• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Saeima
Oficiālajā izdevumā publicē:
  • Saeimas pieņemtos un Valsts prezidenta izsludinātos likumus. Likumi stājas spēkā četrpadsmitajā dienā pēc izsludināšanas, ja likumā nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš;
  • Saeimas pieņemtos vispārējas nozīmes lēmumus. Lēmumi stājas spēkā to pieņemšanas brīdī;
  • Saeimas sēžu stenogrammas un rakstveidā sniegtās atbildes uz deputātu jautājumiem;
  • Saeimas parlamentārās izmeklēšanas komisiju galaziņojumus.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Saeimas 2017. gada 12. janvāra stenogramma "Latvijas Republikas 12.Saeimas ziemas sesijas pirmā sēde 2017.gada 12.janvārī". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 16.01.2017., Nr. 13 https://www.vestnesis.lv/op/2017/13.1

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ārlietu ministrijas informācija

Par līgumu stāšanos spēkā

Vēl šajā numurā

16.01.2017., Nr. 13

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Saeima

Veids: stenogramma

Pieņemts: 12.01.2017.

OP numurs: 2017/13.1

2017/13.1
RĪKI

Saeimas sēdes stenogramma

Latvijas Republikas 12.Saeimas ziemas sesijas pirmā sēde 2017.gada 12.janvārī

Sēdi vada Latvijas Republikas 12.Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece.

Sēdes vadītāja. Labrīt, godātie deputāti! Sveicu, sākot ziemas sesiju! Aicinu ieņemt vietas Saeimas Sēžu zālē, lai varam sākt Saeimas 12.janvāra sēdi.

Pirms sākam... Godātie kolēģi, aicinu ieņemt vietas Saeimas Sēžu zālē! (Sēdes vadītāja noklaudzina ar āmuru.) Sāksim Saeimas sēdi!

Vispirms jāizskata iesniegtās izmaiņas Prezidija apstiprinātajā darba kārtībā.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija lūdz sēdes darba kārtībā iekļaut lēmuma projektu "Par priekšlikumu iesniegšanas termiņa pagarināšanu likumprojekta "Grozījumi Meliorācijas likumā" (Nr.743/Lp12) otrajam lasījumam līdz 2017.gada 20.janvārim". Vai deputātiem ir iebildumi pret šo darba kārtības grozījumu? Iebildumu nav. Darba kārtība ir grozīta.

Deputāti Gaidis Bērziņš, Laizāne, Dombrava, Kols, Kiršteins un citi lūdz sēdes darba kārtībā iekļaut lēmuma projektu "Par deputātes Ineses Laizānes atsaukšanu no Ārlietu komisijas". Vai deputātiem ir iebildumi pret šo darba kārtības grozījumu? Iebildumu nav. Darba kārtība ir grozīta.

Deputāti Gaidis Bērziņš, Krēsliņš, Dombrava, Kols, Kiršteins un citi lūdz sēdes darba kārtībā iekļaut lēmuma projektu "Par deputāta Jāņa Dombravas atsaukšanu no Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas". Vai deputātiem ir iebildumi pret šo darba kārtības grozījumu? Iebildumu nav. Darba kārtība ir grozīta.

Deputāti Gaidis Bērziņš, Jansons, Dombrava, Kols, Kiršteins un citi lūdz sēdes darba kārtībā iekļaut lēmuma projektu "Par deputāta Ritvara Jansona atsaukšanu no Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas". Vai deputātiem ir iebildumi pret šo darba kārtības grozījumu? Deputātiem iebildumu nav. Darba kārtība ir grozīta.

Deputāti Gaidis Bērziņš, Krēsliņš, Dombrava, Kols, Kiršteins un citi lūdz sēdes darba kārtībā iekļaut lēmuma projektu "Par deputāta Jāņa Dombravas ievēlēšanu Ārlietu komisijā". Vai deputātiem ir iebildumi pret šo darba kārtības grozījumu? Iebildumu nav. Darba kārtība ir grozīta.

Deputāti Gaidis Bērziņš, Jansons, Dombrava, Kols, Kiršteins un citi lūdz sēdes darba kārtībā iekļaut lēmuma projektu "Par deputāta Ritvara Jansona ievēlēšanu Juridiskajā komisijā". Vai deputātiem ir iebildumi pret šo darba kārtības grozījumu? Iebildumu nav. Darba kārtība ir grozīta.

Deputāti Gaidis Bērziņš, Laizāne, Dombrava, Kols, Kiršteins un citi lūdz sēdes darba kārtībā iekļaut lēmuma projektu "Par deputātes Ineses Laizānes ievēlēšanu Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijā". Vai deputātiem ir iebildumi pret šo darba kārtības grozījumu? Deputātiem iebildumu nav. Darba kārtība ir grozīta.

