• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Ministru kabinets
Oficiālajā izdevumā publicē:
  • Ministru kabineta noteikumus, instrukcijas un ieteikumus. Tie stājas spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas, ja tiesību aktā nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš;
  • Ministru kabineta rīkojumus. Tie stājas spēkā parakstīšanas brīdī;
  • Ministru kabineta sēdes protokollēmumus. Tie stājas spēkā pieņemšanas brīdī;
  • plānošanas dokumentus, kā arī informatīvos ziņojumus par politikas plānošanas dokumentu īstenošanu.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2023. gada 16. maija noteikumi Nr. 242 "Grozījumi Ministru kabineta 2022. gada 20. septembra noteikumos Nr. 594 "Eiropas Savienības Atveseļošanas un noturības mehānisma plāna 1.2. reformu un investīciju virziena "Energoefektivitātes uzlabošana" 1.2.1.2.i. investīcijas "Energoefektivitātes paaugstināšana uzņēmējdarbībā (ietverot pāreju uz atjaunojamo energoresursu tehnoloģiju izmantošanu siltumapgādē un pētniecības un attīstības aktivitātes (t. sk. bioekonomikā))" 1.2.1.2.i.1. pasākuma "Energoefektivitātes paaugstināšana uzņēmējdarbībā (ietverot pāreju uz atjaunojamo energoresursu tehnoloģiju izmantošanu siltumapgādē)" īstenošanas noteikumi"". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 18.05.2023., Nr. 94 https://www.vestnesis.lv/op/2023/94.1

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr. 244

Grozījumi Ministru kabineta 2016. gada 1. marta noteikumos Nr. 118 "Noteikumi par finanšu instrumentu un fondu fonda īstenošanas kārtību darbības programmas "Izaugsme un nodarbinātība" 3.1.1. specifiskā atbalsta mērķa "Sekmēt mazo un vidējo komersantu izveidi un attīstību, īpaši apstrādes...VAIRĀK

Vēl šajā numurā

18.05.2023., Nr. 94

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 242

Pieņemts: 16.05.2023.

OP numurs: 2023/94.1

2023/94.1
RĪKI

Ministru kabineta noteikumi: Šajā laidienā 7 Pēdējās nedēļas laikā 9 Visi

Ministru kabineta noteikumi Nr. 242

Rīgā 2023. gada 16. maijā (prot. Nr. 26 3. §)

Grozījumi Ministru kabineta 2022. gada 20. septembra noteikumos Nr. 594 "Eiropas Savienības Atveseļošanas un noturības mehānisma plāna 1.2. reformu un investīciju virziena "Energoefektivitātes uzlabošana" 1.2.1.2.i. investīcijas "Energoefektivitātes paaugstināšana uzņēmējdarbībā (ietverot pāreju uz atjaunojamo energoresursu tehnoloģiju izmantošanu siltumapgādē un pētniecības un attīstības aktivitātes (t. sk. bioekonomikā))" 1.2.1.2.i.1. pasākuma "Energoefektivitātes paaugstināšana uzņēmējdarbībā (ietverot pāreju uz atjaunojamo energoresursu tehnoloģiju izmantošanu siltumapgādē)" īstenošanas noteikumi"

Izdoti saskaņā ar Likuma par budžetu un
finanšu vadību 19.3 panta otro daļu un 
Attīstības finanšu institūcijas likuma
12. panta ceturto daļu

Izdarīt Ministru kabineta 2022. gada 20. septembra noteikumos Nr. 594 "Eiropas Savienības Atveseļošanas un noturības mehānisma plāna 1.2. reformu un investīciju virziena "Energoefektivitātes uzlabošana" 1.2.1.2.i. investīcijas "Energoefektivitātes paaugstināšana uzņēmējdarbībā (ietverot pāreju uz atjaunojamo energoresursu tehnoloģiju izmantošanu siltumapgādē un pētniecības un attīstības aktivitātes (t. sk. bioekonomikā))" 1.2.1.2.i.1. pasākuma "Energoefektivitātes paaugstināšana uzņēmējdarbībā (ietverot pāreju uz atjaunojamo energoresursu tehnoloģiju izmantošanu siltumapgādē)" īstenošanas noteikumi" (Latvijas Vēstnesis, 2022, 192. nr.) šādus grozījumus:

1. Izteikt 10.4. apakšpunktu šādā redakcijā:

"10.4. nepārsniedzot 676 858  euro, – sabiedrības "Altum" administrēšanas un uzraudzības funkciju nodrošināšanai;".

2. Papildināt ar 10.5. apakšpunktu šādā redakcijā:

"10.5. 4 158 302 euro aizdevumu sniegšanai, tai skaitā sabiedrības "Altum" aizdevumu kredītriska zaudējumu segšanai, šo noteikumu III un IV nodaļā minēto darbību īstenošanai."

