• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Saeima
Oficiālajā izdevumā publicē:
  • Saeimas pieņemtos un Valsts prezidenta izsludinātos likumus. Likumi stājas spēkā četrpadsmitajā dienā pēc izsludināšanas, ja likumā nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš;
  • Saeimas pieņemtos vispārējas nozīmes lēmumus. Lēmumi stājas spēkā to pieņemšanas brīdī;
  • Saeimas sēžu stenogrammas un rakstveidā sniegtās atbildes uz deputātu jautājumiem;
  • Saeimas parlamentārās izmeklēšanas komisiju galaziņojumus.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Saeimas 2017. gada 12. oktobra stenogramma "Latvijas Republikas 12.Saeimas rudens sesijas sestā sēde 2017.gada 12.oktobrī". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 18.10.2017., Nr. 207 https://www.vestnesis.lv/op/2017/207.1

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr. 621

Noteikumi par augļu un dārzeņu ražotāju organizācijām

Vēl šajā numurā

18.10.2017., Nr. 207

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Saeima

Veids: stenogramma

Pieņemts: 12.10.2017.

OP numurs: 2017/207.1

2017/207.1
RĪKI

Saeimas sēdes stenogramma

Latvijas Republikas 12.Saeimas rudens sesijas sestā sēde 2017.gada 12.oktobrī

Sēdi vada Latvijas Republikas 12.Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece.

Sēdes vadītāja. Labrīt, godātie deputāti! Aicinu ieņemt vietas Saeimas Sēžu zālē. Sāksim Saeimas 2017.gada 12.oktobra sēdi!

Vispirms – iesniegtās izmaiņas Prezidija apstiprinātajā sēdes darba kārtībā.

Juridiskā komisija lūdz izdarīt izmaiņas sēdes darba kārtībā un iekļaut tajā lēmuma projektu "Par Saeimas atļauju uzsākt kriminālvajāšanu pret Rīgas pilsētas Kurzemes rajona (tagad – Pārdaugavas) tiesas tiesnesi Aiju Orniņu". Vai deputātiem ir iebildumi pret šo darba kārtības grozījumu? Deputātiem iebildumu nav. Darba kārtība grozīta.

Juridiskā komisija lūdz sēdes darba kārtībā iekļaut lēmuma projektu "Par Intas Orlickas atbrīvošanu no Bauskas rajona tiesas zemesgrāmatu nodaļas tiesneša amata". Vai deputātiem ir iebildumi pret šo darba kārtības grozījumu? Iebildumu nav. Darba kārtība grozīta.

Juridiskā komisija lūdz sēdes darba kārtībā iekļaut lēmuma projektu "Par Daiņa Loca iecelšanu par rajona (pilsētas) tiesas zemesgrāmatu nodaļas tiesnesi". Vai deputātiem ir iebildumi pret šo darba kārtības grozījumu? Deputātiem iebildumu nav. Darba kārtība grozīta.

Darba kārtībā – "Prezidija ziņojumi par iesniegtajiem likumprojektiem".

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu "Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā" nodot Juridiskajai komisijai, nosakot, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi pret likumprojekta nodošanu komisijai? Iebildumu nav. Likumprojekts komisijai ir nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu "Grozījumi likumā "Par piesārņojumu"" nodot Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai, nosakot, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi pret likumprojekta nodošanu komisijai? Deputātiem iebildumu nav. Likumprojekts komisijai ir nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu "Grozījumi likumā "Par valsts proves uzraudzību"" nodot Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai, nosakot, ka tā ir atbildīgā komisija, kā arī Juridiskajai komisijai. Vai deputātiem ir iebildumi pret likumprojekta nodošanu komisijām? Deputātiem iebildumu nav. Likumprojekts komisijām ir nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu "Grozījumi Lauku atbalsta dienesta likumā" nodot Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai, nosakot, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi pret likumprojekta nodošanu komisijai? Iebildumu nav. Likumprojekts komisijai ir nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu "Grozījumi Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas likumā" nodot Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai, nosakot, ka tā ir atbildīgā komisija.

"Pret" pieteicies runāt deputāts Edvards Smiltēns.

E.Smiltēns (pie frakcijām nepiederošs deputāts).

Labrīt, kolēģi! Lasu ziņas un saprotu, ka ir notikusi liela ķibele, un labu laiku jau par to runā. Lielajām apdrošināšanas kompānijām sadaļā "Obligātā civiltiesiskā transportlīdzekļu apdrošināšana" jeb OCTA ir konstatēti zaudējumi, un tam, kā izrādās, ir konkrēti iemesli, par kuriem atbildīgi ir arī šeit sēdošie.

Medijos apdrošināšanas kompāniju pārstāvji uzsver, ka pagaidām nekas neliecina par to, ka ceļu satiksmes negadījumu skaits būtiski mazinātos. Patiesība ir tāda, ka ceļu satiksmes negadījumu skaits pēdējos gados būtiski pieaug; it sevišķi pieaug tajos cietušo un smagi cietušo personu skaits. Nekas neliecina arī par ceļu stāvokļa uzlabošanos. Te gan ir tiešām cerība, ka nākamā gada budžetā, kas šobrīd jau ir nonācis Saeimā, būs attiecīgi līdzekļi un ka uzlabosies ceļu stāvoklis.

Tāpat autovadītāju braukšanas kultūras paaugstināšanās nav redzēta... Arī pakalpojumu cenas, piemēram, medicīnas pakalpojumu, autoservisa pakalpojumu cenas, pēc pašreizējām prognozēm tikai pieaugs. Īsāk sakot, viss kļūs dārgāks. Diezgan drūmas prognozes.

Tāpat būtiski cēlušās ir apdrošināšanas kompāniju administrēšanas izmaksas.

Kolēģi! Labi, ka mums ir Finanšu ministrija, kas nāca talkā apdrošinātājiem un izstrādāja šos likuma grozījumus, un ar ministres Danas Reiznieces-Ozolas parakstu tos virzīja tālāk Ministru kabinetā. Apdrošinātāji paši jau brīdināja sabiedrību, ka 2017.gadā kopumā OCTA prēmijas varētu augt par 35 līdz 50 procentiem, salīdzinot ar iepriekšējo gadu. Reāli tas nozīmē, ka, piemēram, 2007.gada automašīnai Škoda Octavia, kurai apdrošināšanu 12 mēnešiem pērn varēja iegādāties par 37 eiro, šobrīd lētākais piedāvājums – 81 eiro. Sadārdzinājums, kolēģi, dubults vai pat vēl lielāks! Papildus tam, lai mazinātu apdrošinātāju zaudējumus un celtu peļņu, ministrija paredz būtiski paplašināt apdrošinātāju un Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja tiesības celt regresa prasības pret ceļu satiksmes negadījumu izraisītājiem.

Likumprojektā atrodami arī dažādi citi uzlabojumi.

Ministrija ir turklāt tik pretimnākoša, ka uzlika par obligātu pienākumu pirkt apdrošināšanas pakalpojumus arī visiem tiem, kuriem tas līdz šim nebija jādara, proti, lauksaimniekiem un mežsaimniekiem, kā arī militāristiem un autoplačiem. Tas, ko faktiski ministrija dara, – ministrija palīdz, būtiski paplašinot to bāzi, ko var aplikt ar tā saucamo traktoru nodokli, kā paši lauksaimnieki vakar man izteicās, jeb piespiedu kārtā liekot apdrošināt visas traktoru vienības, kuru Latvijā, kolēģi, ir 90 tūkstoši. Apdrošināšanas prēmijas nav lielas, bet, sareizinot ar 90 tūkstošiem, automātiski sanāk vairāki miljoni. Tehniskās apskates oficiāli iziet nedaudz mazāks skaits. (Starpsauciens.) Taisnība.

Likumprojekts izgāja arī pilnu saskaņošanas procedūru Ministru kabinetā un nesastapa pretenzijas no citu nozaru ministrijām. Viss gāja mierīgi līdz brīdim, kad lauksaimnieku organizācijas ieraudzīja Saeimā iesniegtos grozījumus un diezgan skaļi medijos pajautāja: "Kas, kolēģi, notiek?"

Pirmām kārtām publiskajā telpā ir apšaubītas metodes, kādā veidā aprēķina zaudējumus. Proti, Latvijas Profesionālo apdrošināšanas brokeru asociācijas valdes priekšsēdētājs Agris Auce stāsta, ka, asociācijas ieskatā, jau daudzus gadus Latvijā OCTA nozarei ir strukturālas problēmas. Apdrošinātāju statistikas dati uzrāda sistemātiskus zaudējumus, lai gan šī statistika ir apšaubāma, jo, iespējams, apdrošinātāji uz OCTA izmaksām attiecina arī citu apdrošināšanas veidu administratīvās izmaksas.

Izlasīju, kolēģi, arī anotāciju. Ne vārda par sabiedrības interesēm un izvērtējumu! Nav vērtējuma par to, cik pamatoti ir aprēķini par apdrošinātāju zaudējumiem. Ne vārda par 90 tūkstošiem traktorvienību un par to, ka ar lauksaimniekiem vispār būtu kaut kas saskaņots šajos grozījumos. Visa anotācija ir par apdrošinātājiem, viņu problēmām, direktīvu, tiesas spriedumu un konkrēto pantu grozījumiem. Sausi un birokrātiski! Nekā nav par to, kā grozījumi ietekmēs OCTA polišu cenas Latvijas cilvēkiem. Ne vārda par to, kāpēc jāmaina esošā kārtība, kas labi strādā, jo šobrīd lauksaimnieki paši izvērtē riskus un, ja nepieciešams, paši brīvprātīgi apdrošinās. Līdz šim jau tā virzība ir bijusi apdrošinātāju interesēs! Agrāk varēja apdrošināties tikai uz mēnesi, tagad – uz trim. Ir dažādas sertifikācijas. Pašpārvadājumu atļauja lauksaimniekiem ir vajadzīga par katru reizi 3,50. Lauksaimnieki saka: par tukšu gaisu. Astoņas traktoru kategorijas! Lietuvā – divas.

Es domāju, šis birokrātijas slogs lauksaimniekiem ir par lielu.

Tāpēc, kolēģi, man šie grozījumi šķiet diezgan klajš apdrošinātāju lobijs...

Sēdes vadītāja. Paldies, Smiltēna kungs! Jūsu runas laiks ir beidzies.

E.Smiltēns. ... un aicinu sūtīt tos atpakaļ Ministru kabinetam.

Paldies.

Sēdes vadītāja. "Par" pieteikusies runāt deputāte Jūlija Stepaņenko.

J.Stepaņenko (SASKAŅA).

Godātie kolēģi! Šoreiz es vēlos izteikt patiesu sajūsmu par to, ka sabiedrība ir bijusi gana modra, asi un operatīvi reaģējot uz visai dīvaini pamatotu, bet ambiciozu soli no valdības puses. Jūsu dēļ, mīļie kolēģi, mīļie cilvēki, kas ir reaģējuši uz šiem grozījumiem, likumprojekta iesniedzēji vairs nejūtas tik pārliecināti par sevi.

Es aicināšu koalīcijas pārstāvjus balsot "par", neskatoties uz dramatisko izgāšanos, kārtējo reizi mēģinot ieslidināt roku cilvēku kabatās. Spriežot pēc pieejamiem dokumentiem, šis jautājums jau kādu laiku ir bijis Ministru kabineta darba kārtībā, tieši tā, kā Smiltēna kungs jau ir norādījis, un tāpēc nav pamata apgalvot, ka tā ir vienkārši neveikla kļūme. Ir sagatavota anotācija, ir sagatavoti apjomīgi grozījumi un ir atrasts arī pamatojums – negadījums kāda zemnieka pagalmā Slovākijā.

