• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Ministru kabinets
Oficiālajā izdevumā publicē:
  • Ministru kabineta noteikumus, instrukcijas un ieteikumus. Tie stājas spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas, ja tiesību aktā nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš;
  • Ministru kabineta rīkojumus. Tie stājas spēkā parakstīšanas brīdī;
  • Ministru kabineta sēdes protokollēmumus. Tie stājas spēkā pieņemšanas brīdī;
  • plānošanas dokumentus, kā arī informatīvos ziņojumus par politikas plānošanas dokumentu īstenošanu.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2017. gada 25. aprīļa noteikumi Nr. 221 "Noteikumi par kārtību, kādā tiek veiktas iemaksas energoefektivitātes fondos, un to apmēru, kā arī energoefektivitātes fonda līdzekļu izmantošanu". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 2.05.2017., Nr. 86 https://www.vestnesis.lv/op/2017/86.4

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta sēdes protokols Nr. 21

Ministru kabineta sēdes protokols

Vēl šajā numurā

02.05.2017., Nr. 86

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 221

Pieņemts: 25.04.2017.

OP numurs: 2017/86.4

2017/86.4
RĪKI

Ministru kabineta noteikumi: Šajā laidienā 2 Pēdējās nedēļas laikā 12 Visi

Ministru kabineta noteikumi Nr. 221

Rīgā 2017. gada 25. aprīlī (prot. Nr. 21 8. §)

Noteikumi par kārtību, kādā tiek veiktas iemaksas energoefektivitātes fondos, un to apmēru, kā arī energoefektivitātes fonda līdzekļu izmantošanu

Izdoti saskaņā ar Energoefektivitātes likuma
6. panta astoto daļu un 7. panta sesto daļu

I. Vispārīgais jautājums

1. Noteikumi nosaka:

1.1. kārtību, kādā energoefektivitātes pienākumu shēmas atbildīgā puse (turpmāk – atbildīgā puse) veic iemaksu valsts vai pašvaldības energoefektivitātes fondā atbilstoši tai noteiktajam enerģijas galapatēriņa ietaupījuma pienākuma apjomam (turpmāk – pienākuma apjoms) obligātā enerģijas ietaupījuma mērķa sasniegšanai;

1.2. atbildīgās puses iemaksu apmēru valsts vai pašvaldības energoefektivitātes fondā;

1.3. kārtību, kādā akciju sabiedrība "Attīstības finanšu institūcija Altum" (turpmāk – sabiedrība "Altum") izmanto valsts energoefektivitātes fonda līdzekļus un sniedz pārskatu par to izmantošanu.

II. Atbildīgās puses iemaksu apmērs un iemaksas veikšanas kārtība valsts vai pašvaldības energoefektivitātes fondā

2. Iemaksas valsts vai pašvaldības energoefektivitātes fondā veido atbildīgās puses pienākuma apjoms vai tā daļa megavatstundās, reizināta ar 70 euro par megavatstundu.

3. Atbildīgā puse 30 dienu laikā pēc tam, kad tā Ekonomikas ministrijā ir iesniegusi energoefektivitātes uzlabošanas pasākumu plānu saskaņā ar energoefektivitātes pienākuma shēmas izveidošanas un ieviešanas kārtību reglamentējošiem normatīviem aktiem, izmantojot šo noteikumu pielikumā sniegto paraugu, paziņo:

3.1. enerģijas ietaupījuma pienākuma apjomu, par kādu tā plāno veikt iemaksu;

3.2. valsts vai pašvaldības energoefektivitātes fondu, kurā tā plāno veikt iemaksu. Ja atbildīgā puse plāno veikt iemaksu pašvaldības fondā, tā atsevišķi informē arī pašvaldību, kas ir fonda izveidotāja un turētāja.

4. Ja atbilstoši energoefektivitātes pienākuma shēmas izveidošanas un ieviešanas kārtību reglamentējošiem normatīviem aktiem atbildīgā puse kalendāra gada ietvaros izpilda mazāk nekā 80 % no pienākuma apjoma, tad par neizpildīto gada enerģijas ietaupījuma apjomu atbildīgā puse veic iemaksu valsts energoefektivitātes fondā 1,5 reižu apmērā no šo noteikumu 2. punktā noteiktās vērtības par katru ietaupīto enerģijas vienību.

