• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Konkurences padome
Konkurences padome publicē pieņemtos lēmumus par tirgus dalībnieku apvienošanos, par pārkāpuma konstatēšanu un naudas soda uzlikšanu, par tirgus dalībnieku paziņoto vienošanos, par dominējoša stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu u.c.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Konkurences padomes 2017. gada 13. oktobra lēmums Nr. 24 "Par tirgus dalībnieku apvienošanos". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 23.10.2017., Nr. 210 https://www.vestnesis.lv/op/2017/210.3

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas lēmums Nr. 117

Par sabiedrības ar ierobežotu atbildību "JUGLAS JAUDA" koģenerācijas stacijā saražotās siltumenerģijas tarifu piemērošanas kārtību

Vēl šajā numurā

23.10.2017., Nr. 210

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Konkurences padome

Veids: lēmums

Numurs: 24

Pieņemts: 13.10.2017.

OP numurs: 2017/210.3

2017/210.3
RĪKI

Konkurences padomes lēmumi: Šajā laidienā 3 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Konkurences padomes lēmums Nr.24

Lēmuma publiskojamā versija

Rīgā 2017.gada 13.oktobrī (prot. Nr.51, 3.§)

Par tirgus dalībnieku apvienošanos

Lieta Nr. KL\5-4\17\11

Par SIA "MAXIMA Latvija" nomas tiesību iegūšanu
 

SATURA RĀDĪTĀJS

I APVIENOŠANĀS DALĪBNIEKI

1. SIA "MAXIMA Latvija"

2. AS "Prisma Latvija"

II APVIENOŠANĀS VEIDS

III IDENTIFICĒTIE UN APVIENOŠANĀS REZULTĀTĀ IETEKMĒTIE TIRGI

3. Ikdienas patēriņa preču mazumtirdzniecības tirgus

3.1. Konkrētās preces tirgus

3.2. Konkrētais ģeogrāfiskais tirgus

4. Ikdienas patēriņa preču iepirkumu tirgus

5. Tirdzniecības telpu iznomāšanas tirgus

IV IETEKMES UZ KONKURENCI IZVĒRTĒJUMS

6. Ikdienas patēriņa preču mazumtirdzniecības tirgus

7. Ikdienas patēriņa preču iepirkumu tirgus
 

1 16.06.2017. Konkurences padome (turpmāk – KP) saņēma SIA "MAXIMA Latvija" (turpmāk – MAXIMA) ziņojumu par tirgus dalībnieku apvienošanos, kurā paredzēts, ka MAXIMA iegūs izmantošanas (nomas) tiesības uz mazumtirdzniecības telpām Mūkusalas ielā 71, Rīgā (turpmāk – Ziņojums).

2 Ziņojumā norādīts, ka telpu īpašnieks ir SIA "LSREF3 Riga Plaza" (turpmāk – Plaza), bet savu saimniecisko darbību šajās telpās iepriekš veikusi AS "Prisma Latvija" (turpmāk – PRISMA). Tā kā mazumtirdzniecībā izmantotās tirdzniecības telpas ir uzskatāmas par uzņēmuma aktīviem, tad šo aktīvu izmantošanas tiesību iegūšana – tirdzniecības telpu nomāšana – ir uzskatāma par tirgus dalībnieku apvienošanos Konkurences likuma (turpmāk – KL) izpratnē. Par apvienošanās dalībniekiem uzskatāmi mazumtirgotājs, kas iegūst aktīvu izmantošanas tiesības un mazumtirgotājs, kas iepriekš izmantojis šos aktīvus.1

3 Apvienošanās dalībnieku kopējais neto apgrozījums Latvijas teritorijā pārsniedz KL 15.panta otrajā daļā noteikto slieksni 30 000 000 EUR un nevienam no apvienošanās dalībniekiem apgrozījums nav bijis mazāks par 1 500 000 EUR, līdz ar to konkrētā apvienošanās ir paziņojama KP.

I APVIENOŠANĀS DALĪBNIEKI

1. SIA "MAXIMA Latvija"

4 MAXIMA ir Latvijas Komercreģistrā reģistrēta sabiedrība ar ierobežotu atbildību ar vienoto reģistrācijas Nr. 40003520643, tās juridiskā adrese – "Abras", Krustkalni, Ķekavas pagasts, Ķekavas novads. Ziņojumā norādīts, ka MAXIMA galvenie darbības veidi ietver mazumtirdzniecību nespecializētajos veikalos, kuros galvenokārt pārdod pārtikas preces, dzērienus vai tabaku. MAXIMA ir viens no lielākajiem pārtikas un ātrās aprites preču mazumtirgotājiem Latvijā. MAXIMA, Ziņojuma iesniegšanas brīdī, Latvijā savu darbību īstenoja 1542 veikalos, izmantojot preču zīmi" MAXIMA X", "MAXIMA XX" un "MAXIMA XXX".

5 Ziņojumā norādīts, ka MAXIMA ir daļa no Lietuvas uzņēmuma UAB "Vilniaus Prekyba" koncerna, kuru netieši kontrolē fiziska persona A.B. Papildus UAB "Vilniaus Prekyba" koncernam, A.B. realizē izšķirošu ietekmi šādās sabiedrību grupās – UAB "NDX Energia" un Corebeta Limited, kuru saistītie uzņēmumi daļēji darbojas arī Latvijā. MAXIMA realizē izšķirošu ietekmi šādos uzņēmumos – SIA "Skandi Krasts", SIA "Mahrix", SIA "NIOLO" (darbojas nekustamo īpašumu tirgū) un SIA "PATRIKA" (nodarbojas ar pārtikas mazumtirdzniecību interneta veikalā).

2. AS "Prisma Latvija"

6 PRISMA ir Latvijas Komercreģistrā reģistrēta akciju sabiedrība ar vienoto reģistrācijas Nr. 40003796236, tās juridiskā adrese – Duntes iela 23A, Rīga. PRISMA galvenie darbības veidi ir pārtikas un ātrās aprites preču mazumtirdzniecība. Tā savu saimniecisko darbību Latvijā īstenoja3 trīs lielveikalos, izmantojot preču zīmi "Prisma", tajā skaitā (līdz 23.05.2017.4) multifunkcionālajā iepirkšanās centrā5 "RĪGA PLAZA" (turpmāk – "RĪGA PLAZA"), kurā telpas vēlas iegūt MAXIMA, īstenojot paziņoto apvienošanās darījumu.

7 PRISMA ir Somijas koncerna "S-group" (Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta) meitas uzņēmums. "S-group" koncerns Somijā, Baltijā un Krievijā apvieno vairākus uzņēmumus, kas specializējas ātrās aprites patērētāju preču mazumtirdzniecībā un vairumtirdzniecībā, kā arī vairākās citās jomās, tajā skaitā, banku, viesnīcu un restorānu darbībā.

II APVIENOŠANĀS VEIDS

8 MAXIMA un Plaza 07.06.2017. noslēgtais telpu nomas līgums paredz, ka MAXIMA nomās līgumā noteiktās telpas "RĪGA PLAZA" ēkā (kadastra numurs – 0100 050 0148037), kas atrodas uz zemes gabala ar kadastra numuru 0100 050 0148, Mūkusalas ielā 71, Rīgā, ikdienas patēriņa preču mazumtirdzniecības veikala iekārtošanai.

9 KL 15.panta pirmās daļas 3.punkts nosaka, ka "tirgus dalībnieku apvienošanās ir "tāds stāvoklis, kad [..] viens vai vairāki tirgus dalībnieki iegūst daļu vai visus cita tirgus dalībnieka [..] aktīvus vai tiesības tos izmantot. Aktīvu vai to izmantošanas tiesību iegūšanu uzskata par apvienošanos, ja aktīvu vai to izmantošanas tiesību iegūšana palielina minēto aktīvu un tiesību ieguvēja tirgus daļu jebkurā konkrētajā tirgū."

10 Tātad saskaņā ar KL 15.panta pirmās daļas trešo punktu par apvienošanos ir uzskatāmi arī darījumi, kad tiek iegūtas tiesības izmantot nevis visu, bet tikai daļu aktīvu, kas palielina ieguvēja tirgus daļu jebkurā konkrētajā tirgū. Arī KP savā skaidrojumā tieši par apvienošanās darījumiem ikdienas patēriņa preču mazumtirdzniecības tirgū norādījusi, ka nav nozīmes apstāklim, ka multifunkcionālā iepirkšanās centra ietvaros iepriekšējā mazumtirgotāja saimnieciskajā darbībā izmantotās telpas nesakrīt vai tikai daļēji sakrīt ar mazumtirgotāja ieguvēja izvēlētajām telpām. Tāpat nav būtiski, vai apvienošanās brīdī iepriekšējais ikdienas patēriņa preču mazumtirgotājs ir pārtraucis savu darbību vai bankrotējis.6

11 Ņemot vērā minēto, paziņotā apvienošanās ir uzskatāma par apvienošanos KL 15.panta pirmās daļas 3.punkta izpratnē, vienam tirgus dalībniekam iegūstot cita tirgus dalībnieka aktīvu daļu vai tiesības tos izmantot.

III IDENTIFICĒTIE UN APVIENOŠANĀS REZULTĀTĀ IETEKMĒTIE TIRGI

12 Saskaņā ar KL 1.panta 4.punktu "konkrētais tirgus – konkrētās preces tirgus, kas izvērtēts saistībā ar konkrēto ģeogrāfisko tirgu". KL 1.panta 5.punkts nosaka, ka "konkrētās preces tirgus – noteiktas preces tirgus, kurā ietverts arī to preču kopums, kuras var aizstāt ar šo noteikto preci konkrētajā ģeogrāfiskajā tirgū, ņemot vērā pieprasījuma un piedāvājuma aizstājamības faktoru, preču pazīmes un lietošanas īpašības". Savukārt KL 1.panta 3.punkts nosaka, ka "konkrētais ģeogrāfiskais tirgus ir ģeogrāfiskā teritorija, kurā konkurences apstākļi konkrētās preces tirgū ir pietiekami līdzīgi visiem šā tirgus dalībniekiem".

13 Atbilstoši Ministru kabineta 29.09.2008. noteikumu Nr.800 "Kārtība, kādā iesniedz un izskata pilno un saīsināto ziņojumu par tirgus dalībnieku apvienošanos" 2.punktam apvienošanās rezultātā ietekmētais tirgus ir (1) konkrētais tirgus, kurā darbojas apvienošanā iesaistītie tirgus dalībnieki un (2) ar konkrēto tirgu, kurā darbojas viens no apvienošanā iesaistītiem tirgus dalībniekiem, vertikāli saistīts tirgus, kurā darbojas cits apvienošanā iesaistīts tirgus dalībnieks.

14 Ziņojuma iesniedzēju ieskatā konkrētie tirgi, kuri varētu tikt ietekmēti apvienošanās rezultātā, ņemot vērā KP praksi7, ir (1) ikdienas patēriņa preču mazumtirdzniecības tirgus, kas ietver veikalus, kuru tirdzniecības telpas platība ir virs 600 m2 vai kas spēj nodrošināt vismaz 6000 sortimenta vienību mēnesī, un kas atrodas 13 minūšu brauciena aptveršanas zonā ap multifunkcionālo iepirkšanās centru "RĪGA PLAZA" un (2) ikdienas patēriņa preču iepirkuma tirgus Baltijas valstu vai alternatīvi Latvijas teritorijā.

3. Ikdienas patēriņa preču mazumtirdzniecības tirgus

15 Pirms 07.06.2017. MAXIMA un Plaza telpu nomas līguma noslēgšanas, ar ikdienas patēriņa preču mazumtirdzniecību "RĪGA PLAZA" telpās nodarbojās PRISMA, bet pēc paziņotā apvienošanās darījuma īstenošanas paredzēts, ka šajās telpās saimniecisko darbību veiks MAXIMA. Līdz ar to kā ietekmētais tirgus konkrētās apvienošanās gadījumā padziļināti tiks vērtēts ikdienas patēriņa preču mazumtirdzniecības tirgus.