3. Izteikt 27.6. apakšpunktu šādā redakcijā:

"27.6. uz komersantu nav attiecināms jebkurš no šādiem gadījumiem:
27.6.1. komersants vai persona, kura ir komersanta valdes vai padomes loceklis vai prokūrists, vai persona, kura ir pilnvarota pārstāvēt komersantu ar filiāli saistītajās darbībās, ar tādu prokurora priekšrakstu par sodu vai tiesas spriedumu, kas stājies spēkā un kļuvis neapstrīdams un nepārsūdzams, ir atzīta par vainīgu jebkurā no šādiem noziedzīgiem nodarījumiem:
27.6.1.1. noziedzīgas organizācijas izveidošana, vadīšana, iesaistīšanās tajā vai tās sastāvā ietilpstošā organizētā grupā vai citā noziedzīgā formējumā vai piedalīšanās šādas organizācijas izdarītos noziedzīgos nodarījumos;
27.6.1.2. kukuļņemšana, kukuļdošana, kukuļa piesavināšanās, starpniecība kukuļošanā, neatļauta labumu pieņemšana vai komerciāla uzpirkšana, prettiesiska labumu pieprasīšana, pieņemšana vai došana, tirgošanās ar ietekmi;
27.6.1.3. krāpšana, piesavināšanās vai noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšana;
27.6.1.4. izvairīšanās no nodokļu un tiem pielīdzināto maksājumu nomaksas;
27.6.1.5. terorisms, terorisma finansēšana, teroristu grupas izveide vai organizēšana, ceļošana terorisma nolūkā, terorisma attaisnošana, aicinājums uz terorismu, terorisma draudi vai personas vervēšana, apmācīšana un apmācīšanās terorismam;
27.6.1.6. cilvēku tirdzniecība;
27.6.2. komersants ar tādu attiecīgajā jomā kompetentas institūcijas lēmumu, prokurora priekšrakstu par sodu vai tiesas spriedumu, kas stājies spēkā un kļuvis neapstrīdams un nepārsūdzams, ir atzīts par vainīgu un sodīts par pārkāpumu, kas izpaužas kā:
27.6.2.1. vienas vai vairāku personu nodarbināšana, ja tām nav nepieciešamās darba atļaujas vai ja tās nav tiesīgas uzturēties Eiropas Savienības dalībvalstī;
27.6.2.2. personas nodarbināšana bez rakstveidā noslēgta darba līguma;
27.6.3. komersants ar tādu attiecīgajā jomā kompetentas institūcijas lēmumu vai tiesas spriedumu, kas stājies spēkā un kļuvis neapstrīdams un nepārsūdzams, ir atzīts par vainīgu konkurences tiesību pārkāpumā, kas izpaužas kā vertikālā vienošanās, kuras mērķis ir ierobežot pircēja iespēju noteikt tālākpārdošanas cenu, vai horizontālā karteļa vienošanās, izņemot gadījumu, ja attiecīgā institūcija, konstatējot konkurences tiesību pārkāpumu, par sadarbību iecietības programmas ietvaros komersantu ir atbrīvojusi no naudas soda vai naudas sodu samazinājusi;
27.6.4. tiek apturēta vai pārtraukta komersanta saimnieciskā darbība vai komersants tiek likvidēts."

4. Svītrot 33. punktu.

5. Izteikt 38. punktu šādā redakcijā:

"38. Garantijas termiņš ir 18 mēneši."

6. Svītrot 39. punktu.

7. Izteikt 43. punktu šādā redakcijā:

"43. Komersantam atbalstu piešķir brīdī, kad sabiedrība "Altum" pieņem lēmumu par aizdevuma vai paralēlā aizdevuma, vai garantijas piešķiršanu, kurā ir noteikts atbalsta maksimālais apjoms, atbalsta intensitāte un maksimālā pieejamā kapitāla atlaide. Atbalstu piešķir, ja komersants atbalsta piešķiršanas brīdī atbilst šajos noteikumos noteiktajām valsts atbalsta saņemšanas prasībām, tai skaitā 30. vai 31. punktā minētajām prasībām."

8. Izteikt 45. punktu šādā redakcijā:

"45. Sabiedrība "Altum" kapitāla atlaidi piemēro, pamatojoties uz šo noteikumu 97.2., 97.3., 98.2.2. vai 98.12.2. apakšpunktā minētā pārskata izvērtēšanas rezultātiem."

9. Izteikt 47. punktu šādā redakcijā:

"47. Kapitāla atlaide, ko piešķir saistītām personām aizdevuma vai paralēlā aizdevuma pamatsummas pilnīgam vai daļējam samazinājumam, ir līdz 30 % no projekta kopējām izmaksām, bet ne vairāk kā 1 500 000 euro, nepārsniedzot šajos noteikumos noteikto pieļaujamo atbalsta intensitāti vai vienam vienotam uzņēmumam pieejamo de minimis limita apmēru."

