• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Saeima
Oficiālajā izdevumā publicē:
  • Saeimas pieņemtos un Valsts prezidenta izsludinātos likumus. Likumi stājas spēkā četrpadsmitajā dienā pēc izsludināšanas, ja likumā nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš;
  • Saeimas pieņemtos vispārējas nozīmes lēmumus. Lēmumi stājas spēkā to pieņemšanas brīdī;
  • Saeimas sēžu stenogrammas un rakstveidā sniegtās atbildes uz deputātu jautājumiem;
  • Saeimas parlamentārās izmeklēšanas komisiju galaziņojumus.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
2023. gada 27. aprīļa likums "Grozījumi Informācijas sabiedrības pakalpojumu likumā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 15.05.2023., Nr. 91 https://www.vestnesis.lv/op/2023/91.3

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Likums

Grozījumi Reģionālās attīstības likumā

Vēl šajā numurā

15.05.2023., Nr. 91

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Saeima

Veids: likums

Pieņemts: 27.04.2023.

OP numurs: 2023/91.3

2023/91.3
RĪKI

Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:

Grozījumi Informācijas sabiedrības pakalpojumu likumā

Izdarīt Informācijas sabiedrības pakalpojumu likumā (Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 2004, 23. nr.; 2005, 24. nr.; 2009, 14. nr.; Latvijas Vēstnesis, 2011, 88. nr.; 2020, 240.A nr.) šādus grozījumus:

1. 1. pantā:

papildināt pirmo daļu ar 6. punktu šādā redakcijā:

"6) mitināšanas pakalpojumu sniedzējs — informācijas sabiedrības pakalpojumu sniedzējs, kas nodrošina satura sniedzēja sniegtās informācijas glabāšanu pēc satura sniedzēja pieprasījuma.";

papildināt otro daļu ar 6. punktu šādā redakcijā:

"6) "satura sniedzējs" atbilst Eiropas Parlamenta un Padomes 2021. gada 29. aprīļa regulas (ES) 2021/784 par vēršanos pret teroristiska satura izplatīšanu tiešsaistē (turpmāk — regula Nr. 2021/784) 2. panta 2. punktā lietotajam terminam."

2. Izteikt 2. panta pirmo daļu šādā redakcijā:

"(1) Šā likuma mērķis ir nodrošināt brīvu informācijas sabiedrības pakalpojumu apriti Eiropas Ekonomikas zonas valstīs (turpmāk arī — valsts), tiešsaistes starpniecības platformu pakalpojumu sniedzēju piedāvāto līgumattiecību noteikumu pārredzamību un mitināšanas pakalpojumu sniedzēju aizsardzību pret to ļaunprātīgu izmantošanu tiešsaistes teroristiska satura izplatīšanai sabiedrībā."

3. Papildināt likumu ar VII un VIII nodaļu šādā redakcijā:

"VII nodaļa. Teroristiskā satura izplatīšanas novēršanas uzraudzība

18. pants. Iestāžu kompetence

(1) Kompetentā iestāde regulas Nr. 2021/784 6. panta 2. punktā, 11. panta 3. punktā, 12. panta 1. punkta "a", "b", "c" apakšpunktā un 14. panta 6. punktā ietverto pasākumu — izdot un pārbaudīt izņemšanas rīkojumus, uzraudzīt konkrētu pasākumu īstenošanu, sniegt norādes par izņemtās informācijas neizpaušanu un glabāšanas termiņiem, veikt saziņu ar Eiropolu, jo īpaši pirms izņemšanas rīkojumu izdošanas, lai izvairītos no attiecīgu darbību pārklāšanās ar citām dalībvalstīm, kam saistoša regula Nr. 2021/784, — īstenošanā ir Valsts drošības dienests.

(2) Informācija par kontaktpunktu, ievērojot regulas Nr. 2021/784 12. panta 2. punktu, ir pieejama Valsts drošības dienesta tīmekļvietnē.

(3) Mitināšanas pakalpojumu sniedzējs par tā iecelto juridisko pārstāvi, ievērojot regulas Nr. 2021/784 17. panta 4. punktu, informē Valsts drošības dienesta kontaktpunktu.

(4) Valsts drošības dienests sadarbībā ar Valsts policiju sagatavo un publicē regulas Nr. 2021/784 8. panta 1. punktā noteikto ziņojumu, kā arī apkopo un nosūta Eiropas Komisijai regulas Nr. 2021/784 21. panta 1. punktā, 22. un 23. pantā noteikto informāciju, ja nepieciešams, lūdzot mitināšanas pakalpojumu sniedzējus iesūtīt regulas Nr. 2021/784 7. pantā noteiktos pārredzamības ziņojumus.

(5) Mitināšanas pakalpojumu sniedzējs, kuram, ievērojot regulas Nr. 2021/784 14. panta 5. punktu, nepieciešams informēt kontaktpunktu Latvijas Republikā, attiecīgo informāciju Eiropolam var nosūtīt ar Valsts drošības dienesta starpniecību. Valsts drošības dienesta kontaktinformācija ir pieejama tā tīmekļvietnē.