3.1. Konkrētās preces tirgus

16 Ikdienas patēriņa preču mazumtirdzniecībā konkurence izpaužas ar piedāvātajām cenām, produktu sortimentu un kvalitāti, apkalpošanas līmeni u.c. KP savā praksē ir konstatējusi, ka ikdienas patēriņa preču mazumtirdzniecības veikalu savstarpējā aizvietojamība nav līdzvērtīga, lieliem (turpmāk Lēmumā izmantoti arī jēdzieni – "plaša sortimenta veikals", "one-stop shop"8) un maziem veikaliem (turpmāk Lēmumā izmantots arī jēdziens –"top-up shop") atrodoties spektra pretējos galos (veidojas tā saucamā "chain of substitutes"9).10

17 Ikdienas patēriņa preču mazumtirdzniecības tirgus ir diferencēts – daži veikali var būt tuvi aizstājēji, citi attālāki. Tā rezultātā arī veikalu izdarītais konkurences spiediens nav abpusēji simetrisks, proti, lielākie veikali izdara būtisku konkurences spiedienu uz mazajiem veikaliem, kamēr mazo veikalu izdarītais spiediens ir daudz ierobežotāks (pastāv aizvietojamības asimetrija).11 Līdz ar to, vērtējot plaša sortimenta veikalu darbību, mazāko veikalu iekļaušana analītiskajā tvērumā var pārvērtēt šo aktīvu reālo konkurētspējas nozīmi.

18 Šāda aizvietojamības asimetrija ir analizēta KP praksē. "Šaurā sortimenta dēļ, mazie veikali nespēj aizvietot un izdarīt būtisku konkurences spiedienu uz plaša sortimenta veikaliem. Arī vadošie ikdienas patēriņa preču mazumtirdzniecības tīkli Latvijā norāda, ka dažādu veikalu formātos piedāvājums atšķiras. Piemēram, MAXIMA norāda, ka "MAXIMA X" veikali nodrošina tikai pamata produkciju, bez izteikti plaša sortimenta un orientējoties uz papildinošajiem pirkumiem ("top-up shopping"). Savukārt SIA "RIMI LATVIA" (turpmāk -RIMI) mātes sabiedrība (ICA Gruppen) publiski paudusi nostāju, ka mazākos veikalos (ap 500 m2) galvenokārt uzsvars tiek likts uz "parocīgumu", kamēr lielākos veikalos (virs 800 m2) uz produktu piedāvājumu."12

19 Viena veikala aizvēršanās un cita veikala atvēršanās tajā pašā vietā (kas nav saistīta ar pieprasījuma izmaiņām lokālā tirgū) ir nozīmīgs informācijas avots, analizējot cilvēku plūsmas un līdz ar to – veikalu savstarpējo aizvietojamību. "Exit-entry events" (jeb aizvēršanās-atvēršanas notikumu) novērojumi dod iespēju izvērtēt patērētāju reakciju uz reālām izmaiņām tirgū, nevis to interpretēt tikai no tirgus struktūras vai tirgus dalībnieku viedokļiem.13

20 Arī Eiropas Komisija (turpmāk – EK) konkrētā tirgus definēšanā piemēro identisku praksi, proti, kā nozīmīgs pierādījums konkrētā tirgus definēšanā var būt nesenā pagātnē notikušas aizstāšanas. Dažos gadījumos ir iespējams analizēt nesenas pagātnes notikumus vai satricinājumus tirgū, tādējādi atrodot konkrētus piemērus divu produktu savstarpējai aizstāšanai.14 Līdz ar to arī KP šāda veida informāciju (ja tā ir pieejama) izmanto kā būtisku faktoru tirgus definēšanai.

21 Analizējot patērētāju plūsmu no praksē faktiski novērojama "exit-entry event" gadījuma, ir secināms, ka patērētāji neuzskata visus ikdienas patēriņa preču mazumtirdzniecības veikalus par līdzvērtīgiem aizvietotājiem. 31.05.2016. multifunkcionālā tirdzniecības centrā "Domina Shopping" (turpmāk – DOMINA) tika aizvērts PRISMA plaša sortimenta veikals, kas savu darbību veica vairāk kā 12 000 m2 lielās telpās, piedāvājot vairāk kā 40 00015 sortimenta vienību mēnesī. 18.08.2016. DOMINA tika atvērts cits ikdienas patēriņa preču mazumtirdzniecības veikals (īpašnieks – SIA "BORDO" (turpmāk –Bordo), kas darbību nodrošina aptuveni 600 m2 lielās tirdzniecības telpās, piedāvājot nedaudz mazāk kā 6000 sortimenta vienību mēnesī. Salīdzinot šo veikalu rādītājus, KP secināja, ka jaunatvērtais veikals spējis vien (*) [5-10] % apmērā aizvietot (PRISMA) plaša sortimenta veikalu. Turklāt šajā veikalā dienā tika veikti aptuveni piecas reizes mazāk pirkumu nekā iepriekšējā (PRISMA) plaša sortimenta veikalā.16

22 Ņemot vērā ievērojamo aizvietojamības asimetriju starp PRISMA un Bordo veikaliem, papildus tika iegūta informāciju par vēl vienu patērētājiem svarīgu faktoru izvēloties veikalu, kurā iepirkties, – sortimentu.17 KP apkopotā informācija liecina, ka Rīgā ikdienas patēriņa preču mazumtirdzniecības veikalos līdz 600 m2 sortiments kopumā ir ierobežotāks, nekā veikalos virs 600 m2.

23 Papildus sortimenta apjomam, KP ieguva informāciju arī par sortimenta tālāku segmentāciju, proti, par svaigās pārtikas stendu pieejamību veikalos līdz 600 m2 un virs 600 m2. Iegūtā informācija par svaigās produkcijas stendiem, kopsakarā ar veikala platību pieļauj, ka tikai (*) [10-20] % no veikaliem ar tirdzniecības platību līdz 600 m2 spēj piedāvāt svaigās gaļas stendus un (*) [5-10] % – svaigās zivis, kamēr veikalos ar tirdzniecības platību virs 600 m2 šāda produkcija pamatā tiek piedāvāta. Arī svaigās kulinārijas un konditorejas stendu piedāvājums veikalos ar tirdzniecības platību līdz 600 m2 ir ierobežotāks, kamēr praktiski visos veikalos ar tirdzniecības platību virs 600 m2 šādi izstrādājumu stendi ir pieejami. Tāpat kā sortimenta pieejamība veikalos, arī šo stendu esamība var ietekmēt patērētāju vēlmi aizstāt plaša sortimenta veikalus ar mazākiem veikaliem.18

24 Līdz ar to vairums gadījumu mazāko veikalu ierobežotā platība neļauj izvietot šādus specializētus stendus, kas ierobežo to spēju piedāvāt līdzvērtīgus pakalpojumus plaša sortimenta veikaliem. Pēc Ziņojumā norādītās informācijas "RĪGA PLAZA" telpās tiek plānots atvērt "MAXIMA XXX" veikalu (aptuvenā telpu platība – (*) m2).19 Tātad abu apvienošanās dalībnieku saimnieciskā darbība pārklājas tieši plaša sortimenta veikalu darbībā. Līdz ar to konkrētajā preces tirgū iekļaujami tie ikdienas patēriņa preču mazumtirdzniecības veikali, kurus patērētāji uzskatītu par līdzvērtīgiem un aizvietojamiem ar mērķa aktīvu.

25 Ņemot vērā iepriekš minēto, kā arī KP aktuālāko praksi, Lietas ietvaros konkrētās preces tirgū iekļaujami plaša sortimenta ikdienas patēriņa preču mazumtirdzniecības veikali, kuru tirdzniecības telpas platība ir virs 600 m2 vai kas spēj nodrošināt vismaz 6000 sortimenta vienību mēnesī (turpmāk – plaša sortimenta veikali).20

3.2. Konkrētais ģeogrāfiskais tirgus

26 Ikdienas patēriņa preču mazumtirdzniecības tirgus ģeogrāfiskās robežas ir lokālas, jo patērētāji veic ierobežotu attālumu, lai iepirktos. To apliecina arī KP prakse21 un KP rīcībā esošie aptaujas dati par Latvijas patērētājam būtiskākajiem faktoriem ikdienas patēriņa preču veikala izvēlē.22 Turklāt minētais attālums var atšķirties atkarībā no tā, kāda veida pirkumu patērētājs ir plānojis veikt, t.i., vai ir paredzēta iknedēļas pamatiepirkšanās, kad tiek iegādāta lielākā daļa nepieciešamo ikdienas patēriņa preču, vai papildinoša iepirkšanās, kad tiek iegādātas tikai atsevišķas preces.23 Tātad, pieprasījuma aizstājamība, galvenokārt, notiek lokālā līmenī.

27 Situācijā, kur nav novērojamas cenu atšķirības balstoties uz patērētāja atrašanās vietu, ģeogrāfisko tirgu var noteikt kā teritorijas, kur piegādātāji veic pārdošanu jeb veikala aptveršanas zonas. Aptveršanas zona ir teritorija ap konkrētu veikalu, no kuras veidojas veikala nozīmīgākā saimnieciskās darbības daļa un kurā tas izdara konkurences spiedienu uz citiem veikaliem.24

28 Konkrēta veikala aptveršanas zonas lielums ir atkarīgs no vairākiem faktoriem (veikala formāts (platība un sortiments), atrašanās vieta, zīmola atpazīstamība, lojalitātes karšu esamība, apkalpošanas kvalitātes līmenis u.tml.). Lietas ietvaros papildus ir jāņem vērā, ka MAXIMA pārņem aktīvus multifunkcionālā iepirkšanās centrā, kas patērētājam spēj piedāvāt visdažādākos pakalpojumus, t.i., pārtikas, apģērbu mazumtirdzniecība, apavu, pulksteņu labošana, atslēgu izgatavošana, ķīmiskā tīrīšana, ēdināšana, sporta zāle, boulings, kino, bērnu spēļu laukums u.c. Tā kā patērētāji var apmeklēt šos centrus gan izklaides, gan plašākas iepirkšanās nolūkos, ne tikai ikdienas patēriņa preču pirkumiem, šādā centrā esoša ikdienas patēriņa preču mazumtirdzniecības veikala aptveršanas zona var būt daudz plašāka.

29 Lai pilnvērtīgāk izvērtētu "RĪGA PLAZA" bijušā PRISMA plaša sortimenta veikala aptveršanas zonu, KP veica lojalitātes karšu datu analīzi par pēdējiem četriem gadiem (no 2014. gada janvāra līdz 2017. gada maijam).25 "RĪGA PLAZA" PRISMA veikala klientu veikto pirkumu skaita sadalījums ir norādīts zemāk (skat. Tabula Nr.1 un 1.attēlu).

Tabula Nr.1

"RĪGA PLAZA" PRISMA veikalā veikto pirkumu skaita sadalījums pēc klientu dzīvesvietas pasta indeksiem (no 2014. gada janvāra līdz 2017. gada maijam) (*)

1.attēls. 75% "RĪGA PLAZA" PRISMA veikalā veikto pirkumu skaita sadalījums pēc klientu dzīvesvietas pasta indeksiem (*)

Avots: Apkopots, izmantojot PRISMA lojalitātes karšu datus un elektronisko rīku "Google My Maps"

30 Apkopotie dati norāda, ka aptuveni (*) [70-80] % no veiktajiem pirkumiem "RĪGA PLAZA" PRISMA plaša sortimenta veikalā veido klienti, kuru dzīves vietas atrodas teritorijās ar pasta indeksiem (*). Tāpat tika novērots, ka, palielinoties attālumam no veikala, sarūk klientu nozīme kopējā apjomā (ir novērojama zemāka iepirkšanās aktivitāte kā klientiem tuvākās zonās).

31 KP papildus lojalitātes karšu datu analīzei, veica arī dažāda laika intervāla brauciena izohronu26 konstruēšanu ap "RĪGA PLAZA" (skatīt 2.attēlu), tādējādi identificējot teritorijas, kur notiek visplašākā pārklāšanās starp izohroniem un lojalitātes karšu datiem.

