• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Rīgas dome
Republikas pilsētas domes publicē saistošos noteikumus un to paskaidrojuma rakstu. Saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas, ja tajos nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš.

Pirms republikas pilsētas domes vēlēšanām republikas pilsētu vēlēšanu komisijas publicē reģistrētos deputātu kandidātu sarakstus, pēc vēlēšanām – informāciju par pilsētas domē ievēlētajiem deputātiem.

Rīgas pilsētas izpilddirektors publicē rīkojumus par paaugstinātas ledus bīstamības perioda noteikšanu.

TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Rīgas domes 2024. gada 18. septembra saistošie noteikumi Nr. RD-24-301-sn "Par medībām Rīgas valstspilsētas pašvaldības administratīvajā teritorijā gadījumos, kad medījamie dzīvnieki apdraud sabiedrisko kārtību un drošību vai rada postījumus". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 23.09.2024., Nr. 185 https://www.vestnesis.lv/op/2024/185.9

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Jūrmalas pilsētas domes saistošie noteikumi Nr. 41

Grozījumi Jūrmalas domes 2023. gada 28. septembra saistošajos noteikumos Nr. 24 "Mājas (istabas) dzīvnieku turēšanas noteikumi Jūrmalas valstspilsētas administratīvajā teritorijā"

Vēl šajā numurā

23.09.2024., Nr. 185

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Rīgas dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: RD-24-301-sn

Pieņemts: 18.09.2024.

OP numurs: 2024/185.9

2024/185.9
RĪKI

Rīgas domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 2 Pēdējās nedēļas laikā 3 Visi

Rīgas domes saistošie noteikumi Nr. RD-24-301-sn

Rīgā 2024. gada 18. septembrī (prot. Nr. 128, 28. §)

Par medībām Rīgas valstspilsētas pašvaldības administratīvajā teritorijā gadījumos, kad medījamie dzīvnieki apdraud sabiedrisko kārtību un drošību vai rada postījumus

Izdoti saskaņā ar Medību likuma 3. panta 2.1 daļu

1. Saistošie noteikumi nosaka Rīgas valstspilsētas pašvaldības administratīvo teritoriju, kurā atļauts medīt gadījumos, kad medījamie dzīvnieki apdraud sabiedrisko kārtību un drošību vai rada postījumus, kā arī nosaka medībās izmantojamos līdzekļus un atbildīgo institūciju medību organizēšanai.

2. Medības atļautas pielikumā norādītajā Rīgas valstspilsētas pašvaldības administratīvajā teritorijā.

3. Medībās Rīgas valstspilsētas pašvaldības administratīvajā teritorijā atļauts izmantot šādus līdzekļus:

3.1. medību šaujamieročus, kas aprīkoti ar šāviena trokšņu slāpētājiem (klusinātājiem);

3.2. mazkalibra medību ieročus;

3.3. medību rīkus.

4. Normatīvajos aktos paredzētos priekšnoteikumus medībām Rīgas valstspilsētas pašvaldības administratīvajā teritorijā konstatē Rīgas valstspilsētas pašvaldības Medību koordinācijas komisija.

Rīgas domes priekšsēdētājs V. Ķirsis

 

Pielikums
Rīgas domes 2024. gada 18. septembra
saistošajiem noteikumiem Nr. RD-24-301-sn

Rīgas valstspilsētas pašvaldības administratīvā teritorija, kurā atļauts organizēt medības

Rīgas domes priekšsēdētājs V. Ķirsis

 

Paskaidrojuma raksts
Rīgas domes 2024. gada 18. septembra saistošajiem noteikumiem Nr. RD-24-301-sn "Par medībām Rīgas valstspilsētas pašvaldības administratīvajā teritorijā gadījumos, kad medījamie dzīvnieki apdraud sabiedrisko kārtību un drošību vai rada postījumus"

1. Mērķi un nepieciešamības pamatojums, tostarp raksturojot iespējamās alternatīvas, kas neparedz tiesiskā regulējuma izstrādi

Saistošie noteikumi izstrādāti, pamatojoties uz Medību likuma 3. panta 2.¹ daļu, kas deleģē pašvaldībai tiesības izdot saistošos noteikumus par medībām pilsētā gadījumos, kad medījamie dzīvnieki apdraud sabiedrisko kārtību un drošību vai rada postījumus.

Rīgas valstspilsētas pašvaldības administratīvajā teritorijā ietilpst platības un ūdenstilpes, kurās mīt medījamie dzīvnieki, kas rada postījumus videi, apdraudējumu iedzīvotājiem un var negatīvi ietekmēt uzņēmējdarbības vidi pašvaldībā.

