• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Ministru kabinets
Oficiālajā izdevumā publicē:
  • Ministru kabineta noteikumus, instrukcijas un ieteikumus. Tie stājas spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas, ja tiesību aktā nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš;
  • Ministru kabineta rīkojumus. Tie stājas spēkā parakstīšanas brīdī;
  • Ministru kabineta sēdes protokollēmumus. Tie stājas spēkā pieņemšanas brīdī;
  • plānošanas dokumentus, kā arī informatīvos ziņojumus par politikas plānošanas dokumentu īstenošanu.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2023. gada 21. marta noteikumi Nr. 129 "Grozījumi Ministru kabineta 2022. gada 5. jūlija noteikumos Nr. 398 "Noteikumi par centralizēto eksāmenu saturu un norises kārtību"". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 23.03.2023., Nr. 59 https://www.vestnesis.lv/op/2023/59.2

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr. 130

Grozījumi Ministru kabineta 2005. gada 18. oktobra noteikumos Nr. 772 "Noteikumi par biodegvielas kvalitātes prasībām, atbilstības novērtēšanu, tirgus uzraudzību un patērētāju informēšanas kārtību"

Vēl šajā numurā

23.03.2023., Nr. 59

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 129

Pieņemts: 21.03.2023.

OP numurs: 2023/59.2

2023/59.2
RĪKI

Ministru kabineta noteikumi: Šajā laidienā 6 Pēdējās nedēļas laikā 18 Visi

Ministru kabineta noteikumi Nr. 129

Rīgā 2023. gada 21. martā (prot. Nr. 15 6. §)

Grozījumi Ministru kabineta 2022. gada 5. jūlija noteikumos Nr. 398 "Noteikumi par centralizēto eksāmenu saturu un norises kārtību"

Izdoti saskaņā ar Augstskolu likuma
46. panta trešo daļu, Izglītības likuma
9. panta trešo daļu, 14. panta 33. punktu un
Vispārējās izglītības likuma 4. panta 12. punktu

Izdarīt Ministru kabineta 2022. gada 5. jūlija noteikumos Nr. 398 "Noteikumi par centralizēto eksāmenu saturu un norises kārtību" (Latvijas Vēstnesis, 2022, 129. nr.) šādus grozījumus:

1. Izteikt 1. punktu šādā redakcijā:

"1. Noteikumi nosaka centralizēto eksāmenu (turpmāk – eksāmens) saturu un  norises kārtību akreditēto izglītības iestāžu (turpmāk – izglītības iestāde) īstenotajās izglītības programmās."

2. Izteikt 6.1. apakšpunktu šādā redakcijā:

"6.1. izglītības iestādē, kura īsteno licencētas pamatizglītības, vispārējās vidējās izglītības programmas, profesionālās pamatizglītības, profesionālās vidējās izglītības vai arodizglītības programmas, ja attiecīgajā mācību gadā izglītības iestādē mācās izglītojamie, kuriem nepieciešams kārtot eksāmenus;".

3. Izteikt 13. punktu šādā redakcijā:

"13. Izglītības iestādes vadītājs nodrošina, lai izglītojamie līdz attiecīgā mācību gada 1. decembrim un atkārtoti ne vēlāk kā līdz attiecīgā mācību gada pirmā eksāmena norises dienai tiktu informēti par šo noteikumu prasībām. Izglītojamie vidējās izglītības pakāpē, piesakoties valsts pārbaudījumiem, informācijas sistēmā veic atzīmi, ka ir iepazinušies ar šiem noteikumiem. Izglītības iestādes vadītāja norīkotā persona iepazīstina 9. klases izglītojamos un izglītojamos, kas atrodas ieslodzījuma vietā, ar šiem noteikumiem un informācijas sistēmā veic atzīmi par izglītojamo iepazīstināšanu ar šiem noteikumiem. Izglītojamie ar parakstu klases vai grupas žurnālā apliecina, ka ir iepazinušies ar šiem noteikumiem. Ja izglītības iestādē lieto elektronisko žurnālu, attiecīgo ierakstu veic izglītības iestādes izstrādātajā veidlapā."