Kolēģi! Es domāju, ka mums ir jāredz tas "ģeniālais" cilvēks, kas ir ierosinājis šo ideju un kaismīgi to aizstāvējis. Es esmu par to, lai koalīcija nevis kautrīgi ieslēdz atpakaļgaitu un paņem atpakaļ šo ideju uz Ministru kabinetu, lai kādā brīdī atkal "ietamborētu" šo jautājumu Saeimas darba kārtībā, bet noved neveiksmi līdz galam: atbildīgajā komisijā sniedz detalizētu pamatojumu un izskaidro visus šādas rīcības motīvus. Par šo darbu kāds tomēr ir saņēmis algu un kāds ir ticējis tam, ka šis likumprojekts pilnā nopietnībā var tikt akceptēts.

Pats skumjākais šajā stāstā ir tas, ka šī likumprojekta noraidīšana šodien nemaz neliecinās par to, ka tas pie mums neatgriezīsies.

Tā kā es neesmu atbildīga par šo likumprojektu un kategoriski iebilstu pret tā pieņemšanu, tad pati es balsošu "pret", bet būtu labi, kolēģi no koalīcijas, nebaidīties no diskusijām un drosmīgi nobēdzināt šo ideju tepat Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā tā, lai tā vairs nekad neuzdrošinātos atgriezties.

Paldies.

Sēdes vadītāja. Tātad viens deputāts ir runājis "pret", viens – "par".

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījumi Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas likumā" nodošanu Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai, nosakot, ka tā ir atbildīgā komisija! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – nav, pret – 85, atturas – 1. (Aplausi.) Likumprojekts ir noraidīts.

Vārds deputātam Armandam Krauzem ziņojumam par balsošanas motīviem Zaļo un Zemnieku savienības frakcijas vārdā.

A.Krauze (ZZS).

Cienījamā Saeimas priekšsēdētāja! Kolēģi! Zaļo un Zemnieku savienības frakcija neatbalstīja Saeimā iesniegtos grozījumus Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības (Dep. J.Ādamsons: "Kas ir valdības vadītājs?") obligātās apdrošināšanas likumā, jo mēs uzskatām, ka likumprojekta normas attiecībā uz OCTA nepieciešamību transportlīdzekļiem, kuri nepiedalās ceļu satiksmē, ir neadekvātas.

Acīmredzot Finanšu ministrijas ierēdņi nav pietiekami iedziļinājušies jautājuma būtībā (Dep. A.Kaimiņš: "Kas ir finanšu ministrs?") un neizprot reālo situāciju tautsaimniecības nozarēs. Tā vietā, lai domātu par mūsu lauksaimnieku interesēm, efektīvi saimniekotu un tādējādi veicinātu tautsaimniecības izaugsmi kopumā, likumprojektā paredzēta nepamatotu papildu maksājumu piemērošana. Piedāvātie likuma grozījumi ir nepatīkams pārsteigums. Par to nav bijušas pietiekamas diskusijas ar sabiedrību un nevalstiskajām organizācijām.

Likumprojekta anotācijas sadaļā "Sabiedrības līdzdalība un komunikācijas aktivitātes" ir norādīts, ka notikušas konsultācijas ar Latvijas Transportlīdzekļu apdrošināšanas biroju un konsultatīvo padomi, kas izveidota saskaņā ar Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas likuma 49.panta pirmo daļu, taču daudzu tautsaimniecības nozaru, piemēram, lauksaimniecības un mežsaimniecības, un nevalstisko organizāciju pārstāvji nebija iesaistīti likumprojekta apspriešanas gaitā.

Mēs uzskatām, ka nedz sabiedrības līdzdalības gaitā (Starpsauciens.), nedz konsultatīvajā padomē nav ievērota sabalansēta pārstāvība starp apdrošinātāju pārstāvjiem un citu, jo īpaši ražojošo, tautsaimniecības nozaru pārstāvjiem.

Sabiedrības līdzdalība likumprojekta izstrādes gaitā ir bijusi formāla, un šobrīd likumprojektā dominē apdrošinātāju lobiju organizāciju intereses.

Likumprojektu arī mēs neatbalstām, jo nepiekrītam, ka Eiropas institūciju lēmumi un norādījumi (šajā gadījumā – Eiropas Savienības Tiesas spriedums) bez ierunām tiek iestrādāti Latvijas likumdošanā, neņemot vērā iespējamo elastību ieviešanas interpretācijā.

Tas ir nesamērīgi (Dep. A.Kaimiņš: "Krauze, ej apsēdies vietā!") – šajā likumprojektā iestrādāt prasību nodrošināt OCTA arī tādiem transportlīdzekļiem, kuri nekad nepiedalīsies ceļu satiksmē, piemēram, kūdras ieguves kombainam, kas pārvietojas pa purvu ar ātrumu viens kilometrs stundā. Šādai un līdzīgai traktortehnikai un šādām iekārtām jau šobrīd ir paredzēta apdrošināšana. Prasība papildus nodrošināt OCTA radīs papildu izdevumus un zaudējumus daudzām tautsaimniecības nozarēm, bet tajā pašā laikā nodrošinās drošu peļņu apdrošināšanas kompānijām.

Mums, Saeimas deputātiem, ir jāizmanto savas iespējas – jāaizstāv un jāsabalansē tautsaimniecības nozaru un iedzīvotāju intereses, jāaizstāv nacionālās intereses, tādēļ mēs neatbalstām ierēdņu sagatavoto likumprojektu. (Dep. G.Kūtris: "Kur valdība? Valdība neaizstāv nacionālās intereses?!")

Sēdes vadītāja. Paldies. (Aplausi.)

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu "Par Pamatnolīgumu starp Eiropas Savienību un tās dalībvalstīm, no vienas puses, un Austrāliju, no otras puses" nodot Ārlietu komisijai, nosakot, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi pret likumprojekta nodošanu komisijai? Iebildumu nav. Likumprojekts komisijai ir nodots.

Darba kārtībā – "Lēmumu projektu izskatīšana".

Lēmuma projekts "Par Saeimas atļauju uzsākt kriminālvajāšanu pret Rīgas pilsētas Kurzemes rajona (tagad – Pārdaugavas) tiesas tiesnesi Aiju Orniņu".

Juridiskās komisijas vārdā – deputāts Aleksandrs Jakimovs.

A.Jakimovs (SASKAŅA).

Labrīt, cienījamie kolēģi! Saeimas Juridiskās komisijas šā gada 10.oktobra sēdes slēgtajā daļā tika skatīts lēmuma projekts "Par Saeimas atļauju uzsākt kriminālvajāšanu pret Rīgas pilsētas Kurzemes rajona (tagad – Pārdaugavas) tiesas tiesnesi Aiju Orniņu".

Ņemot vērā, ka ierosinājumā par kriminālprocesuālās imunitātes atcelšanu un piekrišanas došanu kriminālvajāšanas uzsākšanai pret tiesnesi Aiju Orniņu un tam pievienotajā uzziņā norādītās ziņas ir izmeklēšanas noslēpums un satur ierobežotas pieejamības informāciju, ar to ikviens Saeimas deputāts šonedēļ varēja iepazīties Saeimas drošības birojā.

Vispusīgi izpētot un novērtējot esošos materiālus, komisijas locekļi ir vienbalsīgi atbalstījuši minēto lēmuma projektu.

Saeimas Juridiskās komisijas vārdā aicinu atļaut uzsākt kriminālvajāšanu pret Rīgas pilsētas Kurzemes rajona (tagad – Pārdaugavas) tiesas tiesnesi Aiju Orniņu.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu "Par Saeimas atļauju uzsākt kriminālvajāšanu pret Rīgas pilsētas Kurzemes rajona (tagad – Pārdaugavas) tiesas tiesnesi Aiju Orniņu"! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 81, pret un atturas – nav. Lēmums pieņemts.

Darba kārtībā – "Amatpersonu ievēlēšana, apstiprināšana, iecelšana, atbrīvošana vai atlaišana no amata, uzticības vai neuzticības izteikšana".

Lēmuma projekts "Par Intas Orlickas atbrīvošanu no Bauskas rajona tiesas zemesgrāmatu nodaļas tiesneša amata".

Juridiskās komisijas vārdā – deputāts Aleksandrs Jakimovs.

A.Jakimovs (SASKAŅA).

Saeimas Juridiskās komisijas šā gada 10.oktobra sēdē tika skatīts lēmuma projekts "Par Intas Orlickas atbrīvošanu no Bauskas rajona tiesas zemesgrāmatu nodaļas tiesneša amata". Tiesnese Inta Orlicka ir Bauskas rajona tiesas zemesgrāmatu nodaļas priekšniece. Par nodaļas priekšnieci tiesnese ir bijusi kopš sistēmas dibināšanas, tas ir, 24 gadus. Ņemot vērā Tiesu administrācijai adresēto Intas Orlickas iesniegumu ar lūgumu atbrīvot viņu pēc pašas vēlēšanās no Bauskas rajona tiesas zemesgrāmatu nodaļas tiesneses amata pienākumu pildīšanas ar 2017.gada 30.novembri, komisijas locekļi ir vienbalsīgi atbalstījuši minēto lēmuma projektu.

Saeimas Juridiskās komisijas vārdā aicinu atbrīvot Intu Orlicku no Bauskas rajona tiesas zemesgrāmatu nodaļas tiesneša amata ar 2017.gada 30.novembri pēc pašas vēlēšanās.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu "Par Intas Orlickas atbrīvošanu no Bauskas rajona tiesas zemesgrāmatu nodaļas tiesneša amata"! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 78, pret un atturas – nav. Lēmums pieņemts.

Darba kārtībā – lēmuma projekts "Par Daiņa Loca iecelšanu par rajona (pilsētas) tiesas zemesgrāmatu nodaļas tiesnesi".

Juridiskās komisijas vārdā – deputāts Aleksandrs Jakimovs.

A.Jakimovs (SASKAŅA).

Saeimas Juridiskās komisijas šā gada 10.oktobra sēdē tika skatīts lēmuma projekts "Par Daiņa Loca iecelšanu par rajona (pilsētas) tiesas zemesgrāmatu nodaļas tiesnesi".

Par kandidātu. Dainis Locs ir ieguvis profesionālo maģistra grādu tiesību zinātnēs un jurista kvalifikāciju. Tiesneša pretendenta līdzšinējā darba pieredze ir saistīta ar zemesgrāmatu sistēmu, kurā viņš ir nostrādājis 11 gadus. No 2017.gada 8.maija līdz šim brīdim ir tiesneša amata kandidāts. Par viņu ir saņemta pozitīva atsauksme no Rīgas apgabaltiesas Civillietu tiesas kolēģijas priekšsēdētājas pienākumu izpildītājas, kurā norādīts, ka stažēšanās laikā stažiera sagatavoto lēmumu projektu struktūra atbilda likuma prasībām, tajos atspoguļoti lietu faktiskie apstākļi un sniegta argumentēta motivācija. Projekti tika sagatavoti ar rūpību un atbildību. Tiesneša amata kandidātam ir savs viedoklis, kuru viņš spēj argumentēt.

Saņemta pozitīva atsauksme arī no Tieslietu ministrijas Tiesu sistēmas uzraudzības departamenta direktora pienākumu izpildītājas, kurā norādīts, ka kopumā stažēšanās laikā Daiņa Loca zināšanas ir novērtētas ļoti labi un viņš var sekmīgi pildīt tiesneša amata pienākumus. Tiesnešu kvalifikācijas kolēģija dod pozitīvu atzinumu Daiņa Loca iecelšanai rajona (pilsētas) tiesas zemesgrāmatu nodaļas tiesneša amatā.