Sāksim izskatīt grozīto darba kārtību.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu "Grozījumi Kredītiestāžu likumā" nodot Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai, nosakot, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi pret likumprojekta nodošanu komisijai? Deputātiem iebildumu nav. Likumprojekts komisijai ir nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina deputātu Gaida Bērziņa, Krauzes, Trupovnieka, Āboltiņas, Kūtra un Viļuma iesniegto likumprojektu "Par nekustamā īpašuma Rīgas ielā 22a, Daugavpilī, 105/324 daļu nodošanu Daugavpils Latviešu biedrībai" nodot Juridiskajai komisijai, nosakot, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi pret likumprojekta nodošanu komisijai? Deputātiem iebildumu nav. Likumprojekts komisijai ir nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu (Sēdes vadītāja noklaudzina ar āmuru.) "Grozījumi Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja amatpersonu izdienas pensiju likumā" nodot Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijai, kā arī Sociālo un darba lietu komisijai, nosakot, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi pret likumprojekta nodošanu komisijām? Iebildumu nav. Likumprojekts komisijām ir nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu "Grozījums Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja likumā" nodot Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijai, nosakot, ka tā ir atbildīgā komisija, kā arī Sociālo un darba lietu komisijai.

"Par" pieteicies runāt deputāts Mārtiņš Bondars.

M.Bondars (LRA).

Cienītā priekšsēdētājas kundze! Godātie kolēģi un cienītās kolēģes!

Šis likumprojekts ir kārtējais apliecinājums Māra Kučinska nespējai – nespējai vadīt valsti, nespējai vadīt valdību, nespējai pieņemt darbā augstas valsts amatpersonas.

Jau pirms diviem mēnešiem Saeimai būtu bijis jānobalso par jauno Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieku, bet šodien mēs no valdības esam saņēmuši likumprojektu, kurš paredz, ka mums tagad ir nepieciešams mainīt nosacījumus, kādam jābūt KNAB priekšniekam.

Zināt ko? Jūs nespējāt izvēlēties Valsts ieņēmumu dienesta vadītāju, jūs nespējat izvēlēties KNAB vadītāju, un tas ir ļoti, ļoti liels apliecinājums tam, ka jūs nespējat vadīt valdību, dārgie zaļie zemnieki! (Dep. A.Kaimiņš: "Tieši tā arī ir!") Un es jums varu pateikt tā: Latvijā zāle pēc jūsu valdīšanas neaugs. Vienkārši neaugs!

Es, protams, aicinu nodot šo likumprojektu tālākai virzīšanai Saeimā, bet jūsu atbilstība valsts pārvaldei un pārvaldībai ir precīzi nulle.

Paldies.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Tātad deputāts aicina nodot likumprojektu atbildīgajām komisijām. Vai deputātiem ir iebildumi pret likumprojekta nodošanu? (Starpsauciens: "Nav! Nav!") Deputātiem iebildumu nav. Likumprojekts komisijām ir nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu "Grozījumi Likumā par budžetu un finanšu vadību" nodot Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai, nosakot, ka tā ir atbildīgā komisija, kā arī Juridiskajai komisijai. Vai deputātiem ir iebildumi pret likumprojekta nodošanu komisijām? Deputātiem iebildumu nav. Likumprojekts komisijām ir nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu "Grozījumi Latvijas Republikas Zemessardzes likumā" nodot Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijai, nosakot, ka tā ir atbildīgā komisija, kā arī Juridiskajai komisijai. Vai deputātiem ir iebildumi pret likumprojekta nodošanu komisijām? Iebildumu nav. Likumprojekts komisijām ir nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu "Grozījums likumā "Par Hāgas konvenciju par tiesas un ārpustiesas dokumentu izsniegšanu civillietās vai komerclietās"" nodot Ārlietu komisijai, nosakot, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi pret likumprojekta nodošanu komisijai? Iebildumu nav. Likumprojekts komisijai ir nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu "Grozījumi likumā "Par nekustamā īpašuma nodokli"" nodot Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai, nosakot, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi pret likumprojekta nodošanu komisijai? Iebildumu nav. Likumprojekts komisijai ir nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina deputātu Andreja Klementjeva, Kūtra, Ribakova, Šica un Pimenova iesniegto likumprojektu "Grozījums likumā "Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam"" nodot Sociālo un darba lietu komisijai, nosakot, ka tā ir atbildīgā komisija.

"Pret" pieteicies runāt deputāts Romualds Ražuks.

R.Ražuks (VIENOTĪBA).

Cienījamā Saeimas priekšsēdētāja! Kolēģi!