10. Izteikt 48. punktu šādā redakcijā:

"48. Kapitāla atlaide, ko piešķir vienam vienotam uzņēmumam projekta ietvaros līzinga pamatsummas pilnīgam vai daļējam samazinājumam, kuru cits finansētājs piešķīris visu bezemisijas transportlīdzekļu iegādei, ir līdz 30 % no projekta attiecināmajām izmaksām, bet ne vairāk kā 180 000 euro, nepārsniedzot vienam vienotam uzņēmumam pieejamo de minimis limita apmēru."

11. Izteikt 53.1. apakšpunktu šādā redakcijā:

"53.1. būvdarbu veikšana nedzīvojamās ēkas (saskaņā ar būvju klasifikācijas noteikumiem) norobežojošās konstrukcijās;".

12. Izteikt 53.2. apakšpunktu šādā redakcijā:

"53.2. nedzīvojamās ēkas (saskaņā ar būvju klasifikācijas noteikumiem) un ražošanas teritorijas inženiersistēmu atjaunošana, pārbūve vai izveide, tai skaitā pieslēguma izveidošana centralizētajai siltumapgādes sistēmai un siltummezgla izveide;".

13. Izteikt 53.3. apakšpunktu šādā redakcijā:

"53.3. jaunu energoefektīvāku ražošanas iekārtu un ražošanas procesus nodrošinošo blakusprocesu iekārtu iegāde un uzstādīšana, ja aizstāj esošās ražošanas iekārtas un ražošanas procesus nodrošinošo blakusprocesu iekārtas;".

14. Izteikt 53.9. apakšpunktu šādā redakcijā:

"53.9. citi pasākumi, ja tie ir nepieciešami energoefektivitātes paaugstināšanai un sasniegto rezultātu ilgtspējai, vienlaikus ar vienu vai vairākiem šo noteikumu 53.1., 53.2., 53.3., 53.4., 53.5. un 53.6. apakšpunktā minētajiem pasākumiem."

15. Izteikt 54.1. apakšpunktu šādā redakcijā:

"54.1. būvdarbu veikšana nedzīvojamās ēkas (saskaņā ar būvju klasifikācijas noteikumiem) norobežojošajās konstrukcijās;".

16. Izteikt 54.2. apakšpunktu šādā redakcijā:

"54.2. nedzīvojamās ēkas (saskaņā ar būvju klasifikācijas noteikumiem) un ražošanas teritorijas inženiersistēmu atjaunošana, pārbūve vai izveide, tai skaitā pieslēguma izveidošana centralizētajai siltumapgādes sistēmai un siltummezgla izveide;".

17. Izteikt 54.3. apakšpunktu šādā redakcijā:

"54.3. jaunu energoefektīvāku ražošanas iekārtu un ražošanas procesus nodrošinošo blakusprocesu iekārtu iegāde un uzstādīšana, ja aizstāj esošās ražošanas iekārtas un ražošanas procesus nodrošinošo blakusprocesu iekārtas;".

18. Izteikt 54.9. apakšpunktu šādā redakcijā:

"54.9. citi pasākumi, ja tie ir nepieciešami energoefektivitātes paaugstināšanai un sasniegto rezultātu ilgtspējai, vienlaikus ar vienu vai vairākiem šo noteikumu 54.1., 54.2., 54.3., 54.4., 54.5. un 54.6. apakšpunktā minētajiem pasākumiem."

19. Papildināt ar 55.8. apakšpunktu šādā redakcijā:

"55.8. lietotu iekārtu iegādes izmaksas."

20. Izteikt 59. punktu šādā redakcijā:

"59. Atbalstu piešķir, ja ēkas, kurās tiks veiktas projektā paredzētās darbības, ir komersanta īpašumā. Ja komersantam ir īpašuma ilgtermiņa nomas vai lietojuma tiesības vai apbūves tiesība uz nekustamo īpašumu, kurā tiks veiktas projektā paredzētās darbības, atbalstu piešķir, ja īpašuma nomas, lietojuma tiesības vai apbūves tiesību nostiprina zemesgrāmatā līdz pirmā pieprasījuma naudas līdzekļu izsniegšanai sabiedrībā "Altum"."

21. Izteikt 60. punktu šādā redakcijā:

"60. Atbalstu piešķir, ja iekārtas, kuras projekta ietvaros plānots aizvietot ar energoefektīvākām iekārtām, ir komersanta īpašumā."

22. Izteikt 65.5. apakšpunktu šādā redakcijā:

"65.5. biogāzes tehnoloģiju iegāde un uzstādīšana, kas nodrošina biogāzes iegūšanu no izejvielām, kuras norādītas Ministru kabineta 2022. gada 2. novembra noteikumu Nr. 686 "Noteikumi par ilgtspējas un siltumnīcefekta gāzu emisiju ietaupījuma kritērijiem, no biomasas kurināmā ražotās elektroenerģijas kritērijiem un kārtību, kādā pamatojama, apliecināma un uzraugāma atbilstība minētajiem kritērijiem" 4. pielikumā, ja minēto izejvielu īpatsvars kopējā izejvielu apjomā ir vismaz 60 %;".

