• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Liepājas pilsētas dome
Republikas pilsētas domes publicē saistošos noteikumus un to paskaidrojuma rakstu. Saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas, ja tajos nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš.

Pirms republikas pilsētas domes vēlēšanām republikas pilsētu vēlēšanu komisijas publicē reģistrētos deputātu kandidātu sarakstus, pēc vēlēšanām – informāciju par pilsētas domē ievēlētajiem deputātiem.

TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Liepājas pilsētas domes 2017. gada 12. oktobra saistošie noteikumi Nr. 17 "Par nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanu Liepājas pilsētas administratīvajā teritorijā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 20.10.2017., Nr. 209 https://www.vestnesis.lv/op/2017/209.9

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Talsu novada domes saistošie noteikumi Nr. 22

Par Talsu novada pašvaldības līdzfinansējumu valsts nozīmes pilsētbūvniecības pieminekļu teritorijās esošo vēsturisko ēku restaurācijai un konservācijai Talsu novadā

Vēl šajā numurā

20.10.2017., Nr. 209

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Liepājas pilsētas dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 17

Pieņemts: 12.10.2017.

OP numurs: 2017/209.9

2017/209.9
RĪKI

Liepājas pilsētas domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Liepājas pilsētas domes saistošie noteikumi Nr.17

Liepājā 2017.gada 12.oktobrī (prot. Nr.13, 8.§)

Par nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanu Liepājas pilsētas administratīvajā teritorijā

Izdoti saskaņā ar likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli"
 2.panta 81 daļu, 3.panta pirmo daļu, 14 daļu un 9.panta otro daļu

1. Saistošie noteikumi nosaka:

1.1. nekustamā īpašuma nodokļa maksātājus par daudzdzīvokļu dzīvojamām mājām (tās daļām), kas ierakstītas zemesgrāmatā uz Liepājas pilsētas pašvaldības (turpmāk arī – pašvaldība) vārda, un pašvaldībai piederošo vai piekritīgo zemi, uz kuras šīs mājas atrodas;

1.2. nekustamā īpašuma nodokļa likmes piemērošanu;

1.3. vidi degradējošu, sagruvušu vai cilvēku drošību apdraudošu būvju aplikšanu ar nekustamā īpašuma nodokli;

1.4. nekustamā īpašuma nodokļa maksāšanas paziņojumu piespiedu izpildes termiņu.

2. Nekustamā īpašuma nodokļa aprēķinu, maksāšanas paziņojumu izdošanu un nekustamā īpašuma nodokļa parādu piedziņu atbilstoši šo saistošos noteikumu nosacījumiem veic Liepājas pilsētas pašvaldības Nodokļu administrācija (turpmāk – Nodokļu administrācija).

3. Nekustamā īpašuma nodokli par daudzdzīvokļu dzīvojamo māju (tās daļu), kas ierakstīta zemesgrāmatā uz pašvaldības vārda, un pašvaldībai piederošo vai piekritīgo zemi, uz kuras šī māja atrodas, maksā pašvaldības daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas (tās daļu) īrnieki un nomnieki, kuriem īres un nomas līgumi slēgti ar pašvaldību, vai personas, kuras īpašuma tiesības uz dzīvojamo māju (tās daļu) ieguvušas līdz dzīvojamās mājas privatizācijai, vai dzīvokļu īpašumu tiesiskie valdītāji (līdz nekustamā īpašuma reģistrēšanai zemesgrāmatā).

4. Nekustamā īpašuma nodokli par pašvaldībai piederošo vai piekritīgo nekustamo īpašumu maksā persona, kurai ar pašvaldības institūcijas lēmumu nekustamais īpašums nodots valdījumā. Ja pašvaldībai piederošais vai piekritīgais nekustamais īpašums nav nodots valdījumā, bet uz likuma vai cita pamata atrodas citas personas lietošanā (faktiskā lietošanā), nekustamā īpašuma nodokļa maksātājs ir attiecīgā nekustamā īpašuma lietotājs (faktiskais lietotājs).