4. Izteikt 21. punktu šādā redakcijā:

"21. Eksāmeni izglītības iestādē notiek saskaņā ar izglītības iestādes izveidotu eksāmenu norises grafiku, kas ievadīts informācijas sistēmā un kurā ir norāde par katra eksāmena norises vietu, laiku, eksāmena daļas (rakstu daļa, mutvārdu daļa vai praktiskā daļa) vadītāju (turpmāk – eksāmena vadītājs) un mutvārdu daļas intervētāju. Izglītības iestāde eksāmenu grafiku izveido informācijas sistēmā ne vēlāk kā vienu mēnesi pirms attiecīgā mācību gada pirmā eksāmena norises dienas. Ja nepieciešams, izglītības iestāde līdz eksāmena sākumam var veikt izmaiņas eksāmenu grafikā. Ja izglītības iestādei ir nepietiekams skaits eksāmena praktiskās daļas vadītāju, pašvaldības atbildīgā persona par eksāmena vadītāju norīko citas izglītības iestādes attiecīgā mācību priekšmeta pedagogu."

5. Izteikt 22.7. apakšpunktu šādā redakcijā:

"22.7. atbalsta pasākumu piemērošana izglītojamam ar speciālām vajadzībām."

6. Papildināt ar 23.1 punktu šādā redakcijā:

"23.1 Centrs nosaka atšķirīgus valsts pārbaudes darbu norises darbību laikus diasporas bērniem, kuri saskaņā ar Valsts izglītības informācijas sistēmas datiem apgūst vispārējās pamatizglītības programmu tālmācības formā Latvijas izglītības iestādē un vienlaikus turpina pamatizglītības ieguvi ārvalsts izglītības iestādē, ko apliecina ārvalsts izglītības iestādes izsniegta izziņa, kas iesniegta Latvijas izglītības iestādē līdz attiecīgā mācību gada 1. martam."

7. Papildināt ar 23.2 punktu šādā redakcijā:

"23.2 Centrs nosaka atšķirīgus valsts pārbaudes darbu norises darbību laikus un atbalsta pasākumus Ukrainas civiliedzīvotājiem. Ukrainas civiliedzīvotāji eksāmena rakstu daļu kārto atsevišķā telpā. "

8. Izteikt 25. punktu šādā redakcijā:

"25. Izglītojamam ar speciālām vajadzībām, kuram ir Valsts pedagoģiski medicīniskās komisijas vai pašvaldības pedagoģiski medicīniskās komisijas (turpmāk – pedagoģiski medicīniskā komisija) atzinums par atbilstošas izglītības programmas īstenošanu vai pedagoģiski medicīniskās komisijas, logopēda, skolotāja logopēda, speciālā pedagoga, izglītības vai klīniskā psihologa atzinums par izglītojamam nepieciešamajiem atbalsta pasākumiem mācību procesa un valsts pārbaudes darbu laikā, pamatojoties uz  pilngadīga izglītojamā vai nepilngadīga izglītojamā likumiskā pārstāvja iesniegumu, kas līdz attiecīgā mācību gada 1. martam iesniegts izglītības iestādes vadītājam, izglītības iestādes vadītājs nosaka atšķirīgus valsts pārbaudes darbu norises darbību laikus un atbalsta pasākumus. Valsts pārbaudes darbos piemēro atbalsta pasākumus, kādus izglītojamais ir saņēmis izglītības programmas īstenošanas procesā un kurus centrs ir noteicis saskaņā ar šo noteikumu 22.7. apakšpunktu."

9. Svītrot 26. punktu.

10. Svītrot 27. punktu.

11. Svītrot 28. punktu.

12. Svītrot 29. punktu.

13. Svītrot 30. punktu.

14. Papildināt ar 30.1 punktu šādā redakcijā:

"30.1 Izglītības iestāde informācijas sistēmā ne vēlāk kā vienu mēnesi pirms attiecīgā eksāmena norises dienas ieraksta izglītojamam piemērojamos atbalsta pasākumus."

15. Izteikt 31.3. apakšpunktu šādā redakcijā:

"31.3. izglītības iestādes vadītāja norīkotā persona, pamatojoties uz tā izglītojamā iesniegumu, kas atrodas ieslodzījuma vietā vai kuram nav subjekta identitātes pārbaudes iespēju informācijas sistēmā, atzīmē, kurus eksāmenus un kādā mācību satura apguves līmenī izglītojamais kārtos;".