2023. gadā, salīdzinot ar 2022. gadu, tika konstatēts vairākkārtējs mežacūku populācijas pieaugums, kas būtiski palielina gan mežacūku nodarīto postījumu draudus, gan rada epizootijas risku. Pārtikas un veterinārais dienests norādījis, ka, konstatējot Āfrikas cūku mēra gadījumus Rīgas valstspilsētā, tiktu ietekmēts vai pārtraukts gaļas un piena pārstrādes un dzīvnieku barības ražošanas uzņēmumu produkcijas eksports un loģistika pilsētas teritorijā esošajās ostās.

Ņemot vērā, ka nepastāv alternatīvas, kas ļautu šādas problēmas pilsētā risināt ārpus noteikta tiesiskā regulējuma, nepieciešams izdot saistošos noteikumus "Par medībām Rīgas valstspilsētas pašvaldības administratīvajā teritorijā gadījumos, kad medījamie dzīvnieki apdraud sabiedrisko kārtību un drošību vai rada postījumus" (turpmāk – Noteikumi).

Noteikumu mērķis ir nodrošināt, lai medījamie dzīvnieki neapdraudētu sabiedrisko kārtību un drošību, samazināt epizootijas riskus un novērst postījumus īpašumiem, videi un meliorācijas sistēmām Rīgas valstspilsētā.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu, iekļaujot attiecīgus aprēķinus

Lai īstenotu Noteikumus, pašvaldības budžetā papildu līdzekļi nav nepieciešami.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci (aktuālā situācija, prognozes tirgū un atbilstība brīvai un godīgai konkurencei)

Sociālā ietekme – tiks veicināta sabiedrības iesaiste sabiedriskās kārtības un drošības nodrošināšanā un postījumu videi, īpašumam un cilvēkiem novēršanā.

Ietekme uz vidi – Noteikumi ļaus veikt medījamo dzīvnieku ierobežošanas pasākumus Rīgas valstspilsētas pašvaldības administratīvajā teritorijā, samazinot to radītos postījumus īpašumiem, videi, tai skaitā hidrogrāfiskajā tīklā, un mazinās epizootijas riskus.

Ietekme uz iedzīvotāju veselību – Noteikumi ļaus mazināt apdraudējumu iedzīvotājiem, ko var radīt medījamie dzīvnieki un to slimības.

Ietekme uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā – Noteikumi ļaus mazināt epizootijas radītos riskus dzīvnieku barību eksportējošiem uzņēmumiem, ražotājiem, loģistikas pakalpojumu firmām, kuras veic dzīvnieku barības pārkraušanas darbības, kā arī gaļas un piena pārstrādes uzņēmumiem, kas Pārtikas un veterinārajā dienestā reģistrēti Rīgas valstspilsētā, tai skaitā uzņēmumiem, kuru pamatdarbība ir ostas teritorijās (Rīgas brīvosta, Daugavgrīvas ostas daļa, Vecmīlgrāvja Zvejas osta), nodrošinot uzņēmējdarbības nepārtrauktību un mazinot uzņēmējdarbības ierobežošanas riskus.

Noteikumu regulējums neierobežo brīvu un godīgu konkurenci, jo neregulē kārtību, kādā pašvaldība izvēlas ar medījamo dzīvnieku izķeršanu, pārvietošanu un likvidēšanu saistīto pakalpojumu sniedzēju.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām gan attiecībā uz saimnieciskās darbības veicējiem, gan fiziskajām personām un nevalstiskā sektora organizācijām, gan budžeta finansētām institūcijām

Institūcija, kurā personas var vērsties Noteikumu piemērošanā, ir Rīgas valstspilsētas pašvaldības Mājokļu un vides departaments.

Noteikumu izpilde neietekmēs administratīvo procesu kārtību.

Administratīvo procedūru izmaksas nav paredzētas.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem

Noteikumi neparedz jaunu institūciju izveidi, esošo likvidāciju vai reorganizāciju. Lai nodrošinātu Noteikumu izpildi, būs nepieciešama sadarbība un komunikācija starp esošajām pašvaldības institūcijām.

Noteikumu izpildes nodrošināšana tiks veikta pašvaldības apstiprinātā budžeta ietvaros.

Noteikumu īstenošanā netiek paredzētas jaunas darbavietas un netiek paredzēti papildu pienākumi darbiniekiem Noteikumu ietvarā.

6. Izpildes nodrošināšana

Par vienotu vides aizsardzību un pārvaldību Rīgas valstspilsētas pašvaldībā ir atbildīgs Rīgas valstspilsētas pašvaldības Mājokļu un vides departaments.

Normatīvajos aktos noteiktos priekšnosacījumus medību organizēšanai konstatē un lēmumus par medību nepieciešamību, medījamiem dzīvniekiem, nomedīšanas apjomiem, medībās izmantojamiem rīkiem, līdzekļiem, metodēm, paņēmieniem un drošības nosacījumiem pieņem Rīgas valstspilsētas pašvaldības Medību koordinācijas komisija.