(6) Valsts drošības dienestam pirms izņemšanas rīkojuma izdošanas ir tiesības nosūtīt mitināšanas pakalpojumu sniedzējam brīdinoša rakstura signālziņu par informāciju, kura varētu būt uzskatāma par teroristisku saturu, lai tas signālziņā noteiktajā termiņā izvērtētu attiecīgā satura atbilstību saviem komerciālajiem noteikumiem.

(7) Valsts drošības dienestam ir tiesības pieprasīt un mitināšanas pakalpojumu sniedzējam ir pienākums sniegt nepieciešamo papildu informāciju regulas Nr. 2021/784 18. panta 1. punktā noteikto apstākļu pārbaudei saistībā ar konstatētā iespējamā pārkāpuma izdarīšanu.

(8) Valsts drošības dienestam ir tiesības noteikt mitināšanas pakalpojumu sniedzējam pienākumu noteiktā termiņā novērst neatbilstību regulas Nr. 2021/784 prasībām.

19. pants. Tiesiskās aizsardzības līdzekļi

(1) Valsts drošības dienesta izdoto izņemšanas rīkojumu vai pieņemto lēmumu var apstrīdēt un pārsūdzēt Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā. Izņemšanas rīkojuma vai lēmuma apstrīdēšana un pārsūdzēšana neaptur tā darbību, un tā darbība nav apturama arī pēc personas lūguma.

(2) Izņemto informāciju vai saturu, kam atspējota piekļuve, glabā regulas Nr. 2021/784 6. panta 2. punktā noteikto termiņu, ja vien par apstrīdēšanas vai pārsūdzības izskatīšanu atbildīgā iestāde (institūcija) nenosaka citādi.

VIII nodaļa. Administratīvie pārkāpumi teroristiskā satura izplatīšanas novēršanas jomā un kompetence administratīvo pārkāpumu procesā

20. pants. Administratīvie pārkāpumi teroristiskā satura izplatīšanas novēršanas jomā

(1) Par regulas Nr. 2021/784 4. panta 7. punktā noteiktā pienākuma nekavējoties atjaunot saturu vai piekļuvi tam neizpildi, ja satura vai piekļuves tam atjaunošana pēc tam vairs nav iespējama, piemēro brīdinājumu vai naudas sodu mitināšanas pakalpojumu sniedzējam fiziskajai personai līdz trīssimt naudas soda vienībām, bet juridiskajai personai — līdz trīstūkstoš naudas soda vienībām.

(2) Par regulas Nr. 2021/784 6. pantā minētā izņemtā teroristiskā satura vai teroristiskā satura, kam ir atspējota piekļuve, vai ar to saistīto datu nesaglabāšanu noteiktajā termiņā piemēro brīdinājumu vai naudas sodu mitināšanas pakalpojumu sniedzējam fiziskajai personai līdz četrsimt naudas soda vienībām, bet juridiskajai personai — līdz četrtūkstoš naudas soda vienībām.

(3) Par regulas Nr. 2021/784 6. pantā noteikto piemērotu tehnisko un organizatorisko aizsardzības pasākumu, kas vērsti uz izņemtā teroristiskā satura un ar to saistīto datu aizsardzību, nenodrošināšanu piemēro brīdinājumu vai naudas sodu mitināšanas pakalpojumu sniedzējam fiziskajai personai līdz četrsimt naudas soda vienībām, bet juridiskajai personai — līdz četrtūkstoš naudas soda vienībām.

(4) Par regulas Nr. 2021/784 14. panta 5. punktā noteiktās informācijas par teroristisku saturu, kas saistīts ar tūlītējiem draudiem dzīvībai, nesniegšanu vai savlaicīgu nesniegšanu izmeklēšanas iestādei vai prokuratūrai, kontaktpunktam vai Eiropolam piemēro brīdinājumu vai naudas sodu mitināšanas pakalpojumu sniedzējam fiziskajai personai līdz četrsimt naudas soda vienībām, bet juridiskajai personai — līdz četrtūkstoš naudas soda vienībām.

(5) Par sistemātisku vai pastāvīgu teroristiska satura neizņemšanu vai piekļuves tam neatspējošanu visās dalībvalstīs noteiktajā termiņā mitināšanas pakalpojumu sniedzējam piemēro naudas sodu apmērā līdz četriem procentiem no mitināšanas pakalpojumu sniedzēja kopējā apgrozījuma iepriekšējā saimnieciskajā gadā.

21. pants. Kompetence administratīvo pārkāpumu procesā

Administratīvā pārkāpuma procesu par šā likuma 20. pantā minētajiem pārkāpumiem veic Valsts policija."

Likums Saeimā pieņemts 2023. gada 27. aprīlī.

Valsts prezidents E. Levits

Rīgā 2023. gada 15. maijā

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!