Likumprojekta iesniedzēji iebilst pret Nodarbinātības valsts aģentūras darbinieku, kas nodrošina aktīvos nodarbinātības (Sēdes vadītāja noklaudzina ar āmuru.) pasākumus un preventīvos bezdarba mazināšanas pasākumus, tas ir, 93 amata vietas aģentūrā, administratīvo izmaksu pārcelšanu 2017.gadā no pamatbudžeta apakšprogrammas "Nodarbinātības valsts aģentūras darbības nodrošināšana" uz speciālā budžeta apakšprogrammu "Nodarbinātības speciālais budžets". Saskaņā ar anotāciju...

Sēdes vadītāja. Vienu mirklīti, Ražuka kungs! Vienu mirklīti! Es aicinu: kolēģi, lūdzu, pārtrauciet sarunas Saeimas Sēžu zālē!

Lūdzu, turpiniet!

R.Ražuks. Saskaņā ar anotāciju iesniedzēju piedāvātais likumprojekts (es citēju) "paredz ar 2018.gadu atgriezt iepriekšējo regulējumu", kurš bija spēkā 2016.gadā, "nosakot, ka ar NVA darbiniekiem saistītās izmaksas atkal tiek finansētas no Labklājības ministrijas pamatbudžeta līdzekļiem, kas paredzēti NVA darbības nodrošināšanai. Šādā veidā nodarbinātības speciālais budžets tiktu atslogots no izmaksām, kas nav saistītas ar pabalstiem." (Citāta beigas.)

Atļaušos norādīt – šis apgalvojums ir tāls no patiesības un cienījamā Saeima tiek maldināta, ka ar NVA darbiniekiem saistītās izmaksas kā slogs gulstas uz nodarbinātības speciālo budžetu. No 472 aģentūras amata vietām 2016.gadā 382 amata vietu (81 procents) administrēšanas izdevumi arī turpmāk tiek finansēti no valsts pamatbudžeta. Tikai viena piektā daļa administrēšanas izdevumu tiek pārcelta uz speciālo budžetu, tās ir 93 amata vietas, kuras ir saistītas ar NVA finansētiem aktīvajiem nodarbinātības pasākumiem: algotie pagaidu sabiedriskie darbi, nodarbināto personu reģionālās mobilitātes veicināšana un citi.

Aģentūras darbinieki pasākumos darbojas nepārtraukti, nodrošinot kontroli. Tie ir sava veida projekti. Atšķirībā no aģentūras reģistratoriem, ekspertiem un citiem darbiniekiem, kuri tiek finansēti no pamatbudžeta, viņi ir aktīvo nodarbinātības pasākumu neatdalāma sastāvdaļa, bez viņu nepārtrauktas iesaistes tie nemaz nebūtu iespējami. Līdz ar to pasākumiem, kurus attiecībā uz nodarbinātību finansē no speciālā budžeta līdzekļiem, tiek paredzētas arī noteikta veida administratīvās izmaksas – analoģiski, kā tas ir valsts sociālās apdrošināšanas budžeta pārējiem pakalpojumiem.

Likuma "Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam" 4.pantā teikts: "Nodarbinātības speciālā budžeta līdzekļus, bet ne vairāk kā 10 procentu apmērā no likuma par valsts budžetu kārtējam gadam noteiktā nodarbinātības speciālā budžeta līdzekļu kopējā apmēra, izmanto arī Bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta likumā noteikto aktīvo nodarbinātības pasākumu un preventīvo bezdarba samazināšanas pasākumu finansēšanai." Līdz ar to šobrīd neveidojas normatīvā regulējuma pretruna par šo finansēšanas avotu, no kura tiek apmaksāts pakalpojums un segtas arī izmaksas administrēšanai.

Līdzīgi šādu pakalpojumu administratīvo izdevumu segšana tika īstenota arī pirms krīzes, taču krīzes laikā aģentūra bija spiesta aktīvajiem nodarbinātības pasākumiem izmantot tikai Eiropas fondu līdzekļus un darbinieku algošana tika pārcelta uz valsts budžetu.

Par skaitļiem. 1,2 miljoni eiro salīdzinājumā ar 157 miljoniem eiro, kas ir nodarbinātības pamatbudžets, sastāda tikai 0,76 procentus no speciālā nodarbinātības budžeta.

Aicinu neatbalstīt šo likumprojektu, jo iesniedzēju nosauktie tā radīšanas iemesli neatbilst reālajai situācijai un likumprojekta pieņemšanas gadījumā rastos deficīts vidējā termiņa budžetā, turklāt gandrīz pieciem simtiem aģentūras darbinieku nevarētu nodrošināt apsolīto algas pielikumu. Diskusija par to, kā palielināt sociālā budžeta...

Sēdes vadītāja. Paldies, Ražuka kungs! Jūsu uzstāšanās laiks ir beidzies.