5. Ekonomikas ministrija 30 dienu laikā pēc šo noteikumu 3. punktā minētās informācijas saņemšanas vai šo noteikumu 4. punktā minētajā gadījumā pieņem lēmumu par valsts energoefektivitātes fondā veicamo iemaksu apmēru.

6. Pašvaldība, saņemot šo noteikumu 3.2. apakšpunktā minēto informāciju, 30 dienu laikā pieņem lēmumu par pašvaldības energoefektivitātes fondā veicamajām iemaksām.

7. Atbildīgā puse iemaksu valsts energoefektivitātes fondā veic 30 dienu laikā pēc Ekonomikas ministrijas lēmuma saņemšanas, ieskaitot attiecīgo summu Ekonomikas ministrijas budžeta programmai atvērtajā valsts pamatbudžeta izdevumu kontā Valsts kasē.

8. Atbildīgā puse iemaksu pašvaldības energoefektivitātes fondā veic 30 dienu laikā pēc pašvaldības lēmuma saņemšanas, ieskaitot attiecīgo summu pašvaldības norādītajā energoefektivitātes fonda norēķinu kontā kredītiestādē pašvaldības pamatbudžetā.

9. Pašvaldība, kuras energoefektivitātes fondā atbildīgā puse veikusi iemaksu, nodrošina enerģijas ietaupījumu atbilstoši atbildīgās puses pienākuma apjomam, par kuru veikta iemaksa. Ja saistību perioda beigās attiecīgais enerģijas ietaupījums nav izpildīts, pašvaldība nodrošina iemaksu valsts energoefektivitātes fondā atbilstoši neizpildītā pienākuma apjomam, kas reizināts ar 1,5.

10. Šo noteikumu 3. punktā minētajā gadījumā atbildīgā puse veic iemaksu par visu saistību periodu, par kuru saskaņā ar energoefektivitātes pienākuma shēmas izveidošanu un ieviešanu reglamentējošiem normatīviem aktiem ir noteikts pienākuma apjoms.

11. Šo noteikumu 4. punktā minētajā gadījumā atbildīgā puse iemaksu veic par attiecīgā gada pienākuma apjoma neizpildi saskaņā ar energoefektivitātes pienākuma shēmas izveidošanu un ieviešanu reglamentējošiem normatīviem aktiem.

12. Pašvaldība 10 darbdienu laikā pēc atbildīgās puses veikto iemaksu saņemšanas iesniedz Ekonomikas ministrijā šādu informāciju:

12.1. atbildīgās puses veikto iemaksu apmērs;

12.2. pienākuma apjoms, par kuru ir veikta iemaksa;

12.3. plānotie pasākumi enerģijas ietaupījumu nodrošināšanai atbilstoši atbildīgās puses pienākuma apjomam, par kuru ir veikta iemaksa.

13. Pēc šo noteikumu 7. punktā minēto iemaksu un 12. punktā minētās informācijas saņemšanas Ekonomikas ministrija 30 dienu laikā pieņem lēmumu par atbildīgās puses pienākuma apjoma samazināšanu proporcionāli veikto iemaksu apmēram.

14. Pēc Ekonomikas ministrijas pieprasījuma pašvaldība vai atbildīgā puse 10 darbdienu laikā sniedz papildu informāciju un dokumentus, kas apliecina iemaksas veikšanu valsts vai pašvaldības energoefektivitātes fondā.

15. Pašvaldība katru gadu līdz 1. novembrim iesniedz Ekonomikas ministrijā informāciju par enerģijas ietaupījumu no pašvaldības energoefektivitātes fonda ietvaros īstenoto energoefektivitātes uzlabošanas pasākumu sasniegtajiem ietaupījumiem iepriekšējā kalendāra gadā, kā arī par energoefektivitātes uzlabošanas pasākumos ieguldīto finansējumu.

III. Valsts energoefektivitātes fonda līdzekļu izmantošanas un pārskatu sniegšanas kārtība

16. Ekonomikas ministrija nodrošina, ka atbildīgo pušu valsts obligātā enerģijas ietaupījuma mērķa sasniegšanai veiktās iemaksas katru ceturksni līdz ceturkšņa pirmā mēneša piektajam datumam tiek ieskaitītas valsts energoefektivitātes fondā.

