• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Ministru kabinets
Oficiālajā izdevumā publicē:
  • Ministru kabineta noteikumus, instrukcijas un ieteikumus. Tie stājas spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas, ja tiesību aktā nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš;
  • Ministru kabineta rīkojumus. Tie stājas spēkā parakstīšanas brīdī;
  • Ministru kabineta sēdes protokollēmumus. Tie stājas spēkā pieņemšanas brīdī;
  • plānošanas dokumentus, kā arī informatīvos ziņojumus par politikas plānošanas dokumentu īstenošanu.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2020. gada 17. marta noteikumi Nr. 139 "Grozījumi Ministru kabineta 2015. gada 28. jūlija noteikumos Nr. 433 "Iekšējās drošības fonda un Patvēruma, migrācijas un integrācijas fonda 2014.–2020. gada plānošanas perioda pārvaldības un kontroles sistēmas izveides un finanšu vadības un kontroles kārtība"". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 19.03.2020., Nr. 56 https://www.vestnesis.lv/op/2020/56.4

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr. 140

Grozījums Ministru kabineta 2016. gada 26. janvāra noteikumos Nr. 68 "Darbības programmas "Izaugsme un nodarbinātība" 8.3.6. specifiskā atbalsta mērķa "Ieviest izglītības kvalitātes monitoringa sistēmu" 8.3.6.1. pasākuma "Dalība starptautiskos pētījumos" īstenošanas noteikumi"

Vēl šajā numurā

19.03.2020., Nr. 56

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 139

Pieņemts: 17.03.2020.

OP numurs: 2020/56.4

2020/56.4
RĪKI

Ministru kabineta noteikumi: Šajā laidienā 10 Pēdējās nedēļas laikā 6 Visi

Ministru kabineta noteikumi Nr. 139

Rīgā 2020. gada 17. martā (prot. Nr. 15 4. §)

Grozījumi Ministru kabineta 2015. gada 28. jūlija noteikumos Nr. 433 "Iekšējās drošības fonda un Patvēruma, migrācijas un integrācijas fonda 2014.–2020. gada plānošanas perioda pārvaldības un kontroles sistēmas izveides un finanšu vadības un kontroles kārtība"

Izdoti saskaņā ar Iekšējās drošības fonda un Patvēruma, migrācijas
un integrācijas fonda 2014.–2020. gada plānošanas perioda
vadības likuma 13. panta 2., 5., 6., 8., 9., 10., 11.,
13., 14., 15., 16. un 17. punktu

Izdarīt Ministru kabineta 2015. gada 28. jūlija noteikumos Nr. 433 "Iekšējās drošības fonda un Patvēruma, migrācijas un integrācijas fonda 2014.–2020. gada plānošanas perioda pārvaldības un kontroles sistēmas izveides un finanšu vadības un kontroles kārtība" (Latvijas Vēstnesis, 2015, 152. nr.) šādus grozījumus:

1. Papildināt 28. punktu aiz vārdiem "iepirkuma plānu" ar vārdiem "iepirkuma dokumentācijas un iepirkuma norises pirmspārbaude".

2. Svītrot 29. punktā vārdus "iepirkuma dokumentācijas un iepirkuma norises pirmspārbaude".

3. Izteikt 31. punktu šādā redakcijā:

"31. Atbildīgā iestāde vai deleģētā iestāde šo noteikumu 28. punktā minēto iepirkuma dokumentācijas un iepirkuma norises pirmspārbaudi var veikt attālināti, balstoties uz publiski pieejamiem iepirkuma dokumentiem."

4. Izteikt 32. punkta trešo teikumu šādā redakcijā:

"Deleģētā iestāde sagatavoto projektu riska novērtējumu un pārbaužu plānus 10 darbdienu laikā pēc to sagatavošanas elektroniski nosūta atbildīgajai iestādei un revīzijas iestādei."