Ņemot vērā minēto, komisijas locekļi ir vienbalsīgi atbalstījuši šo lēmuma projektu.

Saeimas Juridiskās komisijas vārdā aicinu iecelt Daini Locu par rajona (pilsētas) tiesas zemesgrāmatu nodaļas tiesnesi.

Sēdes vadītāja. Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu "Par Daiņa Loca iecelšanu par rajona (pilsētas) tiesas zemesgrāmatu nodaļas tiesnesi"! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 79, pret un atturas – nav. Lēmums pieņemts. Paldies.

Darba kārtībā – "Deputātu pieprasījumu izskatīšana".

Godātie kolēģi! Saeimas Prezidijs ir saņēmis deputātu Sudrabas, Krūmiņa, Meijas, Kleinbergas, Platpera, Viļuma, Mežecka, Šica, Baloža un Melgaiļa pieprasījumu Ministru prezidentam Mārim Kučinskim "Par valsts piešķirtās dotācijas finansējuma apmēru viena izglītojamā ēdināšanai, kāds tiek novirzīts pārtikas produktu iegādei". Saskaņā ar Saeimas kārtības rulli pieprasījums ir izdalīts un pieejams visiem deputātiem.

Iesniedzēji ir lūguši vārdu motivācijai. Iesniedzēju vārdā – deputāte Inguna Sudraba.

I.Sudraba (NSL).

Labrīt, kolēģi! Frakcija "No sirds Latvijai" jau pirms kāda laika aktīvi uzsāka risināt jautājumu par valsts piešķirtās dotācijas finansējuma apmēru viena izglītojamā ēdināšanai, kāds tiek novirzīts tieši pārtikas produktu iegādei, un vērsās ar jautājumiem pie izglītības un zinātnes ministra.

Sniegtās atbildes mūs neapmierināja, tāpēc mēs vērsāmies pie Ministru prezidenta ar jautājumiem, kā viņš vērtē izglītības un zinātnes ministra sniegtās atbildes. Pārsteigums bija par Ministru prezidenta rīcību, kad viņš jautājumus pāradresēja atkal Izglītības un zinātnes ministrijai. Kārtējo reizi nesaņemot atbildes no Ministru prezidenta, frakcija "No sirds Latvijai" kopā ar Latvijas Reģionu apvienības frakcijas deputātiem nolēma Ministru prezidentam sagatavot pieprasījumu.

Frakcijas "No sirds Latvijai" deputāti ir pārsteigti, ka, divas reizes uzdodot jautājumus Ministru prezidentam, kuros lūgts sniegt vērtējumu par izglītības un zinātnes ministra viedokli un rīcību, deputāti saņēma nevis Ministru prezidenta, bet gan paša izglītības un zinātnes ministra atbildi. Tātad ministrs pats vērtē savu viedokli, turklāt gan viņš, gan vēstules sagatavotāji – ministrijas ierēdņi – pauž Ministru prezidenta viedokli!

Diemžēl šāda pieeja ne tikai liecina par nevēlēšanos pēc būtības iedziļināties bērnu ēdināšanas jautājumā, bet arī demonstrē Ministru prezidenta attieksmi.

Frakcija "No sirds Latvijai" jautāja, kāpēc Izglītības un zinātnes ministrija jau no 2015.gada decembra nav piedāvājusi nopietnus risinājumus skolēnu ēdināšanas jautājumā. Ministrija nekādi nav reaģējusi arī uz pašas veiktajā aptaujā (Sēdes vadītāja noklaudzina ar āmuru.) noskaidroto, ka viena izglītojamā ēdināšanai nepieciešamo pārtikas produktu iegādei vidēji tiek izlietoti tikai 54 procenti, tātad reāli – apmēram 75 eirocenti. Turklāt Izglītības un zinātnes ministrija informē, ka pakalpojumu izmaksu struktūru ietekmē gan konkrētās pašvaldības teritorija un izglītības iestādēs izglītojamo skaits, gan tās ģeogrāfiskais novietojums. Un tāpēc deputāti jautāja Ministru prezidentam, vai viņš piekrīt ministra viedoklim, ka Latvijas teritorijā izdevumi pārtikas produktu iegādei, ko lieto skolēnu ēdināšanai, var atšķirties atkarībā no pašvaldības teritorijas, izglītojamo skaita un pat tās ģeogrāfiskā novietojuma, un vai šāda pieeja nodrošina vienlīdzīgus apstākļus visiem skolēniem.

Frakcija "No sirds Latvijai" un Latvijas Reģionu apvienības frakcijas deputāti uzskata, ka deputātiem un sabiedrībai ir tiesības uzzināt Ministru prezidenta viedokli, kā arī pēc iespējas ātrāk saņemt saprātīgus risinājumus bērnu ēdināšanas jautājuma sakārtošanai.

Pateicos!

Sēdes vadītāja. Paldies.

Pieprasījumu nododam Pieprasījumu komisijai.

Darba kārtībā – "Likumprojektu izskatīšana".

Likumprojekts "Grozījums Ūdenssaimniecības pakalpojumu likumā", otrais lasījums. Likumprojekts ir atzīts par steidzamu.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā – deputāts Edvards Smiltēns.

E.Smiltēns (pie frakcijām nepiederošs deputāts).

Kolēģi! Strādājam ar likumprojektu "Grozījums Ūdenssaimniecības pakalpojumu likumā" otrajā lasījumā un, ņemot vērā to, ka tas ir steidzams likumprojekts, tātad arī pēdējā lasījumā.

Komisijā ir saņemts viens priekšlikums. Tas ir no VARAM parlamentārā sekretāra Eglīta, un tas paredz grozīt Ministru kabineta deleģējumu attiecībā uz likumprojektā ietvertajām lietām. Komisija šo priekšlikumu ir atbalstījusi un aicina to atbalstīt arī Saeimas sēdē.

Sēdes vadītāja. Tātad priekšlikumu deputāti atbalsta.

E.Smiltēns. Līdz ar to esam izskatījuši visus priekšlikumus.

Aicinu atbalstīt likumprojektu "Grozījums Ūdenssaimniecības pakalpojumu likumā" otrajā, galīgajā, lasījumā.

Sēdes vadītāja. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījums Ūdenssaimniecības pakalpojumu likumā" atbalstīšanu otrajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 78, pret un atturas – nav. Likums pieņemts.

Darba kārtībā – likumprojekts "Par Politiskā dialoga un sadarbības nolīgumu starp Eiropas Savienību un tās dalībvalstīm, no vienas puses, un Kubas Republiku, no otras puses".

Ārlietu komisijas vārdā – deputāts Ojārs Ēriks Kalniņš.

O.Ē.Kalniņš (VIENOTĪBA).

Cienījamais Prezidij! Godātie deputāti!

Strādājam ar dokumentu Nr.3980.

Šis likumprojekts tika izskatīts Ārlietu komisijā otrajā lasījumā. Nesaņēmām nevienu priekšlikumu un atbalstījām. Līdz ar to aicinu atbalstīt šo likumprojektu otrajā, galīgajā, lasījumā.

Sēdes vadītāja. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Par Politiskā dialoga un sadarbības nolīgumu starp Eiropas Savienību un tās dalībvalstīm, no vienas puses, un Kubas Republiku, no otras puses" atbalstīšanu otrajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 80, pret un atturas – nav. Likums pieņemts.

Darba kārtībā – likumprojekts "Par Protokolu Nr.15, ar ko tiek grozīta Cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencija", otrais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā – deputāts Ojārs Ēriks Kalniņš.

O.Ē.Kalniņš (VIENOTĪBA).

Strādājam ar dokumentu Nr.3981. Šis likumprojekts par Cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvenciju arī tika izskatīts Ārlietu komisijā. Uz otro lasījumu nesaņēmām nevienu priekšlikumu.

Līdz ar to aicinu atbalstīt otrajā, galīgajā, lasījumā.

Sēdes vadītāja. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Par Protokolu Nr.15, ar ko tiek grozīta Cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencija" atbalstīšanu otrajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 80, pret un atturas – nav. Likums pieņemts.

O.Ē.Kalniņš. Paldies.

Sēdes vadītāja. Darba kārtībā – likumprojekts "Grozījums Brīvprātīgā darba likumā", trešais lasījums.

Sociālo un darba lietu komisijas vārdā – deputāts Einārs Cilinskis.

E.Cilinskis (VL–TB/LNNK).

Cienījamā Saeimas priekšsēdētājas kundze! Godājamie deputāti! Grozījums Brīvprātīgā darba likumā ir saistīts ar nākamo izskatāmo jautājumu – Sociālā uzņēmuma likumu.

Trešajā lasījumā ir saņemts viens priekšlikums, kas ir saistīts ar likuma un arī visas paketes spēkā stāšanās laiku. Un tas ir 2018.gada 1.aprīlis, jo tomēr vajag vairāk laika, ņemot vērā veiktās izmaiņas Uzņēmumu ienākuma nodokļa likumā, kas skar Sociālā uzņēmuma likumu. Komisija to ir atbalstījusi.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

E.Cilinskis. Līdz ar to visi priekšlikumi ir izskatīti.

Komisijas vārdā aicinu atbalstīt likumprojektu trešajā, galīgajā, lasījumā.

Sēdes vadītāja. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījums Brīvprātīgā darba likumā" atbalstīšanu trešajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 85, pret un atturas – nav. Likums pieņemts.

Darba kārtībā – likumprojekts "Sociālā uzņēmuma likums", trešais lasījums.

Sociālo un darba lietu komisijas vārdā – deputāts Einārs Cilinskis.

E.Cilinskis (VL–TB/LNNK).

Tātad šobrīd noslēdzas darbs gandrīz divu gadu garumā, strādājot darba grupā ar Sociālā uzņēmuma likumu.

Uz trešo lasījumu ir saņemti 30 priekšlikumi, vairums no tiem ir redakcionāla rakstura, daļa no tiem arī sakārto likumprojektu atbilstoši veiktajiem grozījumiem Uzņēmumu ienākuma nodokļa likumā.

1. ir Juridiskā biroja redakcionāla rakstura priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

E.Cilinskis. 2. un 3.priekšlikums skar jautājumu par publisku personu, pirmām kārtām pašvaldību, tiesībām dibināt vai līdzdarboties sociālajā uzņēmumā. Par to ir bijis šo divu gadu laikā ļoti daudz diskusiju un vesela virkne apakškomisijas sēžu, kurās skatīja šo jautājumu, pat izbraukuma sēde Kocēnos. Un galu galā komisija nonāca pie kompromisa redakcijas, kas paredz, ka pašvaldības vai publiskas personas var līdzdarboties sociālā uzņēmuma veidošanā, taču tām nevar būt balsu vairākuma, un līdzdarbība var attiekties tikai uz mērķa grupu nodarbinātību, kaut arī pati sociālā uzņēmuma dibināšana var būt arī ar plašākiem mērķiem. Pārejas noteikumi nosaka to, ka publiskas personas līdzdarbība ir limitēta laikā. Tātad mērķis ir... ja sākotnēji pašvaldība piedalās, tad vēlāk tomēr šis uzņēmums kļūst pilnībā privāts. Šeit ir ņemta vērā ārzemju pieredze, tai skaitā Itālijas jaunā likumdošana un vairāku konferenču materiāli.

