• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Ministru kabinets
Oficiālajā izdevumā publicē:
  • Ministru kabineta noteikumus, instrukcijas un ieteikumus. Tie stājas spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas, ja tiesību aktā nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš;
  • Ministru kabineta rīkojumus. Tie stājas spēkā parakstīšanas brīdī;
  • Ministru kabineta sēdes protokollēmumus. Tie stājas spēkā pieņemšanas brīdī;
  • plānošanas dokumentus, kā arī informatīvos ziņojumus par politikas plānošanas dokumentu īstenošanu.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2020. gada 31. marta noteikumi Nr. 173 "Noteikumi par samazinātās akcīzes nodokļa likmes piemērošanu zvejniecībā izmantojamai dīzeļdegvielai". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 2.04.2020., Nr. 66 https://www.vestnesis.lv/op/2020/66.5

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr. 174

Valsts un Eiropas Savienības atbalsta piešķiršanas kārtība pasākumā "Kompensācijas shēma par nozvejas zaudējumiem, kurus radījuši aizsargājamie zīdītāji"

Vēl šajā numurā

02.04.2020., Nr. 66

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 173

Pieņemts: 31.03.2020.

OP numurs: 2020/66.5

2020/66.5
RĪKI

Ministru kabineta noteikumi: Šajā laidienā 10 Pēdējās nedēļas laikā 6 Visi

Ministru kabineta noteikumi Nr. 173

Rīgā 2020. gada 31. martā (prot. Nr. 20 21. §)

Noteikumi par samazinātās akcīzes nodokļa likmes piemērošanu zvejniecībā izmantojamai dīzeļdegvielai

Izdoti saskaņā ar likuma "Par akcīzes nodokli"
18. panta 6.5 daļu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka:

1.1. kārtību, kādā piemēro likuma "Par akcīzes nodokli" 14. panta 2.2 daļā noteikto akcīzes nodokļa likmi (turpmāk – samazinātā akcīzes nodokļa likme) dīzeļdegvielai (gāzeļļai) un dīzeļdegvielai (gāzeļļai), kurai ir pievienota no rapšu sēklu eļļas iegūta biodīzeļdegviela vai parafinizēta dīzeļdegviela, kas iegūta no biomasas, ja attiecīgie naftas produkti tiek iezīmēti (marķēti) (turpmāk – marķēta dīzeļdegviela) saskaņā ar likuma "Par akcīzes nodokli" 28. pantu un tiek izmantoti zvejas kuģos, kas paredzēti zvejniecībai iekšējos ūdeņos un piekrastes ūdeņos;

1.2. marķētās dīzeļdegvielas patēriņa limitus kalendāra gadā;

1.3. marķētās dīzeļdegvielas iegādes kārtību;

1.4. kārtību, kādā administrē marķētai dīzeļdegvielai samazināto akcīzes nodokļa likmi;

1.5. kārtību, kādā atmaksā akcīzes nodokli par marķēto dīzeļdegvielu, kas ir iegādāta izmantošanai zvejas kuģos, kas paredzēti zvejniecībai piekrastes ūdeņos.

2. Samazināto akcīzes nodokļa likmi marķētai dīzeļdegvielai piemēro saskaņā ar Komisijas 2014. gada 16. decembra Regulas (EK) Nr. 1388/2014, ar ko konkrētas atbalsta kategorijas uzņēmumiem, kuri nodarbojas ar zvejas un akvakultūras produktu ražošanu, apstrādi un tirdzniecību, atzīst par saderīgām ar iekšējo tirgu, piemērojot Līguma par Eiropas Savienības darbību 107. un 108. pantu (Eiropas Savienības Oficiālais Vēstnesis, 2014. gada 24. decembris, Nr. L369) (turpmāk – regula Nr. 1388/2014), 45. pantu, kā arī citiem normatīvajiem aktiem akcīzes nodokļa piemērošanas jomā.

