• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Rīgas dome
Republikas pilsētas domes publicē saistošos noteikumus un to paskaidrojuma rakstu. Saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas, ja tajos nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš.

Pirms republikas pilsētas domes vēlēšanām republikas pilsētu vēlēšanu komisijas publicē reģistrētos deputātu kandidātu sarakstus, pēc vēlēšanām – informāciju par pilsētas domē ievēlētajiem deputātiem.

Rīgas pilsētas izpilddirektors publicē rīkojumus par paaugstinātas ledus bīstamības perioda noteikšanu.

TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Rīgas domes 2024. gada 18. septembra saistošie noteikumi Nr. RD-24-300-sn "Grozījums Rīgas domes 2023. gada 28. jūnija saistošajos noteikumos Nr. RD-23-208-sn "Par braukšanas maksas atvieglojumiem Rīgas valstspilsētas sabiedriskā transporta maršrutu tīklā"". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 25.09.2024., Nr. 187 https://www.vestnesis.lv/op/2024/187.19

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Rīgas valstspilsētas pašvaldības Pilsētas attīstības departamenta lēmums Nr. DA-24-25682-nd

Par zemes vienības Kuldīgas ielā 51, Rīgā (kadastra apzīmējums 0100 064 0350) detālplānojuma apstiprināšanu

Vēl šajā numurā

25.09.2024., Nr. 187

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Rīgas dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: RD-24-300-sn

Pieņemts: 18.09.2024.

OP numurs: 2024/187.19

2024/187.19
RĪKI

Rīgas domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 3 Visi

Rīgas domes saistošie noteikumi Nr. RD-24-300-sn

Rīgā 2024. gada 18. septembrī (prot. Nr. 128, 15. §)

Grozījums Rīgas domes 2023. gada 28. jūnija saistošajos noteikumos Nr. RD-23-208-sn "Par braukšanas maksas atvieglojumiem Rīgas valstspilsētas sabiedriskā transporta maršrutu tīklā"

Izdoti saskaņā ar Sabiedriskā transporta pakalpojumu likuma
14. panta trešo daļu

1. Izdarīt Rīgas domes 2023. gada 28. jūnija saistošajos noteikumos Nr. RD-23-208-sn "Par braukšanas maksas atvieglojumiem Rīgas valstspilsētas sabiedriskā transporta maršrutu tīklā" (Latvijas Vēstnesis, 2023, Nr. 127, Nr. 251B; 2024, Nr. 71, Nr. 121) grozījumu un izteikt 3.18. apakšpunktu šādā redakcijā:

"3.18. pašvaldības Labklājības departamenta pakļautības iestāžu sociālā darba speciālisti, aprūpētāji, veselības aprūpes personāls, audzinātāji, aukles, kuru amata pienākumi saistīti ar tiešu sociālo pakalpojumu nodrošināšanu klientiem un kuriem noteikts normālais darba laiks, kā arī Rīgas valstspilsētas pašvaldības bāriņtiesas darbinieki, kuriem noteikts normālais darba laiks, – braukšanas maksas atvieglojums 50 % apmērā no mēneša abonementa biļetes cenas;".

2. Saistošie noteikumi stājas spēkā 2025. gada 1. janvārī.

Rīgas domes priekšsēdētājs V. Ķirsis

 

Paskaidrojuma raksts
Rīgas domes 2024. gada 18. septembra saistošajiem noteikumiem Nr. RD-24-300-sn "Grozījums Rīgas domes 2023. gada 28. jūnija saistošajos noteikumos Nr. RD-23-208-sn "Par braukšanas maksas atvieglojumiem Rīgas valstspilsētas sabiedriskā transporta maršrutu tīklā""

1. Mērķi un nepieciešamības pamatojums, tostarp raksturojot iespējamās alternatīvas, kas neparedz tiesiskā regulējuma izstrādi

Ar saistošajiem noteikumiem "Grozījums Rīgas domes 2023. gada 28. jūnija saistošajos noteikumos Nr. RD-23-208-sn "Par braukšanas maksas atvieglojumiem Rīgas valstspilsētas sabiedriskā transporta maršrutu tīklā"" (turpmāk – saistošie noteikumi) paredzēts noteikt braukšanas maksas atvieglojumus 50 % apmērā no mēneša abonementa biļetes cenas Rīgas valstspilsētas sabiedriskā transporta maršrutu tīklā arī Rīgas valstspilsētas pašvaldības bāriņtiesas (turpmāk – Bāriņtiesa) darbiniekiem.

Ņemot vērā, ka Rīgas valstspilsētas pašvaldības administratīvajā teritorijā citi sociālajā sfērā strādājošie saņem līdzvērtīgus braukšanas maksas atvieglojumus, taisnīgi un vienlīdzīgi būtu arī Bāriņtiesas darbiniekiem piešķirt braukšanas maksas atvieglojumus, novērtējot Bāriņtiesas darbinieku nozīmīgo ieguldījumu pašvaldības iedzīvotāju sociālās labklājības līmeņa paaugstināšanā, kā arī vēl vairāk veicinot sabiedriskā transporta ikdienas lietošanu Bāriņtiesas darbinieku vidū.