2. – labklājības ministra Reira priekšlikums. Ir daļēji atbalstīts 3. – komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

E.Cilinskis. 3.priekšlikums ir komisijas priekšlikums, par kuru izstāstīju iepriekš. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

E.Cilinskis. 4. – Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

E.Cilinskis. 5. – Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

E.Cilinskis. 6. – Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

E.Cilinskis. 7. – Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

E.Cilinskis. 8. – Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

E.Cilinskis. 9. – Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

E.Cilinskis. 10. – Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

E.Cilinskis. 11. – Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Ir daļēji atbalstīts un iekļauts 12. – komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

E.Cilinskis. 12. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

E.Cilinskis. 13. – Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

E.Cilinskis. 14. – Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

E.Cilinskis. 15. – Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

E.Cilinskis. 16. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

E.Cilinskis. 17. – Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

E.Cilinskis. 18. – Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Ir daļēji atbalstīts 20. – komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

E.Cilinskis. 19. – Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Arī tas ir daļēji atbalstīts 20. – komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

E.Cilinskis. 20.priekšlikums, kas sakārto Sociālā uzņēmuma likumu atbilstoši grozījumiem Uzņēmumu ienākuma nodokļa likumā, ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

E.Cilinskis. 21.priekšlikums arī ir saistīts ar Uzņēmumu ienākuma nodokļa likuma grozījumiem. Tas ir Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums, un tas ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

E.Cilinskis. 22. – Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

E.Cilinskis. 23. – Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

E.Cilinskis. 24. – Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

E.Cilinskis. 25. – Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

E.Cilinskis. 26. – Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

E.Cilinskis. 27. – Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

E.Cilinskis. 28. – Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Ir daļēji atbalstīts un iekļauts 29. – komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

E.Cilinskis. 29. – Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

E.Cilinskis. 30. – Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

E.Cilinskis. Un arī 31. – Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

E.Cilinskis. Līdz ar to visi priekšlikumi ir izskatīti.

Vēlreiz vēlos izteikt pateicību gan darba grupai, gan Saeimas Juridiskajam birojam par aktīvu darbu.

Un aicinu pieņemt likumprojektu trešajā, galīgajā, lasījumā.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Sociālā uzņēmuma likums" atbalstīšanu trešajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 80, pret un atturas – nav. Likums pieņemts.

E.Cilinskis. Paldies.

Sēdes vadītāja. Darba kārtībā – likumprojekts "Grozījumi likumā "Par Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistru"", pirmais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā – deputāts Gaidis Bērziņš.

G.Bērziņš (VL–TB/LNNK).

Cienījamā Saeimas priekšsēdētāja! Godātie kolēģi! Šis likumprojekts ir saistīts ar likumprojektu "Kooperatīvo sabiedrību likums", kas arī tiks skatīts pirmajā lasījumā šajā Saeimas sēdē.

Juridiskā komisija izskatīja likumprojektu "Grozījumi likumā "Par Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistru"" un atbalstīja šī likumprojekta virzīšanu pirmajā lasījumā.

Līdz ar ko Juridiskās komisijas vārdā aicinu atbalstīt likumprojektu "Grozījumi likumā "Par Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistru"" pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījumi likumā "Par Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistru"" atbalstīšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 81, pret un atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā ir atbalstīts.

Lūdzu noteikt termiņu priekšlikumu iesniegšanai otrajam lasījumam.

G.Bērziņš. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš – šā gada 13.novembris.

Sēdes vadītāja. 15.?

G.Bērziņš. 13.novembris.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Priekšlikumi iesniedzami līdz šā gada 13.novembrim.

Darba kārtībā – likumprojekts "Grozījumi Dziesmu un deju svētku likumā", pirmais lasījums.

Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas vārdā – deputāts Valdis Skujiņš.

V.Skujiņš (ZZS).

Cienījamā Saeimas priekšsēdētāja! Kolēģi! Ministru kabineta 2016.gada 3.maijā izdotā rīkojuma "Par Valdības rīcības plānu Deklarācijas par Māra Kučinska vadītā Ministru kabineta iecerēto darbību īstenošanai" 70.punkts skan tā: "Laikus sagatavosim XXVI Vispārējo latviešu dziesmu un XVI Deju svētku programmu un nodrošināsim veiksmīgu to norisi." Šajā sakarā Kultūras ministrija kopā ar Latvijas Nacionālo kultūras centru ir izstrādājusi grozījumus Dziesmu un deju svētku likumā. Ministru kabinets tos iesniedza Saeimai. Saeima tos nodeva Izglītības, kultūras un zinātnes komisijai.

Komisija 3.oktobra sēdē izskatīja šo jautājumu, atbalstīja pirmajā lasījumā un lūdz arī jūs atbalstīt to pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Uzsākam debates.

Vārds deputātam Arvīdam Platperam.

A.Platpers (NSL).

Cienījamā priekšsēdētāja! Cienījamie kolēģi! Tā vietā, lai šajā likumā atjaunotu valsts finansējumu katram gadam, nevis tikai svētku sarīkošanas laikam (jo šo finansēšanas kārtību atcēla un valstij faktiski vairs nav tiesību dot finansējumu dziesmu un deju svētku starplaikā), mēs tagad palielinām darbinieku skaitu no valsts institūcijām, kas rūpēsies par drošību šajos svētkos. Man bija lieli iebildumi arī komisijā, kaut gan tie neguva atbalstu... Un es domāju, ka iepriekšējos Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos ne jau tāpēc, ka tur nebija drošības grupas... tur vienkārši mediķi paši bija izveidojuši situāciju, ka tad, kad bērni ģība... jo viņi ģība mazāk nekā iepriekšējos svētkos, skaitliski mazāk... paši mediķi nespēja veikt profesionāli savu darbu, jo neieradās tie, kuriem vajadzēja ierasties – tātad īstie profesionāļi, kas nodarbojas ar bērnu evakuāciju svētku laikā, ja rodas kādas problēmas. Tāpēc šis arguments, ka jāizveido glābšanas dienests, tas ir, operatīvā vadības grupa, faktiski dublē rīcības komitejas nolikumā teikto, ka šīm pašām institūcijām – Valsts policijai, Drošības policijai, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam – jau tāpat ir jābūt rīcības komitejā. Un, es domāju, ja no šīm iestādēm rīcības komitejā tiek deleģēts pārstāvis, viņš savā struktūrvienībā zina, kādām personām jābūt dziesmu un deju svētku laikā vai citu lielu pasākumu laikā, un to arī nodrošina. Tagad iznāk, ka rīcības komitejā, kurā jābūt šim pārstāvim, jo likums to pieprasa, viņam būs vēl viens cilvēks no tās pašas iestādes – no Drošības policijas, no Valsts policijas un tā tālāk – un viņš viņam turpat, tajā pašā telpā, teiks: "Tagad tu dari to un dari to." Tad man ir jautājums – kāda jēga? Vai tad tas viens cilvēks, kas ir rīcības komitejā, nesaprot un nezina, un nevar pieņemt lēmumu? Viņam faktiski ir jāatrodas pasākumā, nevis tikai formāli jāskaitās rīcības komitejā... un tad tas viņa darbinieks no tās pašas iestādes visu sakārtos, jo viņš, izrādās, būs tajā drošības grupā un mēģinās nodrošināt kārtību visos pasākumos.

Es gribu vēlreiz uzsvērt – mēs neatjaunojām likumā kārtību, ka valstij piecu gadu garumā jārūpējas par svētku sarīkošanu, un izņēmām šo punktu no Dziesmu un deju svētku likuma, un tagad papildinām to ar drošības... ar operatīvās vadības grupas dalībniekiem, kuri tad nu nodrošinās svētku norisi. Es domāju, ka pirmām kārtām tā ir vienkārši lieka naudas izšķiešana.

Otrs. Tad iznāk tā, ka tas, kas ir rīcības komitejā, absolūti neko nezina par to, ko darīs viņa struktūrvienība dziesmu svētku laikā, kādas šīs personas būs. To zinās viņa vietnieks, kurš arī tiks pieaicināts un kuram... Cik es nopratu no ministres teiktā, ir paredzēta zināma naudas summa, lūk, operatīvās vadības grupas dalībniekiem, kuri tad rūpēsies par šo drošību.

Attiecībā uz nākamajiem lasījumiem es aicinu un vēršos arī pie komisijas locekļiem, kas sēž un manī tagad klausās: vēlreiz uzzīmējiet shēmu, kā tad tas darbosies! Es uzzīmēju. Es sapratu vienu – mums atkal ir mākslīgi izveidota viena grupa, kas ne par ko neatbildēs, jo tik un tā lēmumu pieņemt... pārtraukt kaut ko var tikai rīcības komitejas priekšsēdētājs. Es domāju, ka šo struktūrvienību tagad cenšas iestrādāt citu iemeslu dēļ.

Es vēlreiz aicinu: atjaunojiet likuma iepriekšējo redakciju, lai varētu iztikt bez šīs operatīvās vadības grupas un lai varētu normāli gatavoties dziesmu svētkiem! Lai visi zinātu, kā jādara, kas jādara! Un tad arī būs kārtība lielāka.

Paldies par uzmanību.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Vārds deputātam Aldim Adamovičam.

A.Adamovičs (VIENOTĪBA).

Labrīt, cienījamie kolēģi! 2015.gadā notika XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki. Un, kā jūs atceraties, toreiz bija, nu, ne gluži ārkārtas situācija, bet ļoti nopietna situācija – bērni ģība Mežaparka Lielajā estrādē. Un pēc tam tika izvērtēta šī situācija, tika izveidota komisija no atbildīgajiem dienestiem. Un komisija ir nonākusi pie slēdziena, ka šī rīcības grupa nodarbojas ar svētku organizēšanas jautājumiem, ar lielo pasākumu scenārijiem un tā tālāk, bet operatīvās darbības grupa ir grupa, kas reaģē uz konkrētiem notikumiem katrā konkrētā svētku vietā.

Ir arī ieplānots: ja notiek vairāki svētku pasākumi vairākās vietās, izveidot operatīvās apakšgrupas, kas sastāv no konkrētiem Valsts policijas, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta un Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta speciālistiem, lai šie cilvēki dežurētu uz vietas, un tas nekādā gadījumā nepārklātos ar rīcības komitejas darbu. Tas ir pirmkārt.

Otrkārt. Par šo finansējumu, kāds svētku starplaikā pienāktos pašdarbības kolektīviem un mākslinieciskajiem kolektīviem. Lielākā daļa šo kolektīvu ir valsts vai pašvaldību un iestāžu dibināti kolektīvi, un, es domāju, tas ir katra šī dibinātāja gods – tiešām uzturēt savus kolektīvus, lai tie būtu pēc iespējas augstākā līmenī un kvalitātē, lai tie varētu piedalīties kārtējos dziesmu un deju svētkos. Un dziesmu svētku gados, tad, kad ir skolēnu dziesmu un deju svētki vai lielie dziesmu un deju svētki, tad valsts šajā ziņā... Tad Kultūras ministrija parasti atvēl arī finanšu līdzekļus šiem kolektīviem, lai tie gatavotos skatēm un citiem pasākumiem.

Un tāpēc likuma grozījumos šoreiz tiek paredzēts, ka tomēr laikā starp svētkiem šī atbildība ir dibinātāju rokās.

Paldies.

Sēdes vadītāja. Vārds deputātam Eināram Cilinskim.

E.Cilinskis (VL–TB/LNNK).

Godātā Saeimas priekšsēdētājas kundze! Godājamie deputāti! Šoreiz runāšu kā Kultūras ministrijas parlamentārais sekretārs.

