• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Kultūras ministrija
Kultūras ministrija publicē:
  • rīkojumus par grozījumiem Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā. Objekts iegūst vai zaudē valsts aizsargājamā kultūras pieminekļa statusu pēc rīkojuma publicēšanas;
  • paziņojumus par ģerboņa reģistrāciju un ģerboņa aprakstu un attēlu.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Kultūras ministrijas 2018. gada 19. janvāra rīkojums Nr. 2.5.-1-15 "Grozījums Kultūras ministrijas 1998. gada 29. oktobra rīkojumā Nr. 128 "Par Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstu"". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 9.02.2018., Nr. 29 https://www.vestnesis.lv/op/2018/29.3

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kultūras ministrijas rīkojums Nr. 2.5.-1-17

Grozījums Kultūras ministrijas 1998. gada 29. oktobra rīkojumā Nr. 128 "Par Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstu"

Vēl šajā numurā

09.02.2018., Nr. 29

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Kultūras ministrija

Veids: rīkojums

Numurs: 2.5.-1-15

Pieņemts: 19.01.2018.

OP numurs: 2018/29.3

2018/29.3
RĪKI

Kultūras ministrijas rīkojumi: Šajā laidienā 5 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Kultūras ministrijas rīkojums Nr. 2.5.-1-15

Rīgā 2018. gada 19. janvārī

Grozījums Kultūras ministrijas 1998. gada 29. oktobra rīkojumā Nr. 128 "Par Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstu"

Izdots saskaņā ar Ministru kabineta 2003. gada 29. aprīļa
noteikumu Nr. 241 "Kultūras ministrijas nolikums" 9.11. punktu

Pamatojoties uz likuma "Par kultūras pieminekļu aizsardzību" 14. panta otro daļu, kā arī izvērtējot Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas (turpmāk – Inspekcija) iesniegto Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu saraksta (turpmāk – Pieminekļu saraksts) grozījumu projektu, Kultūras ministrija ir konstatējusi:

1. Inspekcija ir iesniegusi Kultūras ministrijā rīkojuma projektu par valsts nozīmes pilsētbūvniecības pieminekļa "Liepājas pilsētas vēsturiskais centrs" (valsts aizsardzības Nr. 7436) (turpmāk – Objekts) teritorijas izmaiņām, precizējot kultūras pieminekļa atrašanās vietu. Rīkojuma projektam pievienoti šādi dokumenti:

1.1. izraksts no Inspekcijas Kultūras pieminekļu uzskaites komisijas 2016. gada 8. novembra sanāksmes protokola Nr. 04-6.6/18;

1.2. informācija par Objekta atrašanās vietu;

1.3. Objekta atrašanās vietas shēma topogrāfiskajā plānā;

1.4. Objekta apraksts;

1.5. Objekta fotofiksācijas materiāli;

1.6. pamatojums Objekta atrašanās vietas izmaiņām.

2. Saskaņā ar Ministru kabineta 2003. gada 26. augusta noteikumu Nr. 474 "Noteikumi par kultūras pieminekļu uzskaiti, aizsardzību, izmantošanu, restaurāciju un vidi degradējoša objekta statusa piešķiršanu" 16.5. punktu Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu reģistrs ir valsts informācijas sistēma, kurā tiek iekļauta informācija par kultūras pieminekļa atrašanas vietu (nekustamam kultūras piemineklim – adrese, grupa, grunts, liters, zemes kadastra vienības apzīmējums, kustamam kultūras piemineklim – adrese).

3. Objekts iekļauts Pieminekļu sarakstā ar Kultūras ministrijas 1998. gada 29. oktobra rīkojumu Nr. 128 "Par valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstu" (publicēts laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" 1998. gada 15. decembrī), kā valsts nozīmes pilsētbūvniecības piemineklis ar atrašanās vietu "Liepāja, Kāpu josla, Rožu iela, Kuršu iela, Siena tirgus laukuma un siena ielas nepāra numuru puses apbūve, E. Veidenbauma ielas pāra numuru puses apbūve, Palmu ielas nepāra numuru puses apbūve, Zāļu iela, Bāriņu iela, Bāriņu ielas nepāra numuru puses apbūve no Kungu ielas 26. nama līdz Bāriņu ielas 19. namam, Baznīcas iela, Skolas iela, kanāls, Lielā iela, Kaiju iela, Aldaru iela, T. Breikša iela, Kaiju iela, Veco kapu R robeža, Graudu iela, Krūmājas prospekta pāra numuru puses apbūve".