2.attēls.13 (tumši zaļš), 15 (oranžs), 17 (gaiši zaļš) un 19 (pelēks) minūšu brauciena izohrons ap "RĪGA PLAZA"

Avots: Izstrādāts, izmantojot "Isochrone and isodistance map api web service"27

32 Izvērtējot pārklāšanās intensitāti, KP secināja, ka 13 minūšu brauciena izohrons aptver aptuveni (*) % no veiktajiem pirkumiem, izmantojot lojalitātes kartes, līdz ar to ģeogrāfiskais tirgus varētu būt plašāks nekā 13 minūšu brauciena izohrons.28 Konkrētā aktīva aptveršanas zona KP ieskatā varētu būt aptuveni 13-19 minūšu brauciena izohrons, kas aptver 40-80% no veiktajiem pirkumiem. Tai pašā laikā, ņemot vērā, ka konkrētās apvienošanās rezultātā nekonstatēja, ka varētu tikt būtiski samazināta konkurence nevienā no plašākām ģeogrāfiskā tirgus robežām (13, 15, 17 un 19 minūšu brauciena izohronos), Lietas ietvaros konkrētā ģeogrāfiskā tirgus definīcija atstājama atvērta.

4. Ikdienas patēriņa preču iepirkumu tirgus

33 Abi apvienošanās dalībnieki darbojas ikdienas patēriņa preču iepirkuma tirgū. KP savā praksē ikdienas patēriņa preču iepirkuma tirgus ģeogrāfiskās robežas noteikusi kā Latvijas teritoriju.29 Tomēr, ņemot vērā, ka gan MAXIMA, gan PRISMA darbojas visās Baltijas valstīs, un vairāki piegādātāji veic piegādes Baltijas valstīs, pastāv iespēja ikdienas patēriņa preču iepirkuma tirgus ģeogrāfiskās robežas definēt plašāk kā Latvijas teritoriju. Taču, paziņotās apvienošanas ietekme galvenokārt veidosies Lietā identificētajās ikdienas patēriņa preču mazumtirdzniecības tirgus ģeogrāfiskajās teritorijās, attiecīgi, konkrētās apvienošanās gadījumā, ikdienas patēriņa preču iepirkuma tirgus tiks vērtēts kontekstā ar Lietā identificēto mazumtirdzniecības tirgu.

5. Tirdzniecības telpu iznomāšanas tirgus

34 Attiecībā uz tirdzniecības telpu iznomāšanas tirgu ir jānorāda, ka PRISMA ar tirdzniecības telpu iznomāšanu nenodarbojas un attiecīgi koncentrācijas līmenis šajā tirgū nemainīsies. Tomēr, kā jau iepriekš KP ir norādījusi30, tirdzniecības telpu iznomāšanas tirgus visticamāk varētu tikt definēts šauri, atsevišķā segmentā izdalot tirdzniecības telpas, kas paredzētas ikdienas patēriņa preču mazumtirdzniecībai multifunkcionālajos iepirkšanās centros.31

35 Vienlaikus Lietas ietvaros nav nepieciešams izdalīt un atsevišķi analizēt šo segmentu, jo ikdienas patēriņa preču mazumtirdzniecības tirgus dalībnieku tirgus daļu analīze un tirgus varas un ietekmes uz tirgu noteikšana tiek veikta kopsakarā ar Lietas ietvaros identificēto konkrēto tirgu. Savukārt tirdzniecības telpu pieejamība multifunkcionālajā iepirkšanās centrā tirgus dalībniekiem, kas nodarbojas ar ikdienas patēriņa preču mazumtirdzniecību, vērtējama kā barjera iekļūšanai šajā segmentā.

IV IETEKMES UZ KONKURENCI IZVĒRTĒJUMS

6. Ikdienas patēriņa preču mazumtirdzniecības tirgus

36 Ņemot vērā PRISMA lojalitātes karšu datu analīzē konstatēto (skatīt 29.-32. rindkopu), KP konstruēja un izvērtēja konkurences situācijas izmaiņas dažādās aptveršanas zonās ap veikalu "RĪGA PLAZA" - 13, 15, 17 un 19 minūšu brauciena aptveršanas zonas.

37 Lai gan parasti KP savā analīzē izmanto faktiskās tirgus daļas, jānorāda, ka tās var atbilstoši pielāgot, lai precīzi atspoguļotu noteiktas turpmākās konkurences izmaiņas, piemēram, tirgus dalībnieka iziešanu no tirgus vai ienākšanu tajā.32 Tāpat tirgus daļas var atbilstoši pielāgot situācijā, kad vienlaicīgi tiek realizēti vairāki apvienošanās darījumi vienā un tajā pašā tirgū (piemēram, paralēli esoši apvienošanās procesi vienā un tajā pašā tirgū var tikt vērtēti kā jau realizēti).33

38 Ņemot vērā iepriekš minēto, KP ieskatā, vērtējot tirgus daļas un koncentrācijas izmaiņas tirgū, ir pamatoti ņemt vērā:

– KP atļauju34 MAXIMA atvērt plaša sortimenta veikalu multifunkcionālajā iepirkšanās centrā DOMINA, jo MAXIMA tirgus daļu pielāgošana atspoguļotu noteiktas un ilglaicīgas turpmākās izmaiņas tirgū. Ņemot vērā, ka MAXIMA veikalu multifunkcionālajā iepirkšanās centrā DOMINA atklāja tikai 17.08.2017.35, potenciālais apgrozījums, ko MAXIMA veikals varētu veidot no ikdienas patēriņa preču realizācijas, tika noteikts balstoties uz PRISMA iepriekšējo apgrozījumu36 šajās telpās. Apgrozījums Lietā tika atspoguļots, vērtējot MAXIMA tirgus daļas periodā no 01.01.2017. līdz 31.05.2017.

– KP 01.08.2017. saņemto MAXIMA apvienošanās ziņojumu, kurā norādīts, ka MAXIMA plāno no SIA "IRBIS A" iegūt izmantošanas (nomas) tiesības uz mazumtirdzniecības telpām Grostonas ielā 1, Rīgā. Tā kā abu paziņoto apvienošanās darījumu izvērtēšanas process tiek veikts paralēli, ir pamatoti ņemt vērā iespējamās izmaiņas tirgū, kas varētu rasties, ja MAXIMA potenciāli iegūstu nomas tiesības arī uz telpām Grostonas ielā 1, Rīgā. Arī šajā gadījumā MAXIMA tirgus daļa (periodā no 01.01.2017. līdz 31.05.2017.) un turpmākās koncentrācijas izmaiņas tika pielāgotas, ņemot vērā PRISMA iepriekš ģenerēto apgrozījumu37 no ikdienas patēriņa preču realizācijas Grostonas ielā 1, Rīgā.

39 Lai izvērtētu apvienošanās ietekmi uz konkurences situāciju tirgū, tika noteikts tirgus daļu sadalījums un analizēta informācija par konkurences attīstību dažādās ģeogrāfiskajās teritorijās - 13, 15, 17 un 19 minūšu brauciena izohronā, izmantojot Herfindala-Hiršmana indeksu (turpmāk – HHI). HHI ir plaši pielietojams rādītājs tirgus analīzē, kas norāda uz tirgus koncentrācijas līmeni, un var palīdzēt novērtēt konkurences situāciju tirgū. Atbilstoši Eiropas Savienības pamatnostādnēm38 (turpmāk – Pamatnostādnes) HHI zem 1000 norāda uz zemu tirgus koncentrāciju, 1000 < HHI < 2000 norāda uz vidēju tirgus koncentrāciju, bet HHI virs 2000 norāda uz augstu tirgus koncentrāciju. Tirgos, kuros ir vidēja koncentrācija, apvienošanās uzskatāma par tādu, kas var negatīvi ietekmēt konkurenci, ja apvienošanās rezultātā HHI pieaugums pārsniedz 250 punktus, savukārt tirgos, kuros ir augsta koncentrācija – 150.

40 Papildus tam, KP savā praksē ir norādījusi, ka tirgus daļas un HHI ir jāskata kopsakarā ar konkrētā tirgus specifiku.39 Lai gan konkrētā preces tirgus definīcija ir vērtīgs analītisks instruments, ir vienlīdz nozīmīgi saprast šī instrumenta ierobežotās iespējas reālās tirgus dinamikas attēlošanā (it īpaši diferencētos tirgos).40 Šādās situācijās ir nepieciešams papildus izvērtēt konkrētā mērķa aktīva, proti, multifunkcionālā iepirkšanās centrā esoša plaša sortimenta veikala savstarpējo aizvietojamības līdzvērtību ar citiem aktīviem konkrētās preces tirgus ietvaros.41

41 Arī EK ir atzinusi, ka ikdienas patēriņa preču mazumtirdzniecības tirgū var eksistēt vairāki segmenti ("sub-markets").42 EK uzsvērusi, ka ir novērojama izteikta atšķirība starp "one-stop shop" un "top-up shop" veikaliem (tirdzniecības zāles platība, atrašanās vieta, sortimenta dažādība un apjoms, citu pakalpojumu esamība (stāvvietas, darba laiks) u.c. faktori), kā rezultātā var pastāvēt "sub-market" jeb atsevišķi nodalāmi tirgus segmenti. Līdzīgi var tikt vērtēti plaša sortimenta veikali multifunkcionālā iepirkšanās centrā un ārpus šī centra esoši veikali.

42 Multifunkcionālo iepirkšanās centru apmeklējums ir populārākā Latvijas iedzīvotāju brīvā laika pavadīšanas aktivitāte, ko veic aptuveni 84 % Latvijas iedzīvotāju.43 Līdz ar to, ņemot vērā esošos brīvā laika pavadīšanas paradumus Latvijā, šie centri ir vērtīgs segments, jo spēj piedāvāt izteiktas priekšrocības gan patērētājiem, gan tajā esošajiem nomniekiem.44

43 Arī KP iegūtā informācija no vadošajiem tirgus dalībniekiem norāda, ka multifunkcionālie iepirkšanās centri piesaista vairāk patērētāju nekā atsevišķs veikals. Tas nodrošina tajā esošajam ikdienas patēriņa preču lielveikalam priekšrocības, ko sniedz šādi centri kā vienots veselums. Tādējādi plaša sortimenta veikali, kas atrodas ārpus multifunkcionālajiem iepirkšanās centriem, nespēj efektīvi konkurēt ar līdzvērtīgiem veikaliem, kas šajos centros atrodas, jo situācijā, kur patērētājs veic multifunkcionālā iepirkšanās centra apmeklējumu, tam nav ekonomiski izdevīgi izvēlēties citu alternatīvu saviem ikdienas patēriņa preču pirkumiem, ja viss nepieciešamais ir atrodams multifunkcionālā iepirkšanās centrā esošajā veikalā. Līdz ar to, šie centri ir uzskatāmi par stratēģiski nozīmīgu vietu jebkuram ikdienas patēriņa preču mazumtirdzniecības veikalam, kā arī ir viens no galvenajiem faktoriem, kas ietekmē konkrētā veikala konkurētspēju. Iegūt un saglabāt stratēģiski svarīgas vietas kļūst arvien nozīmīgāk, ņemot vērā, ka tirgū šādas vietas ir ierobežotā skaitā.45

44 Līdz ar to ir pamatoti konkrētās preces tirgus ietvaros papildus vērtēt konkurences situāciju arī multifunkcionālo iepirkšanās centru segmentā, jo ārpus šiem centriem esošie ikdienas patēriņa preču mazumtirdzniecības veikali izdara ierobežotu konkurences spiedienu uz platības un sortimenta ziņā līdzvērtīgiem veikaliem, kas atrodas tajos. Ievērojot līdzšinējo KP praksi46, vērtējumā tiks iekļauti gan plaša sortimenta veikali, kas atrodas multifunkcionālos iepirkšanās centros, gan tie, kas atrodas ārpus multifunkcionālajiem iepirkšanās centriem. Lietas ietvaros tika izvērtēti 13, 15, 17 un 19 minūšu brauciena izohronos iekļaujamie plaša sortimenta veikali, to tirgus daļas, kā arī analizēts koncentrācijas līmenis un tā izmaiņas katrā no iepriekš minētajiem izohroniem. Lēmuma 1., 2., 3. un 4. pielikumā ir norādīti ilustratīvi dati par iekļaujamajiem plaša sortimenta veikaliem atbilstoši 13, 15, 17 un 19 minūšu brauciena izohronā un to tirgus daļas pēc apgrozījuma pirms un pēc darījuma (tai skaitā multifunkcionālo iepirkšanās centru segmentā).