23. Izteikt 65.7. apakšpunktu šādā redakcijā:

"65.7. ar iekārtu uzstādīšanu saistītās būvniecības izmaksas, tai skaitā autoruzraudzība un būvuzraudzība."

24. Izteikt 66.5. apakšpunktu šādā redakcijā:

"66.5. biogāzes tehnoloģiju iegāde un uzstādīšana, kas nodrošina biogāzes iegūšanu no izejvielām, kuras norādītas Ministru kabineta 2022. gada 2. novembra noteikumu Nr. 686 "Noteikumi par ilgtspējas un siltumnīcefekta gāzu emisiju ietaupījuma kritērijiem, no biomasas kurināmā ražotās elektroenerģijas kritērijiem un kārtību, kādā pamatojama, apliecināma un uzraugāma atbilstība minētajiem kritērijiem" 4. pielikumā, ja minēto izejvielu īpatsvars kopējā izejvielu apjomā ir vismaz 60 %;".

25. Izteikt 66.7. apakšpunktu šādā redakcijā:

"66.7. ar iekārtu uzstādīšanu saistītās būvniecības izmaksas, tai skaitā autoruzraudzība un būvuzraudzība."

26. Papildināt ar 66.1 punktu šādā redakcijā:

"66.1 Atbalstu piešķir enerģijas ražošanai no atjaunojamiem energoresursiem, kas tiks izmantota nedzīvojamo ēku (saskaņā ar būvju klasifikācijas noteikumiem) enerģijas patēriņa nodrošināšanai."

27. Papildināt ar 71.7. apakšpunktu šādā redakcijā:

"71.7. šo noteikumu 65.5. un 66.5. apakšpunktā noteiktajām izmaksām, ja komersants saņem valsts atbalstu elektroenerģijas obligātā iepirkuma ietvaros saskaņā ar Elektroenerģijas tirgus likumu."

28. Izteikt 78. punktu šādā redakcijā:

"78. Atbalstu piešķir jauna, rūpnieciski ražota M1 un N1 kategorijas transportlīdzekļa (atbilstoši Eiropas Parlamenta un Padomes 2018. gada 30. maija Regulas (ES) 2018/858 par mehānisko transportlīdzekļu un to piekabju, kā arī tādiem transportlīdzekļiem paredzētu sistēmu, sastāvdaļu un atsevišķu tehnisku vienību apstiprināšanu un tirgus uzraudzību un ar ko groza Regulas (EK) Nr. 715/2007 un (EK) Nr. 595/2009 un atceļ Direktīvu 2007/46/EK, 4. pantam) iegādei, kura odometra rādījums reģistrācijas brīdī nepārsniedz 500 km un kas pēc savas konstrukcijas par vienīgo mehānisko dzinējspēku izmanto enerģiju no transportlīdzeklī glabātās elektroenerģijas, un kura siltumnīcefekta gāzu emisijas ir 0 g CO2/km (turpmāk – elektroauto)."

29. Izteikt 80. punktu šādā redakcijā:

"80. Garantiju piešķir tikai par attiecināmajām izmaksām elektroauto iegādei, ko finansē cits finansētājs ar līzinga finansējumu."

30. Izteikt 82. punktu šādā redakcijā:

"82. Projekta izmaksas ir attiecināmas, ja komersants:
82.1. kļūst par iegādātā elektroauto īpašnieku vai turētāju, ja līzinga periodā īpašnieks ir līzinga pakalpojuma sniedzējs;
82.2. ir veicis elektroauto pastāvīgu reģistrāciju Latvijas Republikas teritorijā uz komersanta vai līzinga pakalpojuma sniedzēja vārda un nodrošina, ka vismaz vienu gadu no brīža, kad iegādāts elektroauto, netiek veikta transportlīdzekļa tālākpārdošana vai mainīšana, kā rezultātā tiktu veikta īpašumtiesību maiņa (izņemot gadījumu, ja līzinga pakalpojuma sniedzējs atsavina elektroauto sakarā ar līzinga līguma saistību neizpildi);
82.3. vienu gadu no brīža, kad tas kā transportlīdzekļa turētājs reģistrēts Transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā, nodrošina ikgadējo nobraukumu atbilstoši šo noteikumu 1. pielikuma 3. specifiskā kritērija aprēķinā attiecībā uz bezemisiju transportlīdzekļu iegādi norādītajam lielumam – vismaz 20 000 km gadā;
82.4. piecus gadus no brīža, kad tas kā N1 kategorijas transportlīdzekļa turētājs reģistrēts Transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā, transportlīdzekli neizmanto kravu komercpārvadājumu veikšanai un neiznomā citiem kravu komercpārvadājumu veikšanai (ja attiecināms)."