R.Ražuks. ...ienākumus, mums vēl stāv priekšā.

Sēdes vadītāja. Paldies.

"Par" pieteicies runāt deputāts Gunārs Kūtris.

G.Kūtris (NSL).

Labrīt, cienījamie kolēģi! Paldies Ražuka kungam, kurš informē jūs ar skaitļiem par to, cik rožains un skaists stāvoklis ir Nodarbinātības valsts... es atvainojos, nodarbinātības speciālajā budžetā, – ka tur naudas ir pārpārēm un ka arī turpmāk varētu no šīs summas... varētu sākt maksāt valsts pārvaldes iestāžu darbinieku algas un uzturēt viņu darba vietas.

Ļoti priecājos par to, ka Ražuka kungs atzina, ka Latvijā krīze ir beigusies. Proti, krīzes laikā šis finansējums tika pārcelts uz ministriju; tur arī budžetā bija piešķirts finansējums šīm darba vietām. Krīze ir beigusies, varam dot atpakaļ!

Cienījamie kolēģi! Viena lieta gan jāatzīst: šajā uzstāšanās reizē jūs mazlietiņ maldināja. Nedz anotācijā, nedz arī no likumprojekta autoru puses nav norādījuma, ka šeit būtu pretruna kādos likumos. Nē! Mēs vienkārši runājam par principu, nevis par pretrunām dažādos likumos. Un īstenībā šis likumprojekts ir zināmā mērā palīdzība, kas no opozīcijas puses tiek sniegta mūsu valdībai. Palīdzība Labklājības ministrijai tikt galā ar lielajām problēmām, jo tajā budžeta pieņemšanas naktī varbūt ne visi apzinājās, kas tiek pieņemts. Proti, tika sadalīti sociālā budžeta līdzekļi arī valsts pārvaldes darbinieku atalgojumam.

Cienījamie kolēģi! Ja mēs uzmanīgi esam klausījušies labklājības ministra runas pēdējā laikā, tad... Ir ļoti precīzi dati, un tie ir arī oficiāli izlasāmi dažādās mājaslapās un intervijās. Kopš 2012.gada bezdarbnieka pabalsta saņēmēju skaits mēnesī pakāpeniski pieaug. Salīdzinot ar 2012.gadu – par 25 procentiem. Tā kā pieaug gan bezdarbnieka pabalsta saņēmēju skaits, gan pabalsta vidējais apmērs, speciālais budžets ar to netiek galā. Kāds ir loģiskais risinājums šajā gadījumā? Loģiskais risinājums ir šāds: vai nu samazināt izmaksājamā pabalsta lielumu... Un tas tika izdarīts, paaugstinot kritērijus, lai tie, kas ir bez darba, varētu saņemt pabalstu. Proti, ir jānostrādā 12 mēneši pēdējo 16 mēnešu laikā. Tātad tas tika izdarīts. Līdz ar to pabalsta saņēmēju skaits, iespējams, samazināsies. Bet otrs priekšlikums no valdības puses bija: ziniet, no šī speciālā budžeta, kurā trūkst naudas, vēl paņemsim nost un apmaksāsim darba vietas!

Cienījamie kolēģi! Ja jau mēs saprotam, ka speciālais budžets netiek galā, nu tad neņemsim nost no tā speciālā budžeta naudiņu, neizmaksāsim šo naudiņu valsts pārvaldes iestāžu darbinieku algās, jo šiem darbiniekiem finansējums jau tika piešķirts valsts budžetā! Un, ja šobrīd šī finansējuma atņemšana speciālajam budžetam ir paredzēta, lai palielinātu... Proti, atstājot tur to naudu, varētu palielināt valsts pārvaldes iestāžu darbiniekiem atalgojumu ministrijā. Piedodiet, vai tas tiešām ir sociālā budžeta mērķis – uz sociālā budžeta rēķina palielināt atalgojumu valsts pārvaldes iestādēm? Mūsu priekšlikums ir atjaunot situāciju, kāda bija pagājušajā gadā, un mēģināt tomēr tad, kad tiešām iziesim no krīzes, pāriet uz šo citu apmaksas principu.

