• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Saeima
Oficiālajā izdevumā publicē:
  • Saeimas pieņemtos un Valsts prezidenta izsludinātos likumus. Likumi stājas spēkā četrpadsmitajā dienā pēc izsludināšanas, ja likumā nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš;
  • Saeimas pieņemtos vispārējas nozīmes lēmumus. Lēmumi stājas spēkā to pieņemšanas brīdī;
  • Saeimas sēžu stenogrammas un rakstveidā sniegtās atbildes uz deputātu jautājumiem;
  • Saeimas parlamentārās izmeklēšanas komisiju galaziņojumus.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Saeimas 2018. gada 18. oktobra stenogramma "Latvijas Republikas 12.Saeimas rudens sesijas septītā sēde 2018.gada 18.oktobrī". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 23.10.2018., Nr. 209 https://www.vestnesis.lv/op/2018/209.1

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr. 641

Grozījumi Ministru kabineta 2017. gada 25. jūlija noteikumos Nr. 426 "Muitas procedūras – tranzīts – piemērošanas noteikumi"

Vēl šajā numurā

23.10.2018., Nr. 209

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Saeima

Veids: stenogramma

Pieņemts: 18.10.2018.

OP numurs: 2018/209.1

2018/209.1
RĪKI

Saeimas sēdes stenogramma

Latvijas Republikas 12.Saeimas rudens sesijas septītā sēde 2018.gada 18.oktobrī

Sēdi vada Latvijas Republikas 12.Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece.

Sēdes vadītāja. Labrīt, godātie deputāti! Aicinu ieņemt vietas Sēžu zālē, lai varam sākt Saeimas 2018.gada 18.oktobra sēdi.

Vispirms – iesniegtās izmaiņas Prezidija apstiprinātajā sēdes darba kārtībā.

Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija lūdz sēdes darba kārtībā iekļaut likumprojektu "Grozījumi Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likumā". Vai deputātiem ir iebildumi pret šo darba kārtības grozījumu? Iebildumu nav. Darba kārtība grozīta.

Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija lūdz sēdes darba kārtībā iekļaut likumprojektu "Grozījumi Prokuratūras likumā". Vai deputātiem ir iebildumi pret šo darba kārtības grozījumu? Iebildumu nav. Darba kārtība grozīta.

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija lūdz sēdes darba kārtībā iekļaut likumprojektu "Grozījumi likumā "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā"". Vai deputātiem ir iebildumi pret šo darba kārtības grozījumu? Iebildumu nav. Darba kārtība grozīta.

Izglītības, kultūras un zinātnes komisija lūdz sēdes darba kārtībā iekļaut likumprojektu "Par Jēkaba laukuma, Rīgā, pārdēvēšanu par Neatkarības laukumu". Vai deputātiem ir iebildumi pret šo darba kārtības grozījumu? Iebildumu nav. Darba kārtība grozīta.

Izglītības, kultūras un zinātnes komisija lūdz sēdes darba kārtībā iekļaut likumprojektu "Par nekustamo īpašumu Ezermalas ielā 24/26 un Ezermalas ielā 28, Rīgā, nodošanu biedrībai "Latvijas Mazpulki"".

Kaimiņa kungs runās "pret"? "Pret" pieteicies runāt deputāts Artuss Kaimiņš.

A.Kaimiņš (pie frakcijām nepiederošs deputāts).

Labrīt, cienījamie parlamenta deputāti! Šis likumprojekts paredz, ka īpašumi, kuri atrodas Mežaparkā, tagad tiek... Kaut kā dīvaini izskatās, ka tagad, kad tikai divas sēdes ir atlikušas līdz jaunajam Saeimas sasaukumam, vecā koalīcija, kuru... mēs esam jau sapratuši, ka vairs nav vecās koalīcijas un visa pārējā... ir ielikusi Saeimas sēdes darba kārtībā šo likumprojektu par nekustamo īpašumu Ezermalas ielā atdošanu biedrībai "Latvijas Mazpulki".

Pirmā lieta. Man nav nekādu pretenziju pret "Latvijas Mazpulkiem", man ir jautājums par to, ka... Es domāju, ka šis... Ja jau ir jautājums par to, ka... kādā veidā Saeimas prestižs tiek celts vai netiek celts, tad... Šis nav degošs jautājums. Es domāju, ka par šo jautājumu ir jālemj jaunās Saeimas, 13.Saeimas, deputātiem. Pieņemsim, ir runa par parka izveidošanu tur. Es esmu pārliecināts, ka... Varbūt koalīcijas deputāti nezina to, ka parkus ziemā neveido. Un, ja steiga ir patiešām pamatota, es gribētu, lai no Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas nāk un paskaidro, kāpēc ir šī steiga. Respektīvi, šeit ir tiešām arī fiskāla ietekme, jo valsts atdod savu īpašumu kādai biedrībai. Izskatās, ka deputāti, respektīvi, koalīcija šajā gadījumā, kamēr vēl var, grib pēdējā vilcienā iemest iekšā savu priekšlikumu, lai atdotu... Principā tas ir vērtīgs īpašums neatkarīgi no tā, kādā stāvoklī tas ir, – vai tas ir sliktā vai labā stāvoklī. Tam nav jānotiek tagad, jo steidzamības šim jautājumam nav! To mierīgi var izdarīt pirmajā, otrajā, trešajā sēdē jaunais sasaukums.

Un ir arī iespējams, ka... Varbūt šeit ir slēpti motīvi. Jūs taču negribat, lai par jums runā, ka jūs esat priekšpēdējā Saeimas sēdē, iespējams, ar slēptiem motīviem balsojuši par īpašumiem, kuri atrodas Mežaparkā, kur ir dārgākā zeme Rīgā?! Jūs taču negribat, vai ne? (Starpsauciens.) Manuprāt, negribat.

Es lūdzu jūs, cienījamie 12.Saeimas deputāti, atlikt šo likumprojektu un ļaut izskatīt to jau 13.Saeimai, jo likumprojekta iesniedzēji – 90 procenti! – nav ievēlēti 13.Saeimā. Līdz ar to jums nebūtu tiesību par to tagad balsot, jo šeit ir arī fiskāla ietekme uz valsts budžetu. (Starpsauciens: "Līdz 6.novembrim drīkst!")

Paldies jums par uzmanību.

Sēdes vadītāja. "Par" pieteicies runāt deputāts Aldis Adamovičs. (Starpsauciens.)

A.Adamovičs (VIENOTĪBA).

Labrīt, cienījamā Saeimas priekšsēdētāja! Kolēģi! Gribu paskaidrot, ka komisija trīs sēdēs skatīja šo jautājumu, šo piedāvāto likumprojektu. Viena no tām bija izbraukuma sēde uz šiem īpašumiem. Tiešām jāteic, ka īpašumi, kurus šobrīd nomā no Finanšu ministrijas Mazpulki, atrodas ļoti bēdīgā stāvoklī. Un praktiski šobrīd "Latvijas Mazpulkiem" ir iespēja piesaistīt investorus, kas palīdzētu. Arī Izglītības un zinātnes ministrija un Zemkopības ministrija ik gadu paredz dažādiem pasākumiem un šīs organizācijas atbalstam savus līdzekļus. Līdz ar to pēdējā komisijas sēdē tika nolemts šo likumprojektu virzīt izskatīšanai Saeimā pirmajā lasījumā. Bet Kaimiņa kungam es gribu teikt, ka šim likumprojektam nav noteikta steidzamība, tātad nākamā Saeima praktiski otrajā un trešajā lasījumā skatīs šos jautājumus.

Tā ka šeit nav nekādas steidzamības! Bet es lūdzu šodien atbalstīt pirmajā lasījumā. (Dep. A.Kaimiņš: "Balsojiet "pret"!")

Sēdes vadītāja. Paldies.

Tātad viens deputāts ir runājis "par", viens – "pret".

Mums ir jābalso. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Par nekustamo īpašumu Ezermalas ielā 24/26 un Ezermalas ielā 28, Rīgā, nodošanu biedrībai "Latvijas Mazpulki"" iekļaušanu Saeimas sēdes darba kārtībā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 79, pret – 1, atturas – nav. Likumprojekts sēdes darba kārtībā ir iekļauts.

Deputāti Čigāne, Lejiņš, Spolītis, Latkovskis, Abu Meri lūdz sēdes darba kārtībā iekļaut likumprojektu "Grozījumi Augu šķirņu aizsardzības likumā". Vai deputātiem ir iebildumi? (Starpsauciens: "Ir iebildumi!") Deputātiem ir iebildumi. Deputāti vēlas balsot.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījumi Augu šķirņu aizsardzības likumā" iekļaušanu Saeimas sēdes darba kārtībā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 47, pret – 13, atturas – 13. Likumprojekts Saeimas sēdes darba kārtībā ir iekļauts.

Deputāte Lolita Čigāne ir atsaukusi savu parakstu zem likumprojekta "Grozījumi Ģeotelpiskās informācijas likumā". Līdz ar to mēs šobrīd nespriežam par likumprojekta iekļaušanu Saeimas sēdes darba kārtībā.

Darba kārtībā – Saeimas Prezidija ziņojumi par iesniegtajiem likumprojektiem.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu "Grozījumi Publiskās un privātās partnerības likumā" nodot Juridiskajai komisijai, kā arī Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai, nosakot, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi pret likumprojekta nodošanu komisijai? Iebildumu nav. Likumprojekts komisijām nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu "Apdrošināšanas un pārapdrošināšanas izplatīšanas likums" nodot Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai, nosakot, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi pret likumprojekta nodošanu komisijai? Iebildumu nav. Likumprojekts komisijai ir nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu "Grozījumi Apdrošināšanas un pārapdrošināšanas likumā" nodot Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai, nosakot, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi pret likumprojekta nodošanu komisijai? Iebildumu nav. Likumprojekts komisijai ir nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina Juridiskās komisijas iesniegto likumprojektu "Grozījums Valsts prezidenta ievēlēšanas likumā" nodot Juridiskajai komisijai, nosakot, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem...?

Kalnozola kungs grib runāt. Runāsiet "par" vai "pret"?

Tātad "pret" pieteicies runāt deputāts Valdis Kalnozols.

V.Kalnozols (ZZS).

Kāpēc es esmu "pret"? Viena būtiska nianse. Anotācijā nav ierakstīta viena būtiska piezīme. Mēs esam kalpu tauta. Ļoti būtiski – anotācijā jāieraksta šāda lieta, lai saprastu to, kāpēc mums šāds likums ir vajadzīgs. Ir taču jādara viss, lai mūsu Valsts prezidents būtu ārējo spēku akceptēts. Dieva dēļ, ja ievēlēs kaut kādu Vējoni, nu kas tad atkal notiksies?!

Mēs taču esam kalpi, vai ne, Lībiņas kundze? (Dep. I.Lībiņa-Egnere: "Es nezinu!") Kā... nu mēs taču neesam saimnieki šajā zemē! Mēs esam kalpi, ja? Nu tas taču ir neiespējami, ka mēs varētu būt saimnieki savā zemē!

Faktiski es šo likumprojektu varētu salīdzināt ar ārējo spēku drošības... ārējo spēku kontrolēto drošības dienestu likumu, kas bija par valsts noslēpumu... kurā mēs visi vienbalsīgi, gandrīz vai vienbalsīgi, nobalsojām – mēs esam kalpi! Mēs neesam saimnieki šajā zemē! Dieva dēļ, vēl notiksies, ka ārējo spēku kontrolētos drošības dienestus mēs kontrolēsim! Kas tas par ārprātu?! Mēs būsim saimnieki savā zemē! Nu taču jāizdara viss, lai Levita kungu ievēlētu! (Dep. V.Spolītis: "Valdi, jūs taču vēlaties būt labākais Valsts prezidents!") Būs kaut kāds vēl trakums – Kalnozolu ievēlēs! Šito trako Kalnozolu, kas te staigā apkārt un saka: "Esam labi saimnieki savā zemē!" Mums taču vajag tādu kārtīgu, ārējo spēku kontrolētu prezidentu. Kā tad citādāk?! (Dep. A.Kaimiņš: "Nē, par Kalnozolu mēs nebalsosim!")