Saistošajos noteikumos paredzēts, ka braukšanas maksas atvieglojumus Rīgas valstspilsētas sabiedriskā transporta maršrutu tīklā Bāriņtiesas darbinieki varēs izmantot, sākot ar 2025. gada 1. janvāri.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu, iekļaujot attiecīgus aprēķinus

Saskaņā ar Sabiedriskā transporta pakalpojumu likuma 14. panta trešo daļu pašvaldībām ir tiesības noteikt braukšanas maksas atvieglojumus savā administratīvajā teritorijā, ja ar šo braukšanas maksas atvieglojumu noteikšanu pārvadātājam radītos zaudējumus pilnībā kompensē no pašvaldības budžeta.

Braukšanas maksas atvieglojumi 50 % apmērā no mēneša abonementa biļetes cenas ļautu Bāriņtiesas darbiniekiem iegādāties mēnešbiļeti par 15 euro.

Nesaņemtie ieņēmumi, piešķirot braukšanas maksas atvieglojumus Rīgas valstspilsētas sabiedriskā transporta maršrutu tīklā Bāriņtiesas darbiniekiem, Rīgas pašvaldības sabiedrībai ar ierobežotu atbildību "Rīgas satiksme" varētu būt (120 (darbinieki) x 15 euro (puse no mēnešbiļetes cenas) x 12 mēneši) 21 600 euro gadā, kas būtu sedzami no pašvaldības budžeta. Papildu izmaksas, kas rodas, piešķirot šādu braukšanas maksas atvieglojumu, ir 132 euro personalizēto e-talonu pirmreizējai izgatavošanai (vienas vienības cena ir 1,10 euro (t.sk. PVN)).

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci (aktuālā situācija, prognozes tirgū un atbilstība brīvai un godīgai konkurencei)

Braukšanas maksas atvieglojumu piešķiršana palīdzēs stiprināt Bāriņtiesas darbinieku kapacitāti un mobilitāti. Bāriņtiesas darbinieku ikdienas darbs ir nozīmīgs ieguldījums pašvaldības iedzīvotāju sociālās labklājības līmeņa paaugstināšanai.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām gan attiecībā uz saimnieciskās darbības veicējiem, gan fiziskajām personām un nevalstiskā sektora organizācijām, gan budžeta finansētām institūcijām

Lai Bāriņtiesas darbinieki saņemtu braukšanas maksas atvieglojumu, tie jāsaņem Rīgas pašvaldības sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Rīgas satiksme" noteiktajā kārtībā.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem

Saistošo noteikumu pieņemšana ietekmē darbinieku mobilitāti un līdz ar to funkciju izpildes efektivitāti, kā arī darbinieku labbūtību, kas izpaužas kā darbinieku apmierinātības ar darba vietu un emocionālās labsajūtas paaugstināšana, tādējādi arī sekmē darba efektivitāti. Bāriņtiesas darba efektivitātes paaugstināšana tiešā veidā ietekmē bērnu tiesību aizsardzības nodrošināšanu pašvaldībā, kas ir sabiedrības interesēs. Darbinieku labbūtības paaugstināšana ietekmē arī darba devēja iespējas motivēt un noturēt jau esošos darbiniekus, ka arī piesaistīt jaunus. Cilvēkresursu trūkums ir vērojams visās pašvaldības iestādēs, un arī Bāriņtiesai attiecīgais jautājums ir aktuāls, ņemot vērā Bāriņtiesas darbinieku nekonkurētspējīgu atalgojumu, darbinieku labbūtības nodrošināšana ir svarīgs rīks cilvēkresursu jautājumu risināšanai.

6. Izpildes nodrošināšana

Braukšanas maksas atvieglojumus pasažieris var izmantot, lietojot personalizēto viedkarti normatīvajos aktos un Rīgas pašvaldības sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Rīgas satiksme" noteiktajā kārtībā.

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana

Saistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai.

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām, tostarp sabiedrības viedokļa noskaidrošanā gūtā informācija

Atbilstoši Pašvaldību likuma 46. panta trešajai daļai saistošo noteikumu projekts un tam pievienotais paskaidrojuma raksts sabiedrības viedokļa noskaidrošanai no 2023. gada 30. novembra līdz 2023. gada 14. decembrim tika publicēts Rīgas valstspilsētas pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē www.riga.lv. Publikācijā norādītajā laikposmā sabiedrības priekšlikumi, iebildumi vai komentāri netika saņemti.

Rīgas domes priekšsēdētājs V. Ķirsis

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!