt tām pakalpojumu.

18. Pašvaldībai, izmantojot savietotāju, ir pienākums katru mēnesi līdz divdesmitajam datumam nodot pakalpojuma sniedzējam šo noteikumu 17. punktā minētos koriģētos datus XML formātā.

19. Daudzbērnu ģimene vai ģimene (persona), kuras aprūpē ir bērns ar invaliditāti, vai persona ar I invaliditātes grupu, kura vēlas saņemt pakalpojumu, noteiktā kārtībā iesniedz pakalpojuma sniedzējam pieteikumu.

20. Pakalpojums daudzbērnu ģimenei vai ģimenei (personai), kuras aprūpē ir bērns ar invaliditāti, vai personai ar I invaliditātes grupu tiek nodrošināts no pieteikuma saņemšanas dienas, ja pakalpojuma sniedzējs pārbaudē konstatē pieteikuma iesniedzēja atbilstību aizsargātā lietotāja statusam.

21. Lai pārbaudītu pieteikuma iesniedzēja atbilstību aizsargātā lietotāja statusam, pakalpojuma sniedzējs pēc šo noteikumu 19. punktā minētā pieteikuma saņemšanas, vienojoties ar Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldi un Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisiju par aizsargātā lietotāja statusa atbilstības pārbaudei nepieciešamo datu elektroniskās apmaiņas kārtību, pieprasa un attiecīgās iestādes sniedz šādu informāciju par pieteikuma iesniedzēju:

21.1. Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde sniedz ziņas no valsts informācijas sistēmas "Iedzīvotāju reģistrs", ja pieteicējs ir reģistrēts Iedzīvotāju reģistrā (statuss – aktīvs), norādot iesniedzēja piederību daudzbērnu ģimenei;

21.2. Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisija sniedz ziņas no valsts informācijas sistēmas "Invaliditātes informatīvā sistēma", norādot iesniedzēja atbilstību invaliditātes statusam un I invaliditātes grupai, ja tāda ir noteikta.

22. Pakalpojuma sniedzējs ir tiesīgs pieprasīt no šo noteikumu 19. punktā minētā pieteikuma iesniedzēja informāciju, kas apliecina tā atbilstību daudzbērnu ģimenes statusam, ja nav iegūts attiecīgs apstiprinājums no Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes.

23. Pakalpojuma sniedzējam katru gadu līdz 8. janvārim ir pienākums pārbaudīt daudzbērnu ģimenes, ģimenes (personas), kuras aprūpē ir bērns ar invaliditāti, un personas ar I invaliditātes grupu atbilstību aizsargātā lietotāja statusam, lai turpinātu pakalpojuma sniegšanu kalendāra gada ietvaros, informējot par to aizsargāto lietotāju.

24. Pakalpojuma sniedzējs ir tiesīgs pieprasīt no šo noteikumu 23. punktā minētās ģimenes (personas) papildu informāciju, ja tā nepieciešama, lai pārbaudītu pieteikuma iesniedzēja atbilstību aizsargātā lietotāja statusam.

25. Pakalpojuma sniedzējs aizsargātā lietotāja statusu apstiprina kalendāra gada ietvaros, nepārsniedzot šo noteikumu 6. punktā minētā līguma darbības termiņu:

25.1. no pieteikuma saņemšanas dienas, ja tiek saņemts šo noteikumu 21. punktā minētais apstiprinājums;

25.2. no attiecīgā gada 1. janvāra, ja tiek saņemts šo noteikumu 24. punktā minētais apstiprinājums.

26. Pakalpojums tiek finansēts no valsts budžetā šim mērķim paredzētajiem līdzekļiem, sedzot pakalpojuma sniedzējam starpību starp cenu, kas noteikta pakalpojuma sniedzēja un Ekonomikas ministrijas noslēgtajā līgumā par aizsargātā lietotāja tirdzniecības pakalpojuma sniegšanu, un šo noteikumu 2. un 3. punktā norādīto pakalpojuma cenu un kompensējot sadales tarifa fiksētās daļas samazinājumu atbilstoši šo noteikumu 5. punktam un 9.3. apakšpunktam.