Man ir aicinājums. Varbūt aizdomāsimies, ka varbūt tieši tāpēc, ka mēs ļaujam, ka ar mums manipulē, tieši tāpēc, ka mēs nejūtamies kā labi saimnieki savā zemē, divu trešdaļu no mums nākamajā Saeimā nebūs! (Starpsauciens: "Valdi...!") Varbūt tieši tāpēc, ka mēs ļaujamies, ka ar mums manipulē, un neesam labi saimnieki, nākamā Saeima būs totāli sadrumstalota. Un faktiski mūsu valsts attīstība apstāsies. Šīs daudzās partijas nespēs vienoties savā starpā.

Varbūt tomēr pārejam uz to, ka mēs neesam kalpi! Mēs esam saimnieki savā zemē!

Sēdes vadītāja. "Par" pieteikusies runāt deputāte Inese Lībiņa-Egnere. (Dep. A.Kaimiņš: "Inese, tu tiksi galā?")

I.Lībiņa-Egnere (VIENOTĪBA).

Godātie kolēģi! Šis likumprojekts ir procedurāls likumprojekts.

Tad, kad mēs 4.oktobrī trešajā, galīgajā, lasījumā pieņēmām grozījumu Satversmē, ziņotājs, Juridiskās komisijas priekšsēdētājs, informēja, ka šāds likuma grozījums būs nepieciešams. Juridiskā komisija šādu grozījumu ir izstrādājusi. Satversmes grozījums ir izsludināts. Valsts prezidents to ir izsludinājis.

Šis ir tiešām procedurāls likuma grozījums, un es aicināšu jūs to atbalstīt, ja šo likumprojektu iekļausim šodienas sēdes darba kārtībā.

Paldies.

Sēdes vadītāja. Viens deputāts var runāt "pret", viens – "par". Vairāk par šo jautājumu runāt nevar.

Tātad mums ir jābalso.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījums Valsts prezidenta ievēlēšanas likumā" nodošanu Juridiskajai komisijai, nosakot, ka tā ir atbildīgā komisija! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 83, pret – nav, atturas – 1. Likumprojekts komisijai ir nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas iesniegto likumprojektu "Nekustamā īpašuma darījumu starpnieku darbības likums" nodot Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai, nosakot, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi pret likumprojekta nodošanu komisijai? Deputātiem iebildumu nav. Likumprojekts komisijai ir nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas iesniegto likumprojektu "Grozījumi Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likumā" nodot Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijai, nosakot, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi pret likumprojekta nodošanu komisijai? Iebildumu nav. Likumprojekts komisijai ir nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu "Par nekustamo īpašumu atsavināšanu sabiedrības vajadzībām — Latvijas Republikas un Krievijas Federācijas valsts robežas joslas ierīkošanai" (Nr.1378/Lp12) nodot Juridiskajai komisijai, nosakot, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi pret likumprojekta nodošanu komisijai? Iebildumu nav. Likumprojekts komisijai ir nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas iesniegto likumprojektu "Grozījumi likumā "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā"" nodot Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai, nosakot, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi pret likumprojekta nodošanu komisijai? Iebildumu nav. Likumprojekts komisijai ir nodots.

Un Saeimas Prezidijs ierosina deputātu Čigānes, Lejiņa, Spolīša, Latkovska un Abu Meri iesniegto likumprojektu "Grozījumi Augu šķirņu aizsardzības likumā" nodot Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai, nosakot, ka tā ir atbildīgā komisija.

"Par" pieteikusies runāt deputāte Lolita Čigāne.

L.Čigāne (VIENOTĪBA).

Cienījamā Saeimas priekšsēdētāja! Cienījamie kolēģi! Latvijas kompetentie un talantīgie cilvēki ir mūsu bagātība. Un likumprojektā "Grozījumi Augu šķirņu aizsardzības likumā" mēs runājam par Latvijas selekcionāriem, kuri strādā un atrod dažādas augu šķirnes, kas ir vispiemērotākās mūsu klimatiskajiem apstākļiem, mūsu augsnēm un mūsu lauksaimniekiem.

Cienījamie kolēģi! Pēc ilgām mūsu selekcionāru, to pārstāvošo organizāciju un konkrēto ministriju sarunām tika panākta vienošanās par to, kā selekcionāriem, kas strādā ar šķirņu izveidošanu un attīstību Latvijā, par šo darbu tiks atlīdzināts. Pēdējā brīdī, kad visas garās pārrunas, diskusijas un labākās redakcijas meklējumi bija beigušies... pēdējā brīdī kāds no Zemkopības ministrijas kādam piezvanīja un paprasīja, lai šo likumprojektu "izrauj" no Saeimas sēdes darba kārtības. Tas notika 13.septembrī.

Kolēģi, jūs visi esat savā e-pastā saņēmuši Latvijas selekcionāru lūgumu nodot komisijai šo likumprojektu, vismaz pagūt izskatīt to pirmajā lasījumā, lai tas paliktu mantojumā nākamajai Saeimai un lai Latvijas selekcionāri – mūsu talanti un mūsu bagātība – nepaliktu pie sasistas siles... kur viņi nevar saņemt atlīdzību, kas viņiem pienākas par savu darbu.

Kolēģi, es lūdzu šo likumprojektu nodot Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai, un es lūdzu Naudiņa kungu personīgi izskatīt šo likumprojektu pirmajā lasījumā, lai šī Saeima to varētu atbalstīt pirmajā lasījumā un lai mēs beidzot pēc būtības sāktu atbalstīt savus zinātniekus un viņu talantus.

Paldies.

Sēdes vadītāja. "Pret" pieteicies runāt deputāts Edgars Putra.

E.Putra (ZZS).

Kolēģi! Čigānes kundzei nevienā vārdā nav taisnība! Septiņdesmit procenti no šīm augu šķirnēm ir ražotas Vācijā, Zviedrijā, Holandē... citās valstīs. Tas būtu jauns papildu maksājums lauksaimniekiem. Latvijas selekcionāri, tie, kas šobrīd ļoti labi tiek atbalstīti... mums ir ļoti daudzas jaunas šķirnes. Ja mēs runājam kaut vai par kviešiem, es varu nosaukt vismaz piecas jaunas šķirnes, kas tiek atbalstītas no valsts budžeta līdzekļiem. Zemkopības ministrija katru gadu atvēl arvien vairāk līdzekļu tieši Latvijas selekcionāru darba attīstībai. Tāpēc šis likums pēc būtības ir tikai un vienīgi ārvalstu selekcionāru interesēs. Šī nauda – 80 procenti – aizplūdīs uz ārvalstīm. Neatbalstīsim šo likumu! (Dep. A.Kaimiņš: "Tad kam ticēt?")

Sēdes vadītāja. Tātad viens deputāts runājis "par", viens – "pret". Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījumi Augu šķirņu aizsardzības likumā" nodošanu Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai, nosakot, ka tā ir atbildīgā komisija. Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 35, pret – 23, atturas – 17. Likumprojekts komisijai nav nodots. (ZZS frakcijas aplausi.)

Turpinām sēdes darbu. Prezidija ziņojums par iesniegto patstāvīgo priekšlikumu.

Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija ir iesniegusi patstāvīgo priekšlikumu – lēmuma projektu "Par 11 164 Latvijas pilsoņu kolektīvā iesnieguma "Maksāt tikai par patērēto elektroenerģiju" turpmāko virzību". Vai deputātiem ir iebildumi pret šī patstāvīgā priekšlikuma iekļaušanu šodienas sēdes darba kārtībā? Iebildumu nav. Līdz ar to lēmuma projekts sēdes darba kārtībā ir iekļauts.

Godātie kolēģi! Ir iesniegti priekšlikumi par darba kārtības grozījumiem.

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija lūdz izdarīt grozījumu sēdes darba kārtībā un iekļaut tajā komisijas izstrādāto likumprojektu "Grozījumi likumā "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā"" izskatīšanai pirmajā lasījumā. Vai deputātiem ir iebildumi pret šo darba kārtības grozījumu? Iebildumu nav. Darba kārtība grozīta.

Tāpat Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija lūdz likumprojektu "Nekustamā īpašuma darījumu starpnieku darbības likums" iekļaut izskatīšanai pirmajā lasījumā bez atkārtotas izskatīšanas atbildīgajā komisijā. Vai deputātiem ir iebildumi pret šo darba kārtības grozījumu? Iebildumu nav. Darba kārtība ir grozīta.

Un Juridiskā komisija likumprojektu "Grozījums Valsts prezidenta ievēlēšanas likumā" lūdz izskatīt pirmajā lasījumā bez atkārtotas izskatīšanas atbildīgajā komisijā. Vai deputātiem ir iebildumi pret šo darba kārtības grozījumu? Iebildumu nav. Darba kārtība ir grozīta.

Nākamā darba kārtības sadaļa – "Likumprojektu izskatīšana".

Likumprojekts "Grozījumi Augstskolu likumā", trešais lasījums.

Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas vārdā – deputāts Aldis Adamovičs.

A.Adamovičs (VIENOTĪBA).

Kolēģi! Izglītības, kultūras un zinātnes komisija ir izskatījusi likumprojektu "Grozījumi Augstskolu likumā" (Nr.923/Lp12) un to sagatavojusi trešajam lasījumam.

Komisijā tika saņemti 28 priekšlikumi.

1. – deputāta Inta Dāldera priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

A.Adamovičs. 2. – izglītības un zinātnes ministra Kārļa Šadurska priekšlikums. Daļēji atbalstīts un iekļauts 3. – komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

A.Adamovičs. 3. – Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Adamovičs. 4. – Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Adamovičs. 5. – deputāta Inta Dāldera priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

A.Adamovičs. 6. – deputāta Inta Dāldera priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

A.Adamovičs. 7. – deputāta Inta Dāldera priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

A.Adamovičs. 8. – deputāta Inta Dāldera priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

A.Adamovičs. 9. – deputāta Inta Dāldera priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

A.Adamovičs. 10. – deputāta Inta Dāldera priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

A.Adamovičs. 11. – deputāta Inta Dāldera priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

A.Adamovičs. 12. – Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Adamovičs. 13. – deputāta Inta Dāldera priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

A.Adamovičs. 14. – Inta Dāldera priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

A.Adamovičs. 15. – Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Adamovičs. 16. – Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Adamovičs. 17. – Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Adamovičs. 18. – Juridiskā biroja priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

A.Adamovičs. 19. – Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Adamovičs. 20. – izglītības un zinātnes ministra Kārļa Šadurska priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Adamovičs. 21. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Adamovičs. 22. – Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Adamovičs. 23. – deputāta Inta Dāldera priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

A.Adamovičs. 24. – tieslietu ministra Dzintara Rasnača priekšlikums. Daļēji atbalstīts un iekļauts 25. – komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

A.Adamovičs. 25. – Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Adamovičs. 26. – deputāta Inta Dāldera priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

A.Adamovičs. 27. – deputāta Inta Dāldera priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

A.Adamovičs. Un 28. – deputāta Inta Dāldera priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Adamovičs. Līdz ar to ir izskatīti visi priekšlikumi.

Aicinu atbalstīt šo likumprojektu trešajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījumi Augstskolu likumā" atbalstīšanu trešajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 87, pret un atturas – nav. Likums pieņemts.

Darba kārtībā – likumprojekts "Ieroču aprites likums", pirmais lasījums.

Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas vārdā – deputāts Kārlis Krēsliņš.

K.Krēsliņš (VL–TB/LNNK).

Cienījamā Saeimas vadītāja! Godātie kolēģi! Likumprojekta galvenais mērķis ir Eiropas Parlamenta un Padomes 2017.gada 17.maija direktīvas par ieroču iegādes un glabāšanas kontroli prasību pārņemšana Latvijas nacionālajos normatīvajos aktos. Direktīva un likumprojekts ir tapuši, ņemot vērā pieredzi un kļūdas saistībā ar teroraktiem Eiropas Savienībā. Par šiem teroraktiem jūs dzirdat un varat lasīt vai katru dienu.

Likumprojektā paredzēts izstrādāt jaunas jēdzienu definīcijas un izveidot jaunu ieroču un munīcijas klasifikāciju Latvijā. Eiropas Komisijas pozīcija ir, ka direktīva pārņem Apvienoto Nāciju Organizācijas Konvencijas pret transnacionālo organizēto noziedzību Protokolu par šaujamieroču, to detaļu, sastāvdaļu un munīcijas nelegālas izgatavošanas un aprites apkarošanu.

Direktīvā iekļautie risinājumi ir vērsti uz to, lai stiprinātu normatīvo aktu regulējumu ieroču aprites jomā un pēc iespējas mazinātu nelegālo ieroču aprites īpatsvaru.

