• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Ministru kabinets
Oficiālajā izdevumā publicē:
  • Ministru kabineta noteikumus, instrukcijas un ieteikumus. Tie stājas spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas, ja tiesību aktā nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš;
  • Ministru kabineta rīkojumus. Tie stājas spēkā parakstīšanas brīdī;
  • Ministru kabineta sēdes protokollēmumus. Tie stājas spēkā pieņemšanas brīdī;
  • plānošanas dokumentus, kā arī informatīvos ziņojumus par politikas plānošanas dokumentu īstenošanu.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2018. gada 18. decembra noteikumi Nr. 801 "Kārtība, kādā piešķirams patstāvīgas mazās alus darītavas statuss un piemērojama akcīzes nodokļa likme patstāvīgo mazo alus darītavu saražotajam alum". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 20.12.2018., Nr. 250 https://www.vestnesis.lv/op/2018/250.7

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr. 802

Transfertcenu dokumentācija un kārtība, kādā noslēdzama nodokļu maksātāja un nodokļu administrācijas iepriekšēja vienošanās par tirgus cenas (vērtības) noteikšanu darījumam vai darījumu veidam

Vēl šajā numurā

20.12.2018., Nr. 250

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 801

Pieņemts: 18.12.2018.

OP numurs: 2018/250.7

2018/250.7
RĪKI

Ministru kabineta noteikumi: Šajā laidienā 7 Pēdējās nedēļas laikā 4 Visi

Ministru kabineta noteikumi Nr. 801

Rīgā 2018. gada 18. decembrī (prot. Nr. 60 9. §)

Kārtība, kādā piešķirams patstāvīgas mazās alus darītavas statuss un piemērojama akcīzes nodokļa likme patstāvīgo mazo alus darītavu saražotajam alum

Izdoti saskaņā ar likuma "Par akcīzes nodokli"
12. panta trešo daļu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā izsniedz sertifikātu, kas apliecina patstāvīgās mazās alus darītavas statusu (turpmāk – sertifikāts), atsaka piešķirt patstāvīgās mazās alus darītavas statusu, anulē sertifikātu un piemēro likuma "Par akcīzes nodokli" (turpmāk – likums) 12. panta otrajā daļā noteikto akcīzes nodokļa likmi patstāvīgo mazo alus darītavu saražotajam alum.

2. Alus darītava nav uzskatāma par juridiski un saimnieciski neatkarīgu no citām alus darītavām, ja:

2.1. tai pieder 10 procentu un vairāk no pamatkapitāla vai daļu vai akciju skaita citā alus darītavā;

2.2. citai alus darītavai tieši pieder 10 procentu un vairāk no pamatkapitāla vai daļu vai akciju skaita šajā alus darītavā;

2.3. 10 procentu un vairāk no pamatkapitāla vai daļu vai akciju skaita šajā alus darītavā pieder citam komersantam, kurā savukārt 10 procentu un vairāk no pamatkapitāla vai daļu vai akciju skaita pieder citai alus darītavai;

2.4. 10 procentu un vairāk no pamatkapitāla vai daļu vai akciju skaita šajā alus darītavā pieder personai vai komersantam, kuram savukārt pieder 10 procentu un vairāk no pamatkapitāla vai daļu vai akciju skaita citā alus darītavā;

2.5. tā ražo alu, pamatojoties uz franšīzes līgumu, ar kuru saskaņā franšīzes devējs (cita alus darītava) par tiešu vai netiešu finansiālu atlīdzību ir nodevis otrai līgumslēdzējpusei – franšīzes ņēmējam – tiesības izmantot intelektuālā īpašuma tiesību kopumu (īpaši – firmu, preču zīmi, veikala izkārtni, dizaina objektu, speciālo profesionālo informāciju, zinātnību un patentus) preču izmantošanai vai pārdošanai;

2.6. tās izpildinstitūcijas loceklis ieņem izpildinstitūcijas locekļa amatu arī citā alus darītavā.

3. Izpildot šo noteikumu prasības, pirmajiem 10 000 hektolitru alus, kas saražoti kalendāra gadā, piemēro likuma 12. panta otrās daļas 1. punktā noteikto akcīzes nodokļa likmi, ja tas ir saražots:

3.1. Latvijas Republikas alus darītavā, kurai piešķirts patstāvīgās mazās alus darītavas statuss;

3.2. citas valsts patstāvīgā mazā alus darītavā, kuras saražotā alus apjoms iepriekšējā kalendāra gadā nepārsniedz 50000 hektolitru.