5. Izteikt VI nodaļu šādā redakcijā:

"VI. Revīzijas iestādes funkcijas

39. Lai nodrošinātu atzinuma sniegšanu par pārvaldības un kontroles sistēmas darbību, revīzijas iestāde veic pārvaldības un kontroles sistēmas auditus, novērtējot:

39.1. fondu pārvaldības un kontroles sistēmas darbības efektivitāti atbilstoši Eiropas Komisijas 2015. gada 2. marta Īstenošanas regulas Nr. 2015/378, ar ko paredz noteikumus par to, kā piemērot Eiropas Parlamenta un Padomes Regulu (ES) Nr. 514/2014 attiecībā uz ikgadējās grāmatojumu noskaidrošanas procedūras un atbilstības noskaidrošanas procedūras īstenošanu, pielikumā minētajām pamatprasībām un gūstot pārliecību par Eiropas Komisijai deklarēto izdevumu likumību un pareizību;

39.2. atbildīgās iestādes un deleģētās iestādes atbilstību Eiropas Komisijas 2014. gada 25. jūlija Deleģētajā regulā Nr. 1042/2014, ar ko papildina Regulu (ES) Nr. 514/2014 attiecībā uz atbildīgo iestāžu izraudzīšanu un pienākumiem pārvaldības un kontroles jomā un attiecībā uz revīzijas iestāžu statusu un pienākumiem (turpmāk – regula Nr. 1042/2014), noteiktajiem kritērijiem, ar kuriem saskaņā tās tika izraudzītas.

40. Lai nodrošinātu atzinuma sniegšanu par izdevumu likumību un pareizību, revīzijas iestāde veic izdevumu revīziju atbildīgajā iestādē, deleģētajā iestādē un pie finansējuma saņēmēja saskaņā ar regulas Nr. 1042/2014 14. panta 3. un 4. punktu.

41. Pēc šo noteikumu 39. punktā minētā sistēmas audita veikšanas vai 40. punktā minētās izdevumu revīzijas veikšanas revīzijas iestāde sagatavo sistēmas audita vai izdevumu revīzijas ziņojuma un trūkumu novēršanas plāna projektu. Minētajā plānā iekļauj ieteikumus, nosakot termiņus sistēmas auditā vai izdevumu revīzijā konstatēto trūkumu novēršanai un komentāru sagatavošanai, un nosūta tos atbildīgajai iestādei un deleģētajai iestādei (ja attiecas). Ieteikumu ieviešanas termiņu nosaka, izvērtējot trūkumu ietekmi uz fondu pārvaldības un kontroles sistēmu un konkrēta ieteikuma ieviešanas prioritāti. Izdevumu revīzijas ieteikumu ieviešanas termiņu nosaka ne vēlāku par kārtējā gada 15. decembri, ja tiek sniegti ieteikumi, kuriem ir tieša ietekme uz šo noteikumu 80.1. apakšpunktā minēto gada atlikuma maksājuma pieprasījumu.

42. Atbildīgā iestāde un deleģētā iestāde (ja attiecas) 10 darbdienu laikā pēc šo noteikumu 41. punktā minētās informācijas saņemšanas sagatavo un nosūta uz revīzijas iestādes oficiālo elektroniskā pasta adresi un ziņojuma izstrādātāja elektroniskā pasta adresi:

42.1. pamatotus komentārus par sistēmas audita vai izdevumu revīzijas ziņojuma projektu un ieteikumiem (ja iespējams, dokumentāri pamatotus);

42.2. pasākumu plānu konstatēto trūkumu novēršanai un ieteikumu ieviešanai, norādot amatpersonu, kas ir atbildīga par ieteikumu ieviešanu.

43. Ja objektīvu apstākļu dēļ šo noteikumu 42. punktā minēto informāciju 10 darbdienu laikā nevar iesniegt, atbildīgā iestāde un deleģētā iestāde (ja attiecas), vienojoties ar revīzijas iestādi, informācijas iesniegšanas termiņu var pagarināt.