Jāsaka gan, ka direktīvas transponēšanas termiņš bija 2018.gada 14.septembris. Tomēr šobrīd tikai piecas valstis ir implementējušas direktīvas prasības nacionālajos normatīvajos aktos. Tās ir Čehijas Republika, Dānija, Francija, Itālija, Portugāle un Apvienotā Karaliste.

Komisija nesaskatīja iespēju šo likumprojektu virzīt kā steidzamu divos lasījumos. Komisija likumprojektu izskatīja un atbalstīja šā gada 9.oktobra sēdē.

Komisijas vārdā lūdzu atbalstīt likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Ieroču aprites likums" atbalstīšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 74, pret – 2, atturas – 1. Likumprojekts pirmajā lasījumā ir atbalstīts.

Lūdzu noteikt termiņu priekšlikumu iesniegšanai.

K.Krēsliņš. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam – šā gada 5.novembris.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš – šā gada 5.novembris.

Darba kārtībā – likumprojekts "Čeku spēles likums", otrais lasījums.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā – deputāts Imants Parādnieks.

I.Parādnieks (VL–TB/LNNK).

Labrīt, cienījamā Saeimas priekšsēdētājas kundze! Godātie kolēģi! Strādājam ar likumprojektu Nr.1282/Lp12. Komisija uz otro lasījumu ir gan pati izstrādājusi, gan saņēmusi 27 priekšlikumus. Jāteic, ka šis likumprojekts ir būtiski mainījies – ieguvis gan citu formu, gan arī saturu. Visā šajā periodā kopš pirmā lasījuma notika intensīvs darbs. Bija darba grupa, bija Nodokļu politikas apakškomisija, kuru vadīja Edgars Putra, bija arī videokonference ar Slovākijas ekspertiem, kuri savā valstī šādu čeku loteriju organizē, un dažādas citas sanākšanas, kā arī, protams, Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde, kurā mēs rūpīgi izanalizējām visu iegūto informāciju. Ar šiem priekšlikumiem esam šo likumprojektu būtiski mainījuši.

Kas tajā ar šiem priekšlikumiem ir mainīts? Lai neapstātos pie katra priekšlikuma, pirmām kārtām – jau pats likuma nosaukums. Šobrīd tas ir "Čeku spēles likums". Viļuma kunga priekšlikums bija nosaukt to pēc būtības, tas ir – čeku loterija... kā arī apstākļu sakritības dēļ, jo kāds uzņēmīgs cilvēks jau bija pamanījies piereģistrēt domēnu cekuspele.lv. Lai turpmāk neradītu problēmas šajā procesā (jo sākotnēji likumprojektā bija ierakstīts – cekuspele.gov.lv), mēs mainījām šo formu, un turpmāk likums sauksies "Čeku loterijas likums".

Bet par katru priekšlikumu atsevišķi.

1. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Kā jau es teicu, ir tieši saistīts ar likuma nosaukumu. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Uzsākam debates.

Vārds deputātam Jurim Viļumam.

J.Viļums (LRA).

Ļoti cienījamā Saeimas priekšsēdētāja! Dāmas un kungi! Pavisam īsi gribu izteikties gan par šo priekšlikumu, gan visiem pārējiem. Patiešām jāpiekrīt Parādnieka kunga teiktajam, ka likteņa pirksts vai Dieva pirksts bija tas, kurš tomēr iegrozīja šo likumprojektu, manuprāt, pareizajā gultnē. Sākotnēji bija paredzēts, ka likuma nosaukums būs "Čeku spēles likums", taču tagad tas būs "Čeku loterijas likums", jo patiesi – šeit nekāds spēles elements nav paredzēts. Te nebūs nekādas kāršu dalīšanas, nekādas stratēģijas, taktikas. Tā būs loterija, izloze.

Un patiešām jāsaka paldies tam uzņēmīgajam cilvēkam, kurš paguva reģistrēt attiecīgo domēnu un kurš prasīja, cik es saprotu, 2000 eiro par šo domēnu. Bet, manuprāt, jebkāda papildu maksāšana, lai iegādātos kādu domēnu... šo vārdu tīmekļa vietnei, būtu izšķērdība.

Prieks arī par to, ka šīs tīmekļa vietnes nosaukums ir zaudējis tos trīs "w". Starp citu, arī vairākām citām valsts iestādēm būtu jālūdz saviem informācijas tehnoloģiju speciālistiem, lai viņi izņem šo atavismu no attiecīgo iestāžu mājaslapām tāpēc, ka joprojām pat dažām ministrijām nevar atvērt mājaslapu, ja nosaukuma priekšā neievada šos trīs burtus –"www".

Vēl. Kā es jau teicu sākumā, gribu izteikties par vairākiem priekšlikumiem. Šis otrajam lasījumam sagatavotais likumprojekts paredz arī palielināt balvu fondu. Jāteic, ka atbildīgās iestādes un Valsts ieņēmumu dienests norādīja, ka tomēr tas ir nedaudz pretrunā ar sākotnēji lemto. Balvu fondā – tiešām būtiski! – ir palielinājums. Cik saprotu, Saeimas vairākums to atbalstīs. Vai tas dos kādu ieguvumu? Manuprāt, nē. Jo būtībā tomēr šī ideja un viss likumprojekts ir vērsts uz to, lai mazinātu ēnu ekonomiku. Lai cilvēks, kurš aiziet uz veikalu vai palūdz kādu pakalpojumu un saņem pret to... par to kvīti... lai, teiksim, nekautrētos un viņam būtu papildu arguments paprasīt šo darījumu apliecinošo dokumentu. Jo var teikt: "Lūk, es gribu piedalīties loterijā un iegūt kādu balvu nedēļas, mēneša, ceturkšņa vai gada izlozē."

Tajā pašā laikā ir jāapzinās, ka vislielākās iespējas iegūt kādu balvu būs kasierēm un kasieriem, kas varēs izmantot tos čekus, kurus pircēji nepaņems līdzi. Tāpēc es aicinu gan jūs, gan citus cilvēkus, kas mēģinās piedalīties čeku loterijā, būt aktīviem un prasīt čekus un tos reģistrēt. Tas, protams, ir viens papildu apgrūtinājums: katram būs jāieiet attiecīgajā tīmekļa vietnē un tas čeks jāreģistrē. Bet dariet to, esiet aktīvi!

Tāpēc aicinu atbalstīt gan šo priekšlikumu, gan visus pārējos atbilstoši komisijā lemtajam. Un lai veicas loterijā!

Paldies par uzmanību.

Sēdes vadītāja. Debates slēdzu.

Vai ir kas piebilstams par šo priekšlikumu? Nē.

Deputāti atbalsta.

I.Parādnieks. 2. – finanšu ministres Danas Reiznieces-Ozolas priekšlikums. Daļēji atbalstīts. Iekļauts 4. – komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

I.Parādnieks. 3. – finanšu ministres priekšlikums. Daļēji atbalstīts. Iekļauts 4.priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

I.Parādnieks. 4. ir atbildīgās komisijas izstrādāts priekšlikums. Viena no tajā iekļautajām lietām ir papildu balva, kas arī tika plaši apspriesta. Lai dotu iespēju vēl kādai nozarei atsevišķi organizēt savu balvu... Protams, to pārrauga un organizē Valsts ieņēmumu dienests. Un šeit ir iekļauts arī tas, ka to publisko valsts akciju sabiedrība "Latvijas Loto". Bet ar mērķi, ka konkrētā nozarē, kur ir vēlme īpaši mazināt ēnu ekonomiku, būtu kompānijām iespēja vēl organizēt šādas papildu balvas... Iekļaujot tās kompānijas, kuras ir tā sauktās padziļinātās sadarbības programmas dalībnieces... Tas ir iekļauts arī šajā garajā, plašajā... 4. – atbildīgās komisijas priekšlikumā. Un komisijas vārdā aicinu atbalstīt.


Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

I.Parādnieks. 5. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

I.Parādnieks. 6. – finanšu ministres priekšlikums. Daļēji atbalstīts. Iekļauts 7. – komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

I.Parādnieks. 7. – Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

I.Parādnieks. 8. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

I.Parādnieks. 9. – Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

I.Parādnieks. 10. – finanšu ministres Danas Reiznieces-Ozolas priekšlikums. Daļēji atbalstīts un iekļauts 18. – komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

I.Parādnieks. 11. – finanšu ministres priekšlikums. Daļēji atbalstīts, iekļauts 18. – komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

I.Parādnieks. 12. – deputāta Parādnieka priekšlikums, kas paredzēja šo maiņu čeku spēles... čeku loterijas organizēšanai no sākotnēji plānotās nedēļas uz mēneša un gada izlozēm. Daļēji atbalstīts, iekļauts 18. – komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

I.Parādnieks. Arī 13. – deputāta Parādnieka priekšlikums. Daļēji atbalstīts, iekļauts 18. – komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

I.Parādnieks. Tāpat kā 14. – deputāta Parādnieka priekšlikums. Daļēji atbalstīts, iekļauts 18. – komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

I.Parādnieks. 15. – finanšu ministres priekšlikums. Daļēji atbalstīts, iekļauts 21. – komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

I.Parādnieks. 16. – deputāta Parādnieka priekšlikums. Daļēji atbalstīts, iekļauts 18. – komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

I.Parādnieks. 17. – deputāta Parādnieka priekšlikums. Daļēji atbalstīts, iekļauts 18. – komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

I.Parādnieks. Un tad 18. – atbildīgās komisijas priekšlikums, kas ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

I.Parādnieks. Arī 19. ir atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

I.Parādnieks. 20. – finanšu ministres Danas Reiznieces-Ozolas priekšlikums. Daļēji atbalstīts, iekļauts 21. – komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

I.Parādnieks. 21. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

I.Parādnieks. 22. – finanšu ministres Danas Reiznieces-Ozolas priekšlikums. Daļēji atbalstīts, iekļauts 23. – komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

I.Parādnieks. 23. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

I.Parādnieks. 24. – finanšu ministres Danas Reiznieces-Ozolas priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

I.Parādnieks. 25. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

I.Parādnieks. 26. – finanšu ministres Danas Reiznieces-Ozolas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

I.Parādnieks. Un 27. – atbildīgās komisijas priekšlikums, kas paredz, ka likums stājas spēkā nākamā gada 1.jūlijā. Tātad jau ar jūliju notiek šīs izlozes... pareizāk sakot, jūlijā iegādātie čeki varēs piedalīties izlozē, kas tiks organizēta augustā. Un ir izņemts termiņš, kurā likums darbojas... Tātad tas ir kļuvis par beztermiņa... Komisijas vārdā aicinu atbalstīt arī šo priekšlikumu.

Sēdes vadītāja. Arī šo priekšlikumu deputāti atbalsta.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Čeku spēles likums" atbalstīšanu otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 79, pret un atturas – nav. Likumprojekts otrajā lasījumā atbalstīts.

Lūdzu noteikt termiņu priekšlikumu iesniegšanai.

I.Parādnieks. Kolēģi! Lai paspētu šo likumprojektu trešajā, galīgajā, lasījumā izskatīt noslēdzošajā 12.Saeimas sēdē, priekšlikumu iesniegšanas termiņš ir 23.oktobris.

Sēdes vadītāja. Priekšlikumi iesniedzami līdz šā gada 23.oktobrim. Paldies.

Darba kārtībā – likumprojekts "Grozījumi Dokumentu legalizācijas likumā", otrais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā – deputāte Inese Lībiņa-Egnere.

I.Lībiņa-Egnere (VIENOTĪBA).

Godātie kolēģi! Juridiskā komisija ir izskatījusi saņemtos priekšlikumus. Likumprojektā ir saņemts viens – Juridiskā biroja priekšlikums, kas ir redakcionāla rakstura. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

I.Lībiņa-Egnere. Līdz ar to lūdzu atbalstīt likumprojektu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījumi Dokumentu legalizācijas likumā" atbalstīšanu otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 76, pret un atturas – nav. Likumprojekts otrajā lasījumā ir atbalstīts.

Lūdzu noteikt termiņu priekšlikumu iesniegšanai.

I.Lībiņa-Egnere. Komisijas vārdā kā priekšlikumu iesniegšanas termiņu lūdzu noteikt 23.oktobri.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Priekšlikumi iesniedzami līdz šā gada 23.oktobrim.