45 Nacionālā līmenī kopumā MAXIMA un RIMI ir vadošie ikdienas patēriņa preču mazumtirdzniecības tīkli Latvijā, kas kopumā veido ap 60 - 80 % no ikdienas patēriņa preču mazumtirdzniecības tirgus.47 Lai gan tirgū darbojas vairāki citi konkurenti, KP ir secinājusi, ka Latvijā esošās kooperācijas/iepirkumu grupas, lai arī pakāpeniski attīstās, tomēr nav uzskatāmas par MAXIMA un RIMI līdzvērtīgiem konkurentiem.48

46 Attiecībā uz MAXIMA jānorāda, ka tai ir labi attīstīts un nostiprināts veikalu tīkls, kas kopumā no 112 veikaliem 2006. gadā49 ir pieaudzis līdz 154 veikalam 2017. gadā.50 Publiski pieejamā informācija liecina, ka MAXIMA ir otrs lielākais tirgus dalībnieks tirdzniecības un pārtikas nozarē Latvijā kopumā.51

47 Izvērtējot konkurenci 13, 15, 17 un 19 minūšu brauciena izohronos, secināms, ka MAXIMA ir otrs lielākais tirgus dalībnieks šajās teritorijās un tā tirgus daļa pirms apvienošanās 13 un 15 minūšu brauciena izohronā ir svārstījusies aptuveni (*) [20-30] % robežās, savukārt 17 un 19 minūšu brauciena izohronā – (*) [30-40] % robežās. Visos minētajos izohronos vadošais tirgus dalībnieks ir RIMI, kura tirgus daļa 13 un 15 minūšu izohronos ir aptuveni (*) [50-60] %, savukārt 17 un 19 minūšu brauciena izohronos – (*) [40-50] %.

48 Tādējādi abi vadošie tirgus dalībnieki kopumā veido aptuveni 70-80 % no kopējā tirgus apjoma, savukārt pārējo tirgus dalībnieku daļas kopā veido ap 20-30 %, kas norāda uz augsti koncentrētu tirgu. Uz augstu koncentrāciju visos minētajos izohronos norāda arī aprēķinātais HHI, kas jau pirms apvienošanās pārsniedz 2000 robežu (skatīt Tabulu Nr.2). Arī atsevišķi tirgus dalībnieki ir norādījuši, ka Rīgas pilsētā un tās ģeogrāfiskajos tirgos ir izteikti augsta koncentrācija ikdienas patēriņa preču mazumtirdzniecībā.52

49 Papildus augstajai tirgus koncentrācijai, KP norāda, ka pastāv vairāki būtiski aspekti, kas, kopsakarā ar tirgus daļām, ierobežo SKY, STOCKMANN, MEGO, BETA, TOP un ELVI spēju efektīvi konkurēt ar vadošajiem tirdzniecības tīkliem – MAXIMA un RIMI.

50 KP savā praksē ir secinājusi, ka lai efektīvi konkurētu, tirdzniecības tīkliem liela uzmanība ir jāpievērš arī ar cenu nesaistītiem konkurences elementiem (lojalitātes programma, veikala tēls, regulārs svaigu produktu piedāvājums, apkalpošanas kvalitāte, dažādu zīmolu produkcija u.tml.).53 Kā viens no efektīvākajiem patērētāja lojalitātes pastiprināšanas elementiem ir lojalitātes programma.54 Arī RIMI norāda, ka lojalitātes programmu pieejamība iegūst arvien lielāku nozīmi.55 MAXIMA un RIMI ir vienīgie tirdzniecības tīkli, kuriem ir labi attīstīta (salīdzinājumā ar konkurentiem) un savstarpēji līdzvērtīga lojalitātes programma.56 Arī publiski pieejamie pētījumi liecina, ka visbiežāk patērētāji ikdienā izmanto tieši šo tirgus dalībnieku lojalitātes kartes. Tas norāda, ka pārējo tirgus dalībnieku lojalitātes programmas nav tik attīstītas, lai spētu piesaistīt līdzvērtīgu klientu apjomu kā MAXIMA un RIMI.

51 Nozīmīgs faktors, kas var palielināt konkrēta tīkla konkurētspēju un vērtību patērētāju skatījumā, ir pašzīmola ("private label") produkcija.57 Papildus tam, pēc publiski pieejamās informācijas var secināt, ka pašzīmola preces ir pat līdz 20 % lētākas kā līdzvērtīga alternatīva.58 KP savā praksē ir konstatējusi, ka MAXIMA un RIMI ir ievērojami attīstītāks pašzīmola preču klāsts, kā to konkurentiem, kas ik gadu turpina veidot arvien nozīmīgāku daļu kopējā pārdotajā preču apjomā.59 Pašzīmola preču pieaugums kopējā apgrozījuma struktūrā apliecina, ka patērētāji šīs preces izvēlas arvien vairāk. Tā ir pievilcīga alternatīva patērētājam un vērtīga konkurences priekšrocība MAXIMA un RIMI.

52 Tai pašā laikā ir jāņem vērā, ka apvienošanās rezultātā MAXIMA tirgus daļas katrā no teritorijām 13, 15, 17 un 19 minūšu brauciena izohronos palielināsies par aptuveni (*) [1-5] % un vadošais tirgus dalībnieks minētajos izohronos ir RIMI60, kura tirgus daļa joprojām būs ievērojamāki (par aptuveni 15-20 %) augstāka kā MAXIMA.

53 Kopumā pēc KP aprēķiniem 13, 15, 17, 19, minūšu brauciena izohronos HHI varētu palielināties par aptuveni 108-191 punktiem (skatīt Tabulu Nr.2). Atbilstoši Pamatnostādnēm, nav pamata bažām par konkurenci gadījumos, kad HHI pēc apvienošanās ir augstāks par 2000 un deltas koeficients ir zemāks par 150, izņemot īpašus apstākļus.61 Lai gan 13 minūšu brauciena izohronā HHI pieaugums varētu būt aptuveni 191, deltas koeficients ir jāvērtē kopsakarā ar citu tirgus dalībnieku pozīcijām tirgū (vadošā tirgus dalībnieka – RIMI – tirgus daļa arī pēc apvienošanās būs aptuveni par (*) [20 - 30] % augstāka kā MAXIMA) un KP konstatētajiem secinājumiem par ģeogrāfiskā tirgus iespējamajām robežām (skatīt 3.2.sadaļu).

Tabula Nr.2

Koncentrācijas līmeņa izmaiņas 13, 15, 17 un 19 minūšu brauciena izohronā
(ņemot vērā apgrozījumu)

 

HHI pirms darījuma

HHI pēc darījuma

HHI pieaugums

2014

2015

2016

2017 (janvāris-maijs)

13 minūšu brauciena izohrons

3332

3405

3486

3395

3586

191

15 minūšu brauciena izohrons

3625

3717

3728

3611

3745

134

17 minūšu brauciena izohrons

3375

3377

3419

3490

3619

130

19 minūšu brauciena izohrons

3219

3228

3360

3480

3588

108

Avots: Tirgus dalībnieku sniegtā informācija un KP aprēķini

54 Papildus tam kā būtisks aspekts ir jāņem vērā situācija multifunkcionālo iepirkšanās centru segmentā, kur MAXIMA neveido nekādu tirgus daļu 13, 15 un 17 minūšu brauciena izohronos, savukārt 19 minūšu brauciena izohronā MAXIMA tirgus daļa ir aptuveni (*) [5-10] %, ņemot vērā, ka MAXIMA veic savu darbību tikai multifunkcionālajā centrā DOMINA62. Arī šajā segmentā vadošais tirgus dalībnieks ir RIMI, kura tirgus daļa 13, 15 un 17 minūšu izohronos ir aptuveni (*) [75-80] %, savukārt 19 minūšu brauciena izohronā – (*) [70-75] %. Tādējādi secināms, ka nelielas izmaiņas tirgus varas sadalījumā notiek tikai 19 minūšu brauciena izohronā.

55 Kopumā multifunkcionālo iepirkšanās centru segmentā RIMI ir vadošais tirgus dalībnieks – atrodas septiņos ("Mols", "Origo", "Alfa", "Dole", "Galerija Centrs", "GalleriaRiga" un "Galerija Azur") no desmit multifunkcionālajiem iepirkšanās centriem. Pārējo tirgus dalībnieku tirgus daļas šajā segmentā ir ievērojami zemākas. Līdz ar to ir secināms, ka šīs apvienošanās rezultātā RIMI tirgus daļas būtiski nemainīsies multifunkcionālo iepirkšanās centru segmentā. Kā arī pēc KP aprēķiniem 13, 15 un 17 minūšu brauciena izohronos šajā segmentā HHI pēc darījuma MAXIMA saglabā deltas koeficientu 0, savukārt 19 minūšu brauciena izohronā tas varētu palielināties par aptuveni 59 punktiem (skatīt Tabulu Nr.3), kas ir ievērojami zemāks par Pamatnostādnēs noteikto slieksni tirgiem ar augstu koncentrāciju – 150.

Tabula Nr.3

Koncentrācijas līmeņa izmaiņas multifunkcionālo iepirkšanās centru segmentā
(pēc apgrozījuma)

2014

2015

2016

2017 (janvāris-maijs)

HHI pirms darījuma

4997

5108

5599

5186

HHI pēc darījuma

5245

HHI pieaugums

59

Avots: Tirgus dalībnieku sniegtā informācija un KP aprēķini

56 Ņemot vērā, ka darījuma rezultātā MAXIMA uzsāks savu darbību otrajā multifunkcionālo iepirkšanās centrā, tirgus koncentrācija multifunkcionālo iepirkšanās centru segmenta ietvaros būtiski nepalielināsies (faktiski koncentrācijas izmaiņas būs novērojamas tikai 19 minūšu brauciena izohronā). Papildus tam, darījuma rezultātā, varētu tikt saasināta konkurence starp visiem ikdienas patēriņa preču mazumtirgotājiem, kas šajā segmentā darbojas, ņemot vērā šo aktīvu nozīmīgumu.63

57 Arī Lietā identificētajā tirgū kopumā gan MAXIMA tirgus daļu pieaugums (analizētajos izohronos vidēji par (*) [1-5] %), gan HHI pieaugums būs nenozīmīgs un norāda, ka nav pamata bažām par būtisku konkurences samazinājumu. Lietas ietvaros KP ir iepazinusies arī ar RIMI viedokli64, kurā galvenokārt izteikti argumenti par Rimi un Maxima lēmumu. KP ir izvērtējusi un ņēmusi vērā RIMI viedokli šīs Lietas ietvaros. RIMI sniegtais viedoklis nav ietekmējis šīs Lietas ietvaros veikto analīzi un izdarītos secinājumus. Līdz ar to, atverot plaša sortimenta veikalu "RĪGA PLAZA", MAXIMA nespēs būtiski samazināt konkurenci ikdienas patēriņa preču mazumtirdzniecības tirgū.

7. Ikdienas patēriņa preču iepirkumu tirgus

58 Kā norādīts iepriekš, tad paziņotā darījuma ietekme galvenokārt veidosies Lietā identificētajā ģeogrāfiskajā teritorijā Rīgas ietvaros, attiecīgi, konkrētās apvienošanās gadījumā, ikdienas patēriņa preču iepirkuma tirgus vērtējams kontekstā ar MAXIMA priekšrocībām ikdienas patēriņa preču mazumtirdzniecības tirgū.

59 KP savā praksē ir norādījusi, ka MAXIMA ir svarīgs un neaizvietojams sadarbības partneris pārtikas preču ražotājiem un piegādātājiem. Ražotājam, ja to izslēdz no MAXIMA piegādātāju saraksta, varētu būt salīdzinoši grūti un pat neiespējami šo preču apjomu pārdot citam mazumtirgotājam.65 MAXIMA piemīt iepirkuma vara, kas dod tai priekšrocības iegūt labākus darījuma noteikumus nekā konkurējošiem mazākiem tirgus dalībniekiem.66 To norāda arī vairāki tirgus dalībnieki.67 Tas savukārt apgrūtina mazo tirdzniecības tīklu spēju efektīvi konkurēt ar MAXIMA ne vien ikdienas patēriņa preču iepirkumu tirgū, bet arī tālāk, nosakot preču cenas ikdienas patēriņa preču mazumtirdzniecības tirgū.

60 Lai gan MAXIMA ir spēja iegūt labākus darījuma noteikumus nekā citiem, mazākiem tirgus dalībniekiem, tā tirgus daļa Lietā identificētajā ikdienas patēriņa preču mazumtirdzniecības tirgū ir ievērojami zemāka kā tuvākajam konkurentam – RIMI, "kam ir būtiska tirgus vara arī iepirkuma tirgū68". Papildus tam, kā jau norādīts iepriekš, RIMI būtiska priekšrocība ir saimnieciskās darbības veikšana vairumā multifunkcionālajos iepirkšanās centros, savukārt MAXIMA saimniecisko darbību šobrīd veic tikai vienā multifunkcionālajā iepirkšanās centrā.