31. Izteikt 84. punktu šādā redakcijā:

"84. Garantijas gada prēmijas likme ir 0,65 % gadā, ko piemēro kā vienreizēju komisiju no garantijas summas garantijas piešķiršanas brīdī, aprēķinot par pilnu garantijas termiņu."

32. Izteikt 85. punktu šādā redakcijā:

"85. Garantija viena M1 kategorijas elektroauto iegādei sedz līdz 5000 euro, un viena N1 kategorijas elektroauto iegādei līdz 10 000 euro, nepārsniedzot 30 % no cita finansētāja līzinga saistību apmēra projekta attiecināmajām izmaksām. Pēc kapitāla atlaides izmaksāšanas garantija zaudē spēku."

33. Izteikt 86. punktu šādā redakcijā:

"86. Maksimāli pieļaujamā kapitāla atlaide viena M1 kategorijas elektroauto iegādei ir 5000 euro un viena N1 kategorijas elektroauto iegādei – 10 000 euro, vienlaikus ievērojot šo noteikumu 48. punktā minētos ierobežojumus un nepārsniedzot piešķirtās garantijas apmēru."

34. Svītrot 87. punktu.

35. Izteikt 88. punktu šādā redakcijā:

"88. Sabiedrība "Altum" sagatavo un tīmekļvietnē www.altum.lv publicē paziņojumu par pieteikumu atlasi dalībai atbalsta programmā atbilstoši attiecīgajai atlases kārtai paredzētajam finansējuma apmēram (2. pielikums), ņemot vērā, ka katra atlases kārta organizējama un pabeidzama divu mēnešu laikā. Ja tiek iesniegts mazāk pieteikumu, nekā pieļauj atlases kārtai pieejamais finansējums, finansējuma atlikums tiek pārcelts uz nākamo atlases kārtu vai novirzīts sabiedrības "Altum" aizdevumu kredītriska zaudējumu segšanai kopā ar šo noteikumu 10.5. apakšpunktā minēto finansējumu, nepārsniedzot programmas rādītāju novērtējuma sagaidāmo paredzamo zaudējumu apmēru."

36. Izteikt 93. punktu šādā redakcijā:

"93. Saņemot pozitīvu sabiedrības "Altum" lēmumu, komersants (ja atbalsts tiek sniegts energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumu īstenošanai vai atjaunojamo energoresursu tehnoloģiju ieviešanai) ne vēlāk kā četru mēnešu laikā no lēmuma saņemšanas dienas vai cits finansētājs komersanta vārdā (ja atbalsts tiek sniegts elektroauto iegādei) ne vēlāk kā astoņu mēnešu laikā no lēmuma saņemšanas dienas piesakās atbalstam sabiedrībā "Altum" un iesniedz:
93.1. aizdevuma vai garantijas pieteikumu, kurā ietverts arī aizpildīts principa "nenodari būtisku kaitējumu" kontrolsaraksts, kas apliecina šo noteikumu 96. punktā minēto principu ievērošanu;
93.2. apliecinājumu par projektā paredzēto darbību atbilstību nacionālajiem un Eiropas Savienības tiesību aktiem vides jomā;
93.3. komersanta parakstītu apliecinājumu, ka uz uzņēmumu nav attiecināma Komisijas regulas Nr. 651/2014 2. panta 18. punkta "c" apakšpunktā minētā situācija – tas neatbilst normatīvajos aktos noteiktajiem kritērijiem, lai tam pēc kreditoru pieprasījuma piemērotu maksātnespējas procedūru, – ja atbalsts tiek sniegts saskaņā ar Komisijas regulas Nr. 651/2014 38. vai 41. pantu;
93.4. komersanta parakstītu apliecinājumu, ka tas neatbilst normatīvajos aktos noteiktajiem kritērijiem, lai tam pēc kreditoru pieprasījuma piemērotu maksātnespējas procedūru, – ja atbalsts tiek sniegts saskaņā ar Komisijas regulu Nr. 1407/2013;
93.5. komersanta parakstītu apliecinājumu par projektā paredzēto darbību atbilstību Eiropas Savienības Emisijas kvotu tirdzniecības sistēmai, lai sasniegtu prognozētās CO2 emisijas, kas ir zemākas par attiecīgajiem bezmaksas kvotu piešķiršanas kritērijiem (ja attiecināms);
93.6. informāciju par plānoto un piešķirto atbalstu tā paša projekta ietvaros, tai skaitā par tām pašām attiecināmajām izmaksām, norādot atbalsta piešķiršanas datumu, atbalsta sniedzēju, atbalsta pasākumu, plānoto un piešķirto atbalsta summu un atbalsta intensitāti;
93.7. dokumentus, kas apliecina komersanta īstenojamā projekta augstu gatavību un kas netika iesniegti kopā ar šo noteikumu 89.4. apakšpunktā minētajiem dokumentiem;
93.8. citu sabiedrības "Altum" pieprasīto informāciju, kas nepieciešama, lai izvērtētu komersanta un projekta atbilstību šajos noteikumos minētajiem atbalsta saņemšanas nosacījumiem."