Darba kārtībā – likumprojekts "Grozījumi Notariāta likumā", otrais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā – deputāte Inese Lībiņa-Egnere.

I.Lībiņa-Egnere (VIENOTĪBA).

Godātie kolēģi! Šis likumprojekts ir saistīts ar iepriekšējo, otrajā lasījumā apstiprināto likumprojektu. Likumprojektam "Grozījumi Notariāta likumā" ir saņemti 20 priekšlikumi. Juridiskā komisija tos ir izskatījusi.

1. ir tieslietu ministra Dzintara Rasnača priekšlikums, kurš paredz zvērināta notāra palīga priekšrocības tikt apstiprinātam zvērināta notāra amatā, ja vairāki pretendenti eksāmenā ieguvuši vienādu vērtējumu. Komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

I.Lībiņa-Egnere. 2. – tieslietu ministra Dzintara Rasnača priekšlikums, kas paredz noteikt, ka tieslietu ministrs vairs neapstiprinās eksāmena un kvalifikācijas pārbaudes programmu, jo visas zināšanu pārbaudei nepieciešamās jomas tiek noteiktas Ministru kabineta noteikumos. Un tas ir atbalstīts komisijā.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

I.Lībiņa-Egnere. 3. – Juridiskā biroja tehniska rakstura priekšlikums. Komisijā ir atbalstīts. (Sēdes vadītāja noklaudzina ar āmuru.) Komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

I.Lībiņa-Egnere. 4. – tieslietu ministra Dzintara Rasnača priekšlikums, kas noteic, ka zvērinātam notāram ir tiesības apliecināt jebkādus dokumentus un atvasinājumus. Un tas komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

I.Lībiņa-Egnere. 5. – tieslietu ministra Dzintara Rasnača priekšlikums. Redakcionāla rakstura. Ir atbalstīts komisijā.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

I.Lībiņa-Egnere. 6. – tieslietu ministra Dzintara Rasnača priekšlikums. Arī tas ir redakcionāla rakstura. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

I.Lībiņa-Egnere. Tāpat 7. – tieslietu ministra priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

I.Lībiņa-Egnere. 8. – Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

I.Lībiņa-Egnere. 9. – Juridiskā biroja priekšlikums, kas precizē, ka zvērināts notārs nevar veikt legalizāciju dokumentam, attiecībā uz kuru viņš ir veicis notariālu darbību. Tas ir komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

I.Lībiņa-Egnere. 10. – Juridiskā biroja priekšlikums, kas ir redakcionāla rakstura. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

I.Lībiņa-Egnere. 11. – tieslietu ministra Dzintara Rasnača priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

I.Lībiņa-Egnere. 12. – tieslietu ministra Dzintara Rasnača priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

I.Lībiņa-Egnere. 13. – tieslietu ministra Dzintara Rasnača priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

I.Lībiņa-Egnere. 14. – tieslietu ministra priekšlikums, kas ir redakcionāla rakstura. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

I.Lībiņa-Egnere. 15. – tieslietu ministra Dzintara Rasnača priekšlikums, kas paredz, ka Latvijas Zvērinātu notāru padome informāciju par zvērināta notāra prombūtni un tā aizvietotāju Tieslietu ministrijai sniedz pēc pieprasījuma. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

I.Lībiņa-Egnere. 16. – tieslietu ministra priekšlikums. Tas ir saistīts ar nu jau izstrādātajiem, bet vēl Saeimā neiesniegtajiem grozījumiem Tiesu izpildītāju likumā, un tāpēc komisija to neatbalstīja.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

I.Lībiņa-Egnere. 17. – tieslietu ministra priekšlikums. Arī tas ir saistīts ar likumprojektu par grozījumiem likumā "Par atjaunotā Latvijas Republikas 1937.gada Civillikuma ievada, mantojuma tiesību un lietu tiesību daļas spēkā stāšanās laiku un piemērošanas kārtību", kas vēl nav atbalstīts pirmajā lasījumā. Līdz ar to komisija 17.priekšlikumu neatbalstīja.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

I.Lībiņa-Egnere. Tādu pašu iemeslu dēļ arī 18. – tieslietu ministra Dzintara Rasnača priekšlikums nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

I.Lībiņa-Egnere. Un arīdzan 19. – tieslietu ministra Dzintara Rasnača priekšlikums nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

I.Lībiņa-Egnere. Un 20. – tieslietu ministra Dzintara Rasnača priekšlikums arīdzan nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

I.Lībiņa-Egnere. Lūdzu atbalstīt likumprojektu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījumi Notariāta likumā" atbalstīšanu otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 81, pret un atturas – nav. Likumprojekts otrajā lasījumā ir atbalstīts.

Lūdzu noteikt termiņu priekšlikumu iesniegšanai.

I.Lībiņa-Egnere. Arī šim likumprojektam komisijas vārdā lūdzu noteikt par priekšlikumu iesniegšanas termiņu 23.oktobri.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Priekšlikumi iesniedzami līdz šā gada 23.oktobrim.

Darba kārtībā – likumprojekts "Grozījumi Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas likumā", pirmais lasījums.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā – deputāts Aleksandrs Kiršteins.

A.Kiršteins (VL–TB/LNNK).

Cienījamā priekšsēdētāja! Godājamie deputāti! Strādājam ar likumprojektu "Grozījumi Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas likumā".

Šeit atbilstoši Eiropas Savienības prasībām ir precizēti daži termini.

Termins "līzinga ņēmējs" ir aizstāts ar terminu "transportlīdzekļa reģistrācijas apliecībā norādītais transportlīdzekļa turētājs", jo tās var būt dažādas personas. Uzņēmums, teiksim, paņem līzingā, bet turētājs var būt kāds no darbiniekiem. Precizētas ir attiecīgās vietas...

Teksts ir papildināts ar vārdiem "Eiropas Ekonomikas zonas valstī vai Šveices Konfederācijā".

Ir precizētas tiesības uz atmaksu, ja līgums tiek izbeigts pirms termiņa.

Precizēta ir tirdzniecība ar komisijā nodotām automašīnām, kā arī ar jaunām automašīnām, kurām pārdevēji vai šie tirdzniecības punkti ir izņēmuši valsts reģistra numurus.

Precizētas ir summas, nedaudz palielinātas: personai – no pieciem miljoniem līdz pieciem miljoniem 210 tūkstošiem un mantai – no viena miljona līdz vienam miljonam 50 tūkstošiem. Tā ka Bugatti varēs apdrošināt par 50 tūkstošiem dārgāk. Precizēti zaudējumi sakarā ar cietušās personas ārstēšanu, kā arī cietušās personas, ja viņa ir nepilngadīga, izglītības izdevumu segšanu. Tāpat parādās zaudējumu atmaksa, kas radusies, izmantojot transportlīdzekļus terorisma nolūkā, kā arī citas valsts auto izraisīti satiksmes negadījumi.

Vēl ir noteikts Finanšu ministrijas ieteiktajā Cilvēku un organizācijas... konsultatīvās padomes sastāvam precizēt arī kārtību, kādā Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs sniedz informāciju.

Aicinu atbalstīt pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījumi Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas likumā" atbalstīšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 82, pret un atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā ir atbalstīts.

Lūdzu noteikt termiņu priekšlikumu iesniegšanai.

A.Kiršteins. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš – 5.novembris.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Priekšlikumi iesniedzami līdz šā gada 5.novembrim.

Darba kārtībā – likumprojekts "Par nekustamo īpašumu atsavināšanu sabiedrības vajadzībām – Latvijas Republikas un Krievijas Federācijas valsts robežas joslas ierīkošanai" (Nr.1228/Lp12), pirmais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā – deputāts Gaidis Bērziņš.

G.Bērziņš (VL–TB/LNNK).

Cienījamā Saeimas priekšsēdētāja! Godātie kolēģi! Skatām likumprojektu "Par nekustamo īpašumu atsavināšanu sabiedrības vajadzībām – Latvijas Republikas un Krievijas Federācijas valsts robežas joslas ierīkošanai". Atgādinu, kas īpašuma piespiedu atsavināšana ir pieļaujama tikai tajos gadījumos, ja tā ir notikusi uz atsevišķa likuma pamata, ko mēs šobrīd arī skatām, un ja tā ir notikusi sabiedrības vajadzībām. Šoreiz sabiedrības vajadzības ir Latvijas Republikas un Krievijas Federācijas valsts robežas joslas ierīkošana izņēmuma gadījumos. Šie gadījumi ir uzskatāmi par izņēmuma gadījumiem, jo īpašnieki nav spējuši vienoties ar Iekšlietu ministriju par brīvprātīgu īpašumu atsavināšanu un pret taisnīgu atlīdzību. Ir gan jānorāda, ka strīdus par atlīdzības apmēru risina Civilprocesa likuma noteiktajā kārtībā.

Uz komisijas sēdi tika aicināti nekustamo īpašumu īpašnieki. Neieradās tikai viena īpašuma īpašnieks, taču mēs bijām īpašnieku informējuši un arī norādījuši, ka ir tiesības pilnvarotai personai pārstāvēt viņa intereses komisijas sēdē un ka, ja īpašnieks vai viņa pilnvarotā persona uz komisijas sēdi neierodas, komisija patur tiesības izskatīt šo likumprojektu un lemt par tā tālāku virzību arī bez īpašnieka klātbūtnes.

Komisija lēma šo likumprojektu izskatīt. Diskusiju gaitā mēs arī uzdevām jautājumus Iekšlietu ministrijai. Ja likumprojekts tiks atbalstīts, iespējams, vēl būs jāprecizē atsavināmās zemes platības, jo bija diskusija par to atbilstību Latvijas Republikas valsts robežas likuma 13.panta otrajai daļai. Tāpat, iespējams, būs arī nepieciešamība mainīt šī likumprojekta nosaukumu, varbūt pat apvienojot vairākus likumprojektus, taču šobrīd, ņemot vērā sabiedrības vajadzības, komisija lēma atbalstīt šo likumprojektu pirmajā lasījumā.

Līdz ar to komisijas vārdā es aicinu atbalstīt likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Par nekustamo īpašumu atsavināšanu sabiedrības vajadzībām – Latvijas Republikas un Krievijas Federācijas valsts robežas joslas ierīkošanai" (Nr.1228/Lp12) atbalstīšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 88, pret un atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā ir atbalstīts.

Lūdzu noteikt termiņu priekšlikumu iesniegšanai.

G.Bērziņš. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš – 5.novembris.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Priekšlikumi iesniedzami līdz šā gada 5.novembrim.

Darba kārtībā – likumprojekts "Grozījumi Konkurences likumā", pirmais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā – deputāts Anrijs Matīss.

A.Matīss (pie frakcijām nepiederošs deputāts).

Cienījamā priekšsēdētājas kundze! Godājamie kolēģi! Strādājam ar likumprojektu "Grozījumi Konkurences likumā" (Nr.1312/Lp12).

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija izskatīja šo likumprojektu pirmajā lasījumā.

Likumprojekts attieksies uz publisku personu tiešā un netiešā izšķirošā ietekmē esošām kapitālsabiedrībām, to skaitā gan valsts, gan pašvaldību kapitālsabiedrībām, kā arī valsts un pašvaldību iestādēm.

Konkurences likums papildināts, paredzot kārtību, kādā Konkurences padome var vērsties pret iestādēm un publisku personu kapitālsabiedrību konkurenci ierobežojošām darbībām, kuras pārkāpj vai kā citādi negatīvi ietekmē konkurenci (piemēram, nonāk pretrunā ar konkurences neitralitātes principu). Tādējādi tiks ierobežota publisko resursu neefektīva izlietošana un tiks veicināti vienādi konkurences apstākļi neatkarīgi no tirgus dalībnieka īpašnieka.

Likumprojekts paredz, ka Konkurences padome, lai novērstu konkurences ierobežojumus, veic pārrunas ar konkrēto iestādi vai kapitālsabiedrību, bet, ja pārrunu ceļā konkurences ierobežojumu nav iespējams novērst, Konkurences padome ir tiesīga pieņemt lēmumu, ar kuru uzliek kapitālsabiedrībai, kurā publiskā persona realizē izšķirošu ietekmi, tiesisko pienākumu, kas novērš konkurences kavēšanu. Pieņemot šādu lēmumu, Konkurences padome nevar uzlikt tiesisku pienākumu, kas padara neiespējamu pašvaldības autonomo funkciju un pašvaldībai deleģēto pārvaldes uzdevumu izpildi.