44. Ja iespējama šo noteikumu 41. punktā minēto ieteikumu finansiāla ietekme uz konkrēto projektu, atbildīgā iestāde vai deleģētā iestāde informē finansējuma saņēmēju par konstatētā trūkuma iespējamās finansiālās ietekmes apmēru un norāda, ka finansējuma saņēmējs piecu darbdienu laikā var iesniegt atbildīgajā vai deleģētajā iestādē savus komentārus un papildu informāciju.

45. Ja revīzijas iestāde šo noteikumu 42. vai 43. punktā minētajā termiņā nav saņēmusi atbildīgās iestādes un deleģētās iestādes (ja attiecas) komentārus, sistēmas audita vai izdevumu revīzijas ziņojums uzskatāms par pamatotu un saskaņotu.

46. Revīzijas iestāde izvērtē atbildīgās iestādes un deleģētās iestādes (ja attiecas) komentārus, to pamatotību un veicamos pasākumus konstatēto trūkumu novēršanai un ieteikumu ieviešanai, sagatavo sistēmas audita vai izdevumu revīzijas ziņojumu un pievieno trūkumu novēršanas plānu.

47. Ja, izvērtējot šo noteikumu 42. punktā minēto informāciju, revīzijas iestāde nemaina ieteikumu būtību, tā sasauc saskaņošanas sanāksmi ar institūciju, kas nepiekrīt ieteikumu ieviešanai. Ja sanāksmē ieteikumi netiek saskaņoti un revīzijas iestāde negūst pietiekamu pamatojumu ieteikumu maiņai, sistēmas audita vai izdevumu revīzijas ziņojumā un trūkumu novēršanas plānā attiecīgos ieteikumus norāda kā nesaskaņotus.

48. Sistēmas audita un izdevumu revīzijas ziņojumu un trūkumu novēršanas plānu apstiprina revīzijas iestādes vadītājs. Izdevumu revīzijas ziņojumu revīzijas iestādes vadītājs apstiprina līdz kārtējā gada 15. decembrim. Apstiprināto sistēmas audita un izdevumu revīzijas ziņojumu un trūkumu novēršanas plānu revīzijas iestāde nosūta atbildīgajai iestādei un deleģētajai iestādei (ja attiecas).

49. Atbildīgā iestāde vai deleģētā iestāde ir atbildīga par trūkumu novēršanas plānā iekļauto pasākumu īstenošanu atbilstoši termiņam, kas saskaņots ar revīzijas iestādi. 10 darbdienu laikā pēc attiecīgā ieteikuma ieviešanai noteiktā termiņa beigām atbildīgā iestāde vai deleģētā iestāde sniedz revīzijas iestādei informāciju par ieteikuma ieviešanas statusu.

50. Ja pēc ziņojuma un trūkumu novēršanas plāna apstiprināšanas atbildīgās iestādes vai deleģētās iestādes rīcībā nonāk jauni fakti, kas nebija un nevarēja būt zināmi, apstiprinot sistēmas audita vai izdevumu revīzijas ziņojumu, un kuru dēļ atbildīgā iestāde vai deleģētā iestāde pieņem satura ziņā citādu lēmumu par neatbilstoši veikto izdevumu ieturēšanu, norakstīšanu izdevumos vai atgūšanu, par to informē revīzijas iestādi. Revīzijas iestāde sniedz viedokli atbildīgajai vai deleģētajai iestādei par pieņemtā lēmuma pamatotību.

51. Ja šo noteikumu 41. punktā minētais ieteikums netiek saskaņots vai atbildīgā iestāde vai deleģētā iestāde neievēro šo noteikumu 49. punktā minēto termiņu, revīzijas iestāde izvērtē nesaskaņotā vai laikus neieviestā ieteikuma ietekmi uz pārvaldības un kontroles sistēmu un, ja nepieciešams, saskaņā ar Iekšējās drošības fonda un Patvēruma, migrācijas un integrācijas fonda 2014.–2020. gada plānošanas perioda vadības likuma 9. panta otrās daļas 6. un 7. punktu informē iekšlietu ministru.

