• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija
Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija publicē:
  • lēmumus par tarifu aprēķināšanas metodiku un lēmumus, ar kuriem noteikts tarifs;
  • noteikumus par Regulatoram regulāri iesniedzamās informācijas veidiem, apjomu un iesniegšanas termiņiem;
  • vispārējās atļaujas noteikumus;
  • ziņojumus par izmaksu aprēķināšanas un attiecināšanas metodikas ievērošanu un ziņojumus, kuros informē par universālā pakalpojuma saistību tīrajām izmaksām.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas 2017. gada 21. decembra lēmums Nr. 1/35 "Noteikumi par kārtību, kādā tiek ierīkotas un lietotas dabasgāzes tiešās līnijas". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 28.12.2017., Nr. 257 https://www.vestnesis.lv/op/2017/257.10

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas lēmums Nr. 1/36

Informācijas iesniegšanas noteikumi enerģētikas nozarē

Vēl šajā numurā

28.12.2017., Nr. 257

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija

Veids: lēmums

Numurs: 1/35

Pieņemts: 21.12.2017.

OP numurs: 2017/257.10

2017/257.10
RĪKI

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas lēmumi: Šajā laidienā 9 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes lēmums Nr.1/35

Rīgā 2017.gada 21.decembrī (prot. Nr.46, 17.p.)

Noteikumi par kārtību, kādā tiek ierīkotas un lietotas dabasgāzes tiešās līnijas

Izdoti saskaņā ar Enerģētikas likuma
42.2 panta otro daļu

1. Noteikumi nosaka kritērijus un kārtību, kādā tiek ierīkota un lietota dabasgāzes tiešā līnija (turpmāk – tiešā līnija).

2. Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (turpmāk – regulators) atļauju tiešās līnijas ierīkošanai izsniedz, ievērojot šādus kritērijus:

2.1. tiešo līniju paredzēts ierīkot, lai savienotu nošķirtu dabasgāzes (tostarp biometāna) ražošanas objektu vai dabasgāzes krātuvi ar nošķirtu dabasgāzes lietotāja (turpmāk – lietotājs) objektu;

2.2. lietotājs un dabasgāzes ražotājs vai uzglabāšanas sistēmas operators ir vienojušies par tiešās līnijas ierīkošanu, dabasgāzes transportēšanas nosacījumiem un pa tiešo līniju transportētās dabasgāzes uzskaiti (uzskaites mēraparātu uzstādīšanu);

2.3. tiešās līnijas ierīkošana būtiski neietekmē sistēmas operatoram, kura licences darbības zonā tiks ierīkota tiešā līnija, izsniegtās licences nosacījumu izpildi;

2.4. tiešās līnijas ierīkošana būtiski neietekmē konkurētspējīga un droša dabasgāzes tirgus darbību.

3. Lai regulators lemtu par atļauju tiešās līnijas ierīkošanai, lietotājs, dabasgāzes ražotājs vai uzglabāšanas sistēmas operators (turpmāk – iesniedzējs) iesniedz regulatoram šādus dokumentus:

3.1. iesniegumu atļaujas saņemšanai tiešās līnijas ierīkošanai (pielikumā);

3.2. plānotās tiešās līnijas ģeogrāfiskā izvietojuma shēmu;

3.3. vienošanos starp lietotāju un dabasgāzes ražotāju vai uzglabāšanas sistēmas operatoru par tiešās līnijas ierīkošanu, dabasgāzes transportēšanas nosacījumiem un par dabasgāzes, kas transportēta pa tiešo līniju, uzskaiti (uzskaites mēraparātu uzstādīšanu);

3.4. apliecinājumu, ka lietotāja objekts nav pieslēgts dabasgāzes sistēmai.

4. Iesniedzējs ir atbildīgs par sniegto ziņu patiesumu un nodrošina iesniegto dokumentu atbilstību Dokumentu juridiskā spēka likuma prasībām.

5. Iesniegums atļaujas saņemšanai tiešās līnijas ierīkošanai tiek uzskatīts par iesniegtu dienā, kad regulators ir saņēmis visus šajos noteikumos norādītos dokumentus un visu nepieciešamo informāciju. Ja iesniegtajos dokumentos norādītā informācija ir nepietiekama vai neprecīza, regulators ir tiesīgs pieprasīt no iesniedzēja papildu informāciju.

6. Ja iesniegtajos dokumentos trūkst lēmuma pieņemšanai nepieciešamās informācijas, regulators atliek jautājuma izskatīšanu un nosaka papildu informācijas iesniegšanas termiņu, par to informējot iesniedzēju. Jautājumu izskata pēc tam, kad no iesniedzēja ir saņemta nepieciešamā informācija vai dokumenti. Laiku no jautājuma izskatīšanas atlikšanas līdz nepieciešamās informācijas vai dokumentu saņemšanai neieskaita šo noteikumu 9.punktā noteiktajā termiņā.