61 Tā kā paziņotās apvienošanās galvenās sekas konkurencei veidosies Lietā identificētajā ikdienas patēriņa preču mazumtirdzniecības tirgus ģeogrāfiskajā teritorijā, attiecīgi, darījuma izvērtēšanā uzsvars liekams uz lejupejošo - ikdienas patēriņa preču mazumtirdzniecības tirgu (skatīt 36.-57. rindkopu).69

62 Izvērtējot Ziņojumā norādīto un papildus iegūto informāciju, KP secina, ka apvienošanās rezultātā nerodas un nenostiprinās dominējošais stāvoklis un nevar tikt būtiski samazināta konkurence nevienā no ietekmētajiem tirgiem.

Ņemot vērā minēto un pamatojoties uz Konkurences likuma 8.panta pirmās daļas 5.punktu, 15.panta pirmās daļas 3.punktu un 16.panta otro un ceturto daļu, Konkurences padome

nolēma:

atļaut apvienošanos, SIA "MAXIMA Latvija" iegūstot tiesības izmantot mazumtirdzniecības telpas Mūkusalas ielā 71, Rīgā.

Saskaņā ar Konkurences likuma 8.panta otro daļu Konkurences padomes lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā viena mēneša laikā no lēmuma spēkā stāšanās dienas.

Pielikumā:

1. "Dati par 13 minūšu brauciena izohronu";

2. "Dati par 15 minūšu brauciena izohronu";

3. "Dati par 17 minūšu brauciena izohronu";

4. "Dati par 19 minūšu brauciena izohronu".


(*) – Ierobežotas pieejamības informācija

1 "Skaidrojums par apvienošanos ikdienas patēriņa preču mazumtirdzniecības lielveikalu tirgū, iegūstot tiesības izmantot aktīvus (nomāt telpas)". Skatīt: https://goo.gl/ae83XA

2 MAXIMA mājas lapa, sadaļa "Par uzņēmumu", pieejams: https://www.maxima.lv/par-uznemumu/par-mums.

3 Kopš 31.05.2017. PRISMA ir pārtraukusi savu saimniecisko darbību Latvijas teritorijā (skatīt, piemēram, https://goo.gl/ppxdzp,https://skaties.lv/zinas/latvija/video-kadel-lielveikali-prisma-pamet-latviju/).

4 ""Maxima Latvija" ir ieinteresēta telpās, kuras šovasar atbrīvos lielveikali Prisma". Skatīt: https://goo.gl/zV27RS

5 Multifunkcionālā iepirkšanās centra definīcija atrodama KP 18.12.2007. lēmumā Nr.175 "Par UAB "Akropolis" un Patras holdings BV apvienošanos" (6.punkts). Lietas ietvaros ar multifunkcionālajiem iepirkšanās centriem ir saprotami 13 Rīgā esošie iepirkšanās centri, t.i., Alfa, Dole, DOMINA Shopping, Galerija Azur, Galerija Centrs, Galleria Riga, Mols, Origo, Riga Plaza, Sky&More, Spice, Olimpia un STOCKMANN.

6 "Skaidrojums par apvienošanos ikdienas patēriņa preču mazumtirdzniecības lielveikalu tirgū, iegūstot tiesības izmantot aktīvus (nomāt telpas)" (8. rindkopa). Skatīt: https://goo.gl/ae83XA

7 KP 12.01.2017. lēmums Nr.2 "Par SIA "Plesko Real Estate" ziņojumu par nomas tiesību iegūšanu" (turpmāk – Rimi lēmums) un KP 13.04.2017. lēmums Nr.8 "Par SIA "MAXIMA Latvija" nomas tiesību iegūšanu" (turpmāk – Maxima lēmums).

8 One-stop shop ir plaša sortimenta veikals, kas dod iespēju patērētajam iegādāties praktiski visas ikdienā nepieciešamās patēriņa preces un ar plašu piedāvājumu šādās kategorijās: maize un citi konditorejas izstrādājumi, piena produkti un izstrādājumi, atdzesēta un saldēta pārtika (tai skaitā olas, svaigas un žāvētas gaļas un zivju izstrādājumi u.c.), svaiga un fasēta gaļa (liellops, vista, u.c.), svaigi augļi un dārzeņi, konservi (tai skaitā augļi, dārzeņi, zivis u.c.), visa veida dzērieni (gan bezalkoholiskie, gan alkoholiskie), dažāda veida iepakotā pārtika (auzu pārslas, rīsi, griķi, brokastu pārslas u.c.), dažāda veida garšvielas (sāls, cukurs, pipari, dažādi augu maisījumi u.tml.), gatavošanai nepieciešamās izejvielas (milti, miltu u.c. gatavie maisījumi, dažādas mērces u.c.), tēja, kafija un citi dzērienu pagatavošanas maisījumi, citi ikdienā nepieciešami nepārtikas produkti (ziepes un ķermeņa kopšanas līdzekļi, veļas mazgāšanas līdzekļi, papīra izstrādājumi, kosmētika u.tml.). FTC Complaint "In the Matter of Koninklijke Ahold N.V. and Safeway Inc." (10. - 13.rindkopa). Skatīt: https://goo.gl/LKwHch

9 Carl Shapiro "Mergers With Differentiated Products". Skatīt: https://goo.gl/nvMX9p

10 Rimi lēmums (1.1.nodaļa).

11 Arī citas valstis norāda uz šādu konkurences asimetriju. Skatīt, piemēram, "Antitrust in the Groceries Sector&Liability Issues in Relation to Corporate Social Responsibility" (https://goo.gl/wJQ6AA)vaiOECD roundtables "Competition Issues in the Food Chain Industry 2013" (https://goo.gl/3rHSWJ).

12 Maxima lēmums (18. rindkopa).

13 "Horizontal Merger Analysis in Retail Markets", Daniel S. Hoskenand Steven Tenn (44.-50. lpp.) Skatīt: https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=2552548

14 Komisijas Paziņojums par jēdziena "konkrētais tirgus" definīciju Kopienas konkurences tiesībās (97/C 372/03) (38. rindkopa).

15 Tai pašā laikā, pēc publiski pieejamās informācijas, PRISMA veikalos ir līdz 20 000 ikdienas preču sortimenta vienības. Skatīt: https://www.prisma.lv/blog/page/company

16 Rimi lēmums (39.-42., 133.-142. rindkopas), Maxima lēmums (21. un 69. rindkopa).

17 Pēc KP rīcībā esošās informācijas patērētājam kā viens no svarīgākajiem faktoriem ((*)), izvēloties veikalu, ir tajā pieejamais sortiments (Rimi lēmuma 32. rindkopa).

18 "The supply of groceries in the UK market investigation" (4.22.-4.32.rindkopa) Skatīt :https://goo.gl/E849Ag

19 "MAXIMA XXX" veikalos tiek piedāvāts līdz pat 65 000 dažādu sortimenta vienību (skatīt http://www.maximagrupe.eu/en/supermarkets/store-formats

20 Sortimenta piedāvājums noteikts balstoties uz KP iepriekšējo praksi (RIMI un MAXIMA lēmums), proti, ja veikalam vidēji mēnesī (2016. gadā) minimālās prasības (6000 sortimenta vienību) izpildījās, tad veikals tika iekļauts vērtējumā. Ja sortiments par 2016. gadu nebija pieejams, tad veikals tika iekļauts analītiskajā tvērumā.

21 Maxima lēmums (28. rindkopa).

22 Piemēram, 07.07.2017. SIA "Latvijas Neatkarīgo Tirgotāju Kooperācija" vēstule Nr.02.2017./113.

23 Rimi lēmums (44.-47. rindkopa).

24 The (w)holetruth? Local markets in French merger cases. Skatīt: https://goo.gl/QQkCvG).

25 Analizētas tika vairāk kā 50 000 lojalitātes kartes. Tika apkopots "RĪGA PLAZA" PRISMA veikala unikālo apmeklējumu skaits mēnesī, kā arī kopējais ar šīm lojalitātes kartēm veikto pirkumu skaits no 2014.gada janvāra līdz 2017.gada maijam sadalījumā pēc kartes īpašnieka dzīvesvietas pasta indeksa. Kopumā aptuveni (*) no PRISMA veikalu apgrozījuma veido pirkumi, kas veikti izmantojot lojalitātes kartes.

26 Izohrona sākumpunkta koordinātas: 56.9248996, 24.1040486. Iestatījumi: automašīna; vidējs braukšanas ātrums; starta punkta aproksimācija – 50 metri; ņemot vērā satiksmes intensitātes ierobežojumu; poligona ieliekums – 4; ņemot vērā ceļus, kuriem ir noteikts pārvietošanās ierobežojums.

27 Ņemot vērā, ka dažādu aplikāciju konstruētais izohrons var atšķirties (primitīvākās aplikācijas, piemēram, neņem vērā nekādus papildu apstākļus, kas ietekmē izohronu), KP, izvērtējot pieejamās programmatūras, kā minimālos pamatnosacījumu to izvēlē izvirzīja – (1) aplikācijas iespējas ietver gan ceļu veidus, gan ātruma, gan citus faktorus izohrona konstruēšanā, (2) ir starptautiski pieejama, (3) ir lietotājam ērta un viegli saprotama (nav nepieciešamas specializētas zināšanas) un (4) tirgus dalībnieki var samērīgā laikā un bez izteiktiem sarežģījumiem pārliecināties par KP iegūtajiem rezultātiem. Tā rezultātā tika izmantota šāda aplikācija – "ISO4APP API", aplikācijas izstrādātājs – K-SOL S.r.l. (adrese – Via Giovanni Fortin 42, 35128, Padova, Itālija, http://www.k-sol.it/iso4app.asp?lang=eng). Izohronu konstruēšanas metodoloģija un aplikācija neparedz katra patērētāja individuālo maršrutu un precīzu atsevišķu sastrēgumu risku vērtēšanu dažādās dienās vai diennakts laikos. Aplikācija pieļauj vispārīgu sastrēguma faktora iekļaušanu vai neiekļaušana izohronu konstruēšanā (izvēlne – "reduce queue time" vai alternatīvi – ierobežojot braukšanas tempu).

28 KP savā praksē ģeogrāfiskā tirgus robežu ir noteikusi kā 13 minūšu brauciena izohrons ap multifunkcionālo iepirkšanās centru (skatīt Rimi lēmumu un Maxima lēmumu).

29 KP 02.07.2015. lēmumu Nr.30 "Par SIA "VITA mārkets" un SIA "LINDE PĀRTIKA" apvienošanos" (20. punkts), Rimi lēmums (72. rindkopa).

30 Rimi lēmums (73. rindkopa).

31 Rimi lēmums (73.-74. rindkopa).

32 Pamatnostādnes par horizontālo apvienošanos novērtēšanu saskaņā ar Padomes Regulu par uzņēmumu koncentrāciju kontroli (15. rindkopa). Skatīt arī EK 26.07.2000. lēmumu lietā COMP/M.1806 – Astra Zeneca/Novartis (150. un 415. rindkopa) un 17.04.2002. lēmumu lietā COMP/M.2547 – Bayer/AventisCropScience (22. rindkopa).

33 Alistair Lindsay, Alison Berridge"The EU Merger Regulation: Substantive Issues"(5.-007. rindkopa). Skatīt arī EK 11.02.1998. lēmumu lietā IV/M.986 – Agfa-Gevaert/DuPont (46. rindkopa).

34 Maxima lēmums.

35 MAXIMA mājaslapa, sadaļa Jaunumi, Skatīt: https://goo.gl/uN88TR

36 Apgrozījums no ikdienas patēriņa preču realizācijas laika periodā 01.01.2016. - 31.05.2016.

37 Apgrozījums no ikdienas patēriņa preču realizācijas laika periodā 01.01.2017. - 31.05.2017.

38 "Pamatnostādnēs par horizontālo apvienošanos novērtēšanu saskaņā ar Padomes Regulu par uzņēmumu koncentrāciju kontroli" (2004/K 31/03).

