• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Ministru kabinets
Oficiālajā izdevumā publicē:
  • Ministru kabineta noteikumus, instrukcijas un ieteikumus. Tie stājas spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas, ja tiesību aktā nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš;
  • Ministru kabineta rīkojumus. Tie stājas spēkā parakstīšanas brīdī;
  • Ministru kabineta sēdes protokollēmumus. Tie stājas spēkā pieņemšanas brīdī;
  • plānošanas dokumentus, kā arī informatīvos ziņojumus par politikas plānošanas dokumentu īstenošanu.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2020. gada 24. marta noteikumi Nr. 157 "Agregatoru noteikumi". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 26.03.2020., Nr. 61 https://www.vestnesis.lv/op/2020/61.5

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr. 158

Grozījumi Ministru kabineta 2018. gada 4. septembra noteikumos Nr. 562 "Darbības programmas "Izaugsme un nodarbinātība" 2.10. prioritārā virziena "Tehniskā palīdzība "Eiropas Sociālā fonda atbalsts Kohēzijas politikas fondu ieviešanai un vadībai"", 2.11. prioritārā virziena "Tehniskā...VAIRĀK

Vēl šajā numurā

26.03.2020., Nr. 61

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 157

Pieņemts: 24.03.2020.

OP numurs: 2020/61.5

2020/61.5
RĪKI

Ministru kabineta noteikumi: Šajā laidienā 9 Pēdējās nedēļas laikā 6 Visi

Ministru kabineta noteikumi Nr. 157

Rīgā 2020. gada 24. martā (prot. Nr. 17 3. §)

Agregatoru noteikumi

Izdoti saskaņā ar Elektroenerģijas tirgus likuma
36.1 panta otro daļu

I. Vispārīgais jautājums

1. Noteikumi nosaka:

1.1. agregatora tiesības un pienākumus;

1.2. norēķinus par agregatora pakalpojumiem;

1.3. attiecības starp agregatoru un citiem sistēmas un tirgus dalībniekiem.

II. Agregatora tiesības un pienākumi

2. Agregatoram ir tiesības sniegt pieprasījuma reakcijas pakalpojumu (turpmāk – pakalpojums) pakalpojuma saņēmējam vai pārdot to biržā, vienojoties ar pakalpojuma saņēmēju par pakalpojuma sniegšanas noteikumiem vai ievērojot biržas prasības.

3. Pakalpojuma nodrošināšanai agregators slēdz līgumu ar lietotāju par lietotāja objekta (turpmāk – objekts) pieprasījuma reakciju (turpmāk – līgums par pieprasījuma reakciju). Pakalpojuma nodrošināšanai agregators izmanto šo lietotāju pieprasījumietaišu kopumu (turpmāk – agregatora portfelis).

4. Lai agregators varētu ar lietotāju slēgt līgumu par pieprasījuma reakciju, agregatoram nepieciešams spēkā esošs balansēšanas pakalpojuma līgums vai balansēšanas līgums ar to pašu balansēšanas pakalpojuma sniedzēju, kas nodrošina balansēšanas pakalpojumu objektos, ko izmanto pieprasījuma reakcijas sniegšanai.

5. Agregators iekļauj objektu agregatora portfelī, ja:

5.1. agregators ir noslēdzis sistēmas lietošanas līgumu ar sistēmas operatoru, kura tīklam pieslēgts attiecīgais lietotāja objekts;

5.2. agregators ir noslēdzis ar lietotāju līgumu par attiecīgā objekta pieprasījuma reakciju;

5.3. no attiecīgā objekta balansēšanas pakalpojuma sniedzēja ir saņemta atļauja objekta iekļaušanai agregatora portfelī.

6. Par lietotāja objektu, ko plānots iekļaut agregatora portfelī vai no tā izslēgt, agregatoram ir pienākums informēt sistēmas operatoru, kura sistēmai pieslēgts šis objekts, sistēmas lietošanas līgumā noteiktajā kārtībā.

7. Agregators ir atbildīgs par to, lai pakalpojuma saņēmējam un sistēmas operatoram sniegtā informācija (tai skaitā operatīvā informācija) būtu patiesa.