Šis likumprojekts pēc iepriekšējiem skolēnu dziesmu un deju svētkiem tika gatavots ilgi un rūpīgi, iesaistot visas atbildīgās institūcijas, un visas atbildīgās institūcijas ir piedalījušās un atbalsta šā likumprojekta pieņemšanu, jo īstenībā drošība ir absolūti svarīgs... pats svarīgākais jautājums. Svētkiem ir jānotiek tā, lai drošība būtu garantēta. Laiki kļūst nemierīgāki, un līdz ar to drošības jautājumiem ir jāvelta pastiprināta uzmanība. Tāpēc ir svarīgi, lai lēmumu var pieņemt operatīvi ne tikai par vienu notikumu, jo šie notikumi norisinās vienlaikus, līdz ar to katrā no notikumiem ir vajadzīga operatīvās vadības grupa, kura var pieņemt lēmumus.

Par kultūras jomas finansējumu. Protams, Kultūras ministrija noteikti būtu priecīga, ja šis finansējums aizvien pieaugtu, tajā skaitā pieaugtu pašdarbības kolektīviem un tamlīdzīgi, un mēs arī cīnāmies par papildu finansējuma piešķiršanu. Bet mēs arī dzirdam, ka kultūra esot pārfinansēta. Tā ka droši vien šī finansējuma iespējamība ir pakāpeniska.

Es ceru, ka arī nākamā Saeima spēs turpināt kultūras jomas finansējuma pieaugumu, kāds mums ir izdevies šobrīd, un pieņems arī to, ka tas līdz šim vēl nav pietiekams.

Bet minēto likumprojektu aicinu noteikti pieņemt pirmajā lasījumā. Droši vien otrā lasījuma stadijā vēl var precizēt attiecības starp rīcības komiteju un operatīvās vadības grupu, jo arī Juridiskais birojs norādīja, ka šī procedūra varētu tikt uzlabota.

Paldies.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Vārds deputātam Arvīdam Platperam, otro reizi.

A.Platpers (NSL).

Augsti godātais Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētāj Adamoviča kungs! Es piedalos dziesmu svētkos no 1960.gada un vadu tos kā pārstāvis... virsdiriģents no 1989.gada. Un vienmēr visos šajos svētkos... es nevaru nosaukt... arī tad, kad Ziemeļu un Baltijas valstu dziesmu svētkos notika sprādziens tornī, arī tad rīcības komitejā esošie pārstāvji no attiecīgām drošības institūcijām ātri tika galā, visu sakārtoja un svētki notika.

Jūs varat vēl nosaukt dziesmu svētkus, izņemot pēdējos Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkus, kuros mediķi atsūta ārsta vietā sanitārus un gadījuma cilvēkus, kuri nezina, kā vispār bērns ir jānes no estrādes prom, ja viņš ir noģībis? Un tāpēc... Tā bija vienkārši populistiska rīcība arī no tālaika ministres puses, kura pieņēma ārkārtas situācijā svarīgu lēmumu – atcelt gājienu. Tad kāda jēga vispār?! Ja cilvēks, kas neko nesaprot un pirmo reizi piedalās kā rīcības komitejas priekšsēdētājs... Un arī struktūrvienības... Visi bija pret, arī mediķi pateica: "Nē! Atceliet svētkus, tāpēc ka noģība mazāk bērnu nekā citos svētkos!" Tajā pašā septembrī vienā no Jūrmalas skolām pieci bērni nogāzās. Direktori atlaida no darba par to, ka bērns nogāzās? Nē! Un ar ko beidzās šie svētki? Es tagad visu laiku dzirdu: iepriekšējos Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos bērni ģība. Ārprāts kaut kāds! Ģība mazāk, Adamoviča kungs! Mazāk!

Bet kādi lēmumi bija pieņemti? Izsita 45 miljonus estrādes pārbūvei, kuri jau pieauguši līdz 77 miljoniem. Un jau ziņo, ka arī šī summa vēl nebūs pietiekama. Un pats galvenais – estrādi, kurā izvietojas 12 tūkstoši dziedātāju, vispār nepārbūvēs, tikai uzlabos, un tas jau neko nemainīs.

Tāpēc es ļoti aicinu vēlreiz: pirms kādu lēmumu un kādu darba grupu organizēt, padomājiet! Līdzekļi ir vajadzīgi citur! Un nopietni padomājiet vēlreiz, nevis populistiski visu laiku atgādiniet, ka kaut kas pēdējos dziesmu svētkos notika. Nekas nenotika! Gājiens notika par spīti tam, ka pieaugušie un rīcības komitejas locekļi... priekšsēdētāja teica, ka gājienā tomēr visiem nav jāiet.

Es vēlreiz aicinu pārdomāt, ja mēs grozām likumus... Likuma panti ir jāgroza, bet tā, lai tas ir vērsts uz progresu, nevis uz populismu.

Un es gribu vēlreiz pateikt: ja Iekšlietu ministrija netiek galā ar saviem pienākumiem dziesmu svētku laikā, tad jāizpēta, kāpēc viņi netiek... Jūs domājat, ka tas cilvēks, kas tagad būs tā saucamajā operatīvās vadības grupā, to sakārtos, ja viņš neprot to darīt? Un kas tad kontrolēs rīcības komitejā? Iekšlietu ministrijas pārstāvis? Nu muļķības tās ir!

Tas ir vienkārši populisms visaugstākajā mērā – tas, kas te pašlaik notiek ar šo likumu! Sakārtojiet likumu, atjaunojiet sākotnējo redakciju, lai tie valsts līdzekļi, kas tagad būs tai operatīvajai grupai paredzēti, tiktu novirzīti mākslinieciskajam izpildījumam un cilvēkiem, kuri veido šos svētkus! (Starpsauciens.)

Sēdes vadītāja. Vārds deputātam Mārtiņam Šicam.

M.Šics (LRA).

Paldies Platpera kungam par korekto aizrādījumu, ka Dziesmu un deju svētku likumā iekļautas lietas, kurām nav jāatrodas tajā.

Šādam nolūkam Latvijā ir Publisku izklaides un svētku pasākumu drošības likums, atbilstoši kura prasībām strādā operatīvie dienesti. Un mums ir pilnīgi vienalga, vai šie pasākumi jānodrošina kādā no dziesmu un deju svētku objektiem vai, piemēram, 11.novembra krastmalā, kur notiek parādes un demonstrācijas... vienalga, vai tas ir ziedu nolikšanas pasākums, un tā tālāk... Kārtība un vispārējie principi ir vieni. Nedrīkst... Šī lieta ir jādara... Un uz dziesmu svētkiem šādas grupas arī tiek veidotas, ja ir vajadzīgs, bet tas notiek atbilstoši citam likumam.

Likums nav mācību grāmata, un nav jāpārceļ katras darbības, kas jādara atbilstoši citiem likumiem, arī ietvara likumā. Uz to, starp citu, ir norādījusi Juridiskā komisija. Un es varu apliecināt arī no tribīnes... Man ir gadu desmitu pieredze dažādu šo pasākumu ordinācijā un koordinācijā. Jā, tās reizes, kad ir bijuši neadekvāti lēmumi, tas ir, jaunu politiķu populistiski lēmumi, kas nav vērsti uz objektīvas... Objektīvi pasākumi ir...

Jā, dziesmu un deju svētkos dejoja un ģība gandrīz 35 grādu karstumā tautastērpos bērni... Nē, toreiz pārcelt nevarēja, jo, redziet, televīzijas reklāmas ir vajadzīgas, jā. Un tie bija nevis dienestu lēmumi, jā, bet gan politiķu neadekvātie lēmumi. Jā! Līdz ar to jāstrādā pie likuma... Un, neskatoties uz to, mēs balsosim par šo likumu, jo tas ir jāizdiskutē un pie skaidrības jānonāk.

Bet šis Platpera kunga priekšlikums būs jāatbalsta, un droši vien tas būs jāsvītro no šī likuma.

Paldies.

Sēdes vadītāja. Debates slēdzu.

Vai komisijas vārdā ziņotājs vēlas ko piebilst?

V.Skujiņš. Cienījamie kolēģi! Es gribu piebilst, ka mums jābūt lepniem, ka mums, mazai tautai, ir tomēr šāds īpašs likums – Dziesmu un deju svētku likums.

Lūdzu jūs atbalstīt likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījumi Dziesmu un deju svētku likumā" atbalstīšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 75, pret – 4, atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā ir atbalstīts.

Lūdzu noteikt termiņu priekšlikumu iesniegšanai otrajam lasījumam.

V.Skujiņš. Kolēģi! Priekšlikumi un uzlabojumi šiem likuma grozījumiem ir iesniedzami līdz 2.novembrim.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Priekšlikumi iesniedzami līdz šā gada 2.novembrim.

Darba kārtībā – likumprojekts "Grozījumi Ceļu satiksmes likumā", otrais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā – deputāts Anrijs Matīss.

A.Matīss (VIENOTĪBA).

Labrīt, cienījamā priekšsēdētājas kundze un cienījamie kolēģi! Strādājam ar likumprojektu "Grozījumi Ceļu satiksmes likumā" (Nr.938/Lp12).

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija izskatīja šo likumprojektu pirms otrā lasījuma.

Atgādināšu, ka likumprojekts precizē atsevišķas jomas attiecībā uz fotoradaru ieviešanu.

Netika saņemts neviens priekšlikums, un tāpēc komisijas vārdā es aicinu jūs atbalstīt šo likumprojektu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījumi Ceļu satiksmes likumā" atbalstīšanu otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 78, pret un atturas – nav. Likumprojekts otrajā lasījumā atbalstīts.

Lūdzu noteikt termiņu priekšlikumu iesniegšanai trešajam lasījumam.

A.Matīss. Paldies.

Priekšlikumus gaidīsim līdz šā gada 17.oktobrim.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Priekšlikumi iesniedzami līdz šā gada 17.oktobrim.

Darba kārtībā – likumprojekts "Grozījumi Pasta likumā", otrais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā – deputāts Edvards Smiltēns.

E.Smiltēns (pie frakcijām nepiederošs deputāts).

Kolēģi! Strādājam ar grozījumiem Pasta likumā. Kopumā otrajam lasījumam ir saņemti trīs priekšlikumi.

1. ir atbildīgās komisijas priekšlikums, kurš precizē likumā lietoto terminu, proti, "skaidras naudas pārvedums", un komisijā ir guvis atbalstu.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

E.Smiltēns. 2. ir finanšu ministres Danas Reiznieces-Ozolas priekšlikums izslēgt likumprojekta 4.pantu. Tie faktiski ir pārejas noteikumi. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

E.Smiltēns. 3., pēdējais, – finanšu ministres Danas Reiznieces-Ozolas priekšlikums par to, ka likumam jāstājas spēkā 2019.gada 25.jūnijā. Priekšlikums ir guvis atbalstu.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

E.Smiltēns. Kolēģi, esam izskatījuši visus trīs priekšlikumus, un aicinu atbalstīt šo likumprojektu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījumi Pasta likumā" atbalstīšanu otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 77, pret un atturas – nav. Likumprojekts otrajā lasījumā ir atbalstīts.

Lūdzu noteikt termiņu priekšlikumu iesniegšanai trešajam lasījumam.

E.Smiltēns. Kolēģi, ja jums ir viedoklis pasta jautājumos, kā uzlabot šo likumprojektu, priekšlikumus gaidīsim līdz šā gada 17.oktobrim.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Priekšlikumi iesniedzami līdz šā gada 17.oktobrim.

Darba kārtībā – likumprojekts "Grozījumi Sabiedriskā transporta pakalpojumu likumā", otrais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā – deputāts Anrijs Matīss.