39 Rimi lēmums (93. rindkopa).

40 ICN REPORT ON MERGER GUIDELINES (1.8. punkts).
Skatīt: http://www.internationalcompetitionnetwork.org/uploads/library/doc562.pdf

41 Skatīt "Bellamy and Child: European Union Law of Competition (7th Edition)" (4.004.rindkopa). Līdzīgu pieeju ir praktizējusi arī EK, vērtējot mobilo operatoru savstarpējo aizvietojamības līdzvērtību (skatīt EK 01.03.2010. lēmumu lietā COMP/M.5650 – T-MOBILE/ORANGE (54.-58. rindkopa)).

42 Skatīt EK 25.01.2000. lēmumu lietā IV/M.1684 – CARREFOUR/PROMODES (13. rindkopa). Skatīt arī "DISTRIBUTION OF DAILY CONSUMER GOODS: COMPETITION, OLIGOPOLY AND TACIT COLLUSION" (6.1.2. nodaļa) (https://goo.gl/O154MX).

43 TNS Latvijas mediju pētījuma gada grāmata 2013/2014, 41.lpp. Skatīt: http://www.tns.lv/wwwtnslv_resources/images/Mediju_petijumu_gadagramata/TNS_Latvia_mediju_petijumu_gadagramata_2013-2014.pdf

44 Retail concentration: A comparison of spatial convenience in shopping strips and shopping centres (10. nodaļa). Skatīt https://goo.gl/tlzdB6

45 Maxima lēmums (68., 69. un 71. rindkopa).

46 Rimi lēmums (25.rindkopa) un Maxima lēmums (16.rindkopa).

47 "Ikdienas patēriņa preču mazumtirdzniecības lielveikalu vidē tirgus uzraudzība. Iepirkumu grupu darbības izpēte" (10.lpp. Tabula Nr.3) Skatīt: https://goo.gl/hEJoKp

48 "Ikdienas patēriņa preču mazumtirdzniecības lielveikalu vidē tirgus uzraudzība. Iepirkumu grupu darbības izpēte" (10.lpp. Tabula Nr.3) Skatīt: https://goo.gl/hEJoKp

49 "Visaptverošs pētījums par konkurences apstākļiem un situāciju mazumtirdzniecības sektorā nespecializētajos veikalos" (1.13.tabula). Skatīt: https://goo.gl/Vi4EkQ

50 Skatīt https://www.maxima.lv/par-uznemumu/par-mums

51 "Latvijas biznesa gada pārskats 2015" (Top 25 pēc apgrozījuma) (https://goo.gl/DgsrEs) un "Latvijas biznesa gada pārskats 2016" (Top 10 pēc apgrozījuma). Skatīt: https://goo.gl/7v5Mzl

52 Maxima lēmums (54. rindkopa).

53 Rimi lēmums (95.-97. rindkopa).

54 Aptuveni 84 % no patērētājiem norāda, ka priekšroku dod veikaliem, kur tiek piedāvāta lojalitātes programma. Skatīt: https://goo.gl/q6zdzl

55 Maxima lēmums (57. rindkopa).

56 Rimi lēmums (98.-105. rindkopa).

57 Skatīt, piemēram publiski pieejamo informāciju par pašzīmola produktu nozīmīgumu (skatīt: https://goo.gl/4sWGa2 un https://goo.gl/Rzxb2b). Arī ICA Gruppen norāda, ka pašzīmola preces ir veids kā tiek pastiprināta klienta lojalitāte konkrētam veikalu tīklam. Skatīt: https://goo.gl/gtQ5RU

58 Skatīt http://www.db.lv/laikraksta-arhivs/tirgvediba/veikalu-plauktos-uz-paliksanu-392819

59 Rimi lēmums (106.rindkopa).

60 Papildus par RIMI stāvokli tirgū kopumā skatīt Maxima lēmumu (6. nodaļa) vai Rimi lēmumu (V un VI nodaļa).

61 Skatīt "Pamatnostādnes par horizontālo apvienošanos novērtēšanu" (20.rindkopa). Papildus tam, minētajā apvienošanās gadījumā arī neizpildās neviens no īpašajiem apstākļiem, pie kuriem būtu pamats bažām par konkurenci (https://goo.gl/4XU6Zn).

62 Ņemot vērā, ka MAXIMA atvērto veikalu multifunkcionālajā centrā DOMINA. Skatīt Maxima lēmums.

63 Sīkāk par šo aktīvu nozīmīgumu skatīt Rimi lēmumu (116. - 120. rindkopa) un Maxima lēmumu (74. - 75.rindkopa).

64 10.07.2017. Rimi vēstule "Par informācijas sniegšanu".

65 KP 13.01.2011. lēmums Nr.E02-4 "Par Konkurences likuma 13.panta otrās daļas 5.punktā noteiktā aizlieguma pārkāpumu SIA "MAXIMA Latvija" darbībās" (14. lpp.). Skatīt: http://www.kp.gov.lv/files/pdf/mDrL58d8mf.pdf

66 KP 13.01.2011. lēmums Nr.E02-4 "Par Konkurences likuma 13.panta otrās daļas 5.punktā noteiktā aizlieguma pārkāpumu SIA "MAXIMA Latvija" darbībās", 37.11.apakšpunkts. Skatīt: http://www.kp.gov.lv/files/pdf/mDrL58d8mf.pdf

67 Maxima lēmums (79. rindkopa).

68 Rimi lēmums (121.-123. rindkopa).

69 Arī RIMI un MAXIMA atzīst, ka šādu darījumu izvērtēšanā lielāks uzsvars jāliek uz lejupejošā (ikdienas patēriņa preču mazumtirdzniecības) tirgus analīzi.

Konkurences padomes priekšsēdētāja S.Ābrama

 

Pielikuma publiskojamā versija

1.pielikums
KP 13.10.2017.
lēmumam Nr. 24

Dati par 13 minūšu brauciena izohronu

13 minūšu brauciena izohronā ap "RĪGA PLAZA" izvērtējumā iekļaujamie plaša sortimenta veikali (skatīt 1.attēlu):

- RIMI veikali (13) – Mārupes ielā 10a (Rīgā), Vienības gatvē 95 (Rīgā), Krišjāņa Barona ielā 46 (Rīgā), Prūšu ielā 2 (Rīgā), Daugavas ielā 31 (Mārupē), "Džutas" (Krustkalni), "MOLS" (Krasta ielā 46, Rīgā), "SPICE" (Lielirbes ielā 29, Rīgā), "AZUR" (Rencēnu ielā 1, Rīgā), "OLIMPIA" (Āzenes ielā 5, Rīgā), "GALERIJA CENTRS" (Audēju ielā 16, Rīgā), "ORIGO" (Stacijas laukumā 2, Rīgā), "GALLERIA RIGA" (Dzirnavu ielā 67, Rīgā);

- MAXIMA veikali (10) – Kārļa Ulmaņa gatvē 88a (Rīga), Vienības gatvē 113 (Rīga), Mūkusalas ielā 73 (Rīgā), Mazā Nometņu ielā 29 (Rīgā), Pilsoņu ielā 1, K-1 (Rīgā), Melnsila ielā 22 (Rīgā), Maskavas ielā 267 (Rīgā), Rītupes ielā 2 (Rīgā), Pulkveža Brieža ielā 7 (Rīgā), Pededzes ielā 1 (Mārupe)1;

- SIA "STOCKMANN" (turpmāk – STOCKMANN) veikals (1) – "STOCKMANN" (13.janvāra ielā 8, Rīgā);

- SIA "Iepirkumu grupa" (turpmāk – TOP) veikals (1) – Tērbatas ielā 33/35 (Rīgā);

- SIA "Skai Baltija" (turpmāk – SKY) veikali (2) – Krasta ielā 56 (Rīgā), Kārļa Ulmaņa gatvē 122 (Rīgā);

- SIA "LENOKA" (turpmāk – MEGO) veikali (4) – Valdeķu ielā 56 (Rīgā), Jāņa Čakstes gatvē 72 (Rīgā), Prūšu ielā 2 (Rīgā); Rīgas ielā 14 (Baloži);

- SIA "RANVUS" (turpmāk – BETA) veikals (1) – Rušonu ielā 17a (Rīga);

- SIA "Latvijas tirgotāju savienība" (turpmāk – LATS) veikali (2) – Avotu ielā 76 (Rīgā), Valdeķu ielā 1 (Rīgā).

1.attēls. RIMI (sarkans), MAXIMA (gaiši zils), PRISMA (zaļš), SKY (melns), TOP (pelēks), MEGO (oranžs), BETA (dzeltens), STOCKMANN (brūns), LATS (violets) veikalu atrašanās vietas un 13 minūšu brauciena izohrons ap "RĪGA PLAZA"

Avots: Publiski pieejamā un KP analizētā informācija

Tabula Nr.1

13 minūšu brauciena izohronā ietilpstošo veikalu tirgus daļas pēc apgrozījuma (%)
(pirms/pēc darījuma)

2014

2015

2016

2017 (janvāris-maijs)

Pēc darījuma 2017 (janvāris-maijs)

MAXIMA

(*) [20-30] %

(*) [20-30] %

(*) [20-30] %

(*) [20-30] %

(*) [30-40] %

RIMI

(*) [50-60] %

(*) [50-60] %

(*) [50-60] %

(*) [50-60] %

(*) [50-60] %

TOP

(*) [<1] %

(*) [<1] %

(*) [<1] %

(*) [<1] %

(*) [<1] %

ELVI

(*) [<1] %

(*) [<1] %

(*) [<1] %

(*) [<1] %

(*) [<1] %

PRISMA

(*) [5-10] %

(*) [1-5] %

(*) [1-5] %

(*) [1-5] %

(*) [<1] %

MEGO

(*) [1-5] %

(*) [1-5] %

(*) [1-5] %

(*) [1-5] %

(*) [1-5] %

SKY

(*) [5-10] %

(*) [5-10] %

(*) [5-10] %

(*) [5-10] %

(*) [5-10] %

STOCKMANN

(*) [5-10] %

(*) [5-10] %

(*) [5-10] %

(*) [5-10] %

(*) [5-10] %

LATS

(*) [<1] %

(*) [<1] %

(*) [<1] %

(*) [<1] %

(*) [<1] %

BETA2

(*) [<1] %

(*) [<1] %

(*) [<1] %

(*) [<1] %

(*) [<1] %

Avots: Tirgus dalībnieku sniegtā informācija un KP aprēķini

Tabula Nr.2

Tirgus daļas (pēc apgrozījuma) multifunkcionālo iepirkšanās centru segmentā (%)
(pirms/pēc darījuma)

2014

2015

2016

2017 (janvāris-maijs)

Pēc darījuma 2017 (janvāris-maijs)

MAXIMA3

(*) [<1] %

(*) [<1] %

(*) [<1] %

(*) [<1] %

(*) [5-10] %

RIMI

(*) [70-80] %

(*) [70-80] %

(*) [70-80] %

(*) [70-80] %

(*) [70-80] %

PRISMA

(*) [10-20] %

(*)[5-10] %

(*) [5-10] %

(*) [5-10] %

(*) [<1] %

STOCKMANN

(*) [10-20] %

(*) [10-20] %

(*) [10-20] %

(*) [10-20] %

(*) [10-20] %

Avots: Tirgus dalībnieku sniegtā informācija un KP veiktie aprēķini


(*) – Ierobežotas pieejamības informācija

1 Tika atvērts 20.06.2017. skatīt: http://www.delfi.lv/bizness/uznemumi/maxima-veikala-izveide-marupe-investe-3-7-miljonus-eiro.d?id=48978297

2 No KP rīcībā esošās informācijas, SIA "SAVEL" (iepriekšējam BETA veikalu tīklu īpašniekam) 03.07.2017. ir pasludināts maksātnespējas process, līdz ar to SIA "SAVEL" neveic saimniecisko darbību un SIA "SAVEL" maksātnespējas administratorei datu par ikdienas preču realizāciju nav, līdz ar to tika izmantoti nepieciešami dati, kas pieejami MAXIMA lēmuma ietvaros. Pēc publiski pieejamās informācijas BETA veikalu tīklu darbību ir pārņēmis SIA "RANVUS", un SIA "RANVUS" ir pieejami dati tikai 2016. un 2017.gadu (janvāris-maijs).