Paldies.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Viens deputāts runājis "pret", viens – "par". Mums ir jābalso.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījums likumā "Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam"" nodošanu Sociālo un darba lietu komisijai, nosakot, ka tā ir atbildīgā komisija! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 37, pret – 4, atturas – 49. Likumprojekts komisijai nav nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu "Grozījumi likumā "Par autoceļiem"" nodot Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai, nosakot, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi pret likumprojekta nodošanu komisijai? Iebildumu nav. Likumprojekts komisijai ir nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu "Grozījumi likumā "Par mērījumu vienotību"" nodot Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai, nosakot, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi pret likumprojekta nodošanu komisijai? Iebildumu nav. Likumprojekts komisijai ir nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu "Par Papildu protokolu Eiropas Padomes Konvencijai par terorisma novēršanu" nodot Ārlietu komisijai, nosakot, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi pret likumprojekta nodošanu komisijai? Iebildumu nav. Likumprojekts komisijai ir nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu "Grozījumi likumā "Par Krimināllikuma spēkā stāšanās un piemērošanas kārtību"" nodot Juridiskajai komisijai, nosakot, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi pret likumprojekta nodošanu komisijai? Iebildumu nav. Likumprojekts komisijai ir nodots.

Nākamā darba kārtības sadaļa – "Amatpersonu ievēlēšana, apstiprināšana, iecelšana, atbrīvošana vai atlaišana no amata, uzticības vai neuzticības izteikšana".

Darba kārtībā – lēmuma projekts "Par deputātes Ineses Laizānes atsaukšanu no Ārlietu komisijas". Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu "Par deputātes Ineses Laizānes atsaukšanu no Ārlietu komisijas"! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 91, pret un atturas – nav. Lēmums ir pieņemts.

Darba kārtībā – lēmuma projekts "Par deputāta Jāņa Dombravas atsaukšanu no Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas". Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu "Par deputāta Jāņa Dombravas atsaukšanu no Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas"! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 82, pret un atturas – nav. Lēmums ir pieņemts.

Darba kārtībā – lēmuma projekts "Par deputāta Ritvara Jansona atsaukšanu no Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas". Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu "Par deputāta Ritvara Jansona atsaukšanu no Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas"! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 88, pret un atturas – nav. Lēmums ir pieņemts.

Darba kārtībā – lēmuma projekts "Par deputāta Jāņa Dombravas ievēlēšanu Ārlietu komisijā". Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu "Par deputāta Jāņa Dombravas ievēlēšanu Ārlietu komisijā"! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 85, pret un atturas – nav. Lēmums ir pieņemts.

Darba kārtībā – lēmuma projekts "Par deputāta Ritvara Jansona ievēlēšanu Juridiskajā komisijā". Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu "Par deputāta Ritvara Jansona ievēlēšanu Juridiskajā komisijā"! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 85, pret – 1, atturas – nav. Lēmums ir pieņemts.

Darba kārtībā – lēmuma projekts "Par deputātes Ineses Laizānes ievēlēšanu Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijā". Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu "Par deputātes Ineses Laizānes ievēlēšanu Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijā"! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 88, pret un atturas – nav. Lēmums ir pieņemts.

Nākamā darba kārtības sadaļa – "Likumprojektu izskatīšana".

Darba kārtībā – likumprojekts "Grozījums Latvijas Republikas valsts robežas likumā", trešais lasījums.

Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas vārdā – deputāts Jānis Ruks.

J.Ruks (LRA).

Cienītā Saeimas priekšsēdētāja! Godātie kolēģi! Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija savā 2016.gada 20.decembra sēdē izskatīja un atbalstīja likumprojektu "Grozījums Latvijas Republikas valsts robežas likumā" trešajam lasījumam. Uz trešo lasījumu bija iesniegts viens – iekšlietu ministra Riharda Kozlovska priekšlikums, kas komisijā tika atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Ruks. Komisijas vārdā lūdzu atbalstīt likumprojektu "Grozījums Latvijas Republikas valsts robežas likumā" trešajā, galīgajā, lasījumā.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījums Latvijas Republikas valsts robežas likumā" atbalstīšanu trešajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 89 (Dep. J.Ruks: "Paldies!"), pret un atturas – nav. Likums pieņemts.

Darba kārtībā – likumprojekts "Grozījumi Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā", trešais lasījums.

Sociālo un darba lietu komisijas vārdā – deputāte Aija Barča.

A.Barča (ZZS).

Augsti godātā Saeimas priekšsēdētāja! Cienījamās kolēģes un godātie kolēģi! Sociālo un darba lietu komisijas vārdā prezentēju trešajam, galīgajam, lasījumam likumprojektu "Grozījumi Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā".

Pavisam likumprojektam ir saņemti un izstrādāti 30 priekšlikumi.

