• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija
Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija publicē:
  • lēmumus par tarifu aprēķināšanas metodiku un lēmumus, ar kuriem noteikts tarifs;
  • noteikumus par Regulatoram regulāri iesniedzamās informācijas veidiem, apjomu un iesniegšanas termiņiem;
  • vispārējās atļaujas noteikumus;
  • ziņojumus par izmaksu aprēķināšanas un attiecināšanas metodikas ievērošanu un ziņojumus, kuros informē par universālā pakalpojuma saistību tīrajām izmaksām.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas 2018. gada 18. janvāra lēmums Nr. 11 "Par tiesībām sabiedrībai ar ierobežotu atbildību "Cēsu siltumtīkli" noteikt siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifus". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 22.01.2018., Nr. 15 https://www.vestnesis.lv/op/2018/15.9

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas lēmums Nr. 12

Par tiesībām akciju sabiedrībai "Valmieras Enerģija" noteikt saražotās siltumenerģijas tarifu

Vēl šajā numurā

22.01.2018., Nr. 15

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija

Veids: lēmums

Numurs: 11

Pieņemts: 18.01.2018.

OP numurs: 2018/15.9

2018/15.9
RĪKI

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas lēmumi: Šajā laidienā 5 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes lēmums Nr.11

Rīgā 2018.gada 18.janvārī (prot. Nr.3, 3.p.)

Par tiesībām sabiedrībai ar ierobežotu atbildību "Cēsu siltumtīkli" noteikt siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifus

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (turpmāk – Regulators) 2018.gada 2.janvārī saņēma sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Cēsu siltumtīkli", vienotais reģistrācijas numurs: 40003007848, juridiskā adrese: Rūpniecības iela 13, Cēsis, LV-4101 (turpmāk – SIA "Cēsu siltumtīkli"), 2018.gada 2.janvāra iesniegumu Nr.CS1/2018-01 ar lūgumu izsniegt atļauju pašai noteikt siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifus (turpmāk – atļauja) saskaņā ar Regulatora 2010.gada 14.aprīļa lēmumu Nr.1/7 "Siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifu aprēķināšanas metodika" (turpmāk – Metodika), ja ir mainījusies kurināmā cena (turpmāk – Iesniegums).

Regulators konstatē

1. Likuma "Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem" (turpmāk – Likums) 5.pants noteic, ka sabiedriskos pakalpojumus regulē saskaņā ar Likumu izveidota sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas iestāde, kas darbojas neatkarīgi un patstāvīgi, izpildot šajā likumā noteiktās funkcijas, pieņem lēmumus un izdod administratīvos aktus, lai aizstāvētu lietotāju intereses un veicinātu sabiedrisko pakalpojumu sniedzēju attīstību saskaņā ar taisnīguma, atklātības, neitralitātes, vienlīdzības un proporcionalitātes principiem.

2. Likuma 7.panta pirmā daļa noteic, ka Regulators uzrauga, lai sabiedrisko pakalpojumu sniegšanā regulējamās nozarēs tiktu ievērots Likums, kā arī regulējamo nozaru speciālie normatīvie akti.

3. Likuma 20.pants noteic, ka tarifi nosakāmi tādā apmērā, lai lietotāju izdarītie tarifu maksājumi segtu ekonomiski pamatotas sabiedrisko pakalpojumu izmaksas un nodrošinātu sabiedrisko pakalpojumu rentabilitāti, ja nozares speciālie likumi neparedz citus tarifu noteikšanas principus. Ja mainās tarifus ietekmējošie faktori, piemēram, rentabilitāte, Regulators var ierosināt tarifu pārskatīšanu un pieprasīt, lai sabiedrisko pakalpojumu sniedzējs noteiktā termiņā iesniedz aprēķināto tarifu projektu kopā ar tarifus veidojošo izmaksu pamatojumu.

4. Enerģētikas likuma 6.panta 3.1daļa noteic, ka energoapgādes komersants, kas piegādā siltumenerģiju enerģijas lietotājiem, pārdod siltumenerģiju tiem nepieciešamajā vai noteiktajā kvalitātē un pieprasītajā daudzumā par Regulatora noteiktajiem tarifiem vai par tarifiem, ko noteicis attiecīgais pakalpojumu sniedzējs saskaņā ar Regulatora noteikto tarifu aprēķināšanas metodiku, ja ir saņemta Regulatora atļauja, izņemot Enerģētikas likuma 49.panta pirmajā daļā minētos gadījumus.