3 MAXIMA šobrīd savu saimniecisko darbību neveic nevienā multifunkcionālajā iepirkšanās centrā 13 minūšu brauciena izohronā. Līdz ar to tirgus koncentrācija multifunkcionālo iepirkšanās centru segmenta ietvaros nepalielināsies.

 

Pielikuma publiskojamā versija

2.pielikums
KP 13.10.2017.
lēmumam Nr. 24

Dati par 15 minūšu brauciena izohronu

15 minūšu brauciena izohronā ap "RĪGA PLAZA" izvērtējumā iekļaujamie plaša sortimenta veikali (skatīt 2.attēlu):

- RIMI veikali (22) – Mārupes ielā 10a (Rīgā), Vienības gatvē 95(Rīgā), Krišjāņa Barona ielā 46 (Rīgā), Prūšu ielā 2 (Rīgā), Imantas 15.līnija 7 (Rīgā), Zolitūdes iela 34 (Rīgā), Dzirciema ielā 42 (Rīgā), Pulkveža Brieža ielā 33a (Rīgā), Matīsa ielā 26 (Rīgā), Nīcgales ielā 53 (Rīgā), Andreja Saharova ielā 23a (Rīgā), Kurzemes prospektā 1a (Rīgā), Daugavas ielā 31 (Mārupē), "Džutas" (Krustkalni), "MOLS"(Krasta ielā 46, Rīgā), "SPICE" (Lielirbes ielā 29, Rīgā), "AZUR" (Rencēnu ielā 1, Rīgā), "OLIMPIA"(Āzenes ielā 5, Rīgā), "GALERIJA CENTRS" (Audēju ielā 16, Rīgā), "ORIGO" (Stacijas laukumā 2, Rīgā), "GALLERIA RIGA" (Dzirnavu ielā 67, Rīgā), "DOLE" (Maskavas ielā 357, Rīgā);

- MAXIMA veikali (16) –Kārļa Ulmaņa gatvē 88a (Rīga), Vienības gatvē 113 (Rīga), Mūkusalas ielā 73 (Rīgā), Mazā Nometņu ielā 29 (Rīgā), Pilsoņu ielā 1, K-1 (Rīgā), Melnsila ielā 22 (Rīgā), Maskavas ielā 267 (Rīgā), Rītupes ielā 2 (Rīgā), Pulkveža Brieža ielā 7 (Rīgā), Matīsa ielā 23 (Rīgā), Lubānas ielā 117a (Rīgā), Maskavas ielā 332a (Rīgā), Nīcgales ielā 46a (Rīgā), Ilūkstes ielā 24a (Rīgā), Gaismas ielā 1 (Ķekavā), Pededzes ielā 1 (Mārupe);

- STOCKMANN veikals (1) – "STOCKMANN" (13.janvāra ielā 8, Rīgā);

- TOP veikals (1) – Tērbatas ielā 33/35 (Rīgā);

- SKY veikali (2) – Krasta ielā 56 (Rīgā), Kārļa Ulmaņa gatvē 122 (Rīgā);

- MEGO veikali (7) – Valdeķu ielā 56 (Rīgā), Jāņa Čakstes gatvē 72 (Rīgā), Prūšu ielā 2 (Rīgā); Andreja Saharova ielā 2 (Rīgā), Lidoņu ielā 27 (Rīgā); Andreja Saharova ielā 14 (Rīgā), Rīgas ielā 14 (Baložos);

- ELVI veikals (1) – Rīgas ielā 22a (Ķekavā);

- BETA veikali (2) – Rušonu ielā 17a (Rīgā), Dārzciema ielā 53 (Rīgā);

- LATS veikali (4) – Brīvības ielā 68 (Rīgā), Avotu ielā 76 (Rīgā), Valdeķu ielā 1 (Rīgā), Gaismas ielā 4 (Olaines novadā).

2.attēls. RIMI (sarkans), MAXIMA (gaiši zils), PRISMA (zaļš), SKY (melns), TOP (pelēks), MEGO (oranžs), BETA (dzeltens), STOCKMANN (brūns), LATS (violets), ELVI (tumši zils) veikalu atrašanās vietas un 15 minūšu brauciena izohrons ap "RĪGA PLAZA"

Avots: Publiski pieejamā un KP analizētā informācija

Tabula Nr.3

15 minūšu brauciena izohronā ietilpstošo veikalu tirgus daļas pēc apgrozījuma (%)
(pirms/pēc darījuma)

2014

2015

2016

2017 (janvāris-maijs)

Pēc darījuma 2017 (janvāris-maijs)

MAXIMA

(*) [20-30]%

(*) [20-30] %

(*) [20-30] %

(*) [20-30] %

(*) [20-30] %

RIMI

(*) [50-60] %

(*) [50-60] %

(*) [50-60] %

(*) [50-60] %

(*) [50-60] %

TOP

(*) [<1] %

(*) [<1] %

(*) [<1] %

(*) [<1] %

(*) [<1] %

ELVI

(*) [<1] %

(*) [<1] %

(*) [<1] %

(*) [<1] %

(*) [<1] %

PRISMA

(*) [1-5] %

(*) [1-5] %

(*) [1-5] %

(*) [1-5] %

(*) [<1] %

MEGO

(*) [1-5] %

(*) [5-10] %

(*) [5-10] %

(*) [5-10] %

(*) [5-10] %

SKY

(*) [5-10] %

(*) [5-10] %

(*) [1-5] %

(*) [5-10] %

(*) [5-10] %

STOCKMANN

(*) [1-5] %

(*) [1-5] %

(*) [1-5] %

(*) [1-5] %

(*) [1-5] %

LATS

(*) [<1] %

(*) [<1] %

(*) [<1] %

(*) [1-5] %

(*) [1-5] %

BETA

(*) [<1] %

(*) [<1] %

(*) [<1] %

(*) [<1] %

(*) [<1] %

Avots: Tirgus dalībnieku sniegtā informācija un KP aprēķini

Tabula Nr.4

Tirgus daļas (pēc apgrozījuma) multifunkcionālo iepirkšanās centru segmentā (%)
(pirms/pēc darījuma)

2014

2015

2016

2017 (janvāris-maijs)

Pēc darījuma 2017 (janvāris-maijs)

MAXIMA1

(*) [<1] %

(*) [<1] %

(*) [<1] %

(*) [<1] %

(*) [5-10] %

RIMI

(*) [70-80] %

(*) [70-80] %

(*) [70-80] %

(*) [70-80] %

(*) [70-80] %

PRISMA

(*) [5-10] %

(*) [5-10] %

(*) [5-10] %

(*) [5-10] %

(*) [<1] %

STOCKMANN

(*) [10-20] %

(*) [10-20] %

(*) [10-20] %

(*) [10-20] %

(*) [10-20] %

Avots: Tirgus dalībnieku sniegtā informācija un KP veiktie aprēķini


(*) – Ierobežotas pieejamības informācija

1 MAXIMA šobrīd savu saimniecisko darbību neveic nevienā multifunkcionālajā iepirkšanās centrā 13 minūšu brauciena izohronā. Līdz ar to tirgus koncentrācija multifunkcionālo iepirkšanās centru segmenta ietvaros nepalielināsies.

 

Pielikuma publiskojamā versija

3.pielikums
KP 13.10.2017.
lēmumam Nr. 24

Dati par 17 minūšu brauciena izohronu

17 minūšu brauciena izohronā ap "RĪGA PLAZA" izvērtējumā iekļaujamie plaša sortimenta veikali (skatīt 3.attēlu):

- RIMI veikali (27) – Mārupes ielā 10a (Rīgā), Vienības gatvē 95 (Rīgā), Krišjāņa Barona ielā 46 (Rīgā), Prūšu ielā 2 (Rīgā), Imantas 15.līnija 7 (Rīgā), Zolitūdes iela 34 (Rīgā), Dzirciema ielā 42 (Rīgā), Pulkveža Brieža ielā 33a (Rīgā), Matīsa ielā 26 (Rīgā), Nīcgales ielā 53 (Rīgā), Andreja Saharova ielā 23a (Rīgā), Kurzemes prospektā 1a (Rīgā), Maskavas ielā 400 (Rīgā), Krišjāņa Valdemāra ielā 62 (Rīgā), Anniņmuižas bulvārī 40a (Rīgā), Augusta Deglava ielā 110 (Rīgā), Nīcgales ielā 2a (Rīgā), Daugavas ielā 31 (Mārupē), "Džutas" (Krustkalni), "MOLS"(Krasta ielā 46, Rīgā), "SPICE" (Lielirbes ielā 29, Rīgā), "AZUR" (Rencēnu ielā 1, Rīgā), "OLIMPIA"(Āzenes ielā 5, Rīgā), "GALERIJA CENTRS" (Audēju ielā 16, Rīgā), "ORIGO" (Stacijas laukumā 2, Rīgā), "GALLERIA RIGA" (Dzirnavu ielā 67, Rīgā); "DOLE" (Maskavas ielā 357, Rīgā);

- MAXIMA veikali (25) – Kārļa Ulmaņa gatvē 88a (Rīga), Vienības gatvē 113 (Rīga), Mūkusalas ielā 73 (Rīgā), Mazā Nometņu ielā 29 (Rīgā), Pilsoņu ielā 1, K-1 (Rīgā), Melnsila ielā 22 (Rīgā), Maskavas ielā 267(Rīgā), Rītupes ielā 2 (Rīgā), Pulkveža Brieža ielā 7 (Rīgā), Matīsa ielā 23 (Rīgā), Lubānas ielā 117a (Rīgā), Maskavas ielā 332a (Rīgā), Nīcgales ielā 46a (Rīgā), Ilūkstes ielā 24a (Rīgā), Jūrmalas gatvē 85 (Rīgā), Kurzemes prospektā 141 (Rīgā), Slokas ielā 115 (Rīgā), Augusta Deglava ielā 67 (Rīgā), Dzelzavas ielā 6a (Rīgā), Kurzemes prospektā 59a (Rīgā), Andreja Saharova ielā 20a (Rīgā), Višķu ielā (Rīgā), Grostonas ielā 1 (Rīgā)1, Gaismas ielā 1 (Ķekavā), Pededzes ielā 1 (Mārupe);

- STOCKMANN veikals (1) – "STOCKMANN" (13.janvāra ielā 8, Rīgā);

- TOP veikals (1) – Tērbatas ielā 33/35 (Rīgā);

- SKY veikali (2) – Krasta ielā 56 (Rīgā), Kārļa Ulmaņa gatvē 122 (Rīgā);

- MEGO veikali (8) – Valdeķu ielā 56 (Rīgā), Jāņa Čakstes gatvē 72 (Rīgā), Prūšu ielā 2 (Rīgā); Andreja Saharova ielā 2 (Rīgā), Lidoņu ielā 27 (Rīgā); Andreja Saharova ielā 14 (Rīgā); Kleistu ielā 9 (Rīgā); Rīgas ielā 14 (Baložos);

- ELVI veikali (2) – Rīgas ielā 22a (Ķekavā), Liepu alejā 15a (Babītē);

- BETA veikali (3) – Rušonu ielā 17a (Rīgā), Purvciema ielā 35 (Rīgā), Dārzciema ielā 53 (Rīgā);

- LATS veikali (6) – Brīvības ielā 68 (Rīgā), Avotu ielā 76 (Rīgā), Valdeķu ielā 1 (Rīgā), Slokas ielā 171a (Rīgā), Gaismas ielā 4 (Olaines novadā); Lokomotīves ielā 68 (Rīgā);

- PRISMA veikals (1) – Kurzemes prospektā 3 (Rīgā)2.