3. Samazināto akcīzes nodokļa likmi piemēro, ievērojot regulas Nr. 1388/2014 8. pantā noteiktās prasības.

4. Samazināto akcīzes nodokļa likmi nepiemēro:

4.1. regulas Nr. 1388/2014 1. panta 3. punkta "c" un "d" apakšpunktā minētajām darbībām;

4.2. regulas Nr. 1388/2014 1. panta 3. punkta "e" apakšpunktā minētajos gadījumos.

5. Samazināto akcīzes nodokļa likmi nepiemēro, ja persona atbilst vismaz vienam no regulas Nr. 1388/2014 3. panta 5. punktā minētajiem nosacījumiem.

6. Saskaņā ar regulas Nr. 1388/2014 12. pantu zvejnieks ar marķētās dīzeļdegvielas piešķiršanu saistītos dokumentus glabā 10 gadus no atbalsta piešķiršanas dienas.

II. Zvejnieka atbilstības izvērtēšana un marķētās dīzeļdegvielas limita piešķiršana

7. Tiesības iegādāties marķētu dīzeļdegvielu piešķir zvejniekam, kas ir saņēmis atļauju (licenci) komercdarbībai zvejniecībā un ir noslēdzis rūpnieciskās zvejas tiesību nomas līgumu un rūpnieciskās zvejas tiesību nomas līguma protokolu ar pašvaldību par zveju Baltijas jūras, Rīgas jūras līča piekrastes ūdeņos vai iekšējos ūdeņos, un marķēto dīzeļdegvielu izmanto kuģos, kas paredzēti zvejniecībai:

7.1. iekšējos ūdeņos;

7.2. piekrastes ūdeņos.

8. Tiesības iegādāties marķēto dīzeļdegvielu nepiešķir zvejniekam, kas kalendāra gadā ir iegādājies dīzeļdegvielu ar akcīzes nodokļa atbrīvojumu saskaņā ar normatīvajiem aktiem akcīzes nodokļa piemērošanas jomā.

9. Lai saņemtu tiesības iegādāties marķēto dīzeļdegvielu, zvejnieks līdz kārtējā gada 1. februārim iesniedz Lauku atbalsta dienestā iesniegumu (1. pielikums). Zvejnieks iesniegumam pievieno atļauju (licenci) komercdarbībai zvejniecībā, ar pašvaldību noslēgto rūpnieciskās zvejas tiesību nomas līgumu un rūpnieciskās zvejas tiesību nomas līguma protokolu.

10. Marķētās dīzeļdegvielas limitu zvejniecībai jūras piekrastes ūdeņos vai iekšējos ūdeņos katram zvejniekam kalendāra gadā aprēķina, reizinot zvejniekam rūpnieciskās zvejas tiesību nomas līguma protokolā kalendāra gadam piešķirto zvejas rīku daudzumu vai zivju tīklu garumu (iekšējos ūdeņos) ar marķētās dīzeļdegvielas kalendāra gada limitu attiecīgajam zvejas rīka veidam saskaņā ar šo noteikumu 2. pielikumu.

11. Lauku atbalsta dienests līdz kārtējā gada 1. martam:

11.1. izvērtē iesniegumā norādīto informāciju;

11.2. pārbauda, vai zvejnieks ir saņēmis atļauju (licenci) komercdarbībai zvejniecībā un ir noslēdzis rūpnieciskās zvejas tiesību nomas līgumu ar pašvaldību par zveju Baltijas jūras, Rīgas jūras līča piekrastes ūdeņos vai iekšējos ūdeņos;

11.3. aprēķina marķētās dīzeļdegvielas kopējo daudzumu kārtējam kalendāra gadam saskaņā ar šo noteikumu 10. punktu;

11.4. par katru zvejnieku Lauku atbalsta dienesta vienotajā datubāzē (turpmāk – vienotā datubāze) norāda:

11.4.1. mērķi, kam paredzēts izmantot marķēto dīzeļdegvielu, – zvejniecībai iekšējos ūdeņos vai piekrastes ūdeņos;

11.4.2. aprēķināto marķētās dīzeļdegvielas kopējo daudzumu kalendāra gadam sadalījumā pa izmantošanas mērķiem;

11.5. pieņem lēmumu piešķirt tiesības iegādāties marķēto dīzeļdegvielu un lēmumā norāda:

11.5.1. Lauku atbalsta dienesta klienta reģistrācijas numuru;

11.5.2. zvejniekam piešķirto marķētās dīzeļdegvielas kopējo daudzumu kārtējam kalendāra gadam sadalījumā pa izmantošanas veidiem;

11.5.3. marķētās dīzeļdegvielas daudzumu, ko zvejnieks ir tiesīgs iegādāties kārtējā gadā;

11.6. pieņem lēmumu nepiešķirt tiesības iegādāties marķēto dīzeļdegvielu, ja zvejnieks neatbilst šo noteikumu 5., 7. un 8. punktā minētajām prasībām.

III. Marķētās dīzeļdegvielas iegādes kārtība

12. Zvejnieks ir tiesīgs iegādāties marķēto dīzeļdegvielu, kurai uz 1000 litriem dīzeļdegvielas ir pievienots:

12.1. fiskālais marķieris – ķīmiskā viela N-etil-n-[2-(1-izobutoksietoksi) etil]-4-(fenilazo)anilīns (Solvent Yellow 124, CAS Nr. 34432-92-3) – vismaz 6,0 grami, bet ne vairāk kā 9,0 grami;

12.2. zilā krāsviela 1,4-bis(butilamino)-9,10-antrahinons (Solvent Blue 35, CAS Nr. 17354-14-2) vai cita ekvivalenta zilā krāsviela – vismaz 7,0 grami.

13. Zvejnieks marķēto dīzeļdegvielu ir tiesīgs iegādāties no komersanta, kuram ir:

13.1. likuma "Par akcīzes nodokli" 2. panta sestās daļas 1. punktā minētā speciālā atļauja (licence) apstiprināta noliktavas turētāja darbībai ar naftas produktiem;

13.2. likuma "Par akcīzes nodokli" 2. panta sestās daļas 4. vai 5. punktā minētā speciālā atļauja (licence) darbībai ar naftas produktiem, – no attiecīgajā speciālajā atļaujā (licencē) norādītās šim mērķim deklarētās konkrētās degvielas tvertnes.

14. Zvejnieks marķēto dīzeļdegvielu ir tiesīgs iegādāties, izmantojot kādu no bezskaidras naudas norēķinu veidiem.

15. Zvejnieks, iegādājoties marķēto dīzeļdegvielu, komersanta pārstāvim uzrāda šo noteikumu 11.5. apakšpunktā minētā lēmuma kopiju un personu apliecinošu dokumentu, kā arī pilnvarojumu par tiesībām iegādāties marķēto dīzeļdegvielu, ja zvejnieks ir juridiska persona.

16. Komersants pirms marķētās dīzeļdegvielas pārdošanas pārbauda šo noteikumu 15. punktā minētos dokumentus, lai vienotajā datubāzē pārliecinātos par konkrētajam zvejniekam piešķirto marķētās dīzeļdegvielas kopējo daudzumu, un marķēto dīzeļdegvielu realizē, nepārsniedzot attiecīgo daudzumu.

17. Komersants, īstenojot šo noteikumu 16. punktā minēto darījumu, vienotajā datubāzē ievada informāciju par konkrētajam zvejniekam realizēto marķētās dīzeļdegvielas daudzumu.

