• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Ministru kabinets
Oficiālajā izdevumā publicē:
  • Ministru kabineta noteikumus, instrukcijas un ieteikumus. Tie stājas spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas, ja tiesību aktā nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš;
  • Ministru kabineta rīkojumus. Tie stājas spēkā parakstīšanas brīdī;
  • Ministru kabineta sēdes protokollēmumus. Tie stājas spēkā pieņemšanas brīdī;
  • plānošanas dokumentus, kā arī informatīvos ziņojumus par politikas plānošanas dokumentu īstenošanu.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2018. gada 19. jūnija noteikumi Nr. 346 "Kārtība, kādā apmāca un sertificē brīvprātīgā darba veicējus izlīguma procesa organizēšanai un vadīšanai". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 5.07.2018., Nr. 133 https://www.vestnesis.lv/op/2018/133.1

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr. 381

Grozījumi Ministru kabineta 2015. gada 10. februāra noteikumos Nr. 77 "Eiropas Savienības struktūrfondu un Kohēzijas fonda projektu pārbaužu veikšanas kārtība 2014.–2020. gada plānošanas periodā"

Vēl šajā numurā

05.07.2018., Nr. 133

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 346

Pieņemts: 19.06.2018.

OP numurs: 2018/133.1

2018/133.1
RĪKI

Ministru kabineta noteikumi: Šajā laidienā 16 Pēdējās nedēļas laikā 18 Visi

Ministru kabineta noteikumi Nr. 346

Rīgā 2018. gada 19. jūnijā (prot. Nr. 29 9. §)

Kārtība, kādā apmāca un sertificē brīvprātīgā darba veicējus izlīguma procesa organizēšanai un vadīšanai

Izdoti saskaņā ar Valsts probācijas dienesta likuma
23. panta sesto daļu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā Valsts probācijas dienests (turpmāk – dienests) apmāca un sertificē brīvprātīgā darba veicējus (turpmāk – brīvprātīgais) izlīguma procesa organizēšanai un vadīšanai, kā arī anulē brīvprātīgajam izsniegto sertifikātu.

2. Lai saņemtu sertifikātu, brīvprātīgais apgūst dienesta izstrādātu starpnieka mācību programmu.

3. Brīvprātīgo sertificē dienesta izveidota sertificēšanas komisija (turpmāk – komisija). Šajos noteikumos paredzētos komisijas lēmumus var apstrīdēt mēneša laikā pēc to saņemšanas, iesniedzot attiecīgu iesniegumu dienesta vadītājam.

II. Brīvprātīgā apmācību norises kārtība

4. Starpnieka mācību programma sastāv no teorētiskās daļas, praktiskās daļas un sertificēšanas pārbaudes darba. Apmācību kopējais laiks ir ne mazāks par 65 stundām.

5. Brīvprātīgais patstāvīgi apgūst dienesta sagatavotos teorētiskās daļas mācību materiālus un sadarbībā ar tās dienesta struktūrvienības atbildīgo amatpersonu, kurai piesaistīts brīvprātīgais (turpmāk – struktūrvienība), pārbauda apgūtās zināšanas, izpildot pārbaudes darbu, kā arī piedalās ne mazāk kā trijos dienesta organizētajos klātienes semināros apgūtās teorētiskās daļas nostiprināšanai.

6. Teorētiskās daļas mācību materiālu apguves norise:

6.1. brīvprātīgais septiņu dienu laikā patstāvīgi apgūst katru elektroniski saņemto teorētiskās daļas mācību materiāla tēmu;

6.2. brīvprātīgais sadarbībā ar struktūrvienības atbildīgo amatpersonu par katru apgūto tēmu izpilda pārbaudes darbu triju dienu laikā pēc tā saņemšanas;

6.3. ja pārbaudes darbs nav nokārtots, dienests pēc saskaņošanas ar struktūrvienības atbildīgo amatpersonu un brīvprātīgo nosaka termiņu atkārtotai pārbaudes darba izpildei;

6.4. pārbaudes darbu brīvprātīgais drīkst kārtot atkārtoti ne vairāk kā divas reizes.

7. Ja brīvprātīgais pamatotu iemeslu dēļ nav apguvis teorētiskās daļas mācību materiālus norādītajā termiņā, brīvprātīgais par to informē dienestu un struktūrvienības atbildīgo amatpersonu un vienojas par termiņa pagarinājumu.

8. Pēc teorētiskās daļas apguves brīvprātīgais vada ne mazāk kā trīs izlīguma procesus struktūrvienības atbildīgās amatpersonas klātbūtnē un piedalās ne mazāk kā divos dienesta organizētajos klātienes semināros izlīguma procesa organizēšanas un vadīšanas prakses nostiprināšanai.