17. Sabiedrība "Altum" valsts energoefektivitātes fondu uztur un fonda pārvaldības funkcijas veic saskaņā ar fonda nolikumu, kas apstiprināts sabiedrības "Altum" akcionāru sapulcē. Valsts energoefektivitātes fonda nolikumu 10 darbdienu laikā pēc tā apstiprināšanas sabiedrība "Altum" publicē savā tīmekļvietnē.

18. Sabiedrība "Altum" valsts energoefektivitātes fonda līdzekļus izmanto, lai īstenotu valsts atbalsta programmu obligātā enerģijas galapatēriņa mērķa sasniegšanai, kā arī Ekonomikas ministrijas apstiprinātiem sabiedrības informēšanas un izglītošanas pasākumiem energoefektivitātes jomā un ar fonda pārvaldību saistīto izmaksu segšanai.

19. Sabiedrība "Altum", īstenojot šo noteikumu 18. punktā minētos pasākumus, veic:

19.1. atsevišķu finanšu uzskaiti par katru valsts atbalsta programmu un energoefektivitātes uzlabošanas informēšanas pasākumu;

19.2. izmantoto finanšu līdzekļu aprēķinu un uzskaiti atbilstoši sabiedrībai "Altum" valsts atbalsta programmās noteiktajām attiecināmajām izmaksām, tai skaitā tiešajām un netiešajām fonda vadības izmaksām atbilstoši sabiedrības "Altum" vadības izmaksu aprēķināšanas metodikai, kā arī faktiskajām valsts energoefektivitātes fonda pārvaldības izmaksām, kas sastāda līdz 5 %, bet ne vairāk kā 26 320 euro gadā no valsts energoefektivitātes fondā veikto iemaksu apmēra fonda īstenošanas un uzraudzības laikā.

20. Sabiedrība "Altum" saskaņā ar energoefektivitātes monitoringa jomu reglamentējošiem normatīviem aktiem nodrošina ikgadēja pārskata par ieviestajiem energoefektivitātes uzlabošanas pasākumiem un to rezultātā sasniegtajiem enerģijas ietaupījumiem iesniegšanu.

21. Valsts energoefektivitātes fonds darbību uzsāk pēc šo noteikumu 16. punktā minēto iemaksu ieskaitīšanas un fonda nolikuma apstiprināšanas.

22. Valsts energoefektivitātes fonda darbību attiecībā uz tā rīcībā esošo finanšu līdzekļu izlietošanu kontrolē Ekonomikas ministrija.

23. Sabiedrība "Altum" nodrošina valsts energoefektivitātes fonda rīcībā esošo finanšu līdzekļu uzskaiti un auditu atbilstoši fonda nolikumam.

24. Sabiedrība "Altum" katru ceturksni līdz ceturkšņa pirmā mēneša piecpadsmitajam datumam iesniedz Ekonomikas ministrijā pārskatu par iepriekšējā ceturksnī īstenoto to energoefektivitātes programmu apjomu, kuras finansētas no fonda līdzekļiem.

25.  10 darbdienu laikā pēc Ekonomikas ministrijas pieprasījuma sabiedrība "Altum" sniedz papildu informāciju par valsts energoefektivitātes fonda līdzekļu izlietojumu pārskata periodā.

Ministru prezidents Māris Kučinskis

Ministru prezidenta biedra,
ekonomikas ministra vietā –
izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis

 

Pielikums
Ministru kabineta
2017. gada 25. aprīļa
noteikumiem Nr. 221

Paziņojums par iemaksas veikšanu valsts vai pašvaldības energoefektivitātes fondā un pienākuma apjoma nodošanu

   
  (komersanta nosaukums)
   
  (reģistrācijas numurs)
   
  (juridiskā adrese)
Nr. p. k. Kopējais
Ministru kabineta noteikumos noteiktais pienākuma apjoms
Fonds, kurā veiks iemaksu Ar iemaksu nododamais apjoms Komersanta – atbildīgās puses – izpildāmais apjoms
1.        
2.        
...        
     
(paziņojuma iesniegšanas datums)   (uzņēmuma vadītāja vai/un Finanšu departamenta vadītāja vārds, uzvārds, paraksts)
     
    (paziņojuma iesniedzēja vārds, uzvārds, paraksts)

Ministru prezidenta biedra,
ekonomikas ministra vietā –
izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!