Komisija izskatīja šo likumprojektu un atbalstīja pirmajā lasījumā.

Komisijas vārdā, kolēģi, aicinu jūs atbalstīt šo likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījumi Konkurences likumā" atbalstīšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 69, pret – 1, atturas – 1. Likumprojekts pirmajā lasījumā ir atbalstīts.

Lūdzu noteikt termiņu priekšlikumu iesniegšanai.

A.Matīss. Paldies, kolēģi.

Komisija aicina priekšlikumus iesniegt līdz šā gada 5.novembrim.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Priekšlikumi iesniedzami līdz šā gada 5.novembrim.

Darba kārtībā – likumprojekts "Grozījumi Ēku energoefektivitātes likumā", otrais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā – deputāts Anrijs Matīss.

A.Matīss (pie frakcijām nepiederošs deputāts).

Ļoti cienījamā priekšsēdētājas kundze! Godājamie kolēģi! Strādājam ar likumprojektu "Grozījumi Ēku energoefektivitātes likumā" (Nr.1320/Lp12).

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija izskatīja šo likumprojektu otrajā lasījumā. Tika saņemts viens priekšlikums, kas ir Juridiskā biroja priekšlikums. Tas tika ņemts vērā un atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Matīss. Līdz ar to mēs esam izskatījuši vienīgo priekšlikumu.

Komisijas vārdā aicinu atbalstīt šo likumprojektu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījumi Ēku energoefektivitātes likumā" atbalstīšanu otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 86, pret un atturas – nav. Likumprojekts otrajā lasījumā ir atbalstīts.

Lūdzu noteikt termiņu priekšlikumu iesniegšanai.

A.Matīss. Paldies.

Priekšlikumus gaidīsim līdz šā gada 23.oktobrim.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Priekšlikumi iesniedzami līdz šā gada 23.oktobrim.

Darba kārtībā – likumprojekts "Grozījumi likumā "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā"" (Nr.1339/Lp12), pirmais lasījums.

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas vārdā – deputāts Viktors Valainis.

V.Valainis (pie frakcijām nepiederošs deputāts).

Komisijā saņēmām Ministru kabineta sagatavoto likumprojektu "Grozījumi likumā "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā"". Likumprojekts pēc būtības paredz sakārtot ziedojumu pieņemšanas kārtību publiskām personām.

Komisijā tas ir izskatīts, un aicinu to atbalstīt pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījumi likumā "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā"" (Nr.1339/Lp12) atbalstīšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 81, pret un atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā ir atbalstīts.

Lūdzu noteikt termiņu priekšlikumu iesniegšanai.

V.Valainis. 2.novembris.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Priekšlikums iesniegšanas termiņš – šā gada 2.novembris.

Darba kārtībā – likumprojekts "Grozījumi likumā "Par nodokļiem un nodevām"", otrais lasījums.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā – deputāts Imants Parādnieks.

I.Parādnieks (VL–TB/LNNK).

Kolēģi, strādājam ar likumprojektu Nr.1317/Lp12.

Uz trešo lasījumu komisija ir saņēmusi divus priekšlikumus.

1. – Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

I.Parādnieks. 2. – finanšu ministres Danas Reiznieces-Ozolas priekšlikums. Arī atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

I.Parādnieks. Tā kā visi priekšlikumi ir izskatīti, komisijas vārdā aicinu atbalstīt likumprojektu trešajā, galīgajā, lasījumā.

Sēdes vadītāja. Otrajā lasījumā. (Dep. A.Kaimiņš: "Gandrīz izdevās!")

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījumi likumā "Par nodokļiem un nodevām"" atbalstīšanu otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 82, pret un atturas – nav. Likumprojekts otrajā lasījumā atbalstīts.

Lūdzu noteikt termiņu priekšlikumu iesniegšanai.

I.Parādnieks. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš – 23.oktobris.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Priekšlikumi iesniedzami līdz šā gada 23.oktobrim.

Darba kārtībā – likumprojekts "Grozījumi Kredītiestāžu likumā", otrais lasījums.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā – deputāts Jānis Trupovnieks.

J.Trupovnieks (ZZS).

Godājamā priekšsēdētāja! Kolēģi! Komisija uz otro lasījumu ir izskatījusi likumprojektu "Grozījumi Kredītiestāžu likumā" (Nr.1303/Lp12). Grozījumi pamatā saistīti ar prasību izpildi par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanu.

Kopumā ir saņemti un izskatīti 64 priekšlikumi.

1.priekšlikums. Iesniegusi finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola. Komisijā nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

J.Trupovnieks. 2. ir Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Atbalstīts, attiecīgi mainot turpmāko pantu numerāciju.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Trupovnieks. 3. – finanšu ministres Reiznieces-Ozolas priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Trupovnieks. 4. – finanšu ministres Reiznieces-Ozolas priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Trupovnieks. 5. – finanšu ministres Reiznieces-Ozolas priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

J.Trupovnieks. 6. – Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Trupovnieks. 7. – finanšu ministres Reiznieces-Ozolas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Trupovnieks. 8. – finanšu ministres Reiznieces-Ozolas priekšlikums. Atbalstīts, attiecīgi mainot turpmāko pantu numerāciju.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Trupovnieks. 9. – Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Trupovnieks. 10. – finanšu ministres Reiznieces-Ozolas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Trupovnieks. 11. – finanšu ministres Reiznieces-Ozolas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Trupovnieks. 12. – finanšu ministres Reiznieces-Ozolas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Trupovnieks. 13. – finanšu ministres Reiznieces-Ozolas priekšlikums. Daļēji atbalstīts, iekļauts 14. – komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

J.Trupovnieks. 14. – Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Atbalstīts, attiecīgi mainot turpmāko pantu numerāciju.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Trupovnieks. 15. – finanšu ministres Reiznieces-Ozolas priekšlikums. Daļēji atbalstīts, iekļauts 16. – komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

J.Trupovnieks. 16. – Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Trupovnieks. 17. – finanšu ministres Reiznieces-Ozolas priekšlikums. Daļēji atbalstīts, iekļauts 18. – komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

J.Trupovnieks. 18. – Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Trupovnieks. 19. – finanšu ministres Reiznieces-Ozolas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Trupovnieks. 20. – Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Trupovnieks. 21. – finanšu ministres Reiznieces-Ozolas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Trupovnieks. 22. – finanšu ministres Reiznieces-Ozolas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Trupovnieks. 23. – finanšu ministres Reiznieces-Ozolas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Trupovnieks. 24. – finanšu ministres Reiznieces-Ozolas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Trupovnieks. 25. – finanšu ministres Reiznieces-Ozolas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Trupovnieks. 26. – finanšu ministres Reiznieces-Ozolas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Trupovnieks. 27. – finanšu ministres Reiznieces-Ozolas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Trupovnieks. 28. – finanšu ministres Reiznieces-Ozolas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Trupovnieks. 29. – finanšu ministres priekšlikums. Atbalstīts...

Sēdes vadītāja. 29. – daļēji atbalstīts, iekļaujot komisijas priekšlikumā...

J.Trupovnieks. Jā, daļēji atbalstīts, iekļaujot komisijas...

Sēdes vadītāja. ...30.priekšlikumā. Deputāti piekrīt.

J.Trupovnieks. 30. – Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Trupovnieks. 31. – finanšu ministres Reiznieces-Ozolas priekšlikums. Daļēji atbalstīts, iekļauts 32. – komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

J.Trupovnieks. 32. – Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Trupovnieks. 33. – finanšu ministres Reiznieces-Ozolas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Trupovnieks. 34. – finanšu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Trupovnieks. 35. – finanšu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Trupovnieks. 36. – finanšu ministres priekšlikums. Daļēji atbalstīts, iekļauts 37. – komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

J.Trupovnieks. 37. – Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Trupovnieks. 38. – finanšu ministres priekšlikums. Daļēji atbalstīts, iekļauts 39. – komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

J.Trupovnieks. 39. – Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Trupovnieks. 40. – finanšu ministres Reiznieces-Ozolas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Trupovnieks. 41. – finanšu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Trupovnieks. 42. – finanšu ministres priekšlikums. Daļēji atbalstīts, iekļauts 43. – komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

J.Trupovnieks. 43. – Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Trupovnieks. 44. – finanšu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Trupovnieks. 45. – finanšu ministres priekšlikums. Daļēji atbalstīts, iekļauts 46. – komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

J.Trupovnieks. 46. – Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Trupovnieks. 47. – finanšu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Trupovnieks. 48. – finanšu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Trupovnieks. 49. – finanšu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Trupovnieks. 50. – finanšu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Trupovnieks. 51. – finanšu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Trupovnieks. 52. – finanšu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Trupovnieks. 53. – finanšu ministres priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

J.Trupovnieks. 54. – finanšu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Trupovnieks. 56. – finanšu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. 55.! 55.priekšlikums ir atbalstīts, un deputāti atbalsta.

56. – tagad.

J.Trupovnieks. Jā. 56. – finanšu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Trupovnieks. 57. – finanšu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Trupovnieks. 58. – finanšu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Trupovnieks. 59. – finanšu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Trupovnieks. 60. – Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Trupovnieks. 61. – finanšu ministres priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

J.Trupovnieks. 62. – finanšu ministres priekšlikums. Daļēji atbalstīts, iekļauts 63. – komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

J.Trupovnieks. 63. – Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Trupovnieks. 64. – finanšu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Trupovnieks. Lūdzu atbalstīt likumprojektu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījumi Kredītiestāžu likumā" atbalstīšanu otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 85, pret un atturas – nav. Likumprojekts otrajā lasījumā ir atbalstīts.

Lūdzu noteikt termiņu priekšlikumu iesniegšanai.

J.Trupovnieks. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš – šā gada 23.oktobris.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Priekšlikumi iesniedzami līdz šā gada 23.oktobrim.

Darba kārtībā – likumprojekts "Grozījumi Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likumā", pirmais lasījums.

Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas vārdā – deputāts Ainars Latkovskis.

A.Latkovskis (VIENOTĪBA).

Kolēģi! Ar šiem grozījumiem tiks mainīts Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienesta jeb kontroles dienesta institucionālās pārraudzības modelis.

Ir izstrādāti divi likumprojekti, kas mums iesniegti kopā vienā paketē. Pašlaik mēs strādājam ar pirmo no tiem.

Likumprojekts "Grozījumi Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likumā" paredz kontroles dienesta juridiskā statusa maiņu uz valsts pārvaldes iestādi, nosakot, ka turpmāk kontroles dienests atradīsies Ministru kabineta pārraudzībā un būs savā darbībā neatkarīgs. Pašlaik kontroles dienests ir vienīgā valsts institūcija, kura vēsturisku iemeslu dēļ darbojas prokuratūras pārraudzībā.

Likumprojektā iekļautas izmaiņas arī attiecībā uz kontroles dienesta vadītāja atlasi atbilstoši līdzīga dienesta, piemēram, KNAB, tiesiskajam regulējumam. Paredzēts, ka kontroles dienesta priekšnieku amatā uz pieciem gadiem iecels Saeima, ir noteiktas prasības priekšnieka amata pretendentam, kā arī iemesli atbrīvošanai no amata. Tāpat paredzēts, ka viena un tā pati persona amatu varēs ieņemt ne vairāk kā divus termiņus pēc kārtas. Šobrīd dienesta priekšnieku uz četriem gadiem amatā ieceļ ģenerālprokurors, bet līdz ar izmaiņām šī situācija, protams, mainīsies.

Papildus ir mainīta kārtība attiecībā uz kontroles dienesta konsultatīvo padomi – to vairs nesasauks un nevadīs ģenerālprokurors, bet kontroles dienesta priekšnieks. Likumprojektā precizēti arī dienesta pienākumi un tiesības, lai sekmīgāk identificētu, izvērtētu, kā arī mazinātu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas riskus mūsu pašu valsts līmenī un Eiropas Savienības līmenī.

Paredzēts, ka likums stāsies spēkā 2019.gada 1.janvārī, līdz ar to ir jānosaka steidzamība.

Komisijas vārdā lūdzu atzīt likumprojektu par steidzamu.

Sēdes vadītāja. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījumi Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likumā" atzīšanu par steidzamu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 84, pret un atturas – nav. Likumprojekts ir atzīts par steidzamu.

A.Latkovskis. Lūdzu atbalstīt likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījumi Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likumā" atbalstīšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 84, pret – nav, atturas – 1. Likumprojekts pirmajā lasījumā ir atbalstīts.