9. Praktiskās daļas norise:

9.1. struktūrvienība nodrošina brīvprātīgajam struktūrvienības atbildīgās amatpersonas piesaisti;

9.2. lai nodrošinātu atgriezenisko saiti, brīvprātīgais pēc katras izlīguma sēdes sniedz struktūrvienības atbildīgajai amatpersonai vērtējumu par izlīguma sēdes norisi;

9.3. struktūrvienības atbildīgā amatpersona pēc katras brīvprātīgā vadītās izlīguma sēdes pārrunā ar brīvprātīgo izlīguma sēdes norisi un novērtē brīvprātīgā gatavību patstāvīgai izlīguma procesa organizēšanai un vadīšanai.

10. Ja saņemti trīs pozitīvi šo noteikumu 9.3. apakšpunktā minētie vērtējumi, dienests virza brīvprātīgo sertificēšanas pārbaudes darba izpildei.

11. Ja saņemts negatīvs šo noteikumu 9.3. apakšpunktā minētais vērtējums par vienu brīvprātīgā vadīto izlīguma procesu praktiskajā daļā, dienests piedāvā brīvprātīgajam papildus vadīt vienu izlīguma procesu struktūrvienības atbildīgās amatpersonas klātbūtnē.

12. Ja saņemts negatīvs šo noteikumu 9.3. apakšpunktā minētais vērtējums par vismaz diviem brīvprātīgā vadītajiem izlīguma procesiem praktiskajā daļā vai šo noteikumu 11. punktā minētajā gadījumā par papildus vadīto izlīguma procesu, dienests pieņem lēmumu atteikt brīvprātīgajam piedalīties sertificēšanas pārbaudes darba izpildē.

13. Dienests brīvprātīgajam nosūta lēmumu, bet struktūrvienībai – informāciju par atteikumu brīvprātīgajam piedalīties sertificēšanas pārbaudes darba izpildē.

14. Pēc teorētiskās un praktiskās daļas sekmīgas apguves dienests elektroniski nosūta brīvprātīgajam sertificēšanas pārbaudes darbu.

15. Brīvprātīgais piecu dienu laikā pēc sertificēšanas pārbaudes darba saņemšanas izpilda sertificēšanas pārbaudes darbu un elektroniski nosūta dienestam novērtēšanai.

16. Dienests sertificēšanas pārbaudes darbu novērtē piecu dienu laikā pēc tā saņemšanas un par rezultātiem elektroniski informē brīvprātīgo un struktūrvienību.

17. Ja sertificēšanas pārbaudes darbs nav sekmīgi izpildīts, dienests var saskaņot ar struktūrvienības atbildīgo amatpersonu un brīvprātīgo termiņu atkārtotai tā izpildīšanai.

18. Sertificēšanas pārbaudes darbu brīvprātīgais drīkst izpildīt atkārtoti ne vairāk kā divas reizes.

19. Pēc sekmīgas starpnieka mācību programmas apgūšanas brīvprātīgais iesniedz komisijai iesniegumu ar lūgumu kļūt par starpnieku un saņemt sertifikātu izlīguma procesa organizēšanai un vadīšanai dienestā.

20. Nodarbinātie, kuri ir izbeiguši valsts civildienesta vai darba tiesiskās attiecības ar dienestu un kuri pēdējā gada laikā amata pienākumu ietvaros ir organizējuši un vadījuši izlīguma procesus, sešu mēnešu laikā no valsts civildienesta vai darba tiesisko attiecību pārtraukšanas ar dienestu var iesniegt komisijai iesniegumu ar lūgumu izsniegt sertifikātu bez atkārtotas starpnieka mācību programmas apgūšanas.

III. Brīvprātīgā sertificēšanas kārtība

21. Pēc šo noteikumu 19. punktā minētā iesnieguma saņemšanas komisija 15 dienu laikā pieņem lēmumu par sertifikāta piešķiršanu vai atteikumu piešķirt sertifikātu brīvprātīgajam.

22. Komisija piecu dienu laikā pēc lēmuma pieņemšanas par to rakstiski informē brīvprātīgo un struktūrvienības atbildīgo amatpersonu.

23. Brīvprātīgais kļūst par dienesta starpnieku pēc sertifikāta saņemšanas. Sertifikātu izsniedz uz diviem gadiem.

24. Pēc sertifikāta derīguma termiņa beigām komisija starpniekam izsniedz jaunu sertifikātu, ja starpnieks sertifikāta darbības laikā:

24.1. nav pārkāpis izlīguma procesa organizēšanas un vadīšanas noteikumus un dienesta starpnieka ētikas principus;

24.2. ir piedalījies dienesta vai citu institūciju organizētajos starpnieka profesionālās kompetences paaugstināšanas pasākumos (vismaz astoņas stundas gadā);

24.3. saņēmis struktūrvienības pozitīvu rakstisku atzinumu par brīvprātīgā darbību;

24.4. sertifikāta derīguma termiņa laikā organizējis un vadījis vismaz sešus izlīguma procesus.