4. Priekšlikums Objekta atrašanās vietas izmaiņām izvērtēts Inspekcijā 2016. gada 8. novembrī un, vadoties pēc vēsturiskās situācijas izpētes un apsekojuma dabā, kā arī ņemot vērā Liepājas pilsētas vēsturiskā centra arhitektoniskās vērtības un apbūves autentiskumu, konstatēts, ka Objekta teritorija precizējama atbilstoši nekustamo īpašumu kadastra robežām un dabā esošajām robežām. Līdz ar minēto Pieminekļu sarakstā ir precizējama Objekta atrašanās vieta.

5. Likuma "Par kultūras pieminekļu aizsardzību" 14. panta pirmajā daļā noteikts, ka kultūras pieminekļus atbilstoši to vēsturiskajai, zinātniskajai, mākslinieciskajai vai citādai kultūras vērtībai iedala valsts un vietējās nozīmes kultūras pieminekļos, Ministru kabineta noteiktajā kārtībā, iekļaujot tos kā valsts vai vietējās nozīmes kultūras pieminekļus Pieminekļu sarakstā. Saskaņā ar Ministru kabineta 2003. gada 26. augusta noteikumu Nr. 473 "Kārtība, kādā kultūras pieminekļi iekļaujami valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā un izslēdzami no valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu saraksta" 7. punktu, lai kultūras pieminekļa statusu noteiktu pilsētbūvniecības piemineklim, nepieciešams pašvaldības saskaņojums, izņemot gadījumu, ja priekšlikums par kultūras pieminekļa statusa noteikšanu pilsētbūvniecības piemineklim ir iekļauts teritorijas plānojumā.

6. Saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 15. panta pirmās daļas 5. punktu, pašvaldībām noteikta autonomā funkcija – rūpēties par kultūru un sekmēt tradicionālo kultūras vērtību saglabāšanu un tautas jaunrades attīstību (organizatoriska un finansiāla palīdzība kultūras iestādēm un pasākumiem, atbalsts kultūras pieminekļu saglabāšanai u.c.). Saskaņā ar šā likuma 21. panta pirmās daļas 3. punktu, kā arī Teritorijas attīstības plānošanas likuma 12. panta pirmo daļu pašvaldības kompetencē ir izstrādāt un apstiprināt vietējās pašvaldības attīstības stratēģiju, attīstības programmu, teritorijas plānojumu, lokālplānojumus, detālplānojumus un tematiskos plānojumus. Saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 61.1 panta otrās daļas 2. punktu, par pašvaldības teritorijas plānojumu jārīko publiskā apspriešana. Saskaņā ar minētā likuma 61.2 pantu publiskās apspriešanas gaitā tiek garantēta ne vien apspriešanai nodotā dokumenta, bet arī visu ar šo dokumentu saistīto pašvaldības lēmumu pieejamība. Katram ir tiesības mutvārdos un rakstveidā paust savu viedokli publiskās apspriešanas jautājumā. Pašvaldībai ir pienākums apkopot paustos viedokļus un publicēt informatīvu ziņojumu (kopsavilkumu) par apspriešanas rezultātiem pašvaldības domes mājaslapā internetā un vietējā laikrakstā vai bezmaksas izdevumā. Pašvaldībai ir pienākums publicēt domes pieņemto lēmumu, kurā izmantoti publiskās apspriešanas rezultāti, pašvaldības domes mājaslapā internetā un vietējā laikrakstā vai bezmaksas izdevumā.

Ministru kabineta 2013. gada 30. aprīļa noteikumu Nr. 240 "Vispārīgie teritorijas plānošanas, izmantošanas un apbūves noteikumi" 231. punktā noteikts, ka teritorijas plānojumā grafiski attēlo Valsts aizsargājamos kultūras pieminekļus. Saskaņā ar Ministru kabineta 2014. gada 14. oktobra noteikumu Nr. 628 "Noteikumi par pašvaldību teritorijas attīstības plānošanas dokumentiem" 31.2.5. punktu, teritorijas plānojuma grafiskajā daļā attēlo apgrūtinātās teritorijas un objektus, kuriem nosaka aizsargjoslas saskaņā ar normatīvajiem aktiem par apgrūtinātajām teritorijām.