37. Izteikt 94. punktu šādā redakcijā:

"94. Pamatota iemesla gadījumā komersants var lūgt sabiedrībai "Altum" pagarināt šo noteikumu 93. punktā minētos termiņus vēl par četriem mēnešiem."

38. Izteikt 98. punktu šādā redakcijā:

"98. Sabiedrība "Altum" kapitāla atlaidi M1 kategorijas elektroauto iegādei piemēro, ja:
98.1. cits finansētājs ir izmantojis garantiju noteiktajam mērķim;
98.2. komersants:
98.2.1. īstenojis projektu saskaņā ar pieteikumā dalībai atbalsta programmā norādīto informāciju;
98.2.2. 60 dienu laikā pēc šo noteikumu 82.3. apakšpunktā minētā perioda beigām iesniedzis pārskatu par nobraukumu gadā."

39. Papildināt ar 98.1 punktu šādā redakcijā:

"98.1 Sabiedrība "Altum" kapitāla atlaidi N1 kategorijas elektroauto iegādei piemēro, ja:
98.11. cits finansētājs ir izmantojis garantiju noteiktajam mērķim;
98.12. komersants:
98.12.1. īstenojis projektu saskaņā ar pieteikumā dalībai atbalsta programmā norādīto informāciju;
98.12.2. 60 dienu laikā pēc šo noteikumu 82.3. apakšpunktā minētā perioda beigām sabiedrībā "Altum" iesniedzis:
98.12.2.1. pārskatu par nobraukumu gadā;
98.12.2.2. apliecinājumu, ka transportlīdzekli neizmanto kravu komercpārvadājumu veikšanai un neiznomā citām personām kravu komercpārvadājumu veikšanai."

40. Papildināt ar 98.2 punktu šādā redakcijā:

"98.2 Komersants 60 dienu laikā pēc šo noteikumu 82.4. apakšpunktā minētā perioda beigām sabiedrībā "Altum" iesniedz apliecinājumu, ka projektā iegādātais N1 kategorijas transportlīdzeklis nav ticis izmantots kravu komercpārvadājumu veikšanai un nav ticis iznomāts citai personai kravu komercpārvadājumu veikšanai."

41. Izteikt 99. punktu šādā redakcijā:

"99. Ja ir izpildīti šo noteikumu 98. vai 98.1 punktā minētie nosacījumi, sabiedrība "Altum" kapitāla atlaidi projekta īstenošanai ieskaita cita finansētāja atvērtajā kontā kā līzinga atlikuma summas daļēju atmaksu saskaņā ar sadarbības līgumu, kas noslēgts starp sabiedrību "Altum" un citu finansētāju. Sabiedrībai "Altum" ir tiesības pārbaudīt līzinga izlietojuma atbilstību šajos noteikumos minētajām attiecināmajām izmaksām."

42. Izteikt 100. punktu šādā redakcijā:

"100. Ja pēc šo noteikumu 97.2., 97.3., 98.2.2. vai 98.12.2. apakšpunktā minētā pārskata un šo noteikumu 97.4. un 97.5. ​apakšpunktā minēto dokumentu izvērtēšanas sabiedrība "Altum" secina, ka rādītāji nav sasniegti vai pārskats netiek iesniegts sabiedrībā "Altum" šo noteikumu 97.2., 97.3., 98.2.2. vai 98.12.2. apakšpunktā minētajā termiņā, kapitāla atlaide netiek piemērota."