25. Lai saņemtu jaunu sertifikātu, starpnieks 30 dienas pirms sertifikāta derīguma termiņa beigām, bet ne vēlāk kā sešus mēnešus pēc sertifikāta derīguma termiņa beigām iesniedz komisijai adresētu rakstisku iesniegumu papīra vai elektroniska dokumenta formā atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu.

26. Starpnieks iesniegumam pievieno dokumentu kopijas, kas apliecina profesionālās kompetences paaugstināšanu, un struktūrvienības izsniegtu rakstisku atzinumu, kurā norādīta informācija par šo noteikumu 24. punktā minēto prasību izpildi.

27. Komisija mēneša laikā pēc šo noteikumu 25. un 26. punktā minēto dokumentu saņemšanas pieņem lēmumu par jauna sertifikāta piešķiršanu vai atteikumu piešķirt jaunu sertifikātu.

28. Komisija pieņem lēmumu par atteikumu piešķirt jaunu sertifikātu, ja starpnieks:

28.1. nav iesniedzis iesniegumu šo noteikumu 25. punktā noteiktajā termiņā;

28.2. iesniegumam nav pievienojis šo noteikumu 26. punktā minētos dokumentus;

28.3. neatbilst kādai no šo noteikumu 24. punktā minētajām prasībām, izņemot šo noteikumu 30. punktā minēto gadījumu;

28.4. ir sniedzis par sevi nepatiesas ziņas.

29. Komisija piecu dienu laikā pēc lēmuma pieņemšanas rakstiski informē starpnieku un struktūrvienību par lēmumu piešķirt jaunu sertifikātu.

30. Ja brīvprātīgais sertifikāta derīguma termiņa laikā pamatotu iemeslu dēļ nav izpildījis šo noteikumu 24.2. un 24.4. apakšpunktā minētās prasības, komisija var pieņemt lēmumu uzdot brīvprātīgajam izpildīt šo noteikumu 15. punktā minēto sertificēšanas pārbaudes darbu un novadīt ne mazāk kā vienu izlīguma procesu struktūrvienības atbildīgās amatpersonas klātbūtnē.

31. Ja komisija pieņem lēmumu par atteikumu piešķirt jaunu sertifikātu šo noteikumu 28. punktā minēto iemeslu dēļ, brīvprātīgais var atkārtoti pretendēt uz jauna sertifikāta piešķiršanu šo noteikumu II nodaļā noteiktajā kārtībā.

32. Dienests darba vajadzībām izveido sertificēto starpnieku sarakstu (turpmāk – saraksts).

33. Sarakstā norāda:

33.1. starpnieka vārdu, uzvārdu;

33.2. sertifikāta numuru;

33.3. sertifikāta izsniegšanas datumu;

33.4. dzimšanas datumu;

33.5. kontaktinformāciju;

33.6. struktūrvienību;

33.7. ja sertifikāts anulēts – sertifikāta anulēšanas datumu un iemeslu;

33.8. vadīto izlīgumu skaitu sertifikāta derīguma termiņa laikā.

34. Dienesta tīmekļvietnē par starpnieku norāda:

34.1. starpnieka vārdu, uzvārdu;

34.2. sertifikāta numuru;

34.3. sertifikāta derīguma termiņu.

35. Informāciju tīmekļvietnē dienests ievieto tikai ar starpnieka rakstisku piekrišanu.

IV. Sertifikāta anulēšanas kārtība

36. Lietu par sertifikāta anulēšanu (turpmāk – lieta) ierosina dienesta vadītājs. Lietu izskata komisija.

37. Lietas izskatīšanas laikā dienests neiesaista starpnieku izlīguma procesa organizēšanā un vadīšanā. Iesākto izlīguma procesu pārņem struktūrvienības atbildīgā amatpersona.

38. Komisija lietu izskata mēneša laikā no lietas ierosināšanas dienas un pieņem lēmumu par sertifikāta anulēšanu vai par atteikumu anulēt sertifikātu.

V. Noslēguma jautājums

39. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 2007. gada 20. novembra noteikumus Nr. 782 "Kārtība, kādā Valsts probācijas dienests sertificē brīvprātīgos probācijas darbiniekus, kuri ir starpnieki izlīgumā" (Latvijas Vēstnesis, 2007, 188. nr.).

Ministru prezidents Māris Kučinskis

Tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!