4. Likuma 12. panta otrās daļas 1. punktā noteikto akcīzes nodokļa likmi piemēro patstāvīgajā mazajā alus darītavā saražotajam alum, kuru šī patstāvīgā mazā alus darītava nodod patēriņam Latvijas Republikā vai, piemērojot atlikto akcīzes nodokļa maksāšanu, nosūta komersantam Latvijas Republikā.

5. Komersants var piemērot likuma 12. panta otrās daļas 1. punktā noteikto akcīzes nodokļa likmi citas patstāvīgās mazās alus darītavas saražotajam alum, ja tas neveic ar attiecīgo alu citas darbības (piemēram, ražošanu, pārstrādi, fasēšanu), izņemot saņemšanu, glabāšanu, nodošanu patēriņam un izvešanu. Šajā gadījumā akcīzes nodokļa deklarācijā norāda tā administratīvā elektroniskā dokumenta numuru, ar kuru alus saņemts no citas patstāvīgās mazās alus darītavas.

6. Komersants nodrošina no citām akcīzes precēm atsevišķu patstāvīgās mazās alus darītavas saražotā, saņemtā un izvestā alus (kuram piemēro likuma 12. panta otrās daļas 1. punktā noteikto akcīzes nodokļa likmi) uzskaiti.

7. Likuma 12. panta otrās daļas 1. punktā noteikto akcīzes nodokļa likmi nepiemēro alum, kas saražots citā alus darītavā, bet patstāvīgajā mazajā alus darītavā tiek fasēts.

II. Patstāvīgās mazās alus darītavas statusa iegūšana

8. Patstāvīgās mazās alus darītavas statusa saņemšanai komersanti, kas ražo alu un kam ir viena vai vairākas akcīzes preču noliktavas, iesniedz Valsts ieņēmumu dienestā iesniegumu (1. pielikums).

9. Valsts ieņēmumu dienests Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā izskata iesniegumu un piešķir patstāvīgās mazās alus darītavas statusu, izsniedzot sertifikātu (2. pielikums), vai pieņem pamatotu lēmumu par atteikumu piešķirt patstāvīgās mazās alus darītavas statusu.

10. Sertifikātu izsniedz uz nenoteiktu laiku.

11. Par piešķirto patstāvīgās mazās alus darītavas statusu Valsts ieņēmumu dienests izdara ierakstu speciālajā atļaujā (licencē) apstiprināta akcīzes preču noliktavas turētāja darbībai.

12. Valsts ieņēmumu dienests atsaka piešķirt komersantam patstāvīgās mazās alus darītavas statusu, ja:

12.1. komersants neatbilst šajos noteikumos minētajām prasībām;

12.2. alus darītavā saražotā alus apjoms iepriekšējā kalendāra gadā pirms šo noteikumu 8. punktā minētā iesnieguma iesniegšanas pārsniedzis 50 000 hektolitru;

12.3. alus darītavā saražotā alus apjoms kārtējā kalendāra gadā pirms šo noteikumu 8. punktā minētā iesnieguma iesniegšanas pārsniedzis 50 000 hektolitru.

13. Ja mainās sertifikātā norādītie rekvizīti, komersants 10 darbdienu laikā pēc attiecīgo nosacījumu iestāšanās iesniedz iesniegumu sertifikāta pārreģistrācijai un pievieno izmaiņas apliecinošo dokumentu kopijas.

III. Patstāvīgās mazās alus darītavas statusa anulēšana

14. Valsts ieņēmumu dienests anulē sertifikātu, ja:

14.1. alus darītavas saražotā alus apjoms kalendāra gadā pārsniedz 50 000 hektolitru;

14.2. alus darītava neatbilst šajos noteikumos minētajām prasībām;

14.3. saņemts komersanta iesniegums par sertifikāta anulēšanu.

15. Valsts ieņēmumu dienests, izvērtējot pieļautā pārkāpuma būtību (tā raksturu un iespējamo ietekmi uz valsts budžetu), var anulēt sertifikātu, ja:

15.1. iesniegumā sertifikāta saņemšanai ir sniegtas nepatiesas ziņas;

15.2. komersants ir pārkāpis šo noteikumu prasības.