16. Izteikt 32. punktu šādā redakcijā:

"32. Ne vēlāk kā astoņas nedēļas pirms attiecīgā mācību gada pirmā eksāmena norises dienas izglītojamie vidējās izglītības pakāpē, ja nepieciešams (piemēram, izglītojamais vēlas mainīt iepriekš izvēlētos eksāmenus vai kārtot papildu eksāmenu), veic izmaiņas informācijas sistēmā un apstiprina pieteikumus eksāmeniem, kā arī iepazīstas ar eksāmenu norises kārtību, veicot par to atzīmi informācijas sistēmā. Ja izvēlētos eksāmenus vēlas mainīt 9. klases izglītojamais vai izglītojamais, kurš atrodas ieslodzījuma vietā vai kuram nav subjekta identitātes pārbaudes iespēju informācijas sistēmā, izmaiņas informācijas sistēmā veic izglītības iestādes vadītāja norīkotā persona, pamatojoties uz pilngadīga izglītojamā vai nepilngadīga izglītojamā likumiskā pārstāvja iesniegumu."

17. Izteikt 35. punktu šādā redakcijā:

"35. Izglītojamais ne vēlāk kā astoņas nedēļas pirms eksāmena norises dienas informācijas sistēmā pievieno attiecīgā mācību priekšmeta eksāmena piekļuves materiālus. Ja izglītojamais atrodas ieslodzījuma vietā vai ja izglītojamam nav subjekta identitātes pārbaudes iespēju informācijas sistēmā, lai ievietotu piekļuves materiālus informācijas sistēmā, viņa piekļuves materiālus informācijas sistēmā ievieto izglītības iestādes vadītāja norīkotā persona. Izglītības iestādes vadītājs uzdod attiecīgā mācību priekšmeta pedagogam izvērtēt iesniegtos piekļuves materiālus. Pedagogs materiālus izvērtē ne vēlāk kā sešas nedēļas pirms eksāmena norises dienas un vērtējumu ievada informācijas sistēmā. Izglītojamais eksāmenu drīkst kārtot, ja vērtējums par piekļuves materiāliem nav zemāks par četrām ballēm. Izglītojamie, kuri eksāmenu kārto augstskolā, piekļuves materiālus neiesniedz."

18. Izteikt 36.3. apakšpunktu šādā redakcijā:

"36.3. apvienotā eksāmena vadītājus un mutvārdu daļas intervētājus."

19. Izteikt 38. punktu šādā redakcijā:

"38. Eksāmena mutvārdu daļas intervētājs un eksāmena vadītājs nodrošina eksāmena mutvārdu daļas vai praktiskās daļas norises organizāciju atbilstoši šo noteikumu prasībām un attiecīgā eksāmena valsts pārbaudes darbu norises darbību laikiem. Eksāmena mutvārdu daļas intervētājs vai praktiskās daļas vadītājs ir attiecīgā mācību priekšmeta pedagogs. Eksāmena vadītājs ir izglītības iestādes pedagogs. "

20. Izteikt 41. punktu šādā redakcijā:

"41. Eksāmena rakstu daļas vai mutvārdu daļas vadītājs, mutvārdu daļas vērtētājs vai novērotājs nedrīkst būt attiecīgā mācību priekšmeta pedagogs, klases audzinātājs, tēvs, māte (aizbildnis), brālis, māsa, vectēvs, vecāmāte vai laulātais izglītojamam, kurš kārto eksāmenu. Eksāmena mutvārdu daļas intervētājs vai praktiskās daļas vadītājs nedrīkst būt tēvs, māte (aizbildnis), brālis, māsa, vectēvs, vecāmāte vai laulātais izglītojamam, kurš kārto eksāmenu."

21. Izteikt 42. punktu šādā redakcijā:

"42. Izglītības iestādes vadītājs, eksāmena vadītājs, mutvārdu daļas intervētājs vai novērotājs līdz eksāmena norises dienai informācijas sistēmā apliecina, ka ir iepazinies ar eksāmena norises kārtību, pārbaudes darba norises darbību laikiem, darba pienākumiem un informācijas neizpaušanas nosacījumiem. "

22. Izteikt 43. punktu šādā redakcijā:

"43. Pašvaldības atbildīgā amatpersona nodrošina, ka mutvārdu daļas vērtētājs ne vēlāk kā nedēļu līdz attiecīgā eksāmena norisei tiek iepazīstināts ar centra apstiprinātajiem mutvārdu daļas vērtēšanas kritērijiem. Mutvārdu daļas vērtētājs līdz attiecīgā eksāmena norisei informācijas sistēmā apliecina, ka ir iepazinies ar mutvārdu daļas vērtēšanas kritērijiem."

23. Izteikt 48.4. apakšpunktu šādā redakcijā:

"48.4. katram izglītojamam praktiskās daļas veikšanai nepieciešamās ierīces, piederumus un vielas un atbilstoši valsts pārbaudes darbu norises darbību laikiem praktiskās daļas vadītājam iespēju izglītības iestādē netraucēti iepazīties ar praktiskās daļas eksāmena materiāliem;".