18. Ja komersants neievēro šo noteikumu 16. un 17. punktā minētās prasības un marķēto dīzeļdegvielu ir realizējis, pārsniedzot zvejniekam piešķirto kopējo daudzumu, komersants par marķēto dīzeļdegvielu, kas pārsniedz zvejniekam piešķirto kopējo daudzumu, normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā samaksā starpību starp akcīzes nodokļa standartlikmi un akcīzes nodokļa samazināto likmi saskaņā ar normatīvajiem aktiem akcīzes nodokļa piemērošanas jomā.

19. Marķētās dīzeļdegvielas attaisnojuma dokumentā un kases čekā, kas noformēts par marķētās dīzeļdegvielas iegādi, norāda arī Lauku atbalsta dienesta klienta reģistrācijas numuru vai nodokļu maksātāja reģistrācijas kodu un piegādes dokumentā – Lauku atbalsta dienesta klienta reģistrācijas numuru vai nodokļu maksātāja reģistrācijas kodu un tvertnes numuru, no kuras tika pārdota marķētā dīzeļdegviela.

20. Ja komersants, kas saņēmis speciālo atļauju (licenci) apstiprināta noliktavas turētāja darbībai ar naftas produktiem, marķēto dīzeļdegvielu realizē komersantam, kas saņēmis speciālo atļauju (licenci) naftas produktu vairumtirdzniecībai vai speciālo atļauju (licenci) naftas produktu mazumtirdzniecībai, marķētās dīzeļdegvielas attaisnojuma un piegādes dokumentā norāda informāciju, ka dīzeļdegvielu paredzēts realizēt zvejniekam, piemērojot samazināto akcīzes nodokļa likmi.

21. Komersants, kas saņēmis speciālo atļauju (licenci) naftas produktu vairumtirdzniecībai vai speciālo atļauju (licenci) naftas produktu mazumtirdzniecībai, kārto atsevišķu uzskaiti par attiecīgajā speciālajā atļaujā (licencē) norādīto šim mērķim deklarēto tādas marķētās dīzeļdegvielas tvertni, kurai piemēro samazināto akcīzes nodokļa likmi.

IV. Akcīzes nodokļa atmaksas kārtība piekrastes zvejniekiem

22. Vienotajā datubāzē tiek uzkrāta informācija par katram zvejniekam realizēto marķētās dīzeļdegvielas daudzumu un samaksāto akcīzes nodokļa summu konkrētajā kalendāra gadā sadalījumā pa izmantošanas mērķiem.

23. Valsts ieņēmumu dienests, ņemot vērā vienotajā datubāzē esošo informāciju par konkrētajā kalendāra gadā realizēto marķētās dīzeļdegvielas daudzumu un samaksāto akcīzes nodokļa summu, katram zvejniekam, kas dīzeļdegvielu ir iegādājies atbilstoši šo noteikumu 7.2. apakšpunktā minētajam mērķim un kas kalendāra gadā nav iegādājies dīzeļdegvielu ar akcīzes nodokļa atbrīvojumu saskaņā ar normatīvajiem aktiem akcīzes nodokļa piemērošanas jomā, līdz nākamā gada 1. aprīlim pieņem lēmumu par akcīzes nodokļa atmaksu un atmaksā zvejnieka kalendāra gada laikā samaksāto likuma "Par akcīzes nodokli" 14. panta 2.2 daļā noteikto likmi zvejnieka norādītajā bankas kontā.

24. Ja zvejniekam ir nodokļu parāds un attiecīgo maksājumu termiņi normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā nav pagarināti vai nav pieņemts lēmums par nokavēto nodokļu maksājumu labprātīgu izpildi un persona pilda nodokļu parāda saistības, Valsts ieņēmumu dienests akcīzes nodokli neatmaksā, bet pārskaita to nodokļu parādu segšanai.