1. – labklājības ministra Jāņa Reira priekšlikums. Daļēji atbalstīts un iekļauts 2. – komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

A.Barča. 2. – Sociālo un darba lietu komisijas izstrādāts priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Barča. 3. – Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Komisijas sēdē atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Barča. 4.priekšlikumu ir iesniedzis labklājības ministrs Jānis Reirs. Komisijas sēdē atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Barča. 5. – Saeimas Juridiskā biroja izstrādāts priekšlikums. Komisijas sēdē ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Barča. 6. – labklājības ministra Jāņa Reira izstrādāts priekšlikums. Daļēji atbalstīts un iekļauts 7. – komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

A.Barča. 7. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Komisijas sēdē ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Barča. 8.priekšlikumu ir iesniedzis labklājības ministrs Jānis Reirs. Komisijas sēdē ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Barča. 9.priekšlikumu ir iesniedzis Saeimas Juridiskais birojs. Komisijas sēdē ir guvis atbalstu.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Barča. 10. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Komisijas sēdē atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Barča. 11. – Saeimas Juridiskā biroja iesniegts priekšlikums. Daļēji atbalstīts 12.priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

A.Barča. 12.priekšlikumu ir iesniedzis labklājības ministrs Reirs. Komisijas sēdē atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Barča. 13.priekšlikums. Iesniedzējs – Saeimas Juridiskais birojs. Daļēji atbalstīts 12.priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

A.Barča. 14.priekšlikums. Iesniedzējs – labklājības ministrs Jānis Reirs. Komisijas sēdē atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Barča. 15. – Saeimas Juridiskā biroja izstrādāts priekšlikums. Komisijas sēdē atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Barča. 16. – Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Komisijas sēdē atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Barča. 17. – Saeimas Juridiskā biroja iesniegts priekšlikums. Komisijas sēdē nav guvis atbalstu.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

A.Barča. 18. – labklājības ministra Jāņa Reira iesniegts priekšlikums. Komisijas sēdē atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Barča. 19. – Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Komisijas sēdē ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Barča. 20. – atbildīgās komisijas izstrādāts priekšlikums. Komisijas sēdē ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Barča. 21. – labklājības ministra Jāņa Reira izstrādāts priekšlikums. Komisijas sēdē atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Barča. Arī 22.priekšlikumu ir izstrādājis labklājības ministrs Jānis Reirs. Komisijas sēdē atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Barča. 23. – labklājības ministra Jāņa Reira priekšlikums. Komisijas sēdē atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Barča. 24. – labklājības ministra Jāņa Reira priekšlikums. Komisijas sēdē priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Barča. 25. – labklājības ministra Jāņa Reira priekšlikums. Komisijas sēdē guvis atbalstu.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Barča. Arī 26. – labklājības ministra Jāņa Reira izstrādāts priekšlikums. Atbalstīts un iekļauts 30. – komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

A.Barča. 27. – labklājības ministra Reira priekšlikums. Daļēji atbalstīts un iekļauts 30. – komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

A.Barča. 28. – labklājības ministra Jāņa Reira priekšlikums. Atbalstīts un iekļauts 30. – komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

A.Barča. 29. – labklājības ministra Jāņa Reira priekšlikums. Atbalstīts un iekļauts 30. – komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

A.Barča. 30. – atbildīgās komisijas izstrādātais priekšlikums, kas ir saistīts ar likumprojekta pārejas noteikumiem. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Barča. Cienījamie kolēģi! Komisijas vārdā lūdzu atbalstīt likumprojektu trešajā, galīgajā, lasījumā.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījumi Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā" atbalstīšanu trešajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 89, pret un atturas – nav. Likums ir pieņemts.

Darba kārtībā – likumprojekts "Grozījumi Kredītiestāžu un ieguldījumu brokeru sabiedrību darbības atjaunošanas un noregulējuma likumā", otrais lasījums.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā – deputāte Laimdota Straujuma.

L.Straujuma (VIENOTĪBA).

Cienījamā Saeimas priekšsēdētāja! Deputāti!

Sēdes vadītāja. Vienu mirkli! (Sēdes vadītāja noklaudzina ar āmuru.) Kolēģi! Lūdzu cieņu pret ziņotāju tribīnē! Pārtrauciet sarunas Sēžu zālē!

L.Straujuma. Strādājam ar likumprojektu Nr.656/Lp12.

Kopumā ir 45 priekšlikumi.

1. – finanšu ministres Danas Reiznieces-Ozolas priekšlikums. Ir daļēji atbalstīts un iekļauts 2.priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

L.Straujuma. 2. – Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

L.Straujuma. 3. – finanšu ministres priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

L.Straujuma. 4. – finanšu ministres priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

L.Straujuma. 5. – finanšu ministres priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

L.Straujuma. 6. – finanšu ministres priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

L.Straujuma. 7. – finanšu ministres priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

L.Straujuma. 8. – Juridiskā biroja priekšlikums. Ir daļēji atbalstīts un iekļauts 9.priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

L.Straujuma. 9. – finanšu ministres priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

L.Straujuma. 10. – finanšu ministres priekšlikums. Ir atbalstīts, attiecīgi mainot turpmāko pantu numerāciju.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

