• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Ministru kabinets
Oficiālajā izdevumā publicē:
  • Ministru kabineta noteikumus, instrukcijas un ieteikumus. Tie stājas spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas, ja tiesību aktā nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš;
  • Ministru kabineta rīkojumus. Tie stājas spēkā parakstīšanas brīdī;
  • Ministru kabineta sēdes protokollēmumus. Tie stājas spēkā pieņemšanas brīdī;
  • plānošanas dokumentus, kā arī informatīvos ziņojumus par politikas plānošanas dokumentu īstenošanu.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2016. gada 26. jūlija noteikumi Nr. 488 "Kārtība, kādā nepilngadīgam patvēruma meklētājam nodrošina izglītības ieguves iespējas". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 27.07.2016., Nr. 143 https://www.vestnesis.lv/op/2016/143.3

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr. 489

Patvēruma meklētāju izmitināšanas centra iekšējās kārtības noteikumi

Vēl šajā numurā

27.07.2016., Nr. 143

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 488

Pieņemts: 26.07.2016.

OP numurs: 2016/143.3

2016/143.3
RĪKI

Ministru kabineta noteikumi: Šajā laidienā 4 Pēdējās nedēļas laikā 6 Visi

Ministru kabineta noteikumi Nr. 488

Rīgā 2016. gada 26. jūlijā (prot. Nr. 37 8. §)

Kārtība, kādā nepilngadīgam patvēruma meklētājam nodrošina izglītības ieguves iespējas

Izdoti saskaņā ar Patvēruma likuma
9. panta septīto daļu

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā nepilngadīgam patvēruma meklētājam (turpmāk – patvēruma meklētājs) nodrošina izglītības ieguves iespējas valsts valodā valsts vai pašvaldības izglītības iestādē (turpmāk – izglītības iestāde).

2. Patvēruma meklētājam nodrošina sagatavošanu pamatizglītības ieguvei no piecu gadu vecuma, iespēju iegūt pamatizglītību un vispārējo vidējo izglītību (turpmāk – vispārējā izglītība) saskaņā ar normatīvajiem aktiem par kārtību, kādā izglītojamie tiek uzņemti vispārējās izglītības iestādēs un atskaitīti no tām, kā arī pārcelti uz nākamo klasi.

3. Patvēruma meklētājam vispārējās izglītības ieguves uzsākšanu nodrošina triju mēnešu laikā no dienas, kad Valsts robežsardzei iesniegts iesniegums par bēgļa vai alternatīvā statusa piešķiršanu.

4. 10 darbdienu laikā pēc tam, kad iesniegts iesniegums par bēgļa vai alternatīvā statusa piešķiršanu, Valsts robežsardze pa pastu vai elektroniski informē Izglītības un zinātnes ministriju (turpmāk – ministrija) par patvēruma meklētāja izmitināšanas vietas vai dzīvesvietas adresi.

5. Ja mainās patvēruma meklētāja izmitināšanas vietas vai dzīvesvietas adrese, Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde ne vēlāk kā 10 darbdienu laikā pa pastu vai elektroniski par to informē ministriju.

6. Vispārējo izglītību patvēruma meklētājam nodrošina atbilstoši viņa izmitināšanas vietai – patvēruma meklētāja izmitināšanas centra, dzīvesvietas, bāriņtiesas iecelta aizbildņa dzīvesvietas, bērnu aprūpes iestādes vai Valsts robežsardzes teritoriālās struktūrvienības tuvumā esošās akreditētās izglītības iestādēs, kas īsteno licencētas izglītības programmas valsts valodā attiecīgā vispārējās izglītības pakāpē, kā arī pirmsskolas izglītības iestādēs.

7. Izglītības iestādi, kas nodrošina vispārējās izglītības ieguves iespējas patvēruma meklētājam, nosaka ministrija, saskaņojot to ar izglītības iestādes dibinātāju. Saskaņojums ar dibinātāju nav nepieciešams, ja vispārējās izglītības ieguvi nodrošina valsts izglītības iestāde.

8. Ministrija organizē izglītības programmām atbilstošu mācību līdzekļu izstrādi un izdošanu latviešu valodas apguvei, lai nodrošinātu vispārējās izglītības ieguves iespējas patvēruma meklētājam.

9. Pedagogu atalgojumu patvēruma meklētāju vispārējās izglītības ieguves nodrošināšanai un ministrijas apstiprinātus mācību procesā izmantojamos mācību līdzekļus (turpmāk – mācību līdzekļu saraksts) vispārējās izglītības programmu apguvei finansē no ministrijas pamatbudžetā kārtējam gadam paredzētajiem valsts budžeta līdzekļiem.