A.Matīss (VIENOTĪBA).

Cienījamā priekšsēdētājas kundze! Cienījamie kolēģi! Strādājam ar likumprojektu "Grozījumi Sabiedriskā transporta pakalpojumu likumā" (Nr.940/Lp12).

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija ir izskatījusi šo likumprojektu otrajam lasījumam. Atgādināšu, ka šajā likumprojektā ir runa par sabiedriskā transporta pakalpojumu sniedzēju loka paplašināšanu, tai skaitā iespējām ar mazajiem autobusiem, mazajiem mikroautobusiem un vieglajiem transportlīdzekļiem nodrošināt sabiedriskā transporta pakalpojumus.

Komisijā netika saņemts neviens priekšlikums. Līdz ar to aicinu jūs, kolēģi, atbalstīt šo likumprojektu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījumi Sabiedriskā transporta pakalpojumu likumā" atbalstīšanu otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 68, pret un atturas – nav. Likumprojekts otrajā lasījumā ir atbalstīts.

Lūdzu noteikt termiņu priekšlikumu iesniegšanai trešajam lasījumam.

A.Matīss. Paldies, kolēģi.

Priekšlikumus gaidīsim līdz šā gada 17.oktobrim.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Priekšlikumi iesniedzami līdz šā gada 17.oktobrim.

Darba kārtībā – likumprojekts "Kooperatīvo sabiedrību likums", pirmais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā – deputāts Armands Krauze.

A.Krauze (ZZS).

Cienījamā Saeimas priekšsēdētāja! Kolēģi! Strādājam ar likumprojektu "Kooperatīvo sabiedrību likums" (Nr.995/Lp12).

Tieslietu ministrija ir izstrādājusi un Ministru kabinets šā gada 8.augusta sēdē atbalstīja šā jaunā likuma projektu, kas aizstās pašreiz spēkā esošo 1998.gadā pieņemto Kooperatīvo sabiedrību likumu. Šā likumprojekta mērķis ir radīt labvēlīgus pārvaldes nosacījumus kooperatīvajām sabiedrībām – brīvprātīgām personu apvienībām –, kuru nolūks ir veicināt kopīgo ekonomisko interešu efektīvu realizāciju.

Komisija šā gada 3.oktobrī atbalstīja šo likumprojektu pirmajam lasījumam. Lūdzu Saeimu atbalstīt šo likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Kooperatīvo sabiedrību likums" atbalstīšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 80, pret un atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā atbalstīts.

Lūdzu noteikt termiņu priekšlikumu iesniegšanai otrajam lasījumam.

A.Krauze. Komisijas vārdā lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu – 2017.gada 13.novembris.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Priekšlikumi iesniedzami līdz šā gada 13.novembrim.

Darba kārtībā – likumprojekts "Par Protokolu, ar ko groza Līgumu par Eiropas transportlīdzekļu un vadītāja apliecību informācijas sistēmu (EUCARIS)", pirmais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā – deputāts Ojārs Ēriks Kalniņš.

O.Ē.Kalniņš (VIENOTĪBA).

Labdien vēlreiz! Strādājam ar dokumentu Nr.3796.

Šie līguma grozījumi paredz plašāku informācijas apmaiņu un tās saņemšanu trešajām pusēm. Ar šiem grozījumiem tiek paredzēta iespēja Valsts policijai, muitas, kriminālvajāšanas un nacionālās drošības iestādēm pieprasīt informāciju no šīs iestādes, ko angliski sauc par EUCARIS.

Ārlietu komisija izskatīja šo likumprojektu pirms pirmā lasījuma un atbalstīja. Ārlietu komisijas vārdā aicinu atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Par Protokolu, ar ko groza Līgumu par Eiropas transportlīdzekļu un vadītāja apliecību informācijas sistēmu (EUCARIS)" atbalstīšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 77, pret un atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā ir atbalstīts.

Lūdzu noteikt termiņu priekšlikumu iesniegšanai otrajam lasījumam.

O.Ē.Kalniņš. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš – 20.oktobris.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Priekšlikumi iesniedzami līdz šā gada 20.oktobrim.

Darba kārtībā – likumprojekts "Grozījums likumā "Par Tirdzniecības nolīgumu starp Eiropas Savienību un tās dalībvalstīm, no vienas puses, un Kolumbiju un Peru, no otras puses"", pirmais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā – deputāts Ojārs Ēriks Kalniņš.

O.Ē.Kalniņš (VIENOTĪBA).

Strādājam ar dokumentu Nr.3630.

Ārlietu ministrijai no 2014.gada 1.augusta ir nodota Ekonomikas ministrijas kompetence ārējās tirdzniecības politikas jomā. Un tāpēc ir nepieciešams Ārlietu ministriju noteikt kā atbildīgo par visu Eiropas Savienības tirdzniecības nolīgumos paredzēto saistību izpildes koordinatori Latvijā.

Šie ir tehniski grozījumi – 2.pantā vārdi "Ekonomikas ministrija" tiek aizstāti ar vārdiem "Ārlietu ministrija".

Ārlietu komisija šo likumprojektu izskatīja un atbalstīja pirmajam lasījumam. Aicinu jūs to atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījums likumā "Par Tirdzniecības nolīgumu starp Eiropas Savienību un tās dalībvalstīm, no vienas puses, un Kolumbiju un Peru, no otras puses"" atbalstīšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 78, pret un atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā ir atbalstīts.

Lūdzu noteikt termiņu priekšlikumu iesniegšanai otrajam lasījumam.

O.Ē.Kalniņš. 20.oktobris.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Priekšlikumi iesniedzami līdz šā gada 20.oktobrim.

Darba kārtībā – likumprojekts "Grozījums likumā "Par Ekonomisko partnerattiecību pagaidu nolīgumu starp Kotdivuāru, no vienas puses, un Eiropas Kopienu un tās dalībvalstīm, no otras puses"", pirmais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā – deputāts Ojārs Ēriks Kalniņš.

O.Ē.Kalniņš (VIENOTĪBA).

Arī nākamie četri likumprojekti ir līdzīgi – tehniska rakstura.

Ārlietu komisija izskatīja dokumentu Nr.3640 un atbalstīja likumprojektu pirmajam lasījumam.

Aicinu deputātus atbalstīt to.

Sēdes vadītāja. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījums likumā "Par Ekonomisko partnerattiecību pagaidu nolīgumu starp Kotdivuāru, no vienas puses, un Eiropas Kopienu un tās dalībvalstīm, no otras puses"" atbalstīšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 78, pret un atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā ir atbalstīts.

Lūdzu noteikt termiņu priekšlikumu iesniegšanai otrajam lasījumam.

O.Ē.Kalniņš. 20.oktobris.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Priekšlikumi iesniedzami līdz šā gada 20.oktobrim.

Darba kārtībā – likumprojekts "Grozījums likumā "Par Brīvās tirdzniecības nolīgumu starp Eiropas Savienību un tās dalībvalstīm, no vienas puses, un Korejas Republiku, no otras puses"", pirmais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā – deputāts Ojārs Ēriks Kalniņš.

O.Ē.Kalniņš (VIENOTĪBA).

Strādājam ar dokumentu Nr.3638.

Arī šim likumprojektam ir tehnisks raksturs.

Ārlietu komisijas vārdā aicinu atbalstīt pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījums likumā "Par Brīvās tirdzniecības nolīgumu starp Eiropas Savienību un tās dalībvalstīm, no vienas puses, un Korejas Republiku, no otras puses"" atbalstīšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 77, pret un atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā ir atbalstīts.

Lūdzu noteikt termiņu priekšlikumu iesniegšanai otrajam lasījumam.

O.Ē.Kalniņš. 20.oktobris.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Priekšlikumi iesniedzami līdz šā gada 20.oktobrim.

Darba kārtībā – likumprojekts "Grozījums likumā "Par Pagaidu nolīgumu ceļā uz Ekonomisko partnerattiecību nolīgumu starp Eiropas Kopienu un tās dalībvalstīm, no vienas puses, un Centrālāfrikas Līgumslēdzēju pusi, no otras puses"", pirmais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā – deputāts Ojārs Ēriks Kalniņš.

O.Ē.Kalniņš (VIENOTĪBA).

Strādājam ar dokumentu Nr.3629.

Šim likumprojektam ir līdzīgs raksturs kā iepriekšējiem.

Aicinu atbalstīt pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījums likumā "Par Pagaidu nolīgumu ceļā uz Ekonomisko partnerattiecību nolīgumu starp Eiropas Kopienu un tās dalībvalstīm, no vienas puses, un Centrālāfrikas Līgumslēdzēju pusi, no otras puses"" atbalstīšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 76, pret un atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā atbalstīts.

Lūdzu noteikt termiņu priekšlikumu iesniegšanai otrajam lasījumam.

O.Ē.Kalniņš. 20.oktobris.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Priekšlikumi iesniedzami līdz šā gada 20.oktobrim.

Darba kārtībā – likumprojekts "Grozījums likumā "Par Nolīgumu, ar ko izveido asociāciju starp Eiropas Savienību un tās dalībvalstīm, no vienas puses, un Centrālameriku, no otras puses"", pirmais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā – deputāts Ojārs Ēriks Kalniņš.

O.Ē.Kalniņš (VIENOTĪBA).

Šis ir pēdējais šajā paketē. Ārlietu komisijas vārdā aicinu atbalstīt pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījums likumā "Par Nolīgumu, ar ko izveido asociāciju starp Eiropas Savienību un tās dalībvalstīm, no vienas puses, un Centrālameriku, no otras puses"" atbalstīšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 74, pret un atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā atbalstīts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

O.Ē.Kalniņš. 20.oktobris.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Priekšlikumi iesniedzami līdz šā gada 20.oktobrim.

Darba kārtībā – likumprojekts "Par pievienošanās protokolu tirdzniecības nolīgumam starp Eiropas Savienību un tās dalībvalstīm, no vienas puses, un Kolumbiju un Peru, no otras puses, ar ko ņem vērā Ekvadoras pievienošanos", pirmais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā – deputāts Ojārs Ēriks Kalniņš.

O.Ē.Kalniņš (VIENOTĪBA).

Strādājam ar dokumentu Nr.3474.

2009.gada janvārī tika sāktas sarunas par daudzpusēju tirdzniecības nolīgumu starp Eiropas Savienību un Kolumbiju, Ekvadoru un Peru. Bolīvija nolēma šajā procesā nepiedalīties. Pēc četrām sarunu kārtām Ekvadora pārtrauca savu līdzdalību sarunās, un tās turpinājās tikai ar Peru un Kolumbiju. Bet 2014.gadā tika atjaunotas sarunas starp Eiropas Savienību un Ekvadoru, kuru rezultātā Ekvadora pievienojās tirdzniecības līgumam. Šis līgums var veicināt Latvijas un Ekvadoras sadarbību, tostarp uzlabojot Latvijas uzņēmēju iespējas eksportēt tieši uz Ekvadoru.

Ārlietu komisija izskatīja šo likumprojektu un atbalstīja pirmajā lasījumā. Komisijas vārdā aicinu arī jūs to atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Par pievienošanās protokolu tirdzniecības nolīgumam starp Eiropas Savienību un tās dalībvalstīm, no vienas puses, un Kolumbiju un Peru, no otras puses, ar ko ņem vērā Ekvadoras pievienošanos" atbalstīšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 76, pret un atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā atbalstīts.

Lūdzu noteikt termiņu priekšlikumu iesniegšanai otrajam lasījumam.