5. Nekustamā īpašuma nodokļa likmes – 0,2% no kadastrālās vērtības, kas nepārsniedz 56 915 euro, 0,4% no kadastrālās vērtības daļas, kas pārsniedz 56 915 euro, bet nepārsniedz 106 715 euro, un 0,6% no kadastrālās vērtības daļas, kas pārsniedz 106 715 euro – dzīvokļa īpašuma sastāvā esošai ēkas daļai, kuras lietošanas veids ir dzīvošana, un šai daļai piekrītošajai koplietošanas telpu platībai, viena dzīvokļa mājām, divu vai vairāku dzīvokļu mājām, kas nav sadalītas dzīvokļa īpašumos, kā arī telpu grupām nedzīvojamās ēkās, kuru lietošanas veids ir dzīvošana, ja šie nekustamā īpašuma nodokļa objekti (turpmāk – objekti) netiek izmantoti saimnieciskās darbības veikšanai, izņemot valsts, pašvaldības un pašvaldības kapitālsabiedrību īpašumā vai valdījumā esošos objektus, piemēro:

5.1. fizisko personu īpašumā, tiesiskajā valdījumā vai lietošanā esošajiem objektiem, ja objektā taksācijas gada 1.janvārī pulksten 0.00 dzīvesvieta ir deklarēta vismaz vienai personai. Pārējos gadījumos piemēro nekustamā īpašuma nodokļa likmi 1,5% apmērā no objekta kadastrālās vērtības;

5.2. juridisko personu, individuālo komersantu, ārvalstu komersantu un to pārstāvniecību īpašumā, tiesiskajā valdījumā vai lietošanā esošajiem objektiem, ja objekts ir izīrēts dzīvošanai, no nākamā mēneša pēc īres tiesību nostiprināšanas zemesgrāmatā, un ja taksācijas gada 1.janvārī pulksten 0.00 tajā dzīvesvieta ir deklarēta vismaz vienai personai. Pārējos gadījumos piemēro nekustamā īpašuma nodokļa likmi 1,5% apmērā no objekta kadastrālās vērtības.

6. Saistošo noteikumu 5.2.apakšpunktā noteiktajos gadījumos nekustamā īpašuma nodokļa likmi 1,5% apmērā no objekta kadastrālās vērtības piemēro ar nākamo mēnesi pēc tam, kad:

6.1. dzēsts zemesgrāmatas nostiprinājums par īres tiesībām objektā;

6.2. izbeidzies zemesgrāmatas nostiprinājumā norādītais objekta īres tiesību termiņš, ja zemesgrāmatā nav iesniegta informācija par īres tiesību termiņa pagarinājumu vai dzēšanu;

6.3. izbeidzies zemesgrāmatas nostiprinājumā norādītais objekta īres tiesību termiņš, ja zemesgrāmatā nav iesniegta informācija par īres tiesību termiņa pagarinājumu vai dzēšanu.

7. Ja nekustamais īpašums uz kopīpašuma tiesību pamata pieder vairākām personām vai atrodas kopvaldījumā, nekustamā īpašuma nodokļa likmi nosaka, ņemot vērā katram kopīpašniekam piederošo ēkas domājamo daļu kadastrālo vērtību.

8. Dzīvojamajām ēkām, kuras Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā reģistrētas kā jaunbūves un kurām ir spēkā lēmums par būvatļauju, piemēro likumā "Par nekustamā īpašuma nodokli" noteiktās likmes, izņemot jaunbūves, kurām noteikts vidi degradējošas, sagruvušas vai cilvēku drošību apdraudošas būves statuss.

9. Vidi degradējošu, sagruvušu vai cilvēku drošību apdraudošu būvi apliek ar nekustamā īpašuma nodokļa likmi 3% apmērā no lielākās turpmāk minētās kadastrālās vērtības:

9.1. būvei piekritīgās zemes kadastrālās vērtības;

9.2. būves kadastrālās vērtības.

10. Lēmumu par būves klasificēšanu kā vidi degradējošu, sagruvušu vai cilvēku drošību apdraudošu būvi vai attiecīgā statusa atcelšanu pieņem Liepājas pilsētas pašvaldības iestāde "LIEPĀJAS PILSĒTAS BŪVVALDE".

11. Par 9.punktā minētajām būvēm nekustamā īpašuma nodokļa paaugstināto likmi piemēro ar nākamo mēnesi pēc lēmuma par būves klasificēšanu attiecīgajā kategorijā pieņemšanas.