7. Liepājas pilsētas teritorijas plānojumā (turpmāk – Teritorijas plānojums) ietverts Objekta precizētās teritorijas priekšlikums atbilstoši tam, kādu Liepājas pilsētas dome saskaņojusi Inspekcijā. Teritorijas plānojuma pirmā redakcija nodota sabiedriskai apspriešanai saskaņā ar Liepājas domes 17.03.2011 sēdes lēmumu Nr. 109. (protokols Nr. 3., 24. §) (http://www.liepaja.lv/upload/lemums_terit_planojums_pilnveidot.jpg). Pirmās redakcijas sabiedriskā apspriešana notika no 04.04.2011. līdz 20.05.2011. Ar Liepājas pilsētas domes 08.06.2011. lēmumu Nr. 217 (protokols Nr. 7, 27. §) (http://www.grupa93.lv/liepaja/faili/planojuma-galiga-redakcija/Liepajas_lemums_pilnveidosanu_08062011.pdf) nolemts pilnveidot Teritorijas plānojuma pirmo redakciju atbilstoši institūciju atzinumiem un sabiedriskās apspriešanas rezultātiem un sagatavot Liepājas pilsētas teritorijas plānojuma galīgo redakciju. Ar Liepājas pilsētas domes 15.12.2011. lēmumu Nr. 409 (protokols Nr. 14, 18. §) (http://www.grupa93.lv/liepaja/faili/planojuma-galiga-redakcija/Lemums_par_galigo_red_15122011.pdf) nolemts noteikt izstrādāto Teritorijas plānojuma redakciju par galīgo redakciju. Ar Teritorijas plānojuma galīgo redakciju iedzīvotāji un institūcijas, kas sniegušas atzinumu, varēja iepazīties no 02.01.2012. līdz 27.01.2012. Ar Liepājas pilsētas domes 16.02.2012. lēmumu Nr. 74 (protokols Nr. 3, 37. §) (http://www.liepaja.lv/upload/Buvvalde/teritorijas_planojums/lemums_saist_not.pdf) apstiprināts Teritorijas plānojums. Teritorijas plānojuma galīgajā redakcijā noteikta Objekta precizētā teritorija atbilstoši Inspekcijā izskatītajam un Kultūras ministrijā iesniegtajam rīkojuma projektam.

8. Pamatojoties uz likuma "Par kultūras pieminekļu aizsardzību" 14. panta otro daļu un Ministru kabineta 2003. gada 26. augusta noteikumu Nr. 473 "Kārtība, kādā kultūras pieminekļi iekļaujami valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā un izslēdzami no valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu saraksta" 9. punktu, kā arī uz iepriekš minēto konstatējumu, Kultūras ministrija nolemj:

izdarīt ar Kultūras ministrijas 1998. gada 29. oktobra rīkojumu Nr. 128 "Par valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstu" 2. punktu apstiprinātajā Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā šādus grozījumus:

aizstāt valsts nozīmes pilsētbūvniecības pieminekļa "Liepājas pilsētas vēsturiskais centrs" (valsts aizsardzības Nr. 7436) daļā "Atrašanās vieta" vārdus un skaitļus "Liepāja, Kāpu josla, Rožu iela, Kuršu iela, Siena tirgus laukuma un Siena ielas nepāra numuru puses apbūve, E. Veidenbauma ielas pāra numuru puses apbūve, Palmu ielas nepāra numuru puses apbūve no Kungu ielas 26. nama līdz Bāriņu ielas 19. namam, Baznīcas iela, Skolas iela, kanāls, Lielā iela, Kaiju iela, Aldaru iela, T. Breikša iela, Kaiju iela, Veco kapu R robeža, Graudu iela, Kūrmājas prospekta pāra numuru puses apbūve" ar vārdiem "Liepāja, Liepājas pilsētas senākā daļa, kas veidojusies attīstoties apbūvei starp Baltijas jūru un Liepājas ezeru, abpus Tirdzniecības kanālam (grafiskais plāns pielikumā)".

9. Lēmuma pamatojums: likuma "Par kultūras pieminekļu aizsardzību" 14. panta pirmā un otrā daļa, Administratīvā procesa likuma 5., 6., 7., 8., 9., 65. trešā daļa, 66. panta pirmā daļa, 67. pants, Ministru kabineta 2003. gada 26. augusta noteikumu Nr. 474 "Noteikumi par kultūras pieminekļu uzskaiti, aizsardzību, izmantošanu, restaurāciju un vidi degradējoša objekta statusa piešķiršanu" 4.2., 7.1. un 16.5. punkts, Ministru kabineta 2003. gada 26. augusta noteikumu Nr. 473 "Kārtība, kādā kultūras pieminekļi iekļaujami valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā un izslēdzami no valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu saraksta" 7. un 9. punkts, Ministru kabineta 2003. gada 29. aprīļa noteikumu Nr. 241 "Kultūras ministrijas nolikums" 9.11. punkts.

10. Rīkojums stājas spēkā nākamajā darba dienā pēc publicēšanas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis". Mēneša laikā no šī rīkojuma spēkā stāšanās to var pārsūdzēt saskaņā ar Administratīvā procesa likuma 76. panta otro daļu un 188. panta pirmo daļu Administratīvās rajona tiesas Liepājas tiesu namā (Lielā iela 4, Liepāja, LV-3401).

Pielikumā: valsts nozīmes pilsētbūvniecības pieminekļa "Liepājas pilsētas vēsturiskais centrs" (valsts aizsardzības Nr. 7436) grafiskais plāns.

Kultūras ministre D. Melbārde

 

Pielikums

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!