16. Ja sertifikāts anulēts, Valsts ieņēmumu dienests dzēš ierakstu par patstāvīgās mazās alus darītavas statusu speciālajā atļaujā (licencē) apstiprināta akcīzes preču noliktavas turētāja darbībai.

17. Komersants, kuram anulēts sertifikāts (izņemot šo noteikumu 14.3. apakšpunktā minēto gadījumu), veic akcīzes nodokļa pārrēķinu un samaksā valsts budžetā starpību starp likuma 12. panta pirmās daļas 1. punktā un otrās daļas 1. punktā noteikto akcīzes nodokļa likmi par saražotā alus apjomu, kurš kopš attiecīgā kalendāra gada sākuma ir izvests no akcīzes preču noliktavas un kuram piemērota likuma 12. panta otrās daļas 1. punktā noteiktā likme.

18. Ja sertifikātu anulē saskaņā ar šo noteikumu 14.3. apakšpunktu, komersants veic akcīzes nodokļa pārrēķinu un samaksā valsts budžetā starpību starp likuma 12. panta pirmās daļas 1. punktā un otrās daļas 1. punktā noteikto akcīzes nodokļa likmi, ja alus darītavā saražotā alus apjoms sertifikāta anulēšanas gadā pārsniedz 50 000 hektolitru alus. Pārrēķinu veic par saražotā alus apjomu, kas kopš attiecīgā kalendāra gada sākuma ir izvests no alus darītavas un kam piemērota likuma 12. panta otrās daļas 1. punktā noteiktā likme.

IV. Kārtība, kādā Latvijas Republikā pārvieto patstāvīgo mazo alus darītavu saražoto alu, kam piemēro likuma 12. panta otrajā daļā noteikto likmi

19. Ja Latvijas Republikas patstāvīgo mazo alus darītavu saražotais alus, kam saskaņā ar šiem noteikumiem paredzēts piemērot likuma 12. panta otrās daļas 1. punktā noteikto likmi, tiek pārvietots ar elektronisko administratīvo dokumentu, kas noteikts Komisijas 2009. gada 24. jūlija Regulā (EK) Nr. 684/2009, ar ko īsteno Padomes Direktīvu 2008/118/EK attiecībā uz datorizētām procedūrām akcīzes preču pārvietošanai atliktās nodokļa maksāšanas režīmā (turpmāk – regula Nr. 684/2009), nosūtītājs aizpilda administratīvā elektroniskā dokumenta 17.l aili "Izcelsmes apraksts" un 17.n aili "Ražotāja lielums" atbilstoši regulā Nr. 684/2009 noteiktajām prasībām.

20. Ja Latvijas Republikas patstāvīgo mazo alus darītavu saražotais alus, kas nodots patēriņam un kam saskaņā ar šiem noteikumiem piemērota likuma 12. panta otrās daļas 1. punktā noteiktā likme, tiek pārvietots uz citu dalībvalsti ar pavaddokumentu, kas noteikts Komisijas 1992. gada 17. decembra Regulā (EEK) Nr. 3649/92 par vienkāršotiem pavaddokumentiem, Kopienas iekšienē pārvadājot akcīzes ražojumus, kas ir nodoti patēriņam nosūtītājā dalībvalstī (turpmāk – regula Nr. 3649/92), nosūtītājs aizpilda vienkāršotā pavaddokumenta 14. aili "Sertifikāti" atbilstoši regulā Nr. 3649/92 noteiktajām prasībām.

21. Ja Latvijas Republikas patstāvīgo mazo alus darītavu saražoto alu, kam saskaņā ar šiem noteikumiem piemērota likuma 12. panta otrās daļas 1. punktā noteiktā likme, pārvieto, pamatojoties uz normatīvajos aktos par grāmatvedības kārtošanu un akcīzes preču apriti noteikto piegādes dokumentu (turpmāk – piegādes dokuments), tajā papildus normatīvajos aktos par grāmatvedības kārtošanu un akcīzes preču apriti noteiktajām ziņām norāda ziņas par sertifikātu.