L.Straujuma. 11. – finanšu ministres priekšlikums. Ir daļēji atbalstīts un iekļauts 12. – komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

L.Straujuma. 12. – Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

L.Straujuma. 13. – finanšu ministres priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

L.Straujuma. 14. – finanšu ministres priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

L.Straujuma. 15. – finanšu ministres priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

L.Straujuma. 16. – finanšu ministres priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

L.Straujuma. 17. – finanšu ministres priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

L.Straujuma. 18. – Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

L.Straujuma. 19. – finanšu ministres priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

L.Straujuma. 20. – finanšu ministres priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

L.Straujuma. 21. – finanšu ministres priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

L.Straujuma. 22. – finanšu ministres priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

L.Straujuma. 23. – finanšu ministres priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

L.Straujuma. 24. – Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

L.Straujuma. 25. – finanšu ministres priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

L.Straujuma. 26. – finanšu ministres priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

L.Straujuma. 27. – finanšu ministres priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti lūdz balsojumu.

Lūdzu zvanu! Balsosim par 27. – finanšu ministres iesniegto priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 84, pret un atturas – nav. Priekšlikums ir atbalstīts.

L.Straujuma. Tālāk 28. – finanšu ministres priekšlikums. Ir atbalstīts. (Starpsauciens: "Balsot!")

Sēdes vadītāja. Deputāti vēlas balsojumu.

Lūdzu zvanu! Balsosim par 28. – finanšu ministres iesniegto priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 84, pret un atturas – nav. Priekšlikums ir atbalstīts.

L.Straujuma. 29. – finanšu ministres priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti lūdz balsojumu.

Lūdzu zvanu! Balsosim par 29. – finanšu ministres iesniegto priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 83, pret un atturas – nav. Priekšlikums ir atbalstīts.

L.Straujuma. 30. – finanšu ministres priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Lūdzu zvanu! Balsosim par 30. – finanšu ministres iesniegto priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 79, pret un atturas – nav. Priekšlikums ir atbalstīts.

L.Straujuma. Tālāk – 31.priekšlikums... 31.priekšlikums?

Sēdes vadītāja. 31., jā!

L.Straujuma. 31. – finanšu ministres priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti lūdz balsojumu.

Lūdzu zvanu! Balsosim par 31. – finanšu ministres iesniegto priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 80, pret un atturas – nav. Priekšlikums ir atbalstīts.

L.Straujuma. 32. – Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts, attiecīgi mainot turpmāko pantu numerāciju.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

L.Straujuma. 33. – finanšu ministres priekšlikums. Ir daļēji atbalstīts un iekļauts 34. – komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

L.Straujuma. 34. – Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta... Deputāti tomēr lūdz balsojumu par 34.priekšlikumu.

Lūdzu zvanu! Balsosim par 34. – Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas iesniegto priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 84, pret un atturas – nav. Priekšlikums ir atbalstīts.

L.Straujuma. 35. – finanšu ministres priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

L.Straujuma. 36. – finanšu ministres priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

L.Straujuma. 37. – Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

L.Straujuma. 38. – finanšu ministres priekšlikums. Ir atbalstīts, attiecīgi mainot turpmāko pantu numerāciju.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

L.Straujuma. 39. – finanšu ministres priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

L.Straujuma. 40. – finanšu ministres priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

L.Straujuma. 41. – finanšu ministres priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

L.Straujuma. 42. – finanšu ministres priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

L.Straujuma. 43. – finanšu ministres priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

L.Straujuma. 44. – finanšu ministres priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

L.Straujuma. Un 45. – Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

L.Straujuma. Komisijas vārdā lūdzu atbalstīt likumprojektu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījumi Kredītiestāžu un ieguldījumu brokeru sabiedrību darbības atjaunošanas un noregulējuma likumā" atbalstīšanu otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 89, pret un atturas – nav. Likumprojekts otrajā lasījumā ir atbalstīts.

Lūdzu noteikt termiņu priekšlikumu iesniegšanai trešajam lasījumam.

L.Straujuma. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš ir šā gada19.janvāris.

Sēdes vadītāja. Tātad priekšlikumu iesniegšanas termiņš... Kurš janvāris, Straujumas kundze? (Starpsaucieni: "Kurš janvāris?") Kurš janvāris? Kurš datums?

L.Straujuma. 19.janvāris.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš – šā gada 19.janvāris.

Nākamā darba kārtības sadaļa – "Lēmumu projektu izskatīšana".