Lūdzu noteikt termiņu priekšlikumu iesniegšanai un laiku izskatīšanai Saeimas sēdē.

A.Latkovskis. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam – 23.oktobris. Izskatīšana Saeimas sēdē – 1.novembrī.

Sēdes vadītāja. Tātad priekšlikumu iesniegšanas termiņš – šā gada 23.oktobris. Izskatīšana Saeimas sēdē – šā gada 1.novembrī. Paldies.

Darba kārtībā – likumprojekts "Grozījumi Prokuratūras likumā", pirmais lasījums.

Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas vārdā – deputāts Ainars Latkovskis.

A.Latkovskis (VIENOTĪBA).

Kā jau minēju iepriekš, likumprojekts "Grozījumi Prokuratūras likumā" ir kopējā paketē ar iepriekš izskatīto likumprojektu "Grozījumi Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likumā".

Principā ir paredzēts Prokuratūras likumā izslēgt vairākus pantus, kuros ir regulēta kontroles dienesta darbība.

Komisijas vārdā aicinu atzīt šo likumprojektu par steidzamu.

Sēdes vadītāja. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījumi Prokuratūras likumā" atzīšanu par steidzamu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 84, pret un atturas – nav. Likumprojekts ir atzīts par steidzamu.

A.Latkovskis. Lūdzu atbalstīt likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījumi Prokuratūras likumā" atbalstīšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 86, pret un atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā ir atbalstīts.

Lūdzu noteikt termiņu priekšlikumu izskatīšanai un laiku izskatīšanai Saeimas sēdē.

A.Latkovskis. Tātad priekšlikumu iesniegšanas termiņš – 23.oktobris. Izskatīšana Saeimas sēdē – 1.novembrī.

Sēdes vadītāja. Priekšlikumi iesniedzami līdz šā gada 23.oktobrim. Likumprojekta izskatīšana Saeimas sēdē – šā gada 1.novembrī.

Paldies.

Darba kārtībā – likumprojekts "Par Jēkaba laukuma, Rīgā, pārdēvēšanu par Neatkarības laukumu", pirmais lasījums.

Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas vārdā – deputāts Valdis Skujiņš.

V.Skujiņš (ZZS).

Cienījamā Saeimas priekšsēdētāja! Kolēģi! "4.maija Deklarācijas kluba" biedri savā kopsapulcē ir vienbalsīgi nolēmuši laukumu, kurš atrodas starp Saeimu un Latvijas Nacionālo teātri un kurš pašreiz ir ar nosaukumu "Jēkaba laukums", pārdēvēt par Neatkarības laukumu. Šis viņu viedoklis tika izteikts vairākiem mūsu kolēģiem, kuri ir iesnieguši likumprojektu, lai pārdēvētu Jēkaba laukumu par Neatkarības laukumu.

Izglītības, kultūras un zinātnes komisija 17.oktobrī izskatīja šo jautājumu un atbalstīja šo likumprojektu. Lūdzam arī jūsu atbalstu.

Sēdes vadītāja. Godātie kolēģi! Deputāti Abu Meri, Cilinskis, Brigmanis, Kleinberga, Krūmiņš un citi lūdz likumprojektu atzīt par steidzamu. Līdz ar to mums vispirms būtu jābalso par steidzamību.

Latkovska kungs, vai jūs vēlaties runāt par likumprojekta atzīšanu par steidzamu vai arī runāt debatēs pirmajā lasījumā? (Dep. I.Latkovskis: "Pret steidzamu.") Pret steidzamības noteikšanu. Labi.

"Pret" pieteicies runāt deputāts Ilmārs... (Starpsauciens.) Pēc steidzamības atzīšanas, ja? Paldies. Tātad – pēc likumprojekta steidzamības atzīšanas.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Par Jēkaba laukuma, Rīgā, pārdēvēšanu par Neatkarības laukumu" atzīšanu par steidzamu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 80, pret – 1, atturas – nav. Likumprojekts ir atzīts par steidzamu.

Uzsākam debates.

Vārds deputātam Ilmāram Latkovskim.

I.Latkovskis (pie frakcijām nepiederošs deputāts).

Ļoti cienījamā Saeimas priekšsēdētāja! Kolēģi deputāti! Dāmas un kungi! Dārgie draugi! Es redzu, ka jūs nobalsosiet "par" šo likumu pārliecinoši, taču es gribētu izteikt arī savu "pret" divu apsvērumu dēļ.

Tagad, kad ir norimušas jau priekšvēlēšanu kaislības, derētu mazliet apdomāt tomēr, vai vajag mums šādi virzīt likumprojektus. Un... (Starpsauciens no viesu sektora: "Es atvainojos, var nedaudz klusāk? Nevar dzirdēt, ko cilvēks runā!"; starpsauciens no zāles: "Kas tu tāds esi?") Paldies.

Jo šeit ir runa par pietāti pret sākotnējiem nosaukumiem. Tas ir jautājums par vietas identitāti, par vietas garu. Un, lai tos mainītu, ir vajadzīgs izsvērts un nopietns pamats, lēna gaita, es pat teiktu – gausums. Latviešiem ir šāds pozitīvs, labs vārds, kad pamatīgi tiek pārdomātas lietas, kurās nevajag steigties, kā tas ir šajā gadījumā. Vai sava veida beatifikācijas laiks, kā tas ir Baznīcā. Labi.

Nevajag gadsimtiem gaidīt, bet – lai tie putekļi nosēžas! Tad, kad tas jautājums ir ierosināts, – vismaz vienu gadu!

Jums šķiet – nav nekādu... "Kādi tur var būt pretargumenti, un kurš gan var būt pret neatkarību?!" Vai ne? Bet – lai "nosēžas" tas jautājums! Mēs vienā sēdē ātri iekļaujam, pēc tam – žvīks, žvāks! – steidzamība, bez domāšanas. Un būtībā – absolūti politisks lēmums! Te attīstās tāda deputātu ambīcija: gribu – rīt to un to ielu nosaukšu citādi, gribu – rīt vai nākamajā nedēļā pasludināšu svētku dienu... manas dižās gribas svētku dienu vai kaut ko tamlīdzīgu...

Jūs teiksiet: šeit ir eksperti uzklausīti. Jā, ir divi eksperti, augsti ierēdņi, bet tur... arī tur starp rindām var izlasīt... Vispār jau... vai tā vajadzētu – ātri?

Bet es nevaru būt pret neatkarību. Svēta lieta! Tāds sava veida totalitārisma spociņš sāk klīst Latvijas politikā – vēlme aizrauties ar ticības, cerības, mīlestības likumiem un kalendāru grozīt, ietekmēt kosmisko kārtību... Nu es teikšu tā – saule ne lēks, ne rietēs pēc deputātu gribas. Tik mēs paši lecam un rietam un reizēm to gribam iztēloties par nācijas likumiem un tikumiem, kas visiem būtu jāpieņem. Tas ir tāds varas apskurbums – izlemt ātri šos jautājumus, kas ir stipri vairāk... nekā steidzami politiskie jautājumi. Es aicinātu neierādīt šo nemodi nākamajām Saeimām.

Es saprotu, šeit katrs no jums ir kulturāls un izglītots cilvēks. Bet iespējams, ka reiz var nākt un var rauties pie varas kaut kādi aprobežoti narcisi. Ja viņi šādā stilā lems likumus, nu tad... visa nācija zinās, kā celties un gulties.

Tālab es neatbalstīšu šo likumprojektu, lai bez steidzamības tas nonāktu nākamās Saeimas rīcībā... un tādiem es aicinātu piešķirt gausu gaitu. Bet... nu jā, vismaz turpmāk ar līdzīgiem likumprojektiem nerīkoties tā, kā ar šo. Katrā ziņā padomājiet, vai nevajadzētu tomēr balsot "pret"!

Sēdes vadītāja. Paldies.

Debates par likumprojektiem pirmajā lasījumā ir 15 minūtes.

Godātie kolēģi! Deputāti Abu Meri, Dālderis, Brigmanis, Dzintars un Kleinberga lūdz turpināt Saeimas sēdi bez pārtraukuma – līdz visu darba kārtības jautājumu izskatīšanai. Vai deputātiem ir iebildumi? Iebildumu nav. Saeimas sēde tiks turpināta bez pārtraukuma.

Turpinām debates.

Vārds deputātam Aleksandram Kiršteinam.

A.Kiršteins (VL–TB/LNNK).

Cienījamā priekšsēdētāja! Godājamie deputāti! Nu ārkārtīgi interesanta bija iepriekšējā runātāja uzstāšanās.

Šī apspriešana velkas jau ilgāk par gadu. Var būt, ka godājamais Latkovska kungs nezina, bet Rīgas domei šie dokumenti... tās sarunas sākās jau pagājušajā gadā. Gada sākumā tika iedoti visi dokumenti. Rīgas dome novilcināja šo lietu. Un apzināti, es domāju.

Es pateikšu, kāpēc man ir šāds viedoklis. Šis nav vienkāršs laukums. Šis ir latviešu tautai ļoti būtisks laukums, tāpēc ka šī laukuma tuvumā ir notikuši trīs izcili notikumi.

1880.gadā šeit notika otrie dziesmu svētki, kuros visā krāšņumā izskanēja gan latviešu vārds, gan latviešu tautas apzīmējums, un Rīgas Latviešu biedrībā dziesmu svētku vakarā bija svinīgās vakariņas, kurās runātāji uzsvēra, ka pirmo reizi Eiropa ir iepazinusi latviešu tautu, pateicoties koru dziedāšanai.

Otrais notikums – jūs zināt – ir neatkarības pasludināšana 18.novembrī. Un trešais – 4.maijs.

Šis laukums atrodas starp abām šīm būtiskajām vietām – starp Latvijas Nacionālo teātri un Saeimu. Vai tiek kaut kādā mērā aizskartas vēsturiskās intereses, vai tiek mainīti kaut kādi vēsturiskie notikumi? Nebūt ne! Zviedru citadeles laikā, nojaucot Jēkaba bastionu, faktiski te ilgu laiku bija neapbūvēts laukums. Kad šī laukuma dienvidu daļā tika uzcelts "Arsenāls", kas ir tagadējā Mākslas muzeja izstāžu zāle, laukumā sāka rīkot parādes un to nosauca par Mazo Parādes laukumu. Tas nebija nekāds Jēkaba laukums. Tikai pēc tam, kad pēc 1905.gada šeit iekārtoja parku, to sāka saukt par Jēkaba laukumu. Bet atcerēsimies, ka pēc Otrā pasaules kara to nosauca par Černiševska laukumu. Vai kaut kādā mērā tiek mazināta Jēkaba piemiņa jeb... vēsturiskā piemiņa? Nekādā gadījumā! Mums paliek Jēkaba baznīca un kādreizējais ceļš uz Jēkaba baznīcu jeb tagadējā Jēkaba iela. Šie nosaukumi paliek. Man liekas, ka Jēkabam pietiek ar šo atzinību.

Laukums turklāt nav pie baznīcas, drīzāk jau tad par Jēkaba laukumu būtu jāsauc šis laukums starp Saeimu un baznīcu – šis nelielais laukums, kas ir šajā spraugā...

Tāpēc es domāju, ka nosaukuma maiņa nav sasteigta. Kā jau es teicu, tas jautājums tiek apspriests ilgāk par gadu. Ir izdiskutējuši gan vēsturnieki, gan pieminekļu aizsardzības un vēstures speciālisti, un... Kā mums komisijā, apspriežot šo nosaukuma maiņu, teica arī viens no Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas galvenajiem speciālistiem – Asara kungs, jā, viņi ir izanalizējuši un uzskata, ka gan tiek saglabāts Jēkaba... piemiņas nosaukums, gan arī tiek piešķirts nosaukums šim laukumam.

Aicinu atbalstīt. Paldies.

Sēdes vadītāja. Debates slēdzu.

Vai komisijas vārdā kas piebilstams?

V.Skujiņš. To, kāpēc šis jautājums šobrīd tik aktuāls, viņi, "4.maija Deklarācijas kluba" biedri, pamato, protams, ar Latvijas simtgadi.

Lūdzu atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Par Jēkaba laukuma, Rīgā, pārdēvēšanu par Neatkarības laukumu" atbalstīšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 81, pret – 1, atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā ir atbalstīts.

V.Skujiņš. Paldies.

