• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Ministru kabinets
Oficiālajā izdevumā publicē:
  • Ministru kabineta noteikumus, instrukcijas un ieteikumus. Tie stājas spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas, ja tiesību aktā nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš;
  • Ministru kabineta rīkojumus. Tie stājas spēkā parakstīšanas brīdī;
  • Ministru kabineta sēdes protokollēmumus. Tie stājas spēkā pieņemšanas brīdī;
  • plānošanas dokumentus, kā arī informatīvos ziņojumus par politikas plānošanas dokumentu īstenošanu.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2020. gada 25. augusta noteikumi Nr. 540 "Noteikumi par publiskās lietošanas dzelzceļa infrastruktūras pārvaldītāja sniegtajiem pakalpojumiem pierobežas iecirkņos". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 27.08.2020., Nr. 165 https://www.vestnesis.lv/op/2020/165.4

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr. 541

Grozījums Ministru kabineta 2012. gada 13. marta noteikumos Nr. 172 "Noteikumi par uztura normām izglītības iestāžu izglītojamiem, sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūciju klientiem un ārstniecības iestāžu pacientiem"

Vēl šajā numurā

27.08.2020., Nr. 165

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 540

Pieņemts: 25.08.2020.

OP numurs: 2020/165.4

2020/165.4
RĪKI

Ministru kabineta noteikumi: Šajā laidienā 6 Pēdējās nedēļas laikā 4 Visi

Ministru kabineta noteikumi Nr. 540

Rīgā 2020. gada 25. augustā (prot. Nr. 50 9. §)

Noteikumi par publiskās lietošanas dzelzceļa infrastruktūras pārvaldītāja sniegtajiem pakalpojumiem pierobežas iecirkņos

Izdoti saskaņā ar Dzelzceļa likuma
5.1 panta septīto daļu

1. Noteikumi nosaka prasības un kārtību, kādā publiskās lietošanas dzelzceļa infrastruktūras pārvaldītājs saskaņā ar taisnīgiem, nediskriminējošiem un pārredzamiem noteikumiem sniedz pārvadātājiem norēķinu un uzskaites pakalpojumus par ārvalstu komersantiem piederošo vagonu un vilces līdzekļu izmantošanu un informācijas sistēmu izmantošanu, kā arī nosaka citus pakalpojumus, kas nepieciešami dzelzceļa pārvadājumu veikšanai un izriet no dzelzceļa infrastruktūras pārvaldītāja dalības starptautiskajās dzelzceļa transporta organizācijās un no līgumiem par pārrobežu pārvadājumu nodrošināšanu, kurus publiskās lietošanas dzelzceļa infrastruktūras pārvaldītājs noslēdzis ar robežvalstu komercsabiedrībām.

2. Publiskās lietošanas dzelzceļa infrastruktūras pārvaldītājs saskaņā ar publiskās lietošanas dzelzceļa infrastruktūras pārvaldītāja izstrādāto vagonu uzskaites kārtību (turpmāk – vagonu uzskaites kārtība) nodrošina to vagonu uzskaiti, kas tiek izmantoti starptautiskajā satiksmē un atrodas Latvijas Republikā.

3. Vagonu uzskaites kārtībā norāda:

3.1. laiku, kad vagons atrodas Latvijas teritorijā katra konkrētā pārvadātāja valdījumā;

3.2. kravas operāciju veikšanas laiku un vietu;

3.3. laiku, kad katrs pārvadātājs ir atbildīgs par vagona izmantošanu un saglabāšanu;

3.4. informāciju, ko sniedz pārvadātājs, kā arī informācijas sniegšanas kārtību un apjomu;

3.5. citas prasības atbilstoši likumā noteiktajai kompetencei.

4. Pārvadātājam ir pienākums sniegt publiskās lietošanas dzelzceļa infrastruktūras pārvaldītājam vagonu uzskaitei nepieciešamo informāciju.

5. Lai nodrošinātu no pārvadājuma līgumiem izrietošus norēķinus ar ārvalstu komersantiem, publiskās lietošanas dzelzceļa infrastruktūras pārvaldītājs sniedz pārvadātājiem starpniecības pakalpojumus, tostarp arī veic norēķinus par kravas vagonu un vilces līdzekļu izmantošanu.

6. Slēdzot līgumu, pārvadātājs publiskās lietošanas dzelzceļa infrastruktūras pārvaldītājam pārskaita drošības naudu vai iesniedz bankas garantiju, kas tiek uzskatīta par maksājuma saistību izpildes nodrošinājumu.