43. Izteikt 101. punktu šādā redakcijā:

"101. Sabiedrības "Altum" aizdevumam vai paralēlajam aizdevumam subsīdijas ekvivalentu aprēķina šādā kārtībā:
101.1. sabiedrības "Altum" aizdevumam vai paralēlajam aizdevumam, kas ir vienāds ar piešķirto kapitāla atlaidi, subsīdijas ekvivalents ir vienāds ar komersantam piešķirtā sabiedrības "Altum" aizdevuma vai paralēlā aizdevuma apmēru;
101.2. sabiedrības "Altum" aizdevumam vai paralēlajam aizdevumam, kas pārsniedz piešķirto kapitāla atlaidi, kopējo subsīdijas ekvivalentu aprēķina, summējot kapitāla atlaides un aizdevuma vai paralēlā aizdevuma subsīdijas ekvivalenta daļas:
101.2.1. sabiedrības "Altum" aizdevuma vai paralēlā aizdevuma daļai, kas ir vienāda ar piešķirto kapitāla atlaidi, subsīdijas ekvivalents ir vienāds ar komersantam piešķirto kapitāla atlaides apmēru;
101.2.2. sabiedrības "Altum" aizdevuma daļai, kas pārsniedz piešķirtās kapitāla atlaides apjomu, subsīdijas ekvivalentu aprēķina kopā par visu atbalsta periodu, faktiski piemērojamo procentu summu atskaitot no procentu summas, kura jāmaksā saskaņā ar Eiropas Komisijas konkrētajam periodam noteikto bāzes likmi (bāzes un risku likmes publicētas Eiropas Komisijas Konkurences ģenerāldirektorāta tīmekļvietnē), kā arī riska likmi, kuras procentuālais apmērs tiek noteikts atbilstoši sabiedrības "Altum" izsniegtajam aizdevuma saņēmēja reitingam un piedāvātajam nodrošinājumam;
101.2.3. sabiedrības "Altum" paralēlā aizdevuma daļai, kas pārsniedz piešķirtā kapitāla atlaides apjomu, subsīdijas ekvivalentu aprēķina kopā par visu atbalsta periodu, faktiski piemēroto procentu summu atskaitot no procentu summas, kas jāmaksā saskaņā ar Eiropas Komisijas konkrētajam periodam noteikto bāzes likmi (publicēta Eiropas Komisijas Konkurences ģenerāldirektorāta tīmekļvietnē), kā arī riska likmi, kuras procentuālais apmērs tiek noteikts atbilstoši sabiedrības "Altum" izsniegtajam aizdevuma saņēmēja reitingam un piedāvātajam nodrošinājumam, bet ne mazāk kā 650 bāzes punktu apmērā."

44. Izteikt 1. pielikumu jaunā redakcijā (1. pielikums).

45. Izteikt 2. pielikumu jaunā redakcijā (2. pielikums).

Ministru prezidents A. K. Kariņš

Ekonomikas ministre I. Indriksone

 

1. pielikums
Ministru kabineta
2023. gada 16. maija
noteikumiem Nr. 242

"1. pielikums
Ministru kabineta
2022. gada 20. septembra
noteikumiem Nr. 594

Projekta vērtēšanas kritēriji

I. VIENOTIE KRITĒRIJI

Kritērijs

Kritērija ietekme uz lēmuma pieņemšanu

(kritērijos jāsaņem vērtējums "Jā")

1. Komersants neveic neatbalstāmās darbības un nedarbojas neatbalstāmajās nozarēs, kas minētas šo noteikumu 28. punktā, vai, ja komersants darbojas gan neatbalstāmajās, gan atbalstāmajās nozarēs, tad tas ir apliecinājis, ka tiks skaidri nodalītas atbalstāmās darbības un finanšu plūsmas, nodrošinot, ka darbības neatbalstāmajās nozarēs un neatbalstāmās darbības negūs labumu no piešķirtā atbalsta

"Jā" vai "Nē"
2. Komersants plāno veikt pasākumus, kas noteikti šajos noteikumos "Jā" vai "Nē"
3. Komersantam ar tiesas spriedumu nav pasludināts maksātnespējas process, nav ierosināts un netiek īstenots tiesiskās aizsardzības process un komersants neatbilst normatīvajos aktos noteiktajiem kritērijiem, uz kuriem pamatojoties kreditors var pieprasīt maksātnespējas procedūru saskaņā ar šo noteikumu 32.3. apakšpunktu "Jā" vai "Nē"
4. Pieteikums dalībai atbalsta programmā iesniegts attiecīgajai atlases kārtai noteiktajā termiņā "Jā" vai "Nē"
5. Projektā plānoto pasākumu gatavība uzsākšanai:

Vērtēšanas sistēma punktu skala

- Energoefektivitātes paaugstināšanas un atjaunojamo energoresursu tehnoloģiju ieviešanas gadījumā kritērijā jāsaņem vismaz 2 punkti

- Bezemisiju transportlīdzekļu iegādes gadījumā kritērijā jāsaņem vismaz 4 punkti

(0–4)

5.1. ir augsta gatavība projekta uzsākšanai
Projekta īstenošanai nav nepieciešams papildus sagatavot dokumentus

4

5.2. ir vidēja gatavība projekta uzsākšanai
Lai uzsāktu projekta īstenošanu, nepieciešams papildus sagatavot dokumentus
2
5.3. nav atbilstošas gatavības projekta uzsākšanai
Nav iesniegti projekta īstenošanai nepieciešamie dokumenti, kā arī nav sniegta informācija vai ir sniegta daļēja informācija
0

II. SPECIFISKIE KRITĒRIJI

1. ENERGOEFEKTIVITĀTES PAAUGSTINĀŠANA (ja attiecināms)

Kritērijs

Vērtēšanas sistēma – punktu skala

Ar kapitāla atlaidi 1000 euro plānotais primārās enerģijas ietaupījums (MWh/gadā):

Enerģijas ietaupījums tiek noteikts:

- energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumiem ražošanas un tehnoloģiskajā procesā(-os) vai procesam tehnoloģiskajā procesā(-os), vai ražošanas procesam nozīmīgā blakusprocesā (blakusprocess nodrošina tehnoloģiskos procesus ar energoresursiem (tai skaitā iekšējie un ārējie tīkli)), ņemot vērā plānoto iegūto siltumenerģijas, aukstumenerģijas vai elektroenerģijas ietaupījumu;

- energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumiem ēkās (tai skaitā iekšējos un ārējos tīklos), ņemot vērā plānoto iegūto enerģijas ietaupījumu.