V. Akcīzes nodokļa administrēšanas, uzraudzības un kontroles kārtība

25. Zvejniekam ir pienākums piecu darbdienu laikā informēt Lauku atbalsta dienestu par jebkurām izmaiņām, kuru dēļ varētu mainīties Lauku atbalsta dienesta lēmumā piešķirtās marķētās dīzeļdegvielas daudzums, tostarp nekavējoties informēt, ja piešķirtā atļauja (licence) komercdarbībai zvejniecībā vai zvejas atļauja (licence) ir apturēta vai anulēta.

26. Lauku atbalsta dienests:

26.1. nodrošina vienotas datubāzes izveidi, kurā autorizēta pieeja ir Valsts ieņēmumu dienestam un komersantiem, kas pārdod marķēto dīzeļdegvielu;

26.2. slēdz līgumu ar Valsts ieņēmumu dienestu un komersantiem, kas pārdod marķēto dīzeļdegvielu, par pieeju vienotajai datubāzei, informācijas apmaiņu un kārtību, kādā aktualizē informāciju par zvejniekiem realizēto marķēto dīzeļdegvielu;

26.3. nodrošina regulas Nr. 1388/2014 9. panta 1., 2. un 3. punktā noteikto prasību izpildi;

26.4. nodrošina regulas Nr. 1388/2014 12. pantā noteikto prasību izpildi;

26.5. lēmumu par samazinātās akcīzes nodokļa likmes piemērošanu pieņem līdz 2021. gada 30. jūnijam.

27. Zemkopības ministrija Lauku atbalsta dienestam nodrošina pieeju valsts informācijas sistēmai "Latvijas zivsaimniecības integrētā kontroles informācijas sistēma", lai Lauku atbalsta dienests varētu pārbaudīt, vai zvejniekam ir piešķirta atļauja (licence) komercdarbībai zvejniecībā jūras piekrastes ūdeņos vai zvejas atļauja (licence) piekrastes ūdeņos.

28. Lauku atbalsta dienests izlases veidā pārbauda vismaz piecus procentus zvejnieku, kam piešķirtas tiesības iegādāties marķēto dīzeļdegvielu. Ja tiek konstatēts, ka zvejniekam piešķirtais marķētās dīzeļdegvielas kopējais daudzums ir nepamatots, Lauku atbalsta dienests par pārsniegto marķētās dīzeļdegvielas daudzumu informē zvejnieku un Valsts ieņēmumu dienestu.

29. Ja marķēto dīzeļdegvielu izmanto personas, kas to saņēmušas neatbilstoši šajos noteikumos paredzētajai kārtībai, vai marķētā dīzeļdegviela netiek lietota šo noteikumu 7. punktā paredzētajiem mērķiem, Valsts ieņēmumu dienests, pamatojoties uz Lauku atbalsta dienesta sniegto informāciju, pieņem lēmumu par akcīzes nodokļa aprēķinu. Akcīzes nodokli aprēķina:

29.1. kā starpību starp likuma "Par akcīzes nodokli" 14. panta pirmās daļas 4. punktā noteikto likmi un 14. panta 2.2 daļā noteikto likmi zvejniekiem, kas marķēto dīzeļdegvielu izmanto kuģos zvejniecībai iekšējos ūdeņos;

29.2. kā starpību starp likuma "Par akcīzes nodokli" 14. panta pirmās daļas 4. punktā noteikto likmi un 18. panta pirmās daļas 3. punktā noteikto akcīzes nodokļa atbrīvojumu.

30. Marķētās dīzeļdegvielas apriti uzrauga un kontrolē Valsts ieņēmumu dienests.

31. Valsts ieņēmumu dienests atbilstoši kompetencei organizē mehānisko transportlīdzekļu pārbaudi, lai pārliecinātos, vai marķēto dīzeļdegvielu izmanto tikai tās personas, kas to ir saņēmušas saskaņā ar šajos noteikumos paredzēto kārtību, un vai marķētā dīzeļdegviela tiek lietota šo noteikumu 7. punktā paredzētajiem mērķiem. Pārbaudes laikā Valsts ieņēmumu dienesta darbiniekiem ir tiesības paņemt degvielas paraugus no attiecīgo mehānisko transportlīdzekļu un kuģu degvielas sistēmas (arī no degvielas tvertnes). Par marķēto dīzeļdegvielu ir uzskatāmi arī tādi naftas produkti, kuri neatbilst šo noteikumu 12. punktā minētajām prasībām, bet kuros ir konstatēta vismaz vienas šo noteikumu 12. punktā minētās vielas klātbūtne.