52. Lai nodrošinātu atzinuma sniegšanu par šo noteikumu 80.1. apakšpunktā minētajā gada atlikuma maksājuma pieprasījumā sniegtās informācijas patiesumu un objektivitāti, revīzijas iestāde ne retāk kā reizi gadā veic finanšu pārskatu revīzijas saskaņā ar regulas Nr. 1042/2014 14. panta 5. punktu, pārbaudot, vai:

52.1. visi izdevumi finanšu gadā ir pareizi iegrāmatoti un atbilst atbildīgās iestādes grāmatvedības sistēmas uzskaitei;

52.2. kopējā attiecināmo izdevumu summa, kas deklarēta gada atlikuma maksājuma pieprasījumā, atbilst atbildīgās iestādes grāmatvedības uzskaitei un vai atšķirību gadījumā ir sniegti atbilstoši paskaidrojumi;

52.3. atsauktās, atgūtās, atgūstamās, neatgūstamās summas finanšu gada beigās atbilst atbildīgās iestādes grāmatvedības datiem un par tām ir dokumentēti lēmumi;

52.4. ir veiktas administratīvās pārbaudes un pārbaudes projekta īstenošanas vietā atbilstoši Eiropas Parlamenta un Padomes 2014. gada 16. aprīļa Regulas Nr. 514/2014, ar ko paredz vispārīgus noteikumus Patvēruma, migrācijas un integrācijas fondam un finansiālā atbalsta instrumentam policijas sadarbībai, noziedzības novēršanai un apkarošanai un krīžu pārvarēšanai (turpmāk – regula Nr. 514/2014), 27. pantam un Komisijas 2015. gada 29. maija Īstenošanas regulai (ES) 2015/840 par kontrolēm, ko veic atbildīgās iestādes saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes Regulu (ES) Nr. 514/2014, ar ko paredz vispārīgus noteikumus Patvēruma, migrācijas un integrācijas fondam un finansiālā atbalsta instrumentam policijas sadarbībai, noziedzības novēršanai un apkarošanai un krīžu pārvarēšanai.

53. Atbildīgā iestāde katru gadu laikposmā no 2016. gada līdz 2022. gadam iesniedz revīzijas iestādei finanšu pārskatu revīzijas veikšanai šādus dokumentus:

53.1. līdz 20. oktobrim – grāmatvedības kontu apgrozījumu par izdevumiem, kas iegrāmatoti atbildīgās iestādes grāmatvedības uzskaitē finanšu gada periodā no N-1 gada 16. oktobra līdz N gada 15. oktobrim (2023. gadā minēto kontu slēgumu iesniedz līdz 5. jūlijam);

53.2. līdz 31. decembrim – šo noteikumu 80.1. apakšpunktā minēto gada atlikuma maksājuma pieprasījumu (2023. gadā minētos dokumentus iesniedz līdz 1. novembrim).

54. Lai revīzijas iestāde varētu veikt šo noteikumu 39. punktā minēto sistēmas auditu un šo noteikumu 40. un 52. punktā minētās revīzijas, atbildīgā iestāde, deleģētā iestāde un finansējuma saņēmējs atbilstoši šajos noteikumos norādītajām funkcijām nodrošina:

54.1. pieeju dokumentiem, telpām un citām materiālajām vērtībām, kas attiecas uz veicamo auditu vai revīziju;

54.2. pieeju finanšu dokumentiem un citiem dokumentiem, kas saistīti ar projektu īstenošanu (ja iespējams, arī elektroniskā formā);

54.3. nepieciešamo dokumentu izrakstu un kopiju sagatavošanu (ja iespējams, arī elektroniskā formā);

54.4. informāciju par projektu apstiprināšanu, īstenošanu un uzraudzību.