Ja projekta ietvaros tiek īstenoti energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumi gan ēkā (tai skaitā iekšējie un ārējie tīkli), gan tehnoloģiskajās iekārtās, enerģijas ietaupījumi tiek summēti

Aprēķinā jāņem vērā, ka, īstenojot projektu, saskaņā ar šo noteikumu 61.1. apakšpunktu jānodrošina, ka pēc viena vai vairāku energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumu īstenošanas tiek sasniegts primārās enerģijas ietaupījums vismaz 30 % apmērā

Kritērijā jāsaņem vismaz 2 punkti

(0–6)

2,50 MWh/gadā vai vairāk 6
no 2,00 MWh/gadā līdz 2,49 MWh/gadā 5
no 1,50 MWh/gadā līdz 1,99 MWh/gadā 4
no 1,00 MWh/gadā līdz 1,49 MWh/gadā 3
no 0,40 MWh/gadā līdz 0,99 MWh/gadā 2
mazāks par 0,40 MWh/gadā 0

2. ATJAUNOJAMO ENERGORESURSU TEHNOLOĢIJU IEVIEŠANA (ja attiecināms)

Kritērijs Vērtēšanas sistēma – punktu skala
Ar kapitāla atlaidi 1000 euro plānotais siltumnīcefekta gāzu emisiju samazinājums (tCO2/gadā): Kritērijā jāsaņem vismaz 2 punkti

(0–6)

0,38 tCO2/gadā vai vairāk 6
no 0,33 tCO2/gadā līdz 0,37 tCO2/gadā 5
no 0,28 tCO2/gadā līdz 0,32 tCO2/gadā 4
no 0,23 tCO2/gadā līdz 0,27 tCO2/gadā 3
no 0,18 tCO2/gadā līdz 0,22 tCO2/gadā 2
mazāks par 0,18 tCO2/gadā 0

3. BEZEMISIJU TRANSPORTLĪDZEKĻU IEGĀDE (ja attiecināms)

Kritērijs Vērtēšanas sistēma – punktu skala

Ar kapitāla atlaidi 1000 euro plānotais siltumnīcefekta gāzu emisiju samazinājums (tCO2/gadā):

Aprēķinā jāņem vērā, ka, īstenojot projektu, saskaņā ar šo noteikumu 87. punktu jānodrošina ikgadējais nobraukums vismaz 20 000 km gadā

N1 kategorijas elektroauto gadījumā kritērijā jāsaņem vismaz 2 punkti;

M1 kategorijas elektroauto gadījumā kritērijā jāsaņem vismaz 8 punkti

(0–10)

no 0,62 tCO2/gadā vai vairāk 10
no 0,57 tCO2/gadā līdz 0,61 tCO2/gadā 9
no 0,52 tCO2/gadā līdz 0,56 tCO2/gadā 8
no 0,47 tCO2/gadā līdz 0,51 tCO2/gadā 7
no 0,42 tCO2/gadā līdz 0,46 tCO2/gadā 6

no 0,37 tCO2/gadā līdz 0,41 tCO2/gadā

5

no 0,32 tCO2/gadā līdz 0,36 tCO2/gadā

4

no 0,27 tCO2/gadā līdz 0,31 tCO2/gadā

3

no 0,22 tCO2/gadā līdz 0,26 tCO2/gadā

2

mazāks par 0,22 tCO2/gadā

0

"

 

2. pielikums
Ministru kabineta
2023. gada 16. maija
noteikumiem Nr. 242

"2. pielikums
Ministru kabineta
2022. gada 20. septembra
noteikumiem Nr. 594

Atbalsta programmai pieejamā finansējuma sadalījums pa atlases kārtām

  Energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumi Atjaunojamo energoresursu tehnoloģiju ieviešanas pasākumi Bezemisiju transportlīdzekļu iegāde
1. atlases kārta 8 583 614 euro1 15 000 000 euro1 1 666 667 euro1
2. atlases kārta 8 583 613 euro1 15 000 000 euro1 1 666 667 euro1
3. atlases kārta 8 583 613 euro 15 000 000 euro 1 666 666 euro
Kopā 25 750 840 euro 45 000 000 euro 5 000 000 euro

Piezīme. 1 Finansējuma atlikums tiek pārcelts uz nākamo atlases kārtu vai novirzīts sabiedrības "Altum" aizdevumu kredītriska zaudējumu segšanai kopā ar šo noteikumu 10.5. apakšpunktā noteikto finansējumu, nepārsniedzot programmas rādītāju novērtējuma sagaidāmo paredzamo zaudējumu apmēru."

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!