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana

Noteikumu prasības palīdzēs sasniegt iecerēto mērķi un paredz tikai regulējumu, kas nepieciešams mērķa sasniegšanai.

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām, tostarp sabiedrības viedokļa noskaidrošanā gūtā informācija

Noteikumu izstrādes procesā tika noskaidrots Zemkopības ministrijas kā kompetentās iestādes viedoklis par normatīvo aktu medību jomā piemērošanu Rīgas valstspilsētā (30.11.2023. vēstule Nr. 3.2-3e/2148/2023 "Par normatīvo aktu medību jomā piemērošanu"), konsultācijās ar Valsts meža dienestu par teritoriālo zonējumu un Medību likuma 3. panta 2.1 daļas interpretāciju saņemts skaidrojums (01.12.2023. vēstule Nr. VM5.8-4/1350) un vides risku novērtēšanai tika noskaidrots Pārtikas un veterinārā dienesta viedoklis (15.12.2023. vēstule Nr. 1.1-13E/23/2246).

Atbilstoši Pašvaldību likuma 46. panta trešajā daļā noteiktajai kārtībai Noteikumu projekts no 2024. gada 26. janvāra līdz 2024. gada 5. februārim tika publicēts Rīgas valstspilsētas pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē www.riga.lv sabiedrības viedokļa noskaidrošanai. Tika saņemtas 526 elektroniskās atgriezeniskās saites (e-pasti) un četru organizāciju (Latvijas Dabas fonds, biedrība "Bolderājas grupa", Vides konsultatīvā padome un nevalstisko organizāciju pārstāvju grupa (pārstāvēta apvienība "Pilsēta cilvēkiem", Ķemeru nacionālā parka fonds un biedrības "Dzīvnieku brīvība", "Zaļā brīvība", "9Dzīvības", "Animal Rights Association B. & T.", "SRI GANEŠA", "Ķepu sargi", "Palīdzēsim dzīvniekiem", "Puse Latvijas", "Latvijas ainavas", "Protests")) iesniegumi, no kuriem apmēram 25 % ir "par" jeb atbalstoši, pozitīvi un apmēram 75 % – "pret" jeb negatīvi, noraidoši (izteiktie argumentētie viedokļi un atbildes uz tiem pievienoti paskaidrojuma rakstam). Lielākā daļa noraidošo atsauksmju nesatur konkrētus iebildumus vai priekšlikumus, bet ir pret medībām pilsētas teritorijā vispār.

Pielikumā: saņemto viedokļu apkopojums.

Rīgas domes priekšsēdētājs V. Ķirsis

 