55. Revīzijas iestāde laikposmā no 2016. gada līdz 2022. gadam katru gadu līdz 15. decembrim informē atbildīgo iestādi un deleģēto iestādi par šo noteikumu 39. punktā minētā sistēmas audita un šo noteikumu 40. punktā minētās izdevumu revīzijas rezultātiem un līdz 5. februārim – par šo noteikumu 52. punktā minēto finanšu pārskatu revīziju rezultātiem. 2023. gadā par sistēmas audita un revīziju rezultātiem revīzijas iestāde atbildīgo iestādi informē attiecīgi līdz 1. novembrim un 15. decembrim."

6. Izteikt 57.3. apakšpunktu šādā redakcijā:

"57.3. interešu konflikts, tai skaitā finansējuma saņēmēja piedalīšanās lēmuma pieņemšanā par saimnieciska rakstura līguma slēgšanu vai līguma slēgšana (izņemot darba līgumu) ar personām, kas ir finansējuma saņēmēja vai sadarbības partnera darbinieki, biedri, amatpersonas, viņu laulātie, vecāki, vecvecāki, bērni, mazbērni, brāļi, māsas, pusbrāļi vai pusmāsas, adoptētie vai adoptētāji, vai ar komersantiem, biedrībām un nodibinājumiem, kuru biedri, dalībnieki, kapitāla daļu īpašnieki vai valdes locekļi ir šajā apakšpunktā minētās personas;".

7. Izteikt 58.2. apakšpunktu šādā redakcijā:

"58.2. revīzijas iestāde šo noteikumu 39. punktā minētajā sistēmas auditā un šo noteikumu 40. un 52. punktā minētajās revīzijās."

8. Izteikt 60. punkta ievaddaļu šādā redakcijā:

"60. Lēmuma pieņemšanai par neatbilstības ziņošanu Eiropas Komisijai atbildīgā iestāde izvērtē šo noteikumu 59. punktā minēto informāciju un, ja nepieciešams:".

9. Papildināt 61. punktu aiz vārdiem "nav uzskatāms par neatbilstību" ar vārdiem "par kuru būtu jāziņo Eiropas Komisijai".

10. Izteikt 85.1. un 85.2. apakšpunktu šādā redakcijā:

"85.1. katru gadu 15. februārī – balstoties uz šo noteikumu 39. punktā minētā sistēmas audita un šo noteikumu 40. un 52. punktā minēto revīziju rezultātiem, revīzijas iestādes vadītāja apstiprinātu gada kontroles ziņojumu atbilstoši regulas Nr. 1042/2014 14. panta 8. punktam un atzinumu par fondu pārvaldības un kontroles sistēmas darbības efektivitāti, Eiropas Komisijai deklarēto izdevumu likumību un pareizību, gada atlikuma maksājuma pieprasījumā sniegtās informācijas patiesumu un objektivitāti atbilstoši regulas Nr. 514/2014 44. panta 1. punktam;

85.2. 2023. gada 31. decembrī – balstoties uz šo noteikumu 39. punktā minētā sistēmas audita un šo noteikumu 40. un 52. punktā minēto revīziju rezultātiem, revīzijas iestādes vadītāja apstiprinātu gada kontroles ziņojumu atbilstoši regulas Nr. 1042/2014 14. panta 8. punktam un galīgo atzinumu par fondu pārvaldības un kontroles sistēmas darbības efektivitāti, Eiropas Komisijai deklarēto izdevumu likumību un pareizību, gada atlikuma maksājuma pieprasījumā sniegtās informācijas patiesumu un objektivitāti atbilstoši regulas Nr. 514/2014 44. panta 1. punktam."

11. Izteikt 86. punktu šādā redakcijā:

"86. Revīzijas iestāde šo noteikumu 85. punktā minētos atzinumus sagatavo atbilstoši regulas Nr. 2015/377 4. pielikumam, savukārt gada kontroles ziņojumus – atbilstoši regulas Nr. 1042/2014 2. pielikumam."

Ministru prezidents A. K. Kariņš

Iekšlietu ministrs S. Ģirģens

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!