Sēdes vadītāja. Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu un laiku izskatīšanai Saeimas sēdē.

V.Skujiņš. Liels paldies.

Priekšlikumus lūdzu iesniegt līdz šā gada 19.oktobrim, un izskatīšana Saeimas sēdē otrajā lasījumā – 25.oktobrī.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Priekšlikumi iesniedzami līdz šā gada 19.oktobrim. Izskatīšana Saeimas sēdē – šā gada 25.oktobrī.

Darba kārtībā – likumprojekts "Par nekustamo īpašumu Ezermalas ielā 24/26 un Ezermalas ielā 28, Rīgā, nodošanu biedrībai "Latvijas Mazpulki"", pirmais lasījums.

Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas vārdā – deputāte Inguna Rībena.

I.Rībena (VL–TB/LNNK).

Godājamie kolēģi! Skatām likumprojektu "Par nekustamo īpašumu Ezermalas ielā 24/26 un Ezermalas ielā 28, Rīgā, nodošanu biedrībai "Latvijas Mazpulki"".

1913.gadā par tautas saziedotiem līdzekļiem Rīgā, Ezermalas ielā, esošā Grāves muiža tika atpirkta no privātpersonām un kļuva par tautas īpašumu jaunatnes izglītošanai un sporta nodarbību attīstībai.

1936.gadā Saules dārzs tika nodots Latvijas mazpulku vajadzībām, un šajā teritorijā notika plaši jauniešu pasākumi līdz pat Latvijas okupācijai 1940.gadā. Ar biedru kopsapulci Latvijas mazpulku organizācija tika atjaunota 1991.gada 14.februārī, un 1993.gadā tā tika reģistrēta sabiedrisko organizāciju reģistrā ar adresi Ezermalas ielā 24/26, Rīgā, Saules dārza teritorijā.

Kopš 2006.gada biedrībai "Latvijas Mazpulki" ir sabiedriskā labuma organizācijas statuss.

"Latvijas Mazpulki" joprojām ir lielākā sabiedriskā bērnu un jauniešu organizācija Latvijā, un biedrībai ir 130 vietējie klubi. Biedrība brīvprātīgi sadarbībā ar citiem Saules dārza telpu nomniekiem rūpējas par senā Saules dārza teritorijas un parka sakopšanu, iespēju robežās rīko talkas un pasākumus mazpulcēniem un Rīgas skolēniem.

"Latvijas Mazpulki" ir organizējuši Saules dārza teritorijā atsevišķus pasākumus mazpulcēniem no visas Latvijas, jo ģeogrāfiskais novietojums un teritorija tam ir ļoti piemērota. Pašreizējais patapinājuma līgums nesniedz garantijas nākotnē, un nozīmīgas investīcijas Saules dārza teritorijas attīstīšanā netiek ieguldītas. Tā rezultātā vēsturiskā Saules dārza parka teritorija ar katru gadu zaudē savu vērtību. Ļoti bedrains iebraucamais ceļš, pussagruvušas muižas ēkas, aizaugusi senā parka teritorija un ezera krastmala, vairākas muižas ēkas ir cietušas ugunsgrēkos. Neviena no ēkām netiek piemēroti apsaimniekota, tāpat arī parka teritorija.

"Latvijas Mazpulki" ir gatavi uzņemties Saules dārza teritorijas un tajā esošo ēku sakārtošanu, lai Saules dārzs atkal būtu piemērots bērnu un jauniešu izglītošanai, publisku pasākumu organizēšanai jauniešiem, piesaistot sabiedrības ziedojumus, taču ziedojumu piesaiste un ilgtermiņa ieguldījums šajā teritorijā iespējams tikai tad, ja "Latvijas Mazpulki" ir Saules dārza īpašnieki.

Ļoti būtiski, ka likumprojekts nosaka to, ka biedrībai "Latvijas Mazpulki" aizliegts atsavināt vai ieķīlāt šos nekustamos īpašumus, kā arī to, ka nekustamie īpašumi nododami valstij, ja biedrība "Latvijas Mazpulki" beidz pastāvēt.

Izglītības, kultūras un zinātnes komisija atbalstīja šo likumprojektu pirmajā lasījumā, un es lūdzu jūs atbalstīt šo likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Sēdes vadītāja. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Par nekustamo īpašumu Ezermalas ielā 24/26 un Ezermalas ielā 28, Rīgā, nodošanu biedrībai "Latvijas Mazpulki"" atbalstīšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 84, pret – 1, atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā ir atbalstīts.

Lūdzu noteikt termiņu priekšlikumu iesniegšanai.

I.Rībena. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš ir šā gada 5.novembris.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Priekšlikumi iesniedzami līdz šā gada 5.novembrim.

Darba kārtībā – likumprojekts "Grozījumi likumā "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā"" (Nr.1379/Lp12), pirmais lasījums.

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas vārdā – deputāts Viktors Valainis.

V.Valainis (pie frakcijām nepiederošs deputāts).

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija no Veselības ministrijas ir saņēmusi vēstuli ar skaidrojumu par situāciju Latvijas Olimpiskajā komitejā un Latvijas Antidopinga birojā, kur šobrīd ir ļoti lielas grūtības, praktiski neiespējami noformēt Disciplināro antidopinga komisiju, kas ir noteikts Sporta likumā, turklāt novembrī šī situācija varētu būt jau diezgan kritiska. Izvērtējot šos vēstules argumentus un uzaicinot gan Latvijas Olimpiskās komitejas, gan citus speciālistus, mēs kopā ar Saeimas Juridisko biroju izstrādājām likumprojektu – grozījumus interešu konflikta novēršanas likumā, kuri paredz atvieglot kārtību, kādā privātpersonas iesaistās nevalstiskajās organizācijās, kurām ir deleģēta valsts funkcija.

Komisijā šo likumprojektu izskatījām, vienbalsīgi atbalstījām, un aicinu to pieņemt pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Komisija atzina... rosina likumprojektu atzīt par steidzamu, un mums vispirms jābalso par steidzamību.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījumi likumā "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā"" (Nr.1379/Lp12) atzīšanu par steidzamu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 81, pret – 1, atturas – nav. Likumprojekts par steidzamu ir atzīts.

Un komisija lūdz atbalstīt likumprojektu pirmajā lasījumā.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījumi likumā "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā"" (Nr.1379/Lp12) atbalstīšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 81, pret un atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā ir atbalstīts.

Lūdzu noteikt termiņu priekšlikumu iesniegšanai un laiku izskatīšanai Saeimas sēdē.

V.Valainis. Priekšlikumu iesniegšana – līdz šīsdienas pulksten 17.00. Un izskatīšana otrajā, galīgajā, lasījumā – 25.datumā.

Sēdes vadītāja. Oktobrī, ja?

Tātad priekšlikumu iesniegšanas termiņš – 2018.gada 18.oktobris, līdz pulksten 17.00. Izskatīšana Saeimas sēdē – šā gada 25.oktobrī.

Paldies.

Darba kārtībā – likumprojekts "Nekustamā īpašuma darījumu starpnieku darbības likums", pirmais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā – deputāts Armands Krauze.

A.Krauze (ZZS).

Cienījamā Saeimas priekšsēdētāja! Kolēģi! Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija ir sagatavojusi likumprojektu "Nekustamā īpašuma darījumu starpnieku darbības likums".

Kādēļ šāds likums ir vajadzīgs? Efektīva noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas sistēma ir būtiska, lai nodrošinātu cīņu ar noziedzību, kā arī finanšu sektora un valsts reputāciju starptautiskā līmenī. Pasākumu plāns noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas risku ierobežošanai paredz izstrādāt priekšlikumus šobrīd neregulēto nozaru licencēšanai vai profesiju organizēšanai.

Likumprojekts "Nekustamā īpašuma darījumu starpnieku darbības likums" izstrādāts, lai regulētu nekustamā īpašuma darījumu starpnieku darbības tiesiskos pamatus un nodrošinātu šo personu profesionālās darbības uzraudzību, lai novērstu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju un terorisma finansēšanu un sekmētu stabilu, drošu un uzticamu starpniecības pakalpojumu sniegšanu.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā lūdzu atbalstīt likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Nekustamā īpašuma darījumu starpnieku darbības likums" atbalstīšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 83, pret – 1, atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā ir atbalstīts.

Lūdzu noteikt termiņu priekšlikumu iesniegšanai.

A.Krauze. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš – šā gada 5. novembris.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš – šā gada 5. novembris.

Darba kārtībā – likumprojekts "Grozījums Valsts prezidenta ievēlēšanas likumā", pirmais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā – deputāte Inese Lībiņa-Egnere.

I.Lībiņa-Egnere (VIENOTĪBA).

Godātie kolēģi! Juridiskā komisija ir izstrādājusi likumprojektu "Grozījums Valsts prezidenta ievēlēšanas likumā", jo 4.oktobrī Saeima ir pieņēmusi trešajā, galīgajā, lasījumā grozījumu Latvijas Republikas Satversmē un šis grozījums jau ir izsludināts, Valsts prezidents to ir izsludinājis. Tā kā Satversmes 36.pantā esam paredzējuši, ka Valsts prezidentu ievēlē Saeima, atklāti balsojot, arīdzan Valsts prezidenta ievēlēšanas likumā ir nosakāma šāda kārtība. Šis grozījums stāsies spēkā vienlaikus ar grozījumu Satversmes 36.pantā, proti, 2019.gada 1.janvārī.

Komisija, izstrādājot šo likumprojektu, ir arī lēmusi, ka... lūdz šo likumprojektu atzīt par steidzamu.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Kalnozola kungs, vai jūs gribat runāt "par" vai "pret" steidzamības piešķiršanu šim likumprojektam? Tātad debatēs vēlaties runāt, ja?

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījums Valsts prezidenta ievēlēšanas likumā" atzīšanu par steidzamu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 82, pret – 1, atturas – nav. Likumprojekts ir atzīts par steidzamu.

Un, Kalnozola kungs, jūs vēlējāties debatēt?

Tātad uzsākam debates par likumprojektu.

Vārds deputātam Valdim Kalnozolam. (Starpsauciens.)

Katram deputātam ir tiesības debatēt, un viņš bija pieteicies. (Dep. J.Viļums: "Būsim saimnieki savā partijā!")

V.Kalnozols (ZZS).

Kā jau es teicu, mēs neesam būtisku punktu anotācijā ierakstījuši. Trūkst – mēs esam kalpu tauta. Tas bija pats pirmais, kam bija jābūt ierakstītam šeit. Kāpēc mēs to neesam ierakstījuši? Es nesaprotu. Nu tā taču ir taisnība! Un taisnību nav ko slēpt.

Otrs. Nevajag tautu apmānīt un apmiglot. Nu nav tautas interesēs šis atklātais balsojums! Nu ko jūs te.... (Starpsaucieni.) Mēs iestāstām tautai, kaut kā mēģinām apmānīt... Tautu pirmām kārtām interesē labklājība. Patiešām vienīgais, kas tautu patiesi interesē, – tauta grib dzīvot labi. Tā negrib, lai veikalos... Anglijā principā ir tādas pašas cenas veikalos kā pie mums. Tauta grib arī tādu pašu algu kā Anglijā. Nu saprotiet, dārgie kolēģi! Tautai nav vajadzīgs šis atklātais balsojums. Tai ir vajadzīga tāda pati alga kā Anglijā! (Dep. V.Spolītis: "Kāpēc kā Anglijā?")

Vai mēs kaut ko esam darījuši, lai tautai būtu tāda pati alga kā Anglijā? Nu neesam! Nu kāpēc mēs gribam apmānīt tautu, ka tautas labā, redziet, mēs taisām atklāto balsojumu? Esam godīgi! Ne jau tautas labā mēs darām! Pasakām godīgi!

Iepriekšējās vēlēšanās iebalsoja Vējoni. Un daudziem deputātiem, kuri šeit sēž, lai nodrošinātu ārējo spēku ietekmi... Bija tā – nu kā tā varēja?! Vajadzēja taču Levita kungu ievēlēt! A ievēlēja Vējoni.

Esam godīgi! Nevajag melot tautai!

Un tautsaimniecības sakārtošana ir simtreiz būtiskāka nekā šis atklātais tautas balsojums. Ja mēs sakārtojam tautsaimniecību, ir lielāki nodokļu ienākumi, mēs varam labi veikt valsts funkcijas – i pensijas izmaksāt, i medicīnu sniegt. Visu varam izdarīt! Nezin kāpēc mūs tas neinteresē.