10. Lai pieteiktu patvēruma meklētāju vispārējās izglītības ieguvei, vecāki, bāriņtiesas pilnvarots pārstāvis vai bērnu aprūpes iestādes vadītājs iesniedz Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē vai Valsts robežsardzē, ja patvēruma meklētājs izmitināts Valsts robežsardzes teritoriālajā struktūrvienībā, attiecīgu iesniegumu, patvēruma meklētāja personas dokumenta kopiju un patvēruma meklētāja izglītību apliecinošus dokumentus (ja tādi ir). Pēc iesnieguma un tam pievienoto dokumentu saņemšanas Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde vai Valsts robežsardze pa pastu vai elektroniski par to informē ministriju.

11. Ministrija mēneša laikā pēc šo noteikumu 10. punktā minētā iesnieguma saņemšanas rakstiski informē iesnieguma iesniedzēju par izglītības iestādi.

12. Patvēruma meklētāja vecāki vai bāriņtiesas pilnvarots pārstāvis, vai bērnu aprūpes iestādes vadītājs mēneša laikā pēc šo noteikumu 11. punktā minētās informācijas saņemšanas iesniedz ministrijas norādītās izglītības iestādes vadītājam iesniegumu par patvēruma meklētāja uzņemšanu izglītības iestādē.

13. Izglītības iestādes vadītājs izvērtē šo noteikumu 12. punktā minēto iesniegumu, patvēruma meklētāja apgūtās izglītības atbilstību Latvijas vispārējās izglītības programmu prasībām, ja nepieciešams, pieaicinot patvēruma meklētāju, mācību priekšmetu skolotājus, patvēruma meklētāja vecākus vai bāriņtiesas pilnvarotu pārstāvi, vai bērnu aprūpes iestādes vadītāju, un pieņem lēmumu par patvēruma meklētāja uzņemšanu izglītības iestādē.

14. Lai nodrošinātu vispārējo izglītību patvēruma meklētājam, izglītības iestāde ar ministriju slēdz līgumu par finansējuma piešķiršanu. Līgumam pievieno izglītības iestādes vadītāja apstiprinātu izdevumu tāmi par izdevumu pozīcijām pedagogu atalgojuma nodrošināšanai un mācību līdzekļu sarakstu.

15. Izglītības iestāde līdz izglītības ieguves procesa uzsākšanai izstrādā padziļinātu patvēruma meklētāja mācību priekšmetu apguves plānu laikposmam, kas noteikts šo noteikumu 14. punktā minētajā līgumā par finansējuma piešķiršanu.

16. Iespēju pabeigt uzsākto vispārējās izglītības ieguvi patvēruma meklētājam nodrošina arī pēc 18 gadu vecuma sasniegšanas.

17. Ministrija ir tiesīga pieprasīt izglītības iestādes vadītājam informāciju par patvēruma meklētāja izglītības iespēju nodrošināšanu un kontrolēt valsts budžeta līdzekļu izlietojumu atbilstoši iesniegtajiem pārskatiem saskaņā ar spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem par valsts budžeta mērķdotāciju pedagogu darba samaksai.

18. Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde septiņu darbdienu laikā pēc tam, kad stājies spēkā lēmums par bēgļa vai alternatīvā statusa piešķiršanu vai atteikumu to piešķirt, pa pastu vai elektroniski par to informē ministriju. Ministrija septiņu darbdienu laikā pēc minētās informācijas saņemšanas rakstiski informē izglītības iestādi par šo noteikumu 14. punktā minētā līguma darbības izbeigšanu.

19. Izglītības iestāde mēneša laikā pēc šo noteikumu 14. punktā minētā līguma darbības izbeigšanas iesniedz ministrijā izglītības iestādes direktora apstiprinātu pieņemšanas un nodošanas aktu un pārskatu par individuālā plāna izpildi.

Informatīva atsauce uz Eiropas Savienības direktīvu

Noteikumos iekļautas tiesību normas, kas izriet no Eiropas Parlamenta un Padomes 2013. gada 26. jūnija Direktīvas 2013/33/ES, ar ko nosaka standartus starptautiskās aizsardzības pieteikuma iesniedzēju uzņemšanai.

Ministru prezidenta vietā –
finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola

Izglītības un zinātnes ministra vietā –
aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!