3.attēls. RIMI (sarkans), MAXIMA (gaiši zils), PRISMA (zaļš), SKY (melns), TOP (pelēks), MEGO (oranžs), BETA (dzeltens), STOCKMANN (brūns), LATS (violets), ELVI (tumši zils) veikalu atrašanās vietas un 17 minūšu brauciena izohrons ap "RĪGA PLAZA"

Avots: Publiski pieejamā un KP analizētā informācija

Tabula Nr.5

17 minūšu brauciena izohronā ietilpstošo veikalu tirgus daļas pēc apgrozījuma (%)
(pirms/pēc darījuma)

2014

2015

2016

2017 (janvāris-maijs)

Pēc darījuma 2017 (janvāris-maijs)

MAXIMA

(*) [30-40]%

(*) [30-40] %

(*) [30-40] %

(*) [30-40] %

(*) [30-40] %

RIMI

(*) [40-50] %

(*) [40-50] %

(*) [40-50] %

(*) [40-50] %

(*) [40-50]

TOP

(*) [<1] %

(*) [<1] %

(*) [<1] %

(*) [<1] %

(*) [<1] %

ELVI

(*) [<1] %

(*) [<1] %

(*) [<1] %

(*) [<1] %

(*) [<1] %

PRISMA

(*) [5-10] %

(*) [5-10] %

(*) [5-10] %

(*) [1-5] %

(*) [1-5] %

MEGO

(*) [1-5] %

(*) [1-5] %

(*) [5-10] %

(*) [5-10] %

(*) [5-10] %

SKY

(*) [1-5] %

(*) [1-5] %

(*) [1-5] %

(*) [1-5] %

(*) [1-5] %

STOCKMANN

(*) [1-5] %

(*) [1-5] %

(*) [1-5] %

(*) [1-5] %

(*) [1-5] %

LATS

(*) [<1] %

(*) [<1] %

(*) [1-5] %

(*) [1-5] %

(*) [1-5] %

BETA

(*)<1] %

(*)<1] %

(*) [<1] %

(*) [1-5] %

(*) [1-5] %

Avots: Tirgus dalībnieku sniegtā informācija un KP aprēķini

Tabula Nr.6

Tirgus daļas (pēc apgrozījuma) multifunkcionālo iepirkšanās centru segmentā (%)
(pirms/pēc darījuma)

2014

2015

2016

2017 (janvāris-maijs)

Pēc darījuma 2017 (janvāris-maijs)

MAXIMA3

(*) [<1] %

(*) [<1] %

(*) [<1] %

(*) [<1] %

(*) [5-10] %

RIMI

(*) [70-80] %

(*) [70-80] %

(*) [70-80] %

(*) [70-80] %

(*) [70-80] %

PRISMA

(*) [5-10] %

(*) [5-10] %

(*) [5-10] %

(*) [5-10] %

(*) [<1] %

STOCKMANN

(*) [10-20] %

(*) [10-20] %

(*) [10-20] %

(*) [10-20] %

(*) [10-20] %

Avots: Tirgus dalībnieku sniegtā informācija un KP veiktie aprēķini


(*) – Ierobežotas pieejamības informācija

1 Skatīt Lēmuma 38. rindkopu.

2 Kopš 31.05.2017. PRISMA ir pārtraukusi savu saimniecisko darbību Latvija teritorijā (skatīt, piemēram, https://goo.gl/ppxdzp,https://skaties.lv/zinas/latvija/video-kadel-lielveikali-prisma-pamet-latviju/), kā rezultātā tika slēgts arī PRISMA veikals Kurzemes prospektā 3, Rīgā (veikals atrodas izohronos, kas tika analizēti lietas ietvaros). Ņemot vērā to, ka KP nav pieejama informācija par to, kā PRISMA veikala Kurzemes prospektā 3 apgrozījums varētu pārdalīties starp pārējiem konkurentiem, kā arī nav zināms vai tuvākajā laikā konkrētajā aktīvā savu darbību plāno uzsākt cits ikdienas patēriņa preču mazumtirgotājs, lietas ietvaros aktīva apgrozījums tika vērtēts kā PRISMA tirgus daļa.

3 MAXIMA šobrīd savu saimniecisko darbību neveic nevienā multifunkcionālajā iepirkšanās centrā 13 minūšu brauciena izohronā. Līdz ar to tirgus koncentrācija multifunkcionālo iepirkšanās centru segmenta ietvaros nepalielināsies.

 

Pielikuma publiskojamā versija

4.pielikums
KP 13.10.2017.
lēmumam Nr. 24

Dati par 19 minūšu brauciena izohronu

19 minūšu brauciena izohronā ap "RĪGA PLAZA" izvērtējumā iekļaujamie plaša sortimenta veikali (skatīt 4.attēlu):

- RIMI veikali (30) – Mārupes ielā 10a (Rīgā), Vienības gatvē 95 (Rīgā), Krišjāņa Barona ielā 46 (Rīgā), Prūšu ielā 2 (Rīgā), Imantas 15.līnija 7 (Rīgā), Zolitūdes iela 34 (Rīgā), Dzirciema ielā 42 (Rīgā), Pulkveža Brieža ielā 33a (Rīgā), Matīsa ielā 26 (Rīgā), Nīcgales ielā 53 (Rīgā), Andreja Saharova ielā 23a (Rīgā), Kurzemes prospektā 1a (Rīgā), Maskavas ielā 400 (Rīgā), Krišjāņa Valdemāra ielā 62 (Rīgā), Anniņmuižas bulvārī 40a (Rīgā), Augusta Deglava ielā 110 (Rīgā), Nīcgales ielā 2a (Rīgā), Krišjāņa Valdemāra ielā 112 (Rīgā), Stirnu ielā 26 (Rīgā), Dzelzavas ielā 78 (Rīgā), Daugavas ielā 31 (Mārupē), "Džutas" (Krustkalni), "MOLS"(Krasta ielā 46, Rīgā), "SPICE" (Lielirbes ielā 29, Rīgā), "AZUR" (Rencēnu ielā 1, Rīgā), "OLIMPIA"(Āzenes ielā 5, Rīgā), "GALERIJA CENTRS" (Audēju ielā 16, Rīgā), "ORIGO" (Stacijas laukumā 2, Rīgā), "GALLERIA RIGA" (Dzirnavu ielā 67, Rīgā), "DOLE" (Maskavas ielā 357, Rīgā);

- MAXIMA veikali (31) – Kārļa Ulmaņa gatvē 88a (Rīga), Vienības gatvē 113 (Rīga), Mūkusalas ielā 73 (Rīgā), Mazā Nometņu ielā 29 (Rīgā), Pilsoņu ielā 1, K-1 (Rīgā), Melnsila ielā 22 (Rīgā), Maskavas ielā 267 (Rīgā), Rītupes ielā 2 (Rīgā), Pulkveža Brieža ielā 7 (Rīgā), Matīsa ielā 23 (Rīgā), Lubānas ielā 117a (Rīgā), Maskavas ielā 332a (Rīgā), Nīcgales ielā 46a (Rīgā), Ilūkstes ielā 24a (Rīgā), Jūrmalas gatvē 85 (Rīgā), Kurzemes prospektā 141 (Rīgā), Slokas ielā 115 (Rīgā), Augusta Deglava ielā 67 (Rīgā), Dzelzavas ielā 6a (Rīgā), Kurzemes prospektā 59a (Rīgā), Andreja Saharova ielā 20a (Rīgā), Višķu ielā (Rīgā), Dzelzavas ielā 51 (Rīgā), Kurzemes prospektā 110b (Rīgā), Augusta Deglava ielā 160 (Rīgā), Ulbrokas ielā 4 (Rīgā), Grostonas ielā 1 (Rīgā)1, Gaismas ielā 1 (Ķekavā), Pededzes ielā 1 (Mārupē), Jūrmalas ielā 14 (Piņķos), "DOMINA" (Ieriķu ielā 3, Rīgā);

- STOCKMANN veikals (1) – "STOCKMANN" (13. janvāra ielā 8, Rīgā).

- TOP veikals (1) – Tērbatas ielā 33/35 (Rīgā);

- SKY veikali (3) – Krasta ielā 56 (Rīgā), Kārļa Ulmaņa gatvē 122 (Rīgā), "SKY&MORE" (Duntes ielā 19, Rīgā);

- MEGO veikali (10) – Valdeķu ielā 56 (Rīgā), Jāņa Čakstes gatvē 72 (Rīgā), Prūšu ielā 2 (Rīgā), Andreja Saharova ielā 2 (Rīgā), Lidoņu ielā 27 (Rīgā), Andreja Saharova ielā 14 (Rīgā), Kleistu ielā 9 (Rīgā), Kurzemes prospektā 132 (Rīgā), Dzelzavas ielā 74 (Rīgā); Rīgas ielā 14 (Baložos)

- ELVI veikali (3) – Rīgas ielā 22a (Ķekavā), Liepu alejā 15a (Babītē), Rīgas ielā 8 (Piņķi);

- BETA veikali (4) – Rušonu ielā 17a (Rīgā), Purvciema ielā 35 (Rīgā), Dārzciema ielā 53 (Rīgā); Pļavnieku ielā 1a (Rīgā);

- LATS veikali (8) – Brīvības ielā 68 (Rīgā), Avotu ielā 76 (Rīgā), Valdeķu ielā 1 (Rīgā), Slokas ielā 171a (Rīgā), Gaismas ielā 4 (Olaines novadā); Miera ielā 94 (Rīgā); Rīgas ielā 5 (Piņķos); Lokomotīves ielā 68 (Rīgā);

- PRISMA veikali (2) – Kurzemes prospektā 3 (Rīgā), Saharova ielā 30 (Rīgā)2.

4.attēls. RIMI (sarkans), MAXIMA (gaiši zils), PRISMA (zaļš), SKY (melns), TOP (pelēks), MEGO (oranžs), BETA (dzeltens), STOCKMANN (brūns), LATS (violets), ELVI (tumši zils) veikalu atrašanās vietas un 19 minūšu brauciena izohrons ap "RĪGA PLAZA"

Avots: Publiski pieejamā un KP analizētā informācija

Tabula Nr.7

19 minūšu brauciena izohronā ietilpstošo veikalu tirgus daļas pēc apgrozījuma (%)
(pirms/pēc darījuma)

2014

2015

2016

2017 (janvāris-maijs)

Pēc darījuma 2017 (janvāris-maijs)

MAXIMA

(*) [30-40]%

(*) [30-40] %

(*) [30-40] %

(*) [30-40] %

(*) [30-40] %

RIMI

(*) [40-50] %

(*) [40-50] %

(*) [40-50] %

(*) [40-50] %

(*) [40-50]%

TOP

(*) [<1] %

(*) [<1]%

(*) [<1] %

(*) [<1] %

(*) [<1] %

ELVI

(*) [<1] %

(*) [<1] %

(*) [<1] %

(*) [<1] %

(*) [<1] %

PRISMA

(*) [5-10] %

(*) [5-10] %

(*) [5-10] %

(*) [1-5] %

(*) [<1] %

MEGO

(*) [1-5] %

(*) [1-5] %

(*) [5-10] %

(*) [5-10] %

(*) [5-10] %

SKY

(*) [1-5] %

(*) [1-5] %

(*) [1-5] %

(*) [1-5] %

(*) [1-5] %

STOCKMANN

(*) [1-5] %

(*) [1-5] %

(*) [1-5] %

(*) [1-5] %

(*) [1-5] %

LATS

(*) [<1] %

(*) [<1] %

(*) [1-5] %

(*) [1-5] %

(*) [1-5] %

BETA

(*) [1-5] %

(*) [1-5] %

(*) [<1] %

(*) [1-5] %

(*) [1-5] %

Avots: Tirgus dalībnieku sniegtā informācija un KP aprēķini

Tabula Nr.8

Tirgus daļas (pēc apgrozījuma) multifunkcionālo iepirkšanās centru segmentā (%)
(pirms/pēc darījuma)

2014

2015

2016

2017 (janvāris-maijs)

Pēc darījuma 2017 (janvāris-maijs)

PRISMA/MAXIMA

(*) [5-10]%

(*) [5-10] %

(*) [1-5] %

(*) [5-10] %

(*) [10-20] %

RIMI

(*) [60-70] %

(*) [60-70] %

(*) [70-80] %

(*) [70-80] %

(*) [70-80] %

PRISMA

(*) [5-10] %

(*) [5-10] %

(*) [5-10] %

(*) [5-10] %

(*) [<1] %

STOCKMANN

(*) [10-20] %

(*) [10-20] %

(*) [10-20] %

(*) [10-20] %

(*) [10-20] %

SKY

(*) [5-10] %

(*) [1-5] %

(*) [5-10] %

(*) [5-10] %

(*) [5-10] %

Avots: Tirgus dalībnieku sniegtā informācija un KP veiktie aprēķini


(*) – Ierobežotas pieejamības informācija

1 Skatīt Lēmuma 38. rindkopu.

2 PRISMA savu saimniecisko darbību A. Saharova ielā 30 pārtrauca 03.06.2016. Skatīt, piemēram, https://goo.gl/JeGP8r

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!