V. Kārtība, kādā citu valstu patstāvīgajās mazajās alus darītavās saražotajam alum piemēro likuma 12. panta otrajā daļā noteikto likmi

22. Citās valstīs saražotajam alum likuma 12. panta otrās daļas 1. punktā noteikto akcīzes nodokļa likmi piemēro, ja administratīvā elektroniskā dokumenta 17.l ailē "Izcelsmes apraksts" un 17.n ailē "Ražotāja lielums" ir norādīta attiecīga informācija atbilstoši regulā Nr. 684/2009 noteiktajām prasībām vai vienkāršotā akcīzes preču pavaddokumenta 14. ailē "Sertifikāti" ir norādīta attiecīga informācija atbilstoši regulā Nr. 3649/92 noteiktajām prasībām un nodokļu maksātājs akcīzes nodokļa deklarācijai pievieno alus darītavas izsniegtu dokumentu un tā tulkojumu valsts valodā, kurā norādīta šāda informācija:

22.1. alus darītavas nosaukums un valsts, kurā alus ražots;

22.2. apliecinājums, ka attiecīgais alus ir no pirmajiem 10 000 hektolitru patstāvīgajā mazajā alus darītavā attiecīgajā kalendāra gadā saražotā alus;

22.3. attiecīgā dokumenta datums, numurs, atbildīgās amatpersonas vārds, uzvārds un paraksts.

23. Ja šo noteikumu 22. punktā minētais alus tiek pārvietots, pamatojoties uz piegādes dokumentu, tajā papildus normatīvajos aktos par grāmatvedības kārtošanu un akcīzes preču apriti noteiktajām ziņām norāda šo noteikumu 22. punktā minētās alus darītavas nosaukumu un valsti, kurā alus ražots, kā arī alus darītavas izsniegtā dokumenta numuru un datumu.

24. Ja no citas valsts attiecīgās patstāvīgās mazās alus darītavas Latvijas Republikā ievestā alus apjoms kalendāra gadā pārsniedz 10 000 hektolitru, tam alus apjomam, kas pārsniedz 10 000 hektolitru, piemēro likuma 12. panta otrās daļas 2. punktā noteikto akcīzes nodokļa likmi.

25. Ja Valsts ieņēmumu dienests konstatē, ka no citas valsts attiecīgās alus darītavas (kas izsniegusi šo noteikumu 22. punktā minēto dokumentu) ievestā alus apjoms kalendāra gadā pārsniedz 10 000 hektolitru, attiecīgie akcīzes nodokļa maksātāji veic akcīzes nodokļa pārrēķinu un samaksā valsts budžetā starpību starp likuma 12. panta otrās daļas 2. punktā un otrās daļas 1. punktā noteikto akcīzes nodokļa likmi par to apjomu, kas pārsniedz 10 000 hektolitru.

26. Ja Valsts ieņēmumu dienests konstatē, ka citas valsts attiecīgās alus darītavas (kas izsniegusi šo noteikumu 22. punktā minēto dokumentu) saražotā alus apjoms kalendāra gadā pārsniedz 50 000 hektolitru, attiecīgais akcīzes nodokļa maksātājs veic akcīzes nodokļa pārrēķinu un samaksā valsts budžetā starpību starp likuma 12. panta pirmās daļas 1. punktā un otrās daļas 1. punktā noteikto akcīzes nodokļa likmi par to apjomu, kas ievests Latvijas Republikā un kam tiek piemērota likuma 12. panta otrās daļas 1. punktā noteiktā akcīzes nodokļa likme. Valsts ieņēmumu dienests informē akcīzes nodokļa maksātāju, par kādu alus apjomu veicams akcīzes nodokļa pārrēķins.

VI. Noslēguma jautājumi

27. Šo noteikumu 11. un 16. punkts stājas spēkā 2020. gada 1. janvārī. Komersantiem, kuriem sertifikāti par patstāvīgās mazās alus darītavas statusa piešķiršanu izsniegti līdz 2019. gada 31. decembrim, Valsts ieņēmumu dienests speciālajā atļaujā (licencē) apstiprināta akcīzes preču noliktavas turētāja darbībai izdara ierakstu par patstāvīgās mazās alus darītavas statusu.

28. Noteikumi stājas spēkā 2019. gada 1. janvārī.

Informatīva atsauce uz Eiropas Savienības direktīvu

Noteikumos iekļautas tiesību normas, kas izriet no Padomes 1992. gada 19. oktobra Direktīvas 92/83/EEK par to, kā saskaņojams akcīzes nodoklis spirtam un alkoholiskajiem dzērieniem.