24. Izteikt 70. punktu šādā redakcijā:

"70. Izglītības iestādes vadītājs atbilstoši valsts pārbaudes darbu norises darbību laikiem nodrošina, ka:
70.1. eksāmena mutvārdu daļas intervētājam un mutvārdu daļas vērtētājam izglītības iestādē ir iespēja netraucēti iepazīties ar attiecīgās dienas mutvārdu daļas eksāmena materiāliem;
70.2. izglītības iestādes vadītāja norīkotā persona pirms eksāmena pārbauda, vai datortehnika ir darba kārtībā."

25. Izteikt 93. punktu šādā redakcijā:

"93. Katrā eksāmena mutvārdu daļas norises telpā atrodas izglītojamie, kuri kārto eksāmenu, viens eksāmena mutvārdu daļas intervētājs un viens mutvārdu daļas vērtētājs. Telpā var atrasties arī centra novērotājs, dienesta novērotājs, izglītības iestādes vadītājs un informācijas tehnoloģiju speciālists. "

26. Papildināt ar 94.1 punktu šādā redakcijā:

"94.1 Eksāmena mutvārdu daļas sagatavošanās telpā atrodas izglītojamie, kuri sagatavo mutvārdu daļas atbildi, eksāmena vadītājs, kurš pārrauga izglītojamo sagatavošanās procesu atbilstoši valsts pārbaudes darbu norises darbību laikiem, un novērotājs."

27. Izteikt 100. punktu šādā redakcijā:

"100. Katrā eksāmena praktiskās daļas telpā uz katriem 15 izglītojamiem atrodas vismaz viens eksāmena vadītājs un viens novērotājs. Telpā var atrasties arī centra novērotājs, dienesta novērotājs, izglītības iestādes vadītājs un informācijas tehnoloģiju speciālists."

28. Izteikt 102. punktu šādā redakcijā:

"102. Eksāmena vadītājs uzaicina izglītojamos ienākt eksāmena telpā atbilstoši izglītības iestādes vadītāja sastādītajam eksāmena praktiskās daļas sarakstam."

29. Izteikt 105. punktu šādā redakcijā:

"105. Eksāmena vadītājs:
105.1. savu darbu organizē atbilstoši valsts pārbaudes darbu norises darbību laikiem un attiecīgā eksāmena materiālos esošo uzdevumu nosacījumiem;
105.2. ja nepieciešams, drīkst sniegt tehnisku palīdzību izglītojamam. Šādā gadījumā eksāmena vadītājs veic atzīmi praktiskās daļas izpildes protokolā;
105.3. nodrošina eksāmena praktiskās daļas materiālu uzglabāšanu un neaizskaramību izglītības iestādē starpbrīžu laikā;
105.4. izglītojamo sarakstā un informācijas sistēmā atzīmē, kuri izglītojamie piedalījušies praktiskajā daļā;
105.5. sakārto praktiskās daļas izpildes protokolus izglītojamo kodu secībā;
105.6. praktiskās daļas izpildes protokolus, izglītojamo sarakstu un aktu par nepiedalīšanos praktiskajā daļā (ja ir šāds akts) ievieto aploksnē un aploksni aizlīmē saskaņā ar valsts pārbaudes darbu norises darbību laikiem;
105.7. un novērotājs paraksta aizlīmēto aploksni, kurā atrodas eksāmena darbi;
105.8. nodrošina aizlīmēto aplokšņu ar aizpildītajiem eksāmenu darbiem neaizskaramību līdz to nodošanai izglītības iestādes vadītājam apzīmogošanai un parakstīšanai."

30. Izteikt 115. punktu šādā redakcijā:

"115. Ja izglītojamais nepiedalās kādā no eksāmena daļām, eksāmena vadītājs vai mutvārdu daļas intervētājs informācijas sistēmā veic atzīmi par to."

31. Papildināt ar 134.1 punktu šādā redakcijā:

"134.1 Šo noteikumu 23.1 punktā minēto izziņu par 2022./2023. mācību gadu un 25. punktā minēto pilngadīga izglītojamā vai nepilngadīga izglītojamā likumiskā pārstāvja iesniegumu par atbalsta pasākumu piemērošanu 2022./2023. mācību gada valsts pārbaudes darbos izglītības iestādes vadītājam iesniedz līdz 2023. gada 17. aprīlim."

Ministru prezidents A. K. Kariņš

Izglītības un zinātnes ministre A. Čakša

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!