27. Pakalpojuma sniedzējs līdz kārtējā mēneša beigām iesniedz Ekonomikas ministrijā pārskatu par iepriekšējo mēnesi sadalījumā pa aizsargāto lietotāju grupām (atbilstoši noteiktajam statusam – trūcīga vai maznodrošināta ģimene (persona), ģimene (persona), kuras aprūpē ir bērns ar invaliditāti, persona ar I invaliditātes grupu, daudzbērnu ģimene), norādot šādu informāciju:

27.1. aizsargāto lietotāju skaits un to elektroenerģijas patēriņš kilovatstundās pakalpojuma ietvaros;

27.2. maksa par pakalpojumu (aprēķina, reizinot aizsargātā lietotāja patērētās elektroenerģijas apjomu pakalpojuma ietvaros ar cenu, kas noteikta elektroenerģijas tirgotāja un Ekonomikas ministrijas noslēgtajā līgumā par aizsargātā lietotāja tirdzniecības pakalpojuma sniegšanu, un pieskaitot aizsargātajam lietotājam nodrošinātās sadales tarifa fiksētās daļas samazinājuma apmēru atbilstoši šo noteikumu 5. punktam un 9.3. apakšpunktam);

27.3. kompensācijas apmērs izdevumu segšanai par aizsargātajiem lietotājiem sniegto pakalpojumu (aprēķina, reizinot starpību starp elektroenerģijas cenu, kas noteikta elektroenerģijas tirgotāja un Ekonomikas ministrijas noslēgtajā līgumā par aizsargātā lietotāja tirdzniecības pakalpojuma sniegšanu, un šo noteikumu 2. un 3. punktā minēto pakalpojuma cenu ar aizsargātā lietotāja elektroenerģijas faktisko patēriņu kilovatstundās pakalpojuma ietvaros un pieskaitot aizsargātajam lietotājam nodrošinātās sadales tarifa fiksētās daļas samazinājuma apmēru atbilstoši šo noteikumu 5. punktam un 9.3. apakšpunktam).

28. Pamatojoties uz šo noteikumu 27. punktā minētajiem datiem, pakalpojuma sniedzējs reizi ceturksnī – attiecīgi līdz 15. maijam, 15. augustam, 15. novembrim un 15. februārim – sagatavo rēķinu, norādot kompensācijas apmēru, kas nepieciešams, lai segtu izdevumus par aizsargātajiem lietotājiem sniegtajiem pakalpojumiem, rēķinā iekļaujot pievienotās vērtības nodokli. Rēķinu iesniedz Ekonomikas ministrijā.

29. Ekonomikas ministrija nodrošina pakalpojuma sniegšanai piešķirto valsts budžeta līdzekļu izlietošanas uzraudzību. Ekonomikas ministrijai ir tiesības pieprasīt informāciju par pakalpojumu no pakalpojuma sniedzēja, elektroenerģijas sadales sistēmas operatora, pašvaldības, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes un Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas.

30. Konstatējot pārkāpumus pakalpojuma nodrošināšanā, uzskaitē vai datu iesniegšanā un rodoties aizdomām par šo noteikumu 28. punktā minētās kompensācijas saņemšanas tiesiskumu, Ekonomikas ministrija:

30.1. ir tiesīga aizturēt rēķina apmaksu pakalpojuma sniedzējam par aizsargātajiem lietotājiem sniegtajiem pakalpojumiem;

30.2. nosaka termiņu, līdz kuram pakalpojuma sniedzējam jānovērš konstatētie pārkāpumi;

30.3. ir tiesīga pagarināt pārkāpumu novēršanas termiņu, ja pakalpojuma sniedzējs iesniedz pamatotu lūgumu termiņa pagarināšanai;

30.4. piemēro soda sankcijas atbilstoši līgumam par aizsargātā lietotāja tirdzniecības pakalpojuma sniegšanu.

31. Ekonomikas ministrijai ir tiesības vienpusēji lauzt līgumu par aizsargātā lietotāja tirdzniecības pakalpojuma sniegšanu ar pakalpojuma sniedzēju, ja tas nesniedz pakalpojumu, nesadarbojas konstatēto pārkāpumu novēršanā, sniedz maldinošu informāciju par pakalpojuma sniegšanu vai nesniedz informāciju.

32. Ja pastāv tiesiskie apstākļi, kas liedz šajos noteikumos noteiktajā kārtībā izvēlēties pakalpojuma sniedzēju vai izvēlētajam pakalpojuma sniedzējam sniegt pakalpojumu, pakalpojumu minēto apstākļu pastāvēšanas laikā sniedz iepriekšējais pakalpojuma sniedzējs saskaņā ar šiem noteikumiem, vienojoties ar Ekonomikas ministriju par elektroenerģijas cenu, no kuras tiks rēķināts šo noteikumu 27.3. apakšpunktā minētais kompensācijas apmērs.

33. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 2015. gada 1. decembra noteikumus Nr. 681 "Kārtība, kādā sniedz aizsargātā lietotāja tirdzniecības pakalpojumu un atbildīgās institūcijas sniedz informāciju par aizsargātā lietotāja statusu" (Latvijas Vēstnesis, 2015, 247. nr.).

34. Noteikumi stājas spēkā 2016. gada 1. augustā.

Ministru prezidents Māris Kučinskis

Ministru prezidenta biedrs,
ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!