5. Metodikas 43.7punkts noteic, ka komersants var iesniegt Regulatoram pamatotu pieprasījumu atļaut pašam noteikt tarifus saskaņā ar Metodiku.

6. No Metodikas 43.8punkta izriet, ka Regulators pēc komersanta pieprasījuma atbilstoši Enerģētikas likuma 6.panta 3.1daļai var dot uz noteiktu termiņu atļauju komersantam pašam noteikt tarifus saskaņā ar Metodiku, ja ir mainījusies kurināmā cena. Atļaujā Regulators nosaka atskaites periodu komersanta iesniedzamajai informācijai par kurināmā cenas izmaiņām.

7. Metodikas 43.9punkts noteic, ja komersants ir saņēmis 43.8punktā minēto atļauju un komersants pieņem lēmumu par jauniem tarifiem, tad ne vēlāk kā 30 dienas pirms jauno tarifu spēkā stāšanās brīža komersants publicē tarifus oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", nosūta attiecīgajai pašvaldībai iedzīvotāju informēšanai un ievietošanai tās mājaslapā internetā un publicē savā mājaslapā internetā, ja tāda ir, un vienlaikus iesniedz Regulatoram pamatojumu jaunajiem tarifiem, iesniedzot Metodikas 43.91. līdz 43.94.apakšpunktā noteikto informāciju.

8. SIA "Cēsu siltumtīkli" ir reģistrēta siltumenerģijas ražotāju reģistrā ar reģistrācijas numuru SR0033 un tirgotāju reģistrā ar reģistrācijas numuru ST0008.

9. Regulators 2011.gada 14.aprīlī atkārtoti izsniedza SIA "Cēsu siltumtīkli" licenci Nr.E23007 siltumenerģijas pārvadei un sadalei uz laiku no 2009.gada 5.februāra līdz 2029.gada 4.februārim.

10. SIA "Cēsu siltumtīkli" siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifi ir apstiprināti ar Regulatora 2017.gada 13.jūlija lēmumu Nr.78 "Par sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Cēsu siltumtīkli" siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifiem" (Latvijas Vēstnesis, 2017, 140.nr.) (turpmāk – Lēmums Nr.78). Ar Lēmumu Nr.78 apstiprināto siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifu veidojošajās izmaksās ir iekļautas dabasgāzes, šķeldas un kokskaidu granulu kā kurināmā izmaksas.

11. SIA "Cēsu siltumtīkli" pilnvarotais pārstāvis Regulatora padomes sēdē uzturēja Iesniegumā izteikto lūgumu un izteica atbalstu sagatavotajam lēmumam.

Regulators secina

1. SIA "Cēsu siltumtīkli" ir iesniegusi pamatojošus dokumentus atļaujas saņemšanai pašai noteikt siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifus saskaņā ar Metodiku kurināmā cenas izmaiņu gadījumā.

2. Regulators secina, ka būtisks nosacījums atļaujas saņemšanai ir Lēmums Nr.78, kuru pieņemot Regulators izvērtēja visas SIA "Cēsu siltumtīkli" izmaksas saistībā ar siltumenerģijas apgādes pakalpojumu sniegšanu. Ņemot vērā minēto, atļaujas termiņš nosakāms, līdz stājas spēkā cits saskaņā ar Likuma 19.pantā noteikto kārtību Regulatora apstiprināts siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifs SIA "Cēsu siltumtīkli".

3. Pēc atļaujas piešķiršanas SIA "Cēsu siltumtīkli" pašai noteikt siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifus Likuma un enerģētikas nozares speciālo normatīvo aktu tiesību normas nodrošina Regulatora tiesības uzraudzīt SIA "Cēsu siltumtīkli" darbību un aizstāvēt lietotāju tiesības saņemt siltumenerģijas apgādes pakalpojumus par tarifiem, kuri atbilst ekonomiski pamatotām izmaksām.

4. Regulators secina, ka SIA "Cēsu siltumtīkli" ir iespējamas kurināmā cenas izmaiņas. Līdz ar to Regulatora piešķirtā atļauja SIA "Cēsu siltumtīkli" pašai noteikt siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifus ļaus SIA "Cēsu siltumtīkli" savlaicīgāk reaģēt uz kurināmā cenas izmaiņām un noteikt tarifus, kas atbilst ekonomiski pamatotām izmaksām.