VI. Noslēguma jautājumi

32. Zvejnieks šo noteikumu 9. punktā minēto iesniegumu Lauku atbalsta dienestā iesniedz līdz 2020. gada 1. jūnijam;

33. Lauku atbalsta dienests:

33.1. šo noteikumu 11. punktā minētās darbības veic līdz 2020. gada 1. jūlijam;

33.2. aprēķinot marķētās dīzeļdegvielas kopējo daudzumu saskaņā ar šo noteikumu 10. punktu, to izdala ar 12 un reizina ar astoņi.

34. Noteikumi stājas spēkā 2020. gada 1. maijā.

Ministru prezidents A. K. Kariņš

Zemkopības ministrs K. Gerhards

 

1. pielikums
Ministru kabineta
2020. gada 31. marta
noteikumiem Nr. 173

Iesniegumā norādāmā informācija

Iesniegumā ietver vismaz šādu informāciju:

1) par klientu – vārdu, uzvārdu vai nosaukumu, personas kodu vai reģistrācijas numuru, Lauku atbalsta dienesta klienta numuru;

2) klienta kontaktinformāciju – tālruņa numuru vai mobilā tālruņa numuru;

3) mērķi, kādam paredzēts izmantot marķētu dīzeļdegvielu, – zvejniecībai iekšējos ūdeņos vai piekrastes ūdeņos;

4) kalendāra gadam piešķirto zvejas rīku skaitu sadalījumā pa to veidiem;

5) īpašumā, turējumā vai valdījumā esošos kuģus, to reģistrācijas numurus un motora veidus;

6) apliecinājumu, ka kalendāra gada laikā netika iegādāta marķētā dīzeļdegviela ar akcīzes nodokļa atbrīvojumu saskaņā ar normatīvajiem aktiem akcīzes nodokļa piemērošanas jomā;

7) apliecinājumu par sniegtās informācijas patiesumu un to, ka zvejniekam ir zināmi akcīzes nodokļa atvieglojuma saņemšanas nosacījumi un ka viņš apņemas tos ievērot;

8) klienta norēķinu konta numuru, uz kuru atmaksājams akcīzes nodoklis.

Zemkopības ministrs K. Gerhards

 

2. pielikums
Ministru kabineta
2020. gada 31. marta
noteikumiem Nr. 173

Marķētās dīzeļdegvielas limits kalendāra gadam

1. Sadalījums pa zvejas rīku veidiem zvejniecībai jūras piekrastes ūdeņos

Nr.
p. k.

Zvejas rīka veids

Dīzeļdegvielas limits vienam zvejas rīkam (litri)

1.1.

Plekstu vads, zivju vads

400

1.2.

Reņģu stāvvads

310

1.3.

Zivju murds

130

1.4.

Apaļo jūrasgrunduļu murds, lucīšu murds, sīkzivju murds

70

1.5.

Akmeņplekstu tīkls, reņģu tīkls, zivju tīkls

50

2. Sadalījums pa zvejas rīku veidiem zvejniecībai iekšējos ūdeņos

Nr.
p. k.

Zvejas rīka veids

Dīzeļdegvielas limits vienam zvejas rīkam (litri)

2.1.

Nēģu murds (izņemot murdus nēģu tačos), zivju murds, zušu murds

70

2.2.

Tīkls nēģu zvejai

50

2.3.

Zivju tīkls (par metru)

1

Zemkopības ministrs K. Gerhards

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!