O.Ē.Kalniņš. 20.oktobris.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Priekšlikumi iesniedzami līdz šā gada 20.oktobrim.

O.Ē.Kalniņš. Paldies.

Sēdes vadītāja. Darba kārtībā – likumprojekts "Grozījumi Iedzīvotāju reģistra likumā", otrais lasījums.

Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas vārdā – deputāts Aleksejs Loskutovs.

A.Loskutovs (VIENOTĪBA).

Cienījamais Prezidij! Kolēģi! Mēs skatīsim divus savstarpēji saistītus likumprojektus – "Grozījumi Iedzīvotāju reģistra likumā" un "Fizisko personu reģistra likums" (tas būs jauns likums, kas pēc nedaudz vairāk kā diviem gadiem aizstās Iedzīvotāju reģistra likumu).

Pirmais likumprojekts – "Grozījumi Iedzīvotāju reģistra likumā".

1.priekšlikums ir saņemts no iekšlietu ministra Riharda Kozlovska. Komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Loskutovs. 2. ir atbildīgās komisijas izstrādātais priekšlikums. Lūdzu to atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Loskutovs. 3. – komisijas priekšlikums. Lūdzu atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Loskutovs. 4. – komisijas priekšlikums. Lūdzu to arī atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Loskutovs. 5. – iekšlietu ministra Kozlovska priekšlikums. Daļēji atbalstīts, iekļauts 6. – komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

A.Loskutovs. 6. – komisijas priekšlikums. Lūdzu to atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Loskutovs. Līdz ar to visi priekšlikumi ir izskatīti.

Lūdzu atbalstīt šo likumprojektu.

Sēdes vadītāja. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījumi Iedzīvotāju reģistra likumā" atbalstīšanu otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 81, pret un atturas – nav. Likumprojekts otrajā lasījumā ir atbalstīts.

Lūdzu noteikt termiņu priekšlikumu iesniegšanai trešajam lasījumam.

A.Loskutovs. Paldies par atbalstu likumprojektam.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam – 26.oktobris.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Priekšlikumi iesniedzami līdz šā gada 26.oktobrim.

Darba kārtībā – likumprojekts "Fizisko personu reģistra likums", otrais lasījums.

Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas vārdā – deputāts Aleksejs Loskutovs.

A.Loskutovs (VIENOTĪBA).

Kā es jau teicu, Fizisko personu reģistra likums ar 2020.gadu aizstās Iedzīvotāju reģistra likumu.

Mēs esam saņēmuši 29 priekšlikumus.

1. – Juridiskā biroja priekšlikums. Komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Loskutovs. 2. – Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Loskutovs. 3. – Juridiskā biroja priekšlikums. Komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Loskutovs. 4. – deputāta Vectirāna priekšlikums. Komisijā netika atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

A.Loskutovs. 5. – Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Loskutovs. 6. – Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Loskutovs. 7. – iekšlietu ministra Kozlovska priekšlikums. Komisijā tika atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Loskutovs. 8. – Juridiskā biroja priekšlikums. Daļēji atbalstīts, iekļauts 9. – komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

A.Loskutovs. 9. – Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšlikums. Lūdzu to atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Loskutovs. 10. – Juridiskā biroja priekšlikums. Komisijā tika atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Loskutovs. 11. – Juridiskā biroja priekšlikums. Daļēji atbalstīts, iekļauts 13. – komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

A.Loskutovs. 12. – iekšlietu ministra Kozlovska priekšlikums. Tas ir atbalstīts un arī iekļauts 13. – komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

A.Loskutovs. 13.priekšlikums ir komisijas izstrādātais, ievērojot Juridiskā biroja un iekšlietu ministra viedokli. Lūdzu to atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Loskutovs. 14. – Juridiskā biroja priekšlikums. Komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Loskutovs. 15. – iekšlietu ministra Kozlovska priekšlikums. Komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Loskutovs. 16. – Juridiskā biroja priekšlikums. Komisijā tika atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Loskutovs. 17. – Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Loskutovs. 18. – Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Loskutovs. 19. – Juridiskā biroja priekšlikums. Komisijā tika atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Loskutovs. 20. – Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Loskutovs. 21. – Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Loskutovs. 22. – iekšlietu ministra Kozlovska priekšlikums. Komisijā tika daļēji atbalstīts un iekļauts 24. – komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

A.Loskutovs. 23. – Juridiskā biroja priekšlikums. Arī tas tika daļēji atbalstīts un iekļauts 24. – komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

A.Loskutovs. 24. – Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšlikums, kas izstrādāts, ievērojot iekšlietu ministra un Juridiskā biroja priekšlikumus. Lūdzu to atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Loskutovs. 25. – Juridiskā biroja priekšlikums. Lūdzu to atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Loskutovs. 26. – Juridiskā biroja priekšlikums. Komisijā tika atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Loskutovs. 27. – Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Loskutovs. 28. – Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Loskutovs. 29. – Juridiskā biroja priekšlikums. Komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Loskutovs. Līdz ar to visi priekšlikumi ir izskatīti. Aicinu jūs atbalstīt likumprojektu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Fizisko personu reģistra likums" atbalstīšanu otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 79, pret un atturas – nav. Likumprojekts otrajā lasījumā ir atbalstīts.

Lūdzu noteikt termiņu priekšlikumu iesniegšanai trešajam lasījumam.

A.Loskutovs. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam ir 26.oktobris.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Priekšlikumi iesniedzami līdz šā gada 26.oktobrim.

Darba kārtībā – likumprojekts "Grozījumi Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja likumā", pirmais lasījums.

Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas vārdā – deputāts Aleksejs Loskutovs.

A.Loskutovs (VIENOTĪBA).

Cienījamie kolēģi! Pirmajā lasījumā skatām grozījumus Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja likumā. Šie grozījumi ir nepieciešami, lai precizētu deleģējumu Ministru kabinetam attiecībā uz tās komisijas izveidi, darbību un lēmumu pieņemšanas kārtību, kas izvērtē KNAB priekšnieka iespējamu atbrīvošanu no amata.

Sēdes vadītāja. Komisija aicina tos atbalstīt. Paldies.

A.Loskutovs. Komisija šo likumprojektu atbalstīja. Aicinu jūs atbalstīt likumprojektu.

Sēdes vadītāja. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījumi Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja likumā" atbalstīšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 75, pret un atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā ir atbalstīts.

Lūdzu noteikt termiņu priekšlikumu iesniegšanai otrajam lasījumam.

A.Loskutovs. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam – 17.oktobris.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Priekšlikumi iesniedzami līdz šā gada 17.oktobrim.

Darba kārtībā – likumprojekts "Grozījumi Pacientu tiesību likumā", pirmais lasījums.

Sociālo un darba lietu komisijas vārdā – deputāts Hosams Abu Meri.

H.Abu Meri (VIENOTĪBA).

Labrīt, kolēģi! Strādājam ar grozījumiem Pacientu tiesību likumā. Pašlaik saskaņā ar Darba aizsardzības likumu darba devējam ir jānodrošina nelaimes gadījumu darbā izmeklēšana un jāveic to uzskaite. Lai to varētu veikt, viņam ir pienākums pieprasīt no ārstniecības iestādes izziņu par nelaimes gadījumā darbā cietušo nodarbināto veselības traucējumu smaguma pakāpi. Ņemot vērā, ka šie dati satur daudz sensitīvas informācijas par personām, pašlaik Pacientu tiesību likuma 10.pants noteic, ka informācijas sniegšanai ir nepieciešama pacienta rakstveida piekrišana. Pacientu tiesību likuma 10.panta piektajā daļā ir norādīts to personu un institūciju loks, kurām, pamatojoties uz rakstveida pieprasījumu, šo sensitīvo informāciju drīkst sniegt bez personas piekrišanas, un darba devēji nav šo subjektu lokā. Tāpēc, ņemot vērā, ka šī informācija ir vajadzīga un reizēm nav iespējams dabūt pacienta piekrišanu, ja tam ir smagi slimības stāvokļi, ir nepieciešams papildināt Pacientu tiesību likuma 10.panta "Pacienta datu aizsardzība" piektajā daļā minēto personu un institūciju loku, ietverot arī darba devēju.

Otrs jautājums. Šobrīd Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisija ir iekļauta Pacientu tiesību likuma 10.panta piektās daļas 5.punktā kā institūcija, kurai ir tiesības ārstniecības iestādei rakstveidā pieprasīt informāciju par pacientu invaliditātes ekspertīzes veikšanai. Ņemot vērā to, ka vienotajā veselības nozares elektroniskās informācijas sistēmā tiks centralizēti uzkrāti ar personas veselību saistīti dati, lai Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisija varētu efektīvāk pildīt noteiktās funkcijas, ir nepieciešams noteikt, ka Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisija ir tiesīga apstrādāt personu datus vienotajā veselības nozares elektroniskās informācijas sistēmā tādā apjomā, kāds ir nepieciešams prognozējamās invaliditātes, invaliditātes un darbspēju zuduma ekspertīzei.

Komisija atbalstīja šo likumprojektu pirmajā lasījumā, tāpēc aicinu jūs atbalstīt to pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījumi Pacientu tiesību likumā" atbalstīšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 76, pret un atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā ir atbalstīts.

Lūdzu noteikt termiņu priekšlikumu iesniegšanai otrajam lasījumam.

H.Abu Meri. 27.oktobris.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Sēdes vadītāja. Priekšlikumi iesniedzami līdz šā gada 27.oktobrim.

Darba kārtībā – likumprojekts "Grozījums Publiskas personas mantas atsavināšanas likumā", otrais lasījums.

Sociālo un darba lietu komisijas vārdā – deputāts Einārs Cilinskis.

E.Cilinskis (VL–TB/LNNK).

Godātā Saeimas priekšsēdētājas kundze! Godājamie deputāti! Arī šis likumprojekts ir saistīts ar šodien jau akceptēto Sociālā uzņēmuma likumu, tikai šis likumprojekts vēl pagaidām ir otrajā lasījumā.

Otrajam lasījumam ir saņemts viens priekšlikums – atbildīgās komisijas priekšlikums –, kas maina spēkā stāšanās termiņu atbilstoši pārējiem likumiem un ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

E.Cilinskis. Līdz ar to visi priekšlikumi ir izskatīti.

Komisijas vārdā aicinu atbalstīt otrajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījums Publiskas personas mantas atsavināšanas likumā" atbalstīšanu otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 77, pret un atturas – nav. Likumprojekts otrajā lasījumā atbalstīts.

Lūdzu noteikt termiņu priekšlikumu iesniegšanai trešajam lasījumam.

E.Cilinskis. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam – 27.oktobris.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Priekšlikumi iesniedzami līdz šā gada 27.oktobrim.

Darba kārtībā – likumprojekts "Grozījumi Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likumā", pirmais lasījums.

Sociālo un darba lietu komisijas vārdā – deputāte Silvija Šimfa.

S.Šimfa (NSL).

Cienījamās kolēģes! Godātie kolēģi!

Likumprojekts "Grozījumi Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likumā" ir izstrādāts, lai noteiktu aizliegumu ražot un laist tirgū saldumus, uzkodas, kā arī rotaļlietas un citus priekšmetus, kas vizuāli atgādina cigaretes vai citus tabakas izstrādājumus un var piesaistīt nepilngadīgo uzmanību, kā arī tādēļ, lai īstenotu Pasaules Veselības organizācijas Vispārējās konvencijas par tabakas uzraudzību 13.pantā un tā ieviešanas vadlīnijās noteikto, ka tabakas izstrādājumu un to lietošanas veicināšana, padarot šos produktus pievilcīgākus ar dažādiem elementiem, ir jānovērš; tas attiecināms arī uz Latvijas valsts simbolu, fizisko personu un animācijas tēlu izmantošanu.