Ministru prezidents Māris Kučinskis

Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola

 

1. pielikums
Ministru kabineta
2018. gada 18. decembra
noteikumiem Nr. 801

Iesniegums patstāvīgās mazās alus darītavas statusa iegūšanai

Valsts ieņēmumu dienestam

1. Komersanta nosaukums  
2. Nodokļu maksātāja reģistrācijas kods  
3. Tālrunis  
4. Akcīzes identifikācijas numurs*  
5. Kārtējā kalendāra gadā saražotā alus apjoms**  

Apliecinu, ka:

1. patstāvīgajai mazajai alus darītavai nepieder citā alus darītavā 10 procentu un vairāk no pamatkapitāla vai daļu vai akciju skaita

2. citai alus darītavai tieši nepieder 10 procentu un vairāk no pamatkapitāla vai daļu vai akciju skaita patstāvīgajā mazajā alus darītavā

3. 10 procentu un vairāk no pamatkapitāla vai daļu vai akciju skaita patstāvīgajā mazajā alus darītavā nepieder citam komersantam, kurā savukārt 10 procentu un vairāk no pamatkapitāla vai daļu vai akciju skaita pieder citai alus darītavai

4. 10 procentu un vairāk no pamatkapitāla vai daļu vai akciju skaita patstāvīgajā mazajā alus darītavā pieder personai vai komersantam, kuram savukārt nepieder 10 procentu un vairāk no pamatkapitāla vai daļu vai akciju skaita citā alus darītavā

5. patstāvīgā mazā alus darītava neražo alu, pamatojoties uz franšīzes līgumu, ar kuru saskaņā franšīzes devējs (cita alus darītava) par tiešu vai netiešu finansiālu atlīdzību ir nodevis otrai līgumslēdzējpusei – franšīzes ņēmējam – tiesības izmantot intelektuālā īpašuma tiesību kopumu (īpaši – firmu, preču zīmi, veikala izkārtni, dizaina objektu, speciālo profesionālo informāciju, zinātnību un patentus) preču izmantošanai vai pārdošanai

6. patstāvīgās mazās alus darītavas izpildinstitūcijas locekļi neieņem izpildinstitūcijas locekļa amatu arī citā alus darītavā

7. saražotā alus apjoms kārtējā kalendāra gadā nepārsniegs 50 000 hektolitru

8. saražotā alus apjoms iepriekšējā kalendāra gadā nepārsniedza 50 000 hektolitru**

(amats)   (vārds, uzvārds)   (paraksts***)
   
(datums)  

Piezīmes.

1. * Aizpilda komersanti, kuriem ir piešķirts akcīzes identifikācijas numurs.

2. **Atzīmi veic komersanti, kuri iepriekšējā kalendāra gadā ražojuši alu.

3. ***Dokumenta rekvizītu "paraksts" neaizpilda, ja elektroniskais dokuments ir sagatavots atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu.

Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola

 

2. pielikums
Ministru kabineta
2018. gada 18. decembra
noteikumiem Nr. 801

(papildinātais mazais Latvijas valsts ģerbonis)

VALSTS IEŅĒMUMU DIENESTS
(juridiskā adrese, tālruņa numurs, oficiālā elektroniskā pasta adrese)

Sertifikāts
par patstāvīgās mazās alus darītavas statusa piešķiršanu

  Sertifikāta Nr.    
   
Komersanta nosaukums
Nodokļu maksātāja reģistrācijas kods
Akcīzes identifikācijas numurs

Apliecinām, ka šis produkts ir saražots patstāvīgajā mazajā alus darītavā, kuras saražotā alus apjoms nepārsniedz 50 000 hektolitru gadā

Sertifikāts izsniegts   Sertifikāts spēkā no  
       
Sertifikāts pārreģistrēts*      
Valsts ieņēmumu dienesta amatpersona  
  (vārds, uzvārds)

ŠIS DOKUMENTS IR PARAKSTĪTS AR DROŠU ELEKTRONISKO PARAKSTU UN SATUR LAIKA ZĪMOGU

Piezīme. * Norāda tikai tad, ja sertifikāts ticis pārreģistrēts. Norāda pēdējo pārreģistrācijas datumu.

Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!