• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Centrālās vēlēšanu komisijas apelācijas sūdzību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.03.2005., Nr. 37 https://www.vestnesis.lv/ta/id/102815

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par čigānu integrāciju Latvijas sabiedrībā

Vēl šajā numurā

03.03.2005., Nr. 37

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Centrālās vēlēšanu komisijas apelācijas sūdzību

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) trešdien, 2.martā, Administratīvajā apgabaltiesā iesniegusi apelācijas sūdzību, ar kuru lūdz atcelt Administratīvās rajona tiesas šā gada 18.februāra spriedumu par vēlētāju apvienības “Ķeipenes videi un cilvēkiem” deputātu kandidātu saraksta iesniegšanu Ķeipenes pagasta padomes vēlēšanām.
CVK uzskata, ka Administratīvās rajona tiesas spriedums šajā lietā nav tiesisks un ir atceļams, jo tiesa, pieņemot un izskatot sūdzību, kas vērsta pret CVK vēlētāju apvienībai “Ķeipenes videi un cilvēkiem” adresēto vēstuli, ir pārkāpusi procesuālo normu. CVK viedoklis ir – procesuālais pārkāpums ir nepārprotams, jo CVK nav pieņēmusi nevienu lēmumu attiecībā uz vēlētāju apvienību “Ķeipenes videi un cilvēkiem”, bet tikai sniegusi skaidrojoša rakstura atbildi uz vēlētāju apvienības iesniegumu.
Vienlaikus CVK apelācijas sūdzībā norāda arī uz vairākām citām Administratīvās rajona tiesas kļūdām. CVK uzskata, ka, atļaujot vēlētāju apvienībai “Ķeipenes videi un cilvēkiem” iesniegt deputātu kandidātu sarakstu pēc vēlēšanu likumā noteiktā termiņa beigām, Administratīvā rajona tiesa nav ievērojusi materiālo tiesību normas un nepamatoti piešķīrusi prioritāti tiesiskās paļāvības principam iepretim likuma ievērošanas principam. Tādējādi tiesa faktiski ir pagarinājusi kandidātu saraksta iesniegšanas termiņu un paplašinājusi vēlēšanu likuma normas, kas, pēc CVK priekšsēdētāja Arņa Cimdara domām, ir nepieļaujami.
“Šāds precedents var apdraudēt vēlēšanu procedūru Latvijā, jo attiecīgie vēlēšanu likumi nosaka precīzu laiku, kad sarīkojamas kārtējās vēlēšanas,” teikts CVK apelācijas sūdzībā. Sūdzībā arī uzsvērts, ka, izskatot šo lietu, tiesa nav ņēmusi vērā to, ka vēlēšanu process atšķiras no cita veida administratīvajiem procesiem. Vēlēšanu procesā iestādes rīcībai precīzi jāatbilst tiesību normām un tai jādarbojas normatīvajos aktos noteikto pilnvaru ietvaros, pretējā gadījumā var rasties atšķirīgi apstākļi deputātu kandidātiem, partijām, vēlētāju apvienībām.

Kristīne Bērziņa, CVK priekšsēdētāja palīdze

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!