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija ir izskatījusi šo likumprojektu, izvērtējusi to un ir saskatījusi, ka šie priekšlikumi, šīs jaunās normas balstās arī zinātniskos pētījumos, kuri liecina, ka tabakas industrijas mārketinga pasākumi ir veicinājuši smēķēšanas izplatību īpaši jauniešu vidū un tādēļ tie būtu jāierobežo. Komisija savā sēdē atbalstīja šo likumprojektu un aicina jūs atbalstīt to pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījumi Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likumā" atbalstīšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 82, pret un atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā atbalstīts.

Lūdzu noteikt termiņu priekšlikumu iesniegšanai otrajam lasījumam.

S.Šimfa. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam – 10.novembris.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Priekšlikumi iesniedzami līdz šā gada 10.novembrim.

Godātie kolēģi! Ir saņemts deputātu Āboltiņas, Brigmaņa, Artūra Rubika, Adamoviča, Barčas... (Starpsauciens.) iesniegums ar lūgumu turpināt Saeimas šā gada 12.oktobra sēdi līdz visu darba kārtības jautājumu izskatīšanai bez pārtraukuma. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem nav iebildumu. Tātad Saeimas sēde tiks turpināta bez pārtraukuma.

Darba kārtībā – likumprojekts "Grozījumi Maksājumu pakalpojumu un elektroniskās naudas likumā", otrais lasījums.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā – deputāts Igors Pimenovs.

I.Pimenovs (SASKAŅA).

Labdien, Saeimas deputāti! Likumprojekts "Grozījumi Maksājumu pakalpojumu un elektroniskās naudas likumā".

Reizē ar šiem grozījumiem ir izdarīti grozījumi virknē citu likumu, lai nodrošinātu pasākumu sistēmu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanai.

Ir saņemti septiņi priekšlikumi.

1., 2. un 3.priekšlikums ir par vienu un to pašu. No visiem finanšu un kapitāla tirgu regulējošiem likumiem tiek izņemtas sankciju normas un atstāta tikai atsauce uz Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likumu, kurā sankciju normas tiek apkopotas. Tās būs ievērojami stingrākas, nekā bija līdz šim, un attieksies ne tikai uz finanšu sektoru, bet arī uz nefinanšu sektoru.

1.priekšlikums, kuru iesniegusi finanšu ministre Reizniece-Ozola, nesatur atsauci uz Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likumu, tāpēc netika atbalstīts komisijā.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

I.Pimenovs. 2. – komisijas priekšlikums – savukārt tika atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

I.Pimenovs. 3. – finanšu ministres Reiznieces-Ozolas priekšlikums. Ir daļēji atbalstīts un iekļauts 2. – komisijas priekšlikumā, kuru jūs tikko esat atbalstījuši.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

I.Pimenovs. 4. un 5.priekšlikums ir par pārejas noteikumiem. Tur ir normas, kas ir saistītas ar Eiropas Savienības regulas normām, kuras vēl nav pieņemtas, bet tiks pieņemtas. Diemžēl nav skaidrs šo normu spēkā stāšanās termiņš. Tas sarežģī situāciju. Finanšu ministrija solīja trešajam lasījumam izdarīt precizējošus priekšlikumus, tāpēc 4. – finanšu ministres Reiznieces-Ozolas priekšlikums – tika atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

I.Pimenovs. 5. – finanšu ministres Reiznieces-Ozolas priekšlikums. Arī tas tika atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

I.Pimenovs. 6. un 7.priekšlikums ir tehniskas dabas priekšlikumi.

6. – finanšu ministres Reiznieces-Ozolas priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

I.Pimenovs. Komisija deva priekšroku 7. – Juridiskā biroja priekšlikumam – un to atbalstīja.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

I.Pimenovs. Līdz ar to visi septiņi priekšlikumi ir izskatīti. Lūdzu atbalstīt likumprojektu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījumi Maksājumu pakalpojumu un elektroniskās naudas likumā" atbalstīšanu otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 80, pret un atturas – nav. Likumprojekts otrajā lasījumā ir atbalstīts.

Lūdzu noteikt termiņu priekšlikumu iesniegšanai trešajam lasījumam.

I.Pimenovs. Komisija lūdz iesniegt priekšlikumus trešajam lasījumam līdz 17.oktobrim.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Priekšlikumi iesniedzami līdz šā gada 17.oktobrim.

Darba kārtībā – likumprojekts "Grozījumi Azartspēļu un izložu likumā", otrais lasījums.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā – deputāts Aleksandrs Kiršteins.

A.Kiršteins (VL–TB/LNNK).

Cienījamā priekšsēdētāja! Godājamie deputāti! Grozījumiem Azartspēļu un izložu likumā ir iesniegti priekšlikumi, no kuriem divi ir atsaukti.

1.priekšlikumu, ko iesniedzis Juridiskais birojs, komisija ir atbalstījusi.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Kiršteins. 2.priekšlikums, kuru iesniedzis deputāts Adamovičs, ir atsaukts.

Sēdes vadītāja. Tātad priekšlikums atsaukts.

A.Kiršteins. 3.priekšlikums arī ir atsaukts, to iesniedzis deputāts Adamovičs.

Sēdes vadītāja. Priekšlikums atsaukts.

A.Kiršteins. 4.priekšlikumu, ko iesniedzis Juridiskais birojs, komisija ir atbalstījusi.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Kiršteins. 5.priekšlikums arī atbalstīts, to iesniedzis Juridiskais birojs.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta arī 5.priekšlikumu.

A.Kiršteins. Aicinu atbalstīt otrajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījumi Azartspēļu un izložu likumā" atbalstīšanu otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 83, pret un atturas – nav. Likumprojekts otrajā lasījumā ir atbalstīts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

A.Kiršteins. Aicinu iesniegt priekšlikumus līdz 17.oktobrim.

Paldies.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Priekšlikumi iesniedzami līdz šā gada 17.oktobrim.

Godātie deputāti! Sēdes darba kārtība ir izskatīta.

Saistībā ar šodien paredzēto atbilžu sniegšanu uz deputātu jautājumiem vēlos jūs informēt.

Par deputātu Platpera, Sudrabas, Meijas, Mežecka un Baloža jautājumu kultūras ministrei Dacei Melbārdei "Par 2018.gada valsts budžeta prioritātēm". Saņemtā rakstveida atbilde iesniedzējus neapmierina, bet mutvārdos deputāti papildjautājumus uzdot nevēlas.

Papildus 10.oktobrī ir saņemti divi steidzami deputātu jautājumi, uz kuriem saskaņā ar Saeimas kārtības rulli atbildes būtu sniedzamas šodien.

Par deputātu Zariņa, Urbanoviča, Morozova, Orlova un Pimenova jautājumu satiksmes ministram Uldim Augulim "Par apropriācijas pārdali uz Satiksmes ministrijas budžeta apakšprogrammām". Saņemtā rakstveida atbilde iesniedzējus apmierina.

Un par deputātu Zariņa, Urbanoviča, Morozova, Orlova un Pimenova jautājumu veselības ministrei Andai Čakšai "Par apropriācijas pārdali uz Veselības ministrijas budžeta apakšprogrammu 33.17.00 "Neatliekamās medicīniskās palīdzības nodrošināšana stacionārās ārstniecības iestādēs"". Saņemtā rakstveida atbilde iesniedzējus apmierina.

Līdz ar to šodien paredzētā atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem nenotiks.

Ir saņemti deputātu jautājumi.

Deputāti Artūrs Rubiks, Tretjaka, Raimonds Rubiks, Mirskis un Ādamsons iesnieguši Ministru prezidentam Mārim Kučinskim jautājumu "Par izpildvaras funkcijām", ko nododam Ministru prezidentam atbildes sniegšanai.

Deputāti Zariņš, Raimonds Rubiks, Tretjaka, Artūrs Rubiks un Pimenovs iesnieguši satiksmes ministram Uldim Augulim jautājumu "Par paredzēto finansējumu valsts ceļu infrastruktūras uzturēšanai".

Vārds motivācijai deputātam Ivaram Zariņam. (Starpsaucieni: "Nav! Ir! Nav!")

Tātad deputāts nav ieradies.

Jautājumu nododam satiksmes ministram Uldim Augulim atbildes sniegšanai.

Deputāti Sudraba, Mežeckis, Kūtris, Platpers un Meija iesnieguši jautājumu veselības ministrei Andai Čakšai "Par parādiem valsts budžeta programmā 33.00.00 "Veselības aprūpes nodrošināšana"", ko nododam veselības ministrei atbildes sniegšanai.

Deputāti Sudraba, Mežeckis, Meija, Platpers un Kūtris iesnieguši jautājumu izglītības un zinātnes ministram Kārlim Šadurskim "Par valsts budžeta līdzekļu plānošanas atbilstību Latvijas tiesību aktiem", ko nododam izglītības un zinātnes ministram atbildes sniegšanai.

Deputāti Sudraba, Mežeckis, Meija, Platpers un Kūtris iesnieguši jautājumu kultūras ministrei Dacei Melbārdei "Par valsts budžeta līdzekļu plānošanu", ko nododam kultūras ministrei atbildes sniegšanai.

Deputāti Sudraba, Mežeckis, Meija, Platpers un Kūtris iesnieguši jautājumu zemkopības ministram Jānim Dūklavam "Par valsts budžeta līdzekļu plānošanu", ko nododam zemkopības ministram atbildes sniegšanai.

Deputāti Sudraba, Stepaņenko, Brīvers, Šimfa un Kūtris iesnieguši jautājumu ārlietu ministram Edgaram Rinkēvičam "Par nepilngadīgo Latvijas valstspiederīgo tiesību aizsardzību Lielbritānijā un Ziemeļīrijas Apvienotajā Karalistē", ko nododam ārlietu ministram atbildes sniegšanai.

Lūdzu zvanu! Lūdzu deputātu klātbūtnes reģistrācijas režīmu!

Godātie kolēģi! Vēlos jūs informēt, ka Dzeltenajā zālē uzreiz pēc Saeimas sēdes notiks Jāņa Tomaševska grāmatas "Neatkarības čuksti: Latviešu pagaidu nacionālās padomes vēsture" atvēršana. Aicinām piedalīties!

Vārds paziņojumam deputātam Ivaram Brīveram.

I.Brīvers (LRA).

Godātie kolēģi! Ir izveidota Deputātu grupa kristīgi konservatīvo vērtību aizstāvībai. Lūdzu tos, kuri interesējas par šīs grupas darbību, pulcēties... nu, acīmredzot, ja Dzeltenā zāle ir aizņemta, tad pie ieejas Dzeltenās zāles blakustelpā.

Paldies.

Sēdes vadītāja. Vārds Saeimas sekretāra biedram reģistrācijas rezultātu paziņošanai.

G.Kūtris (12.Saeimas sekretāra biedrs).

Cienījamie kolēģi! Nav reģistrējušies: Ringolds Balodis, Andris Bērziņš, Inesis Boķis, Boriss Cilevičs, Lolita Čigāne, Ints Dālderis, Nellija Kleinberga, Rihards Kols, Inese Lībiņa-Egnere, Imants Parādnieks, Sergejs Potapkins, Jānis Vucāns un Ivars Zariņš.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Sēdi slēdzu.


 

Rakstveidā sniegtās atbildes uz deputātu jautājumiem



Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!