Saņemto viedokļu apkopojums

Priekšlikums Atbalstīt/Neatbalstīt Komentārs
Pārtikas un veterinārais dienests aicina Rīgas domi nekavējoties izstrādāt saistošos noteikumus par medībām Rīgas valstspilsētā, kā arī īstenot pasākumus, ar mērķi līdz minimumam samazināt meža cūku skaitu pilsētas un tai piederošā SIA "Rīgas meži" teritorijās. Atbalstīt. Jānodrošina Rīgas ostas netraucēta darbība un konkurētspēja laikā, kad lielās Latvijas teritorijās joprojām ir izplatīts Āfrikas cūku mēris (turpmāk – ĀCM). Dzīvnieku izcelsmes produktu un dzīvnieku barības eksporta un tranzīta sertifikācijas prasības nosaka, ka osta atrodas administratīvajā teritorijā, kurā nav konstatēta saslimšana ar ĀCM mājas vai meža cūku populācijā. Tā kā meža cūkas ir uzskatāmas par ĀCM vīrusa rezervuāru dabā, visefektīvākais slimības profilakses un kontroles pasākums ir sistemātiska meža cūku populācijas kontrole.
Saistošajos noteikumos ierobežot medībās izmantojamo šaujamieroču klāstu. Atbalstīt. Noteikumos iekļauta norma, ka medībās Rīgas valstspilsētā atļauts izmantot tikai medību šaujamieročus, kas aprīkoti ar šāviena trokšņu slapētājiem (klusinātājiem) un mazkalibra medību ieročus.
Rīgas valstspilsētā nav pieļaujamas medības kā saimnieciskā darbība. Netiek ņemts vērā. Neattiecas uz konkrētajiem Noteikumiem, ņemot vērā, ka Noteikumu izstrādāšanas mērķis ir noteikt regulējumu medībām pilsētā tikai gadījumos, kad medījamie dzīvnieki apdraud sabiedrisko kārtību un drošību vai rada postījumus – atbilstoši Noteikumu 1. punktā noteiktajam.
Papildināt Noteikumus ar prasību, nenodot (neiznomāt) platības mednieku kolektīviem, kuru interesēs ir dzīvnieku produkcijas ieguve, mednieku aktīva atpūta dabā ar dzīvnieku dzīšanas un šaušanas iespējām utt. Neatbalstīt. Noteikumi neparedz izveidot medību iecirkņus; Noteikumu pielikumā attēlotās teritorijas, kurās atļauts medīt, nav uzskatāmas par medību platībām.
Par platībām, kurās medības aizliegtas, noteikt visas apbūves teritorijas vai Noteikumos definēt konkrētus gadījumus un veidus medībām apbūves teritorijās, jo medījamie dzīvnieki var apdraudēt sabiedrisko kārtību un drošību vai radīt postījumus jebkurā pašvaldības teritorijas vietā. Neatbalstīt. Jebkuras darbības, kad ar medību rīkiem vai paņēmieniem tiek izsekoti, meklēti, ķerti, sagūstīti, pārvietoti un/vai nonāvēti savvaļas dzīvnieki, jomu regulējošo tiesību normu izpratnē ir uzskatāmas par medībām. Ņemot vērā minēto, par medībām uzskatāmas arī tādas darbības dzīvnieku izķeršanai un pārvietošanai, kas nekādā veidā nevar radīt apdraudējumu ne pilsētas iedzīvotājiem, ne medījamiem dzīvniekiem (daļa no šādām darbībām, gluži otrādi, ir nepieciešamas pašu dzīvnieku labbūtības nodrošināšanai). Rīgas valstspilsētas pašvaldības Medību koordinācijas komisijai, kas ir izveidota un rīkojas atbilstoši Ministru kabineta 01.06.2014. noteikumos Nr. 269 "Noteikumi par medījamo dzīvnieku nodarīto zaudējumu noteikšanu un medību koordinācijas komisijām" noteiktajām prasībām un ir vienīgā pašvaldības kompetentā institūcija lēmumu pieņemšanā par savvaļas vai medījamo dzīvnieku apdraudējumu un/vai radīto postījumu izvērtēšanā un risku mazināšanā, jāvērtē katrs gadījums, paredzot konkrētajai situācijai atbilstošākos nosacījumus medību organizēšanai.
Noteikumos iekļaut nosacījumus par kārtību, kā sabiedrība tiek informēta par medībām Rīgas valstspilsētā. Neatbalstīt. Nav iespējams prognozēt ne laiku, ne vietu, kad un kur atbilstoši normatīvo aktu prasībām var tikt konstatēti priekšnoteikumi medību organizēšanai.
Noteikumos noteikt konkrētas medījamo dzīvnieku sugas. Neatbalstīt. Medījamo dzīvnieku sugas ir noteiktas Ministru kabineta 22.07.2014. noteikumos Nr. 421 "Medību noteikumi".
Papildināt Rīgas valstspilsētas pašvaldības Medību koordinācijas komisijas sastāvu ar pārstāvjiem no biedrībām, kurām rūp dzīvnieku aizsardzība, labturība un iedzīvotāju labbūtība. Neatbalstīt. Komisija ir vienīgā pašvaldības kompetentā institūcija medību jomā, kurā ir iesaistīti pārstāvji no Valsts meža dienesta, Lauku atbalsta dienesta Lielrīgas reģionālās lauksaimniecības pārvaldes, biedrības "Latvijas Mednieku asociācija", biedrības "Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padome", biedrības "Latvijas Meža īpašnieku biedrība", jo saskaņā ar Ministru kabineta 26.05.2014 noteikumu Nr. 269 "Noteikumi par medījamo dzīvnieku nodarīto zaudējumu noteikšanu un medību koordinācijas komisijām" 3. punktu Komisijas sastāvā iekļauj pa vienam pārstāvim no attiecīgās pašvaldības, Valsts meža dienesta un Lauku atbalsta dienesta, kā arī pa vienam pilnvarotam pārstāvim no mednieku, lauksaimnieku un meža īpašnieku apvienības, kurā komisijas izveidošanas laikā ir vairāk nekā 200 biedru.
Sabiedrisko kārtību un drošību apdraud cilvēki nevis savvaļas dzīvnieki. Medības neveicina ilgtspējīgu pilsētu attīstību, tās tiek izmantotas kā risinājums pilsētplānošanas kļūdu īslaicīgai novēršanai. Neatbalstīt. Noteikumi nav paredzēti jaunu tiesību un pienākumu veidošanai, bet nepieciešami, lai Pašvaldība un tās institūcijas turpinātu veikt esošās funkcijas. Zemkopības ministrijas ieskatā par savvaļas dzīvnieku apdraudējumu var tikt uzskatīts fakts, ka savvaļas dzīvnieki atrodas pilsētas teritorijā.

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!