Dārgie deputāti, nu kāpēc jūs neinteresē labklājība? Kāpēc jūs neinteresē tautsaimniecības attīstība? Pastāstiet! Un kāpēc jūs interesē šis te... es, piedodiet, teikšu – bullšits, atklātas prezidenta vēlēšanas? Nevienā normālā demokrātiskā valstī prezidenta vēlēšanas nav atklātas. Tā ir tautas apmānīšana un manipulēšana ar tautas viedokli! Faktiski tā ir uzmanības novēršana. Mēs jums, tauta, negribam dot tādu pašu labklājības līmeni kā Anglijā. Mēs gribam saglabāt to, ka veikalos cenas ir tādas pašas kā Anglijā, bet algu jūs saņemsiet divreiz četrreiz mazāku.

Tā vietā mēs uztaisām tādu fušieri, tādu migliņu – mēs jums iedodam atklātu, tautas vēlētu... jūs katrs varēsiet sekot, kā mēs nobalsosim par to, ko ārējie spēki ieteiks, par ko jūs izlasīsiet medijos. Cik ir labs šis prezidents... ārzemju mediji sacentīsies: "Vot, šis būs labu labais prezidents. Dārgie kolēģi, jums jāievēlē šis prezidents!" Nu priekš kam to vajag – šo farsu taisīt? Un tad kontrolēs, vai kāds no tautas priekšstāvjiem ir ievēlējis šo ārējo spēku uzspiesto prezidentu... vai nav uzspieduši. Nu beidzam farsu taisīt! Un faktiski, manuprāt, tas ir noziegums. Šis atklātais balsojums ir noziegums pret tautu. Tā vietā, lai mēs šeit sēdētu, tērētu laiku... sekmētu tautsaimniecību, celtu labklājību, mēs nodarbojamies ar kaut kādu... atgriešanos Augstākajā padomē, un to mēs definējam, ka tas ir tautas interesēs – atgriezties PSRS laikos! Nu idiotisms! Piedodiet, draugi! Ja jūs neredzat, ka tas ir idiotisms, man ir žēl. Esam labi saimnieki savā zemē!

Sēdes vadītāja. Vārds deputātam Edvardam Smiltēnam.

E.Smiltēns (pie frakcijām nepiederošs deputāts).

Labdien, kolēģi! Klausoties iepriekšējo runātāju, man šķiet, ka cilvēks joprojām pārāk atceras šos labos laikus. (Dep. A.Kaimiņš: "Tā bija vienkārši skaņa, tā nebija runāšana!") Es domāju, ka šis likumprojekts, tāpat kā Satversmes grozījumi, tomēr ir solis prom no padomju laikiem. Un ir pārsteidzoši, ka Kalnozola kungs, par sabiedrību runājot, uzskata, ka vienīgais, kas sabiedrībai vajadzīgs, ir maize un izpriecas.

Ja ir runa par nākamās Saeimas sastāvu, kuru gan mēs nevarējām paredzēt 4.oktobrī, pieņemot grozījumu Satversmē, manuprāt, mēs esam izdarījuši labu darbu. Es domāju, tā ir bijusi prioritāte. Ņemot vērā to, ka nākamā Saeima būs ārkārtīgi sadrumstalota, iespējams, ka politiskais tirgus uzņems vēl lielākus apgriezienus, un tad sabiedrība vismaz varēs redzēt šo politisko tirgu un ieraudzīt savus varoņus.

Turklāt tas mazinās plaisu starp parlamentu, politiķiem un sabiedrību. Jo viens no lielākajiem klupšanas akmeņiem, lai iegūtu uzticību, ir šie slēgtie balsojumi, arī meli kameru priekšā par to, kā katrs ir balsojis, jo matemātika pēc tam nesakrīt. Žurnālisti jau sarēķina. Un tas nopietni iedragā uzticību valstij, uzticību Saeimai.

Un pēdējais. Iespējams, šī ir viena no pēdējām reizēm, kad es runāju šīs Saeimas sastāvā, tāpēc gribu tiešām pateikt paldies gan iesniedzējiem, gan tiem, kas septiņu gadu laikā aizstāvēja šo ideju par atklāti vēlētu prezidentu. Es domāju, ka mēs Latvijas simtgadē esam izdarījuši vienu ļoti labu un simbolisku darbu.

Paldies. Es aicinu atbalstīt šo grozījumu un pielikt punktu septiņu gadu diskusijai. Šis jautājums sen ir izrunāts, un vienkārši tā lieta jāizdara līdz galam. Paldies.

Sēdes vadītāja. Vārds deputātam Valdim Kalnozolam, otro reizi.

V.Kalnozols (ZZS).

Da, tovarišč Smiltens, pravda. Soglasen s vami, tovarišč Smiltens! (Dep. S.Šimfa: "Tulkojumu!") Es palikšu pie sava, Smiltēna kungs! Tautai pirmajā vietā ir labklājība, ne jūsu... kā saka, atklātais balsojums par prezidentu.

Un ko es gribētu vēl piebilst? Es vienai lietai piekritīšu. 13.Saeima ar savu sadrumstalotību... Tauta vēl ilgi atcerēsies.

Sēdes vadītāja. Debates slēdzu.

Komisijas viedokli pārstāvēs deputāte Inese Lībiņa-Egnere.

I.Lībiņa-Egnere. Godātie kolēģi! Kā jau es minēju, šis ir procesuālas dabas likumprojekts. Esam pieņēmuši grozījumu Latvijas Republikas Satversmē, kurš ir bijis diskutēts visos trijos lasījumos un – atbilstoši Kārtības rullim – visās Saeimas komisijās. Arīdzan šis likumprojekts pirms iesniegšanas šajā Saeimā ir diskutēts pat 11.Saeimā. Līdz ar to pēc būtības, grozot Satversmi, Saeima ir nolēmusi un Valsts prezidents ir izsludinājis, ka Valsts prezidentu turpmāk ievēlēs atklātā balsojumā. Šis likumprojekts ir redakcionālas dabas likumprojekts, nosakot šo procedurālo kārtību arī Valsts prezidenta ievēlēšanas likumā.

Komisijas vārdā lūdzu atbalstīt likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījums Valsts prezidenta ievēlēšanas likumā" atbalstīšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 81, pret un atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā ir atbalstīts.

Lūdzu noteikt termiņu priekšlikumu iesniegšanai un laiku izskatīšanai Saeimas sēdē.

I.Lībiņa-Egnere. Juridiskās komisijas vārdā lūdzu noteikt par priekšlikumu iesniegšanas termiņu 23.oktobri.

Sēdes vadītāja. Un izskatīšana Saeimas sēdē?

I.Lībiņa-Egnere. Un izskatīšana – Saeimas 25.oktobra sēdē.

Sēdes vadītāja. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš – šā gada 23.oktobris, izskatīšana Saeimas sēdē – šā gada 25.oktobrī. Paldies.

Darba kārtībā – patstāvīgā priekšlikuma izskatīšana.

Lēmuma projekts "Par 11 164 Latvijas pilsoņu kolektīvā iesnieguma "Maksāt tikai par patērēto elektroenerģiju" turpmāko virzību".

Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas vārdā – deputāts Vitālijs Orlovs.

V.Orlovs (SASKAŅA).

Cienījamais Prezidij! Godātie kolēģi deputāti! 2018.gada 24.maijā Saeima saņēma 11 164 Latvijas pilsoņu kolektīvo iesniegumu "Maksāt tikai par patērēto elektroenerģiju". Šā gada 13.jūnijā Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija uzklausīja iesnieguma iesniedzēju pilnvaroto pārstāvi, kas norādīja, ka mājsaimniecībās lietotāju ikmēneša kopējo maksājumu par elektroenerģijas piegādi veido gan maksa par elektroenerģiju, gan maksa par elektroenerģijas sadales, transportēšanas pakalpojumiem, gan arī obligātā iepirkuma komponente.

Kolektīvā iesnieguma pamatā ir iedzīvotāju lūgums, lai patērētāji maksātu tikai par reāli patērēto elektroenerģiju, atcelt OIK, kā arī pārskatīt akciju sabiedrības "Sadales tīkls" tarifus par elektroenerģijas pārvades un pieslēguma nodrošināšanas pakalpojumiem.

Vēlos atgādināt, ka Saeima 27.septembra sēdē konceptuāli atbalstīja grozījumus Elektroenerģijas tirgus likumā, kuri paredz stiprināt OIK mehānisma uzraudzības kontroli, novērst pārkompensāciju, kā arī anulēt atļaujas komersantiem, kuri krāpjas vai nepilda atbalsta nosacījumus.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija turpinās skatīt ar OIK ierobežošanu un likvidāciju saistītos jautājumus.

Izvērtējusi pieejamo informāciju, Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija savā šā gada 10.oktobra sēdē vienbalsīgi nolēma nodot 11 164 Latvijas pilsoņu kolektīvo iesniegumu "Maksāt tikai par patērēto elektroenerģiju" Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai tālākai izvērtēšanai.

Lūdzu atbalstīt sagatavoto lēmuma projektu.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu "Par 11 164 Latvijas pilsoņu kolektīvā iesnieguma "Maksāt tikai par patērēto elektroenerģiju" turpmāko virzību"! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 88, pret un atturas – nav. Lēmums pieņemts.

Godātie kolēģi! Vēlos jūs informēt saistībā ar šodien paredzēto atbilžu sniegšanu uz deputātu jautājamiem.

Par deputātu Zariņa, Tretjakas, Nikonova, Zujeva un Zemļinska jautājumu veselības ministrei Andai Čakšai "Par valsts veselības apdrošināšanas sistēmas atbilstošu darbības nodrošinājumu". Saņemtā rakstveida atbilde iesniedzējus neapmierina. Ministre informē, ka noslogotības dēļ nevar ierasties uz mutvārdu atbildes sniegšanu.

Par deputātu Zariņa, Ādamsona, Morozova, Urbanoviča un Tutina jautājumu finanšu ministrei Danai Reizniecei-Ozolai "Par nodokļu parādniekiem un nodokļu parādu piedziņu". Saņemtā rakstveida atbilde iesniedzējus neapmierina. Ministre informē, ka ir komandējumā un nevar ierasties uz mutvārdu atbildes sniegšanu.

Par deputātu Zariņa, Ādamsona, Cileviča, Nikonova un Zujeva jautājumu finanšu ministrei "Par papildus jautājumiem par nodokļu parādniekiem un nodokļu parādu piedziņu". Saņemtā rakstveida atbilde iesniedzējus neapmierina. Ministre informē, ka ir komandējumā un nevar ierasties uz mutvārdu atbildes sniegšanu.

Līdz ar to atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem šodien pulksten 17.00 nenotiks.

Un ir saņemts deputātu jautājums, ko iesnieguši deputāti Orlovs, Zariņš, Urbanovičs, Zemļinskis un Ribakovs, – "Par HIV pacientu ārstēšanu", ko nododam veselības ministrei atbildes sniegšanai.

Lūdzu zvanu! Lūdzu deputātu reģistrācijas režīmu!

Godātie kolēģi! Man ir ļoti svarīgs paziņojums.

Sešdesmit piecu gadu jubileju 16.oktobrī svinēja deputāts Juris Vectirāns, un 35 gadu jubileju vakar svinēja deputāts Romans Miloslavskis. Mēs viņus sveicam! (Aplausi.)

Ir arī citi paziņojumi.

Vārds deputātam Ritvaram Jansonam.

R.Jansons (VL–TB/LNNK).

Godājamie Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas deputāti! Lūdzu uz īsu sanāksmi Dzeltenajā zālē tūlīt pēc sēdes beigām. Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisija – Dzeltenajā zālē!

Sēdes vadītāja. Vārds deputātam Imantam Parādniekam.

I.Parādnieks (VL–TB/LNNK).

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sanāksme pēc 10 minūtēm, tātad 11.00, Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas zālē.

Sēdes vadītāja. Vārds Saeimas sekretāra biedram.

G.Kūtris (12.Saeimas sekretāra biedrs).

Cienījamie kolēģi! Šobrīd nav reģistrējušies: Jānis Ādamsons, Ivans Klementjevs, Jeļena Lazareva, Romāns Mežeckis, Inguna Sudraba, Mārtiņš Šics, Juris Vectirāns... es saprotu, ka ir, un Jānis Vucāns.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Sēdi slēdzu.

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!