Atļauja SIA "Cēsu siltumtīkli" pašai noteikt siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifus nozīmē SIA "Cēsu siltumtīkli" tiesības izvēlēties, vai un kad atļauju izmantot.

Vienlaicīgi, lai nodrošinātu lietotāju interešu aizstāvību, nosakāms atļaujas nosacījums – SIA "Cēsu siltumtīkli" pienākums pašai saskaņā ar Metodiku noteikt siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifus, ja kurināmā cena ir zemāka nekā atbilstošā cena piemērotajā siltumenerģijas gala tarifā. Šāds nosacījums nodrošinās šā lēmuma atbilstību Likuma 5.pantam, nosacījums ir samērīgs ar SIA "Cēsu siltumtīkli" noteiktajām tiesībām līdz ar atļaujas piešķiršanu un atbilst šā lēmuma mērķim – piešķirt tiesības SIA "Cēsu siltumtīkli" saskaņā ar Metodiku savlaicīgi noteikt tarifus, kas atbilst ekonomiski pamatotām izmaksām.

5. Saņemot no SIA "Cēsu siltumtīkli" Metodikas 43.91. līdz 43.94.apakšpunktā noteikto informāciju saistībā ar aprēķinātajiem tarifiem, Regulators 21 dienas laikā pēc jauno tarifu un pamatojuma saņemšanas izvērtēs iesniegto tarifu atbilstību Metodikai un iesniegto tarifu pamatojumu, kas nodrošinās Regulatora uzraudzību pār SIA "Cēsu siltumtīkli" aprēķinātajiem tarifiem. Ja Regulators 21 dienas laikā pēc jauno tarifu un pamatojuma saņemšanas pieņems lēmumu par SIA "Cēsu siltumtīkli" iesniegto tarifu neatbilstību Metodikai vai noraidīs iesniegto tarifu pamatojumu, tarifi nestāsies spēkā SIA "Cēsu siltumtīkli" noteiktajā termiņā un Regulators rīkosies atbilstoši Metodikas 43.12punktā noteiktajam.

Saskaņā ar Metodikas 11., 43.7, 43.8 un 43.9punktu, pamatojoties uz likuma "Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem" 1. un 5.pantu, 9.panta pirmās daļas 1. un 9.punktu un otro daļu, 10.panta pirmo daļu un 25.panta pirmo daļu, Enerģētikas likuma 6.panta 3.1daļu, Administratīvā procesa likuma 55.panta 1.punktu, 65.panta pirmo daļu, 68.panta pirmo, otro un trešo daļu,

padome nolemj:

1. piešķirt SIA "Cēsu siltumtīkli" atļauju pašai saskaņā ar Metodiku noteikt siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifus kurināmā cenas izmaiņu gadījumā;

2. noteikt atļaujas termiņu – līdz stāsies spēkā cits saskaņā ar Likuma 19.pantā noteikto kārtību Regulatora apstiprināts siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifs SIA "Cēsu siltumtīkli";

3. noteikt atļaujas nosacījumu – SIA "Cēsu siltumtīkli" pienākumu pašai saskaņā ar Metodiku noteikt siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifus, ja kurināmā cena ir zemāka nekā atbilstošā cena piemērotajā siltumenerģijas gala tarifā;

4. uzdot SIA "Cēsu siltumtīkli" iesniegt Regulatoram informāciju par kurināmā cenas izmaiņām triju darbdienu laikā;

5. uzdot SIA "Cēsu siltumtīkli" vienlaicīgi ar šā lēmuma lemjošās daļas 4.punktā noteiktās informācijas iesniegšanu informēt Regulatoru par jauniem noslēgtiem kurināmā piegādes līgumiem, iesniedzot līgumu kopijas, kā arī sniegt informāciju, kas pamato saimnieciski izdevīgākā kurināmā cenas piedāvājuma izvēli.

Ja mainās tarifus ietekmējošie faktori vai SIA "Cēsu siltumtīkli" neievēro normatīvos aktus un atļaujā noteikto, Regulators var atcelt šo lēmumu.

Lēmums stājas spēkā ar tā pieņemšanas brīdi.

Šo administratīvo aktu var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā viena mēneša laikā no dienas, kad ieinteresētā persona uzzina vai tai vajadzēja uzzināt par pieņemto administratīvo aktu.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas
padomes priekšsēdētāja p.i. padomes loceklis I.Birziņš

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!