Darba kārtībā – lēmuma projekts "Par priekšlikumu iesniegšanas termiņa pagarināšanu likumprojekta "Grozījumi Meliorācijas likumā" (Nr.743/Lp12) otrajam lasījumam līdz 2017.gada 20.janvārim". Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu "Par priekšlikumu iesniegšanas termiņa pagarināšanu likumprojekta "Grozījumi Meliorācijas likumā" (Nr.743/Lp12) otrajam lasījumam līdz 2017.gada 20.janvārim"! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 86, pret un atturas – nav. Lēmums ir pieņemts.

Godātie deputāti! Sēdes darba kārtība ir izskatīta, bet saistībā ar iesniegtajiem deputātu jautājumiem vēlos jūs informēt.

Deputāti Sudraba, Balodis, Platpers, Meija un Šimfa iesnieguši jautājumu "Par ieviesto ēnu ekonomikas apkarošanas pasākumu efektivitāti un lietderību", ko nododam atbildes sniegšanai finanšu ministrei.

Deputāti Zariņš, Tutins, Agešins, Ribakovs un Urbanovičs iesnieguši jautājumu "Par uzdevumiem, kas veicami, lai nodrošinātu kvalitatīvu vispārējās izglītības iestāžu tīklu un risinātu ar izglītojamo telpisko mobilitāti saistītās problēmas", ko nododam atbildes sniegšanai Ministru prezidentam.

Deputāti Zariņš, Artūrs Rubiks, Agešins, Tutins un Ribakovs iesnieguši jautājumu "Par Rail Baltica projekta realizāciju un akciju sabiedrības "RB Rail" Latvijas valstij netieši piederošo kapitāla daļu pārvaldību", ko nododam atbildes sniegšanai satiksmes ministram.

Deputāti Zariņš, Artūrs Rubiks, Agešins, Tutins un Ribakovs iesnieguši jautājumu "Par Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas jaunā korpusa projekta realizācijas gaitu", ko nododam atbildes sniegšanai veselības ministrei.

Deputāti Zariņš, Elksniņš, Agešins, Artūrs Rubiks un Tutins iesnieguši jautājumu "Par terminu skaidrojumu", ko nododam atbildes sniegšanai tieslietu ministram.

Deputāti Elksniņš, Orlovs, Potapkins, Raimonds Rubiks un Urbanovičs iesnieguši jautājumu "Par e-veselības projekta ieviešanu", ko nododam atbildes sniegšanai veselības ministrei.

Deputāti Zariņš, Agešins, Artūrs Rubiks, Tutins un Ribakovs iesnieguši jautājumu "Saistībā ar sniegto informāciju par Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas jaunā korpusa iepirkumu īstenošanas gaitu", ko nododam atbildes sniegšanai veselības ministrei.

Deputāti Zariņš, Tutins, Agešins, Ribakovs un Artūrs Rubiks iesnieguši jautājumu "Saistībā ar Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas (PSKUS) jaunā korpusa būvniecības izmaksu pamatotību", ko nododam atbildes sniegšanai veselības ministrei.

Deputāti Zariņš, Agešins, Artūrs Rubiks, Tutins un Ribakovs iesnieguši jautājumu "Par Ekonomikas ministrijas spēju un motivāciju īstenot tādu tirgus modeli, kas nodrošinās atbilstošu gāzes piegāžu drošumu Latvijas patērētājiem liberalizēta dabasgāzes tirgus apstākļos", ko nododam atbildes sniegšanai ekonomikas ministram.

Deputāti Zariņš, Agešins, Artūrs Rubiks, Tutins un Ribakovs iesnieguši jautājumu "Par e-veselības projektu", ko nododam atbildes sniegšanai vides un reģionālās attīstības ministram Kasparam Gerhardam. Paldies.

Lūdzu zvanu! Lūdzu deputātu klātbūtnes reģistrācijas režīmu!

Godātie deputāti! Savu dzimšanas dienu nesen svinēja deputāts Mārtiņš Bondars, un mēs viņu sveicam! (Aplausi.) Paldies.

Vārds paziņojumam deputātei Lolitai Čigānei.

L.Čigāne (VIENOTĪBA).

Cienījamie Eiropas lietu komisijas deputāti! Eiropas lietu komisijas sēde šodien pulksten 12.30 mūsu parastajās telpās!

Sēdes vadītāja. Paldies.

Vārds Saeimas sekretāra biedram Gunāram Kūtrim reģistrācijas rezultātu nolasīšanai.

G.Kūtris (12.Saeimas sekretāra biedrs).

Cienījamie kolēģi! Šobrīd nav reģistrējušies: Hosams Abu Meri, Boriss Cilevičs, Ints Dālderis, Raivis Dzintars, Janīna Kursīte-Pakule, Romāns Mežeckis, Vladimirs Nikonovs un Juris Vectirāns.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Sēdi slēdzu.

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!