7. Ja iesniedzējs regulatora noteiktajā termiņā nav iesniedzis visu lēmuma pieņemšanai nepieciešamo informāciju vai dokumentus, regulators var atteikt izsniegt atļauju tiešās līnijas ierīkošanai.

8. Pēc šo noteikumu 3.punktā noteikto dokumentu saņemšanas regulators pieprasa sistēmas operatoram, kura licences darbības zonā paredzēts ierīkot tiešo līniju, atzinumu par tiešās līnijas ietekmi uz sistēmas operatoram izsniegtās licences nosacījumu izpildi. Ja tiešās līnijas ierīkošana būtiski ietekmē sistēmas operatoram izsniegtās licences nosacījumu izpildi, atzinumā sistēmas operators ietver arī informāciju par sistēmas operatora finansiālajām un objektu vai infrastruktūras tehniskajām iespējām nodrošināt iesniedzējam jauna dabasgāzes sistēmas pieslēguma ierīkošanu.

9. Regulators 30 dienu laikā no visu regulatora noteikto dokumentu saņemšanas izskata iesniegumu un pieņem vienu no šādiem lēmumiem:

9.1. izsniegt atļauju tiešās līnijas ierīkošanai, nosakot tiešās līnijas ierīkošanas nosacījumus un termiņu;

9.2. motivētu atteikumu izsniegt atļauju tiešās līnijas ierīkošanai, ja tiešās līnijas ierīkošana radītu šķēršļus sistēmas operatoram izsniegtās licences nosacījumu izpildei vai nelabvēlīgi ietekmētu konkurētspējīga un droša dabasgāzes tirgus darbību.

10. Regulators anulē atļauju tiešās līnijas ierīkošanai, ja iesniedzējs:

10.1. iesniedzis pamatotu ierosinājumu anulēt atļauju tiešās līnijas ierīkošanai;

10.2. regulatora noteiktajā termiņā nav veicis tiešās līnijas ierīkošanu;

10.3. nav izpildījis citus atļaujas nosacījumus.

11. Lēmumu anulēt atļauju tiešās līnijas ierīkošanai regulators pieņem 30 dienu laikā no iesniedzēja ierosinājuma saņemšanas vai no brīža, kad regulators konstatē šo noteikumu 10.2. un 10.3.apakšpunktā minētos nosacījumus.

12. Iesniedzējs, kurš saņēmis atļauju tiešās līnijas ierīkošanai, atļaujā noteiktajā termiņā un būvniecību reglamentējošajos tiesību aktos noteiktajā kārtībā nodrošina tiešās līnijas ierīkošanu. Regulators, izvērtējot iesniedzēja motivētu lūgumu, var pagarināt atļaujā noteikto termiņu tiešās līnijas ierīkošanai.

13. Lietotājs ar dabasgāzes ražotāju vai uzglabāšanas sistēmas operatoru slēdz sadarbības līgumu, kurā nosaka pušu tiesības, pienākumus un atbildību, lai nodrošinātu nepieciešamo dabasgāzes plūsmu tiešajā līnijā un drošu tiešās līnijas, lietotāja un dabasgāzes ražotāja vai uzglabāšanas sistēmas operatora objektu darbību, kā arī vienojas par informācijas apmaiņas kārtību.

14. Lietotājam pēc tiešās līnijas ierīkošanas ir pastāvīgas saistības nodrošināt atbilstošu tiešās līnijas tehnisko stāvokli līdz savstarpēji noteiktai dabasgāzes apgādes sistēmas piederības robežai, veikt tiešās līnijas ekspluatāciju, tehnisko apkopi un remontu atbilstoši enerģētikā noteiktajām tehniskās drošības prasībām un dabasgāzes apgādes sistēmām piemērojamo standartu, kuru sarakstu nacionālajai standartizācijas institūcijai ieteikusi Ekonomikas ministrija sadarbībā ar attiecīgo standartizācijas tehnisko komiteju un kuru saraksts publicēts nacionālās standartizācijas institūcijas tīmekļvietnē, prasībām.

15. Lietotājs nodrošina, ka darbības, kas saistītas ar tiešās līnijas tehnisko apkalpošanu, apkopi, remontu un tehnisko uzraudzību, veic personāls, kura kvalifikācija atbilst normatīvajos aktos noteiktajām prasībām. Lietotājs ir atbildīgs par iespējamo avāriju lokalizāciju un likvidāciju tiešajā līnijā.

16. Ja lietotājs ar dabasgāzes ražotāju vai uzglabāšanas sistēmas operatoru noslēdz attiecīgu vienošanos, šo noteikumu 14. un 15.punktā noteikto saistību izpildi var nodrošināt dabasgāzes ražotājs vai uzglabāšanas sistēmas operators.

17. Noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas
padomes priekšsēdētājs R.Irklis

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!