7. Publiskās lietošanas dzelzceļa infrastruktūras pārvaldītājs, izmantojot tam piederošās informācijas sistēmas, pārrobežas pārvadājumu nodrošināšanai sniedz pārvadātājiem informācijas pārraides pakalpojumus, nodrošinot pārvadājumu veikšanai nepieciešamās informācijas apriti publiskās lietošanas dzelzceļa infrastruktūras pārvaldītājam pieejamajās starptautiskajās informācijas sistēmās.

8. Publiskās lietošanas dzelzceļa infrastruktūras pārvaldītājs izstrādā kārtību, kādā tiek nodrošināti pārrobežu pārvadājumi Latvijas teritorijā pierobežas iecirkņos līdz pieņemšanas un nodošanas stacijām.

9. Šo noteikumu 8. punktā minētajā dokumentā par pārrobežu pārvadājumiem nosaka kārtību, kādā:

9.1. publiskās lietošanas dzelzceļa infrastruktūras pārvaldītājs slēdz līgumus ar ārvalstu komersantiem par vilces līdzekļu izmantošanu pierobežas iecirkņos;

9.2. publiskās lietošanas dzelzceļa infrastruktūras pārvaldītājs norēķinās ar ārvalstu komersantiem par vilces līdzekļu izmantošanu pierobežas iecirkņos;

9.3. publiskās lietošanas dzelzceļa infrastruktūras pārvaldītājs, slēdzot līgumus ar ārvalstu komersantiem par vilces līdzekļu izmantošanu pierobežas iecirkņos, nodrošina, lai ārvalstu komersanti ievērotu vilcienu kustības drošības prasības pierobežas iecirkņos;

9.4. Latvijas pārvadātāji, kuru vagoni saskaņā ar SMGS pavadzīmi tiek pārvadāti pierobežas iecirkņos, kompensē izmaksas par ārvalstu komersantu vilces līdzekļu izmantošanu pārvadājumos pierobežā;

9.5. izmaksas par ārvalstu komersantu vilces līdzekļu izmantošanu pārvadājumos tiek sadalītas proporcionāli katra Latvijas kravu pārvadātāja pārvesto nosacīto vagonu kilometru skaitam pierobežas iecirkņos;

9.6. infrastruktūras maksa par vilcieniem, kuriem vilces līdzekļus pierobežas iecirkņos nodrošina ārvalstu komersanti, tiek sadalīta proporcionāli katra Latvijas kravu pārvadātāja pārvesto nosacīto vagonu kilometru skaitam pierobežas iecirkņos.

10. Publiskās lietošanas dzelzceļa infrastruktūras pārvaldītājs atbilstoši Dzelzceļa likumā noteiktajai kompetencei pēc pieprasījuma nediskriminējošā veidā sniedz visiem pārvadātājiem pakalpojumus, kas nepieciešami dzelzceļa pārvadājumu veikšanai pierobežas iecirkņos un kas izriet no dzelzceļa publiskās infrastruktūras pārvaldītāja dalības starptautiskajās dzelzceļa transporta organizācijās, kā arī no līgumiem par pārrobežu pārvadājumu nodrošināšanu. Publiskās lietošanas dzelzceļa infrastruktūras pārvaldītājs šos pakalpojumus nodrošina, slēdzot līgumus ar kaimiņvalstu dzelzceļa transporta uzņēmumiem par pārrobežu pārvadājumu nodrošināšanu Latvijas teritorijā pierobežas iecirkņos līdz pieņemšanas un nodošanas stacijām, šo pakalpojumu faktisko izpildi nododot pārvadājumu pasūtītāju izraudzītajiem pārvadātājiem.

11. Izdevumus, kas publiskās lietošanas dzelzceļa infrastruktūras pārvaldītājam rodas, veicot vagonu uzskaiti, iekļauj maksā par piekļuvi publiskās lietošanas dzelzceļa infrastruktūrai.

12. Publiskās lietošanas dzelzceļa infrastruktūras pārvaldītājs, izstrādājot piekļuves nosacījumus šajos noteikumos minētajiem pakalpojumiem, konsultējas ar pieteikumu iesniedzējiem un pēc iespējas ņem vērā viņu priekšlikumus.

13. Publiskās lietošanas dzelzceļa infrastruktūras pārvaldītājs izstrādā šo noteikumu 3. un 9. punktā minēto dokumentu projektus un līdz 2020. gada 30. septembrim iesniedz tos saskaņošanai Valsts Dzelzceļa administrācijā. Publiskās lietošanas dzelzceļa infrastruktūras pārvaldītājs līdz 2020. gada 30. novembrim šo noteikumu 3. un 9. punktā minētos dokumentus publicē publiskās lietošanas dzelzceļa infrastruktūras tīkla pārskata tīmekļvietnē.

Ministru prezidents A. K. Kariņš

Satiksmes ministrs T. Linkaits

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!