12. Maksāšanas paziņojumu par būvi, kas klasificēta kā vidi degradējoša, sagruvusi vai cilvēku drošību apdraudoša, Nodokļu administrācija nosūta nodokļa maksātājam viena mēneša laikā no lēmuma par būves klasificēšanu attiecīgajā kategorijā pieņemšanas.

13. Nekustamā īpašuma nodokļa pārrēķinu par būvi likumā "Par nekustamā īpašuma nodokli" noteiktajā kārtībā veic, sākot ar nākamo mēnesi pēc lēmuma par šo noteikumu 9.punktā minētā būves statusa atcelšanu pieņemšanas.

14. Par nodokļu maksātājam izveidojušos nekustamā īpašuma nodokļa parādu Nodokļu administrācijai ir tiesības pieņemt lēmumu – izpildrīkojumu par nokavēto nodokļu maksājumu piedziņu bezstrīda kārtībā ne vēlāk kā septiņus gadus no nodokļa samaksas termiņa iestāšanās brīža.

15. Saistošie noteikumi stājas spēkā 2018.gada 1.janvārī.

Liepājas pilsētas domes priekšsēdētājs U.Sesks

 

Saistošo noteikumu "Par nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanu Liepājas pilsētas administratīvajā teritorijā"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojumu raksta sadaļas

Informācija

1. Saistošo noteikumu nepieciešamības pamatojums

1. Saskaņā ar likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli" (turpmāk – Likums) 2.panta 81 daļu pašvaldība var noteikt, kas ir nekustamā īpašuma nodokļa maksātājs par daudzdzīvokļu dzīvojamo māju (tās daļu), kas ierakstīta zemesgrāmatā uz pašvaldības vārda, un pašvaldībai piederošo vai piekritīgo zemi, uz kuras šī māja atrodas.

2. Likuma 3.panta pirmā daļa paredz, ka nekustamā īpašuma nodokļa likmi vai likmes no 0,2 līdz 3% no nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības nosaka pašvaldība savos saistošajos noteikumos, kurus tā publicē līdz pirmstaksācijas gada 1.novembrim. Nekustamā īpašuma nodokļa likmi, kas pārsniedz 1,5% no nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības, pašvaldība nosaka tikai gadījumā, ja nekustamais īpašums netiek uzturēts atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajai kārtībai.

3. Likuma 3.panta 14 daļa paredz, ka vidi degradējošu, sagruvušu vai cilvēku drošību apdraudošu būvi apliek ar nekustamā īpašuma nodokļa likmi 3% apmērā, ja to ir noteikusi pašvaldība savos saistošajos noteikumos, kurus tā publicē līdz pirmstaksācijas gada 1.novembrim. Tas nepieciešams, lai veicinātu to sakārtošanu vai nojaukšanu, kā arī novērstu cilvēku drošības apdraudējumu un pilsētas ainavas bojāšanu.

4. Likuma 9.panta otrā daļa paredz, ka pašvaldība ir tiesīga noteikt nodokļa maksāšanas paziņojumu piespiedu izpildes termiņu, kas nepārsniedz septiņus gadus no nodokļa samaksas termiņa iestāšanās brīža.

2. Īss projekta satura izklāsts

Likums "Par nekustamā īpašuma nodokli" piešķir pašvaldībām tiesības, izdodot attiecīgus saistošos noteikumus, lemt par nekustamā īpašuma nodokļa likmi, par dzīvojamo ēku palīgēku neaplikšanu ar nekustamā īpašuma nodokli, par inženierbūvju – laukumu, kuri tiek izmantoti kā maksas stāvlaukumi, aplikšanu ar nekustamā īpašuma nodokli, par vidi degradējošu, sagruvušu un cilvēku drošību apdraudošu būvju aplikšanu ar paaugstinātu nodokļa likmi, par termiņu, kādā tiek veikta maksāšanas paziņojumu par nekustamā īpašuma nodokli piespiedu izpilde (maksimālais termiņš – 7 gadi).

Saistošo noteikumu projektā noteikts:

1. Nekustamā īpašuma nodokli par daudzdzīvokļu dzīvojamo māju (tās daļu), kas ierakstīta zemesgrāmatā uz pašvaldības vārda, un pašvaldībai piederošo vai piekritīgo zemi, uz kuras šī māja atrodas, maksā pašvaldības daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas (tās daļu) īrnieki, nomnieki vai tiesiskie valdītāji.