III. Agregatora attiecības ar lietotāju

8. Līgumā par pieprasījuma reakciju iekļauj:

8.1. informāciju par līguma pusēm, līguma darbības termiņu, līguma pirmstermiņa izbeigšanas kārtību un maksu, ja tāda paredzēta;

8.2. pušu tiesības, pienākumus un atbildību;

8.3. norēķinu kārtību;

8.4. izmaksas par objekta iekļaušanu agregatora portfelī;

8.5. atlīdzības veidu, apmēru un saņemšanas kārtību, ja agregators tādu paredzējis lietotājam;

8.6. izmaksas, kas saistītas ar objekta iekļaušanu agregatora portfelī, ja agregators paredzējis tās pieprasīt lietotājam;

8.7. pretenziju un jautājumu iesniegšanas un izskatīšanas kārtību, kā arī kontaktinformāciju un citu nepieciešamo informāciju.

9. Lietotājs, slēdzot līgumu par pieprasījuma reakciju, dod tiesības sistēmas operatoram nodot agregatoram un, ja tas nepieciešams norēķinu veikšanai un sniegtā pakalpojuma apjoma noteikšanai, arī pakalpojuma saņēmējam lietotāja attiecīgo objektu vēsturiskos un aktuālos elektroenerģijas patēriņa datus.

10. Par katru objektu var būt noslēgts līgums par pieprasījuma reakciju tikai ar vienu agregatoru.

11. Agregators vismaz reizi mēnesī lietotājam sniedz datus par pieprasījuma reakcijas apjomu iepriekšējā mēnesī un aprēķināto atlīdzību, ja tāda paredzēta.

IV. Agregatora attiecības ar citiem sistēmas un tirgus dalībniekiem

12. Lai agregators varētu sniegt pakalpojumu sistēmas operatoram, tas ar šo sistēmas operatoru slēdz līgumu, kurā noteikti pakalpojuma sniegšanas nosacījumi, tostarp tehniskās un datu apmaiņas prasības, norēķinu kārtība un, ja nepieciešams, agregatora portfeļa patēriņa prognozēšanas metodika vai tās saskaņošanas kārtība.

13. Lai agregators varētu sniegt pakalpojumu citam elektroenerģijas tirgus dalībniekam, tas ar šo tirgus dalībnieku slēdz līgumu, kurā noteikti pakalpojuma sniegšanas nosacījumi un norēķinu kārtība.

14. Lai agregators varētu pārdot pakalpojumu elektroenerģijas biržā, tas ar attiecīgo elektroenerģijas tirgus operatoru slēdz līgumu par dalību biržā.

15. Agregatoram ir tiesības sniegt pakalpojumu sistēmas operatoram no objektiem, kuri pieslēgti cita sistēmas operatora sistēmai, ja attiecīgie sistēmas operatori ir savstarpēji vienojušies par pakalpojuma nodrošināšanai nepieciešamo datu apmaiņas kārtību.

16. Agregators ir tiesīgs no pakalpojuma saņēmēja saņemt samaksu par pakalpojuma sniegšanu, kas ir līdzvērtīga tai, kādu par līdzvērtīga pakalpojuma sniegšanu saņem tāds pakalpojuma sniedzējs, kas pakalpojumu sniedz, izmantojot ģenerētājvienības.

17. Ja lietotājs vēlas mainīt agregatoru, pirms paredzētās agregatora maiņas izvēlētais agregators līdz attiecīgā mēneša piecpadsmitajam datumam paziņo, ka noslēgts jauns līgums par pieprasījuma reakciju lietotāja balansēšanas pakalpojuma sniedzējam un sistēmas operatoram, kura sistēmai pieslēgts attiecīgais sistēmas lietotāja objekts. Agregatora maiņa stājas spēkā nākamā mēneša pirmajā datumā.

18. Sistēmas operators, kura sistēmai pieslēgts attiecīgais sistēmas lietotāja objekts, un lietotāja attiecīgā objekta balansēšanas pakalpojumu sniedzējs par šo noteikumu 17. punktā minētajā termiņā saņemto paziņojumu informē lietotāja iepriekšējo un izvēlēto agregatoru līdz paziņojuma saņemšanas mēneša divdesmit piektajam datumam.

Informatīva atsauce uz Eiropas Savienības direktīvu

Noteikumos iekļautas tiesību normas, kas izriet no Eiropas Parlamenta un Padomes 2012. gada 25. oktobra Direktīvas 2012/27/ES par energoefektivitāti, ar ko groza Direktīvas 2009/125/EK un 2010/30/ES un atceļ Direktīvas 2004/8/EK un 2006/32/EK.

Ministru prezidents A. K. Kariņš

Ekonomikas ministra
pienākumu izpildītājs,
iekšlietu ministrs S. Ģirģens

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!