2. Nekustamā īpašuma nodokli par pašvaldībai piederošo vai piekritīgo nekustamo īpašumu maksā persona, kurai ar pašvaldības institūcijas lēmumu nekustamais īpašums nodots valdījumā, vai persona, kura faktiski lieto šo īpašumu.

3. Likuma 3.panta pirmajā daļā noteiktās nekustamā īpašuma nodokļa likmes piemēro dzīvojamām mājām neatkarīgi no tā, vai tās ir vai nav sadalītas dzīvokļu īpašumos, dzīvojamo māju daļām, telpu grupām nedzīvojamās ēkās, kuru lietošanas veids ir dzīvošana, ja taksācijas gada 1.janvārī objektā ir deklarēta vismaz viena persona. Pārējos gadījumos piemēro nekustamā īpašuma nodokļa likmi 1,5% apmērā no objekta kadastrālās vērtības (izņemot Kadastra informācijas sistēmā reģistrētās jaunbūves, kurām ir spēkā esoša būvatļauja). Lai nodrošinātu datu savietojamību ar valsts informācijas sistēmām, kā arī vienveidīgu pieeju datu saņemšanai, saistošajos noteikumos tiek noteikts, ka 5.punkta izpildei tiks izmantoti dati uz taksācijas gada 1.janvāri pulksten 0.00.

4. Ar paaugstinātu nodokļa likmi – 3% apmērā no būvei piekritīgās zemes kadastrālās vērtības vai būves kadastrālās vērtības – tiks apliktas vidi degradējošas, sagruvušas un cilvēku drošību apdraudošas būves.

5. Maksāšanas paziņojumu piespiedu izpilde veicama 7 gadu laikā.

3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu

Nosakot, ka nekustamā īpašuma nodokli par pašvaldībai piederošajiem dzīvokļiem un zemi maksā šo dzīvokļu īrnieki, nomnieki vai tiesiskie valdītāji, Liepājas pilsētas pašvaldības Nodokļu administrācijai ir tiesības piešķirt nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumus personām, kurām LIEPĀJAS PILSĒTAS DOMES SOCIĀLAIS DIENESTS ir noteicis trūcīgas vai maznodrošinātas personas (ģimenes) statusu. Šobrīd par 2017.gadu īrniekiem piešķirti nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumi 10701 EUR apmērā.

Atlasot dzīvokļu īpašumus un dzīvojamās mājas (individuālās mājas un vairāku dzīvokļu dzīvojamās mājas, kuras nav sadalītas dzīvokļu īpašumos), konstatēts, ka Liepājas pilsētā ir 5146 nekustamā īpašuma nodokļa objekti, kuri pieder fiziskajām personām un kuros nav deklarēta neviena persona. Aprēķinot nekustamā īpašuma nodokli ar likmi 0,2% no objektu kadastrālās vērtības ir 84751 EUR. Aprēķinot nekustamā īpašuma nodokli ar likmi 1,5% no objektu kadastrālās vērtības ir 635648 EUR. Starpība ir 550897 EUR. Pēc saistošo noteikumu pieņemšanas un informācijas masu saziņas līdzekļos situācija mainīsies un papildus ieņēmumus nevar prognozēt.

Līdz 2017.gada 1.septembrim Liepājas pilsētas pašvaldības Nodokļu administrācija, pamatojoties uz LIEPĀJAS PILSĒTAS BŪVVALDES lēmumiem par vidi degradējošas, sagruvušas un cilvēku drošību apdraudošas būves statusa noteikšanu, ir aprēķinājusi nekustamā īpašuma nodokli ar paaugstināto likmi 3% 21 ēkai. Ja situācija nemainās, tad papildus aprēķinātais nekustamā īpašuma nodoklis ir 19000 EUR gadā.

4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā

Nav.

5. Informācija par administratīvajām procedūrām

Saistošie noteikumi tiks nosūtīti Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai, tiks publicēti oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" un Liepājas pilsētas domes mājas lapā www.liepaja.lv. Liepājas pilsētas domes saistošo noteikumu "Nekustamā īpašuma nodokļa piemērošana Liepājas pilsētas administratīvajā teritorijā" izpildi nodrošina Liepājas pilsētas pašvaldības Nodokļu administrācija.

6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām

Konsultācijas nav notikušas.

Liepājas pilsētas domes priekšsēdētājs U.Sesks

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!